Een vijftigtal vrijwilligers zijn gisteren gestart met de inventarisatie van het erfgoed van vijf kerken uit onze regio. Dat gebeurt in het kader van het project 'Goddelijke Huisraad', een initiatief van Erfgoed Zuidwest. Het project wil het religieus erfgoed inventariseren en publiek beschikbaar maken via een onlineplatform. De cel wil ook instaan voor een goed beheer van objecten. Het gaat om een uniek project, zelfs voor Vlaanderen. Gisteren leerden de vrijwilligers de kneepjes van het vak tijdens een vormingsdag in de Sint-Martinuskerk in Desselgem, om enerzijds de objecten zo nauwkeurig mogelijk te inventariseren. Alle objecten zullen genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd worden. Het project gebeurt in nauwe samenwerking met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Leiedal en met de provincie West-Vlaanderen.
De kerken zijn een verzamelplaats van tal van objecten met cultuurhistorische waarde. Nu kerken steeds vaker een neven- of zelfs herbestemming krijgen, is het des te belangrijker om dit cultuurhistorisch erfgoed op een goede manier in inventariseren en te bewaren. ZuidWest, de erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen, zocht en vond een vijftigtal vrijwilligers om deze ontsluiting te realisteren. De Waregemse Cultuurschepen Pietro Iacopucci kwam de vrijwilligers persoonlijk danken tijdens de vormingsdag in de Sint-Martinuskerk in Desselgem. Hij wees nog op de unieke combinatie van vrijwilligers met professionele hulp van Ineke Bruynooghe van erfgoedcel ZuidWest en de provincie West-Vlaanderen met Livia Snauwaert, Wouter Lammens. Tijs Deschacht zorgt met Ineke Bruynooghe voor dagdagelijkse opvolging. Bedoeling is ontsluiting van het religieus erfgoed in een erfgoedinventaris, die toegankelijk wordt voor het publiek via www.erfgoedinzicht.be.
50 VRIJWILLIGERS AAN DE SLAG
De komende maanden heerst een grote bedrijvigheid in de St-Martinuskerk in Desselgem, de St.-Columbakerk in Deerlijk, de St-Jan-De-Doperkerk in Anzegem, de St-Elooiskerk in Kortrijk en de St-Denijskerk in Sint-Denijs Zwevegem. Deze 5 kerken nemen als eerste deel aan het project Goddelijke Huisraad. In april volgt een tweede projectoproep. In totaal staan 50 vrijwilligers klaar om te starten met de inventarisatie. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, labels, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. Alle objecten worden één voor één genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed.
Kazuifels, beeldjes en zilveren kelken. De Zuid-West-Vlaamse kerken herbergen heel wat ‘religieuze objecten’ uit een ver of een recenter verleden. Enkele honderden objecten met historische waarde worden per kerk bewaard in de vele ruimtes, in kasten en op zolders. Dat een kelk voor miswijn wordt gebruikt klinkt waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wie kent nog een manipel? Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis. De erfgoedcel erfgoed zuidwest en de provincie West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om samen dit religieus erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen te inventariseren binnen het project Goddelijke Huisraad.
Resultaat wordt een digitale erfgoedinventaris, op het provinciale platform erfgoedinizcht.be, zodat iedereen van thuis uit dit religieus erfgoed kan bewonderen. De inventaris is daarnaast ook belangrijk om de vele kerkschatten goed te beheren. Aansluitend biedt erfgoed zuidwest praktische hulp, begeleiding en expertise, zoals in scenario’s van mogelijke herbestemming en nevenbestemming van de kerk en haar inboedel. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Leiedal en met de provincie West-Vlaanderen.
Goddelijke Huisraad in cijfers
1/2 dag – per week gaat elke vrijwilliger een halve dag aan de slag in de kerk
4 stappen – het registratieproces bestaat uit 4 stappen: nummeren, meten, registreren, fotograferen
5 kerken – voor de eerste projectfase werden 5 kerken geselecteerd, in april volgt een tweede projectoproep
50 vrijwilligers – in totaal zullen 50 vrijwilligers meewerken aan de inventarisatie
> 1000 objecten – tegen de zomer zullen zo meer dan 1000 objecten gefotografeerd en beschreven zijn
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=807048
|