Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
08-02-2022
Project Goed te Beaulieu voor traag toerisme met respect voor erfgoed
De stad Waregem en Groep WAAK gaan enthousiast een intensieve en langdurige samenwerking aan voor het project ‘Goed te Beaulieu’, op het kruispunt van de Sint-Jansstraat en Beveren-Trakel in Beveren-Leie. De historische site is eigendom van stad Waregem en wordt de komende jaren verbouwd tot een mooie plek voor traag toerisme in combinatie met een woon- en dagbestedingsproject voor mensen met een beperking. Daarnaast komt er ook ruimte voor arbeidszorg en tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stad Waregem vond daarvoor een partner bij groep WAAK.
Uniek voor Groep WAAK is dat er met alle betrokkenen van de groep samengewerkt zal worden. Voor het maatwerkbedrijf WAAK kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag. Zij kunnen onder meer het groen van de grote site onderhouden. Het initiatief Zorgzaam Werk (ZOWE) zorgt dan weer voor arbeidszorg op de site.
Daarnaast zal De Branding in Goed te Beaulieu een woon- en dagbestedingsproject voor mensen met een beperking behartigen. Dankzij de samenwerking tussen stad Waregem en groep WAAK komt er lokaal een aanbod voor de heel diverse groep cliënten van de WAAK. Ze krijgen er een woon-, leef-, werk-, vrijetijds- en beleefruimte. Sociale ondernemingen uit Waregem, denk maar aan Ten Anker of Werkplus, krijgen ook nog de kans om deel te nemen aan dit project.
Traag toerisme
Uniek voor de stad Waregem is dat er via inclusie traag toerisme gerealiseerd wordt op een historische site. De groep WAAK zal voor een toeristisch aanbod zorgen voor de trage toerist (fietser, wandelaar, loper…). Dat kan onder meer gaan over een kruidentuin, pluktuin, fruitboomgaard, picknickmanden gevuld met dagbestedingsproducten, enzovoort.
Maar ook een traag café en workshops voor lokale groepen - zoals een klas of vereniging - staan op de planning. Wie langs de Leie passeert, zal er halt kunnen houden om even te verpozen en lokale producten te nuttigen die er gemaakt worden. Voor het luik toerisme wordt eerst nog verder afgestemd met Toerisme Vlaanderen, Westtoer en andere stakeholders.
Twee grote fases
Het project bestaat uit twee grote fases. Nog tot 2025 nemen de partners de tijd om het concept verder uit te werken. De bouw- en verbouwplannen moeten immers niet alleen met de groep WAAK en de stad Waregem overlegd worden, ook Erfgoed Vlaanderen zit mee aan tafel om de beschermde site in zijn waarde te houden. De stad neemt in samenspraak met Erfgoed Vlaanderen de noodzakelijke investeringen voor de opwaardering van de site op zich. Vanaf 2025 hopen de partners de site bewoonbaar te krijgen en uit te baten. Bedoeling is dat de uitbating zelfstandig en zelfbedruipend door de instelling kan gebeuren.
Erfgoed
Op 20 december 2011 werd het Goed te Beaulieu officieel erkend als beschermd monument. Voor het Goed te Beaulieu spreekt vooral de waardevolle historische achtergrond. De geschiedenis van het Goed te Beaulieu gaat terug tot in de 5e-6e eeuw. De hoeve speelde niet alleen een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van Beveren-Leie, maar is door zijn ligging aan de Leie en architectuur een waardevol gegeven in Waregem.
De hoeve groeide in de middeleeuwen uit tot de kernhofstede van de heerlijkheid Beaulieu. De oorkonde van 964 vermeldt de schenking door de Vlaamse graaf Arnulf aan de Gentse Sint-Pietersabdij van onder meer de nederzetting "Beverna cum ecclesia" of het domein van het latere goed "Te Beaulieu".
Beaulieu was een achterleen van de grote Sint-Pietersheerlijkheid, met het Munkenhof als hoofdplaats van de regio. Beaulieu was binnen Sint-Pieters vrij belangrijk. De eigenaars van het goed zijn tevens heer van Beveren, aangezien de kerk binnen hun domein staat. Ze hadden in Beveren een eigen baljuw, een prater (een soort veldwachter) en een schepenbank. Deze schepenbank had enkel lage rechtspraak. Voor ernstige misdrijven binnen het grondgebied was het toch nog altijd de schepenbank van Sint-Pieters in Desselgem die uitspraak deed.
De figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, geeft een omwalde hoeve weer bestaande uit een poortgebouw, twee boerenhuizen, een schuur, stallingen, het bakhuis en een wagenhuis of overdekte mestvaalt op het erf. Het tweede boerenhuis is volgens de literatuur een 18de-eeuwse vervanging van het oorspronkelijke (thans verdwenen) boerenhuis. De tweede, kleinere omwalling aan de zuidoostzijde verwijst nog op de oorspronkelijke structuur van mote en neerhof. Volgens het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, is het goed in 1768 eigendom van jonkvrouw Barbara Françoise Goubau. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris ( 1770-1778), aangeduid als "Cense de Beaulieu".
Volgens de literatuur wordt het oude boerenhuis omstreeks 1896 afgebroken en vervangen door een nieuwe paarden- en varkensstal met wagenhuis (niet geregistreerd in het kadaster). Bij de bouw van het wagenhuis wordt er gebruik gemaakt van hout uit de oude woning; in één van de moerbalken is het jaartal 1896 gekerfd door timmerman Arthur Kerkhove . Het 18de-eeuwse boerenhuis wordt in de loop van de 19de eeuw aan de zuidoost- en zuidwestzijde uitgebreid (zie topgevels). In de 19de eeuw liggen er 80 bakken voor het roten van vlas langs de Leie op het grondgebied van het goed. In 1920 wordt de strobedekking op het dak van de schuur vervangen. De koestal werd in 1920 vernieuwd ter vervanging van een kleinere stal.
Opvallend bij deze hoeve is de voormalige achtvormige watergracht die we vandaag nog steeds in het weiland kunnen zien. Het waardevolle boerenhuis wordt nu beschermd omwille van zijn landschappelijke en architectuurhistorische waarde. De structuur van de hoeve met haar balklagen dateert uit de 18de eeuw; het gave wagenhuis dateert van het eind van de 19de eeuw. Het samengaan van enkele landschappelijke kenmerken zorgt samen met het volume van de hoeve voor een opvallend mooi en beeldbepalend ensemble in het valleilandschap van de Leie.
De aankoop door de stad Waregem dateert intussen al van 2016 De stad investeerde hierin net geen half miljoen euro. De historische hoeve is openbaar verkocht. De stad was van plan om de hoeve te restaureren en te integreren in de groene recreatieve long van Beveren-Leie. Met de aankoop is de groene long meteen 2,5 hectare aangegroeid. .
50 jaar Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke
De Geschied- en Heemkundige Kring “De Gaverstreke” bestaat 50 jaar. De kring werd gesticht op de vergadering van 8 februari 1972. De naam van de Kring verwijst naar de Gaverbeek die Waregem doorsnijdt en te Sint-Eloois-Vijve in de Leie uitmondt. Momenteel is er nog geen datum voor een officiële viering van het gouden jubileum gepland.
Onder impuls van Jaak Vaneeckhoutte, Rik Castelain, gemeentesecretaris Jozef Van Thuyne , Guy Algoet, prof. Marc Waelkens, drukker Pol Delmulle, Jos Colpaert en nog twee mensen van de firma Bekaert kreeg Waregem met een stichtingsvergadering op 8 februari 1972 op het gemeentehuis zijn Geschied- en Heemkundige Kring. Rik Castelain was net als Guy Algoet leraar aan het H. Hartcollege en kende al het klappen van de zweep als lid van de Oudheidkundige kring in Oudenaarde en Leiegouw in Oudenaarde. Guy Algoet werd als voorzitter aangeduid omdat de ‘thuisman’ was, m.a.w. altijd bereikbaar in Waregem. Eerste aanwinst was historicus Marcel Delmotte, eveneens leraar aan het H.Hartcollege. In Beveren-Leie waren eerder ook al Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw actief met historisch-heemkundige publicaties in Missiepost als ‘De Clocke’. Ook zij sloten zich aan bij de Waregemse Kring.
In 1973 kwam het eerste jaarboek uit met bijdragen van Jozef Vanthuyne (Gemeentewapen), Marcel Delmotte, Guy Algoet en Rik Castelain, In 1974 waren er ook al bijdragen van Michel Debrouwere/Etienne Ducatteeuw, Maurits Coornaert, Paul Ameye en Leonce Ducatilon. Het derde jaarboek bevatte ook bijdragen van Philippe Despriet, Marcel Hoebeke en Lucien Van Acker. In 1978 waren er naast de bijdragen over de verschillende Waregemse deelgemeenten al bijdragen over Anzegem, Wielsbeke en Zulte en in 1979 over Nokere. Meerdere omliggende gemeenten zijn geschiedkundig met mekaar verwant. Ondertussen was men eind vorig jaar al aan het 49e jaarboek.
Bij de erfgoedvereniging heeft Willy De Bouvrie onlangs het voorzitterschap overgenomen van Guy Algoet, die wegens gezondheidsredenen ontslag nam en ere-voorzitter wordt. Redactiesecretaris en penningmeester is Leona Van Nuffel, die al enkele jaren geleden de taak overnam van Marcel Delmotte (eresecretaris). André Braet is bibliothecaris en webmaster. Het bestuur bestaat verder uit Filips Benoit, Rik Castelain, Bernard Delange, Etienne Ducatteeuw, Norbert Follens en Hendrik Ghistelinck.
De Gaverstreke werd een van de toonaangevende kringen in de provincie. Het is in 1974 lid geworden van Heemkunde West-Vlaanderen, waarvan Marcel Delmotte lange tijd het secretariaat waarnam. Waregem trad het laatst als gastheer op naar aanleiding van de gouw- of heemdag in april 2001.
De Heemkring kwam naar buiten met enkele merkwaardige tentoonstellingen. We vermelden de realisatie van ‘groot-Waregem in beeld (1978), Desselgem in beeld (1979), Sint-Eloois-Vijve : zijn geschiedenis en zijn kunstenaars Emiel Claus, Jules Boulez en Modest Huys (1980), Het Daensisme en de Waregemnaar Leonce Ducatillon (jan 1983), De Lourdesgrot en de geschiedenis van Sint-Eloois-Vijve (juni 1995).
Bij de jaarboeken, verschenen vanaf 1973, werden reeds waardevolle kaarten aangeboden die de streek nog beter belichten:
- De Sint-Pietersheerlijkheid op Desselgem, Beveren, Waregem en Deerlijk
- Historische kaart van groot-Waregem
- Toponymische kaart van Anzegem.
De Gaverstreke bekommert zich ook om de bescherming van het bouwkundig erfgoed en juichte dan ook het initiatief van het stadsbestuur toe toen de middeleeuwse site ’t Goed te Nieuwenhove een educatieve bestemming kreeg. In het dossier ‘Titel van stad’ in juni 1998 onderstreepte de Gaverstreke het historisch belang van Waregem onder de titel: Van plattelandsdorp tot verzorgingscentrum. In het dossier ‘Titel van stad’ in juni 1998 onderstreepte de Gaverstreke het historisch belang van Waregem onder de titel: Van plattelandsdorp tot verzorgingscentrum.
De omvang van de jaarboeken varieert van 300 tot 500 bladzijden. De waardering voor de wetenschappelijk onderbouwde artikelen moge blijken uit de aanmoedigingsprijzen vanwege de provincie West-Vlaanderen de Vlaamse Gemeenschap. Naast de jaarboeken werd in 1974 een monografie uitgegeven over ‘De Koninklijke aloude en vrije Rederijkerskamer “Rhetorica”, Kunst en Eendracht’ (1838-1974). Specifiek voor Beveren-Leie verschenen twee delen van het ‘Bevers Schetsboek’ waarin naast de schetsen een degelijke geschiedenis van een groot aantal oude hoeven werd behandeld. Op verzoek van de Gaverstreke werden de archieven van Desselgem en Sint-Eloois-Vijve naar Waregem overgebracht en geïnventariseerd. Met de aanstelling van een stadsarchivaris vlak voor de eeuwwisseling ging een lang gekoesterde droom in vervulling.
De GHK De Gaverstreke beschikt over een uitgebreid documentatiecentrum in het stadhuis, naast de leeszaal van het stadsarchief. De verzameling is te raadplegen op afspraak met beheerder André Braet en bestaat uit:
- diverse jaargangen van tijdschriften
- een verzameling rouwbrieven en gedachtenisprentjes, fototheek
- uitgewerkte gezinsfiches (parochieregisters en burgerlijke stand)
- bewerkte bevolkingsregisters van Waregem
- bewerkte gemeenteraadsverslagen
- oude kranten en weekbladen
- boeken in verband met geschiedenis, genealogie en diverse wetenschappen
Vlaamse staatshervorming hypothekeert regio Waregem
De Vlaamse regering vond het belangrijk om Vlaanderen nog eens op te delen in 15 regio’s. West-Vlaanderen wordt opgedeeld in 5 regio’s: Naast Zuid-West-Vlaanderen (vroeger arrondissement Kortrijk) zijn er de regio Brugge, regio Oostende, regio Midwest en de Westhoek. Limburg wordt niet gesplitst. Waregem ligt aan de rand van ZuidWest en paalt niet alleen aan Midwest, maar in Oost-Vlaanderen ook aan zowel regio Gent als aan Vlaamse Ardennen. Daarmee wordt de regio Waregem eigenlijk versnippert in vier verschillende regio’s, wat op middellange termijn nefast kan worden voor zijn economische ontwikkeling.
Bedoeling van die regiovorming is om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones, enzovoort. Gemeenten kunnen zonder uitdrukkelijke motivering niet langer samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De gemeenten krijgen nu 10 jaar de tijd om hun samenwerkingsverbanden af te stemmen op de nieuwe realiteit.
We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat deze Vlaamse staatshervorming, zoals Vlaams minister Somers van Binnenlandse Zaken het noemt, niet alleen een ingreep is op de Waregemse gemeentelijke autonomie, maar vooral een hypotheek legt op de uitstraling op het economisch hinterland van onze stad. Het is duidelijk dat de splitsing in onze provincie goed uitkomt voor Kortrijk, Roeselare, Brugge, Oostende en Ieper. Waregem wordt als vijfde stad van West-Vlaanderen in een keurslijf gedrongen. Waregem ligt aan der rand van Zuidwest en buurgemeenten liggen in nog drie andere regio’s. Kruisem en Wortegem worden ingedeeld in de regio Vlaamse Ardennen en Zulte in de regio Gent. Wielsbeke, Oostrozebeke en Dentergem worden gestuurd naar Midwest. Het hinterland van Waregem wordt nu verdeeld over vier verschillende regio’s en de stad wordt haar vleugels afgesneden voor mogelijke samenwerkingsverbanden.
Een Waregemse politieke reactie konden we nog niet opvangen. Maar in Wielsbeke bijvoorbeeld is men niet gelukkig met de ingreep van de Vlaamse regering. Burgemeester Jan Stevens van Wielsbeke bevestigt onze visie en vindt de situatie ook surrealistisch. Hij heeft vrijdag voor Wielsbeke wel nog een paar uitzonderingen uit de brand kunnen redden. Wielsbeke mag voor eerstelijnszorg (bv. Vaccinatiecentrum) verder meewerken met Waregem. Ook voor woningbouw kan de samenwerking met Harelbeke en Waregem behouden worden. Maar voor de rest blijft het een vraagteken. Wie aan de rand zit van dergelijke nieuwe afbakening is de pineut en wordt belemmert in zijn samenwerkingsmogelijkheden. Velen in Wielsbeke werken liever samen met buurgemeenten van Waregem en hebben weinig banden met Tielt en al helemaal niet met Roeselare. Economisch leunt Wielsbeke ook veel beter aan bij de regio Waregem-Kortrijk.
Van maandag 7 tot en met zondag 20 februari dopen we Waregem opnieuw om tot WarMegem. Tijdens deze twee weken, niet toevallig de periode rond Valentijn, maken we van Waregem de warmste plek van het land! Verschillende stadsdiensten slaan de handen in elkaar en schotelen je een flinke portie hartverwarmende initiatieven voor. Zie https://www.waregem.be/warmegem
Het worden twee weken vol warmte en liefde. Het aanbod is indrukwekkend :
Van maandag 7 tot 20 februari wordt u verwend met
- Warme boodschappen
- Selfiewandeling met liefdevolle blikvangers
- Sfeerzwemmen
- Warmste jeugdactie
- Liefde uit de klokkentoren
- De warmste bib
- TikTok-challenge
- WinterWoorden (tot eind februari)
Maar er is ook :
- PEDALove (woensdag 9 en 16 februari)
- Radio WarMegem (vrijdag 11 en zaterdag 12 februari)
We zijn al halfweg de huidige gemeentelijke politieke legislatuur 2019-2024. Naar aloud democratisch gebruik wensen we het bilan op te maken van wat de afgelopen drie jaar is gerealiseerd en welke beleidsopties nog gepland staan voor de komende drie jaar. We bieden de Waregemse politieke fracties hier op e-Waregem een platform om de Waregemse burger te informeren over hun inbreng de afgelopen drie jaar en hun plannen. voor de komende jaren.
Enkele weken geleden vroegen we het schepencollege en alle gemeentelijke politieke fracties om hier hun bilan bekend te maken. Afspraak was dat we hun bevindingen zouden publiceren in de loop van februari.
We stuurden elk volgende oproep :
We zijn aan de helft van de gemeentelijke politieke legislatuur 2019-2024. Zou naar aanleiding daarvan een of meerdere bijdragen willen maken op mijn stadsblog e-Waregem over het bilan na drie jaar en de plannen voor de komende drie jaar
Kunt u een overzicht geven van de realisaties en uw visie op de Waregemse politieke agenda van de afgelopen drie jaar, alsook de plannen en aandachtspunten voor de komende drie jaar.
We kunnen corresponderen per mail over de formulering van uw bijdrage in e-Waregem. Het is de bedoeling om deze volgende maand te laten verschijnen. Kunt u daarbij ook een digitaal bestand leveren van partijlogo van de fractie en gewenste foto.
WinterWoordenNacht is je literaire en muzikale lichtpuntje in donkere winterdagen. Op zaterdag 29 januari 2022 van 20 tot 23 u. maak je kennis met een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen en rijp muzikaal talent in cc De Schakel. Bij vorige edities konden we nog uitzwermen naar verschillende zalen. Dit jaar moeten we het coronaveilig houden in de pluchen zetels van de schouwburg. Tickets 11 of 18 € op https://www.ccdeschakel.be/voorstellingen/607/winterwoordennacht_2022/
CC De Schakel en bibliotheek Waregem
Tijdens dit literair klankenfestival richten Cultureel Centrum De Schakel en de bibliotheek Waregem met trots de spotlights op en rond de marges van het literair en muzikaal landschap. Ze tekenen al voor de 18de editie. Maak kennis met een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen en rijp muzikaal talent in diverse zalen van het cultuurcentrum en de bib.
Josse De Pauw (theatermaker, auteur en columnist), Delphine Lecompte (dichteres met een hoek af) met muzikant Tom America, activiste en romanschrijfster Fleur Pierets, Matthias M.R. Declercq (winnaar Confituur Boekhandelsprijs 2021) en Valerie Tack en Jens Meijnen (beiden beloftevolle debutanten) zijn allen op de afspraak. En voor de hartverwarmende muziek tekenen Friends Are Magic en Gianni Marzo present.
Als extraatje krijgen de tekstfragmenten van bovenstaande kleppers de hele maand januari een virtueel jasje langs een winters warme QR-codewandeling. Teksten van onder andere Josse De Pauw, Delphine Lecompte en Fleur Pierets krijgen een virtueel jasje langs een winterse QR-codewandeling. Ga wandelen met je smartphone, scan de QR-codes en laat je verrassen door hartverwarmende woorden. Je vindt de panelen op verschillende locaties in Waregem en deelgemeenten. Met bijzondere dank aan de Stedelijke Kunstacademie. Een gratis voorproevertje als het ware. Smakelijk!
• Josse De Pauw
De bijna 70-jarige Josse De Pauw staat bij velen voor zijn uitzonderlijk acteerwerk. Wie zijn besteller Werk las, weet dat hij ook als auteur bij de groten gerekend mag worden. In zijn nieuwe boek In open veld gaat hij op zoek naar de bron van zowat vijftig jaar spelen en maakt hij - ook tijdens Winter Woorden Nacht - zijn persoonlijke balans op.
Tom America
Muzikant, componist en kunstenaar Tom America maakt al decennialang muziek bij gesproken woorden. Veertien grappige gedichten van Delphine Lecompte interpreteert hij op een geheel eigen manier. We hadden Delphine er graag live bij gehad, maar omwille van een andere afspraak moeten we haar verontschuldigen.
Fleur Pierets
Kunstenaar, journaliste, activiste en romanschrijfster, Fleur Pierets schreef met haar debuut Julian een ode aan haar overleden vrouw. Samen begonnen Fleur en Julian aan het nooit voltooide project te trouwen in alle 21 landen waar het homohuwelijk legaal is. Fleur moest in nauwelijks zes weken afscheid nemen van haar Julian. Ze schreef er een boek over, waaruit ze komt voorlezen. We verklappen je alvast de eerste zin: ‘Mijn favoriete liefdesverhaal is het onze …’
Matthias M.R. Declercq
Matthias M.R. Declercq (1985) is schrijver en journalist voor onder andere De Morgen en het wielertijdschrift Bahamontes. In 2016 debuteerde hij met De val, waarmee hij tweede werd bij de Debuutprijs 2017. Begin 2021 zal een zesdelige documentaire uitkomen die geïnspireerd is op De val. Of misschien ken je hem van De ontdekking van Urk waarmee hij de Confituur Boekhandelsprijs in 2021 won.
Friends Are Magic
Jason Dousselaere (Teddiedrum, Violent Husbands) en actrice Eva Binon nemen bekende klanken op de hak en spelen ze tussendoor eigen composities. Ze doen lachen, ontroeren, fronsen, opnieuw lachen, verwonderen en bestaan uit een charmante eenvoudige constructie: een jongen met een gitaar, een meisje met een pianootje. Meer moet het soms ook niet zijn.
Gianni Marzo
Vaste waarde in Isbells, Ansatz der Machine en Marble Sounds komt eindelijk naar buiten met solowerk. In oktober 2020 verscheen de debuutplaat van Gianni Marzo. Een plaat vol goeie songs, die zo catchy en herkenbaar zijn die je het gevoel geven al decennialang te bestaan. Ontdek het album The Vessel 29 januari in Waregem, op Winterwoordennacht 2022.
Jens Meijnen
Met Xenomorf publiceerde Jens Meijnen een opvallend poëziedebuut, waarvoor hij al heel wat lovende besprekingen kreeg. Hij won met deze bundel de C. Buddingh’-debuutprijs en is daarmee de eerste Vlaming sinds Delphine Lecompte.
Valerie Tack
De Kortrijkse schrijfster kunnen we omschrijven als lokaal, maar met ballen. Haar prozadebuut Rauw & alsof werd overladen met lof en we zijn ervan overtuigd dat jullie haar ook zullen smaken.
Studio 45
If only my wife was 45 rpm! Met deze insteek draait studio 45 zijn favoriete vijvenveertig toerenplaatjes om jou te doen dansen. Bereid jouw schoenen en voeten voor op een lekkere mengeling van funk, hip hop, pop, reggae en disco.
Waregem en Deerlijk stippelen samen e-inclusiebeleid uit
De stad Waregem en de gemeente Deerlijk slaan de handen in elkaar voor de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid. Via het geselecteerde project ‘Digiproof Waregem-Deerlijk’ ontvangen ze samen 200.000 euro subsidie van Vlaanderen. Het doel is digitale uitsluiting te voorkomen.
De Raad van Bestuur van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) keurde op 17 maart 2021 zijn visie goed op e-inclusiebeleid. De omslag naar de digitale maatschappij veronderstelt een volwaardige digitale transformatie van het lokaal bestuur. Deze transformatie omvat vijf bouwstenen, waarvan een lokaal e-inclusief beleid er één is. Niet iedereen is immers in staat om de omslag naar de digitale maatschappij te maken. 40 procent van de Belgen tussen 16 en 74 jaar loopt het risico op digitale uitsluiting: 32 procent van hen heeft zwakke digitale vaardigheden en 8 procent gebruikt geen internet.
De digitale uitsluiting is duidelijk verbonden met inkomen, opleidingsniveau, leeftijd en geletterdheid. De voordelen van de toenemende digitalisering van de samenleving komen vooral ten goede van de groepen die sociaal, cultureel en economisch bevoordeeld zijn. Opmerkelijke vaststelling is dat het gebruik van digitale overheidsdiensten sinds enkele jaren op hetzelfde peil blijft.
Ondersteuning Vlaams Gemeenschap
De Vlaamse Regering trekt in het kader van het relanceplan 50 miljoen euro uit voor een programma voor het versterken van de digitale vaardigheden van de Vlamingen:
- 30 miljoen euro om via het sociaal kansentarief van de UiTPAS toegang tot internet te realiseren voor mensen met een laag inkomen.
• 15 miljoen euro om de lokale e-inclusiewerking onder regie van de lokale besturen te ondersteunen, waarbij ingezet wordt op oproepen, vormingen en begeleiding in samenwerking met lokale partners. Het uiteindelijke doel is om de digitale toegang, de digitale vaardigheden en het gebruik van digitale dienstverlening door burgers te verhogen.
• 5 miljoen euro voor de uitrol van een toegankelijkheidstoets voor digitale diensten, een Vlaams netwerk van digibuddy’s en een monitor van digitale competenties van de werknemers van de Vlaamse overheid en lokale besturen.
Op maat van de burger
In een snel veranderende samenleving zien we een enorm snelle evolutie op vlak van digitale toepassingen. Een groot deel van de samenleving is daar ook vragende partij voor, want digitale mogelijkheden sparen immers tijd uit voor de gebruiker én voor organisaties. Maar we zien dat een deel van de samenleving onvoldoende toegang heeft tot (nieuwe) digitale toepassingen.
Dat stelt onze lokale besturen voor een uitdaging. Hoe gaan we het ‘digitale gemak’ aanbieden aan al onze inwoners, maar er ook op toezien dat er geen inwoners uit de boot vallen?
Waregem en Deerlijk willen die uitdaging vanuit een gedeelde ambitie en aanpak in handen nemen. Via projectmiddelen die ze daarvoor ter beschikking krijgen van de Vlaamse regering, zullen ze samen werk maken van een beleidsplan. Dat moet voldoende ruimte geven aan digitale vooruitgang, met daarbij oog voor wie drempels ervaart.
Voor de uitwerking denken ze bijvoorbeeld aan e-ambassadeurs, een helpdesk-aan-huis ... Via detectie, monitoring en bijsturing van toegankelijkheidsproblemen en digitale knelpunten zullen we een e-inclusiebeleid op maat van de burger voeren.
Voor de 19de keer al biedt cc De Schakel, het stadsbestuur van Waregem en de Waregemse cultuurraad een platform aan beginnende kunstenaars om mee te dingen naar één van de belangrijkste prijzen voor schilderkunst in de Benelux: De Gaverprijs. Ruim 114 kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland vonden hun weg naar de stad van het paard en lieten drie van hun werken beoordelen door de vakkundige jury onder leiding van Jo Coucke. Voor deze editie werden 17 kunstenaars geselecteerd voor de tentoonstelling in cc De Schakel, onder wie de 3 laureaten.
Middenste werk wordt opgenomen in Waregems kunstpatrimonium
De winnaar van deze editie werd de Brugse Isa D’hondt. Juryvoorzitter Coucke omschreef haar werk als volgt: “In haar zeer consistente inzending van drie acrylschilderijen brengt Isa D’hondt een ogenschijnlijk eenvoudige beeldtaal die ondanks de intensieve picturale realisatie die eraan ten grondslag ligt, niet vermoeid overkomt maar integendeel een aantrekkelijke frisheid behoudt.” Zij mocht het prijzengeld van 5000 euro in ontvangst nemen en krijgt een solotentoonstelling in Bruthaus Gallery in 2023. Het winnende werk ‘Toch’ van 2020 wordt opgenomen in het kunstpatrimonium van stad Waregem.
Marie-Sophie Beinke uit Antwerpen werd bekroond met de tweede prijs (2500 euro), de Nederlandse Tineke Roelofs kaapte de derde prijs (1000 euro) weg en de enige man in het gezelschap Filip Anthonissen uit Gent kreeg een eervolle vermelding.
De tentoonstelling van de laureaten en de geselecteerde werken loopt nog tot 27 februari in de hal van cc De Schakel en is elke dag geopend van 10u-17u. Er is gratis toegang, mondmasker is verplicht.
Van links naar rechts: Jo Coucke (juryvoorzitter); Dave Van Robays (directeur cc De Schakel); Tineke Roelofs, Isa D’hondt; Pietro Iacopucci (Schepen van cultuur): Marie-Sophie Beinke; Filip Anthonissen; Jo Neirynck (schepen van jeugd, burgerzaken en onderwijs) – foto Yani Beel
Op 17 januari wordt de heilige Antonius-Abt, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen duizenden mensen uit verschillende dorpen en verenigingen hieraan deel, met als belangrijk element de verkoop van varkenskoppen. Ook in de parochiekerk van Desselgem wordt de H. Antonius vereerd, maar van de traditionele vieringen met verkoop van varkenskoppen en processies weet niemand meer.
Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen laten erkennen als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed, samen met zoveel mogelijk lokale vieringen. Het is belangrijk voor de erkenning om aan te tonen dat de Sint-Antoniusvieringen een breed gedragen fenomeen zijn. Daarom lanceren deze erfgoedkoepels een bevraging.
In de Sint-Martinuskerk is er een devotienis ingewerkt in de zijmuur, die is toegewijd aan Sint-Antonius Abt. Hij is de tweede patroonheilige van de parochie. Hij wordt er al vereerd sedert 1730. Deze heilige wordt gediend voor de genezing van het wild of Sint-Antoniusvuur (gordelroos), de zona, brand- en nagelgaten en andere huidziekten zowel bij de mensen als bij dieren. Hij wordt aangeroepen tegen ziekte en sterfte onder het vee en voor het "wellukken van de vruchten der aarde". In katholieke kringen wordt Antonius aangeroepen om zoekgeraakte zaken terug te vinden met de volgende woorden: "Heilige Antonius, beste vriend, maak dat ik m'n ... vind" of "Heilige Antonius, lieve sint, zorg dat ik m'n ... vind" of "Sint Antonius, heilige man maak dat ik mijn ... vinden kan". Als het voorwerp is teruggevonden moet men de Heilige Antonius bedanken. Begin juli , de maandag van ommegang in Desselgem is er plechtig jaargetijde voor de bedevaarders.
(1) 1843(2) reliekschrijn, 1751-1800; Op de hals, onder de buste van Antonius is een “Bekoring” afgebeeld.(3) 1651-1700.Een bijzonder opzichtig uitgedoste Antonius
Antonius van Egypte
Antonius werd geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint-Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte.
Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Hij stierf op 105-jarige leeftijd en werd volgens zijn eigen instructies in een geheim graf begraven om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden. Al snel na zijn dood werd hij heilig verklaard. Athanasius van Alexandrië schreef de bekendste biografie over Antonius.
Het gebeente van Antonius zou rond 1070 uit Constantinopel naar Saint-Antoine-l'Abbaye in het kanton Saint-Marcellin (vroeger La-Motte-aux-bois in het Departement Isère, Arrondissement Grenoble) gebracht zijn en daarna verloren zijn gegaan, op enkele kleine deeltjes ("partikels") na.
Over de authenticiteit van de bestaande relieken zoals ook bewaard in Desselgem, bestaat grote onzekerheid. Verhaald wordt dat zijn gebeente in 1491 werd overgebracht naar de Sint-Juliuskerk in Arles (Frankrijk), alwaar het volgens sommigen nog steeds zou liggen. Ook zou nog een armreliek in Keulen bewaard zijn. Overigens is van deze reliek de authenticiteit evenmin zeker. Men bedenke hierbij dat Antonius een heilige uit de laat-antieke tijd was en in feite genieten de meeste relieken uit die tijd niet meer dan het voordeel van de twijfel.
Verhalen
Zijn bijnaam’ Antonius met het varken’ ontstond in de middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem vernoemde verpleegorde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen. Bekend is ook het verhaal van de Verzoekingen van Sint-Antonius. Aan Antonius zouden demonen zijn verschenen die poogden hem van het goede pad af te houden. Dit verhaal is een rijke inspiratiebron geweest voor vele schilders van Jeroen Bosch tot Salvador Dalí.
Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur en veeziekten. In onze streken werd hij aanroepen als pestheilige.
Zijn attribuut is een bel. Deze is soms bevestigd aan zijn staf. De varkens van zijn orde dragen ook een bel. Het Antoniuskruis of Tau(-kruis) is een onderscheidin gsteken van de Orde van Sint-Antonius, een kruis in T-vorm met daaraan een zogenaamd Antoniusklokje, om de hals gedragen aan een koord of keten.
De Waregemse gemeenteraad keurde vorige dinsdag 11 januari 2022 de renovatie goed van de Regenboogbrug, die de Zuiderlaan over de stadionvijvers met de Elindus Arena verbindt. Het ontwerp van Maarten Van De Voorde Architects werd unaniem goedgekeurd. De geraamde kostprijs bedraagt 912.245,31 euro incl. btw. De werken zouden al in april kunnen opstarten met en met een voorziene looptijd 110 dagen zou de regenboogbrug mogelijks in oktober zijn afgewerkt.Ook in de toekomst zal de brug enkel toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers.
De ontwerpopdracht ‘renovatie Regenboogbrug stadionvijvers’ werd gegund aan Maarten Van De Voorde Architecs BV., Waaienberg 123 te 1745 Opwijk in het schepencollege van 14 oktober 2020. In zitting van het college van 7 juli 2021 werd het voorontwerp goedgekeurd.
Het ontwerp bestaat uit de afbraak en het vervangen van het brugdek en de balustrade, het opknappen van het voorpleintje ter hoogte van de Zuiderlaan en het opknappen van het pleintje tussen en naast de brug en het bezoekerspaviljoen van de Elindus Arena.
De Regenboogbrug werd aangelegd om het wereldkampioenschap wielrennen in 1957 in het voetbalstadion te laten aankomen. De ontstaansgeschiedenis van de brug is legendarisch en was broodnodig voor het bekomen van het wereldkampioenschap in 1957. De brug was nodig voor de laatste rechte lijn naar de aankomstlijn in het Regenboogstadion. Het verleden wordt verwerkt in het ontwerp. Het podium van WK57 wordt vereeuwigd op het brugdek. De namen van de winnaar Rik Van Steenbergen, tweede Louison Bobet en derde André Darrigade worden in speciaal materiaal op de grond aangebracht. We missen dan Rik Van Looy (4de) en Fred De Bruyne (5de).
Speelse letters aan het begin van de brug brengen de verwijzing naar de sporthoogdag in het straatbeeld. In het midden krijgt de brug een soort ‘uitbuiging’ met een bankje. “Dat zorgt ervoor dat de brug ook een ontmoetingsplek wordt, of een rustplek met mooi zicht op de stad”, zegt architect Maarten Van De Voorde. De brug wordt niet volledig afgebroken. De palen waarmee ze nu in de stadionvijvers staat, blijven staan. Daarop wordt een nieuw dek aangebracht, dat deels uit beton en deels uit staal bestaat.
Voor de aanleg van de brug werd al 750 000,00 € voorzien in de begroting onder de post ‘rnovatie brug stadion’. Bij de beslissing in de gemeenteraad werd een aanpassing voorzien in het meerjarenplan van bijkomend 390.000 €, zodat 1 140 000 € inclusief btw is voorzien voor dit project. Met dat geld wordt niet alleen de brug maar ook de omgeving aangepakt. De omgeving voor de brug wordt opgefrist en daar wordt ook de naam verwerkt in de balustrade. Op het einde van de brug komt een pleintje. “Dat wordt een zone die kan worden afgesloten en daar kunnen de bezoekende supporters van de voetbalmatchen van SV Zulte Waregem op een veilige en verantwoorde manier verzamelen. De brug vormt immers de officiële verbinding voor de bezoekers van de parking Jeugdcentrum naar het stadion”, aldus Van De Voorde. “Dat alles werd trouwens beslist in overleg met de voetbalclub.”
“Als ze starten in april kunnen we klaar zijn in oktober. Al moeten we wel extra voorzichtig te werk gaan, aangezien het gaat om een brug die in water staat”, zegt Van De Voorde. “Wat matchen betreft, zou de club aan de kalendercommissie vragen om de risicomatchen, in dit geval de derby met KV Kortrijk, iets later op het seizoen te plaatsen. Voor de andere matchen zal een tijdelijke ingang gecreëerd worden.”
Zondag 23 januari 2022 om 10.30 u. kunt u terecht op Toast Literair, een evenement van Davidsfonds in de bibliotheek van Waregem. Illustratrice Flore Deman geeft je een kijk op het creatieproces van illustraties. Aan de hand van haar verhaal en enkele filmpjes kom je te weten hoe een tekening tot stand komt. Daarnaast krijg je al een voorproefje op een tentoonstelling die in februari in de bibliotheek te zien is en waaraan Flore meewerkte. Inschrijven tegen 18 januari 2022 via desselgem@davidsfonds.net Deelnameprijs 10 €.
Jaarlijks viert Davidsfonds de literatuur tijdens Toast Literair, de grootste literaire brunch in Vlaanderen. Het weekend van 22 en 23 januari 2022 zijn we al aan de 12e editie. Davidsfonds vrijwilligers over heel Vlaanderen en Brussel brengen schrijvers en literatuurliefhebbers samen tijdens diverse activiteiten.
Flore Deman
Flore Deman (°Waregem 1992) is sinds 2014 freelance illustrator. Ze combineerde dit aanvankelijk nog met de job van stafcoördinator Cultuur bij de stad Waregem en besliste in 2020 middenin de corona-pandemie de stap te zetten om fulltime zelfstandig te worden en te leven van het tekenen, haar droomjob. Als illustrator tekent zij oa. voor kranten & magazines als @demorgen, @knackweekend, is huisillustrator van @okvtijdschrift, @mementowoordfestival, lid van @letterzetterkortrijk en bracht 3 kinderboeken uit (Octopus droomt van een lief, Giraf wil ook een geluid! en Koala zit verstopt).
Ze maakte geëtste illustraties voor een koffiemerk in New York (Saison), had publicaties in verschillende Belgische en Nederlandse tijdschriften (Nest, Charlie, De Standaard magazine, Knack). We kennen haar ook van campagnes voor culturele evenementen (festivals, poëziewedstrijd, nacht van het museum,...).
“Ik creëer erg graag sterke visuals die moeilijke maatschappelijke thema’s in het daglicht plaatsen. Ik heb een sterke voorliefde voor vrouwenthema’s (call me a feminist) & haat het wanneer bepaalde thema’s taboe zijn!”
De illustraties van Flore scoorden hoog op verschillende internationale wedstrijden. In 2020 ontving ze onder meer de World Illustration Award (De Narcist- redactioneel), iJungle Awards (The UNwind – Merit Award – categorie Redactioneel) en de Brightness Award (3e plaats redactioneel). In 2021 kwam er de nieuwe internationale bekroning met de iJungle Award (Femicide – Merit Award redactioneel).
Streamingdiensten staan bol van Nordic Noir, bekende gezichten trekken er massaal naartoe, onze woonkamers volgen hun trends en nog nooit klonken zoveel Vlaamse bands zo 'Scandinavisch'. Ook de programmamakers van De Schakel zijn in de ban van het noorden en nodigen je uit voor een warm programma. Velkommen, tervetuloa, välkommen, velkomið! Reserveer : https://www.ccdeschakel.be/pQo4GIw/uit-het-noorden
Vrijdag 21 januari 2022 laat Soetkin Baptist Noorwegen heel even in de kou en komt je met haar hemels warme stem het betere Frans chanson inlepelen in de Sint-Margarethakerk in Nieuwenhove. Met Que Désire laat Soetkin gekende én vergeten chansons met een breekbare grootsheid herleven. Met karakter en overgave brengt ze een meeslepend repertoire dat niet zelden op een staande ovatie wordt onthaalt. Soetkin wordt vocaal bijgestaan door Aline Goffin en geflankeerd door veelzijdige rasmuzikanten: Bert Candries op gitaar en basgitaar, Luc Vanden Bosch op drum en Paul Flush aan het hammondorgel. Aanvang om 20 u.
Woensdag 26 januari om 20 u. brengt Annemie Struyf haar verhaal over het hoge Noorden in de schouwburg van CC De Schakel, Schakelstraat 8, Waregem tel 056 62 13 40.
Soetkin Baptist
Soetkin Baptist (mezzosopraan, °1985) startte in 1994 haar muzikale opleiding in Galmaarden, waar ze viool en later ook zang volgde. Daarnaast zong ze in verschillende ensembles en koren, waaronder Innamorati di Musica. In 2003 zette ze haar studies voort bij het Lemmensinstituut te Leuven, met zang als hoofdinstrument (Dina Grossberger), naast viool en piano. Zes jaar later studeerde ze af met grote onderscheiding voor zang.
Van 2004 tot 2009 was zij de hoofdzangeres van Ishtar, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Belgrado, Servië, in 2008. Met O Julissi, een liedje in een verzonnen taal, strandde de groep in de halve finales. Vanaf 2007 stond zij op het podium met Chansons sans Paroles van Wouter Vandenabeele, haar duo met Anne Van den Bossche (piano), Soetkin made in France met ensemble Polygone, haar duo met gitarist Bert Candries en Duo Dès (met Eddy Peremans op gitaar), Friday in the City (met o.a. Marty Townsend).
Daarnaast is Soektkin ook een geliefde gastzangers bij o.a. Olla Vogala en zingt zij nog steeds bij Encantar. Sinds april 2012 werkt Soetkin als gastmuzikante mee aan 'Drumming' van Anne Teresa De Keersmaekers' Rosas en is zij regelmatig te gast bij Graindelavoix en bij het ensemble Psallentes.
In september 2013 verhuisde Soetkin in Noorwegen waar ze onder meer werkte aan een eigen repertoire onder de titel FuRua dat in 2015 live werd voorgesteld aan het publiek. Nu woont Soetkin in een afgelegen dorp in Noorwegen, waar ze muziekles geven. En ook zelf muziek maakt, natuurlijk. Met het programma van Annemie Struyf in het hoge Noorden werd duidelijk dat ze hier in Vlaanderen nog niet vergeten is.
Samen met haar uitgelezen band en de even schitterende Aline Goffin als backing, laat ze op een briljante wijze héél wat Franse chansons herleven. Jean Ferrat, Dalida, Michel Delpech, Charles Aznavour,… om er maar enkele te noemen. En niet zomaar! Menig nummer kreeg een totaal eigen arrangement waarbij er een vlaag van herkenning was maar evenzeer verrassing en virtuositeit. Nummers werden aangedikt, andere zijn totaal uitgekleed, maar er is één constante: de schitterende stem van Soetkin (én van Aline) die het publiek van het ene kippenvelmoment naar het andere voert.”
De eigenzinnige, soms wat theatrale, maar wel karaktervolle songkeuzes en dito interpretaties maakt van haar programma Que Désire een voorstelling om verliefd op te worden.
Annemie vertelt, Soetkin zingt
In het Hoge Noorden hebben ze elkaar ontmoet. Soetkin maakte er muziek, Annemie schreef er een boek. En samen vertellen ze hun verhaal. Over het Hoge Noorden, over vallen en opstaan, over diep ademhalen en verder gaan. Over hoop en verlangen. Over dromen en durven dromen.
Achter haar piano met uitzicht op het Noorse landschap begon Soetkin Baptist te dromen en te schrijven. Haar dromen kregen vorm. Mooi, maar soms ook hartverscheurend en rauw. De drang om te creëren was groot en weerklonk over de fjorden, op de grens op tussen kwetsbaarheid, speelsheid en vokale virtuositeit. In deze bizarre tijden brengt ze wonderlijke repertoire dat ontroert, inspireert en verbindt.
In hert Hoge Noorden begon journaliste en reportagemaker Annemie Struyf te schrijven aan haar nieuwe boek. Ze wilde de lessen die ze de voorbije jaren in haar persoonlijk en professioneel leven heeft geleerd, doorgeven aan andere dromers. Durf Dromen is de raad die ze wil geven, meteen ook de titel van haar nieuwe boek. Want dromen zijn kostbaar en moeten gekoesterd worden, zeker in moeilijke tijden.
Om de Waregemse verenigingen te ondersteunen in deze moeilijke coronatijden wil het stadsbestuur de komende drie jaar een bijkomende steun van in totaal 90 000 euro voorzien. Deze nieuwe maatregel wordt ter goedkeuring in de gemeenteraad van dinsdag 1 februari 2022 voorgelegd.
Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Daarom keurde de gemeenteraad op 7 april 2020 al een noodfonds van 2 miljoen euro goed, waarvan 250.000 euro voor het verenigingsleven in de vrijetijdssector. Bedoeling was de gevolgen van de coronacrisis binnen de stad te verzachten. De gemeenteraad ondersteunde hiermee niet alleen de lokale economie en handel, maar ook de gezinnen én verenigingen.
In 2021 kwam daar nog eens nieuw pakket steunmaatregelen bij, waarvan 100.000 euro. Het betekende een extra duwtje in de rug voor de sport-, cultuur- en jeugdverenigingen die lid zijn van een erkende stedelijke adviesraad. Voor sportverenigingen, culturele verenigingen, jeugdverenigingen, seniorenverenigingen, noord-zuidverenigingen … zal een heropstart niet vanzelfsprekend zijn. Ook zij worden geconfronteerd met gemiste inkomsten en hoge kosten die de clubkas niet zomaar aankan. Om het sociale weefsel in Waregem even hoog te houden als vroeger, voorziet de stad extra financiële ondersteuning.
Het stadsbestuur wil dus nog een stapje verder gaan door de komende drie jaar bijkomende steun te verlenen. Voor 2022 wordt per stedelijke adviesraad - sport, cultuur en jeugd - 15 000 euro toegevoegd aan de subsidies. Voor 2023 wordt dat dan 10 000 euro en voor 2024 5000 euro extra per raad. De manier van verdeling gebeurt in samenspraak met de betrokken stedelijke adviesraden. Deze nieuwe maatregel moet de Waregemse verenigingen de kans geven om geleidelijk terug te keren naar een normale werking.
Als vereniging moet je zelf niets ondernemen. De verdeling van de extra coronatoelagen wordt geregeld via de verschillende adviesraden. Voor verenigingen die kampen met uitzonderlijk hoge kosten die het voortbestaan in gevaar brengen, is er een extra ondersteuning mogelijk. Hiervoor moet de vereniging wél zelf een aanvraag doen. Hiervoor zijn enkele voorwaarden vooropgesteld.
Nieuw netwerk voor supersnel internet in de binnenstad
Waregem krijgt een fibernetwerk dat ervoor moet zorgen dat we over supersnel en stabiel internet beschikken. Daarmee moeten we het groeiende dataverkeer van de toekomst aankunnen. Het netwerk wordt stapsgewijs aangelegd in de binnenstad en de omliggende wijken en zal uiteindelijk ons huidige netwerk vervangen.. Aannemer Jacops nv uit Deerlijk probeert de hinder zoveel mogelijk te beperken.
Na de goedkeuring van de eerste signalisatievergunningen mag volgende week de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk van Proximus starten. Vanaf maandag 10 januari brengt de aannemer binnen de ring kabels aan op de gevels. Vanaf februari start de ondergrondse aanleg. De werken duren ongeveer twee jaar.
Ongeveer 10 procent van de kabels komt aan de gevels en 90 procent gaat ondergronds, waarbij de straat aan beide kanten opengelegd wordt. Waar mogelijk is de hinder beperkt tot een parkeerverbod langs beide zijden van de straat. Waar nodig komt er eenrichtingsverkeer en als het te smal is voor doorgaand verkeer wordt de straat afgesloten.
Herstel binnen drie werkdagen
De aanleg van het fibernetwerk omvat dus beperkte graafwerken aan het voetpad of werken tegen de gevel. De aannemer voert de graafwerken uit in zones van 100 tot 150 meter en voorziet een aansluitend herstel. Bij normale weersomstandigheden wordt het voetpad of de berm ten laatste binnen de drie werkdagen definitief hersteld. Bij het opbreken van opritten of toegangspunten voorziet de uitvoerende aannemer vooraf duidelijke en persoonlijke communicatie.
Proximus : “We geven de voorkeur aan installatie van de glasvezelkabels op de gevels van de gebouwen en niet ondergronds. Zo vermijden we onnodige hinder in de buurt. En het belangrijkste van al: je kan erop rekenen dat de werken met de grootste zorg door onze mensen worden uitgevoerd.
We brengen onze glasvezelkabel eerst discreet aan op de gevel van je gebouw (bv. in een voeg, onder de kroonlijst of onder de vensterbanken). Lopen er al kabels van andere nutsmaatschappijen over je gevel? Dan voegen we onze kabel hieraan toe. Per 2 of 4 wooneenheden plaatsen we ook een distributiepunt, zoals weergegeven.”
Verschillende clusters
De werken verlopen volgens verschillende clusters met elk hun eigen uitvoertermijn. Proximus zal telkens net voor de start van de werken een bewonersbrief bedelen met gedetailleerde info over de werken.
Waregem gaat de winterchalets aan de ijspiste sluiten vanaf zondag. De beslissing volgt na het overlegcomité van gisteren. Of de IJspiste zelf open kan blijven is nog niet duidelijk: een definitieve beslissing volgt wellicht morgenmiddag.Tot zondag verandert er voorlopig niets: chalets en Huis van de Kerstman zijn gewoon open, net als de IJspiste. Andere activiteiten kunnen echter blijven doorgaan.
Door de strengere coronamaatregelen van het federaal Overlegcomité moet de stad enkele wijzigingen doorvoeren in het kader van Waregem Wintert. Dat betekent vanaf zondag 26 december helaas geen winterchalets meer. Voor de ijspiste bekijkt de stad nog enkele mogelijkheden.
De aangescherpte maatregelen maken het onmogelijk om nog winterchalets te laten uitbaten. Dat betekent helaas dat deze chalets aan de ijspiste vanaf zondag gesloten blijven. De stad verwittigde ondertussen reeds alle betrokken verenigingen.
Voor de ijspiste bekijkt het stadsbestuur momenteel, samen met de uitbater, alle opties. Dit gebeurt ook in overleg met andere ijspistes in het land. Een definitieve beslissing wordt morgen verwacht.
De deur van het Huis van de kerstman blijft vanaf zondag dicht. Gelukkig betekent dit enkel dat een bezoekje in het huis niet meer mogelijk is. Door de ramen kan iedereen wel nog de kerstman in zijn feeërieke interieur komen bewonderen, net zoals vorig jaar.
Het stadsbestuur betreurt dat het moet overgaan tot deze beslissingen, maar ziet helaas geen andere mogelijkheid om in regel te blijven met de nieuwe maatregelen. Tot en met zaterdagavond verloopt alles wel nog zoals gepland. Schaatsen op de Markt kan nog, verenigingen steunen aan de winterchalets ook, net zoals een bezoekje binnen in het Huis van de kerstman in park Baron Casier.
Waregem Wintert helaas iets minder
De andere activiteiten van Waregem Wintert lopen wel onverminderd door: kom zeker ook langs voor het Verhaal van de kerstman (park Baron Casier), winterwandelen 10 000 stappen (overal in Waregem), eindejaarsshoppen bij onze handelaars, de winterse marktactie op de zaterdagmarkt en de Winterfoor aan Waregem Expo. Alle info vind je op www.waregemwintert.be .
Munkenbrug en Vlasbrug verbinden Waregem en Wielsbeke
Wie van Waregem (Desselgem) naar Wielsbeke (Ooigem) wil, kan dat binnenkort via twee nieuwe bruggen over de Leie. Meteen krijgen ze ook elk een eigen naam. Na overleg tussen de stad Waregem, de gemeente Wielsbeke en bouwheer De Vlaamse Waterweg nv zal de wegbrug de ‘Munkenbrug’ worden, terwijl de fietsers- en voetgangersbrug de naam ‘Vlasbrug’ krijgt. Beide namen verwijzen naar de historische ontwikkeling van de streek.
De Vlaamse Waterweg nv bouwt een hogere wegbrug over de Leie, zodat ook in de toekomst alle binnenschepen kunnen blijven passeren. Deze brug is ondertussen in volle opbouw en wordt in het voorjaar van 2022 in gebruik genomen. Omdat de mogelijkheden ter plaatse om de Leie over te steken beperkt zijn, voorzien De Vlaamse Waterweg nv, Waregem en Wielsbeke ook een fietsers- en voetgangersbrug aan Beveren-Trakel/de oude Leiearm. Daarvoor zijn de voorbereidende werken al gestart. Deze extra toeristische troef zal in het voorjaar van 2023 klaar zijn.
Vanaf de ingebruikname krijgen de bruggen meteen ook een passende naam. Beide namen leggen de link naar het lokale verleden. De wegbrug zal vanaf de ingebruikname ‘Munkenbrug’ heten, de fietsers- en voetgangersbrug zal als ‘Vlasbrug’ door het leven gaan.
‘Munken’ verwijst naar de monniken die gedurende 10 eeuwen in het Munkenhof of het Hof van de (Gentse) Sint-Pietersabdij van Desselgem woonden, in een bocht van de oude Leiearm. De monniken richtten de grote hofstede in als bestuurscentrum voor hun bezittingen in de regio. De aanwezigheid van de monniken zorgde er ook voor dat men in de volksmond meer en meer ging spreken van ‘Goed ter Munken’, ‘het Munkengoed’ of ‘het Munkenhof’. Herinneren we er nog aan dat bij de besprekingen rond de fusie omstreeks 1972-74 er ook sprake was van de benaming Munkenhove voor de fusie Desselgem-Beveren-Leie.
De ‘Vlasbrug’ verwijst uiteraard naar de vlasnijverheid, die onze regio in de 19e eeuw op de wereldkaart zette. Na de landbouwcrisis in het midden van die eeuw legden vele Zuid-West-Vlaamse boeren zich toe op de bewerking van vlas. De Leie liet het roten (blootstellen van de plant aan water zodat de vezels loskomen) in stromend water toe. Dat leverde hoogwaardige vezels op, met alle economische successen en grote welvaart van dienb
Bij de voorstelling van hun 49e jaarboek kon de Heemkundige Kring “De Gaverstreke” vorige vrijdagavond in de oranjezaal van De Schakel ook de uitgestelde voordracht van Geert Desmet over Jan Borne presenteren. Vijvenaar Jan vanden Borne was een succesrijk internationaal handelaar tijdens de tweede helft van de 16de eeuw en beïnvloede ook de Waregemse dorpspolitiek in die tijd. Geert Desmet en Filips Benoit wijden er belangrijke bijdragen aan in het vorig jaarboek (48e in 2020). Jan Vanden Borne was tot dusver een eerder mythische persoon, té weinig gekend, ook bij de meeste geïnteresseerden in de Waregemse heemkunde.
Het boeiende verhaal van Geert Desmet over de bijzondere Vijvenaar Jan Vanden Borne, kortweg Jan Borne, was een krachtig pleidooi voor een Jan Borneplein in Sint-Eloois-Vijve. Geboren in 1536, bracht Jan zijn jeugd door in Sint-Eloois-Vijve. Vader Jan Borne was pachter-uitbater van hostelrie De Maene (achterleen van Vijve-Dendermonds) langs de Gentse Heerweg net voor de oude weg naar de Leiebrug. Op vandaag heet dat stuk Gentse Heerweg de Emiel Clausstraat en de weg naar de oude Leiebrug heet nu Leiesas. Hostelrie de Maene lag ter hoogte van de huidige voetbalvelden van Jong Vijve.
De herberg-hotel lag midden de 16de eeuw op een zeer druk knooppunt van handelswegen in de nabijheid van het tolhuis en langs de heerweg Rijsel-Kortrijk-Gent enerzijds en de heerweg Oudenaarde-Brugge anderzijds. We kunnen ons inbeelden dat de kleine Jan geboeid werd door de verhalen van de passanten over verre streken en hij zelf de wijde wereld wou verkennen. Die kans kreeg hij en greep hij. Zijn moeder Lysbette Callewaert, was een nicht van Vincente Callewaert. Deze was de stammoeder van de della Failles, een van de grootste Antwerpse handelsfamilies met wortels in Wevelgem.
Na het overlijden van vader Jan Borne bleef moeder Lysbette Hostellerie De Maene verder uitbaten. Volgens Maarten dela Faille werd zoon Jan Borne geadopteerd door Jan dela Faille de oude en belandde zo in de internationale handel. Jan Borne zou later hetzelfde doen met de kinderen van zijn zus Marie. Pleegzoon Jan Borne werd aangesteld als factor in Verona en naast een salaris kon hij ook rekenen op een deelnam in de winst. Antwerpen fungeerde als centrale as onder leiding van Jan della Faille en er waren vaste filialen in Londen, Venetië en Verona. Hij bleef 35 jaar de rots in de Veronese branding.
In 1583 werd Jan Borne vennoot van de compagnie. Het was een handelsfirma : geld verdienen door een product te brengen van een plek waar het goedkoop en in overvloed te verkrijgen is naar een plek waar het zeldzaam is en duur. Verona fungeerde vooral als inkoopfiliaal van zijde. De rol van de factor van Verona was iets uitgebreider omdat Jan Borne zich ook moest inlaten met de opvolging van het productieproces van de zijde, van zijderups tot de te verschepen gesponnen draad.
In 1592 was de opvolging van Jan Borne in Venetië en Napels geregeld en kon hij terugkeren naar Antwerpen. Het rendement van de investering van Jan Borne was ontzettend hoog. De ontbinding van de Compagnie betekende geenszins het einde van de individuele handelsactiviteiten van de gewezen vennoten. Borne bleef reizen voor handel onder meer in Nederland, Hamburg en Verona. Hij woonde nog een tijd in Antwerpen en uiteindelijk in Gent, vermoedelijk in het Merceniershuis op de Gentse Vrijdagmarkt. Jan Borne belegde zijn cash in vastgoed en aanverwante zoals renten en tienden.
Della Faille is een naam die tot vandaag nog altijd klinkt als een klok, met invloed in de hoogste kringen van ons land. Maar waarom geldt dit niet voor de nazaten van Jan Vanden Borne? Wel, hij had er geen, hij is vrijgezel gebleven. Toch kwam een groot deel van het fortuin dat hij met handeldrijven in Italië verdiend had, in Waregem terecht. Geld is macht en zo kunnen we stellen dat Jan Vanden Borne een weliswaar onrechtstreekse maar beslissende invloed had op de Waregemse politiek van de 17de eeuw. Daarnaast inspireerde hij enkele Waregemse jongeren om ook een handelscarrière in Italië op te bouwen.
Jan Borne gaf zijn passie voor de commerce door aan meerdere streekgenoten oa. Vijvenaar Jan De Smet, die onder zijn impuls naar Italië trok. In 1614, 1 jaar na overlijden van Jan Borne, belegde Jan de Smet zijn handelswinsten in vastgoed door de aankoop van vier heerlijkheden te Waregem oa. Potegem en het kasteel in de Holstraat. Jan Borne overleed kinderloos en schonk ongeveer 450 ha onroerend goed aan jonkvrouw Margriete de Smet, dochter van zijn zus Marie. Margrietes zoon, Pieter vanden Berghe de jonge, huwde met Jenne De Smet, de enige erfgename van Jan de Smet, heer van Potegem. Zo werd een groot deel van het vermogen van Jan Borne toegevoegd aan dat van de heer van Potegem. Het samenkomen van al dat vermogen creëerde een nieuw machtsblok, wat leidde tot talloze conflicten met de baron van Ingelmunster, heer van Waregem.
Jaarboek 2020 Filips Benoit Verwantschap Jan Borne p.75-102
Geert Desmet Jan Borne internationaal handelaar p. 103-138
SV Zulte Waregem en coach Francky Dury beëindigen in onderling overleg hun samenwerking. De beslissing gaat onmiddellijk in. Davy De fauw en Timmy Simons krijgen het vertrouwen om Essevee naar een veilige plek te brengen in de Jupiler Pro League.
De club bedankt Francky Dury voor zijn inzet en neemt met spijt afscheid van de trainer die de voorbije 20 jaar een uitzonderlijk palmares realiseerde.
Op sportief vlak blijft SV Zulte Waregem al maanden onder de vooropgestelde doelstellingen. Het bestuur volgde de situatie al die tijd op de voet en voerde de voorbije weken verschillende gesprekken met alle betrokken partijen. Uit een grondige analyse blijkt dat een wissel van de sportieve leiding nodig is en de club heeft daarover een akkoord gesloten met Francky Dury. Voor sommigen valt deze beslissing misschien te vroeg, voor anderen te laat. Maar de sportieve kentering waarop de club hoopte, bleef uit.
Het bestuur is ervan overtuigd dat er met de bestaande spelerskern betere resultaten geboekt kunnen worden. Davy De fauw en Timmy Simons, ondersteund door de huidige staf, krijgen daarvoor de sportieve verantwoordelijkheid. Daarnaast verwacht de club ook een reactie van de voltallige spelerskern die moet leiden naar betere resultaten.
SV Zulte Waregem neemt met spijt afscheid van Francky Dury, maar wil hem vooral bedanken voor het uitzonderlijke parcours en de onvergetelijke successen. De voorbije 20 jaar promoveerde Essevee met hem naar eerste klasse, won het twee keer de Beker van België, speelde het verschillende Europese campagnes en werd het vice-kampioen in de Jupiler Pro League.
Dury was van 1994 tot 2001 trainer van Zultse VV dat in 2001 fuseerde met Waregem tot Zulte-Waregem. In 2004-2005 promoveerde hij met de club naar de hoogste klasse. In 2010 ging hij aan de slag bij AA Gent, waar hij 1 seizoen trainer was. Eind december 2011 keerde hij terug naar Zulte-Waregem.
Zulte Waregem won in 2006 de beker, na een finale tegen Moeskroen (2-1) en plaatste zich het jaar erop verrassend voor de poulefase van de UEFA Cup waarin het onder meer uitkwam tegen Austria Wien en Ajax. Essevee overwinterde, maar werd in de volgende ronde uitgeschakeld door Newcastle.
In het seizoen 2012-2013 werd Essevee bijna kampioen: in een beslissend duel tegen Anderlecht werd het 1-1, waardoor paars-wit kampioen werd met twee punten voorsprong op de ploeg van Dury, met daarin onder meer Mbaye Leye, Franck Berrier, Thorgan Hazard en Junior Malanda.
De tweede bekerwinst kwam er in 2017: in de finale tegen Oostende (3-3) werd na strafschoppen gewonnen.
Solitaire, hoogstammige, emblematische bomen met een zekere erfgoedwaarde. Daar draait het project Bakens van bomen om. Het zit zo: omdat Zuid-West-Vlaanderen amper beschermde landschapselementen telt, roepen Intercommunale Leiedal en de 13 steden en gemeenten uit de regio hun inwoners op om massaal bomen door te sturen die voor hen een zekere betekenis hebben: omwille van een bijzondere herinnering, hun specifieke locatie of historiek. De ambitie: aantonen hoe belangrijk die “bakens van bomen” in de beleving van ons (stedelijke) landschap zijn, en de vervlogen erfgoedwaarde ervan in ere herstellen.
Vaak vertellen oude bomen immers verrassende verhalen over het verleden van een bepaalde locatie. Een legendarisch stadsverhaal, een vergeten techniek of historisch landgebruik, de erfgoedwaarde van die zogenaamde solitaire, emblematische bomen kan nauwelijks overschat worden. Bovendien bepalen en kleuren ze het landschap. Redenen genoeg om ze - eindelijk - in de kijker te zetten.
Herontdek het ‘houtig’ erfgoed
Als Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) is Leiedal actief in drie erfgoeddisciplines: archeologie, bouwkundig erfgoed en cultuurhistorische landschappen. Het bouwkundig erfgoed kreeg de voorbije jaren via verschillende projecten een actieve rol in het beleid van de steden en gemeenten, wat de appreciatie en de beeldwaarde van dat bouwkundig erfgoed ten goede kwam. Het landschappelijke erfgoed daarentegen bleef al die tijd gevoelig onderbelicht. Dat zien we ook aan de inventarislijst van het Agentschap Onroerend Erfgoed: voor Zuid-West-Vlaanderen werd amper een 10-tal landschappelijke erfgoedobjecten opgenomen. En dan nog vaak omwille van hun link met een bouwkundig erfgoedobject, denk maar aan een boom die bij een kapel of beschermde hoeve hoort.
Via Bakens van bomen hoopt initiatiefnemer Leiedal de aandacht nu op die markante bomen zelf te vestigen. De voorbije weken riep het project al een eigen Instagram-account en een projectwebsite in het leven, waarmee de historische verhalen achter een eerste selectie bomen werden gedeeld. En nu schakelt de intercommunale dus jouw hulp in én een versnelling hoger. Via de projectwebsite www.leiedal.be/bakensvanbomen/doemee kunnen alle inwoners van de regio een boom selecteren die voor hen een bijzondere (beeld)waarde heeft en in hun ogen bewaard moet blijven. Op die manier hopen Leiedal en de 13 lokale besturen - die zich unaniem achter deze oproep scharen - draagvlak te creëren, de geschiedenis en identiteit van ons landschap in de verf te zetten en zo uiteindelijk de aandacht van het beleid voor landschappelijk erfgoed te verhogen.
Met deze oproep is het project Bakens van bomen in een tweede fase aanbeland. Eerder selecteerde Leiedal voor iedere stad of gemeente al minstens één markante boom, en nu is het aan de bevolking om het lijstje verder aan te vullen. De intercommunale verzamelt alle doorgestuurde bomen op de projectwebsite, en trekt er in het voorjaar van 2022 opnieuw op uit, op zoek naar de opvallendste verhalen achter de ingezonden bomen. Die worden daarna op dezelfde manier als de eerste reeks bomen gecommuniceerd via digitale media.
Opgaande esdoorn als kapelboom - Olifantstraat, Waregem
Omgeven door akkers en weiden zijn de Onze-Lieve-Vrouwekapel en esdoorn opvallende elementen in het landschap. Uitnodigend houdt het duo de wacht aan de lange erfoprit van hoeve De Hoge Lucht, in de verte zichtbaar. De hoeve kreeg vorm in het midden van de achttiende eeuw. Zoals gebruikelijk moest een kapel met boom het hof beschermen.
Terwijl de hoeve nu wordt verbouwd, staat de gerestaureerde kapel er in al haar glorie. De esdoorn biedt schaduw aan de bidplaats, al zolang men zich kan herinneren. De populieren langs de erfoprit daarentegen kennen een veel gevarieerdere levensloop. Van vader op zoon wordt er gekapt en geplant. Elke populier die de leeftijd van dertig jaar bereikt heeft, is klaar om tot planken verzaagd te worden. Die planken doen dienst voor de staldeuren van de hoeve. Maar geen hof zonder bomen, dus wordt ervoor gezorgd dat er nieuwe populieren groeien. Dat kan door simpelweg een tak in de grond te planten. Dertig jaar later is de tak uitgegroeid tot boom en klaar om de volgende generatie van hout te voorzien. Stille getuigen van dit eeuwenlange schouwspel: de Onze-Lieve-Vrouwekapel en ‘haar’ esdoorn.
Robinia pseudoacacia - Waregem
Op 23 november 1919, één jaar na de bevrijding, werd tijdens een herdenkingsceremonie een acacia geplant als vredesboom. Deze werd geplant voor de kerkhofkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt en stond destijds tussen de parochiekerk van Beveren-Leie (in 1940 opgeblazen) en gemeentehuis en herberg "De Handboog" (thans "Het Fonteintje"). Tevens werd er een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers. Dit monument werd in 1970 overgeplaatst naar het Kerkplein.
Catalpa bignonioides - Waregem
Deze boom heeft een stamomtrek, gemeten op 1,50 m hoogte, van 3,70 m (9 Sep 2018, Alain Neirynck BOOMKENNER). De hoogte van deze boom is niet gekend.
Stad Waregem annuleert de winterse activiteiten niet. Natuurlijk zal Waregem Wintert op een veilige manier plaatsvinden. We volgen de federale maatregelen dan ook op de voet. Waar nodig wordt er een Covid Safe Ticket gescand en is het dragen van een mondmasker verplicht. Volg www.waregemwintert.be voor de recentste maatregelen.
Een overzicht van de activiteiten:
* IJspiste en winterchalets: beleef schaatsplezier op de ijspiste en geniet van een hapje en een drankje aan de winterchalets. Verenigingen kunnen zich via www.waregem.be/waregemwintert/nieuws/inschrijvingen-chalets-ijspiste nog steeds inschrijven om een chalet uit te baten. In de tent op de Markt gelden het horecaprotocol en de evenementenregels.
* Huis van de kerstman: gluur door een van de vensters of kom de kerstman en zijn elfjes in park Baron Casier bezoeken op woensdagen en in de weekends. Op die momenten zal er mondmaskerplicht zijn. Kinderen mogen niet vergeten hun tekening af te geven of in de brievenbus te stoppen.
* Verhaal van de kerstman: de kerstman wil graag zelf feestvieren. Ontdek het verhaal in park Baron Casier tot 9 januari. Op woensdag 17 december om 17.30u. brengt de kunstacademie het verhaal live. Je kan online inschrijven. Voor de show in de academie wordt met Covid Safe Ticket gewerkt en geldt er mondmaskerplicht.
* Winterfoor: leef je uit op de meer dan 35 kermiskramen op de parking aan Waregem Expo. Voorlopig is er daar enkel mondmaskerplicht.
* Zwemglinsters: geniet in of aan de rand van het zwembad van de Disneyfilm Aladdin. Dit geldt als evenement, dus een Covid Safe Ticket is verplicht. Koop je tickets in de stadswinkel of in zwembad De Treffer.
* Wintercircus cc De Schakel: spektakel van de bovenste plank. De ticketverkoop draait op volle toeren, wees er nog snel bij via www.ccdeschakel.be/wintercircus. Covid Safe Ticket en mondmasker verplicht.
* Marktacties op parking Olm: win tal van prijzen via de krasloten die je ontvangt na een aankoop op de markt. Bij drukte wordt aangeraden een mondmasker te dragen.
* Winterse shoppingacties: bij de handelaars valt er via krasloten 8000 euro aan Waregembonnen te winnen. Heel wat winkels zijn open op zondag en er is een pak animatie.
* Winterwandelen 10 000 stappen: 10 000 stappen zetten per dag: dat is het streefdoel om voldoende te bewegen. Maar hoe moet je dat inschatten? Om dit probleem van de baan te schuiven, heeft het welzijnshuis 25 trage wegen in Waregem voorzien van bordjes met het aantal stappen. Met dergelijke bordjes wordt het concreter en is het een blijvende reminder om aandacht te hebben voor dagelijkse beweging.
Om dit nog meer in de verf te zetten organiseert het welzijnshuis tijdens de kerstvakantie een heuse wandelhappening. Volledig in het kader van ‘10 000 stappen’! Via uitgestippelde routes roepen we iedereen op om enkele mooie trage wegen in Waregem te ontdekken.
Tijdens de wandeling los je vragen op rond 10 000 stappen, bewegen en gezonde voeding. Voor de kleinste stappers zijn er leuke doe-opdrachten voorzien. Uit alle juiste antwoordformulieren verloten we nadien vijf activity trackers. Zo kunnen de winnaars hun dagelijkse beweging en gezondheid verder blijven ‘tracken’.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)