Vandaag vrijdag 24 september opende LCV Real Estate, de ontwikkelvennootschap van Willy Naessens Group, het gloednieuwe bedrijvenpark Bilkhage. De bedrijvensite is gelegen op de hoek van de Eikenlaan en de Lindelaan en omvat 19 KMO-units, bestemd voor bedrijven met uiteenlopende activiteiten. Het bedrijvencentrum is helemaal uitverkocht.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/2431082-d208b41472a1e5d23dbb7f57d57dd2d1.jpeg)
Bram De Paepe, commercieel verantwoordelijke van LVC, toonde bij de officiële opening dat het bedrijf zijn huiswerk goed heeft gemaakt. Elke unit is opgebouwd uit een kwalitatief afgewerkt bedrijfsruimte zonder tussenkolommen, geschikt voor productie of stockage, eventueel met bijhorende, afgescheiden handels- of bureauruimte. Telkens is de mogelijkheid om een tussenverdiep te voorzien, dit in samenspraak met de huurder/koper. Activiteiten als groot- of kleinhandel, opslag, productie en distributie zijn toegelaten. We krijgen hier ondermeer een elektricien, een dakwerker, een parketplaatser en autoverkoper en zelfs een kapperszaak.
Voor LCV is het bedrijvenpark Bilkhage pas hun eerste realisatie op Waregemse bodem. Willy Naessens bouw heeft anderzijds al lang een band met Waregem en niet alleen op Waregem Koerse, het belangrijkste evenement voor netwerking. Er waren ondermeer al realisaties bij TVH, het stadion van SV Waregem, enz.
“LCV Real Estate legt de focus op industriële ontwikkeling op toplocaties. Voor bedrijvencentrum Bilkhage gingen we een stapje verder in afwerking samen met architectenbureau Wastiau & Co. Dit leidde tot een aantrekkelijk eindresultaat. Aan de voorzijde van het park werd de gevel afgewerkt met een duurzame houten bekleding, wat het park een tijdloze, warme uitstraling geeft.” vertelt Dirk Deroose (CEO).
De realisatie van de site gebeurde in volle corona-pandemie, maar dit had volgens Bram De Paepe geen negatieve invloed op de verkoop. “We kenden eerder een toename in belangstelling. Waregem kent blijkbaar een economisch microklimaat met een grote vraag bij investeerders. We konden ook rekenen op een goede samenwerking met de diensten van de stad.”
LCV Real Estate plant nog twee andere bedrijvenzones in het Waregemse. Tussen de Expresweg en Stijn Streuvelsstraat komt een KMO-zone met 4 units en 10 kantoorunits. De werken starten daar eind 2022. Een verloederd stuk grond op de vroegere Lada-garage wordt daar omgetoverd tot een moderne bedrijfszone. Langs de E 17, vlakbij de piramide van Arseus, komen vier loodsen voor industrie, en ook nog enkele kantoorruimtes. Daar starten de werken in 2023. De vraag in de regio Waregem naar dit soort projecten met een uitstekende ligging blijft dan ook bijzonder groot.”
![](http://blogimages.seniorennet.be/wareber2/2431082-564a4a5821f057ebde0989245af25952.jpg)
Geschiedenis
Het bedrijvenpark wordt vernoemd naar de Waregemse wijk Bilkhage vol geschiedenis. De wijk de Bilkhage werd aangelegd in de jaren 60 maar de plaatsnaam bestond zeker al in 1758. Toen was het perceel ‘Bilkhaeghe’, een onderdeel van de heerlijkheid Huise. Het was eigendom van de weduwe van Anthone Baert en werd na haar overlijden overgenomen door de toenmalige baljuw van de heerlijkheid, Frans Cardon. Later is de naam van het perceel overgegaan op de hele omgeving. Etymologisch is het toponiem ‘bilk-hage’ afgeleid van ‘bilk’ (omzoomd perceel) en dit door een haag of struik.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een Duits vliegveld op de wijk Bilkhage. Het lag parallel met de Lindestraat, tussen de Gentseweg en de Vansteenbruggestraat. De Bilkhage was bijzonder geschikt voor de aanleg van een vliegveld omdat de wijk hoog gelegen is en het terrein perfect vlak is. Aan de andere kant van de Lindestraat stonden de houten loodsen voor de dubbeldekvliegtuigen. Later werd het terrein gebruikt door het H.-Hartcollege voor voetbalpleinen.
Op de site werden voorafgaand archeologische opgravingen uitgevoerd. De in totaal 135 sporen, die werden opgegraven langsheen de Eikenlaan zijn afkomstig uit twee periodes. Enerzijds werden in het oostelijke deel een geconcentreerde cluster van paalkuilen aangetroffen die mogelijks wijzen op de aanwezigheid van 2 afzonderlijke gebouwplattegronden. De overige sporen kunnen zonder twijfel tot de volle middeleeuwen in verband gebracht worden. Vermoedelijk hebben we te maken met sporen die afkomstig zijn van een boerderij die er zou gestaan hebben in de volle middeleeuwen (9e – 10e eeuw) en omsloten werd door een smalle greppel, een zogenaamde erfafbakening. De kers op de taart van deze opgraving was een goed bewaarde boomstamwaterput die zich onder de permanente grondwatertafel bevond. Dit verklaart ook de goede bewaring. Uit analyses achteraf bleek de boomstam afkomstig van een eik.
http://www.blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=2376331
|