xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De goedkeuring van een reglement voor de terugbetaling van onkosten van burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden was tijdens de gemeenteraadszitting van vorige dinsdag aanleiding voor discussie. Hierbij wordt de terugbetaling van de onkosten, gemaakt door de Burgemeester en de Schepenen in uitoefening van hun mandaat ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad. Dit gebeurt in overeenstemming met het gemeentedecreet, artikel 70§2. Tegelijk wordt met het reglement de mogelijkheid voorzien om ook de onkosten terug te betalen, die gemaakt zijn door Gemeenteraadsleden in uitoefening van hun mandaat of in opdracht van het stadsbestuur.
Daarmee zouden we denken dat ook enigszins is tegemoet gekomen met de wensen van de gemeenteraadsleden van de oppositie. SPa-fractieleider Guy Adams stelde dat zijn eerdere vraag naar meer duidelijkheid omtrent deze materie wellicht wel aan de oorsprong lag van dit agendapunt, maar had zijn twijfels over de tegemoetkoming aan de wensen van de raadsleden uit de oppositie. Vraag blijft in hoever zij opdrachten zullen ontvangen van het stadsbestuur. Hij zette zich ook af tegen de eenzijdige berichtgeving omtrent zijn tussenkomst van enkele maanden geleden naar meer mogelijkheden om het werk van gemeenteraadslid naar behoren te vervullen. Die werd toen in de pers eerder ludiek beperkt tot een vraag naar een notebook voor elk gemeenteraadslid.
Waar Freddy François (SPa) het reglement nog interessant vond om verdere discussie te voorkomen omtrent terugbetaling van onkosten, noemde Xavier Wyckhuyse het reglement kotweg overbodig. Guy Adams liet de gelegenheid niet voorbij gaan om in een met cijfers goed onderbouwde uiteenzetting de vergelijking te maken tussen de vergoedingen van de raadsleden en de professionele wedden van de burgemeester en schepenen. Hij vindt het vanzelfsprekend dat restaurantbezoek en andere onkosten in hoofde van hun functie met bezoekers kunnen in rekening gebracht worden, maar niet alle onkosten van burgemeester en schepenen vallen onder deze noemer.
Het aangepast salaris van burgemeester en schepenen is bepaald in het Gemeentedecreet van 15 juli 2005. De burgemeester en de schepenen, uitgezonderd de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, genieten ten laste van de gemeente een wedde, inclusief vakantiegeld en eindejaarspremie. De Vlaamse Regering stelt die wedde vast, rekening houdend met het inwonersaantal van de gemeente. De wedde van de burgemeester wordt uitgedrukt als een percentage van de vergoeding van de leden van het Vlaams Parlement. De wedde van de schepenen wordt vastgesteld op basis van de wedde van de burgemeester.
De gemeenteraadsleden, alsook de voorzitter van de gemeenteraad, ontvangen geen salaris, maar een presentiegeld dat de gemeenteraad bepaalt, binnen de grenzen die de Vlaamse Regering vastlegt. Binnen die marges geeft het decreet de gemeenten de ruimte om zelf een verantwoorde vergoeding vast te stellen. De gemeenten zijn niet verplicht om een uniform presentiegeld vast te stellen. De gemeenteraden kunnen ook voorzien in de terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat. Het gaat dan om de effectieve terugbetaling van werkelijk gemaakte en bewezen uitgaven, die voortvloeien uit het mandaat. Het decreet biedt de mogelijkheid om ook op het vlak van de terugbetaling van werkelijk gemaakte kosten een onderscheid te maken tussen het mandaat van gemeenteraadslid, voorzitter van de gemeenteraad en commissie- en fractievoorzitter. Het is een bevoegdheid van de gemeenteraad om vast te stellen welke kosten worden terugbetaald, alsmede de voorwaarden en modaliteiten van de terugbetaling.
Tot daar wat wetgeving terzake
Concreet noemde SPa-fractieleider Guy Adams ook de juiste bedragen van die wedden en presentiegelden voor Waregem. Waregem behoort voor de wedden van burgemeester en schepenen tot de gemeenten van 35.001 tot 50.000 inwoners. Dat betekent dat de burgemeester een brutoloon opstrijkt van 82.036 euro per jaar en voor een schepen is dat 49.446 euro. De presentiegelden voor de gemeenteraadsleden bedragen in Waregem 150 euro per gemeenteraadszitting en 75 euro voor een commissievergadering. Daarbij komt dat elke fractie jaarlijks 250 euro per raadslid ontvangt voor fractiewerking.
Het reglement voor terugbetaling van onkosten voor burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden werd goedgekeurd door de CD&V meerderheid, terwijl 6 raadsleden van SPa en VB zich onthielden en de VLD-raadsleden tegenstemden.
|