xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Gisteren reikte schepen Jo Neirynck de eerste fair trade-certificaten uit aan de twee wereldwinkels. Het gekende label Deze gemeente is VERKOCHT mag Waregem echter nog altijd niet dragen. Alhoewel al enkele jaren grote inspanningen zijn geleverd om eerlijke handel en duurzame producten te ondersteunen voldoet Waregem nog niet aan twee van de vier criteria. Niet toevallig worden de eerste certificaten verleend aan de wereldwinkels in de Olmstraat 32 in het stadscentrum en in de Nieuwstraat te Desselgem.
Fair Trade Gemeente is de titel die aangeeft dat deze gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er effectief werk van maken. De Waregemse gemeenteraad ondertekende enkele jaren geleden al de resolutie met initiatiefnemers Oxfam Wereldwinkels, Max Havelaar en Vredeseilanden om met de stad gebruik te maken van de koffie en andere producten van het gamma eerlijke handel. Het stadsbestuur staat ook in voor promotie van de eerlijke handel en stimuleert het bewustzijn bij zijn bevolking.
Waregem scoort al goed voor het lokale bestuur. De gemeenteraad heeft de resolutie, die Fair Trade steunt, al een tijd geleden goedgekeurd. De stadsdiensten gebruiken ook Fair Trade koffie, fruitsap van de Wereldwinkel en Fair Trade koekjes op kantoor, in de cafetaria en tijdens vergaderingen. De winkels en de horeca blijven daarbij niet achterwege. Met meer dan 12 plaatselijke winkels en horeca bedrijven, die Fair Trade producten verkopen aan hun klanten is ook het tweede criterium bereikt.
Schepen Jo Neirynck van internationale samenwerking verduidelijkte bij de overhandiging dat Waregem moet voldoen aan 6 criteria, waarvan er al 5 zijns bereikt. We moeten nog een actie ondernemen rond duurzame ontwikkeling in samenwerking met stadsdiensten en verenigingen. Daarvoor staat nog dit jaar een uitgebreide actie op de agenda, zodat wordt gehoopt dat de stad Waregem nog dit jaar het label kan bekomen. De overige voorwaarden hadden te maken met de goedkeuring van de resolutie in de gemeenteraad, met een aantal horecazaken, met een aantal scholen en verenigingen die zich engageren om een fairtrade convenant mee te ondertekenen. De wereldwinkel zit er ook in. Er moet een fairtrade trekkersploeg opgericht worden en men moet hiermee de media bereiken.
De media-aandacht blijkt eveneens nog een twijfelgeval, dat mede door deze bijdrage nog een stapje verder meer is bereikt. Na de eerste certificaten als Fair Trade winkel worden de eerstvolgende weken nog een aantal gelijkaardige certificaten uitgereikt aan minstens 12 lokale bedrijven en organisaties. Er worden daarbij educatieve campagnes georganiseerd om de kennis en betrokkenheid rond Fair Trade te vergroten (criterium 3) Er is een lokale trekkersploeg (zie foto) actief binnen de Wereldraad die initiatieven neemt om de titel te behalen en zorgt voor de continuïteit van de FairTradeGemeente (criterium 5).
Gekende jaarlijkse initiatieven zijn intussen het Fair Trade Filmforum, met aansluitend een Fair Trade bar. Het is een poging om de concepten van Eerlijke Handel en Duurzame Consumptie op een laagdrempelige manier bij de bevolking te brengen. Naast het filmaanbod wordt op activiteiten zoals het Wereldfeest en Mabatobato aandacht besteed aan duurzaamheid : herbruikbare bekers, gebruik van duurzame materialen. Dit toont de Waregemse bevolking dat het ook anders kan.
Een vierde criterium is de media-aandacht of het ontwikkelen van een strategie om Fair Trade activiteiten kenbaar te maken in de media en in het nieuws te brengen. Een grootse media-activiteit is gepland dit jaar ondermeer n.a..v. het wereldfeest met Waregem Koerse om het behalen van het Fair Trade label ruchtbaarheid te geven. De doelstellingen rond duurzame productie en consumptie moeten kunnen bereikt worden tijdens de week van de Fair trade in oktober, wanneer in Waregem ondermeer een soort boerenmarkt wordt georganiseerd. De trekkersploeg blijft initiatieven nemen die duurzaam ondernemen en consumeren aanmoedigen in de gemeente.
Het afleveren van de eerste certificaten aan de wereldwinkels moet het startsein geven voor de eindspurt naar het label van FairTrade gemeente. Waregem heeft al een sterke traditie met wereldwinkels. De eerste vaste winkel werd geopend eind 1986 en situeerde zich in de Olmstraat 84. Het was de uitloper van de aanwezigheid van enkele vrijwilligers in 1985 met een standje op de wekelijkse zaterdagmarkt en een eerste soort wereldwinkel in een garage langs de Holstraat. In november 1989 volgde de verhuis naar de Olmstraat 37 en tijdens de vakantie 1994 verhuisde de Wereldwinkel opnieuw, nu naar de O.Verschuerestraat 48. De huidige splinternieuwe winkel in de Olmstraat 22 opende op 22 augustus 2006.
http://www.waregem.be/leven-en-welzijn/samenleving/ontwikkelingssamenwerking/fair-trade
|