xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De informatiekrant Parlando 25 van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis kondigt aan dat het laboratorium als eerste zijn intrek heeft genomen in de nieuwbouw. Eigenlijk gebeurde dit al begin oktober. Het geeft aan dat de ingrijpende werken in een voltooiingsfase zitten. Twee jaar na het startschot van de nieuwbouw van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is een eerste afdeling in werking.
Het laboratorium verhuisde begin oktober, van de vertrouwde plaats op de gelijkvloerse verdieping, naar een ruime locatie op de tweede verdieping van de nieuwbouw, onder wat straks het Groen Dak zal worden. Over dat groen dak weten we ondertussen dat de stad Waregem deze investering prefinanciert voor 52.500 euro, zodat de installatie nu al kan worden gerealiseerd.
De weken en dagen vóór de verhuis waren heel druk en intens. Door een goede voorbereiding en zeer gedegen samenwerking van alle labo-medewerkers, de medewerkers van de technische dienst en van de dienst informatica kon de hele verhuizing gebeuren op amper één dag, een waar huzarenstuk! De routine werd s morgens nog in het oude labo gedraaid, en tegen 16.00 uur waren alle apparaten al weer actief op hun nieuwe locatie. Het laatste apparaat was stand-by om 23.00 uur. Er was quasi geen vertraging in de rapporteringen naar artsen en patiënten toe. Klinisch bioloog Bob Braekevelt brengt in zijn verslag in Parlando 25 een welgemeend woord van dank aan allen die meewerkten aan deze geslaagde verhuizing!
Het nieuwe labo oogt mooi en hedendaags. Er is veel lichtinval en een zeer mooi uitzicht over de Gaverbeekse beemden. De medewerkers kunnen er veel rustiger werken, met name door de grotere ruimte in de onderzoekslokalen. Het secretariaat heeft de kleine box kunnen inruilen voor een grote, comfortabele ruimte. Ook de stocklokalen zijn heel goed uitgewerkt, met acclimatisatie op 4° en 15°. Bovendien beschikt het labo over een heel mooie polyvalente ruimte.
In dit vernieuwd klinisch labo worden testen uitgevoerd in klinische chemie, hematologie, serologie, immunochemie en bacteriologie. Meer dan 98% van de aangevraagde testen worden hier uitgevoerd. Voor enkele speciale testen wordt beroep gedaan op universitaire of andere gespecialiseerde labos. Het nieuwe labo is in staat om testen uit te voeren voor zowel de eigen geneesheren-specialisten als voor huisartsen. Deze laatste doen weliswaar minder een beroep op ziekenhuislaboratoria.
De bloedafname blijft op het gelijkvloers gelokaliseerd. Na de nodige aanpassingen, zullen de stalen via een systeem van buizenpost als het ware naar het labo worden geschoten. Met dit nieuwe labo kan het ziekenhuis de uitdagingen voor de komende jaren zeker aan. De medewerkers - ondertussen zon 20-tal zijn uiterst enthousiast in de nieuwe locatie en verwelkomen u graag bij een eventueel bezoek.
Geschiedenis
Parlando 25 blikt ook terug op de geschiedenis van het ziekenhuislabo. Al vrij vroeg na de start van het ziekenhuis kwam er in de jaren 50 van de vorige eeuw een beperkte labo-afdeling in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Dat labo werkte voor een kleine groep artsen, volgens het systeem van connexisme: de voorschrijvende arts attesteerde tegelijk de prestaties en hield toezicht op deze testen. Dat kon zolang het aanbod aan testen beperkt bleef.
Geleidelijk aan groeiden zowel het labo als het aanbod aan beschikbare testen, en de leiding van het geheel werd toevertrouwd aan een hoofdanalist. Het labo werd echter al gauw te klein. Er werden extra plaatsen en lokaaltjes ingericht op het niveau -1 van het voorblok, bijvoorbeeld voor het labo bacteriologie en het RIA-labo (radio-isotopen), dat in 1974 werd opgestart.
De wetgeving stelde ook steeds meer dwingende eisen aan de klinische laboratoria. Het oorspronkelijke systeem van connexisme bleek niet langer houdbaar. In 1979 werd een klinisch bioloog aangesteld om de leiding over het labo op zich te nemen. Er waren ondertussen ook steeds meer medewerkers, die gebruik maakten van alle toen beschikbare technieken in de klinische biologie.
Het ziekenhuis breidde een eerste keer gevoelig uit in 1980. Ook het klinisch labo werd betrokken bij deze uitbreiding en kwam in een volledig nieuw laboratorium terecht. Dat was ook nodig, want door de verdubbeling van het aantal bedden en door de nieuwe technologische evoluties, werden steeds meer verschillende testen uitgevoerd. Het labo groeide dan ook gestaag verder. In de jaren negentig kwam er een tweede klinisch bioloog bij. Het aantal medewerkers bleef quasi ongewijzigd, mede door de automatisatie van labo-testen.
Na bijna dertig jaar activiteit bleek echter dat het labo uit de voegen barstte. Apparaten stonden vaak dicht naast elkaar, opeengepakt. De stockruimtes waren klein, het secretariaat kon eveneens wat meer ruimte gebruiken. De verhuis naar de nieuwe locatie was dan ook iets om naar uit te kijken. Niemand had durven dromen dat die verhuis nog dit jaar zou kunnen gebeuren! Groot was ook de verbazing toen de melding in april kwam dat het labo nog in 2009 kon verhuizen. En de daad werd bij het woord gevoegd.
www.ziekenhuiswaregem.be
|