xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  We vernemen in Desselgem het overlijden vorige zaterdag 15 maart 2008 van Lucien Coussement, bedrijfsleider van Luco en vader van schepen Chantal Coussement. Hij werd geboren aan de Statie in Desselgem op 30 augustus 1940 en was naast succesvol bedrijfsleider met opgemerkte projecten ook (veelal achter de schermen) heel actief in het plaatselijke dorpsleven. Hij stierf in de kliniek AZ Groeninghe, Campus Marias Voorzienigheid te Kortrijk. De begrafenisplechtigheid vindt plaats zaterdag 22 maart 2008 om 11 uur in de Sint-Martinuskerk van Desselgem.
Lucien Coussement was oprichter en zaakvoerder van Kunstsmederij Luco, bestuurslid van Muziekvereniging De Leiezonen, Ere-voorzitter van vinkenmaatschappij De Molenzangers en lid van vinkenmaatschappij KM De Luchtzangers, lid van het beschermcomité Somival, lid van de ornithologische vereniging De Witte Spreeuwen, de seniorenvereniging Neos en Unizo Desselgem.
We denken terug aan zijn bijzondere smeedwerk-opdrachten voor TV-programmas en in 2006 nog de levering van dertig totems en reuzenkaders voor het kunstproject Beaufort. Opgemerkte initiatieven hier zijn het jaarlijkse driedaagse Ronde van Vlaanderen-gebeuren, de stunts bij het Desselgem Koerse gebeuren aan De Poepe, de grote vinkenmuit bij het Kampioenschap van België vinkenzang, promotor van tal van festiviteiten in Desselgem en van de Werkgroep Chantal Coussement. De werkgroep koppelde activiteiten veelal aan het goede doel zoals de Auti-werking van Zonneburcht en Somival.
Lucien Coussement overleed zaterdag enkele uren voor aanvang van de Wortelkaarting in Desselgem, een initiatief van de werkgroep Chantal Coussement ten voordele van Somival. Het was reeds de vijfde uitgave van deze sponsoractiviteit. Voorzitter Lucien De Bels en het Somival-bestuur hebben in een persmededeling al hun medeleven en dankbaarheid betuigt. Lucien heeft aan dit project altijd zijn volle en overtuigde medewerking gegeven. Hij was altijd de topverkoper van de kaarten en wist zijn vele vrienden en kennissen naar de Wortelkaarting in Desselgem te trekken. Lucien was een goed mens en had een groot hart voor Somival. De wortelkaarting betekent voor Somival niet alleen een belangrijke financiële steun maar zeker ook een sfeer van oprechte vriendschap en een goede samenwerking. Lucien heeft hierin zeker een belangrijke bijdrage geleverd. De wortelkaarting is doorgegaan, dit was een uitdrukkelijke wens van de familie en zal zeker ook de stille wens geweest zijn van Lucien. Hij was er spijtig genoeg niet meer bij.
Lucien Coussement werd geboren op 30 augustus 1940 als jongste zoon van Maurits Coussement en Marie-Louise Santens, die in 1926 vanuit Anzegem kwamen om hier ter hoogte van de huidige Sprietestraat 178 de herberg De Nieuwe Statie uit te baten. Lucien werd geboren in deze populaire herberg en bleef hier ook altijd wonen. Hij kreeg wellicht ook de volkse ondernemersgeest mee, die veelal herbergiers kenmerkt. Zijn moeder was trouwens ook nog winkelierster, want benevens herberg werd er daar ook een winkel uitgebaat. Tijdens de oorlog was de Nieuwe Statie trefplaats voor blauwers en smokkelaars uit steden als Gent, Mechelen of Brussel , die zich via het spoor kwamen bevoorraden in het landelijke Desselgem. De herberg bleef open tot eind de jaren 50.
Lucien Coussement volgde de richting metaal in het VTI in Waregem. Lucien werkte achtereenvolgens bij de firma De Poortere in Beveren-Leie, de firma Vincke in Harelbeke en de firma Union in Desselgem (vlasmachines). Op 2 mei 1964 huwde hij met Annie Eggermont die steeds hard heeft meegewerkt met haar man. Samen hebben ze vijf kinderen op de wereld gezet : twee zonen en drie dochters. Moeder Annie stond dagelijks aan de bobijnmolen en van zodra het enigszins kon, moesten de kinderen ook werken. Zo zijn ze lang weefgetouwen gaan uitkuisen om een beetje zakgeld te verdienen.
In 1965 begon Lucien als zelfstandig smid (kunstsmid). Door echt vakmanschap en stielkennis is de firma beetje per beetje gegroeid tot wat het nu geworden is: een groot atelier met moderne computer gestuurde machines en vooral een bloeiend familiebedrijf. In 2002 werd de zaak nog uitgebreid door de aankoop van de vroegere Skoda garage en in 2004 vond de aankoop plaats van de aanpalende schuur, het vroegere transportbedrijf Gotelaere.
Lucien startte zijn bedrijf in een kleine berging van zijn vader. Nadien heeft hij de ouderlijke woning kunnen kopen en zo langzamerhand kunnen uitbreiden. In 1977 deed de firma zijn intrede in de televisiebranche. Vanaf dan werd veel werk verricht voor programma's als Spel zonder Grenzen, Tien om te Zien, Walters verjaardagsshow, Rad van Fortuin, Morgen maandag, De gouden schoen, Meester hij begint weer, Het journaal, Thuis, De notenClub, enzovoort. Met de realisatie van een enorm groot wafelijzer werd zelfs een wereldrecord behaald. De wafel van 1 m x 2 m (gewicht 70 kg) werd met succes gebakken. Een meesterwerk was eveneens de bouw van een paviljoenconstructie voor het autosalon in Shangai voor General Motors uit Detroit.
Luco heeft ook zijn visitekaartjes in Waregem. Het torentje op de hippodroom, symbool van Waregem Koerse, werd volledig opnieuw gereconstrueerd in dezelfde stijl als vroeger. Benevens speciale opdrachten zijn er vooral alledaagse producties zoals poorten, trappen, leuningen, tafels, stoelen, barbecue's, kandelaars, pergola's, ... en opdrachten als appartementsgebouwen voorzien van balustraden en trappen.
In 2005 ging Lucien officiëel op rust. Het bedrijf ligt nu in handen van zijn twee zonen Bart (gehuwd met Heidi Harinck) en Kürt (gehuwd met Cindy Reyntjens), die respectievelijk in de zaak kwamen in 1986 en 1989. Dochter Chantal (gehuwd met Bart Debels) kwam haar broers vergezellen in 1997 en nam al het administratieve werk voor haar rekening. Naast zijn andere hobbys als vinkenier,
genoot Lucien ook van het leven als boer. Op een stuk land in Anzegem kweekte hij alle soorten groenten waarmee Annie dan lekkere gerechten maakte


|