De Stedelijke Camping is eind 2009 het volgende slachtoffer van de plannen voor een vernieuwd Regenboogstadion. Alles moet blijkbaar wijken voor Koning Voetbal. De camping werd opgericht in 1969 door de toenmalige Raad van Beheer voor het sportstadion. Sinds 1971 werd de camping ingericht op de driehoek achter de hoofdtribune van het toemalige SV Waregem. Het is het enige terrein, op de as Breda Antwerpen, Gent, Kortrijk, Rijsel, dat uitsluitend voor trekkers wordt voorbehouden. De oppervlakte was destijds nog geschikt voor een 25-tal standplaatsen en goed voor jaarlijks 4500 tot 5000 overnachtingen.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wegens zijn bereikbaarheid, zijn rustige ligging, zijn sociale prijzen en op amper 200 m van: het centrum, het zwembad, visvijvers, sporthal, minigolf, stadspark, ... komt het regelmatig voor dat campeerders zich voor meerdere dagen te Waregem installeren. Uit informatie in campingbrochures blijkt dat de camping omstreeks 1990 kon beschikken over een uitgebreide en verzorgde sanitaire uitrusting, namelijk: 4 stortbaden, 12 wastafels, 6 toiletten, 5 vaat- en wasbekkens. De camping was open van 1 april tot 30 oktober. Gedurende deze zes maanden werd een gemiddeld aantal overnachtingen van 4.500 tot 5.000 genoteerd, verspreid over een 20-tal nationaliteiten. De piekmaanden waren uiteraard juli en augustus.
De camping aan het Regenboogstadion bleef tot vorig jaar een publiekstrekker. Met de Amerikaanse begraafplaats en de hippodroom is het één van de toeristische trekpleisters van de stad. Nu Waregem nog meer aandacht wil geven aan zijn toeristische troeven is het opgeven van de succesvolle camping een pijnlijke aderlating. We hebben de cijfers niet van vorig jaar maar in 2005 waren er nog 3.724 overnachtingen, waarvan slechts 372 Belgen. De camping is vooral bekend als doortrekcamping bij mensen uit het noorden van Nederland. Maar er waren dat jaar ook 57 Duitsers, 51 Britten, 35 Amerikanen, verder Italianen, Noren, Zweden, Spanjaarden, Zwitsers, alsook Canadezen en Australiërs.
Camping Regenboogstadion is in blijft een trekkerscamping. Kamperen voor een langere periode wordt niet toegestaan. Heel wat gezinnen waren gelukkig met deze tussenstop, vooral om de vele accommodatie die dicht bij de camping te vinden is (zwembad, winkel- en wandelmogelijkheden, veel terrasjes en fijne restaurants,
). Grote evenementen zoals Waregem Koerse brengen ook hun publiek mee, maar de topdagen zijn toch de aflossing van de wacht van de kampeerders van en naar het Zuiden. Ga eventjes af van de idee dat Nederlanders altijd de vinger aan de knip houden. Als ze met vakantie zijn permitteren ze zich af en toe iets beters en vooral lekkers. De vragen naar een goed restaurantje of een leuk terrasje zijn nooit ver weg. Dit betekent voor de Waregemse middenstand zeker een welkom cliënteel.
De kampeerders waren tevreden met de tarieven : 15 voor wagen met verblijf, 10 voor fiets met tent, ongeacht het aantal personen én alle kosten inbegrepen. Uit de beoordelingen van de camping op internet lezen we : Goede doortrekcamping; prima sanitair. Vriendelijke receptie. Klein, maar dicht bij de bewoonde wereld. Leuke camping omdat je naast het stadion van de voetbalclub staat.
Voor Willy Naessens, voorzitter van Zulte waregem, moet de stedelijke camping eind 2009 verdwijnen, omdat op die plaats de nieuwe ingang van het stadion komt. De stad gaat daar blijkbaar zonder morren op in en zou op zoek zijn naar een andere locatie voor de camping. Misschien verhuist deze naar Sint-Eloois-Vijve. Het is zeer de vraag wat de campeerders, die . de Waregemse camping bezoeken omdat deze gemakkelijk te bereiken was aan de uitrit van de E17 , daarvan zullen denken.
De plannen voor de uitbreiding en renovatie van het Regenboogstadion, dat een U-vormige kuip krijgt met 14.000 zitjes en zijn atletiekpiste verliest, zijn zo goed als af. Eind deze maand zitten we samen met gouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne, want ook de politiek moet mee willen. Er komt een hotel en een flatgebouw, een bowling, een fitnesscentrum en sportwinkels in het stadion. Hiervoor moet de grond, die nu ingekleurd staat als recreatiegebied, herbestemd worden.
|