xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> ![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/1006-f78db3a13c871fb85f4eae4f440f025c.jpg) De site Meierie in Desselgem is een Frankische nederzetting (5e tot 10e eeuw) met grote omwalling waarin zich een kleinere binnengracht bevond. In 964 wordt ze voor het eerste vermeld als TEPPINGEHEM, het heem dus van de lieden van Teppo .Ze behoorde tot de reeks domeinen die omstreeks 950 door graaf Arnulf geschonken werden aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Andere domeinen waren toen Thrassaldingehem (latere Munkenhof), Beverna (Goed te Beaulieu), Stenbeca (Pitantie) en Handelingehem (Goed te Anzegem).
De Sint-Pietersabdij gaf Teppingehim in leen aan een man met gezag hier in de streek, die als opdracht kreeg de orde de handhaven in de uitgestrekte Sint-Pietersheerlijkheid. Die man kreeg de titel MEIER en Teppingehem kreeg de nieuwe naam Meierie, naam die de site tot op vandaag nog draagt. Voor de naam van de verkaveling en straatnamen moeten we dus in deze richting denken
De gebouwen op de Meierie (daar binnen de mote op de hoek van de huidige straat Meierie en DesselgemDries) werden vermoedelijk in 1452 in brand gestoken door de Gentenaars, tijdens hun opstand tegen graaf Filips de Goede. We weten dat de Meieriemolen, die enkele honderden meter meer zuidwestelijker op huidig Bevers grondgebied stond, toen dat lot was beschoren. De middeleeuwse gebouwen op de Meierie werden nooit heropgetrokken.
Feodaal gezien was de Meierie het bijzonderste achterleen van de Sint-Pietersheerlijkheid. Haar geschiedenis staat beschreven in de bijdragen Bevernaars en Desselgemnaars in de 12de 13de en 14de eeuw, De Gaverstreke 1981 , blz 306-342.
Het pleit zeker voor het huidig stadsbestuur dat deze laatste kans werd gegrepen om de Meierie-site op kaart te brengen en te ontdekking. Het is duidelijk dat we het laatste decennia al enkele kansen voor opgravingen hebben moeten missen (Pitantie, Goed Anzegem, Kasteel op Insectenwijk, rechttrekking Leie,
) en we waakzaam moeten blijven voor andere Middeleeuwse sites (oa Goed te Beaulieu). Wie de opgravingen op de site Meierie gaat bekijken zal ervaren dat er ernstig werk wordt geleverd door overigens deskundige en ervaren archeologen
De Beverse heemkundigen Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw hebben na jarenlang onderzoek de geheimen van de Sint-Pietersheerlijkheid bij ons grotendeels kunnen ontrafelen. Zij troffen in het jaar 1111 als meier al een zekere Therikinus of Diederik van Desselgem aan. Wat later verdwijnt het achtervoegsel van Desselgem en wordt dit vervangen door van Harelbeke.
Kaartje uit het Caerteboek van Jozef De Coster van omstreeks 1770 toont nog enkel de omwalling of watergrachten zonder bebouwing. De naam Liebaertstraete is ontleend aan de Liebaarden in het wapenschild van de Van Halewijns, die eeuwen houders waren van de Meirie. nderaan loopt de Ezelbeek en toen had ook de Dries straete al zijn benaming gekregen. De Liebaertstraete liep toen nog langs de Meierie, de rechttrekking naar het station dateert maar van omstreeks het jaar 1870.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=2Q1QP6EL
|