De stad Waregem en Groep WAAK gaan enthousiast een intensieve en langdurige samenwerking aan voor het project ‘Goed te Beaulieu’, op het kruispunt van de Sint-Jansstraat en Beveren-Trakel in Beveren-Leie. De historische site is eigendom van stad Waregem en wordt de komende jaren verbouwd tot een mooie plek voor traag toerisme in combinatie met een woon- en dagbestedingsproject voor mensen met een beperking. Daarnaast komt er ook ruimte voor arbeidszorg en tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stad Waregem vond daarvoor een partner bij groep WAAK.
Uniek voor Groep WAAK is dat er met alle betrokkenen van de groep samengewerkt zal worden. Voor het maatwerkbedrijf WAAK kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag. Zij kunnen onder meer het groen van de grote site onderhouden. Het initiatief Zorgzaam Werk (ZOWE) zorgt dan weer voor arbeidszorg op de site.
Daarnaast zal De Branding in Goed te Beaulieu een woon- en dagbestedingsproject voor mensen met een beperking behartigen. Dankzij de samenwerking tussen stad Waregem en groep WAAK komt er lokaal een aanbod voor de heel diverse groep cliënten van de WAAK. Ze krijgen er een woon-, leef-, werk-, vrijetijds- en beleefruimte. Sociale ondernemingen uit Waregem, denk maar aan Ten Anker of Werkplus, krijgen ook nog de kans om deel te nemen aan dit project.
Traag toerisme
Uniek voor de stad Waregem is dat er via inclusie traag toerisme gerealiseerd wordt op een historische site. De groep WAAK zal voor een toeristisch aanbod zorgen voor de trage toerist (fietser, wandelaar, loper…). Dat kan onder meer gaan over een kruidentuin, pluktuin, fruitboomgaard, picknickmanden gevuld met dagbestedingsproducten, enzovoort.
Maar ook een traag café en workshops voor lokale groepen - zoals een klas of vereniging - staan op de planning. Wie langs de Leie passeert, zal er halt kunnen houden om even te verpozen en lokale producten te nuttigen die er gemaakt worden. Voor het luik toerisme wordt eerst nog verder afgestemd met Toerisme Vlaanderen, Westtoer en andere stakeholders.
Twee grote fases
Het project bestaat uit twee grote fases. Nog tot 2025 nemen de partners de tijd om het concept verder uit te werken. De bouw- en verbouwplannen moeten immers niet alleen met de groep WAAK en de stad Waregem overlegd worden, ook Erfgoed Vlaanderen zit mee aan tafel om de beschermde site in zijn waarde te houden. De stad neemt in samenspraak met Erfgoed Vlaanderen de noodzakelijke investeringen voor de opwaardering van de site op zich. Vanaf 2025 hopen de partners de site bewoonbaar te krijgen en uit te baten. Bedoeling is dat de uitbating zelfstandig en zelfbedruipend door de instelling kan gebeuren.
Erfgoed
Op 20 december 2011 werd het Goed te Beaulieu officieel erkend als beschermd monument. Voor het Goed te Beaulieu spreekt vooral de waardevolle historische achtergrond. De geschiedenis van het Goed te Beaulieu gaat terug tot in de 5e-6e eeuw. De hoeve speelde niet alleen een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van Beveren-Leie, maar is door zijn ligging aan de Leie en architectuur een waardevol gegeven in Waregem.
De hoeve groeide in de middeleeuwen uit tot de kernhofstede van de heerlijkheid Beaulieu. De oorkonde van 964 vermeldt de schenking door de Vlaamse graaf Arnulf aan de Gentse Sint-Pietersabdij van onder meer de nederzetting "Beverna cum ecclesia" of het domein van het latere goed "Te Beaulieu".
Beaulieu was een achterleen van de grote Sint-Pietersheerlijkheid, met het Munkenhof als hoofdplaats van de regio. Beaulieu was binnen Sint-Pieters vrij belangrijk. De eigenaars van het goed zijn tevens heer van Beveren, aangezien de kerk binnen hun domein staat. Ze hadden in Beveren een eigen baljuw, een prater (een soort veldwachter) en een schepenbank. Deze schepenbank had enkel lage rechtspraak. Voor ernstige misdrijven binnen het grondgebied was het toch nog altijd de schepenbank van Sint-Pieters in Desselgem die uitspraak deed.
De figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, geeft een omwalde hoeve weer bestaande uit een poortgebouw, twee boerenhuizen, een schuur, stallingen, het bakhuis en een wagenhuis of overdekte mestvaalt op het erf. Het tweede boerenhuis is volgens de literatuur een 18de-eeuwse vervanging van het oorspronkelijke (thans verdwenen) boerenhuis. De tweede, kleinere omwalling aan de zuidoostzijde verwijst nog op de oorspronkelijke structuur van mote en neerhof. Volgens het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, is het goed in 1768 eigendom van jonkvrouw Barbara Françoise Goubau. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris ( 1770-1778), aangeduid als "Cense de Beaulieu".
Volgens de literatuur wordt het oude boerenhuis omstreeks 1896 afgebroken en vervangen door een nieuwe paarden- en varkensstal met wagenhuis (niet geregistreerd in het kadaster). Bij de bouw van het wagenhuis wordt er gebruik gemaakt van hout uit de oude woning; in één van de moerbalken is het jaartal 1896 gekerfd door timmerman Arthur Kerkhove . Het 18de-eeuwse boerenhuis wordt in de loop van de 19de eeuw aan de zuidoost- en zuidwestzijde uitgebreid (zie topgevels). In de 19de eeuw liggen er 80 bakken voor het roten van vlas langs de Leie op het grondgebied van het goed. In 1920 wordt de strobedekking op het dak van de schuur vervangen. De koestal werd in 1920 vernieuwd ter vervanging van een kleinere stal.
Opvallend bij deze hoeve is de voormalige achtvormige watergracht die we vandaag nog steeds in het weiland kunnen zien. Het waardevolle boerenhuis wordt nu beschermd omwille van zijn landschappelijke en architectuurhistorische waarde. De structuur van de hoeve met haar balklagen dateert uit de 18de eeuw; het gave wagenhuis dateert van het eind van de 19de eeuw. Het samengaan van enkele landschappelijke kenmerken zorgt samen met het volume van de hoeve voor een opvallend mooi en beeldbepalend ensemble in het valleilandschap van de Leie.
De aankoop door de stad Waregem dateert intussen al van 2016 De stad investeerde hierin net geen half miljoen euro. De historische hoeve is openbaar verkocht. De stad was van plan om de hoeve te restaureren en te integreren in de groene recreatieve long van Beveren-Leie. Met de aankoop is de groene long meteen 2,5 hectare aangegroeid. .
http://www.blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=914564
|