xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vrijdag 27 november 2009 is een belangrijke feestdag voor onze mislimbroeders. Dan heeft het jaarlijkse Offerfeest plaats. Dit houdt praktisch in dat er schapen worden geslacht en dit schept problemen wegens de controle op het wettelijk verbod op rituele thuisslachtingen. Volgens deze wet mogen rituele slachtingen enkel worden uitgevoerd in erkende slachthuizen of inrichtingen, erkend door de Minister van Volksgezondheid en Milieu.
Omwille van de rechtszekerheid en volksgezondheid wordt het thuisslachten van schapen en lammeren verboden, drie dagen voor en drie dagen na de datum van het Islamitisch Offerfeest. Dit zowel voor rituele als niet-rituele slachtingen. Waregem en meer bepaald het slachthuis Vanwijnsberghe in Desselgem is al enige jaren een regionaal centrum voor islamitische slachtingen. Vorig jaar kwamen onder meer ook groepen Turkse moslims uit de regio Gent, wat zorgde voor ongeregeldheden.
Om de slachtingen ordentelijk te laten verlopen, keurde de Waregemse gemeenteraad een stedelijke politieverordening goed. Omwille van de rechtszekerheid en volksgezondheid wordt het thuisslachten van schapen en lammeren verboden, drie dagen voor en drie dagen na de datum van het Islamitisch Offerfeest. Dit zowel voor rituele als niet-rituele slachtingen. Overtredingen op deze verordening zullen bestraft worden door de politie. Binnen de lokale politiezone MIRA zullen er controles gehouden worden op de naleving van deze wetgeving en zal er strikt opgetreden worden tegen inbreuken op deze gemeentelijke politieverordening en op het dierenwelzijn.
Stad Waregem biedt een alternatief met tijdelijke slachtvloer in Desselgem. In samenspraak met vertegenwoordigers van de Islamistische gemeenschap, slachter Carlos Vanwijnsberghe en de lokale politiezone MIRA werden regelingen getroffen om de slachtingen in goede banen te leiden. Op de dag van het Offerfeest stelt Carlos Vanwijnsberghe zijn slachtvloer in de Kwadestraat 83 in Desselgem ter beschikking van de Waregemse Islamitische gemeenschap voor het ritueel slachten van offerdieren.
Dit zal plaatsvinden vanaf 9.00 u. tot in de vroege namiddag op de dag van het Offerfeest. In samenspraak met de Islamitische gemeenschap zullen er erkende rituele slachters aanwezig zijn. Er zal per schaap een slachtvergoeding van maximum 30 euro dienen betaald te worden. Iedereen voorziet zelf in het aanbrengen van een schaap, en dit de dag vòòr het offerfeest. Het transport dient te gebeuren conform de geldende wetgeving inzake dierenwelzijn.
Personen die hun dier willen laten offeren, dienen in het bezit te zijn van een registratie van een privé-slachting. Personen die vorig jaar al een registratienummer hebben bekomen, moeten geen nieuwe aanvraag doen. Andere personen kunnen dit attest krijgen de dag zelf op de slachtvloer. Dit registratienummer heeft het slachthuis nodig om het geofferde dier te registreren.
Op de dag van het Offerfeest zal er éénrichtingsverkeer opgelegd worden in de Kwadestraat. U kan de slachtvloer bereiken via de Gentseweg en weer verlaten via de Waregemstraat. De politie zal op die dag aanwezig zijn om het verkeer in goede banen te leiden. Het stadsbestuur en de vertegenwoordigers van de Islamitische gemeenschap rekenen op een vlotte samenwerking om dit feest vlot te laten verlopen.
Waregem telt zo'n 900 moslims, vooral Marokkanen. Door zelf het slachten te organiseren, wil de stad Waregem problemen voorkomen., aldus schepen van Integratie Jo Neirynck. Op die manier vermijden wij dat sommigen toch geneigd zouden zijn om thuis een schaap te slachten en het slachtafval daarna in de vuilniszak of het bloed in de riolen te laten verdwijnen. Zo'n tweehonderd moslims hebben zich vooraf laten inschrijven. Zij kunnen hun (levende) schapen donderdag al afleveren bij de kippenslachterij Vanwijnberghe, die deze dagen dienst doet als schapenslachthuis. Ongeregeldheden met Turkse moslims uit Gent worden dit jaar niet verwacht. De Turken vieren het Offerfeest dit jaar immers een dag later.
Het Offerfeest, Slachtfeest of het grote feest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn, gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Doorgaans slacht men in België een schaap, waardoor het feest de bijnaam het schapenfeest kreeg. Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand, na voltooiing van de hadj. Dit is 70 dagen na het einde van de ramadan.
Het jaarlijkse Offerfeest vindt plaats op vrijdag 27 november 2009. Dat heeft de raad van theologen, het orgaan van Belgische islamtheologen, beslist op basis van de stand van de maan.
De dag van het offerfeest is dit jaar vastgesteld op 27 november 2009, maar de exacte datum verschilt elk jaar en het lijkt dat die datum pas laat bekend wordt gemaakt ook al met meningsverschillen tussen Turkse en Marokkaanse gemeenschap . Vorige jaren was dat op 8 december 2008, 14 december 2007, 31 december 2006, 20 januari 2005. Voor volgende jaren denkt men aan 16 november 2010 en 6 november 2011
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=192833
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=852
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=402
|