xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Dinsdagavond 18 november 2008had op het stadhuis te Waregem een infovergadering van het provinciebestuur plaats over de afbakening van het kleinstedelijk gebied Waregem. Het belang van deze bijeenkomst bleek ondermeer ook uit de zowat 150 geïnteresseerde aanwezigen. Belangrijk onderdeel hierbij waren de plannen voor de site Regenboogstadion. Het panel van deskundigen van het provinciebestuur (met gedeputeerde Patrick Van Gheluwe en Bart Verbeke van dienst Ruimtelijke Ordening) en de stad (Kristof Chanterie) werd voor het stadionproject versterkt door manager Vincent Mannaert van SV Zulte-Waregem.
Alle medespelers waren tevreden met dit uitgebreid eerste informatiemoment, waarbij ook tientallen vragen kwamen van verontruste inwoners. Er volgen voor de verschillende deelelementen nog afzonderlijke inspraakmogelijkheden over concrete plannen. Belangrijke andere projecten zijn het industriegebied Blauwpoort 33 ha, aansnijding Vijverdam 20 ha, beperkte uitbreiding Brabantstraat, plaatsen windturbines, een woonuitbreidingszone achter de kerk in Sint-Eloois-Vijve, gemengde ontwikkeling op Dompelpark.
Wat betreft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de site Regenboogstadion wordt al in het voorjaar 2009 een volgende publieke consultatie gepland rond het Milieu-effectenrapport (MER). Volgens de huidige vooruitzichten kan de procedure van het openbaar onderzoek eind volgend jaar worden afgesloten. Dat betekent dat de voetbalclub dan zijn eerste wedstrijd in het nieuwe stadion zou kunnen spelen bij de aanvang van het nieuwe voetbalseizoen in 2010.
Het ruimtebehoefteplan op de site van het Regenboogstadion omvat een uitbreiding van 8.500 naar 12240 plaatsen. Als alle plannen kunnen worden goedgekeurd komen daarnaast nog 120 appartementen, een hotelaccommodatie voor 120 kamers, een aan sport- en vrijetijd gerelateerde grootschalige winkelruimte van 5.500 m² met ook ruimte voor fitness, bowling en congresruimte.
In het grootschalige herinrichtingsproject aan de Zuiderlaan wordt het stadion een volledig omsloten geheel.
De huidige camping aan de Zuiderlaan zal plaats moeten maken voor een deel van deze projecten. De appartementen komen aan de kant van het park en de vijvers. De hoogte moet harmonisch aansluitend geheel vormen. Stedenbouwkundige aandachtspunten zijn nog de ruimte voor park, vijver, trage verbindingen, het gefilterd doorzicht, geen bebouwing toelaten op de hoek van Meersstraat-Zuiderlaan en de garantie van garageweg en toegang tot de sportvelden. De opmaak van het provinciaal RUP en het plan-MER (Milieu-effectenrapport) zijn reeds opgestart.
Het commerciële gedeelte op de site wordt vrij groot en is geschikt voor maximaal drie handelszaken. Het is de bedoeling dat die geen concurrentie vormen voor winkelcentrum Het Pand. Ze moeten nieuwe producten aanbieden. Manager Mannaert en voorzitter Willy Naessens van SV zijn tevreden dat de provincie nu officieel het grootschalige project kwam toelichten. Nu is duidelijk waarover het gaat en kan de procedure zonder dralen worden verder gezet.
De bodemgesteldheid zal wellicht niet toelaten dat er een ondergrondse parking komt onder winkel- en hotelaccommodatie. Het parkeeraanbod in de omgeving van het stadion vormt voor het clubbestuur echter geen probleem. Voor de voetbalactiviteit in eerste klasse beschikt men nu al over voldoende parkeergelegenheid in het centrum van Waregem. Daar beschikt men al over 4.500 parkeerplaatsen binnen de kleine ring rond Waregem en ook de parking aan het station ligt nog binnen de 15-minuten wandelafstand van het Regenboogstadion.
|