Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
05-03-2009
herschikken kruidenhoek en vijverrand
De kruidenhoek met de oude lavendelstruik ligt juist naast de benedenvijver en beide palen aan het terras. Nu de vijver moet beveiligd worden dringt een herschikking van de kruidenhoek zich op.
De kruidenhoek is een beetje verwilderd en zit er wat verwaarloosd uit. Ook zijn er wat kruiden vervroren. De herschikking dringt zich op
De oude lavendelstruik staat een beetje te dicht bij de vijver . Ik zal hem lichtjes van de vijver vverwijderen en hoop dat hij het overleeft. Zo kan ik de afsluiting achter de beeldsokkel plaatsen en is er ruimte vrij om de vijver te verzorgen.
Het werd hoogtijd om de paprika, de aubergine en de kardoen die in februari werden gezaaid te verspenen. dit gebeurd altijd op de waterbak die bij ons naast de serre staat. dit is voor mij een ideale hoogte om op te werken. De erwten worden voorgezaaid in potjes en worden dan later uitgeplant. Omdat er hier aan de kust, de laatste week, dikwijls zon was zijn de erwten na enkele dagen reeds zichtbaar beginnen kiemen.
dit is mijn ideale werktafel.
boven: Na het verspenen worden de bakjes op een rek in de serre geplaatst. De overgebleven plantjes blijven voorlopig in de zaaibakjes staan maar worden niet meer afgedekt door hun doorzichtige koepel. onder: Na enkel dagen beginnen de erwten boven te piepen. als het kouder wordt verhuizen ze naar mijn verwarmde atelier tot ze helemaal boven staan. Op de foto zie je ook dat de salade reeds goed is gegroeid.
Er zijn moeilijkheden om op facebook te geraken. Zo kreeg ik een mail van iemand die het kan verwoorden.Zelf zocht ik er een paar dagen op en plots was het gelukt maar vraag me niet hoe.Nu staat het op mijn favorieten.
Hier volgt de inhoud van de mail:
Als je klikt op de link, geraak je er niet.
Het woordje " onderaan" plakt aan de link...
Als je het woordje "onderaan" weg laat kom je wel op facebook terecht...
Misschien interessant voor alle mensen, die er niet in slaagden of facebook te geraken.
Wel een ingewikkelde affaire om je te registreren ( je moet wachten op een mail van registratie - wist ik niet, dus maar zoeken hoe ik er op kon ) en dan je weg te vinden op de site : niet evident...
Hoe faceboek echt werkt moet ik nog uitzoeken maar maart is er wat te druk voor. De tuin roept heel luid...dat ik moet profiteren van het droge weer want dat het niet zal blijven duren.
Omdat we een kleinzoon hebben die deze week één jaar wordt, wordt de vijver een gevaarlijk plaats voor dat bezige baasje. Dus kwam meer een wensbevel ...die vijver moet afgesloten worden. Wat ik met de bovenvijver zal doen weet ik nog niet. Daar staat maar 60cm water in maar voor zo'n kind is dat even gevaarlijk als de vijver van 1,20m diepte. Tussen de twee vijvertjes is er een doorgang naar de rest van de tuin. Ik kan er desnoods een soort draadkoepel in betonnet over plaatsen. In de bovenvijver staan vooral zuiveringsplanten en zitten er geen vissen. Voor de benedenvijver kozen we voor een latjesafsluiting in kastanjehout. Om de kosten binnen ons budget te houden moest ik voor geïmpregneerde palen kiezen. Niet ecologisch natuurlijk maar het moet budgetair toch mogelijk zijn. Nu zijn ze groen gekleurd maar ik zal er bruine van maken. Het is raar maar groen, doet denken aan vergif. Bruin staat dichter bij de aarde en lijkt dan ook natuurvriendelijker te zijn. Om eerlijk te zijn, als je 100% ecologisch wilt zijn dan moet je rijk zijn of enorm veel opofferen.
boven: Al die schoonheid in een kooi steken. We zullen zodanig moeten tewerk gaan, dat als de kleine hier niet is, we de vijver gedeeltelijk kunnen bevrijden van het 1m hoge hekken. Ik heb reeds een idee. Eerst moet een gedeelte van de planten wijken. Dus opnieuw werk aan de winkel. onder: Het komt wel in orde. Minder dan een meter wilde moeder de vrouw niet gaan.
Omdat ik energie in overvloed had werkte ik gisteren de bloemenboord af. Nu nog herbeplanten.
Vooraleer aan de slag te gaan werd eerst alles gesnoeid wat moest gesnoeid worden. Het voornaamste gereedschap: De kapper om het onkruid en de grasvod af te pellen en de platte schop om ondiep te spitten.
Op het einde bleef ik met een belangrijke voor achter. na het opvullen ervan was de boord klaar voor herbeplanting.
Het afleggen van stekken van een vijgenboom is heel eenvoudig. Een slanke twijg ombuigen en een deel horizontaal in de grond houden met een omgebogen metaaldraad of betonijzer van 6mm. De rest verticaal dwingen met twee of meer bindpunten aan een rietstokje.
boven: Door het rietstokje weet je de uit te halen twijg staan. onder: Er komen nog een paar twijgjes in aanmerking om afgelegd te worden.
Nu de moestuin klaar ligt voor eerste zaai en plant, ga ik delen van de siertuin volledig herwerken. Ik begin met de lange strook langs de moestuin. Daar plantte ik vooral bloeiende kruiden. Die groeiden ofwel uit hun voegen of stierven af. Wat overblijft, haal ik er uit en plant ik voorlopig aan het uiteinde van de strook. De rest leg ik door te spitten, klaar voor nieuwe aanplant. Het tekort aan aarde haal ik uit de kippenren dat met de jaren hoger is komen te liggen. Kippen zijn uitstekende komposteerders. Ik schep de bovenlaag rondomrond oppervlakkig af. Omdat de vijgeboom te breed uitgroeide heb ik een beetje bijgesnoeid. Aan de schaduwkant haalde ik een bijna horizontale zwaardere tak weg. Voor de rest verwijderde ik enkele wrijvers en het droge hout. De zonnekant liet ik ongemoeid.
Ik ben begonnen met de platte schop en de kruiwagen als enig materiaal.
Het tekort aan aarde bij het spitten haal ik uit de kipenren.
De vijgenboom snoei ik bij.
Het snoeihout verzamer ik op een hoopje om later te bundelen.
link : rechterkolom van onze blog bij mijn favorieten (Waar nu ook altijd de link stond naar MSN.)
(Klik je nu nog om MSN dan lees je volgende mededeling : The MSN Groups service has closed.As we first announced on October 23 2008, the MSN Groups service has closed. If you would like to create a new group, we have established a partnership with Multiply)
Dit jaar zijn mijn wintergroenten er heel vroeg door. De prei is op, de spruiten zijn geplukt en de bloemkolen zijn vervroren en gerot. Gisteren sneed ik, in de serre, de laatste groenlofkrop. Het enige dat me nog overblijft is enkele rijen weelderige veldsla. Je zou er echt in bijten waar ze staat. De eerste voorjaarsgroete, salade in de serre, staat nog bijzonder klein maar er komt toch versnelde groei in. Boven de salade zie je twee bakken met gevulde potjes staan. Daarin zijn de peulerwten gezaaid, drie erwtjes per potje. zo komt het voorjaar stilaan weer op gang.
Dat wil zeggen dat de groep 'Tuinclub Velt Jabbeke' verdwijnt! (Op MSN)
Wij kunnen volgens MSN onze groep verhuizen naar Multiply maar bij hen moet alles in het Engels gebeuren ..! Dus niet zo interessant!
Daarom is er voorlopig een nieuwe groep gestart op het populaire Facebook!
Titel groep : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren) zie ook : rechterkolom blog : link bij : Mijn favorieten Je moet wel geregistreerd zijn bij Facebook... Het voordeel is dat iedereen kan reageren op onze blog en iedereen kan foto's toevoegen. We zien wel wat het wordt!
Als je goed verteerde mest wilt inwerken, kan je dat dus door ondiep te spitten. Compost wordt enkel oppervlakkig ingeharkt. Gezifte compost hark je zelfs niet in. Ik gebruik dat om rechtstreeks in te zaaien.
Tot nu toe spitte ik met een zeer gemakkelijke kleinere spade, hier wordt dat een traveaux-spa genaamd. De gewone tuinspade is een slagje grote en ook veel lomper.
Mijn buurman die 7 jaar ouder is dan ik spit reeds enkele jaren met een gehalveerde platte schop. Naar zijn voorbeeld heb ik eens geprobeerd maar met mijn volle platte schop te spitten. Het resultaat is verbluffend en tijd winnend. Met mijn spade doe ik er vier dagen over om het middenstuk van de moestuin te spitten. Dan moet ik nog goed doseren ook of ik lig plat met stevige rugklachten. Met de platte schop ben ik vrijdag, bij zonnig weer (enkel hier in de ruime kuststreek) om 14 u begonnen en op zaterdag tegen 12 uur was de klus geklaard. Van rugklachten had ik geen enkele last. Het gaat dus merkelijk vlugger omdat de schop bijna dubbele breedte is van de spade en ook omdat je automatisch niet diep kan spitten. je moet je ook niet bukken zodat het minder zwaar is, waardoor ik telkens langer aan één stuk kan bezig blijven. Nog een ei van Colombus en leren van de ouderen, kan nooit kwaad.
boven: De aanzet na drie ruggen te hebben gespit. onder: Na minder dan een uur effectief spitten , en twee beurten en tussenin zo af en toe eens rondlopen hield ik het de eerste dag voor bekeken. Ik stond te kijken van het goede resultaat in oppervlakte en in afwerking en voelde mij er goed bij. onder: De linkse strook, vak 1 en 2 waar respectief courgetten, winterwortelen , prei op wachtbed en vroege rode biet komen, worden pas later gespit. Het bakje met de peterselie verwijnt van zohaast ik nieuwe kan planten.
boven en onder: Het resultaat van biede kanten bekeken. Vergelijk het grotere oppervlak met de kleinere strook en je ziet dat in afwerking, het grotere stuk een beetje vlakker ligt dan het kleinere.
Ja het was nog erger dan ik dacht. Zelfs de twee uiterste kolen waarvan ik dacht dat deze nog te redden waren, bleken dat ook niet meer. Enkel de buitenste barst zag nog groen en was dik en stevig genoeg om de kool groen en recht te houden. De spruiten waren lichtjes aangetast waardoor ze eetbaar bleven maar met heel veel verlies. Enkele waren toch echt vervroren. Daardoor zijn ook de spruiten vroeger dan verwacht uit het tuinbeeld verdwenen.
Acht van de tien waren zichtbaar tot snot herleid? Debuitenste van de rij ziet er gezond uit ... tot ik die bij de krop nam... oh wee! De kippen genoten toch van het groene blad.
De grond is droog en het weer is zonnig. Dit is ideaal weer om naar het eind toe van de maand febuari de grond van de moestuin te bewerken voor het nieuwe seizoen. Omdat ik de mest die de tuin bedekte gedurende de winter wil inwerken, spit ik maar ondiep, wat je met een woelvork niet kan. Tot nu toe deed ik dat altijd met de spade. Daarvoor stond ik in de voor en is het behoorlijk rugbelastend. Na een kwartier moest ik het een uurtje stilleggen. Nu ben ik overgestapt naar het spitten met de platte schop.Ik sta niet meer in de voor en moet me niet bukken. Ik voel duidelijk dat de belasting voor een groot deel naar de knieën is verplaatst. Daardoor kan ik ook dubbel zo lang werken vooraleer aan rust toe te zijn. De hoofdreden is minder rugbelasting en je hebt nooit de neiging om diep te spitten.
De grond van de beginvoor wordt naar het de kant gevoerd waar de eindvoor komt.
Met de platte schop gaat het ook vlugger omdat die breder is dan de spa. In iets minder dan een uur ben ik reeds voorbij de kervel onder koepel.
We haalden een goede +7° en het voelde warm aan. De vissen groetten de lente en als mijn buurman begint te spitten dan is het bij mij nog iets droger en begin ik ook. De fabel dat een ecolgist niet mag spitten is niet meer zo hardnekkig als vroeger. Het is niet nodig maar als je half vergane mest wilt inwerken is het wel handig. Wat wel uit den boze is, dat je de boven elkaar liggende grondlagen mengt. Spit ondiep. Als mijn rug meewil dan spit ik de winterbedekking in. Gisteren legde ik de grond klaar voor de ajuinen en sjalotten.
Toen het sneeuwde borg ik de palettenafbraak onder een plastiek maar na de dooi bij een zonnige dag moest er worden gezaagd. Dit werkje doe ik in één adem tot het einde en nadien boet ik het een beetje uit met niet alleen vermoeidheid maar nogal wat hoofdpijn. Zaterdag voormiddag was ik aan de slag van 8 tot elf en dan deed ik de boeken toe. Alles is binnen gevoerd en het stapelen zal voor een regendag zijn.
Op zondag 15 februari houden wij onze eerste tuinclub van 2009 Traditiegetrouw gebeurt dit hier te Stalhille in de sallons van Addi, oude en fijne bazin van 'Het Oud Gemeentehuis' bruin kaarterscafé in de Cathilleweg, onder de kerktoren.
Die eerste samenkomst van het jaar is steeds een gezellige bedoening en concreet bespreken we hoe we het dit jaar willen aanpakken, niet alleen in de tuinclub maar ook in de tuin. Voor de zaal betalen we niet en de inkom voor de leden is gratis maar elk bestelt één of twee consumpties en de sfeer zit er dadelijk in.
Voor vandaag geef ik een heel klein maar lekker gerechtje voor 4 personen
Benodigdheden: portie scampi naar eigen goeddunken, 1 sjalotje, 200 ml light room 5%, 3 el ketchup, 2 kl. Currypoeder, paprika, peper, zout. 4 kfl. Olijfolie
Bereiding: Fruit het fijngesneden sjalotje in de olie, voeg scampi toe en laat bakken. Kruiden met peper en zout. Flamberen met de cognac. Scampis uit de pan halen en warm houden. Room, ketchup, curry en paprikapoeder toevoegen en aan de kook brengen. Saus een beetje laten inkoken tot de gewenste dikte. Scampis toevoegen en opdienen met bv. Rijst. Smakelijk eten.
De rustperiode is voor de tuin die toch nooit tot rust komt, kijk maar eens onder de grond. Ik blijf er even uit om te plannen en anders druk te zijn. Ons activiteitenkalender ligt hier voor mij...een beetje rudimentair. De uitwerking volgt later.
Met dertig hebben wij het glas geheven op het nieuwe jaar. Ik heb enkele gezichten gemist die er altijd bij waren maar nu verstek moesten geven. Eén nieuwigheid dit jaar was de beklemtoning van de samenwerking met natuurpunt Jabbeke waarvan de voorzitter een fotoreeks met wat uitleg kwam geven. dit initiatief viel algemeen in de smaak. De veltdames hadden achter de schermen opnieuw hun beste bio-ideeën uitgewerkt tot heel lekkere hapjes. Hier en daar hoorden we van zieken die er ook zouden zijn geweest. Er was zoals steeds, een gezellig opbouwende sfeer.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !