Vanaf woensdag 6 januari 2016 kunt u in de hal van het Cultuurcentrum De Schakel gratis kennismaken met de rondreizende tentoonstelling met documenten uit West-Vlaamse archieven over de Hollandse periode bij ons (1815-1830). Vierentwintig archiefdiensten verenigd in het West-Vlaams Archievenplatform (WAP), waaronder het stadsarchief van Waregem, doken in hun collecties op zoek naar interessante of mooie stukken uit deze periode. Aan de hand van hoogwaardige reproducties van tientallen archiefstukken met verschillende thema’s krijgen we beter beeld van deze periode.
In januari wordt deze 'Hollandse Periode' overigens op nog andere manieren belicht. Zo staat er in CC De Schakel een modern concert op het programma (op de openingsdag 6 januari) waarin een stuk gebracht wordt uit deze periode en op 21 januari is er een lezing over de historiek en kunsthistoriek onder Willem I. Op 30 januari trekken we naar Gent om sporen uit dat verleden te zoeken. Daarnaast zal er op 27 januari om 19.30 u. in het stadsarchief een lezing zijn over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Naar aanleiding van haar derde lustrum plaatst het West-Vlaams Archievenplatform (WAP) de schijnwerpers op West-Vlaamse archiefdocumenten uit de tijd van koning Willem I. Het WAP probeert als feitelijke vereniging van alle West-Vlaamse archiefdiensten en archiefmedewerkers de beroepskennis en de samenwerking bij zijn leden te bevorderen. Met dit doel organiseert het WAP sedert 2001 jaarlijks een studie- en ontmoetingsdag. Om het streven naar meer collegialiteit en samenwerking ook naar de toekomst toe te bevestigen, werden het voorbije jaar alle West-Vlaamse archiefdiensten uitgenodigd om mee te werken aan een gezamenlijk project: een rondreizende tentoonstelling en een publicatie over de periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1814/15-1830), exclusief met West-Vlaamse archiefdocumenten. De zogeheten Hollandse Periode uit onze geschiedenis wekte de aandacht van het bestuur van het WAP omdat het juist tweehonderd jaar geleden is dat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1814/15-1830) tot stand kwam.
De tentoonstelling en de met meer contextinformatie gestoffeerde brochure schetsen geen allesomvattend beeld van die bijzondere periode uit onze geschiedenis. Zij brengen eerst en vooral een voor iedereen toegankelijke, kaleidoscopische kijk op de zogeheten Hollandse Tijd via sprekende archiefstukken. Tegelijk is het een perfect alibi om de rijke verscheidenheid aan West-Vlaamse archiefdocumenten en de instellingen die deze archieven bewaren aan een ruimer publiek voor te stellen.
Tijdens de jaren 1814/1815-1830 vormden België en Nederland één staat onder koning Willem I. Het was voor West-Vlaanderen een periode met veel ingrijpende bestuurlijke hervormingen, met een vrij gunstig cultureel en economisch klimaat, maar helaas ook met grote tegenstellingen tussen Noord en Zuid onder meer op het vlak van taal en godsdienst. Deze tegenstellingen zouden uiteindelijk in 1830 leiden tot een opstand en de afscheiding van het Zuiden.
Zo toont de expo een kaart van Kortrijk in 1822, en een ontwerp van de Willempoort uit 1825, genoemd naar de Hollandse koning. Verder zijn er o.a. brieven van soldaten in dienst van het Hollandse leger te bewonderen. De documenten zijn grotendeels in het Nederlands opgesteld, want onder Willem I werd het gebruik van Nederlands verplicht in West-Vlaanderen. Ook andere aspecten, zoals economie, religie of cultuur komen aan bod. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de regio Kortrijk, maar er is ook aandacht voor de rest van de provincie West-Vlaanderen .
Sonate
Binnen het kader van het thema van de tentoonstelling valt het concert op woensdag 6 januari om 20 u. van Jan Michiels en De Neve in de reeks Modern Klassiek in de schouwburg. Aan de ene kant de sonate voor viool en piano van het vergeten wonderkind Erich Wolfgang Korngold en na de pauze krijg je de sonate voor viool en piano van César Franck te horen. Deze laatste is geboren tijdens de Hollandse periode. Beide werken zijn hoogtepunten uit het kamermuziekrepertoire en grossieren in prachtige kleurenrijkdom, eindeloze melodieën en fluwelen timbres. Zoals gebruikelijk bij concerten in de reeks Modern Klassiek leidt Lucien Bollaert vanaf omstreeks 19.15 u. het concert van de avond in en hierbij legt hij ook het tijdsverband uit met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De reeks van Lucien Bollaert is al aan zijn 20e jaargang. Einde omstreeks 21.40 (met pauze) € 15/12 (-26j).
Willem I, vorst en mecenas
Op donderdag 21 januari om 19.30 u. is er lezing over de historiek en kunsthistoriek onder Willem I. Vorig jaar was het 200 jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederland dat 15 jaar zou stand houden. De culturele kloof was enorm.
De koning der Nederlanden wou verschillende steden mooier maken en daarom introduceerde hij de empirestijl en nieuwe boulevards en pleinen werden in steden zoals Brussel aangelegd. De Regentschapslaan en o.a. Het Paleis der Academiën in Brussel dateren uit de Hollandse tijd, net zoals de aula van de Gentse universiteit in de Volderstraat. Ook op het vlak van de schilderkunst was de Hollandse tijd bijzonder vruchtbaar en werden de kiemen gezaaid van de Belgische kunst die zich na 1830 zou openbaren.
De tentoonstelling zal gratis te bezichtigen zijn in de hal van het cultuurcentrum.6-31 januari 2016 - CC De Schakel O Stadsarchief • 056 62 12 18 • archief@waregem.be
De catalogus
J. D'HONDT, R. OPSOMMER en M. THERRY (red.), Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in West-Vlaamse archiefdocumenten 1815-1830, West-Vlaams Archievenplatform, Oostvleteren, 2015.
Leeszaallezing
De leeszaal van het stadsarchief kreeg enkele maanden geleden een nieuwe locatie binnen het stadhuis. Om deze nieuwe ruimte extra in de verf te zetten, verwelkomt het stadsarchief vanaf nu een aantal vooraanstaande sprekers om over hun historische stokpaardjes te vertellen. In het kader van de reizende tentoonstelling over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden handelt de eerste leeszaallezing over de complexe relatie tussen Noord en Zuid.
De spits wordt afgebeten door barones Els Witte, een gerenomeerde Belgische historica en emeritus-hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Met het boek 'Het verloren koninkrijk' ging ze op zoek naar de wortels van het Belgisch orangisme. De geschiedenis die ze hierbij schetst, verandert het traditionele beeld van de Belgische revolutie in die mate, dat er kan gesproken worden van een 'nieuw standaardwerk over een cruciale periode uit de geschiedenis van de Lage Landen'!
Op woensdag 27 januari 2016 om 19.30u. geeft professor Witte een lezing in de leeszaal van het stadsarchief. Daar zal ze dieper ingaan op de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en meer bepaald de complexe relatie tussen Noord en Zuid. Inschrijven is verplicht en kan door contact op te nemen met het stadsarchief.
|