Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
27-01-2017
vrijwilligers inventariseren kerkobjecten
Een vijftigtal vrijwilligers zijn gisteren gestart met de inventarisatie van het erfgoed van vijf kerken uit onze regio. Dat gebeurt in het kader van het project 'Goddelijke Huisraad', een initiatief van Erfgoed Zuidwest. Het project wil het religieus erfgoed inventariseren en publiek beschikbaar maken via een onlineplatform. De cel wil ook instaan voor een goed beheer van objecten. Het gaat om een uniek project, zelfs voor Vlaanderen. Gisteren leerden de vrijwilligers de kneepjes van het vak tijdens een vormingsdag in de Sint-Martinuskerk in Desselgem, om enerzijds de objecten zo nauwkeurig mogelijk te inventariseren. Alle objecten zullen genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd worden. Het project gebeurt in nauwe samenwerking met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Leiedal en met de provincie West-Vlaanderen.
De kerken zijn een verzamelplaats van tal van objecten met cultuurhistorische waarde. Nu kerken steeds vaker een neven- of zelfs herbestemming krijgen, is het des te belangrijker om dit cultuurhistorisch erfgoed op een goede manier in inventariseren en te bewaren. ZuidWest, de erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen, zocht en vond een vijftigtal vrijwilligers om deze ontsluiting te realisteren. De Waregemse Cultuurschepen Pietro Iacopucci kwam de vrijwilligers persoonlijk danken tijdens de vormingsdag in de Sint-Martinuskerk in Desselgem. Hij wees nog op de unieke combinatie van vrijwilligers met professionele hulp van Ineke Bruynooghe van erfgoedcel ZuidWest en de provincie West-Vlaanderen met Livia Snauwaert, Wouter Lammens. Tijs Deschacht zorgt met Ineke Bruynooghe voor dagdagelijkse opvolging. Bedoeling is ontsluiting van het religieus erfgoed in een erfgoedinventaris, die toegankelijk wordt voor het publiek via www.erfgoedinzicht.be.
50 VRIJWILLIGERS AAN DE SLAG
De komende maanden heerst een grote bedrijvigheid in de St-Martinuskerk in Desselgem, de St.-Columbakerk in Deerlijk, de St-Jan-De-Doperkerk in Anzegem, de St-Elooiskerk in Kortrijk en de St-Denijskerk in Sint-Denijs Zwevegem. Deze 5 kerken nemen als eerste deel aan het project Goddelijke Huisraad. In april volgt een tweede projectoproep. In totaal staan 50 vrijwilligers klaar om te starten met de inventarisatie. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, labels, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. Alle objecten worden één voor één genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed.
Kazuifels, beeldjes en zilveren kelken. De Zuid-West-Vlaamse kerken herbergen heel wat ‘religieuze objecten’ uit een ver of een recenter verleden. Enkele honderden objecten met historische waarde worden per kerk bewaard in de vele ruimtes, in kasten en op zolders. Dat een kelk voor miswijn wordt gebruikt klinkt waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wie kent nog een manipel? Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis. De erfgoedcel erfgoed zuidwest en de provincie West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om samen dit religieus erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen te inventariseren binnen het project Goddelijke Huisraad.
Resultaat wordt een digitale erfgoedinventaris, op het provinciale platform erfgoedinizcht.be, zodat iedereen van thuis uit dit religieus erfgoed kan bewonderen. De inventaris is daarnaast ook belangrijk om de vele kerkschatten goed te beheren. Aansluitend biedt erfgoed zuidwest praktische hulp, begeleiding en expertise, zoals in scenario’s van mogelijke herbestemming en nevenbestemming van de kerk en haar inboedel. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Leiedal en met de provincie West-Vlaanderen.
Goddelijke Huisraad in cijfers
1/2 dag – per week gaat elke vrijwilliger een halve dag aan de slag in de kerk
4 stappen – het registratieproces bestaat uit 4 stappen: nummeren, meten, registreren, fotograferen
5 kerken – voor de eerste projectfase werden 5 kerken geselecteerd, in april volgt een tweede projectoproep
50 vrijwilligers – in totaal zullen 50 vrijwilligers meewerken aan de inventarisatie
> 1000 objecten – tegen de zomer zullen zo meer dan 1000 objecten gefotografeerd en beschreven zijn
Volgende zondagnamiddag reikt Marnixring Leeuwercke Waregem haar 21e Georges Leroyprijs uit met een academische zitting om 15 u. in Cultuurcentrum De Schakel. De Georges Leroyprijs bekroont beginnende dichters en schrijvers die in het Nederlands schrijven. De eerste Georges Leroyprijs werd door de Marnixring uitgereikt in 1977, als huldeblijk aan de toen pas overleden Waregemse culturele duizendpoot. Tot 2013 was het een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor beginnende dichters. Bij de 20e editie in 2015 werd overgestapt van poëzieprijzen naar prijs voor kortverhaal en ook dit jaar werd de wedstrijd uitgeschreven voor schrijvers van kortverhaal. De eerste prijs bedraagt €750 en werd dit jaar toegekend aan Amber Cavens uit Wingene voor zijn kortverhaal met als titel ‘Dromenvanger’. De tweede prijs gaat naar Hanneke Frenken uit Budel in Nederland met “Als ik later groot ben’. De derde bekroonde is Katelijne Van den Brande uit Gent met ’88 kaarsen en een lied’. De Georges Leroyprijs kende bij zijn 21e uitgave 213 inzendingen.
De naam Marnixring verwijst naar de historische figuur van Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde (1540 -1598) die tal van opdrachten vervulde in dienst van Willem van Oranje. Hij verpersoonlijkt de doelstellingen van de Marnixring, nl. de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap te dienen door het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse taal en de Nederlandstalige cultuur, door vriendschap en dienstbetoon onder zijn leden aan te moedigen ongeacht hun levensbeschouwelijke en politieke overtuiging en door het bevorderen van solidariteit, verstandhouding en vrede door het ideaal van dienstvaardigheid.
De poëzieprijs telde bij de tweede uitgave in 1978 al 79 geldige inzendingen. De prijs van 10.000 BEF[1] ging toen naar Frans Deschoemaeker uit Kortrijk voor zijn gedicht In Oktober. Aan Kathelijn Aelgoed uit Waregem voor het gedicht ‘Evergreen’ en Germain Janssens uit Sint-Amandsberg voor het gedicht ‘De vrouw en het kind’, kende de jury nog twee aanmoedigingspremies toe van 2.500 BEF[2]. Die tweede poëzieprijs Georges Leroy van de Marnixring ‘Leeuwercke’ van Waregem werd toen op 7 juli 1978 uitgereikt tijdens een moeizaam bedongen ogenblik van stilte midden bruisende Breugheliaanse toestanden op een weiland te Wortegem-Petegem. Gezien de moeilijke omstandigheden weigerden de laureaten hierbij beleefd maar kordaat hun werk voor te lezen[3]. De organiserende Marnixring nam het incident ernstig en nadien ging de proclamatie telkens door met de passende culturele omkadering. Sedert 1990 gebeurt de feestelijke uitreiking van de Leroyprijs met een gevarieerd artistiek spektakel in samenwerking met de Waregemse Stedelijke Kunstacademie.
Er worden prijzen uitgedeeld in twee categorieën met 19 jaar als scheidsrechter, enerzijds voor jongeren onder de 19 jaar (250 euro) en anderzijds voor volwassenen (500 euro). De prijzen, meestal twee per categorie, worden uitgereikt voor de beste poëzie van aankomend talent. Mensen die al een poëziebundel hebben uitgegeven, komen niet in aanmerking. Ook een elders bekroond gedicht wordt niet geselecteerd. Elke deelnemer stuurt één gedicht in en er is geen opgelegd thema.
De laatste Leroyprijzen voor poëzie gingen op 27 januari 2013 bij de volwassenen naar laureaat Benny Schacht uit Elverdinge en Anne-Marijke Claeys uit Kortrijk. In de categorie jongeren ging de eerste prijs naar Hannelore Coen uit Aalst en de tweede prijs was voor Sofie Vanderhulst uit Alken. Op zondag 25 januari 2015 werd in Cultureel Centrum De Schakel de twintigste Georges Leroyprijs uitgereikt, de eerste voor kortverhaal, en de laureaten waren Laurent Coomans uit Bellegem, Charlene Winne uit Nieuwpoort en Hein van der Schoot uit Nederland.
Georges Leroy
De bekende Waregemse letterkundige en beeldhouwer was beroepshalve muziekleraar. Hij trad omstreeks 1966 naar buiten als beeldhouwer, Al het jaar daarop ontpopte hij zich als schrijver met de roman "De sluipwesp". In 1968 behaalde hij de Provinciale Prijs voor Letterkunde. Naderhand verschenen de novellen "Het licht" (1969) en "Harry" (1970). In 1972 werd zijn roman "De pees" voorgesteld.
In beide kunsttakken was hij kritisch voor zichzelf. Alleen wat hij echt goed vond werd gedrukt of tentoongesteld. In 1970 opende hij een kunstgalerij die hij "Da Vinci" noemde. Zij verwierf in korte tijd naam en faam en groeide uit tot een trefpunt voor grafische kunst in de regio. Hij was ook de stichter van het Gaverfonds en organiseerde hij de Gaverprijs voor schilderkunst. De te vroeg overleden kunstenaar blijft in herinnering als culturele duizenpoot, die naast verdienstelijk eigen werk tal van culturele evenementen op gang bracht in de Gaverstreek. We brengen eind dit jaar nog een uitgebreide bijdrage over hem in het jaarboek van de geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke.
Marnixring Leeuwercke
Marnixring Waregem Leeuwercke werd opgericht in 1975, telt momenteel een 25-tal leden en is één van de 60 ringen in Vlaanderen, Nederland, Frans-Vlaanderen en Zuid-Afrika.Het begon allemaal met dhr Marcel Notebaert, lid van Marnixring Broel uit Kortrijk. Deze "Kortrijkzaan" had een relatie met actrice Tine Balder, schoonmoeder van Eric Desmet, en hij vroeg aan Eric om een Ring op te starten in Waregem. De stichting gebeurde in het lokaal Au Pigeon D'or, restaurant op de markt te Waregem, waar Eric woonde met zijn ouders. Tine Balder werd jaren later "meter" van de Waregemse Marnixring. De naam "Leeuwercke" = Leeuwerik, staat symbool van de drang om te pogen naar "'t Hoge". Roger Baert was eigenaar van een stuk bouwgrond in de Jan Bouckaertstraat, waar een houten brugje over de Gaverbeek liep met de naam de Leeuwerckebrug. Vandaar de naam Leeuwercke op voorstel van André Depoorter.
Gedurende al die jaren heeft de ring enorme inspanningen gedaan om de Marnixringdoelstellingen op plaatselijk vlak te realiseren. De tweejaarlijkse poëziewedstrijd G. Leroy en de samenwerking met de Waregemse Stedelijke Kunstacademie, afdeling podiumkunsten zijn de rode draad die door deze realisaties loopt. Ze bevorderen de ontplooiing van jong Vlaams literair talent. Door cultuurgerichte projecten te organiseren, die ook een financieel resultaat opleveren, is het de bedoeling om sociale projecten zoals oa. 't Kelderke verder te kunnen blijven ondersteunen.
[1] De waarde in euro omgezet bedraagt 247,89 euro. De Belgische bankbiljetten en munten in Belgische frank werden vanaf 1 januari 2002 vervangen door euromunten en –biljetten, om op 1 maart 2002 definitief te verdwijnen als betalingsmunt. Sedert 1999 was de frank al aan de euro gekoppeld, volgens de wisselkoers € 1 = 40,3399 BEF.
Zaterdag 7 januari was er de jaarlijkse bijeenkomst bij SOMIVAL, een gezellig dank- en huldemoment bij de start van het nieuwe jaar. Er waren, niettegenstaande vele afzeggingen omwille van "te risicovolle" verplaatsing, een 200 aanwezigen. Dank gaat daarbij uit aan de vele initiatiefnemers van activiteiten waaraan SOMIVAL als goede doel was verbonden tijdens het voorbije jaar.
Er werden een 30-tal sporters gehuldigd (zie foto) en ook de vrijwillige medewerkers kregen een welverdiende dank. Aansluitend werd het glas geheven op het nieuwe jaar dat het thema draagt "EEN HART VOOR SOMIVAL".
SOMIVAL doet een warme oproep aan mensen die op vrijwillige basis willen meewerken. De vereniging zoekt vooral begeleiders voor het recreatieve
zwemmen, dat doorgaat iedere zaterdag van 09.00 tot 10.00 u. Hiervoor kan vrijblijvend contact genomen worden met het secretariaat via mail secretariaat@somival.be of tel gsm 0477 62 54 25.
Info over de steunprojecten (wie - wat - resultaat) kan steeds bekomen worden bij : Lucien De Bels, email lucien.debels@skynet.be 0477 23 76 58
Hoe zou het nog zijn met de gemeenteraad? Kon mij gisteren eens vrijmaken voor het begrotingsdebat, wat ooit de belangrijkste zitting van het jaar pleegde te zijn. De begroting geeft een overzicht van de geplande uitgaven en inkomsten en zodoende zou de bespreking een goed beeld moeten geven van het geplande beleid. De bespreking biedt ook de mogelijkheid voor de oppositie om de bevolking met cijfers op tafel te wijzen op tekortkomingen en andere pijnpunten in het beleid van de meerderheid. Ik kwam enigszins ontgoocheld terug. Enerzijds heb ik als waarnemer van de gemeenteraad tijdens de afgelopen tientallen jaren nooit zo weinig strijdlust ervaren in een begrotingsdebat. Anderzijds bleef ik ook op mijn honger om een goed beeld te vormen van de beleidsintenties en de pijnpunten. Als ik het cru mag stellen vond ik enkel Mario Verhellen (Sp.a) en Xavier Wyckhuyse (VLD) hun zitpenningen waardig…
Volg de Waregemse gemeenteraad al van na de fusie in 1977 en heb nooit een matter begrotingsdebat meegemaakt als dat van gisterenavond. We hebben nog de legendarische besprekingen meegemaakt met de Vijfse burgemeester André Dejaeghere en Leon Constandt (Eendracht), Armand Derore (BSP) en toenmalige schepen van financiën Germain Algoet (CVP). Heel wat later werden de begrotingsbesprekingen ondermeer geanimeerd door Freddy François (SP), Raf Deblaere (VLD), Rudy Devos (Agalev) en schepen Yolande Dhondt (CVP). We herinneren ons ook de inbreng van Amand Vandenhende (ED-VU), Guy Adams en Erik Derycke (SPa), CVP-fractieleiders Gilbert Loosveldt tot Willy Benoit, enz. Telkens konden we ons breedvoerig informeren bij deskundige analyses van de sprekers uit de verschillende politieke fracties, waardoor de zitting meer dan eens uitliep tot tegen of over middernacht.
De gemeenteraad telde nooit meer fracties en we verwachtten ons dan ook aan zes benaderingen over de geplande werking voor 2017 en later. Maar niets daarvan. Van die democratische traditie zagen we nu nog enkel de inbreng van Mario Verhellen en de pertinente vraag van Xavier Wyckhuyse over de vooraf uitgelekte aanzienlijke kostprijs voor de opening van de Zuiderpromenade. Eerstgenoemde stelde zelf nog dat hij meer vuur had verwacht van zijn collega’s op de oppositiebanken. Enkel Mario Verhellen toonde strijdlust met de schepenen Rik Soens, Pietro Iacopucci en Kristof Chanterie als tegenspelers. Xavier Wyckhuyse drong aan op meer ijver voor woonpark op Dompelpark (Helpt Elkander). Van de gemeenteraadsleden van NVA, de grootste oppositiepartij, noteerden we enkel hun onthoudingen bij de verschillende stemmingen en eveneens bij het debat. We kregen niet eens een verklaring voor hun stemkeuze. Die fractie mist duidelijk de ervaring van Heidi Vandenbroeke, die dit jaar noodgedwongen ontslag nam. Bij groen hoorden we Inge Vandevelde even over het parkeerbeleid, dat zij ook mee goedkeurde. Onafhankelijke Martine Vandevelde liet zich ook niet opmerken.
Het was enige tijd geleden dat ik de Waregemse gemeenteraad nog gevolgd had. Verrassende vaststelling was wel dat van media enkel Lieven Vancoillie het begrotingsdebat kwam volgen voor een rechtstreeks verslag voor de website van de Krant van West-Vlaanderen. Nadien begreep ik dat de bespreking gisterenavond in de gemeenteraad niet genoeg stof bood voor beroepsjournalisten. Op die manier raakt de burger steeds minder betrokken bij het politiek gebeuren, als zelfs de bespreking van de begroting geen item meer kan of mag zijn in de media. Wij vinden dat de media die rol verder zou moeten opnemen en het begrotingsdebat aangrijpen om alle fracties aan het woord te laten over hun visie op het gevoerde en te voeren gemeentebeleid. Maar als de verschillende fracties zelfs geen engagement tonen bij de bespreking blijft hun visie blanco.
Over de begroting zelf zijn we op het ogenblik nog weinig geïnformeerd. De opcentiemen op de onroerende voorheffing blijft voor het dienstjaar 2017 ongewijzigd op 1600 opcentiemen. De aanslagvoet van de aanvullende belasting op de personenbelasting blijft vastgesteld op 6,8 %.
Bespreking
Voorafgaand aan de goedkeuring van de begroting 2017 en vaststellen wijziging meerjarenplan 2014-2019 kon de raad zich ook uitspreken over het budget 2017 voor Ons Tehuis Ieper, het OCMW en WAGSO. De vergoeding aan het OCMW voor de overdracht van de gronden van het Ware Heem ten behoeve van het pps-project Zuidboulevard bedraagt volgens de verkoopakte 7.765.800 €. De gemeentelijke bijdrage bedraagt 5 miljoen en er komt nog 832.487 € van het gemeentefonds. Als investeringen plant het OCMW een project in de Molenstraat en gronden in de Kasteelstraat. Mario Verhellen had meer investeringen verwacht, want de noden zijn groot. Daar is ondermeer de stijging met 40 % van het aantal mensen die een leefloon moeten ontvangen, de stijging met 26 % van het aantal voedselpakketten (6669), de wachtlijst van de RSVK (300) en de zorginstellingen (500), de stijging van de noden door de vergrijzing (verdubbeling +80 j op 15 jaar), de oprichting van een sociale kruidenier, … Integendeel wordt de dagprijs voor de OMW-bewoners opnieuw met 1% opgetrokken, zien we het dienstencentrum op het Gaverke sluiten.
Dat de pers grotendeels afwezig bleef bij het begrotingsdebat in de gemeenteraad had ook als reden dat deze reeds op een persbijeenkomst vooraf werden ingelicht, zelfs voorafgaand aan de commissiebijeenkomst voor de gemeenteraadsleden. Daarin is voor een deel ook het gebrek aan inbreng te verklaren bij de raadsleden uit de oppositie : “Wij blijven van mening dat het debat over de werking van de stad dient gevoerd te worden in de gemeenteraad. Als dit de visie blijft van het stadsbestuur zullen we ons verplicht zien ons idee over de voorliggende punten naar de media te sturen en in de gemeenteraad enkel nog door stemming onze mening kenbaar maken.”
Mario Verhellen (SP.a) ziet dat de belastingen niet verhogen, maar de factuur voor de bewoners wel stijgt voor OCMW-dagprijs, het gebruik van het zwembad, het betalend parkeren, de huisvuilzak, de water- en energiefactuur. Hem verbaast een spectaculaire daling in de investeringen, daar waar andere gemeenten juist in 2017-2018 het hoogtepunt van het investeringsbeleid in de legislatuur halen. “In Waregem zijn we blijkbaar al aan het landen, gaan we in lopende zaken.” Hij ziet toch enkele belangrijke dossiers : de nieuwe brandweerkazerne, het Pand, dorpskernvernieuwing Desselgem, de herinrichting van de N43, uitbreiding zorginstellingen, een niet-confessionele afscheidsruimte, versterking van de wijkwerkingen, stadsrandbos...
Schepen van Financien Rik Soens (CD&V) verbeterde de stelling van Mario en stelde : "We zijn in doorlopende zaken.” We moeten het volgens hem over de ganse legislatuur van zes jaren zien en dan kan Waregem met 120 miljoen euro heel mooi financieel beleid voorleggen. In andere gemeenten zijn er vaak nieuwere besturen, die later in een legislatuur hun investeringspiek kennen. Hij verdedigde zijn toekomstgericht beleid, waarbij ook al heel wat reserves zijn aangelegd voor toekomstige projecten zoals de brandweerkazerne (2 miljoen), de N43 (5 miljoen), ea. “We kunnen bij de vooruitziende vrouwen worden gerekend. We hebben een mooie belastingsschaal en we proberen voldoende te investeren. Eventueel kunnen we nog voor 2018 een tandje bijsteken." De begroting werd door de meerderheid goedgekeurd bij onthouding op alle oppositiebanken.
150.000 euro voor openingsfeest Zuiderpromenade
Raadslid Xavier Wyckhuyse had vragen over de aangekondigde grootse opening van de promenade tijdens het weekend van 3 en 4 juni 2017. Hij verslikte zich in de kostprijs van 215.000 euro, die op 13 december vermeld stond in verschillende media. Daarin wordt ook gemeld dat het stadsbestuur daarop 10.000 bezoekers verwacht.
“In tijd van grote besparingen door alle regeringen en gemeenteraden, lijkt ons dit bedrag enorm. Vandaar mijn vraag, in naam van de volledige Open VLD-fractie, wat de opening juist zal inhouden en hoe men aan dit waanzinnig hoog bedrag komt. Onze fractie is zeker te vinden voor een officiële opening van deze nieuwe toegangspoort van het Pand en het stadhuis maar € 215 000 voor een opening lijkt ons een immens hoog bedrag voor een dag feesten in de stad. Bruut gerekend kost deze opening bijna € 6 per inwoner. Het is ook onduidelijk hoe men 10 000 toeschouwers zal aanlokken voor een opening van een promenade die tegen dan al enkele maanden gebruikelijk zal zijn en waarvan de nieuwigheid reeds zal af zijn tegen de datum van de officiële opening. Waarom ook moeten wij als raadsleden dit in de krant lezen en is dit nooit besproken geweest in een commissie of gemeenteraad?”
Informatieschepen Pietro Iacopucci stelde dat de commotie berust op misverstand. Het wordt zeker geen exclusief feest voor sommige genodigden, wel een breed evenement met kwalitatieve acts en een grote spektakelwaarde.
"De kostprijs wordt geraamd op 150.000 euro en het bedrag in het artikel is de optelsom met het voorziene algemene bedrage voor communicatie voor alle activiteiten tijdens het jaar 2017 (omvat een 10-tal evenementen zoals ballonhappening over stoet 170 jaar Waregem Koerse en Waregem Koersefeesten tot ijspiste met kerstdagen). Er werd gekozen voor een breed evenement, waarbij iedereen gratis welkom is. Het belang van het stadsvernieuwingsproject is bijzonder ingrijpend en verdient een openluchtspektakel gedurende het eerste weekend van juni.
"Het is het grootste project van de stad sedert de opening 40 jaar geleden van Het Pand. De kostprijs voor de opening is minder dan 1 procent van het investeringsbedrag van 20 miljoen. Daarbij konden we 2,7 miljoen aan subsidies voor stadskernvernieuwing verwerven. Op 13 oktober 2016 hebben we daarvoor het project nog met succes gaan verdedigen voor de kwaliteitscommissie. In Kortrijk werd bijvoorbeeld ruim 1,1 miljoen euro gespendeerd voor de ‘Grote Verleieding’. Daar werd de return aan respons in media en dergelijke nadien geraamd op 400.000 euro.”
“Het feest kan ook als tegemoetkoming gezien voor de lasten van de werken voor de bevolking. Tenslotte is het een éénmalig evenement, een historische gebeurtenis waarvan de impact voor de stad alleen te vergelijken valt met de opening van het Pand. Uit overweging van City Marketing zijn we verplicht de ingebruikname van de Zuidboulevard niet ongemerkt te laten voorbijgaan. We hebben gekozen voor 14 initiatieven.”
Schepen Iacopucci gaf ook uitleg over het bedrag van 150.000 voor het evenement. Dat wordt nog eens verdeeld door enerzijds 105.000 voor het openluchtfestival en anderzijds 45.000 voor regie, productiekosten en compositie. De 105.000 is dan weer de som van de toelage van 40.000 aan Cultuurcentrum De Schakel, 40.000 voor een groots slotspektakel en 25.000 voor technische middelen. Er wordt gestreefd naar een familiefeest met een Ramblas-sfeer, te vergelijken met de jaarlijkse Kleinste Steeple in kasteelpark Casier. Als artiesten wordt ook zoveel mogelijk beroep gedaan op Waregems talent en Waregemse verenigingen. Zo zijn er optredens van 200 Waregemse koorleden en muzikanten.
Voor Xavier Wyckhuyse (VLD) blijft de kostprijs buiten proportie. Zelfs bij 10.000 aanwezigen kost het feestje nog 15 euro per deelnemer. Mario Verhellen (SPa) sloot zich daarbij aan. In de Warmste Week een feestje van 150.000 euro aankondigen is er voor hem ver over. Blijkbaar beseffen bepaalde leden van het stadsbestuur niet meer dat Waregemnaar voor zijn belastingsinbreng dagelijks keihard moet voor werken. Met een kleiner budget kan evengoed een warm en leuk feest worden gecreëerd. Hij stelde dat kon aangeklopt bij de bouwheer, die aan het project goed heeft verdient en een bedrag kon bijleggen. Jan Balduck (NVA) wierp op : “"Een megalomaan project verdient een megalomane opening. Misschien met een Romeinse triomfboog." Inge Vandevelde (Groen) vond dat het ook met de helft van het bedrag kan. De andere helft kan beter besteed aan armoedebestrijding.
Maarten Bouckaert van het nieuwe restaurant Castor langs de Kortrijkseweg in Beveren-Leie kwam deze week volop in de gastronomische schijnwerpers. De voormalige souschef van Peter Goossens mag elf maanden na de opening van zijn eigen zaak al meteen een ster achter de naam plakken. Eerder deze maand werd hij door Gault&Millau al bekroond met 16/20, de hoogste nieuwkomer in die lijst en de titel van 'Jonge chef van Vlaanderen'. Nu prijkt ook al een ster op het restaurant in de prestigieuze Michelingids. Waregem heeft meteen weer zijn twee Michelin-sterren verovert kort na de glorieuze jaren met het ‘Oud Konijntje’, want ook Berto in de Holstraat wordt bevestigd in zijn Michelin-ster.
“Castor (Maarten Bouckaert) straalt jeugdig enthousiasme uit en dat geldt niet enkel voor het moderne, strakke kader. Hier kookt namelijk een chef die technisch onderlegd is, die het klassieke raffinement weet te combineren met moderne ideeën en associaties. Hij benadrukt de topkwaliteit van de producten en overtuigt met zijn smaken”, aldus Michelin in zijn restaurantgids 2017.
Castor is het nieuwe restaurant van opkomend keukentalent Maarten Bouckaert. Met een creatieve keuken die zich focust op lokale en seizoensgebonden producten heeft Waregem er zo een gastronomische hotspot bij. De naam Castor is verbonden met de locatie Beveren-Leie. De latijnse benaming voor 'bever' is immers ‘Castor fiber’ en de oorspronkelijke naam van Beveren-Leie: Brebona (beverwater) verwijst naar dit aquatisch knaagdier, ook het grootste knaagdier van Europa. Castor is ook een dubbelster, een heldere , zesvoudige ster in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini).
Maarten Bouckaert was zes jaar actief in het gerenommeerde Hof van Cleve, waar hij zijn culinaire talenten helemaal kon finetunen. Daarvoor stond hij in de keuken van onder meer tweesterrenzaak Hostellerie St.-Nicolas in Elverdinge, bij Heston Blumenthal en diens Londense driesterrenrestaurant The Fat Duck (de voormalige nummer één van de wereld), en bij Geert Van Hecke's De Karmeliet, ook absolute top in culinair België. Begin dit jaar achtte de jonge chef de tijd rijp om een eigen zaak op te richten waar hij volledig zijn ding kan doen.
Het nieuwe interieur van Castor oogt strak en geniet een warme aankleding met betonnen elementen, afgewisseld met hout en parketvloer. Het restaurant biedt plaats voor veertig klanten. In de keuken kiest de kok resoluut voor seizoensgebonden kwaliteitsproducten uit de streek. De basis is klassiek, maar met een twist: wat in het bord verschijnt is herkenbaar en krijgt een moderne toets. 'Heerlijk koken vormt voor mij de ultieme vorm van gastvrijheid', zegt Maarten. Met die filosofie wil hij zijn gasten een aparte belevenis bezorgen.
Maarten Bouckaert : "Over smaak en kleur valt in principe niet te twisten. Maar volgens mij kan je over smaak wel heel wat vertellen. En daar hou ik van. Niet het vertellen. Nee, met liefde en toewijding fraaie gerechten klaarmaken. Zodat ú erover kan vertellen. Want smaak, daar leef ik voor. Elke dag weer is het een uitdaging mezelf en zo ook u te blijven verrassen. En te overtuigen. Ik hou van origineel. Van verfijnde eenvoud ontdaan van alle franjes. Toegankelijk zonder alledaags te worden."
Bent u een culinaire levensgenieter op zoek naar een vernieuwende ervaring? Bij Castor bent u op uw gemak in een strak, maar warm kader. Chef Maarten Bouckaert werkt enkel met kwaliteitsproducten uit de regio en weet perfect wanneer ze op hun best zijn. Geen alledaagse gerechten op uw bord, maar een klassieke keuken met een verrassende twist. Pure gastronomie die u op ontdekkingstocht neemt langs een waaier aan geuren en smaken. Zowel chef Maarten Bouckaert als gastvrouw Stefanie Vandewalle zijn pas tevreden wanneer u glimlacht vanaf uw entree tot het verlaten van castor. En dat geldt zowel voor gehaaste zakenmensen, als koppels die alle tijd van de wereld hebben. Bouckaert hield in de opstartperiode de drempel laag. Er was al een driegangenlunch voor 39 euro. Je kan er ook het menu volgen, à la carte eten en in beide gevallen de vegetarische variant aanvragen.
Op woensdag 14 december om 19.30 u. verschijnt het 44e jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. De voorstelling van het nieuwste historisch naslagwerk gaat traditioneel gepaard met een voordracht over een opmerkelijke Waregems historisch onderwerp. Dit keer handelt deze over ‘Waregem en de burggraven van Vijve, bewakers van de scheepvaart op de Leie’ en de sprekers van dienst zijn voorzitter Guy Algoet en Filips Benoit, die zorgt voor de powerpointvoorstelling. Het boek kan afgehaald voor en na de voordracht, die doorgaat in de oranjezaal van cultuurcentrum De Schakel. Nadien is het te bekomen bij de medewerkers van De Gaverstreke.
Het 44e jaarboek bevat opnieuw tal van nieuwe ontdekkingen over de plaatselijke geschiedenis. In zijn inleiding brengt voorzitter Guy Algoet nog eens het bijzonder evenement van juni in het kader van het spoor in Waregem in herinnering. De Trein heeft meer dan driemaal gefloten met een uitzonderlijke tentoonstelling van 10 tot 12 juni over de spoorweg en de Statiewijk, fiets- en wandeltochten, de statiequiz, fotoprijskamp, teken- en kleurwedstrijd voor schoolgaande jeugd, info-rijke brochures. De bijdrage van de Statievrienden in het 44e jaarboek gaat dieper in op het allereerste stationsgebouw of wat er kon voor doorgaan. Uit parlementaire bronnen blijkt dat voor het station van Waregem al vanaf 1838 een bestaande constructie wordt gemeld en Waregem, vroeger dan gelijk welke andere halteplaats op de lijn Gent-Kortrijk. Het was een hout opgetrokken loods, die wellicht al voordien dienst deed als werkplaats voor een plaatselijke schrijnwerker. Na wat aanpassingswerken kon men in het station van Waereghem al een jaar na de inhuldiging van de spoorweg beschikken over een ontvangstenloket, een wachtzaal, magazijn voor bagage, en twee zijsporen. Een schets van het eerste station konden we al tonen op onze tentoonstelling in juni in Werkplus.
Een tweede deel van onze bijdrage van de Statievrienden richt Hendrik de schijnwerpers naar enkele ‘spoorleggers’ van de Statiewijk. Theofiel Dhaluin kan de ‘architect’ van het Statieplein worden genoemd. Een andere belangrijke spoorlegger was Medard Verheylesonne, de weldoener van de Statiewijk en voor de spoorweginfrastructuur hebben we Robert Demeulemeester, de chef-elektricien van de NMBS.
Het 44e jaarboek brengt verder nog ontluikende historische bijdragen over diverse Waregemse onderwerpen. Muziek speelt in Waregem een voorname rol. Meerdere koren luisteren plechtigheden op. Daarbij is er niet alleen de muziekacademie (muziekschool in de volksmond). Er kwam ook een genootschap tot stand dat uitgroeide tot het Waregems Harmonieorkest, tevens de oudste culturele vereniging. Hoe dit alles gebeurde wordt hier uit de doeken gedaan en met foto's geïllustreerd.
Over de klokken van de Waregemse hoofdkerk werd reeds geschreven, maar over de komst van het klokje, uit de kerk van de Karmelietessen op de Karmel, naar de hoofdkerk en de gehele reorganisatie, kunnen we hier uit eerste bron meer vernemen. Wanneer we de klokken op de markt nu horen weerklinken, krijgen ze nog een bijklank met deze achtergrondinformatie.
Hoe is de bewoning tussen Leie en Gaverbeek doorheen de tijden tot stand gekomen? Op deze vraag bood het jaarboek van vorig jaar reeds een begin van antwoord. In dit boek wordt daarop verder ingegaan, al blijft er nog heel wat over voor een volgend jaar. Er zijn immers zoveel factoren die hier een rol in hebben gespeeld.
Daarbij aansluitend is er ook de Gentsebaan. Dat is een onderwerp op zichzelf. Driehonderd jaar reeds maken mensen gebruik van deze weg tussen Kortrijk en Gent. Maar er zijn natuurlijk vragen over het ontstaan en over het gebruik ervan, gedurende al die jaren. Het huidig artikel sluit dan ook aan op wat er vorig jaar reeds verscheen.
Er was niet alleen de eerste wereldoorlog, er kwam ook een tweede. Mei '40 was daarin een belangrijke datum. We willen dit jaar dan ook stilstaan bij een episode daaruit in onze streek. We hebben het dan vooral over Anzegem en omgeving. Hoe is die Duitse doorbraak daar gebeurd. We hebben er wei over horen vertellen, maar nu zetten wij het op papier voor al wie nog komen zal.
Varen op de Leie en langs deze waterweg goederen vervoeren... dit zal wellicht nu terug meer gebeuren. Vroeger maakte men van deze weg veelvuldig gebruik. Maar dat kon zomaar niet, er moest tol betaald worden. De scheepvaarttol werd genoteerd en deze bronnen laten ons toe meer te vertellen over de schepen, de schippers en de goederen die ze vervoerden. Enne., wat kostte dit?
Wie denkt aan de middeleeuwen weet dat er dan sprake was van heerlijkheden en lenen. We laten in dit artikel onze aandacht even gaan naar enkele lenen in de omgeving van Waregem, o.a. te Sint-Eloois-Vijve, Sint-Baafs-Vijve, Wielsbeke, Oostrozebeke, Oeselgem en Wakken. Ze dragen bij tot onze kennis van ons verleden en over de mensen en families die dit alles in handen hadden en er leefden.
Wat dit betreft gaat onze aandacht naar de Wakkense familie De Smet. Ze waren pachters en eigenaars van Ter Linden tussen 1516 en 1714. Maar misschien mogen we ook al verklappen dat ze een rol speelden op het kasteel van Potegem. Het werd ook een belangrijke familie voor Waregem.
Vóór we afsluiten met een mengelmare over een kibbelpartij in de gemeentelijke jongensschool te Waregem in 1932, sprokkelingen over molenadvertenties en aankoop van het Beverse Goed te Beaulieu door de stad Waregem, staan we in dit jaarboek nog even stil bij belastingen die in Waregem werden geïnd in het jaar 1602. We vernemen er meer over mensen, gronden, eigenaars en de toestand in het Waregem van toen.
Voor dit alles danken wij allen die op een of andere wijze hebben bijgedragen tot het publiceren van dit boek. We komen inderdaad zo heel wat meer te weten over het Waregem van vroeger en nu. Wie daar in de toekomst ook wil aan meewerken, heten we hartelijk welkom. Veel leesgenot!
Het 44e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem en afgehaald op de bijeenkomst van 14 december. Het jaarboek is vanaf die datum ook beschikbaar bij de medewerkers van De Gaverstreke.
Op woensdag 14 december verschijnt het 44e jaarboek van De Gaverstreke met aanvullende gegevens over onze streekgeschiedenis. Het is te bekomen door storting van 22 euro op bankrekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke te Waregem. Het kan dan afgehaald worden op de bijeenkomst van 14 december 2016 vanaf 19.30 u. en bij de medewerkers van De Gaverstreke. Op 14 december 2016 om 20 u. wordt in het Cultuurcentrum De Schakel het jaarboek voorgesteld gevolgd door een voordracht over 'Waregem en de burggraven van Vijve, bewakers van de scheepvaart op de Leie'. Sprekers van dienst zijn voorzitter Guy Algoet en Filips Benoit.
Na 44 jaar verhuist de Waregemse bibliotheek van de Schakelstraat naar het nieuwe Boekenplein. Sinds 1972 vormden CC De Schakel en de bib het culturele hart van Waregem, vlakbij de stadionvijvers. De verhuis bekroont 100 jaar bibliotheek in Waregem. De Waregemse Volksboekerij ontstond al in 1916 onder impuls van Alfons Baert. Zijn dochter Cecile, beter bekend als 'de juffrouw', nam het roer van haar vader over en was tot 1994 bibliothecaris. Sindsdien voert Katrien Vanthuyne het bewind in de bib.
Geschiedenis
De Waregemse Volksboekerij van 100 jaar geleden moeten we begrijpen binnen het tijdsbeeld van toen, wanneer in 1914 de leerplicht tot 14 jaar werd gestemd. Iedereen zou kunnen lezen, schrijven, rekenen, notie hebben van geschiedenis, aardrijkskunde enz. Er was behoefte aan lectuur en onderpastoor Coghe nam in 1916 het initiatief tot de oprichting van een parochiale volksboekerij. Hij besprak deze zaak met de jonge onderwijzer Alfons Baert voor wie volksontwikkeling en volksverheffing een erezaak was. Het bescheiden boekenfonds van de parochie werd de kern van de « Nieuwe Volksboekerij ». De term ‘Nieuwe’ Volksboekerij doet vermoeden dat er reeds vroeger een parochiebibliotheek bestond, maar daarvan zijn voorlopig nog maar weinig sporen van teruggevonden.
Het lokaal van de Nieuwe Volksboekerij werd de parochiezaal (‘den Tap’) in de toenmalige Nieuwstraat, nu de Guido Gezellestraat. Meester Alfons Baert stond in voor de inrichting en de werking van de boekerij en al zeer vroeg werd beroep gedaan op juffrouw Martha Bovijn voor de boekverzorging, een taak die zij is blijven vervullen tot aan haar dood in 1970.
In 1922 werd de bibliotheek erkend door het ministerie en de gemeente, in 1926 door de provincie en in 1938 aangenomen door de gemeente om als Gemeentebibliotheek te functioneren. Pas in 1947 wordt de feitelijke bibliothecaris ook de officiële. Het lokaal in de Nieuwstraat voldeed niet meer, de bibliotheek verhuist voorlopig naar de Statiestraat 42 (een lokaal in de toenmalige gemeenteschool, later door de gemeente aan het bisdom verkocht en nu een deel van het H.Hart-College) en in 1934 komt de volksboekerij op het eerste verdiep van een nieuw gebouw naast de pastorij.
Voor die tijd was zowel het gebouw als de mooie inrichting exemplarisch : centrale verwarming, goede verlichting, stalen rekken -nog altijd in gebruik- uitleenbalie, mooie tafel en 4 stoelen en … zelfs een paraplu-bak. Van de overbrenging naar de Markt in 1934 werd gebruik gemaakt om de bibliotheek volledig te reorganiseren.
Bij de dood van haar vader in 1960 werd zijn dochter Cecile Baert, hulpbibliothecaris sinds 1948, door Deken Versele dringend gevraagd het roer over te nemen. Aanvankelijk weigerde zij daar zij zeer goed wist wat een opslorpende taak dit was. Toen niemand gevonden werd – waarschijnlijk wegens de geringe vergoeding nl. 3000 fr. per jaar - kon zij het werk van haar vader niet laten teloorgaan en nam de taak over. Het gesloten kaststelsel bleef behouden tot in 1972 bij de verhuis naar het cultuurcentrum.
Nieuwigheden
Een bibliotheek anno 2016 is al lang niet meer het stoffige gebouw waar je enkel boeken leent en stil moet zijn. Meer en meer wordt de bib een belevingsbibliotheek waar er altijd wel iets te doen is. Door de verschillende extra ruimtes zal de bib ook veel meer activiteiten organiseren. Nieuw zijn alvast de Bib box, het leescafé, de knusse leeshoek en een stille leeszaal.
In de Bib Box kunnen tot 80 personen een lezing volgen. Tijdens de blokperiode wordt die zaal omgevormd en kunnen de studenten er blokken. Elke maand kan je er ook deelnemen aan twee digitale activiteiten: de Digidokter en CoderDojo (progammeren voor kinderen en jongeren).
Het leescafé is de perfecte locatie voor bijvoorbeeld bijeenkomsten van de plaatselijke leesclubs. In diezelfde ruimte zullen al vanaf 's morgens de populairste kranten liggen, ideaal om de dag te beginnen met een koffie erbij.
Elke maand vormt de knusse leeshoek het toneel voor voorleesuurtjes en activiteiten voor anderstalige gezinnen. De bib speelt ook handig in op de trend waarbij studenten samen studeren. Speciaal voor hen is een stille leeszaal voorzien zodat ze in alle rust samen kunnen blokken.
Cijfers
Boeken beslaan uiteraard nog altijd het grootste deel van de collectie met bijna 110 000 exemplaren in zes verschillende talen, voor jong en oud. Intussen breidt het aandeel van de digitale boeken uit tot ruim 200 stuks die op één van de twintig e-readers kunnen ontleend worden. Met bijna tienduizend dvd's en ruim 33 000 cd's is ook het audiovisuele luik erg belangrijk voor de bib. Nieuw in die collectie zijn de games die een groeiend (jonger) publiek aantrekken.
In de drie bibliotheken samen worden jaarlijks ongeveer 422 000 materialen uitgeleend. Het aantal actieve leners (= leners die het afgelopen jaar minstens 1 uitlening deden) zal tegen eind 2016 terug de kaap van de tienduizend bereiken. Het aantal gebruikers van de bib ligt een pak hoger, denk maar aan de regelmatige krantenlezers, internetgebruikers en studenten. Het aantal bezoekers bedroeg in 2015 ruim 126 000 personen.
Gebouw
De totale oppervlakte van het nieuwe bibliotheekgebouw bedraagt 3039m2. Er werd ongeveer 6 200 ton beton en 350 ton staal gebruikt. De rekken zijn gevuld met 3200 lopende meter legborden en 150 browserbakken. Het nieuwe bibliotheekgebouw is zo ontworpen dat het ongeveer 40% minder energie verbruikt dan een standaard kantoorgebouw. Bovendien produceert het ook ongeveer 40% minder C02.
De verwarming en afkoeling gebeurt door betonkernactivering. Net zoals bij vloerverwarming worden leidingen ingestort, maar dan in de betonstructuur. Door deze te vullen met warm of koud water kan een gebouw opgewarmd of gekoeld worden.
Openingsuren
De hoofdbibliotheek zal vanaf nu méér open zijn, in totaal 42 uur per week. Daarnaast zal het leescafé 56 uur per week toegankelijk zijn.
De officiële opening van de stadsbibliotheek deze voormiddag gebeurde symbolisch in een stoet van de oude locatie aan het Cultuurcentrum De Schakel via de Holstraat naar de nieuwe locatie aan het Boekenplein. Het werd een lange stoet met een paar honderd deelnemers, die elk de boek van hun keuze overdroegen naar de nieuwe bib.
Het eerste weekend van oktober wordt een Waregems topweekend. Historisch wordt de opening van de nieuwe bibliotheek op het nieuwe adres : Boekenplein 1 te Waregem. Bibliothecaris Katrien luidde op zaterdag 10 september voor het laatst de bel in de bib in het cultuurcentrum aan de Schakelstraat, waar de bibliotheek 44 jaar was gehuisvest. Op zaterdag 1 oktober om 14 u. heropent de gloednieuwe bibliotheek op de hoek van de Holstraat met de Zuiderlaan met ingang langs het Boekenplein.
Van vrijdag tot maandag is ook de jaarlijkse braderie in de centrumstraten, markt en Pand (van vrijdag tot maandag), vrijdag opent de driedaagse bouw- en verbouwbeurs in Waregem Expo en zondagnamiddag kunt u terecht op de boerenmarkt op de Markt, waar een 15-tal boeren uit de Leiestreek hun thuisverkoop voorstellen. Op 3 oktober start voor Waregem ook een ingrijpend nieuw parkeerbeleid met opening van de nieuwe stedelijke ondergrondse parking en de Zuiderpromenade en maakt NMBS zijn stationsparking betalend.
Zuiderboulevard
De voormalige OCMW-site met het Ware Heem, vroegere moederhuis en doorsteek naar het stadhuis heeft de afgelopen jaren een diepgaand omwenteling meegemaakt. Na ongeveer 52 maanden afbraak- en opbouwwerken verhuist de bibliotheek definitief van de Schakelstraat naar Boekenplein 1. Dat is immers de nieuwe pleisterplek voor iedereen die van boeken, muziek, films, series of games houdt. Waar je je fijn kan ontspannen, je degelijk informeren en waar toch wel een en ander te beleven valt... De afgelopen weken had de verhuis plaats van zowat 150.000 boeken, 30.000 cd's en 10.000 dvd's.
Twee jaar na de eerstesteenlegging op donderdag 9 oktober 2014 opent de nieuwe stadsbib op 1 oktober 2016. Het nieuwe bibliotheekcomplex wordt een nieuw visitekaartje voor Cultuurstad Waregem en biedt alle mogelijkheden tot een klantvriendelijker dienstverlening. De boekenrekken worden lager en de gangen breder dan in de huidige bib. De uitstekende lichtinval en de spiraalvormige inrichting maakt het aangenaam toeven in de nieuwe stadsbib. Bezoekers kunnen zo trappen vermijden, wat ook handig is voor rolstoelgebruikers. Er zal zelfs ruimte om boeken frontaal te zetten in plaats van met de zijkant. De bib heeft een stille leeszaal en een afzonderlijk leescafé met zelfbediening, waar bezoekers wel kunnen praten tijdens het lezen van kranten of tijdschriften. Bijkomende mogelijkheden bieden een kinderhoek en een zaal voor activiteiten, waar studenten ook kunnen leren. Ook audiovisuele materialen en e-boeken krijgen aandacht. Bij de bouw ging ook veel aandacht naar energiebesparende en toekomstgerichte aanpassingen. De nieuwe stadsbib vroeg een investering van ruim 9 miljoen euro, meubilair en verhuis inbegrepen.
Bib Bib Hoera !
Het openingsweekend van de nieuwe stadsbibliotheek wordt een festijn met kans op zaterdag- en zondagnamiddag om de nieuwbouw te ontdekken en te genieten van heel wat prikkelende randanimaties. Nadien is er trouwens nog een hele maand van alles te beleven in de nieuwe bib aan het Boekenplein. Er komen bekende koppen en er worden enkele nieuwigheden gelanceerd.
Zaterdag- en zondagnamiddag starten vanaf 14 u. tot en met 17 u. elk uur rondleidingen om de nieuwe bib met begeleiding te ontdekken. Zaterdagnamiddag stelt het straattheaterduo Kartje Kilo uw leesprofiel op, helemaal op uw maat. Er zijn signeersessies van striptekenaar en illustrator Jan Bosschaert en wie weet ga je zelfs naar huis met een unieke tekening. Zondagnamiddag zwerft De Koning van Papier doorheen de bib. In vier vertelrondes verandert zijn papieren huis in een zucht in ridderkastelen of sprookjesachtige wouden. Van 14 tot 17.30 u. is er ook Fabriek Artistiek waarbij de Dikke Mario’s proberen je spaghetti per stok aan te smeren, kinderen luisteren naar leuke vertelsels en er slam poetry is voor volwassenen. Zowel zaterdag- als zondagnamiddag zijn er doorlopend verrassende acts van leerlingen van de afdeling Woord van de Stedelijke Kunstacademie. Doorlopend worden de kinderen uit het lager onderwijs wegwijs gemaakt in de nieuwe bib met een Roald Dahl-wedstrijd.
De Loco-dames winnen Treinquiz van ploeg burgemeester
Eén van de fluittonen van het driedaags evenement ‘De trein zal driemaal fluiten ‘ van de Waregemse Statievrienden was bestemd voor de treinquiz vorige zaterdagavond. Hierbij toonden de dames of locomotieven van de ploeg Loco’s zich de beste van het hele lot. Er was wel een schiftingsvraag nodig om het onderscheid te maken met de ex aequo geklasseerde ploeg van de burgemeester. De Loco-dames kenden met 27,0 km de juiste afstand van de verdwenen treinlijn 66 Ingelmunster-Waregem-Heirweg Anzegem en het schepencollege niet.
Het Loco-viertal bestaat uit Renée Van Thuyne, Roza Waelkens, Claudine Verschuere en Ciel Nachtergaele. Voor de treinquiz hadden de Loco-dames zich speciaal klaargestoomd en alle mogelijke historische documenten en mogelijke onderwerpen doorgenomen. Zo hadden ze onder hun viertal het memoriseren van de inhoud verdeeld van het eerste artikel van de Statievrienden “IJzeren weg, een zegen voor Waregem – Aanleg spoorweg verandert Waregem grondig”. Dat gaf trouwens bij de schiftingsvraag de doorslag om uiteindelijk de treinquiz te winnen van burgemeester Kurt & Co. De ploeg van de burgemeester bestond verder uit cultuurschepen Pietro Iacopucci, OCMW-voorzitter Joost Kerkhove en Patrick Vanheusden.
Na tien vragenronden en twee file rouges’ telden zowel de ploeg van de burgemeester als de Locootjes elk 85,5 punten en moest een schiftingsvraag beslissen wie van beide de winnaar was. De jury, met Marc Callu als voorzitter, verzweeg aanvankelijk nog welke teams in aanmerking kwamen voor de overwinning en liet alle ploegen de schiftingsvraag beantwoorden.
Uitslag treinquiz :
De Statievrienden kunnen terugblikken op een geslaagd initiatief. Er was bij de honderden bezoekers (geraamd op 500-tal) niets dan verwondering en nostalgie over het tentoongestelde materiaal. De tentoonstelling toonde enkele unieke pronkstukken zoals enkele treinen op schaal, de grote klok van het oude station van Bastenaken, uniek fotomateriaal van de Waregemse statiewijk, kaarten met een mooi beeld van het uitzicht van Waregem voor de komst van de IJzerweg (Ferraris anno1770) en vlak na de komst in 1839 van de spoorweg en het station in Waregem. Zeer gewaardeerd bij de kinderen was zeker de fluitende trein van VTI die alle bezoekers opwachtte in de gang naar de expozaal.
Meer dan honderd recreatieven namen deel aan de vrije wandel- en fietstochten aan de hand van een uitgebreide historische brochure van de Statievrienden. Er waren zaterdag en zondag ook door de stadsgidsen gegidste wandeltochten langs de oude spoorwegberm en het station van Sint-Eloois-Vijve en Waregem. De echte natuurliefhebbers werden door Natuurgids wegwijs gemaakt over het rijke natuurgebied van de Maaimeersen.
Op de slotmeeting zondagnamiddag werden de winnaars nog gehuldigd van de fotowedstrijd voor amateurfotografen en de kleurwedstrijd voor het basisonderwijs. Er waren zowat 250 inzendingen uit het Waregems basisonderwijs. De best gekwoteerde inzendingen kwamen van Jari Meulebrouck (2A Beveren-Leie), Keano Van Assche (vbo Biest) en Arthur Reyntjens (5 Duizendpoot). De fotowedstrijd werd gewonnen door Greta Van Den Bossche voor Fiesarte en Guy Opsomer.
Van 10 tot 12 juni organiseren de Statievrienden in de nieuwe gebouwen van Werkplus, Windhoek 17 in de bedrijvenzone Transvaal, het driedaags evenement ‘De trein zal driemaal fluiten’ opgebouwd rond de geschiedenis van de Waregemse Statiewijk. Een uitgebreide tentoonstelling biedt de bezoekers een unieke kijk op het ontstaan en de evolutie van de Statiewijk en alles wat te maken heeft met de IJzeren Weg. U kunt ook heel wat historische informatie opdoen bij een reeks nevenactiviteiten als de wandel- en fietstochten, de Quiz, powerpoint-voorstelling, historische films over Statiewijk, het parcours mini-treinen, de top-100 treinsongs, de selectie van de fotowedstrijd en wedstrijd in basisonderwijs, de inbreng van VTI, de hulde aan spoorleggers en Wall of Fame, enz.
De Statievrienden zijn een groep jonge senioren, die zich een paar jaar geleden geroepen voelden om de rijke geschiedenis van de Statiewijk in beeld te brengen en daarover jaarlijks een uitgebreide bijdrage te leveren voor het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. Hun eerste 58-blz lange bijdrage verscheen vorig jaar onder de titel “IJzeren Weg, een zegen voor Waregem – Aanleg spoorweg verandert Waregem grondig”. Het oorspronkelijk viertal Herman De Clerck, Hendrik Ghistelinck, Marc Feys en Bernard Delange is ondertussen al uitgebreid met Bernard Vandenbussche (historische wandelingen), Winoc Vanthuyne (historische expo) en Marc Callu (quiz).
Eén van de belangrijkste doelstellingen van de organiserende Statievrienden bestaat erin de historische gegevens en de honderden foto’s die hen werden bezorgd, te tonen aan de bezoekers die daar interesse voor hebben. “We struinden door tal van NMBS-magazijnen in een poging om 177 jaar spoorgeschiedenis samen te proppen in één ruimte,” vertellen de ‘architecten-van-dienst’ Marc Feys en Winoc Van Thuyne.
Indrukwekkende expo
“De inhoud van de tentoonstelling moet vooral een retro-perspectief karakter hebben. Eén van de belichte punten is de ontwikkeling van het spoorwegnet in Vlaanderen als transportmodule en ook als mogelijkheid om vanuit het hinterland één of meerdere dagen aan zee te kunnen doorbrengen. De auto was toen maar aan enkelen toebedeeld. In Wallonië was de spoorweg aanvankelijk vooral een ‘tool’ voor de industrie (staalfabrieken, machinebouw, bosbouw). We staan ook stil bij de aanleg van spoorwegen, de bouw van de Waregemse stations en de uitrusting ervan, net als van de overweg-wachtershuisjes.
De Statievrienden richten ook de aandacht naar het ‘stoomtijdperk’, van de eerste locomotief in 1835 tot de laatste in de jaren 60. Vooral de werking ervan en de evolutie naar snelheid en macht, maakten indruk. “Zo tonen we een unieke kopie van een stoomlocomotief type 1, die op de lijn van Kortrijk naar Brussel reed; een beest van meer dan 200 ton, dat een snelheid van 140 km/h haalde met een vermogen van 3200 pk. De eerste stoomlocomotief had een vermogen van amper 20 pk. We geven een overzicht van alle types die de lijn 75 aandeden.”
Aan de hand van oude kaarten (anno 1842) wordt de planning getoond van de lijn 75 en van de spoorlijn 66 A tussen Ingelmunster en Anzegem. We bewonderen het eerste echte stationsplan (1868) en tekenden zelf een liggingsplan van de sporen en gebouwen in het station Waregem midden de voorgaande eeuw (jaren 50-60), dat vooral het economische belang van Waregem aantoont. Voor het eerst wordt ook een schets getoond van Waregems eerste station, anno 1839. Verder exposeren we talrijke gebruikte koperen voorwerpen, kledij, affiches, enz… die we vonden bij ‘cheminots’ en in oude stapelplaatsen. We staan tenslotte ook even stil bij het ‘eco-sociale belang’ van het station op vandaag en de ontwikkelingen en mogelijkheden naar de toekomst toe. Aan ‘de wall of fame’ komen een vijftigtal foto’s van Waregemse medewerkers van de Spoorwegen in de loop der jaren.
Ook het Waregemse VTI werkt volop mee aan de historische tentoonstelling die de werkgroep opzet. “Alle afdelingen leveren een bijdrage door een miniatuur van een trein na te bouwen,” vertelt directeur Philip Demuynck. “De afdeling hout zorgt voor een 3D-tekening van het eerste Waregemse station en voor een tweetal houten treinen. De afdeling mechanica ontwerpt ook twee treinen. Een samenwerking tussen de afdeling mechanica, die hier het voortouw neemt, en de afdeling ‘hout en elektriciteit’ bouwt eveneens een grote ouderwetse locomotief, waarin kinderen zelfs plaats zullen kunnen nemen. We pikken graag in op dit leuke initiatief van De Statievrienden omdat we trots zijn op de creativiteit van onze leerlingen, die uiteraard graag eens naar buiten komen met hun realisaties.” De architecten van de expo Marc Feys en Winoc Van Thuyne zijn uiteraard heel blij met de inzet van het VTI. “Het VTI toont hiermee aan dat ze zich betrokken voelt bij de maatschappij waarin ze dagelijks leeft. De spoorweg loopt in Waregem trouwens door het Gaverke, de wijk waarin het VTI gevestigd is.”
Zeer belangrijk voor de expo is de verzameling “unieke foto’s” uit de ‘koekendoos’ van Herman De Clerck. De huidige (en vroegere) bewoners van de Statiewijk werkten nl. heel graag mee aan het tot stand komen van dit foto-archief. Ook tijdens de expo kunnen ze, aan de hand van het plan van de gebouwen in de Statiewijk toelichtingen verstrekken aan de leden van de heemkring over de historiek van sommige plaatsen en de (vroegere) bewoners ervan. Dit moet zeker uitgroeien tot een interactief gebeuren.
“Een woord van dank past alleszins aan het adres van het Waregemse VTI, dat volop meebouwde aan deze merkwaardige expo,” besluiten De Statievrienden. “Ook de talrijke Waregemse firma’s en de 40 ereleden en m(p)eters die ons steunden, zijn we zeer dankbaar. Verder tonen we tal van maquettes, minitreinen van Ervé Moerman en een unieke powerpoint van Hermey: de historiek van het Waregemse station in 1000 seconden. We danken de stad Waregem en Wim Declercq van Isodec voor hun medewerking bij het ‘aankleden’ van deze expo. De Statievrienden hopen hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd tot het ‘herbeleven’ van het rijke, maar dikwijls vergeten ‘spoorwegen-erfgoed’ in het Waregemse.”
Tijdens de driedaagse tonen de Statievrienden voor het eerst een unieke powerpoint over de geschiedenis van het Waregemse station. Auteur Herman De Clerck: “Het gaat om een montage met ruim 200 dia’s, die een overzicht biedt van de belangrijkste momenten, gebouwen en figuren die de wijk gestalte en uitstraling gaven.”
Wandel- en Fietstochten, Quiz, …
Maar de gezinnen hebben allicht nog het meest belangstelling voor de ‘historische wandel- en fietstochten’ die Marc Feys en Bernard Vandenbussche samenstelden. De deelnemers ontvangen bij Werkplus een boeiende brochure van 16 blz. met interessante ‘historische weetjes’. Ze kunnen kiezen voor de ‘buggytocht’ (4 km), de korte wandeling (7 km) of de echte ‘staptocht’ (14 km). De fietstocht (30 km) loopt over Zulte, Kruishoutem en Nokere. Meedoen kost amper 2 euro (1 euro kids), Augustijnproever incl. De fiets- en wandeltochten gaan door op zaterdag en zondag”
Maar ook de verenigingen zijn op zaterdagavond (19.30 u.) op post voor de gezellige ‘Statiequiz’ waarop ze heel wat nuttige informatie bekomen over het Waregemse station en omgeving. “Benieuwd wie het team van burgemeester Kurt kan kloppen,” vraagt juryvoorzitter Marc Callu zich af. “In elk geval zijn we heel blij met de schitterende prijzen van Del-Sport en van de NMBS. Niet aarzelen, meedoen aan deze gezellige, leerrijke avond, in die typische Waregemse, sportieve sfeer. En eveneens proeven van onze champagne met zes verschillende caps over de groot-Waregemse stations.”
Info: ‘De trein zal driemaal fluiten’, 10 – 12 juni 2016, gebouwen Werkplus, Windhoek 17, zone Transvaal, expo op zaterdag van 14 – 19 u., op zondag van 10 – 19 u., zie blog www.bloggen.be/statievrienden
Programma:
Vrijdagavond:
19.30 u.: officiële opening expo i.s.m. Stedelijk Archief, de Gaverstreke en VTI;
20 u.: we toasten met… een heerlijke AUGUSTIJN of een DWARSLIGGERKE;
20.15 u.: ‘geschiedenis Statiewijk in 1.000 seconden’ met powerpoint Hermey;
20.30 u.: Koor Laidos laat onze trein definitief vertrekken;
21 u.: gezellig samenzijn in de Gambrinus, ‘top 100 Trainsongs’ en verrassingsoptreden…
Zaterdag:
14 u. vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
14 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs de Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
Gambrinus open m.m.v. AUGUSTIJN
19 u. 30: Quiz ‘In een klein (Waregems) stationneke’ voor teams (4 pers.) Vooraf inschrijven via hermandeclerk@hotmail.com
Zondag:
10 u.: vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
10 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
Gambrinus openm.m.v. AUGUSTIJN
18 u.: prijsuitreiking foto- & tekenwedstrijd “De mooiste plekjes van de Statiewijk”
18.30 u.: hulde aan enkele ‘spoorleggers’
21 u.: de laatste trein vertrekt en het ‘station’ gaat dicht
Culinaire wandeltocht steunt ziekenhuisclowns met 4200 euro
Vereniging Initiatief Waregem organiseerde op zaterdag 27 februari 2016 zijn 8e culinaire winter wandeltocht. Reeds weken vooraf de uiterste inschrijvingsdatum waren alle plaatsen volzet en zo konden opnieuw een 300- tal deelnemers genieten van een mooie wandeling, ditmaal in en rond Nieuwenhove Waregem.
Bij de start in het OC was er een aperitief, en bij de diverse stops kregen de deelnemers achtereenvolgens een lekker speciaalbiertje bij Philip Himpe, een soep in hotel De Peracker, een voorgerecht in de VIP-zaal van Racing Waregem, een hoofdgerecht in de Vrije Basisschool, een dessert in het Goed ter Nieuwenhove en een afsluitende koffiebij terugkeer in het OC.
Dergelijke organisatie is enkel mogelijk met de hulp van talrijke vrijwilligers en vele sponsors, waarvoor uiteraard hartelijk dank. Net zoals bij alle vorige edities schenken wij de totale netto opbrengsten van onze jaaractiviteiten aan de VZW ZIEKENHUISCLOWNS. Deze mochten op vrijdag 8 april een cheque van 4200 euro in ontvangst nemen, en ze konden ons bevestigen dat het dankzij deze gift mogelijk zal zijn om het wekelijks bezoek van de ziekenhuisclowns aan het ziekenhuis van Waregem ook het komende jaar te handhaven.
“Verder doet onze vereniging nog een warme oproep naar elke sociaalvoelende mens om ons bestuur te versterken of mee te werken met onze activiteiten. We zijn een beperkte maar hechte groep van 6 personen, en wensen ons team graag met enkele extra leden te versterken. Meer info kan U vinden op onze website www.initiatiefwaregem.be”
Ziekenhuisclowns
De ziekenhuisclowns fleuren sinds 1994 de pediatrieën op van heel wat Vlaamse ziekenhuizen. Het team bestaat momenteel uit 16 clowns en bezoekt elke voormiddag in de week een kinderafdeling. Zij gaan daarbij zowel naar langdurig zieke kinderen als naar kinderen die slechts korte tijd verblijven in het ziekenhuis. De clowns gaan van kamer tot kamer en proberen via een geïmproviseerd spel voor wat afleiding te zorgen. Doordat de kinderen minder gespannen zijn, kunnen ze effectief minder pijn ervaren.
De kinderen worden steeds heel voorzichtig benaderd en de clowns tasten af of hun bezoekje gewenst is. Het geïmproviseerd spel dat ontstaat tijdens zo een bezoekje kan gebaseerd zijn op dat waar de kinderen op dat moment mee bezig zijn of op het gevoel waarin de kinderen verkeren. Aan dat gevoel voegt de clown zijn reactie toe: luisteren naar het verhaal van de kinderen, vergroten van blijdschap, overnemen van verdriet, stil zijn samen met hen, muziek spelen, toveren… Dat is juist de kracht van de ziekenhuisclown. Initiatief Waregem kon door verschillende activiteiten, voldoende sponsoring samenhalen om de ziekenhuisclown naar het ziekenhuis in Waregem te halen; en dit als één van de eerste ziekenhuizen in West-Vlaanderen. Ook de daaropvolgende jaren, bleef Initiatief Waregem de ziekenhuisclowns actief ondersteunen wat maakt dat de ziekenhuisclowns op vandaag nog steeds aanwezig zijn in het ziekenhuis van Waregem.
Initiatief is een vereniging die voortvloeit uit de vereniging Milac Waregem, die bijna een halve eeuw instond voor de ondersteuning, de begeleiding, en het opvolgen van de soldaat-milicien in eigen gemeente. Dit sociaal engagement heeft zich na de afschaffing van de dienstplicht, verdergezet onder de nieuwe vereniging Initiatief in 1994. Momenteel wordt het engagement gedragen door Wim Braeckevelt, Tom De Coninck Tom, Vaernewijck Filiep (uitgeweken naar Anzegem), Kurt Van Houtte ( Wielsbeke), Marc Verplaetse en Jean-Claude Noreillie.
Door de loop der jaren heeft de Initiatief talrijke projecten uit het niets opgebouwd, waaronder 11 grote koetsentochten voor kinder kankerpatiënten, blinden en slechtzienden, optredens en vedettenparades, ondersteunende diensten bij andere sociale activiteiten, wijnproefavonden, zangcantussen, verkoopstanden op markten, kerstavonden voor bejaarden, ... en nu intussen ook 6 zeer succesvolle culinaire winterwandeltochten.
De eerste edities lokten al onmiddellijk 150 deelnemers, en voor de editie van vorig jaar moesten we zelfs vervroegd afsluiten. Vlug inschrijven wordt m.a.w. weerom de boodschap. Initiatief heeft geen enkele politieke, godsdienstige of andere achtergrond. Dank zij onze activiteiten konden wij onder andere voldoende fondsen verzamelen om de ziekenhuisclown naar het ziekenhuis van Waregem te halen, en slagen wij erin hen hier ook te behouden.
Daarnaast verleende onze vereniging reeds talloze keren zijn medewerking aan verschillende sociale activiteiten zoals de koetsentochten van Stad Waregem en de koetsentochten ten voordele van mindervaliden en kinderkankerpatiëntjes. Initiatief is aangesloten bij de cultuurraad van de Stad Waregem. Meer info kan U vinden op onze website www.initiatiefwaregem.be
Op en rond de industriezone Schoendale aan de Leie in Desselgem aan de grens met Wielsbeke en Sint-Eloois-Vijve bouwt windparkontwikkelaar Storm momenteel twee windturbines met een tiphoogte van 150 meter. Het zijn de eerste windmolens op Waregems grondgebied en die kwamen er ondanks negatief advies van het Waregems stadsbestuur. Op zondag 14 februari zijn de inwoners van Waregem, en alle andere geïnteresseerden, welkom om de werf te bezoeken.
Storm is een Vlaamse windparkontwikkelaar. De belangrijkste stakeholders van Storm zijn TDP Comm.VA, PMF Infrastructure Fund NV en Clean Energy Invest CVBA. Omwonenden kunnen participeren in de Storm-windparken via de coöperatieve Storm CVBA. De Storm-windparken in Wachtebeke, Wielsbeke, Westerlo, Maasmechelen, Geel, Genk, Dilsen-Stokkem en Meer zijn operationeel. Het windpark in Desselgem is in aanbouw en zal bestaan uit 2 windturbines met een mast van 100 meter en wieken van 50 meter lang. Het totaal vermogen wordt 4 MW. Via de coöperatieve Storm CVBA participeren 225 inwoners uit Waregem en Wielsbeke in dit windpark.
Het Storm-windpark in Sint-Baafs-Vijve bestaat uit drie windturbines met een totaal vermogen van 8 MW. Het windpark is operationeel sinds de zomer van 2014. Via de coöperatieve Storm CVBA participeren 330 inwoners van Wielsbeke, Zulte, Waregem en Dentergem in dit windpark. Het windpark produceert voldoende groene stroom voor het jaarverbruik van 4.600 gezinnen.
“We merken bij het bouwen van onze windparken dat buurtbewoners geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt op de werf en vaak veel vragen hebben over het bouwproces”, vertelt projectleider Filip Léonard van Storm. “Daarom organiseren we op zondag 14 februari een open werf voor de inwoners van Waregem en alle andere geïnteresseerden. We verwachten dat er tegen dan al 1 turbine grotendeels recht staat, afhankelijk van het weer zal de rotor op de grond te bezichtigen zijn.”
windpark Desselgem
De twee Storm-windturbines in Desselgem hebben een gezamenlijk elektrisch vermogen van 4 MW. Ze zijn goed voor een jaarlijkse productie van 9.000 MWh aan groene stroom, het equivalent van het jaarverbruik van 2.850 gezinnen. Het windpark zal in de loop van het najaar operationeel zijn.
Het bezoeken van de werf is mogelijk op zondag 14 fabruari tussen 11u en 16u. De werf is toegankelijk via de Pitantiestraat. Wie met de fiets komt, kan gebruik maken van de gratis fietsenstalling aan de werfingang. Wie met de auto komt, kan parkeren in de Bushoek.
Afgelopen zondag 10 januari 2016 werden in cultuurcentrum De Schakel in Waregem de winnaars van de tweejaarlijkse Gaverprijs bekendgemaakt. Deze tweejaarlijkse wedstrijd voor schilderkunst, georganiseerd door de stad Waregem, cc De Schakel en de cultuurraad, is toe aan haar 16de editie. De jury maakte een uitvoerige selectie uit maar liefst 80 inzendingen, met werk van schilders uit Vlaanderen en Nederland. Uiteindelijk nomineerde de jury, met als voorzitter Jo Coucke van Deweer Gallery in Otegem, 11 inzendingen voor de tentoonstelling, waaronder drie prijswinnaars en een eervolle vermelding. Tot 7 februari kunt u nog de werken bewonderen in de tentoonstellingshal van Cultuurcentrum De Schakel.
De eerste prijs, dé Gaverprijs 2016, ging naar Francis Bekaert (1980) uit Tielt. Hij ontving 5000 euro en een door de jury aangeduid werk uit zijn inzending wordt geschonken aan de stad Waregem. Zijn olieverfschilderijen op doek tonen donkere en meerlagige landschapselementen, ruimtes en constructies.
Some kind of Loneliness
De tweede prijs viel Joke Derycke (1991) te beurt, een jonge kunstenares uit Aarschot. Derycke maakt grote, collagetechnische schilderijen op doek met referenties naar zowel de kunstgeschiedenis als naar nieuwe media.
Anti-miserie
Met Loïc Van Zeebroek (1994) viel zo mogelijk een nóg jongere deelnemer in de prijzen. Van Zeebroek won de derde prijs met zijn kleine en precieze olieverfpaneeltjes. Zijn werkt getuigt van een eigenzinnig talent en bewijst dat ook van kleine schilderijen een enorme kracht kan uitgaan.
Schaap in de woestijn
De eervolle vermelding ging naar Sebastiaan van Weelden (1986) uit Utrecht. Van Weelden toont drie grote doeken met abstracte en kleurrijke vormen en motieven. De jury prees "de bijzondere compositie, het consequente ritme en de boeiende afwisseling van kleur en textuur".
Shades of Orion
Alle laureaten waren aanwezig en namen met plezier hun prijs in ontvangst. Na afloop werd de tentoonstelling officieel geopend. Deze loopt nog tot 7 februari en is dagelijks te bezoeken van 10-12u en 14-17u. Naast het werk van de winnaars stellen nog zeven andere kunstenaars tentoon. Met name:Magda Amarioarei, Marie-Louise Wasiela, Quinten Ingelaere, Sylvie De Meerleer, Frances Joossens, Bram Kinsbergen en Gobyn Ritsart.
De Gaverprijs-jury bestond dit jaar uit: Jo Coucke (Deweer Gallery), Norbert De Dauw (kunsthistoricus), Marc Ruyters (hoofdredacteur ART); Karinne Ottevaere (directeur academie Tielt) en Cindy Wright (kunstenares).
16de Gaverprijs voor Schilderkunst
Cultuurschepen Pietro Iacopucci toonde zich in zijn inleiding trots dat de Waregem met de Gaverprijs opnieuw op de artistieke kaart wordt gezet. De Gaverprijs is één van de belangrijkste prijzen geworden in de Benelux, en dit met mondiale uitstraling. Hij wees daarbij ook op andere inspanningen die het stadsbestuur doet ten behoeve van de beeldende kunsten, zoals de realisatie van het KOETSHUIS in Park Baron Casier, waar lokale (amateur)kunstenaars aan betaalbare tarieven een uniek kader aangeboden krijgen om hun werken te presenteren aan het grote publiek.
“Een pragmatisch amateurkunstenbeleid. gecombineerd met goede samenwerking met externe en ook private kunstpartners, heeft Waregem stilaan een beloftevolle regionale positie verschaft in het kunstenlandschap. Met het jaarlijks initiatief van de MAART-KUNSTROUTE slaan publieke en private kunstpartners trouwens structureel de handen in elkaar om kunst te promoten bij het publiek. De Gaverprijs mikt uiteraard hoog. Het is het geknipte platform voor jonge kunstenaars die zo een unieke springplank aangeboden krijgen om ook nationaal en internationaal bekendheid te verwerven. Een blik op het curriculum van de vroegere laureaten spreekt boekdelen. Als stadsbestuur hebben we de eer om het winnend werk een prominente plaats te kunnen bieden in het stadhuis. We zijn tevreden dat we op deze manier met onze stad aan de Gaverbeek een blijvende impuls kunnen geven aan de schilderkunst in Vlaanderen, met een impact tot ver daarbuiten.
”
Juryverslag
Juryvoorzitter Jo Coucke : “Sinds vele jaren drukken de Gaverprijzen, waarvan alleen de Gaverprijs voor schilderkunst is overgebleven, de wens uit van enkele gemotiveerde Waregemse cultuurminnaars en -organisaties om verdienstelijke kunstenaars met een lauwerkrans te bekronen. De directie van CC De Schakel, de Waregemse Cultuurraad. de Gemeenteraad, de leden van de jury van de tweejaarlijkse wedstrijd en last but not least de vrijgevige sponsoren van het prijzengeld hebben zich andermaal ingezet voor een editie van de Gaverprijs voor schilderkunst. We doen dit omdat we aan al wie zich op een creatieve, artistieke en picturale manier uit over de toestand van de wereld, het signaal willen geven dat onze gemeenschap kunst nodig heeft, dat kunst moet. Omdat kunst een verschil maakt.”
“Dat mensen met creatieve of artistieke ambities van die gemeenschap ook feedback verwachten, bewijst het aantal deelnemers aan de 16e editie van de Gaverprijs voor schilderkunst. Voor een wedstrijd die drie prijswinnaars telt, en voor een tentoonstelling waarvoor ongeveer tien inzendingen kunnen worden weerhouden, blijft het aantal deelnemers van 80 meer dan motiverend. In haar eerste selectieronde weerhield de jury van de 80 deelnemers zestien volledige inzendingen waarvan ze vond dat die zich kwalitatief opdrongen voor verdere beoordeling. Dit is al een mathematische vaststelling van de constante kwaliteit van de Gaverprijs. Het overgrote deel van de deelnemers blijkt dan ook meer professionele dan amateuristische ambities te koesteren.”
Na de tweede evaluatieronde selecteerde de jury tien volledige inzendingen en een gedeeltelijke inzending voor de tentoonstelling. In de derde fase werd uit de persoonlijke beoordelingen van de verschillen de juryleden een rangorde opgesteld.
“De eerste prijs van de 16de editie van de Gaverprijs voor schilderkunst gaat naar Francis Bekaert {1980) uit Tielt. Het eerste wat opvalt in de zeer homogene inzending van Francis Bekaert is het mysterie van de beeldkeuze. We raken snel door zijn beeldmotieven gefascineerd, terwijl er veel vragen blijven. Wat is het tafereel dat we te zien krijgen? Aan welke geziene werkelijkheid is het beeldfragment ontleend? Bovendien valt als tweede sterk element de gelaagdheid van de picturale realisatie op. Het beeld van het gekozen motief wordt in transparante lagen opgebouwd, die al dan niet geheel of gedeeltelik worden weggeschuurd.
Dat Bekaert is opgeleid in de grafische kunsten laat zijn sporen na in de vormelijke, picturale gelaagdheid van het werk. Geen eenduidigheid noch qua beeldmotief, noch qua uitvoering. Vorm en inhoud versterken elkaar en presenteren iets waarvan niemand het bestaan had kunnen vermoeden. De jury stelt voor dat het doek Whereabouts unknown {2014) volgens de bepalingen van het wedstrijdreglement eigendom wordt van de Stad Waregem.”
“De tweede prijs is voor Joke Derycke {1991} uit Aarschot. Joke Derycke is een nog jonge Master in de beeldende kunsten afkomstig van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. De schilderkunst van Derycke definiëren zou kunnen klinken als 'complexe composities realiseren in olieverf op linnen, die tegelijk schatplichtig zijn aan het historisch cultureel erfgoed en aan de nieuwe, hedendaagse media, en dit met inzet van de collagetechniek'. Derycke sampelt. Niet alle onderdelen worden volledig geschilderd: delen ervan spreken voldoende voor het geheel, gebonden door een welgekozen kleurenpalet.
De derde prijs is voor de 21-jarige Gentenaar Loïc Van Zeebroek (1994). Het was de jury meteen duidelijk dat de kleine, fijne olieverfpaneeltjes van Van Zeebroek zeer zouden worden gewaardeerd. Met Van Zeebroek wordt een uiterst jong talent bekroond en gestimuleerd om verder werk te maken van zijn eigenzinnige kunst - een virtuoze techniek heeft hij zich in elk geval reeds eigen gemaakt.
De eervolle vermelding ten slotte gaat naar Sebastiaan van Weelden (1986) uit Utrecht. Van Weelden is Bachelor of Tine Arts van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2015 genoot hij een werkbijdrage van het zeer gedegen Mondriaanfonds. Met de eervolle vermelding drukt de jury haar waardering uit voor het ambitieuze picturale programma dat uit de drie grote doeken van Van Weelden blijkt en voor de deskundigheid waarmee dat programma wordt gerealiseerd: evenwichtige compositie, consequent ritme, boeiende afwisselingen van kleur en textuur.”
Intimistisch, de eigen tijd parafraserend, minimalistisch en virtuoos of maximalistisch, figuratief of abstract, het mag duidelijk zijn dat het panorama dat ontstaat uit het werk van de winnaars in het bijzonder en uit dat van de geselecteerden voor de tentoonstelling in het algemeen, staat voor een onuitputtelijke rijkdom die maakt dat het trage medium schilderkunst ook in onze snelle digitale tijden haar maatschappelijke actualiteit en betekenis behoudt.
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in West-Vlaamse archiefdocumenten
Vanaf woensdag 6 januari 2016 kunt u in de hal van het Cultuurcentrum De Schakel gratis kennismaken met de rondreizende tentoonstelling met documenten uit West-Vlaamse archieven over de Hollandse periode bij ons (1815-1830). Vierentwintig archiefdiensten verenigd in het West-Vlaams Archievenplatform (WAP), waaronder het stadsarchief van Waregem, doken in hun collecties op zoek naar interessante of mooie stukken uit deze periode. Aan de hand van hoogwaardige reproducties van tientallen archiefstukken met verschillende thema’s krijgen we beter beeld van deze periode.
In januari wordt deze 'Hollandse Periode' overigens op nog andere manieren belicht. Zo staat er in CC De Schakel een modern concert op het programma (op de openingsdag 6 januari) waarin een stuk gebracht wordt uit deze periode en op 21 januari is er een lezing over de historiek en kunsthistoriek onder Willem I. Op 30 januari trekken we naar Gent om sporen uit dat verleden te zoeken. Daarnaast zal er op 27 januari om 19.30 u. in het stadsarchief een lezing zijn over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Naar aanleiding van haar derde lustrum plaatst het West-Vlaams Archievenplatform (WAP) de schijnwerpers op West-Vlaamse archiefdocumenten uit de tijd van koning Willem I. Het WAP probeert als feitelijke vereniging van alle West-Vlaamse archiefdiensten en archiefmedewerkers de beroepskennis en de samenwerking bij zijn leden te bevorderen. Met dit doel organiseert het WAP sedert 2001 jaarlijks een studie- en ontmoetingsdag. Om het streven naar meer collegialiteit en samenwerking ook naar de toekomst toe te bevestigen, werden het voorbije jaar alle West-Vlaamse archiefdiensten uitgenodigd om mee te werken aan een gezamenlijk project: een rondreizende tentoonstelling en een publicatie over de periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1814/15-1830), exclusief met West-Vlaamse archiefdocumenten. De zogeheten Hollandse Periode uit onze geschiedenis wekte de aandacht van het bestuur van het WAP omdat het juist tweehonderd jaar geleden is dat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1814/15-1830) tot stand kwam.
De tentoonstelling en de met meer contextinformatie gestoffeerde brochure schetsen geen allesomvattend beeld van die bijzondere periode uit onze geschiedenis. Zij brengen eerst en vooral een voor iedereen toegankelijke, kaleidoscopische kijk op de zogeheten Hollandse Tijd via sprekende archiefstukken. Tegelijk is het een perfect alibi om de rijke verscheidenheid aan West-Vlaamse archiefdocumenten en de instellingen die deze archieven bewaren aan een ruimer publiek voor te stellen.
Tijdens de jaren 1814/1815-1830 vormden België en Nederland één staat onder koning Willem I. Het was voor West-Vlaanderen een periode met veel ingrijpende bestuurlijke hervormingen, met een vrij gunstig cultureel en economisch klimaat, maar helaas ook met grote tegenstellingen tussen Noord en Zuid onder meer op het vlak van taal en godsdienst. Deze tegenstellingen zouden uiteindelijk in 1830 leiden tot een opstand en de afscheiding van het Zuiden.
Zo toont de expo een kaart van Kortrijk in 1822, en een ontwerp van de Willempoort uit 1825, genoemd naar de Hollandse koning. Verder zijn er o.a. brieven van soldaten in dienst van het Hollandse leger te bewonderen. De documenten zijn grotendeels in het Nederlands opgesteld, want onder Willem I werd het gebruik van Nederlands verplicht in West-Vlaanderen. Ook andere aspecten, zoals economie, religie of cultuur komen aan bod. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de regio Kortrijk, maar er is ook aandacht voor de rest van de provincie West-Vlaanderen .
Sonate
Binnen het kader van het thema van de tentoonstelling valt het concert op woensdag 6 januari om 20 u. van Jan Michiels en De Neve in de reeks Modern Klassiek in de schouwburg. Aan de ene kant de sonate voor viool en piano van het vergeten wonderkind Erich Wolfgang Korngold en na de pauze krijg je de sonate voor viool en piano van César Franck te horen. Deze laatste is geboren tijdens de Hollandse periode. Beide werken zijn hoogtepunten uit het kamermuziekrepertoire en grossieren in prachtige kleurenrijkdom, eindeloze melodieën en fluwelen timbres. Zoals gebruikelijk bij concerten in de reeks Modern Klassiek leidt Lucien Bollaert vanaf omstreeks 19.15 u. het concert van de avond in en hierbij legt hij ook het tijdsverband uit met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De reeks van Lucien Bollaert is al aan zijn 20e jaargang. Einde omstreeks 21.40 (met pauze) € 15/12 (-26j).
Willem I, vorst en mecenas
Op donderdag 21 januari om 19.30 u. is er lezing over de historiek en kunsthistoriek onder Willem I. Vorig jaar was het 200 jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederland dat 15 jaar zou stand houden. De culturele kloof was enorm.
De koning der Nederlanden wou verschillende steden mooier maken en daarom introduceerde hij de empirestijl en nieuwe boulevards en pleinen werden in steden zoals Brussel aangelegd. De Regentschapslaan en o.a. Het Paleis der Academiën in Brussel dateren uit de Hollandse tijd, net zoals de aula van de Gentse universiteit in de Volderstraat. Ook op het vlak van de schilderkunst was de Hollandse tijd bijzonder vruchtbaar en werden de kiemen gezaaid van de Belgische kunst die zich na 1830 zou openbaren.
De tentoonstelling zal gratis te bezichtigen zijn in de hal van het cultuurcentrum.6-31 januari 2016 - CC De Schakel O Stadsarchief • 056 62 12 18 • archief@waregem.be
De catalogus
J. D'HONDT, R. OPSOMMER en M. THERRY (red.),Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in West-Vlaamse archiefdocumenten 1815-1830,West-Vlaams Archievenplatform, Oostvleteren, 2015.
Leeszaallezing
De leeszaal van het stadsarchief kreeg enkele maanden geleden een nieuwe locatie binnen het stadhuis. Om deze nieuwe ruimte extra in de verf te zetten, verwelkomt het stadsarchief vanaf nu een aantal vooraanstaande sprekers om over hun historische stokpaardjes te vertellen. In het kader van de reizende tentoonstelling over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden handelt de eerste leeszaallezing over de complexe relatie tussen Noord en Zuid.
De spits wordt afgebeten door barones Els Witte, een gerenomeerde Belgische historica en emeritus-hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Met het boek 'Het verloren koninkrijk' ging ze op zoek naar de wortels van het Belgisch orangisme. De geschiedenis die ze hierbij schetst, verandert het traditionele beeld van de Belgische revolutie in die mate, dat er kan gesproken worden van een 'nieuw standaardwerk over een cruciale periode uit de geschiedenis van de Lage Landen'!
Op woensdag 27 januari 2016 om 19.30u. geeft professor Witte een lezing in de leeszaal van het stadsarchief. Daar zal ze dieper ingaan op de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en meer bepaald de complexe relatie tussen Noord en Zuid. Inschrijven is verplicht en kan door contact op te nemen met het stadsarchief.
Waregem teststad voor uitbreiding blauwe PMD-voorsorteerzak
Vanaf 1 maart 2016 vervangt de stad Waregem de blauwe PMD-zakken door paarse P+MD-zakken. P+ staat voor uitbreiding van de toegelaten plastieken fractie. Naast plastiek flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons worden in de paarse zakken ook heel wat andere verpakkingen in harde plastics toegelaten. Bovendien kunnen in specifieke bijkomende transparante foliezakken ook folies, zakken en plastiek films apart worden voorgesorteerd. Hetzelfde proefproject loopt tot eind 2017 ook in de Waalse gemeente Hannuit en moet onderzoeken of het mogelijk is om nog meer plastiek in te zamelen en te recycleren.
De blauwe PMD-zak is na 20 jaar volledig ingeburgerd in België. Nergens in Europa wordt er meer en beter gesorteerd als in ons landje. Dankzij nieuwe technieken kunnen we vandaag al veel meer verpakkingen recycleren. Fost Plus, de organisatie die instaat voor het inzamelen, sorteren en recycleren van huishoudelijk verpakkingsafval, wil een aantal scenario’s onderzoeken om de inhoud van de PMD-zak uit te breiden. Bedoeling is om te testen hoe bijkomende verpakkingen best gesorteerd en gerecycleerd worden. Samen met het Vlaams Gewest, de intercommunale Imog en Fost Plus heeft de stad Waregem zich geëngageerd om deel te nemen aan dit proefproject. In andere scenario’s nemen ook Aalter, Frameries, Marchin en Wervik deel aan het proefproject.
Deze morgen kregen we toelichting bij het proefproject door Peter Desmet, schepen van Milieu van de stad Waregem, Rik Soens, voorzitter van IMOG en Steven Boussemaere, directeur Projecten en Ontwikkeling van Fost Plus. De blauwe PMD-zak wordt in Waregem op 1 maart tijdelijk vervangen door twee zakken: de paarse P+MD-zak en een transparante zak. In de Paarse P+MD-zak mogen bijkomend ook heel wat harde plastiek verpakkingen zoals plastiek potjes, schaaltjes, vlootjes en bakjes. De transparante zak is er voor de inzameling van verpakkingen in zacht plastiek, zoals folie, zakken en plastiek films. De paarse P+MD-zak wordt op dezelfde dag als vroeger om de twee weken opgehaald. De transparante zak wordt op dezelfde dag om de vier weken opgehaald.
Peter Desmet : “Sedert 1994 kon het restafval al worden afgebouwd van 335 kg per inwoner naar 146 kg. Waregem deed vorig jaar met 137 kg iets beter.”
Steven Boussemaere : “Fost Plus is als een privé vzw 21 jaar oud. Ons duurzaam afvalbeheer heeft al de uitstoot van 10 miljoen ton CO2 vermeden. Bedoeling is het recyclagepercentage van plastics op te drijven van 35 à 40 % naar 55 %.”
Rik Soens : “Ben een fiere voorzitter dat we daaraan kunnen meewerken. Dank ook aan ophaler Luc Jacobs, die daarvoor een speciale ophaalwagen heeft aangeschaft.”
34 gratis zakken als dank voor sorteerinspanningen
Alle gezinnen van de stad Waregem krijgen vóór 1 maart 2016 in hun brievenbus een 'startpakket', bestaande uit een folder met uitleg over het proefproject, een sorteergids, een aangepaste ophaalkalender, drie paarse P+MD-zakken, één transparante foliezak en een bon voor een gratis pak van twintig paarse zakken en een gratis pak van tien transparante zakken. Hoewel dit project zal leiden tot een verandering van de sorteergewoontes, mag het geen meerkosten voor de burgers met zich meebrengen.
Koen Delie, directeur externe zaken IMOG : "Wie de paarse en transparante zakken goed gebruikt, zal minder gewone huisvuilzakken nodig hebben. De paarse en transparante zakken kosten vijftien cent per stuk, net als de tijdelijk uit gebruik te nemen blauwe PMD-zak. Een restafvalzak kost echter 1,6 euro."
Door de inwoners van Waregem de mogelijkheid te bieden om al hun plastic verpakkingen te sorteren, moeten de twijfels over de 'P' van het PMD verdwijnen aangezien er meer harde plastic verpakkingen in de paarse zak en films, folies en zakjes in de transparante zak mogen worden gestoken. Toch zijn er nog regels die moeten worden nageleefd. De belangrijkste zijn: Alleen huishoudelijke verpakkingen zijn toegelaten (geen speelgoed of andere plastic voorwerpen). De verpakkingen moeten leeg zijn (geen voedingsresten). De verpakkingen mogen niet in elkaar gestopt worden. Geen verpakkingen in piepschuim. Geen verpakkingen die gevaarlijke producten hebben bevat.
Via dit nieuw inzamelscenario verwacht men dat er ongeveer 4 kg aan bijkomend harde plastic verpakkingsafval en 4 kg zachte plastic verpakkingsafval zal kunnen voorgesorteerd worden per inwoner en per jaar. Dit betekent dat er 8 kg minder restafval zal zijn in de restafvalzak, wat een aanzienlijke besparing is voor de inwoners.
Dit nieuwe inzamelscenario zal uiteraard van nabij worden opgevolgd en grondig worden geëvalueerd. Met name de samenstelling van het opgehaalde afval, de kwaliteit van het gesorteerde materiaal, de mogelijkheden op het vlak van duurzame recyclage en de economische en ecologische impact van dit nieuwe schema zal worden gemeten en bestudeerd. Daarnaast zal het eveneens interessant zijn om de participatiegraad van de bevolking en haar kennis van de nieuwe sorteerregels te evalueren. Dit innovatieve project kadert in de wil van Fost Plus en de overheden om het recyclagepercentage van plastic verpakkingen in België te verbeteren en om daarvoor het meest geschikte inzamelscenario te bepalen dat in de toekomst moet worden veralgemeend.
Voor dit proefproject bestelde de stad Waregem 400.000 paarse en 200.000 transparante zakken. Op het ogenblik wordt het aantal blauwe PMD-zakken geraamd op 270.000 per jaar. Op 18 februari 2016 om 19.30 u. wordt een infosessie georganiseerd. De bonnen kunnen worden omgeruild in de stadswinkel, in de deelgemeentehuizen, in de recyclageparken in de Lindestraat en in Beveren-Leie en op de infosessies. Daarna kun je de nieuwe zakken ook kopen in de normale verkooppunten. In de loop van het project volgen enkele informatiegolven om de stand van zaken aan burgers te communiceren. Wat gaat goed, wat gaat fout en wat zijn de cijfers. Een eerste evaluatie is voorzien in juni 2016, een tweede in december 2016.
Nieuw heemkundig jaarboek Wielsbeke voorgesteld onder massale belangstelling
Het nieuwe heemkundige Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 werd op zondag 15 november 2015 voorgesteld in OC Den Aert in Sint-Baafs-Vijve. De voorstelling met bijhorende expo over de Eerste Wereldoorlog en de KSA van Sint-Baafs-Vijve lokte ruim 200 bezoekers voor het nieuwe jaarboek met artikels over de geschiedenis van Ooigem, Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke.
Bezoekers konden doorlopend tussen 11.00 en 16.00 uur de boeken inkijken en rustig praten met de aanwezige auteurs. In de namiddag was er een ontmoetingsmoment met oude KSA-leiders en –leden. Zo’n 50-tal KSA’ers waren aanwezig. Voorafgaand vond de overhandiging van het eerste boek aan burgemeester Jan Stevens en schepen van cultuur Daisy Haydon door voorzitter Bert De Smet plaats.
“Dit jaar hebben we met een nieuwe formule gewerkt”, zeggen voorzitter Bert De Smet, redactieverantwoordelijke Michaël Delange en fotoredactrice Monique Claerhout. ‘Geen klassieke voorstelling met speeches of lezingen, maar een expo met bijhorend gezellig cafeetje zodat lezers in gesprek konden gaan met bestuursleden en auteurs. Dat leverde alvast heel wat ideeën op voor de nieuwe, komende jaarboeken. “Ook de samenwerking met de KSA werd positief onthaald: ‘Het ontmoetingsmoment met de KSA was een welkome aanvulling op onze voorstelling. De expo lokte flink wat leuke reacties uit en zorgde er bovendien voor dat er direct 25 extra jaarboeken werden verkocht. Een succes en voor herhaling vatbaar.”
Uit de inhoudstafel: unieke archeologische opgravingen in de Lobeekstraat (ontdekking van Europees belang), het vernieuwde 100 jaar oude glasraam in OC Den Aert, de KSA van Sint-Baafs-Vijve, 25 jaar baseballclub Pitbulls (enig in West-Vlaanderen), de sloop van De Elsbos (geboortehuis schrijver-dichter André Demedts), Spel binnen de Grenzen, 50 jaar textielbedrijf Balta, 165 jaar Hondenzwemming én uiteraard ook flink wat artikels over de Eerste Wereldoorlog waaronder een uitgebreid artikel van Rudy Verbrugghe over alle oorlogsslachtoffers uit Ooigem, Sint-Baafs-Vijve en Ooigem.
Monique Claerhout brengt ontluisterende herinneringen uit WO II met verhalen van Ooigemnaren op de vlucht , Hoe piot de Corry de Duitsers om de tuin leidde, angst en verdriet in Sint-Baafs-Vijve en 75 jaar geleden in Wielsbeke. Daar is ook het oorlogsverhaal bij de familie Deprez en de herinneringen van Andrea Missiaen. Jos Colson zet zijn reeks verder over de vergeten oud-strijders uit Wielsbeke, Sint-Baafs-Vijve en Ooigem uit het lichtingsjaar 1812. We krijgen ook bijdragen over priester Gustaaf Lambrecht, volksfiguur Hubert Pauwels, Daar bij die Ooigemse molen, de zilveren troffel van de Barrage, het klokkenspel van Wielsbeke.
Het Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 kost 26 euro en is te koop bij de bestuursleden en in Spar Vandy Wielsbeke en Apotheek Debeuckelaere Wielsbeke. Van de 600 gedrukte exemplaren zijn er ondertussen al 450 verkocht. Snel zijn is dus de boodschap.
Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 is een uitgave van de Juliaan Claerhout-kring, het heemkundig genootschap uit Ooigem, Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke. De Juliaan Claerhout-kring ontving in 2011 de Wielsbeekse cultuurtrofee Juliaan Claerhoutprijs en voorzitter Bert De Smet in 2014 de Vlaamse eretitel ‘Ambassadeur Heemkunde Vandaag’. De Juliaan Claerhout-kring was/is ook actief betrokken bij de vernieuwing van het André Demedtsmuseum in 2011-2012 en bij het erkenningsdossier Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Hondenzwemming.
Heemkundig jaarboek Leisprokkels 2015 in Wielsbeke
Op zondag 15 november tussen 11.00 en 16.00 uur presenteert de Wielsbeekse heemkring Juliaan Claerhout-kring haar dertiende Leiesprokkels-Jaarboek. Het jaarboek telt 21 artikels en meer dan 200 authentieke foto’s, goed voor 386 pagina’s lees- en kijkplezier.
Het dertiende jaarboek komt er na het succes van de eerste twaalf jaarboeken, de lancering van de nieuwe fotoboekjes ‘mijn dorp’, het bezoek van Vlaams minister van cultuur Sven Gatz aan de Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve in 2014 (in het kader van het erkenningsdossier Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed), de Vlaamse eretitel ‘Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2014’ die voorzitter Bert De Smet ontving én de restauratie van het authentieke glasraam in Den Aert, dat trouwens ook als cover prijkt op het nieuwe Leiesprokkels-Jaarboek.
Uit de inhoudstafel: unieke archeologische opgravingen in de Lobeekstraat (ontdekking van Europees belang), het vernieuwde 100 jaar oude glasraam in OC Den Aert, de KSA van Sint-Baafs-Vijve, 25 jaar baseballclub Pitbulls (enig in West-Vlaanderen), de sloop van De Elsbos (geboortehuis schrijver-dichter André Demedts), Spel binnen de Grenzen, 50 jaar textielbedrijf Balta, 165 jaarHondenzwemming én uiteraard ook flink wat artikels over de Eerste Wereldoorlog waaronder een uitgebreid artikel over alle oorlogsslachtoffers uit Ooigem, Sint-Baafs-Vijve en Ooigem. Ook memorabele figuren als Hubert Pauwels komen aan bod.
“We hebben ook deze keer geprobeerd een heel divers aanbod aan thema’s in het Leiesprokkels-Jaarboek te verwerken zodat een breed publiek zijn goesting in het boek vindt”, zeggen eindredacteur Michaël Delange (40) en voorzitter Bert De Smet (29). Het jaarboek verschijnt een jaar later dan gepland: “Door gebrek aan afgewerkte kopij en een te drukke agenda van onszelf, zagen we ons genoodzaakt de verschijningsdatum een jaar uit te stellen.” Een geluk bij een ongeluk. “Dat extra jaar leverde véél extra thema’s op: de sloop van De Elsbos, de restauratie van het glasraam in Den Aert, de archeologische opgravingen in de Lobeekstraat, enz. Van gebrek aan kopij was helemaal geen sprake meer, integendeel, het jaarboek is uiteindelijk 20 pagina’s dikker geworden dan voorzien. Een klein goedmakertje, als het ware”, lachen beide heren.
Het Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 kost 26 euro en is te koop tijdens de voorstelling op zondag 15 november tussen 11.00 en 16.000 uur in OC Den Aert, Sint-Bavostraat, Sint-Baafs-Vijve. Alle voorintekenaars aan verminderde prijs kunnen dan ook hun voorintekenkaart inruilen voor een Leiesprokkels-Jaarboek.
Om 10.30 uur is er een officieel persmoment met overhandiging van het eerste Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 aan burgemeester Jan Stevens en cultuurschepen Daisy Haydon.
Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 is een uitgave van de Juliaan Claerhout-kring, het heemkundig genootschap uit Ooigem, Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke. De Juliaan Claerhout-kring ontving in 2011 de Wielsbeekse cultuurtrofee Juliaan Claerhoutprijs en voorzitter Bert De Smet in 2014 de Vlaamse eretitel ‘Ambassadeur Heemkunde Vandaag’. De Juliaan Claerhout-kring was/is ook actief betrokken bij de vernieuwing van het André Demedtsmuseum in 2011-2012 en bij het erkenningsdossier Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Hondenzwemming.
Bodemscan bevestigt locatie Middeleeuwse Burcht van Vijve (10e E.)
Gisterenavond werd op het stadhuis van Waregem de locatie bevestigd van de middeleeuwse burcht van Vijve. In samenwerking met prof Marc Van Merivenne en de onderzoeksgroep ORBit, die eerder al tot spectaculaire resultaten kwam in Stonehenge en Waterloo, heeft prof. Henri Verschelde na een bodemscan het sluitend bewijs geleverd dat de burcht van Vijve heeft gestaan op de plaats, die na uitgebreid historisch speurwerk voorspeld werd door Filips Benoit van de historische kring De Gaverstreke. De burcht was gesitueerd aan de barrage ten noorden van de Leiebrug in Vijve. De resultaten van de bodemscan van 7 juli 2015 kunnen nog net verschijnen in het 43e jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverbeke, dat op 15 december verschijnt.
Op uitnodiging van het bestuur van De Gaverstreke stelde professor Henri Verschelde, hoogleraar vakgebied Theoretischede Fysica, gisterenavond de eerste resultaten van het bodemonderzoek voor op een persbijeenkomst met pwerpointvoorstelling. Het stadsbestuur stond erop dat dit doorging op het stadhuis in de Briek Schottezaal. Een erg geïnteresseerde Cultuurschepen Pietro Iacopucci toonde zich ook erg opgetogen over de bijzondere wetenschappelijke ontdekking.
Kring-secretaris historicus Marcel Delmotte uit Sint-Eloois-Vijve schetste bij de inleiding van de avond het belang van de Burggravie van Vijve tijdens de middeleeuwen, waarbij de burggraaf van Vijve tot 1127 ondermeer ook de macht had in Kortrijk. Hij stelde dat de geschiedenis enerzijds kan worden vastgelegd uit archiefonderzoek, wat voor de site in Vijve met indrukwekkende nauwkeurigheid gebeurde door bestuurslid Filips Benoit, en anderzijds door bodemonderzoek waarvan we nu de resultaten kennen. Marcel Delmotte stelde Filips Benoit voor als licentiaat L.O. en leraar op rust aan het VTI, die zich intussen bekwaamde als een ware historicus en gerust in dit vakgebied ‘doctor honoris causus’ mag worden genoemd. Professor Henri Verschelde is een geboren en getogen Vijvenaar, die als Hoogleraar Theoretische Fysica aan UGent vooral actief op onderzoeksgebieden kwantumveldentheorie, string theorie, kwantum black holes. Hij heeft zich intussen ook gespecialiseerd in de biofysica van hartritme stoornissen en inversiealgoritmes voor archeologische prospectie.
Belangrijk bij het onderzoek naar de locatie van de middeleeuwse burcht van Vijve was ook de inbreng van professor Marc Van Meirvenne, die de onderzoeksgroep ORBit (Onderzoeksgroep Ruimtelijke Bodeminventarisatietechnieken) van U Gent leidt. Hij maakte furore in Engeland met zijn vaststelling dat de archeologische site in Stonehenge driemaal zo groot is met talrijke bodemsporen van archeologische structuren , waaronder restanten van 17 nieuwe rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en talrijke kleinere prehistorische structuren zoals opgevulde grachten, grote putten en perceelgrenzen. Het ORBit team voerde ook gecombineerde sensormetingen uit op het slagveld van Waterloo.
Historisch onderzoek
Filips Benoit: “Mijn vader gaf mij de interesse voor geschiedenis door via boeiende vertellingen over kastelen, ridders, de Vikingen, de ontdekking van Amerika. ... Later hebben we samen de stamboom opgemaakt van de familie Benoit. Zo kwamen we bij de Vijvenaars Pieter en zoon Joos Benoot. Beiden zetelden in de schepenbank van de burggraaf van Vijve. Vanaf dan werd ieder item in verband met de burggraven en de burcht van Vijve genoteerd.”
Het is niet zo verwonderlijk dat er een burcht was in Vijve, destijds het centrum in de regio dat was gesitueerd aan de kruising van verschillende wegen: de heirbanen Bavay- kust en Kortrijk-Gent. De bruggraven van Vijve waren trouwe vazallen van de graaf van Vlaanderen en bewaakten een deel van de Leie: de Vijfsche waeteren. De burcht van Vijve werd wellicht gebouwd einde 9de eeuw op initiatief van graaf Boudewijn II als verdedigingsgordel tegen de Vikingschepen. In 992 is in een historische kroniek al verwezen naar de burcht, toen de pastoor van Harelbeke daar de relikwieën kon in veiligheid brengen nadat de Kortijkzanen Harelbeke hadden platgebrand. De heren van Vijve werden na de slag bij Kassel in 1071 ook de heren van Kortrijk en dus van de ganse kasselrij.
“ In 1127 gokte de Vijfse burggraaf verkeerd en verloor de Burggravie van Vijve de macht over de regio tijdens de machtsstrijd na de moord op Karel de Goede (1127). De van Vijves werden blijkbaar gedegradeerd en hun territorium werd verdeeld. Zowel de gronden als de rechten gingen naar ie favorieten van de nieuw graaf, Diederik van de Elzas. In latere beschrijvingen van de burggravie van Vijve is er nog enkel sprake van de motte en het nederhof nabij de oude Leie. In 1570 werd de motte "geslecht". Na wat extra zoekwerk in oude kadastrale bronnen vonden w e al in 1995 de locatie van de burcht. Toen reageerde niemand op die vondst. In het jaarboek van 2013 hebben wij alle gegevens gebundeld in mijn bijdrage: De burggravie van Vijve. Niet veel later kwam een oproep van prof. Henri Verschelde: ‘Kan U om twee uur deze namiddag aan de site van de burcht van Vijve zijn?’
Het onderzoek van de Vijfse prof. Henri Verschelde van de vakgroep fysica en sterrenkunde LTGent is gestoeld op recent bodemonderzoek en toont aan dat onze vermoedens over de ligging van de burcht bewaarheid werden en dus kloppen met de historische realiteit.”
scangebied
Bodemonderzoek door universiteit Gent
Prof. Henri Verschelde: “Mijn onderzoek naar de burcht van Vijve is in feite heel toevallig begonnen. Ik had in Wenen een cursus Kwantumveldentheorie gedoceerd en daar kennis gemaakt met elektromagnetische methodes om archeologische resten in de bodem op te sporen. Als Vijvenaar wilde ik deze methodes ook wel eens op eigen bodem uittesten en kwam zo bij Filips Benoit en de burcht van Vijve terecht. Alles kwam in een stroomversnelling toen ik een wetenschappelijke samenwerking aanging met prof. Marc Van Meirvenne die de UGent onderzoeksgroep ORBit leidt. De bodemscan, uitgevoerd op 7 juli dit jaar door ORBit. leverde het sluitend bewijs dat de burcht van Vijve gestaan heeft op de plaats voorspeld door het historisch onderzoek van Filips Benoit.”
De professoren van UGent maakten met hun medewerkers op 7 juli 2015 een bodemscan van het gebied tussen de rijksweg en de barrage. Ze maakten daarbij gebruik van een EMI-sensor, die dank zij elektromagnetische inductie een goed beeld geeft van objecten in de bodem. Hierbij werd niet alleen een heel duidelijk de cirkelvormige structuur van de wal van de burcht ontdekt, maar vermoedelijk ook niet ontplofte munitie. De diameter van de omwalling meet 30 tot 32 meter. De bodemscan geeft ook duidelijk de oude Leiearm weer van vóór het jaar 800 en de sluitingsgracht, waarvan de grond werd gebruikt voor de motte waarop de houten burcht werd gebouwd. Op de plaats van de vroegere sluitingsgracht ligt nu een riool.
“De site van de oude burcht van Vijve is gelegen aan de Barrage, juist over de brug naar Sint- Baafs-Vijve. aan de rechterkant als men van Sint-Eloois-Vijve komt. Op de luchtfoto (figuur 1) bemerkt men in het met zwart omlijnde gebied dat op 7 juli 2015 gescand werd. een kleine gracht. Dit is een overblijfsel van een oude arm van de Leie die dateert van vóór 800 na Chr. Het vermoeden is dat deze oude arm een deel was van de verdedigingsgracht van de burcht.”
De scan op twee meter diepte levert een duidelijk beeld van de situatie van de middeleeuwse site. “Onderaan, aan de kant van de rijksweg naar Sint-Baafs- Vijve, zien we heel duidelijk (met rood omlijnd) een halfcirkelvormige structuur die de omwalling van de burcht van Vijve is. De rest van de omwalling ligt onder de bomen aan de straatkant en kon niet gescand worden. We schatten de diameter van de omwalling op 30 tot 32 meter. We vinden nu ook heel duidelijk de oude Leiearm terug als een lange donkere structuur langsheen de gracht wat op vochtige grond wijst of een omwalling. Etienne Ducatteeuw maakte een reconstructie van de burchtsite op basis van historische gegevens en de resultaten van de bodemscan.”
De resultaten van het onderzoek komen uitgebreid aan bod in het nieuwe jaarboek van de geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke, dat verschijnt midden december aanstaande.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)