Begin volgende week zullen alle begraafplaatsen in ons land weer druk bezocht worden door familieleden, vrienden en kennissen van alle overledenen. Aan deze bezoeken en momenten van ingetogenheid hangt echter ook steeds een praktische kant. Wie heeft het immers nog niet meegemaakt dat hij/zij toch even heel goed moest zoeken om die ene grafzerk terug te vinden.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Sinds enige jaren beschikt de begraafplaats aan de Deerlijkseweg over een computer met aanraakscherm om elk graf ter plaatse op te zoeken. Vanaf vandaag wordt deze dienstverlening echt nog een heel stuk uitgebreid met een volledig online zoekprogramma; het geoloket begraafplaatsen. In samenwerking met Intercommunale Leiedal werd deze online tool helemaal op punt gezet.
Via www.waregem.be/begraafplaats kan iedereen een visueel overzicht krijgen van deze begraafplaats. U kan er zoeken op voornaam, familienaam en/of het jaar van overlijden. Zo behoort de zoektocht ter plaatse in miezerig weer helemaal tot het verleden.
Eens gevonden wie u zocht, kan dit zoekresultaat netjes worden afgedrukt. Op deze afdruk staan niet alleen de naam van de overledene, maar ook het perk, de rij, het grafnummer en een detailkaart van de plaats van het graf.
Voorlopig is enkel de begraafplaats aan de Deerlijkseweg in kaart gebracht. Het is in de nabije toekomst ook de bedoeling om alle andere Waregemse kerkhoven op te lijsten. Zo zal deze dienstverlening sluitend zijn voor het hele Waregemse grondgebied.
Waregem beschikt over zes begraafplaatsen:
Deerlijkseweg (Waregem)
Olmstraat (Waregem)
Sint-Jansstraat (Beveren-Leie)
Ooigemstraat (Desselgem)
Schoendalestraat (Desselgem)
Emiel Clausstraat (Sint-Eloois-Vijve)
De stedelijke begraafplaatsen zijn dagelijks toegankelijk voor het publiek, behalve bij ontgravingen en andere afwijkingen vastgesteld door de burgemeester.
Openingsuren:
op werkdagen (van april tot en met september): van 9.00u. tot 19.00u.
op zon- en feestdagen (van oktober tot en met maart): van 9.00u. tot 17.00u.
speciale regeling voor 31 oktober, 1 november en 2 november: van 8.00u. tot 17.00u.
Begraafplaatsen
De Barakke (Deerlijkseweg)
Bij de aanleg in 1969 van de begraafplaats op de Deerlijkseweg is gekozen voor een parkbegraafplaats. Dat betekent dat de graftekens qua materiaal en afmetingen identiek zijn. De familie van de overledene kan (of de overledene zelf kan in zijn/haar laatste wilsbeschikking) naar gelang van zijn/haar geloofsovertuiging een aangepast grafteken aanvragen. Dit moet gemeld worden bij de aangifte van overlijden.
De begraafplaats bestaat uit 46 perken van 90 graven en heeft een oppervlakte van 49.500 m². De begraafplaats werd een paar jaar geleden uitgebreid met 7.000m² waar nu het urnenveld gelegen is. Er zijn 8 columbaria: 6 in de vorm van een muur en 2 in de vorm van een toren. De asweide ligt tussen de torencolumbaria en het urnenveld. Het onderhoud van de begraafplaatsen en de graftekens gebeurt door de stadsdiensten.
Een foto kan op het grafteken geplaatst worden. De foto laat u maken via de begrafenisondernemer, de plaatsing gebeurt door de stadsdiensten.
De uitgestrektheid van deze begraafplaats maakt het soms moeilijk om een dierbare terug te vinden. Daarom werd aan de ontmoetingsruimte een computersysteem geplaatst zodat een bezoeker gemakkelijk een overledene kunnen terugvinden.
De Olm (Olmstraat)
Op deze begraafplaats zijn enkel graven met graftekens geplaatst door de familie van de overledene. Sinds 1991 is deze begraafplaats volzet, d.w.z. dat er geen nieuwe concessies meer toegestaan worden, alleen nog bijzettingen in bestaande concessies.
Sint-Eloois-Vijve (Emiel Clausstraat)
Sint-Eloois-Vijve heeft er als een van de eersten in België voor geopteerd een eenvormige begraafplaats uit te bouwen: gelijkvormige graftekens geplaatst in een rustgevende groene omgeving.
Ooigemstraat (Desselgem centrum)
Deze begraafplaats is opgesteld in twee delen: het 'oude gedeelte' met graftekens geplaatst door de familie van de overledene en anderzijds het 'nieuwe gedeelte' met eenvormige graftekens.
Deze begraafplaats is volzet, er gebeuren enkel nog bijzettingen in bestaande concessies.
Schoendale (Schoendalestraat Desselgem)
De begraafplaats Schoendale werd aangelegd in 1996 volledig naar het voorbeeld van de Barakke. Hier zijn ook uitsluitend eenvormige graftekens.
Beveren-Leie (Sint-Jansstraat)
Hier is de begraafplaats ook opgedeeld in een 'oud' en een 'nieuw' gedeelte. Er kunnen nog concessies verkregen worden op het oude gedeelte met graftekens op te richten en te plaatsen door de familie van de overledene. Op het nieuwe gedeelte zijn er uitsluitend gelijkvormige graftekens.
Op alle begraafplaatsen, uitgezonderd op de Olm, is er een asweide, columbarium en urnenveld voorzien. De begraafplaats Ooigemstraat heeft geen urnenveld. Op alle begraafplaatsen, uitgezonderd op de Olm en Ooigemstraat Desselgem is een afscheidruimte voorzien. Deze ruimte, beperkt in oppervlakte, kan gebruikt worden als de overledene of de familie van de overledene kiest voor een burgerlijke begrafenis.
www.waregem.be/begraafplaats
http://www.waregem.be/leven-en-welzijn/burger/overlijden/begraafplaatsen
|