xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> We kunnen u hier de openingstoespraak meegeven van Vlaanderens Ver(Bouw)Beurs, die dit weekeind doorging in Waregem Expo. Schepen Rik Soens opende in zijn hoedanigheid van verantwoordelijke voor het stedelijk woonbeleid vrijdagavond de beurs. Het geeft ons een beeld over de bouwactiviteit in Waregem en de plannen van het huidig stadsbestuur inzake het woonbeleid.
Schepen Rik Soens :
Het woonbeleid heeft een grote prioriteit gekregen in het totale beleidsplan van onze stad. We betitelen het ook als één van onze belangrijkste of grootste uitdagingen.
Dat we in Waregem heel wat dynamiek hebben omtrent wonen wordt heel duidelijk door wat cijfers. De laatste twee jaar, dus 2005 en 2006, keurde het schepencollege niet minder dan 996 bouwvergunningen goed. Van die 996 vergunningen waren er 39 voor appartementsgebouwen en meergezinswoningen voor een totaal van 465 woongelegenheden. Over de twee jaar werden er 297 nieuwe woningen vergund en 174 vergunningen werden verleend voor de uitbreiding van een woning, 145 vergunningen voor nutsgebouwen of bijgebouwen. De dynamiek van Waregem is zeker te bekennen bij de 122 vergunningen die gegeven werden aan de uitbreiding van bestaande of nieuwe bedrijven.
De stad Waregem wil in de komende jaren het woonplan, dat reeds goedgekeurd werd op het einde van de vorige legislatuur, verder vorm geven en wil een dynamisch woonbeleid voeren. We moeten niet de marktleider worden in al wat rond immobiliën gaat, we moeten niet in concurrentie gaan met de privé initiatieven, we moeten wel marktspeler worden in alles wat rond wonen draait. We moeten samenwerken met alle actoren die zich geroepen voelen om mee het woonbeleid in Waregem te gaan bepalen. Als stadsbestuur hebben we de opdracht om als regisseur van het woonbeleid op te treden en zonodig maatregelen te nemen om het woonbeleid op het juiste spoor te houden in Waregem.
Iedereen wordt ermee geconfronteerd, sommigen meermaals in hun leven. Jongeren willen het warme thuisnest verlaten en zoeken een huurwoning. Later willen ze een huis kopen of een stukje grond om er op te bouwen. Nog later is het huis wat te groot en zoeken ze andere woonvormen in het centrum van de stad. Onze hoofddoelstelling met het stadsbestuur is het realiseren van een betaalbaar, gedifferentieerd, toereikend en kwaliteitsvol woningbestand waarin we zelf een actieve regierol gaan spelen.
Vanuit deze doelstelling zullen we een beleid voeren op vier verschillende sporen. De vier verschillende sporen maken en blijven één geheel ter ondersteuning van het stedelijk woonbeleid.
Aanbodbeleid:
* Voldoende kwaliteitsvolle woningen in aanbod brengen door inspanningen te doen op 3 vlakken:
o Reconversieprojecten helpen ontwikkelen. (vb. site Bulcaen Nieuwenhove, site Interlin, site Sofinal in de Molenstraat
)
o Onbebouwde percelen stimuleren om te ontwikkelen.
o Renovatie van oudere woningen ondersteunen.
Differentiërend beleid:
* Het doel is om in iedere woonkern verschillende woontypes aan te bieden. Kleine en grote gezinnen, eenpersoonsgezinnen en ouderen moeten kansen krijgen om in hun vertrouwde omgeving te wonen of te blijven wonen.
Sociaal beleid:
* 25% van de nieuwe woonprojecten dient te voldoen aan de normen van de sociale huisvesting (projecten plus 1 ha).
* Betaalbare gronden of koopwoningen op de markt brengen door zelf te laten ontwikkelen.
* De goede samenwerking met de bouwmaatschappijen Helpt Elkander, Mijn Huis en het regionaal sociaal verhuur kantoor van het OCMW verder stimuleren om voldoende aanbod te hebben aan huur- en koopwoningen.
Stimulerend beleid:
* De uitbouw van een stedelijke huisvestingsdienst, een loket met zowel informatie als advies over woonbegeleiding.
* Huisvestingspremies: een grondige evaluatie van de bestaande stedelijke premiereglementering dringt zich op. Maar op heden hebben we met de stad al verschillende ondersteuningspremies: aankooppremie, bouwpremie, renovatiepremie, aanpassingspremie, verbeteringspremie, subsidie alternatieve energiebronnen, subsidie voor hemelwaterputten, subsidie voor individuele behandelingsinstallatie voor huishoudelijk afval.
Voor meer informatie omtrent één van bovenvermelde gegevens verwijs ik graag naar onze stedelijke diensten voor urbanisatie en wonen. (Die is tevens aanwezig zijn op de beurs)
Het stadsbestuur gaat de uitdaging aan om binnen de 6 jaar meer dan 100 betaalbare woongelegenheden te ontwikkelen, zij het door loten bouwgrond, koopwoningen, bejaardenwoningen
Wonen blijft een grote uitdaging
maar we zullen er alles aan doen om te slagen.
|