We ontvingen een oproep van SPA-kopman Tom Demunter om alsnog te streven naar een milieubewuste kiescampagne zonder verkiezingsborden op privé grond. Hij heeft in samenspraak met zijn bestuur alvast beslist om eenzijdig af te zien om zulke publieke borden te zetten. “We zullen doen wat we gezegd hebben”, aldus nog Tom Demunter. “Voor ons was dit niet een politiek spelletje. Wij streven er naar om een milieubewuste campagne te voeren.”

Vorig jaar circuleerde op de gemeenteraad van Waregem al het verzoek om geen verkiezingsborden meer te plaatsen op private terreinen. De complete oppositie was vragende partij en aanvankelijk was ook de meerderheidspartij CD&V niet afkerig om mee te gaan in het verhaal. Tijdens een bijeenkomst in november waren de fracties overeengekomen om meer gemeentelijke borden te plaatsen, om zo het verdwijnen van de borden op privédomein te compenseren. Tijdens de gemeenteraad van maart dit jaar haakte CD&V af en maakte burgemeester Kurt Vanryckeghem bekend dat iedere kandidaat de kans vrij wordt gelaten om op zijn manier promotie te maken, ook met verkiezingsborden op privéterreinen. “Er is geen wettelijke basis om zo’n verbod op te leggen,” aldus de burgemeester en CD&V-lijsttrekker. “We vragen wel om het aantal in te perken. Als we over onze gemeentegrenzen heen kijken zien we dat daar geen verbod komt.”
Wij als SPA vonden dat zoals velen een gemiste kans. Kopman Tom Demunter heeft in samenspraak met zijn bestuur beslist om eenzijdig af te zien om zulke publieke borden te zetten. Wij zullen doen wat we gezegd hebben. Wij nodigen alsnog de andere partijen om hetzelfde te doen. Voeg de daad bij het woord en bewijs aan de kiezer dat ook politieke partijen zich inzetten voor het milieu en niet alleen de burger aldus Tom Demunter. Mijn deur staat open om alsnog een akkoord hieromtrent te sluiten.
Verder wil SPA er ook over waken dat het gentleman’s agreement omtrent geen campagne voor Waregem koerse gerespecteerd zal worden. Daarom vraagt onze partij het stadsbestuur ook om bij persberichten van de stad de bevoegde stadsfunctionaris in the picture te plaatsen en niet zichzelf. Dit tot Waregem Koerse. Als voorbeelden refereren wij hier bij naar de artikels van het zorgmuseum en de ‘lego blokken’ aan het jeugdcentrum. Zo blijft het een faire campagne voor iedereen.

Langs de Oosterlaan kunnen we al enkele weken deze affiches spotten.
Sperperiode
Sedert zondag 1 juli 2018 geldt de zgn. sperperiode voor propaganda en die houdt aan tot en met de dag van verkiezingen op zondag 14 oktober 2018. Tijdens deze periode gelden er voor de kandidaten bij gemeenteraadsverkiezingen specifieke regels voor de verkiezingsuitgaven en zijn er bepaalde propagandamiddelen verboden of gereglementeerd. Alle uitgaven voor mondelinge, schriftelijke, auditieve en visuele boodschappen die erop gericht zijn het resultaat van een politieke partij en haar kandidaten gunstig te beïnvloeden én die verricht worden tijdens de sperperiode, worden beschouwd als uitgaven voor verkiezingspropaganda. Elke lijst en iedere kandidaat moet achteraf zijn verkiezingsuitgaven aangeven.
Tijdens de sperperiode is het partijen, lijsten, kandidaten en derden die propaganda willen maken voor partijen, lijsten en kandidaten niet toegestaan om:
- geschenken of gadgets te verkopen of te verspreiden;
- commerciële telefooncampagnes te voeren;
- commerciële reclamespots op radio, televisie en in bioscopen uit te zenden;
- gebruik te maken van commerciële reclameborden of affiches;
- gebruik te maken van niet-commerciële reclameborden of affiches groter dan 4 m².
We konden opmerken dat er tot eind juni wel een aantal van die propagandamiddelen werden gebruikt, ook in Waregem.
|