Het sociaal secretariaat "Wij Helpen" met huidige zetel op de derde verdieping van Het Pand te Waregem, bestaat dit jaar 60 jaar. De dienst werd in juni 1947 opgericht in de schoot van "de Christene Middenstand" (het latere NCMV, dat op zijn beurt UNIZO werd). Om het jubileum te vieren worden alle klanten binnenkort uitgenodigd voor een meeting in Waregem Expo. Daarop nemen niet alleen huidig voorzitter José Dewaele en zijn voorganger Arthur Vanhauwere het woord, maar heeft ook minister-president Yves Leterme beloofd om zijn waardering uit te spreken voor het werk van Wij Helpen in de regio Waregem.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wij Helpen wil de loonadministratie voor zijn klanten-zelfstandigen vlekkeloos laten verlopen", legt huidig directeur en voorzitter José Dewaele (59 j.) uit. "We werken in het sociaal secretariaat met dertien personeelsleden, die zich voortdurend bijscholen want we willen een kwaliteitsvolle service bieden. Om te kunnen beantwoorden aan de snelle evolutie en de grote kosten van het e-government bouwden we de jongste jaren met twaalf kleinere sociale secretariaten in gans België de groep Serviam + uit. Daardoor beschikken we ook over een up-to-date en betaalbaar informaticaplatform."
Gedurende 21 jaar was Arthur Vanhauwere (80 j.) voorzitter van Wij Helpen. Vanaf dit jaar gaf hij de fakkel door aan José Dewaele. Tuur zag de diensten evolueren van een team met veertien werknemers tot een echt dienstencentrum met 23 vakkundig geschoolde personeelsleden, die gehuisvest zijn op de derde verdieping in Het Pand. Naast het sociaal secretariaat maken immers ook het accountancykantoor A&B Partners, de Startersservice en het ondernemingsloket KMO-Direct deel uit van het dienstencentrum dat ten dienste staat van de zelfstandige ondernemers. De nieuwe voorzitter ziet het sociale secretariaat nog groeien.
De nieuwe voorzitter José Dewaele heeft veertig jaar ervaring binnen de diensten van Wij Helpen. Het was toen de bedoeling om zelfstandige ondernemers bij te staan bij het vervullen van hun administratieve verplichtingen. Over de evolutie en de huidige situatie is ere-voorzitter Vanhauwere formeel: De administratieve verplichtingen nemen - ondanks de beloften van de politici - nog voortdurend toe. De ondernemer heeft amper nog tijd om te ondernemen. Wij Helpen kan hen daarbij helpen. Toen Vanhauwere omstreeks 1985 de vorige voorzitter Louis Renson opvolgde, werd de dienstverlening van Wij Helpen verzorgd door 14 personeelsleden. Nu zijn er 23 vakkundig geschoolde medewerkers, die een achthonderd klanten, zowel KMO's als zelfstandigen, bijstaan. De klanten zijn hier geen nummers, maar ondernemers van vlees en bloed. Arthur Vanhauwere denkt er niet aan om op rust te gaan. Hij blijft nog lid van de raad van bestuur van Wij Helpen en ook nog actief in het reisbureau van zijn dochter Mieke.
Info: José Dewaele, Pand 348,8790 Waregem, 056/62.04.60
|