Het Waregems Harmonieorkest mag aanspraak maken op de titel van oudste vereniging van Waregem. Als stichtingsdatum kan 28 april 1828 worden vooropgezet. Eerste voorzitter was Ferdinand Storme, burgemeester van de gemeente, die ook behoorde tot de spelende leden. Op de lijst van de eerste spelende leden staat ook zijn opvolger Jules Storme, die later 56 jaar (1848 1904) onze gemeente bestuurde. Hierover vinden we ongetwijfeld heel wat archiefmateriaal op de historische tentoonstelling over de vereniging, die op 28 maart wordt geopend in de Schalmei.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De tentoonstelling over de historiek van het orkest blijft gratis te bezichtigen gedurende de maanden april en mei in de Schalmei, het lokaal van de Harmonie gelegen achter de Muziekacademie. Vorig jaar had hier nog de tentoonstelling plaats over het wereldkampioenschap wielrennen anno 1957. Eerste benaming van het muziek van Waregem was het muziekminnende genootschap Sinte Cecilia (fanfarengenootschap Sinte Cecilia). Op 18 december 1925 wordt de fanfare St-Cecilia bij koninklijk besluit begunstigd met de titel : Koninklijke Maatschappij St-Cecilia.
Op de tentoonstelling zal men onder andere in de archieven het volgende kunnen lezen in verband met de oprichting: De ondergeteekende Inwoners der Gemeente Waereghem, de bevoordering der schoone wetenschappen betragtende en hun een aangenaam tijdverdrijf begeerende te verschaffen, verklaren zig als Stigters in een genootschap van Muziek, onder den Naam van Sinte Cecilia te vereenigen, en hebben onder hun de algemeene Schikking en regeltugt besloten en vastgesteld.
Het Waregems Harmonieorkest is zonder twijfel de nestor onder de Waregemse verenigingen. Nog voor de onafhankelijkheid van België werd de vereniging gesticht op 28 april 1828. De leden werden voorgedragen en bij stemming aanvaard. Zij betaalden een éénmalig lidgeld van zes gulden. Spelende leden betaalden een maandbijdrage. Ferdindand Storme maakte deel uit van de stichters en behoorde tot één van de eerste spelende leden. Een ander bestuurslid was industriëel François Hoornaert, die ruim een decennium later op 15 februari 1838 de eerste voorzitter zou worden van de Koninklijke Aloude en Vrije Rederijkerskamer rhetorica Kunst en Eendracht.
In de aanvang was Sinte Cecilia een puur fanfaregenootschap waar geoefend werd op een zondagnamiddag. Het eerste repetitielokaal was 'De Swaene' bij Jonnas Van Neste. Vooraleer over te stappen naar CC De Schakel repeteerden de leden bij Café De Sportwereld bij spelend lid August Vandenhede. Hun huidig nieuw eigen lokaal, ' de Schalmei', werd in 2000 in gebruik genomen met als stuwende kracht toenmalig burgemeester Guido Carron.
De muziekvereniging behoorde voor een belangrijk deel tot de folklore van de gemeente en stond in voor de muzikale omlijsting van veel feesten. Fanfare Sint-Cecilia kon zich ook in moeilijke omstandigheden handhaven. Zo slaagde de vereniging er tijdens de Tweede Wereldoorlog in om zijn koperen instrumenten te behoeden tegen de Duitse bezetter, die fel belust was op koper als grondstof. Deze werden beschermd door ze tijdelijk weg te stoppen in de centrumkerk.
De vereniging werd naar een hoger niveau gebracht onder de leiding van befaamde voorzitters zoals notaris Dufaux, Henri Damman, August Verhaeghe en O. Verschuere. Na deze periode nam Valère Devos met succes de fakkel over, gevolgd door Henri Vandewiele. Sedert 1985 is Marnix Arno voorzitter van deze vereniging.
Huidig dirgent Desselgmnaar Luc Neirynck zwaait sinds 1990 met het dirigeerstokje. Als 12e dirigent beweegt Luc zich in de illustere dirigentsporen van ondermeer Palmer Putman, Alfons en Hubert Baert en Bernard Courtens. In 1939 neemt de Koninklijke Fanfare onder de leiding van Alfons Baert deel aan de provinciale classificatiewedstrijd. De uitslag van dit tornooi brengt Sint Cecilia in 1ste categorie. In 1962 dirigeerde Hubert Baert de vereniging in de afdeling uitmuntigheid. Hubert wist de hardwerkende vereniging in 1966 te promoveren naar ereafdeling. De vereniging is gerangschikt in ereafdeling en werd onder de leiding van Luc Neirynck in 1999 Provinciaal Kampioen bij Fedecam.
De koninklijke Harmonie Sint Cecilia evolueerde de jongste jaren tot het Waregems Harmonieorkest. Dynamische bestuursploegen en door idealisme gedreven muzikanten brachten het korps tot een harmonieorkest met grote bezetting en evolueerde naar een concertvereniging. Het jaarlijks Groot Concert tijdens het derde weekend van november is uitgegroeid tot een onmisbaar evenement met zeer grote publieke belangstelling.
K.V. Het Waregems Harmonieorkest vierde in 2003 hun 175-jaar bestaan. Vele Waregemnaars hebben het geweten. De maandag van Waregem Koerse, na de jaarmarkt, had het orkest, in samenwerking met de Stad, De Schakel en Chris Baert Projects een formidabel verjaardagsconcert in het Hof Casier, georganiseerd. Het optreden van het jubilerende orkest en tv-vedette Danny Wuyts groeide uit tot een topevenement van de Waregemse Koersefeesten in 2003.
Ook het huidige jubileumjaar gaat het Waregems Harmonieorkest zich laten opmerken. Benevens de tentoonstelling tijdens de maanden april en mei is op 26 april 2008 het totaalspektakel Land van Muziek en Dans geprogrammeerd in de sporthal van het H. Hartcollege van Waregem. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de directie en leerkrachten van de Waregemse Academie voor Muziek, Woord en Dans, de afdeling Beeldende Kunsten, Somival en de Gestemde Snaren. Steffen Ron en Patrick Vermaerken brengen daar hun creatie lied rond 180 jaar WHO en het volkslied Land van Muziek en Dans.
Op het jaarprogramma van WHO staan ook nog een jubileumbarbecue en traditionele pannenkoekenbak met de Waregems Koersefeesten in de tent naast De Schakel, een jubileumconcert op 15 en 16 november in de Schakel, Sint-Cecilia-viering op 22 november 2008 met dankmis en ontvangst op het stadhuis en tenslotte het jaarlijks Sylvesterconcert op 27 december in de Schalmei.
www.waregemsharmonieorkest.be
|