xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Tot eind februari kunt u in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde een boeiende tentoonstelling bezoeken van het kunstatelier van de VZW Ten Anker van langs de Zuiderlaan in Waregem. Een tiental kunstzinnige bewoners maakten schilderijen met koppen van Ronde-winnaars als thema. Dit resulteerde in een tentoonstelling van 51 doeken die nu in het CRVV te zien zijn.
Ten anker is een huis waar een dertigtal mensen wonen die het verstandelijk wat moeilijker hebben. De vzw Gezinsvervangend Tehuis Ten Anker werd te Waregem al in 1974 opgericht, met als doelstelling een initiatief te nemen binnen de gehandicaptenzorg in de gemeente. In overleg met de beschutte werkplaats VZW WAAK te Kuurne, werd afgesproken dat er in Waregem een tehuis werkenden (toen noemden deze voorzieningen nog gezinsvervangende tehuizen) zou opgericht worden om aan de groeiende vraag naar huisvesting van de werknemers te kunnen voldoen. De nieuwbouw werd gerealiseerd in de jaren 1978-1979 als een gezinsvervangend tehuis voor 30 residenten. Op 1 september 1979 ging het officieel in gebruik.
Ten Anker is een gezinsvervangend tehuis voor licht mentaal gehandicapten, dat deze personen in een gastvrije, familiale sfeer ondersteunt in de uitbouw van hun leven via een gedifferentieerd aanbod aan woonvormen, dagbesteding en vrijetijdsactiviteiten. Het grootste deel van de mensen gaat uithuizig werken. Voor de mensen die om diverse redenen niet meer gaan werken, werd er tien jaar geleden een activiteitencentrum gestart.
Eén van de activiteiten was het kunstproject. Het kunstproject behaalde (ondanks dat het niet erg grootschalig is) met zijn schilderijen al heel wat prijzen en stelde al op enkele plaatsen tentoon. In Waregem zelf kwam het kunstproject voor het grote publiek naar buiten, door de twee tentoonstellingen in de bibliotheek. Eén van de projecten was ook het opfleuren van het paradepaard (nationale Horse Parade) in 2005.
Heel wat bewoners zijn ook wel wielerliefhebber en af en toe bezoeken ze ook wel een wedstrijd. Zo groeide het idee om wielrenners te schilderen en in het bijzonder de winnaars van de Ronde Van Vlaanderen. De contouren van de renners werden met ondersteuning van projectie op het doek gezet en werden dan met acrylverf uitgewerkt. Er werd geopteerd voor een uniform formaat namelijk 50 op 70 cm. Het resultaat is kleurrijk, verrassend en artistiek hoogstaand. Ze konden ontworpen en geschilderd worden in hun atelier in de leegstaande lokalen van het Ware Heem.
Het centrum Ronde van Vlaanderen was onmiddellijk te vinden om een tentoonstelling met de werken op te zetten en deze is vanaf nu tot eind februari te bezichtigen. Er werden 51 schilderijen uitgekozen. Omdat iedereen die de werken ziet de spontane neiging heeft om te gaan zoeken en raden wie er nu juist is afgebeeld, kwan het CRVV met het idee om de werken te nummeren en iedereen die de tentoonstelling bezoekt een blad met de namen te geven. Het is de bedoeling om het juiste nummer bij de juiste naam te plaatsen. Voor sommige renners is dit heel makkelijk, voor andere heb je al wat wielerkennis nodig.
De mensen die aan dit kunstproject meewerkten zijn : Jean-Marie De Bock, Muguette, Christine, Rosa Devos, Lucien Van Tieghem, Luc Dekenne, Nicole Dubois, Frans Impe, Geert Noppe en Johny Noppe. Concreet is de tentoonstelling te bezichtigen in het niet-betalend deel van het CRVV en dit tijdens de openingsuren van het centrum. In Brasserie De Flandrien is nog een Ten Anker-kunstwerk van 100x100 te bewonderen, waarin honderden kroonkurkjes van bier en frisdrank zijn verwerkt. Na de voorstelling in Oudenaarde zou de tentoonstelling zeker op zijn plaats zijn als een publiekstrekker bij één van de activiteiten in Desselgem als Dorp van de Ronde
http://www.rvv.be/nl/crvv/Nieuws

|