Deze maandagmorgen 20 april 2009 vlak voor 8 u. ontving het stadsbestuur aan het station het bezoek van de NMBS-top. Daar werd de versterking voorgesteld van de verbinding Kortrijk-Gent-Brussel, waarbij er geen koppeling meer gebeurt in Gent met de trein uit De Panne. De trein die vertrekt om 7.59 u. naar Brussel beschikt vanaf vandaag over dubbeldeksrijtuigen met 786 zitplaatsen of 280 meer dan voorheen en ook meer zitcomfort. Op het stadhuis kondigde gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker gunstige vooruitzichten aan voor de bijkomende IC-stop in Waregem van de rechtstreekse verbinding Antwerpen-Rijsel (vanaf 13 december 2009), de komst van een amfibielift voor mensen met beperkte mobiliteit en de renovatie van het stationsgebouw (2010-2011). Ere-burgemeester Guido Carron noemde de bijeenkomst vanmorgen de belangrijkste voor Waregem sedert dat hij in 2000 afscheid nam als burgemeester.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
De historische bijeenkomst in de Briek Schottezaal op het stadhuis werd aangekondigd met de nog vage titel : Meer zitplaatsen en een betere bediening voor Waregem. Burgemeester Kurt Vanryckeghem verwees in zijn welkomwoord al onmiddellijk naar het historisch karakter door te herinneren aan die andere historische ontmoeting in Waregem op maandag 6 februari 1872 van toenmalig burgemeester Boulez van Sint-Eloois-Vijve met de Gentse stationschef. Daarbij bespraken ze de plannen voor de aanleg van een station in Waregem. Als datum voor ingebruikname van opening van het station Waregem wordt de datum van 22 september 1839 (?) vooropgezet, juist één jaar nadat de eerste spoorlijn Kortrijk-Gent door koning Leopold I en koningin Louisa-Maria werd ingewijd. Reizigerstellingen uit 2007 gaven aan dat het station Waregem 1.869 reizigers telt tijdens weekdagen, 517 op zaterdag en 774 op zondag.
Burgemeester Vanryckeghem
Nu, opnieuw op een maandag, maar wel 137 jaar later, mag ik als burgemeester de top van de NMBS verwelkomen in ons stadhuis. Een drukbezocht station hebben we al, maar om onze reizigers en pendelaars nog meer in de watten te leggen, zal de NMBS meer zitplaatsen en een betere bediening voor alle forenzen in Waregem voorzien. Met meer dan 1800 treinreizigers op een gemiddelde werkdag mogen we wel stellen dat het Waregemse station een drukbezochte en gebruikte plaats is (drukste na Brugge, Oostende, Kortrijk). Van schoolgaande jeugd en (kot)studenten over mensen op weg van en naar het werk tot familiale uitstapjes; allen vinden ze elke dag vlot hun weg naar perron 1 of 2, al naargelang de bestemming.
Als stadsbestuur hebben we in de voorbije jaren al flink voor geijverd om het station zo bereikbaar mogelijk te maken. Zo zorgden we onder andere samen met de NMBS voor vernieuwde parkeermogelijkheden, wat resulteerde in een mooie parking, zowel voor auto's als voor fietsers. Inclusief een bewaakte fietsenstalling voor tientallen tweewielers. Samen met de fietsstalling vooraan kunnen maar liefst 664 fietsen overdekt geplaatst worden. Op onze lauweren rusten is echter niet aan ons besteed, vandaar dat we dan ook blijvend zoeken naar een optimale dienstverlening voor onze inwoners en bij uitbreiding alle treinreizigers die Waregem als vertrek of eindpunt kiezen.
Zo is er bijvoorbeeld al voorzien in een volledige en kwalitatieve herinrichting van de Noorderlaan aan de voorkant van het station. Dit zal gebeuren in samenwerking met het Vlaams Gewest en zal toch een serieuze opwaardering voor "de statie" betekenen. We hopen dan ook dat deze inspanning mede een impuls mag zijn om het stationsgebouw te laten renoveren. En misschien nog belangrijker: om ons station ook toegankelijk te maken voor personen met een handicap en te voorzien in een verhoging van de perrons. Het zou het Waregems station letterlijk en figuurlijk meer laagdrempelig maken.
Uiteraard zijn we op vandaag wel heel tevreden over de op stapel staande wijzigingen, die hierna zullen worden toegelicht door de heer Descheemaecker. Ik wil echter zeker ook niet nalaten om NMBS-routemanager Luc Spriet te bedanken, die ons in de voorbije tijd met raad en daad heeft bijgestaan inzake het reizigerscomfort. Wij, als stadsbestuur, hopen dan ook op een verdere productieve samenwerking met de nationale spoorwegen. Als u mij even een kleine woordspeling toestaat: we zitten in elk geval al op het goede spoor.

Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS
De burgemeester liet vol verwachting het woord aan Marc Descheemaecker voor toelichting van de concrete invulling en details van de wijzigingen. Deze repliceerde op de zaterdagavond bij het voetbalderby tegen Kortrijk opgelopen hese stem van Kurt Vanryckeghem met de opmerking dat de NMBS vanaf vandaag zorgt voor een nog betere verbinding met de voetbalconcurrent door het inleggen van dubbeldekstreinen voor de verbinding naar Brussel. Ook de bewering dat de NMBS al die jaren Waregem links liet liggen klopt niet, daar hij jaarlijks minstens éénmaal per jaar het station Waregem aandoet en de NMBS ook dit jaar met een Waregem Koerse aanbod meewerkt aan een goede mobiliteit voor het grootste ééndags-evenement in België.
Vanaf vandaag 20 april worden IR i-treinen De Panne-Gent-Brussel en P-treinen uit Kortrijk tijdens de spits versterkt. Meer zitplaatsen, meer comfort en een vlottere verbinding zorgen voor een betere dienstverlening aan de reizigers uit West-Vlaanderen. Voor de lijn De Panne-Brussel komen er s morgens en s avonds 253 extra zitplaatsen, wat het totaal op 759 zitplaatsen zal brengen. Voor de lijn Kortrijk-Waregem-Gent-Brussel betekent de uitbreiding telkens ongeveer 280 extra zitplaatsen naar een totaal van 786 per treinverbinding.
Tot vorige week moesten de treinen naar Brussel vanuit Kortrijk en vanuit De Panne nog koppelen in Gent om dan samen naar Brussel te rijden. Nu valt die koppeling weg en worden het twee aparte verbindingen naar Brussel. Dit laat toe om op beide verbindingen De Panne Brussel en Kortrijk-Gent-Brussel een vlottere verbinding en een versterking van de treinen te realisten. Er worden nu meer zitplaatsen en beter zitcomfort aangeboden.
Bij de verbinding De Panne-Brussel gaat het meer specifiek om de IR i 3606 (vertrek De Panne 06u59, Gent-Sint-Pieters 08u15, Brussel-Centraal 08u52, Landen 10u10) en de IR i 3638 (vertrek Landen 14u50, Brussel-Centraal 16uO9, Gent-Sint-Pieters 16u52, aankomst De Panne 18uO1). Voor de verbinding Kortrijk-Brussel betreft het de P-trein 7016 (vertrek Kortrijk 07u45, Gent-Sint-Pieters 08u12) en de P-trein 8015 (vertrek Gent-Sint-Pieters 16u46, aankomst Kortrijk 17u14).
De treinen tussen De Panne en Brussel (IR i 3606 en IR i 3638) worden voorzien worden van een bijkomend stel type Break (drieledig motorstel). Dit betekent 253 extra zitplaatsen, wat het totaal op 759 zitplaatsen zal brengen.
De P-treinen voor de verbinding Kortrijk-Brussel worden bediend met M6-dubbeldeksrijtuigen (786 zitplaatsen), dit in plaats van de huidige 'Breaks' (506 zitplaatsen). Dit betekent voor de P-trein 7016 en de P-trein 8015 telkens ongeveer 280 extra zitplaatsen.
NMBS komt met deze maatregel alvast tegemoet aan de wensen van haar klanten. Zo wil ze haar reizigers een nog betere dienstverlening aanbieden.
Eindelijk bijkomende treinstop IC trein in Waregem, dat wellicht ook pilootstation wordt voor uittesten nieuwe amfibielift
Naar aanleiding van de persvoorstelling van de uitbreiding van het zitcomfort deze morgen in Waregem, kon gedelegeerd bestuurder ook gunstige vooruitzichten aankondigen voor de gemiddeld ruim 1500 treinreizigers vanuit het station van Waregem. Volgens de huidige vooruitzichten krijgt Waregem een bijkomende treinstop doordat de IC-trein Antwerpen-Rijsel vanaf 13 december 2009 ook zal halt-houden in Waregem. Waregem mag voor de nabije toekomst ook een oplossing verwachten voor zijn reizigers met een beperking. De NMBS is de kandidaatstelling van Waregem om pilootstation te worden voor het uittesten van een nieuwe ambifielift voor mensen met een beperking gunstig gezind. Beide dossiers (IC-stop en lift voor rolstoelgebruikers) dateren al van vorige eeuw en zouden op die manier nog dit jaar een oplossing kunnen krijgen.
In dit verband was de tussenkomst van aanwezige ere-burgemeester Guido Carron kenschetsend. Het is de mooiste dag sedert ik eind 2000 afscheid nam als burgemeester. Daarmee krijgt Waregem zijn vroegere status terug, toen alle treinen stopten in Waregem. Bij de invoering van de IC-treinen (invoering van het IC/IR plan in 1984) hebben de Kortrijkse parlementairen Waregem een loer gedraaid omdat ze vreesden niet vlug genoeg meer in Brussel te geraken (Waregem verloor omstreeks die periode zijn parlementairen Marcel Coucke en Armand De Rore). De ere-burgemeester verheugt er zich al op een rechtstreeks bezoek binnenkort aan Antwerpen en Rijsel.
Concreet is het dossier voor een bijkomende IC-stop in Waregem zover gevorderd dat alleen nog wordt gewacht op de bevestiging van de regionale overheid in Noord-Frankrijk om de halte Waregem in te schrijven in de dienstregeling voor de IC verbinding Antwerpen-Rijsel. De definitieve beslissing zou een bijzonder geschenk moeten worden van Sint-Maarten of Sint-Niklaas. Er is nog enkel één politieke besluitvorming nodig om de voorgenomen nieuwe IC-regeling te formaliseren. Gewacht wordt op de daarvoor nodige regionale beheersovereenkomst in de regio Rijsel, waar een onbelangrijke stopplaats moet worden opgedoekt.
De NMBS-top bracht ook hoop voor het al lang aanslepende mobiliteitsprobleem voor de mensen met een handicap. Er wordt zeker al een tiental jaren aangedrongen op een lift voor rolstoelgebruikers en die zou er nu ook komen. De NMBS voorziet de aankoop van een paar gespecialiseerde amfibieliften en Waregem komt vooraan op de lijst van mogelijke installatieplaatsen. Burgemeester Vanryckeghem heeft aangeboden om pilootstad te worden om het nieuwe systeem uit te testen, gezien ook de status van Waregem als sportstad voor mindervaliden. Als groeiend en dynamisch station kan die kandidatuur door de NMBS-top worden ondersteund. Het is een met rupsbanden aangedreven voertuig dat de rolstoelgebruikers kan transporteren.
Tenslotte blijft ook de renovatie van het stationsgebouw op het goede spoor zitten. Het gebouw is eigendom van de NMBS-holding en hier komt de bestaande planning niet in het gedrang. Daarin staat de uitvoering van de renovatie voorzien voor 2010 of 2011. De renovatie moet verhelpen dat het huidige Waregemse stationsgebouw doet denken aan het Oostblok.
|