In Oostende is naar aanleiding van de start van de
bio-week de jaarlijkse bio-award toegekend. Die gaat dit jaar naar Delight of
beter bekend als het bio-restaurant De Postelein in de Holstraat te Waregem. De
Postelein herbergt een regionaal samenwerkingsverband met bio-boeren,
bio-winkeliers en bio-restaurateurs. De award is dan ook een erkenning voor de
hele groep van boeren die hierbij betrokken zijn. Jan de Vry en Floor Van
Egghen, de uitbaters van het bio-restaurant De Postelein-cvba Delight waren
bijzonder tevreden met de waardering. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Naar jaarlijkse gewoonte vindt in de eerste helft
van de maand juni de bio-week plaats.
Bedrijven, organisaties, boerderijen, restaurateurs, zetten gedurende
deze 10-daagse hun beste beentje voor om bio als dusdanig in de kijker te
zetten. Op zaterdag 4 juni werd de
bio-week feestelijk geopend in Oostende op het stationsplein. Je kon er genieten van een lekkere
bio-brunch, alsook kennismaken met enkele bio-bedrijven die hun produkten in de
kijker zetten.
Hoogtepunt van het openingsevenement was
ongetwijfeld de uitreiking van de bio-award.
Deze award wordt jaarlijks toegekend aan een bedrijf dat binnen de
bio-sector een lovenswaardige inspanning levert om bio te promoten. In het bijzijn van de schoonste boerin van
Vlaanderen, overigens ook een échte bio-boerin, werd deze award gisteren
toegekend aan DELIGHT, of ook De Postelein in Waregem. De Postelein, in eigen regio het beste gekend
als bio-restaurant, herbergt een regionaal samenwerkingsverband met bio-boeren,
bio-winkeliers en bio-restaurateurs. De
award was dan ook een erkenning voor de hele groep van boeren die hierbij
betrokken zijn.
Jan en Floor, uitbaters en zaakvoerders van
bio-restaurant DE POSTELEIN-CVBA DELIGHT, waren uitermate dankbaar voor deze
prijs. De Award werd overhandigd door Cindy Declercq, de Schoonste Boerin van
Vlaanderen. Het applaus kwam onder andere van minister Geert Bourgeois, Herr
Seele en Frans Coussement, adviseur van minister-president Kris Peeters. Deze
laatste gaf enkele cijfers. Bio doet het goed. De consumptie steeg het
afgelopen jaar met maar liefst 23 procent. In totaal besteedden consumenten 421
miljoen euro aan biologische producten. Ook de productie is gevoelig gestegen
nadat we in 2008 gestart zijn met de uitvoer van het strategisch plan voor
biolandbouw. Wij hopen die lijn verder door te trekken.
Floor: De jury loofde vooral onze integrale
aanpak. Deze award geeft ons een plekje
op de bio-kaart, maar is in eerste instantie vooral een werkwoord. Er gebeurt op dit moment heel veel rond
voeding, en het is dus een uitgelezen kans om bio nog meer op het bord van de
consument te krijgen. Wij willen daar
van harte ons steentje aan bijdragen.
Omdat wij resoluut kiezen voor korte keten en persoonlijk onze
produkten bij de boeren ophalen, garandeert dit een niet-te-versmaden versheid. Mensen moeten zich meer en meer bewust worden
van het belang hiervan. Ons lichaam
heeft levend voedsel nodig, vol van energie!!
En daar kiezen wij voor. De
verschillende activiteiten die voortvloeien uit de samenwerking met de boeren,
zijn volledig gebaseerd op deze visie.
Van de akkers
op het bord, in het marktkraam, in de winkel. En om de consument te inspireren, vertalen
wij dit dagelijks in ons bio-restaurant De Postelein, in Waregem, waar wij voor
100% werken met biologische ingrediënten.
Deze award zal ongetwijfeld de komende tijd wat
nieuw licht werpen op het bio-restaurant in Waregem. Wat overigens geheel terecht is, gezien de
unieke kaart die voor handen is in het restaurant. Vlees-, vis- en vegetarische gerechten staan
hier gewoon evenwaardig naast elkaar.
Jan: Wij zijn geen louter vegetarisch restaurant, niettemin willen we
mensen de keuze laten en niemand uitsluiten.
Wij kiezen echter wel voor bio, dat betekent dat u ook biologisch vlees
voorgeschoteld krijgt in onze gerechten.
Visie
De Postelein
Wie kiest voor een gezonde levensstijl, weet ook dat
voeding hierin een toonaangevende rol speelt. We weten allemaal dat voeding een
bron van energie voor ons lichaam is, net zoals een auto brandstof nodig heeft
om te kunnen rijden. Maar daarnaast is het ook belangrijk om niet zomaar onze
honger te stillen met alles wat we tegenkomen. Steeds meer mensen zijn op zoek
naar een gezond voedingspatroon voor hun lichaam, en het mag gezegd dat dit
niet zo vanzelfsprekend is in combinatie met een drukke levensstijl, die dag in
dag uit de nodige stress met zich meebrengt.
Onze dagdagelijkse uitdaging bestaat erin een
dagschotel te creëren die ieders lichaam voorziet van zoveel mogelijk
basisnoodzakelijke voedingsstoffen. Een dagschotel die dus voedzaam én lekker
is, gevarieerd en leuk om te zien, elke dag een beetje anders, niet te vet en
met zoveel mogelijk verse ingrediënten.
Wie ons al wat langer kent, weet het al. We maken
werk van uw maaltijd, we denken na over smaken, kleuren en geuren en serveren u
uiteindelijk een schilderachtig lekkere schotel.
En dit gaat niet vanzelf; we kuisen en snijden ál
onze groenten handmatig, bereiden alle dressings en sausjes zelf om zoveel
mogelijk controle te hebben over welke ingrediënten we wel of niet gebruiken. U
begrijpt het juist, wij gebruiken géén voorgesneden groenten en géén
diepvriesgroenten. Wij gebruiken géén boter, en werken hoofdzakelijk met
biologische ingrediënten. Ons brood is voor 100% gemaakt van biologisch
speltmeel en bakken wij volledig zelf.
Gedurende het hele jaar worden onze groenten 2 x per
week àkkervers aangevoerd, dit betekent van het veld, naar onze keuken, op uw
bord, binnen de 24 uur. We werken daarvoor samen met enkele bio-boeren uit het
Brugse Ommeland, die o.m. zorgen voor de verse aanvoer van worteltjes, tomaten,
komkommer, prei, sla enz. Daarnaast rekenen wij op de wekelijkse aanvoer van
onze groothandel die ons voorziet van de biologische groenten die niet in het
aanbod van onze boeren aanwezig zijn.
U heeft het vast begrepen, de hoofdingrediënten uit
onze keuken zijn de verse en biologische groenten. En dit is niet voor niets
onze overtuiging. Wie graag meer weet over biologische voeding kan uitgebreide
informatie vinden op volgende website www.salvestrolen.nl.
In de drukke wereld van vandaag de dag, waar
fastfood-ketens ons vanop elke straathoek toeschreeuwen, bieden we u graag een
alternatief. Laat voeding uw bron van energie zijn en laat ons kader uw bron
van rust zijn. Het is nu het moment om alle zintuigen open te zetten en met
volle teugen te genieten.
Wilt u graag meer weten over biologische landbouw,
bio-voeding
Op 12 juni a.s. kan u
terecht in de Postelein, voor een unieke meet-, greet- en eat met enkele
bio-boeren. Proeven van heerlijke
bio-produkten in het bijzijn van enkele bio-boeren. Voor info & reservatie:
janenfloor@live.be of 0478/56.84.91 Meer
bio-activiteiten tijdens de bio-week (4 t/m 12 juni) vindt u terug op de
website van bioforum: www.bioforum.be
CVBA
DELIGHT - De Postelein, Holstraat 40 - 8790 Waregem
www.postelein-waregem.be www.depostelein-webshop.be
|