Dinsdag 25 maart 2014 organiseert het Davidsfonds opnieuw zijn Nacht van de Geschiedenis met in Vlaanderen meer dan 200 historische activiteiten op één avond. Waregem komt aan bod met twee activiteiten. De centrumafdeling organiseert zijn nacht om 20 u. in het Cultuurcentrum De Schakel met een voordracht van Marcel Delmotte met uittreksels uit het dagboek van de Waregemse frontsoldaat Julien Vandenberghe. De afdelingen van Beveren en Desselgem brengen in Ontmoetingscentrum De Coorenaar in Desselgem een voordracht van Stefaan Vandenbussche over het leven van de vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Davidsfonds is dinsdag 24 maart 2014 al aan zijn twaalfde Nacht van de Geschiedenis. Centraal thema dit jaar is ‘het dagelijks leven tijdens WO I’. Voor alle informatie verwijzen we naar de speciale uitgave over “De Nacht van de Geschiedenis”, die gratis beschikbaar is in bibliotheken en culturele centra. Het was de laatste uitgave onder hoofdredactie en coördinatie van Bert De Smet, die vorige maand zijn job bij het Davidsfonds in Leuven stopte om stafcoördinator te worden van onze Kunstacademie.
Frontsoldaat Julien Vandenberghe
Marcel Delmotte, secretaris van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke, bespreekt dinsdagavond om 20 u. in het Cultuurcentrum De Schakel het dagboek van frontsoldaat Julien Vandenberghe. Hij publiceerde al een eerste deel van het dagboek met toelichtingen in het 41e jaarboek van De Gaverstreke en zal zijn verhaal illustreren met beelden en ook bij de voorstelling van dit jaarboek in december kwam het verhaal al aan bod. De frontsoldaat vertelt in zijn nauwgezet bijgehouden verslag al de gebeurtenissen waarbij hij als soldaat van de klasse 14 bij betrokken was. Het dagboek start op24 september 1914, de dag dat hij onder de wapens werd geroepen, en eindigt op 28 augustus 1919, de dag waarop hij gedemobiliseerd werd.
Meisjes en vrouwen in Groote Oorlog
Net als de voorbije jaren bundelen de afdelingen van Desselgem en Beveren-Leie ook dit jaar hun krachten voor de organisatie van de Nacht van de Geschiedenis. Dit jaar werd er gekozen voor een lezing van Stefaan Vandenbussche over de rol van bekende en minder bekende meisjes en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De spreker illustreert dat de Groote Oorlog van 1914-1918 niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid was. Vrouwen hebben méér dan hun steentje bijgedragen in deze wereldbrand en waren evenzeer slachtoffers.
De verhalen, het ene schrijnend en het andere met wat humor, typeren een persoon, een situatie of een gebeurtenis. Maar elk verhaal dwingt respect af voro de rol die zoveel meisjes en vrouwen, elk op hun manier, met hun eigen achtergrond en afhankelijk van hun levensomstandigheden, noodgedwongen hebben gespeeld in die ‘Groote Oorlog’. Deze voordracht gaat door op dinsdag 25 maart om 20 u. in OC De Coorenaar, Georges Coornaertdreef 7 te Desselgem. Deelnameprijs 4 euro (DF-leden 2 euro).
www.Desselgem.davidsfonds.net
www.davidsfonds.be/nacht
|