In de gemeenteraadszitting van dinsdag 4 juli werd de sloping van de oude stedelijke basisschool (verenigingengebouw) en het ontwerp van de nieuwbouw goedgekeurd. Architect Luc Demeulemeester werd aangesteld om het project voor de sloping van het Verenigingengebouw en het plaatsen van een nieuwbouw op deze site uit te werken. Het moet de nieuwe thuis worden van de harmonie van Beveren-Leie, in combinatie met een vaste repetitieruimte voor muziekbands en twee polyvalente lokalen voor de kunstacademie en andere verenigingen.
De huidige verharding wordt opgebroken om extra groen te voorzien en een verbinding te maken met de trage verbinding aan de achterzijde van de school. Tijdens de zitting van deze maand werd enkel het Lot 1 (afbraak, ruwbouw en afwerking) ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, omdat de technieken nog in uitwerking zijn. De loten van de technieken (Sanitair/HVAC – Elektriciteit) zullen op een volgende gemeenteraadszitting ter goedkeuring voorgelegd worden. Het voorstel werd goedgekeurd bij onthouding van Groen en afwezigheid van Vooruit.
Gemeentelijke Jongenssschool
Het huidige ‘Gebouw der Verenigingen’ werd door het toenmalig gemeentebestuur in 1930 opgetrokken als de gemeentelijke jongensschool van Beveren-Leie naar de ontwerpplannen van architect Armand Vande Weghe. Er was plaatsgebrek ontstaan aan het vorige schoolgebouw aan de Kleine Heerweg. Circa 1750 werd er in Beveren-Leie al een eerste school gebouwd op de westkant van de Kerkweg. Omstreeks 1815 stichtte pastoor Petrus Delahousse een dorpsschool in enkele 18de eeuwse gebouwen aan de Sint-Jansstraat later genaamd "Den Tap".
In 1842 werd de eerste gemeentelijke jongensschool opgericht, toen nog in het oude dorpscentrum. In 1855-1856 werd een nieuwe gemeentelijke jongensschool gebouwd aan de huidige Kleine Heerweg. Die bestond uit een klas en een onderwijzerswoning. Door plaatsgebrek daar beslisste het gemeentebestuur tot de bouw van nieuwe school in de Schoolstraat. In 1981 is de gemeentelijke jongensschool verhuisd naar de nieuwe gebouwen aan de Koning Albertstraat en kwamen de oude schoolgebouwen vrij als verenigingengebouw.
Het huidige gebouw voor verenigingen bood na de schoolfuncties onderdak aan verschillende verenigingen. Zo was op het bovenste verdiep jeugdhuis ’t zwemb@ terug te vinden en was er een vaste stek voor de Vogelvrienden.
Momenteel werd de bovenverdieping gebruikt als polyvalente ruimte voor verschillende verenigingen. Op de benedenverdieping kan je nu nog enkele gebruikers terugvinden zoals de repetitiebands, studentenclub Thraso en de harmonie van Beveren-Leie. Vroeger was de benedenverdieping iets groter en zat ook de kinderopvang Vlasbloempje in de gebouwen. Een groot gedeelte van de oude kinderopvang werd al gesloopt voor het nieuwe Vlasbloempje dat tussen de oude en de huidige stedelijke basisschool werd opgetrokken. Ondertussen gebruikt de kunstacademie ook enkele lokalen op de site om bepaalde lessen te organiseren.
Toegankelijk langs beide straten
De prijsvraag voor sloping en nieuwbouw is lopende, in het najaar zullen alle oude gebouwen gesloopt worden en wordt de oude koer opgebroken. Ter hoogte van het huidige harmonielokaal komt een nieuwbouw, waar de harmonie een vast onderkomen krijgt en er een repetitieruimte voor muziekbands zal zijn. Daarnaast worden er nog twee polyvalente lokalen voorzien voor verschillende gebruikers zoals de kunstacademie.
Het concept is zo opgebouwd dat het gebouw toegankelijk zal zijn via de Koning Albertstraat én via de Schoolstraat. Beide toegangen komen uit op een grote centrale gang, die een splitsing maakt tussen het hogere volume voor het harmonielokaal en het lagere volume voor de andere lokalen.
Bij de realisatie wordt extra aandacht besteed aan het energetische en duurzame karakter. Daarbij wordt geopteerd om het gebouw te voorzien van geothermie in combinatie met zonnepanelen en wordt de buitenomgeving maximaal onthard. In de buitenomgeving zal er enkel een beperkte padenstructuur zijn in het kader van toegankelijkheid en om de verbinding met de groene zone aan de stedelijke basisschool van Beveren-Leie en de aanwezige trage weg te maken. Daarnaast wordt er nog een kleine arena voorzien met enkele treden, een kleine tribune als het ware, om een mogelijke buitenactiviteit te organiseren en het groen ook voor activiteiten te gebruiken.
De kostprijs van de werken wordt geraamd op 1,4 miljoen euro excl. Btw, waarvan 1.090.000 voor het eerste lot (ruwbouw en afwerking). De plaatsingsprocedure volgt na openbare procedure (per lot). De werken starten dit najaar.
|