Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lenieoda
    blog.seniorennet.be/lenieod
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fiatpassie
    blog.seniorennet.be/fiatpas
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    riskjarisk
    blog.seniorennet.be/riskjar
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    22-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marcepein 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor ca 20 bloemekens: 50 g marsepein 50 g poedersuiker Gele levensmiddelenkleurstof 20 halve gekonfijte kersen

     

    Op voorhand:
    1. Bestrooi het werkvlak op voorhand met poedersuiker zodat de marsepein niet blijft vastkleven.
    2. De marsepein moet op kamertemperatuur zijn, omdat het zich dan makkelijker laat vormen.
    3. Om de onderdeeltjes aan elkaar vast te maken, kan u wat gesmolten chocolade gebruiken.

     

    Kleur de marsepein geel door de marsepein en het poedersuiker met in water opgeloste kleurstof goed door elkaar te kneden. De marsepein dun uitrollen en uit de lap met een uitsteker (2-3 cm diameter) bloemetjes uitsteken. Met de achterkant van een mes de bloemetjes twee tot drie keer inkerven en midden op elk bloemetje een gekonfijte kers leggen.

    22-11-2005 om 17:11 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marcepein 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 beertjes:  50 g marsepein 50 g poedersuiker levensmiddelenkleurstof, kleur naar wens een beetje spuitglazuur.

    1. Bestrooi het werkvlak op voorhand met poedersuiker zodat de marsepein niet blijft vastkleven. 2. De marsepein moet op kamertemperatuur zijn, omdat het zich dan makkelijker laat vormen. 3. Om de onderdeeltjes aan elkaar vast te maken, kan u wat gesmolten chocolade gebruiken.
    2. Kleur de marsepein door de marsepein en het poedersuiker met in water opgeloste kleurstof goed door elkaar te kneden. Van de marsepein 2 rolletjes vormen van gelijke grootte. Tweederde deel van het rolletje voor het lijf en eenderde deel voor de kop afsnijden. Van het rolletje voor het lijf een klein stukje voor de oren en de achterpoten achterhouden. Van de marsepein voor het lijf een ei vormen en voor de kop een balletje maken. De kop, de oren en de poten in model brengen. De voorpoten met een mes in het lijf kerven en de achterpoten vormen. Van alle losse delen een beer maken. De ogen en de neus met spuitglazuur aanbrengen.

    22-11-2005 om 17:09 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marcepein.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    200 gram gepelde amandelen- 250 gram gezeefde poedersuiker- 1 eiwit- wat druppels citroensap- voedselkleurstof

     

    TIP: Gebruik een schone snijplank, een mesje, sateprikkers, kleine kwastjes, decoratiesuiker enz. om de figuurtjes te maken. Leg ze op een bord en dek ze af met plastic en zet in de koelkast tot gebruik. Met een beetje oefenen kun je ook de paashaasjes maken van het plaatje

     

    Maal in een vijzel of een goede mixer de amandelen heel fijn. Doe er de poedersuiker, het eiwit en enkele druppels citroensap door. Nog even goed malen. Vorm de pasta tot een rol en verpak in een vel alluminiumfolie of plasticfolie. Leg de rol in de koelkast en laat een dag rusten. Vorm er dan figuurtjes van. Je kunt de kleurstof door de marsepein mengen maar ook met kleurvloeistof verven. Denk ook aan natuurlijke kleurstoffen als cacao en saffraan. Ook essences als rum, vanille, amandel, sinaasappel enz. kun je toevoegen voor extra smaak. Doe dat dan i.p.v. citroensap.

     

    TIP: Koop het liefst voedselkleurstof in poeder of pastavorm. Heb je alleen vloeistof, let dan op dat je marsepein niet te nat wordt. Voeg anders meer poedersuiker toe, maar gebruik echt maar een minidruppel kleurstof.(Even met een prikker in de verf en dan door de marsepein is echt voldoende).

     

    22-11-2005 om 17:07 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladetaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een cakevorm van 22 cm diameter:

     250 g boter- 1  theelepel  whisky of cognac- 165 g fijne suiker- 250 g bittere chocolade, in stukjes- 3,75 dl warm water- 200 g zelfrijzende bloem- 1 eetlepel cacaopoeder- 2 eieren- 1 theelepel vanille-extract- vetstof voor de vorm

     

    Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter smelten (maar niet kleuren!), doe er de whisky of cognac, de chocolade en het water bij. Roer tot de chocolade gesmolten is. Voeg er de gezeefde bloem en het cacaopoeder aan toe. Klop goed op. Doe er de eieren en het vanille-extract bij. Bewerk tot een glad een homogeen deeg. Schep het in een ingevette vorm. Bak 40 tot 45 minuten in het midden van de oven. Laat het gebak 15 minuten afkoelen in de oven alvorens te ontvormen.
    Lekker lauw of koud, met slagroom en veenbessenmoes.

     

    21-11-2005 om 17:59 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundvlees in rode wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlug klaar

    Voor 4 personen:
    Hak 4 knoflookteentjes, snij 2 uien grof. Snij 1 wortel in ringen. Rasp de schil van 1 sinaas­appel en pers het vruchtvlees uit. Doe 700 g rundvlees in blokjes samen met de groenten, 2 kruidnagels, 4 jene­verbessen, 1 kruidentuiltje, het sap en de schil van de sinaasappel, 10 cl azijn, 1 fles rode wijn, peper en zout in een diepe kom. Dek af en laat 4 uur marineren. Bak 200 g spekblokjes en de gemarineerde ui in 1 eetlepel olijfolie. Schep ze in een magnetronschaal. Bak de vlees­blokjes in dezelfde pan. Schep ze bij het spek en de ui. Doe er de marinade bij. Dek af en verwarm 14 minuten bij 750 W. Voeg er 2 eetlepels geconcentreerde toma­tenpuree en 2 koffielepels fijne suiker bij. Dek af.
    Haal het deksel weg en verwarm nog 6 minuten bij 650 W.
    Werk af met gladde peterselie.
    Lekker met rijst.

    21-11-2005 om 17:54 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met bospaddestoelen ( vegetarisch)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:
     4 stevige stronkjes witloof- 500 g bospaddestoelen- 1 ui- 2 tomaten- sap van 1 citroen- 4 eetlepels boter- 4 eetlepels gemalen kaas (parmezaan of pecorino)- 2 eetlepels gehakte dragon- peper en zout

     

    Spoel het witloof. Haal de blaadjes voorzichtig van elkaar. Be­sprenkel ze meteen met citroensap. Blancheer ze 2 minuten in ge­zouten water. Laat schrikken in koud water en goed uitlekken. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes. Pel en snipper de ui fijn. Wrijf de paddestoelen droog schoon. Halveer of vierendeel grote exemplaren. Bak ze kort op een hevig vuur, in de helft van de hete boter. Doe er de ui bij. Laat 3 minuten stoven. Voeg er de tomaatblokjes en de dragon aan toe. Kruid met peper en zout. Leg een tiental witloofblaadjes als dakpannetjes over elkaar. Schep er een deel van het paddestoelenmengsel op. Vouw voorzichtig toe en bind op met keukentouw. Maak zo minstens vier pakketjes. Leg het gevulde witloof in een ovenschotel. Bestrooi met kaas en beleg met de rest van de botervlokjes. Zet 15 minuten in de oven op 180. C.
     Serveer met gegratineerde aardappelen.

     

    19-11-2005 om 20:09 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeetong met garnaaltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:
    8 zeetongfilets- 2 dl champagne (of droge schuimwijn)- 1 dl room- 1 eetlepel boter- 10 dl gevogeltebouillon- 100 g gepelde grijze garnalen- 100 g zurkel (of spinazie) . peper en zout

     

    Spoel de visfilets. Dep ze zo droog mogelijk en kruid ze vervolgens met peper en zout.

    Spoel de zurkel (of de spinazie) en snij de groente in fijne reepjes: Laat ze slinken in de hete boter.

    Laat de champagne tot een derde inkoken. Doe er de room bij en laat inkoken tot sausdikte. Voeg er de zurkel (of de spinazie) aan toe. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Hou warm op een zacht vuur. Stoom de zeetongfilets vijf à zes minuten (tot ze gaar zijn) boven de gevogeltebouillon.

    Verdeel de groentesaus over voorverwarmde borden. Leg er de visfilets op.
    Werk af met de garnaaltjes en dien op.
    Lekker met gegratineerde pureeroosjes.

    19-11-2005 om 20:02 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preivelouté met hamblaadjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 bussel stoofprei- 1 ui- 1 aardappel- boter of olie- 1,5 I kippenbouillon- 2 takjes tijm- peper en zout

    Voor de afwerking:- 1 dl room- 6 niet te dunne plakken rauwe ham (b.v. Bayonneham, Zwarte-Woudham)- 1 preiwit

     

    Snipper de ui, het groen en het wit van de prei fijn, snij de geschilde aardappel in blokjes. Stoof de groenten aan in een beetje boter of olie. Schenk er de kippenbouillon bij. Voeg er de tijm aan toe. Laat 10 minuten koken. Mix en zeef de soep. Breng op smaak met (een beetje) zout en peper. Leg de plakken ham op bakpapier op de bakplaat. Zet in de oven op 220° C, tot de ham knapperig gebakken is. Breek 3 plakken in stukjes, verkruimel de rest. Klop de room lobbig. Trek het preiwit met een dunschiller in fijne slierten. Blancheer ze 1 minuut in gezouten water. Laat schrikken onder koud water en uitlekken.

    Last-minute: Laat de soep nog even tot tegen de kook aan komen. Schep ze in de

    borden. Leg in het midden wat preislierten en een stukje ham. Werk verder af met hamkruimels en room.
    Serveer zo snel mogelijk om afkoelen te voorkomen.

     

    18-11-2005 om 20:21 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktail van zeevruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:-150 g gepelde grijze garnalen- 150 g ge­pelde roze garnalen- 150 g gekookte en gepelde rivierkreeftstaartjes- 650 g gekookte kreeft - 250 g kokkels (of andere kleine schelpen) - 1 rijpe mango- 2 avocado's- citroensap

    Voor de dressing:- 6 eetlepels mayonaise-  4 eetlepels room- 1 blikje mangopartjes (of een halve verse mango die goed rijp is)- 1 theelepel limoensap- een flinke snuif cayennepeper en zout

    Doe de kokkels in een pannetje met een bodempje water. Laat ze 2 à 3 minuten koken. Laat ze wat afkoelen en haal ze uit de schelp. Schil de mango en de avocado's. Snij de vruchten in partjes of blokjes. Besprenkel (vooral de avocado's) meteen met citroensap zodat ze niet verkleuren. Zet alles koel weg.

    Klop voor de dressing de room lobbig. Pureer de mango (laat blikmango uitlek­ken). Vermeng de mayonaise met (je room en doe er de puree bij. Klop goed op. Breng op smaak met limoensap, cayenne­peper en zout. Zet koel weg.­ Las-tminute: Verdeel de zeevruchten en het exotisch fruit over glazen coupes. Werk af met een likje dressing. Serveer de rest van de dressing in aparte kommetjes.
    Lekker met warme toost.

    18-11-2005 om 20:06 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borrel-spiesjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    -Met mosselen en komkommer: Laat kleine mosseltjes open koken op een hevig vuur, met wat ui en selder. Haal ze uit de schelp. Bak ze kort op in boter met een mespunt kerriepoeder. Prik ze op spiesjes, afgewisseld met blokjes komkommer.

    -Met kaas en kerstomaat: Snij bolletjes mozzarella in blokjes. Kruid met wat gedroogde oregano. Spoel kerstomaatjes, verwijder de steeltjes. Prik op lange spiesjes, afgewisseld met blaadjes vers basilicum.

    -Met kip en ananas: Snij kipfilets in blokjes. Wikkel ze in reepjes bacon of ontbijtspek. Bak een vijftal minuten in de oven op 200° C Snij verse ananas in blokjes (of laat blikananas goed uitlekken). Prik op lange spiesjes.

    16-11-2005 om 20:33 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peterselie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Peterselie had bij de Grieken een speciale betekenis.

    Ook bij de Romeinen was dit het geval, zij kroonden hun overwinnaars met peterseliekransen.

    Mannen droegen soms peterselie in hun haar om niet dronken te worden.

    In Nederland werd peterselie vaak op Goede Vrijdag geplant om van een goede oogst verzekerd te zijn.

    Er zijn twee soorten peterselie: bladpeterselie is vooral geschikt als ingrediënt voor gerechten, krulpeterselie wordt gebruikt om gerechten te garneren.

    Bladpeterselie moet pas aIs laatste aan een gerecht worden toegevoegd om haar smaak en aroma te behouden.

    16-11-2005 om 20:15 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oesterzwammen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De bekendste eetbare paddestoel is de champignon, maar er zijn veel meer soorten: de cantharel, het eekhoorntjesbrood, de zeer exclusieve truffel en de oesterzwam.

    Oesterzwammen zijn zeer grote en smakelijke paddestoelen.

    De specifieke, kruidige smaak komt bijzonder goed tot zijn recht in culinaire gerechten.

    U kunt de oesterzwam bij de groentespecialist kopen.  

    16-11-2005 om 20:13 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    15-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quatre-quarts
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 tot 8 personen
    4 eieren- 200g boter- 200g fijne suiker- 200g bloem- 1/2 zakje gistpoeder- sap van 1 sinaasappel- boter voor de vorm
    Voor het glazuur:- 150g bloemsuiker- 1 onbehandelde sinaasappel 


    Beboter een cakevorm, bekleed hem met bakpapier en beboter ook lichtjes het papier. Laat de boter smelten op een zacht vuur. Splits de eieren. Klop de eierdooiers met de suiker witschuimig. Doe er het sinaasappelsap, de bloem en de gist bij. Roer goed glad. Klop de eiwitten stijf. Spatel de eiwitsneeuw luchtig door het beslag. Schep het in de vorm. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C(stand 6-7) en dan nog 40 minuten op 170°C (stand 5-6)
    Spoel de sinaasappel voor het glazuur, rasp de schil fijn en pers het vruchtvlees uit. Laat schil en sap samen met de bloemsuiker 5 minuten zacht koken, ontvorm de koek op een rooster. Zet 'm in een grote, ietwat diepe schaal. Schenk de stroop over de cake en laat even intrekken. Bedruip nog een tweetal keer met de stroop die in de schaal opgevangen werd.

    Serveer lauw of koud.

    15-11-2005 om 17:53 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf aardappelsalade maken

    Het geheim van een goede aardappelsalade ligt in een aantal 'weetjes'! Gebruik alleen vastkokende aardappels of krieltjes. Kook ze in de schil gaar en ontdoe ze daarna zo warm mogelijk van die schil. Snij de aardappels als ze nog lauw zijn in schijven en giet er meteen een dressing naar keuze over. Als dressing kunt u een mengsel van olie, azijn, peper, zout, knoflook, een gesnipperd uitje en wat  fijngehakte verse peterselie, bieslook of basilicum gebruiken. De schaal afdekken met plasticfolie en niet te koud wegzetten (anders worden de randjes van de aardappelschijfjes hard). Minstens een uur laten intrekken.

    15-11-2005 om 17:37 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf advocaat maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kook gedurende een paar minuten een vanillestokje in 4 dl water en laat dit afkoelen. Klop vervolgens in een grote kom 12 eidooiers met 200 g suiker schuimig.

    Terwijl u klopt moet u geleidelijk het afgekoelde water (zonder vanillestokje) en 6 dl brandewijn toevoegen.

    Klop het mengsel au-bain-marie verder, tot het mengsel warmer wordt en begint te binden.

    De advocaat snel laten afkoelen en koel en donker bewaren.

    De kelder is ideaal!

    Tip: In plaats van brandewijn, kan men ook jonge jenever gebruiken.

    15-11-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (40 Stemmen)
    » Reageer (1)
    14-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete ravioli met sinaasappeldressing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:
    75 g bittere chocolade- 75 g room- 4 grote vellen filodeeg- 2 sinaasappels- 2 eetlepels fijne suiker- 1 cm verse gemberwortel- 1 eierdooier- arachide-olie- 1 theelepel roze peperbessen- bloem voor het werkvlak

    Breng de room aan de kook. Doe er de chocolade, in stukken, bij. Zet van het vuur. Roer tot de chocolade gesmolten is. Laat afkoelen. Steek uit het filodeeg 16 plakjes van ongeveer 7 cm diameter. Schil en rasp de gemberwortel. Schil de sinaasappels, snij ze in plakken van 1 cm dik. Leg ze in een pan, strooi er de suiker en gember bij. Ver­warm een tiental minuten op een zacht vuur. Bestuif een plat werk­vlak lichtjes met bloem. Leg 8 plakjes filodeeg naast elkaar. Bestrijk de rand van de plakjes met losgeklopte eierdooier. Schep er een lepel van het chocolademengsel op. Dek af met een tweede plakje filodeeg. Druk de randen goed aan. Verhit ruim olie in een koekenpan. Bak de ravioli 1 à 2 minuten op een hoog vuur. Keer ze om met een schuimspaan. Bak ook de andere kant goudbruin. Laat de ravioli uitlekken op keukenpapier. Verdeel ze, met de sinaasappelplakjes, over kleine diepe borden. Werk af met roze peperbessen en dien op.

     

     

    14-11-2005 om 20:36 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeuwse mosselen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen.
    4 kg mosselen - 2 dl droge witte wijn- 1 ui- 1 prei- 3 wortelen- 3 takjes peterselie-
    1 laurierblad-1 selder- peper
    Bereiding:
    Was de mosselen in koud water. De mosselen die open staan, moeten eruit. Laat ze uitlekken. Snij de prei in ringen en de worteltjes in plakjes. Versnij ook de selder en de peterselie.
    Breng in een grote mosselpot de wijn aan de kook terwijl je er de preiringen, de worteltjes, de peterselie, de selder en het laurierblad aan toevoegt. Kruid met vrij veel peper en laat 5 minuten koken. Voeg daarna de mosselen toe bij hoge temperatuur. Tijdens het koken moet je af en toe goed met de mosselpot schudden zodat alle mosselen tegelijk klaar zijn. De mosselen zijn gaar als ze zich openen.
    Neem een diepe schaal en serveer er de mosselen en de groentjes in.
    Serveer met een saus naar keuze. En natuurlijk mogen de heerlijke Belgische frietjes
    niet ontbreken!

     

    14-11-2005 om 20:15 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 tips naar grootmoeders recept

    Weg met die bacterie, vette randjes en vieze geurtjes. Veel werk is het niet want met de juiste middeltjes wordt je keuken weer snel fris en fleurig.

     

    10 tips!

     

    TIP 1.
    -Vieze aanslag in een kopje?Wrijf het in met zout.

    TIP 2.
    -Roestvrijstalen pannen worden weer mooi glimmend als je ze bij het afwassen afneemt met een scheutje azijn. Hiermee voorkom je ook lelijke watervlekken.

    TIP 3.
    -Vlekken op de anti-aanbaklaag van een pan kook je eruit met een kopje water en twee eetlepels bakpoeder. Na een minuut of vijftien, goed afspoelen en afdrogen.

    TIP 4.
    -Kleine krasjes op glas kun je heel voorzichtig met tandpasta wegwrijven.

    TIP 5.
    -Kalkvlekken verwijder je met karnemelk(azijn werkt ook!).

    TIP 6.
    -Metaal wordt weer schoon met afwasmiddel of vloeibaar schuurmiddel. Een beetje spiritus maakt het weer helemaal blank.

    TIP 7.
    -Vlekken van uitgedrukte sigaretten op porseleinen schoteltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon, wanneer je erover wrijft met een natte kurk die in zout is gedoopt.

    TIP 8.
    -Een matte gootsteen wordt weer glanzend door hem in te wrijven met een mengsel van krijt en azijn.
    Daarna met een droge doek opwrijven.

    -TIP 9.
    -Nauwe vazen krijg je weer helemaal schoon door er water met zachte zeep en wat rijstkorrels in te doen.
    Schudden en klaar.

    -TIP 10.
    -Vliegenplaag? Laat af en toe een druppeltje azijn verdampen op het fornuis.

    14-11-2005 om 20:02 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (17 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenterrine met tonijn en kappertjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    600 g kalkoenfilet- 1 1/2 l groentebouillon- 2 blikken tonijn in eigen nat (yan 150g)-

    1 citroen-  3 eetlepels kappertjes- 7 cl olijfolie- 250 g room- 3 blaadjes gelatine (van 3 g)-  peper uit de molen en zout

    1. Leg de kalkoenfilet in de kokende bouillon.Dek af en laat 30,minuten sudderen. Laat afkoelen in de bouillon.

    2. Pureer de uitgelekte tonijn met het citroensap en 2 theelepels kappertjes. Schenker in. een straaltje de olijfolie bij en bewerk tot een dikke saus. Vermeng met de room.

    3. Los de geweekte en uitgeknepen gelatine op in 2 à3 eetlepels warme bouillon. Vermeng met de tonijnsaus. Kruid met peper en zout.

    4. Snij de kalkoenfilet in fijne plakken. Bekleed een terrinevorm met plasticfolie. Vul hem in laagjes met plakken gevogelte, kappertjes en tonijnsaus. Begin en eindig met vlees.

    5. Dek af en zet minstens een nacht in de koelkast.

    lekker met rucola, kerstomaatjes en appelkappertjes.

    14-11-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    12-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salie.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met al zijn heilzame eigenschappen lijkt salie wel de complete medicijnkast te kunnen vervangen. In vervlogen tijden werd zelfs beweerd dat de mensen met salie geen reden meer hadden om te sterven. Vandaag weten we dat salie geen garantie is voor de eeuwige jeugd, maar verstandig gebruikt kan het onze gezondheid wel een aardig handje toesteken.

    Al van in de oudheid was salie gekend als een belangrijk geneeskruid tegen vele kwalen. Salie is immers een algemeen versterkend en stimulerend middel, vooral voor maag, darmen, zenuwstelsel, baarmoeder en lever. Salie werkt als een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor de mond en de ademhalingsorganen. Een slappe thee kun je gebruiken als gorgelmiddel bij keelpijn, ontstoken tandvlees en mondzweertjes. Onze grootouders gebruikten salie tegen tandbederf. Ook bij verkoudheden biedt hete saliethee (15 à 20 gram vers of gedroogd blad op één liter kokend water, 10 minuten trekken) soelaas. Of ga de gevolgen van de winter preventief te lijf met een kopje hete saliemelk: één koffielepel gedroogde salie gedurende tien minuten laten sudderen in een halve liter melk. Zeef en voeg een eetlepel honing toe. Salie wekt ook de eetlust op en helpt bij een overbelaste maag. Het kruid bevat eveneens hormoonachtige stoffen die nuttig zijn bij een onregelmatige menstruatie en in de menopauze. Bovendien is het een middel dat het zweten onderdrukt. Salie blijkt ook zenuwsterkend en een weldaad voor de geest.

     Volgens de geneeskunde zou het ook goed zijn voor het falend geheugen en algemeen de gevolgen van het ouder worden vertragen.

    Let op: niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding (zogremmend). Salie bevat een stof die bij grote doses epileptische aanvallen kan veroorzaken. Behandeling met de thee beperken tot twee weken.

     Tips:

     Grijze haren: De eerste grijze haren geef je weer kleur door je haar te spoelen met het aftreksel van salie. Ook goed tegen hoofdroos.

    Vroeger was salie bij veeartsen zeer gegeerd als geneesmiddel tegen uierontsteking bij koeien.

    12-11-2005 om 16:52 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    alfredlagarde
    blog.seniorennet.be/alfredl
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    annemarie02
    blog.seniorennet.be/annemar

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    croky_boys
    blog.seniorennet.be/croky_b
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lucieswerk
    blog.seniorennet.be/luciesw
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    blognieuws
    blog.seniorennet.be/blognie
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!