xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> In het Woon- & Zorgcentrum De Meers richtte Mathias Gunst, laatstejaarsstudent ergotherapie, voor zijn stage een woonkamer in met attributen uit het verleden. In geleerde woorden heet dit de reminiscentiekamer, maar de senioren hebben daarvoor al spontaan de naam van de 'veurplaatse' bedacht. De talloze voorwerpen en oude foto's zorgen ervoor dat de bezoekers van de kamer als het ware herleven. Die ervaring is erg positief voor hun zelfvertrouwen en de kamer ontlokt bij hen enthousiaste verhalen over de tijd van toen.
De jonge stagiair-ergotherapeut van het Hiepso kreeg voor zijn project een kamer ter beschikking in de Grote Steeplestraat, op het gelijkvloers van De Meers. Met oud meubilair van vlak na de Tweede Wereldoorlog en tientallen attributen en oude foto's kon hij de sfeer imiteren van een woonkamer uit de jaren veertig-vijftig. Hij werkt rond een aantal thema's: de woonkamer, de keuken, persoonlijke verzorging. Later hoopt hij nog in een hoek ook 'de voute' na te bouwen. Heel wat hulp en materiaal kreeg hij daarvoor van stagepromotor Chantal Desloovere en van stagebegeleidster Linda Nuyttens. Hij leende ook zaken bij zijn eigen oma.
En de senioren voelen zich bijzonder goed thuis in deze kamer, die ze gemeenzaam 'de veurplaatse' noemen. Een vers boeket met 'Zosemienen' geeft meteen de indruk van een levendige leefkamer. Meestal wordt een voorwerp van toen op de tafel geplaatst en dan wordt gewoon wat afgewacht wat er gebeurt. Het is nooit lang wachten op de eerste reacties. Sommigen vertellen een anekdote en de senioren vinden het bijzonder plezant dat een jonge gast als Mathias de meeste van hun spullen minder goed ken. Zij zijn voor een keer de deskundigen, die honderden keren dit voorwerp gebruikten. Ze bloeien open en genieten met volle teugen van deze nostalgische belevenis.
De Meers is een tehuis waar 250 bewoners permanent verblijven. De Meers ligt in een groene omgeving, in de nabijheid van het Regenboogstadion en vlak bij het Waregems winkelcentrum. De Meers biedt opvang aan oudere personen die al dan niet zorgbehoevend zijn, maar ook hulpbehoevende jongere mensen kunnen hier terecht. Elke afdeling biedt zorg aan specifieke bewonersgroepen. De begeleiding wordt afgestemd op de noden van de bewoners. Op elke afdeling is een hoofdverpleegkundige verantwoordelijk voor een deskundig team van verpleegkundigen en verzorgenden, een kinesist, een ergotherapeut en een animator.
Bedoeling is de bewoners een aangenaam huis aan te bieden. Elke afdeling bestaat uit drie leefgroepen die elk over hun eigen gemeenschappelijke lokalen beschikken. Per leefgroep worden aangename activiteiten georganiseerd. Elke bewoner kan daarenboven lid worden van één van onze vele clubs en er is een ruime dienstverlening ter beschikking.
Info: Mathias Gunst, De Meers, 056 62 98 11
|