Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerkes

    BOERKES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    • - 1 kg bloem
    • - 50 cl lauw water
    • - 1 ei
    • - 80 g suiker
    • - 100 g gist
    • - 15 g zout
    • - 400 g rozijnen
    • - een topje kaneel

    Voor 28 broodjes van 58 g of twee platen vol.

    Werkwijze

    • - Giet het lauwe water in een grote kom.
    • - De gist verbrokkelen en de suiker toevoegen. Geleidelijk de bloem toevoegen en ondermengen. Het ei en de kaneel ondermengen en kneden (redelijk warm want de rozijnen koelen het deeg). Het zout laatst bijvoegen.
    • - De rozijnen onder het deeg mengen. Zeer goed kneden.
    • - 25 à 30 minuten laten rijzen.
    • - Platdrukken, in vieren vouwen en in stukjes van ca 60 g verdelen. Opbollen en het kopje in de witte bloem duwen.
    • - Laten rijzen op een bakplaat. De bolletjes moeten elkaar raken als ze gerezen zijn.
    • - 25 minuten bakken op 180°C.
    • - Laten afkoelen op een rooster.

    TIPS

    • - Rozijnen nooit wassen
    • - Geen rozijnen uit doosjes gebruiken. De bewaarproducten daarvan verhinderen het rijzen van het deeg.
    • - Reken op 1 per persoon.
    • - Blijft ca 3 dagen vers, dus ideaal voor op reis.



    26-11-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept voor ca 10 ontbijtbroodjes

    BASISRECEPT VOOR ONGEVEER 10

    ONTBIJTBROODJES à 45 GRAM

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    • - 300 g tarwebloem
    • - 20 g verse gist
    • - 1 el suiker
    • - 1 tl zout
    • - 20 cl water op kamertemperatuur
    • - 35 g margarine op kamertemperatuur

    Werkwijze

    • - Zeef een derde van de bloem in een grote kom en druk een kuiltje in het midden. Doe hierin het water, de gist en de suiker en vermeng het geheel met de vingers. Zout toevoegen.
    • - Bedek het kuiltje met de rest van de bloem en laat het geheel ca 5 minuten rusten.
    • - Kneed het mengsel vervolgens 5 à 6 minuten lang heel stevig tot u een soepele, gladde deegbal bekomt.
    • - Doe de deegbal in een langwerpige vorm, bedek deze met een doek en laat het deeg 10 minuten rusten.
    • - Snijd het deeg daarna met een mes in ca 10 gelijke stukken. Vorm van deze stukken deeg ronde broodjes of puntbroodjes.
    • - Voor de ronde broodjes moet u van de stukken deeg eerst bollen maken en deze vervolgens enigszins platdrukken. Leg ze op de bakplaat op bakpapier of siliconenvel en laat ze ca 25 minuten bedekt en bij gelijkmatige warmte rusten.
    • - Voor de puntbroodjes moet u van de stukken deeg langwerpige broodjes vormen en deze nog 10 minuten laten rijzen. Snijd ze daarna in de lengte in met een scherp mes en leg ze met deze ingesneden zijde op de bakplaat. Laat ze vervolgens nog 15 minuten bedekt op een gelijkmatig warme plek rusten. Daarna kunt u de ingesneden zijde weer omdraaien.
    • - Verwarm de oven voor op 190°C. Belangrijk: vergeet niet een schaaltje met heet water op de bodem van de oven te zetten, voor de juiste vochtigheidsgraad. Alleen zo springt de buitenkant van het broodje open, waardoor het zijn karakteristieke knapperige korst krijgt. Schuif de broodjes op een bakblik in de oven en bak ze 18 à 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
    • - Laat ze afkoelen op een rooster



    23-11-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelbrood

    APPELBROOD

    Ongeveer 7 uur

    Ingrediënten

    • - 750 g appel, geschild en grof geraspt
    • - 250 g suiker
    • - 1 citroen
    • - 250 g rozijnen
    • - 3 el bruine rum
    • - 500 g tarwebloem
    • - 1 ½ el bakpoeder
    • - 250 g hele hazelnoten
    • - 1 tl gemalen kruidnagels
    • - 1 tl gemalen kaneel
    • - 1 niet afgestreken tl cacao

    Werkwijze

    • - Doe de geraspte appel en de suiker in een kom. Pers de citroen, giet het sap in de kom en roer alles goed door elkaar. Vermeng de rozijnen en de rum in een andere kom. Dek beide kommen af met aluminiumfolie en laat ze 4 à 6 u staan.
    • - Verwarm daarna de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160°C en gasoven 150°C). Giet de rozijnen af, maar gooi de marinade niet weg. Zeef de bloem over het appel-suikermengsel. Voeg bakpoeder, rozijnen, noten, specerijen, cacao en 1 el van de marinade toe. Kneed het geheel op het werkblad totdat u een soepel deeg hebt. Leg het deeg in een ingevet langwerpig blik (30 cm) en bak het brood 60 à 70 minuten.
    • - Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een taartrooster.

    Variatie

    U kunt naast of in de plaats van rozijnen ook andere gedroogde vruchten gebruiken. In plaats van hazelnoten zijn ook andere soorten noten, zoals walnoten, macadamianoten en amandelen heel geschikt.



    20-11-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met sésamzaadjes

    BROOD MET SÉSAMZAADJES

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    • - 600 g bloem - 10 g zout
    • - 10 g semoule suiker - 20 g verse of droge gist
    • - ¼ l lauw water - 30 g sésamzaadjes

    Werkwijze

    • - Zeef de bloem in een grote kom. Voeg het zout en de suiker toe. Maak een putje in het midden.
    • - Neem de gist en het lauwe water.
    • - Giet een weinig water in het putje en strooi er de gist over. Strooi er een lepel bloem op. Wacht 10 minuten tot er bellen verschijnen.
    • - Begin het meel te verzamelen en doe er water bij tot u een soepel deeg verkrijgt.
    • - Begin het deeg te kneden: men trekt ’n deel van het deeg naar zich toe en met de muis van de hand drukt men het krachtig neer. Men draait het deeg ’n kwart en herbegint.
    • - Neem het deeg met beide handen vast. Hef het op en klop het met ’n harde tik op tafel. Terug ’n bol maken en herhaal dit gedurende minstens 15 minuten. Het deeg moet lucht krijgen om goed te kunnen rijzen. U moet afwisselend kneden en slaan.
    • - Maak een bol. Leg het deeg op het werkblad en bedek het met doek en plastic folie en laat het ca 2 u rijzen tot het verdubbeld is in volume.
    • - Bestrooi het werkblad goed met meel alvorens u het deeg erop legt.
    • - Leg bakpapier op de bakplaat of inoliën en met meel bestrooien.
    • - Duw het deeg plat.
    • - Doe de helft van het zaad op het brood en rol het deeg op. Kneden om de graantjes goed te mengen onder het brood.
    • - Met een kwast wrijft u het brood in met water.
    • - Doe de rest van de zaadjes in een bord. Draai het brood in alle richtingen in het bord en plaats het brood op de bakplaat.
    • - Met een scherp mes maakt u inkervingen.
    • - Bedek het brood met doek en plastic folie en laat opnieuw 1u à 1u30 rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 210°C.
    • - Bak het brood af in ca 30 minuten tot het gaar is.
    • - Laat afkoelen op een rooster.


    17-11-2009, 20:59 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    31-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine boterbroodjes

    Kleine boterbroodjes

    Ingrediënten

    - 500 ml melk - 50 ml zachte boter

    - 30 ml suiker - 1 tl zout

    - 750 gr meel - 5 ml suiker

    - 60 ml lauw water - 8 gr droge gist

    - 30 ml gesmolten boter

    Werkwijze

    - Stort de melk, de boter, de eerste hoeveelheid suiker en het zout in een grote kom. Verwarm al roerend tot het begint te koken. Laat afkoelen.

    - Los de tweede hoeveelheid suiker in het lauwe water in een kleine kom. Verbrokkel de gist op het water. Laat 10 minuten rusten. De gist eronder roeren. Giet het mengsel van de lauwe melk in een grote kom. Voeg er de opgeloste gist bij. Mengen. Zeef de bloem erbij en meng goed.

    - Mengen tot het deeg van de wanden loslaat.

    - Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed ca 10 minuten tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 1 ½ u rijzen.

    - Platdrukken tot de helft van het volume.

    - Rondjes van 3 cm diameter uitsnijden.

    - Rek ze lichtjes uit om ze te verlengen.

    - Leg ze op een ingevette bakplaat ½ cm van elkaar.

    - Laat ze in de oven met het licht aan ca 45 minuten rijzen tot dubbele volume.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 180°C.

    - Smeer ze in met de tweede hoeveelheid boter.

    - In ca 20 minuten afbakken en laat daarna op een rooster afkoelen.



    31-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een keizerkroon

    Brood in vorm van een keizerkroon

    Ongeveer 3u

    Voorbereiding: 20 min. – Rust: 2u15 – Afbakken: 25 min.

    Ingrediënten

    Voor de gistoplossing

    - 20 gr verse of droge gist

    - 80 gr lauw water

    - 14 gr honing

    Voor het deeg

    - 400 gr meel T65

    - 90 gr roggebloem

    - 9 gr zout

    - 42 gr olijfolie

    - 58 gr ei

    - 140 gr lauw water

    Voor het bestrooien van het brood

    - 10 gr meel

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Giet het water, de gist en de honing in een grote kom. Meng met een spatel. Bedekken met doek en 15 minuten laten rijzen.

    - Voor het deeg: Zeef het meel T65 en de roggebloem erbij, doe het zout erbij.

    - Doe er de olie, het ei en de helft van het water bij.

    - 10 minuten kneden, indien nodig wat water toevoegen.

    - Na het kneden sproeit u wat water over het deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Weeg 180 gr af voor de vlecht en 650 gr voor de bol.

    - Leg bakpapier op de bakplaat.

    - Maak de bol plat om alzo twee cirkels te maken. Sla de boorden om, druk ze samen en draai de bol om.

    - De bol van 650 gr goed, afronden, lichtjes platdrukken en plaats hem op het bakpapier.

    - Maak 3 worsten van hetzelfde gewicht en ca 80 cm lengte. Kleef de drie aan één uiteinde tezamen en begin te vlechten.

    - Besproei de bol met een spuit en plaats de vlecht. Indien er deeg overblijft kunt u kleine César bolletjes maken.

    - Met de zeef wat meel op de Césarbol strooien.

    - Ca 1u laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.

    - In ca 25 minuten afbakken.

    - Op een rooster laten afkoelen.



    29-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een hoefijzer

    Brood in vorm van een hoefijzer

    Ongeveer 3u40

    Voorbereiding: 25 min. – Rusttijd: 2u45 min. – Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van de gist

    - 15 gr verse gist of droge gist

    - 55 gr lauw water

    - 10 gr cassonade suike

    - 65 meel T65 (wit biomeel)

    Voor het deeg

    - 345 gr lauw water

    - 30 gr zonnebloemolie

    - 10 gr zout

    - 500 gr meel T65

    Voor de versiering

    - 20 gr papaverzaadjes

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Stort de gist, het water en de suiker in een grote kom.

    - Zeef de bloem erbij en meng alles. Laat dit ca 15 minuten rusten.

    - De gist is goed gerezen al er belletjes verschijnen.

    - Voor het deeg: Zeef de bloem erbij, doe er de olie en het zout bij.

    - Doe er een deel van het water bij (niet alles!). Uw deeg moet glad blijven maar mag niet aan uw vingers plakken.

    - Deeg kneden, indien nodig water toevoegen.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie ca 1u30 laten rijzen naargelang de omgevingstemperatuur.

    - Plaats het deeg op de licht bestoven werkplaats.

    - Met uw hand het deeg platdrukken en 15 minuten laten rusten.

    - Snij 7 stukken van 25 gr af. Met de rest maakt u een worst om het hoefijzer te vormen.

    - Met ‘n stok, of met de zijkant van uw hand duwt u in het midden over gans de lengte die u bebloemd hebt.

    - Leg bakpapier op de bakplaat.

    - Geef uw worst de vorm van ‘n hoefijzer en leg het op het bakpapier. Met een stukje deeg vormt u een driehoek, bevochtig de plaats in het midden van het hoefijzer en plaats uw driehoek daar.

    - Neem een bol deeg, afplatten en de boorden omvouwen om te sluiten.

    - Maak een punt aan de bol zo kunt u ze gemakkelijk in de papaverzaadjes rollen.

    - Doe dit met alle zes bollen.

    - Vul één bord met water en één met papaverzaadjes.

    - Strijk de plaats waar u de nagels gaat zetten in met water.

    - Rol de bollen in de zaadjes.

    - Plaats de bollen en laat alles ca 45 minuten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 210°C.

    - In ca 45 minuten afbakken

    - Laten afkoelen op een rooster.



    27-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaskip met eieren

    Paaskip met eieren

    Ongeveer 4u20

    Voorbereiding: 30 min. – Rusttijd: 3u20 min. – Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van het gistmengsel

    - 16 gr verse of droge gist

    - 10 gr semoule suiker

    - 20 gr meel T55

    - 60 gr water

    Voor het brood

    - 620 gr meel T55

    - 7 gr zout

    - 50 gr olijfolie

    - 260 gr water

    - 20 gr speltmeel

    Voor het bebloemen van het werkvlak

    - 40 gr meel

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: In een grote kom mengt u met een spatel de gist, de suiker, het meel en het water. Laat afgedekt 20 minuten staan.

    - Voor het deeg: Zeef het meel erbij, doe er het zout en de olie bij.

    - Doe er de helft van het water bij en begin te kneden tot u een soepel en stevig deeg hebt dat niet meer kleeft. Doe er desnoods nu en dan wat water bij.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie ca 2u30 laten rijzen.

    - Weeg 7 stukken van 40 gr af voor de eieren. Verdeel de rest in twee: voor de nest en de kip.

    - Vorm een bol en vorm vervolgens de nest. Bedek deze met speltgranen.

    - Voor de eieren plat u het deeg , sla de boorden om en breng ze in één punt, omdraaien, een bol vormen, lichtjes drukken om een ovaal te bekomen.

    - In het deeg van de kip neemt u een deel voor de kop, de nek en de kam.

    - Maak een bol voor het lichaam en verleng het een beetje.

    - Maak een geplooide kraag, snij hem in met een schaar en plak hem aan één uiteinde: de kop zal erop geplakt worden. Verleng het andere uiteinde voor de staart.

    - Maak een bol voor het hoofd, kleef de kam er bovenop, vorm de bek en voor de ogen kleeft u peperbolletjes.

    - Plaats de nest op een bakplaat belegd met bakpapier

    - Leg de kip in het midden van de nest en de eieren rond de nest.

    - Laat 30 minuten rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 210°C.

    - Afbakken in ca 30 minuten.

    - Laat afkoelen op een rooster.



    25-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een krokodil

    Brood in vorm van een krokodil

    Ongeveer 3u15

    Voorbereiding 30 minuten – Rust 2u15 – Bakken 30 minuten

    Ingrediënten

    Voor het gistmengsel

    - 20 gr verse of droge gist

    - 40 gr meel T65 (wit-biomeel)

    - 50 gr lauw water

    Voor de krokodil

    - 510 gr meel T65

    - 100 gr lauw water

    - 255 gr eieren

    - 8 gr zout

    - 10 gr semoule suiker

    Voor de versiering

    - 5 gr zwarte olijven

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Doe de gist, het meel en het water in een grote kom. Mengen en onder doek 30 minuten laten rusten.

    - Voor de krokodil: Zeef de helft van het meel, de suiker, de helft van het water, de eieren en het zout bij uw gistmengsel voegen en begin langzaam te mengen met een houten lepel.

    - Geleidelijk de rest van het meel toevoegen en als het deeg loslaat van de rand manueel verder kneden. Indien nodig water toevoegen. Kneden tot u een soepel deeg bekomt dat niet meer kleeft aan uw vingers.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen.

    - Het deeg in 6 delen verdelen: de grootste voor het lichaam en de staart, het hoofd en de 4 poten.

    - Voor het lichaam drukt u het grootste stuk plat in een ovale vorm.

    - Rol de ovale vorm zoals een worst. Plaats deze op een bakplaat belegd met bakpapier.

    - Voor de muil: maak het deeg plat in een rechthoekige vorm maar afgerond aan elk einde. Plooi in twee en verschuif de twee afrondingen lichtjes.

    - Voor het hoofd en het lichaam: open de muil en steek er een stuk bakpapier in om het openen van de muil toe te laten. Om het lichaam aan het hoofd vast te maken bevochtigt u beide uiteinden.

    - Voor de poten: plat drukken, een worst maken, de uiteinden insnijden om de poot te maken. Beide uiteinden nat maken en aan het lichaam vastmaken.

    - Voor de ogen plaatst u twee zwarte olijven zonder ze te vergeten nat te maken.

    - Trek twee evenwijdige lijnen en horizontale lijnen met een scherp mes om het schild te maken.

    - Laat ca 45 minuten rijzen.

    - Laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.

    - In ca 45 minuten afbakken. Laat afkoelen op een rooster.



    23-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een pet

    Brood in vorm van een pet 
    Ongeveer 3u15

    Voorbereiding: 25 min. Pauze: 2u20 min. Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van de gist

    - 18 gr verse gist of droge gist

    - 80 gr lauw water

    - 20 gr meel type 65 (wit biomeel)

    Na het rijzen van de gist

    - 400 gr meel T65

    - 90 gr boekweitmeel

    - 60 gr ei

    - 40 gr olijfolie

    - 9 gr zout

    - 23 gr honing

    - 135 gr lauw water

    Om de handen in te smeren

    - 10 gr olie

    Voor de versiering

    - 5 gr papaverzaadjes

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Doe de gist, het water en het meel in een kom.

    - Meng met een spatel en laat afgedekt 15 inuten staan op een warme plaats.

    - Wanneer de gist klaar is ziet u verschillende luchtbellen.

    - Meng nu het overige meel T65, het boekweitmeel, het ei en de olie onder het gistmengsel.

    - Voeg het zout en de honing toe.

    - Meng 2 minuten.

    - Begin met het water eronder te mengen. Misschien hebt u niet al het water nodig. Het deeg mag alleen niet meer plakken aan uw vingers.

    - Kneed goed door gedurende 10 minuten. Indien nodig wat water toevoegen.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen op een warme tochtvrije plaats.

    - Bereid uw handen voor: met ‘n weinig olie wrijftr u uw handen in langs beide zijden.

    - Weeg ¼ van het deeg af voor de klep, 20 gr voor de kleine bol van de hoed.

    - Leg bakpapier op een bakplaat.

    - Strooi wat meel op uw werkblad en met een keukenrol verlengt u het deeg voor de klep tot een ovale vorm met een dikte van ca 3 cm.

    - Geef dan aan uw deeg een licht afgeronde vorm.

    - Met wat water smeert u de boord van de klep in.

    - Neem de grote bol en maak hem plat.

    - Neem de boorden van het deeg en duw ze dan samen. Draai om op uw werkblad.

    - U moet zo goed mogelijk een ronde vorm behouden. Regelmatig plat drukken en leg het deeg op de klep om uw pet te vormen.

    - Maak met 3 vingers een gat in het midden van de pet.

    - De 20 gr met uw handen plat drukken. Een bol maken.

    - Gans de pompon insmeren met water.

    - Rol hem in de papaverzaadjes.

    - Bevochtig de plaats waar de pompon gaat komen en plaats hem voorzichtig erop.

    - Laat 30 minuten rijzen onde doek en plastic folie op ««n warme plaats.

    - Het laatste kwartier van de rijstijd verwarmt u de oven voor op 240°C.

    - In ca 30 minuten afbakken.

    - Laat op een rooster afkoelen.



    21-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een boekentas

    Brood in vorm van een boekentas

    Ingrediënten

    (voor ‘n brood van 700 gr)

    Voor de gistoplossing:

    - 80 gr lauw water

    - 20 gr verse gist

    - 14 gr honing

    Na het rijzen van de gist:

    - 400 gr meel T65 (wit biomeel)

    - 90 gr roggemeel

    - 9 gr zout

    - 42 gr olijfolie

    - 1 ei

    - 140 gr lauw water

    Om het werkblad te bestrooien:

    - 10 gr meel

    Om te versieren:

    - Papaverzaden

    - 30 gr lauw water

    Werkwijze

    - Stort de gist, het water en de honing in een kom.

    - Meng met een spatel.

    - Afdekken en 15 minuten laten staan in een warme omgeving.

    - Meng het meel T65, het roggemeel en het zout in een grote kom.

    - Voeg de olie, het ei en de helft van het water erbij.

    - Begin met de deeghaken op lage snelheid te mengen.

    - Zodra het deeg van de randen loslaat begint u verder 10 minuten manueel te kneden. Indien nodig doet u er lauw water bij.

    - Na het kneden opbollen, wat water spuiten over de bol en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rusten.

    - Weeg 2 stukken van 90 gr, 2 bollen van 30/50 gr voor de knopen en de rest voor het maken van de zak. Opbollen.

    - Bedek een bakplaat met bakpapier.

    - Met de hand maakt u van de rest twee stukken, bol ze op en druk ze plat om alzo twee cirkels te bekomen.

    - Sla de boorden om, samendrukken en draai om op werkblad.

    - Maak het deeg platter en geef het een ovale vorm van onder en een vierkante vorm vanboven.

    - Sla de vierkante vorm om zodat u de voorkant van de zak vormt.

    - Met de stukken van 90 gr maakt u het touw. Maak van elk stuk een lange worst van ca 80 cm. Langs een zijde drukt u de beide stukken samen. Vlecht de twee stukken samen.

    - Bevochtig de uiteinden van de koord en maak elke zijde vast aan de zijkant van de plooi.

    - Doe het water in een kommetje en in een ander de papaverzaden.

    - Markeer de plaats waar de knopen gaan komen en bevochtig deze met een borstel.

    - Bol de twee kleine stukken op, druk ze plat en smeer ze in met water.

    - Druk ze in de papaverzaden en plaats ze op de zak.

    - Laat de zak onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - De laatste 15 minuten van het rijzen verwarmt u de oven voor op 240°C.

    - In ca 25-30 minuten afbakken.

    - Laat de zak afkoelen op een rooster.



    19-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine huishoudbroodjes

    Kleine huishoudbrodjes

    Ingrediënten

    - 500 ml kokende melk

    - 2 tl zout

    - 4 losgeklopte eieren

    - 1750 g meel

    - 40 g suiker

    - 125 g boter

    - 20 g verse gist

    - 125 ml lauw water

    Werkwijze

    - De gist oplossen in het lauwe water.

    - Giet de kokende melk op de suiker, het zout en de boter in een kom.

    - Wanneer het mengsel lauw is voegt u er de opgeloste gist, de geklopte eieren en geleidelijk het meel aan toe.

    - Mengen en kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - Bedekken met doek en plastic folie en laten verdubbelen in volume.

    - Het deeg plat drukken en kleine broodjes vormen.

    - Nog even laten rijzen.

    - De oven ondertussen voorverwarmen op 200°C.

    - Afbakken in ca 30 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    17-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine broodjes met honing en havervlokken

    Kleine broodjes met honing en havervlokken

    Ingrediënten

    (voor 8 kleine broodjes)

    - 300 g meel T55

    - 100 g havervlokken + 2 el om te bestrooien

    - 125 ml lauw water

    - 125 ml lauwe melk

    - 30 g zachte boter

    - 3 el honing

    - 1 ½ kl droge gist

    - 1 ½ kl zout

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg en kneed het 10 minuten.

    - Laat onder doek en plastic folie 1u30 rijzen.

    - Even doorkneden en verdeel het deeg in 8 stukken.

    - Opbollen en op een bakplaat leggen die u bekleed hebt met bakpapier.

    - Opnieuw 30 minuten laten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 230°C.

    - Twee el havervlokken in een kommetje doen. De broodjes insmeren met lauw water en ze in de vlokken rollen.

    - In ca 15 minuten afbakken. Als ze te vlug bruin worden legt u de laatste 5 minuten ’n alulinium folie erover.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    15-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Chocoladebroodjes

    Kleine chocoladebroodjes

    Ingrediënten

    (voor 8 broodjes)

    - 450 g meel T55

    - 280 ml melk-eimengsel (breek ‘n ei in een maatbeker en giet er melk bij tot u 280 ml hebt)

    - 18 g verse gist

    - 50 g suiker

    - 1 kl zout

    - 100 g chocoladedruppels

    Werkwijze

    - Verbrokkel de gist in 50 ml van uw melk-eimengsel.

    - Laat 15 minuten rusten.

    - Maak van al de ingrediënten (behalve de chocoladedruppels) een glad en soepel deeg dat u 10 minuten kneedt.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 1u30 rijzen tot dubbele volume.

    - Op ’n bebloemde werkplaats in 8 verdelen en opbollen.

    - 5 minuten laten rusten.

    - Neem een bol, druk hem plat met uw handen en leg er een handvol chocoladedruppels op. Opvouwen en terug opbollen.

    - Doe hetzelfde met de andere bollen.

    - Plaats ze op een bakblik belegd met bakpapier.

    - Laat ze onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 230°C.

    - Insmeren met melk.

    - In ca 20 minuten afbakken.

    - Als ze te vlug bruin worden moet u ze de laatste vijf minuten bedekken met aluminiumpapier.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    13-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine broodjes

    KLEINE BROODJES

    Ingrediënten

    (voor 2 broodjes)

    - 250 g meel

    - 10 g verse gist

    - 10 g honing

    - 15 cl lauw water

    - 6 g zout

    - 1 el melk

    - Graansoorten naar keuze

    Werkwijze

    - Laat de honing en de gist smelten in het lauwe water.

    - Geleidelijk het meel toevoegen en mengen met een houten lepel.

    - Het zout toevoegen.

    - Verder 10 minuten kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - 10 minuten laten rusten.

    - Het deeg in twee verdelen.

    - Opbollen en insmeren met melk.

    - Graantjes naar keuze opstrooien.

    - Onder doek en plastic folie laten rijzen tot dubbele volume (kan ca 1u duren).

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 200°C.

    - In ca 20 minuten afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    11-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met tijm en schil van een appelsien

    BROOD MET TIJM EN SCHIL VAN EEN APPELSIEN

    Ingrediënten

    - 210 ml water

    - 1 el olie

    - 1 kl tijm

    - Appelsienschil

    - 1 kl zout

    - ¾ el suiker

    - 340 g meel

    - ¾ kl droge gist

    - Bruin lijnzaad om boven op deeg te leggen.

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten (behalve het lijnzaad) een soepel en glad deeg.

    - Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Even doorkneden.

    - Opbollen en op ingevette bakplaat leggen.

    - Onder doek en plastic folie opnieuw 1u laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 220°C.

    - Het brood insmeren met melk en bestrooien met het lijnzaad.

    - In ca 20 minuten afbakken tot het hol klinkt als u er onderaan op tikt.

    - In de oven water spuiten om een mooie korst te bekomen.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    09-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijse Brioche

    Parijse Brioche

    Ingrediënten

    - 350 g meel

    - 12 g droge gist

    - 3 eieren

    - 200 g boter

    - 1 kl zout

    - 40 g suiker

    - 10 cl melk

    Werkwijze

    - Haal de boter uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

    - Eventjes in de microgolf laten ontdooien.

    - Maak van het meel, de gist, de suiker, de 3 eieren, de melk en het zout een glad en soepel deeg en kneed 10 minuten. Op het laatste de boter onderkneden.

    - Plaats het deeg in een kom en laat 1u30 rijzen.

    - Breek het deeg door het op zichzelf te plooien.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Neem 1/5 van het deeg en maak een kleine bol. Van de rest maakt u een grote bol.

    - Leg de kleine bol op de grote en plaats de brioche in een ingeboterde briochevorm.

    - In ca 30 minuten afbakken

    - Laten afkoelen op een rooster.



    07-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soezen
    Soezen

    Ingrediënten

    (voor 40 soezen)

    - 250 ml water

    - 125 g meel

    - 60 g boter

    - 50 g suiker

    - 1 kl zout

    - 4 gewone eieren (of 3 kleine)

    - Parelsuiker

    Werkwijze

    - Verwarm de oven voor op 210°C.

    - Giet in een pan het water, de boter, het zout en de suiker.

    - Zet de pan op een middelmatig vuur tot het kookpunt.

    - In een beweging het meel toevoegen en met een houten spatel roeren tot het meel loslaat van de wanden.

    - Laat nog 1 minuut op het vuur staan.

    - Zet de pan van het vuur en meng met een houten spatel één voor één de eieren eronder.

    - Giet alles in een spuitzak.

    - Spuit kleine hoopjes op een bakplaat die u met bakpapier hebt belegd.

    - Leg de suikerparels er bovenop.

    - Afbakken in ca 25 minuten met de deur ’n weinig open.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    05-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine brioches voor het ontbijt van een lekkerbek
    Kleine brioches voor het ontbijt van een lekkerbek

    Deze brioches kunt u ook vullen met chocoladedruppels, rozijnen...

    Ingrediënten

    (voor 4 brioches)

    - 1 yaourt

    - 1 ei

    - 1 el melk

    - 1 el water van “fleur d’oranger”

    - 3 els suiker

    - 260 g meel

    - 11 g droge gist

    - 30 g boter

    - 1 eiwit om in te smeren

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een glad en soepel deeg.

    - Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Even doorkneden.

    - Meng, indien nodig, chocoladedruppels of rozijnen onder het deeg of onder een deel.

    - Vorm individuele brioches.

    - Laat onder doek en plastic folie 1 u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 180°C.

    - Insmeren met het wit van ei.

    - Afbakken in ca 12 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    01-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vlecht met smaak als een brioche


    Ingrediënten

    (voor 2 vlechten)

    De avond ervoor of ’s morgens

    De poolish voorbereiden: 150 g meel T45 met 150 ml melk + 1 vingergreep droge gist.

    ’s Morgens of de avond zelf

    • Giet de poolish in een grote kom.
    • Voeg toe:

    o 3 eigeel

    o 70 g boter op kamertemperatuur

    o 1 kl vloeibare vanille

    o 1 kl citroensap

    o 30 g suiker

    o 2 zakjes vanillesuiker

    o 260 g meel T45

    o ½ kl droge gist

    • Maak van al de ingrediënten een soepel glad deeg.
    • Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.
    • Even doorkneden en verdelen in 6 gelijke delen.
    • Kleine worstjes van rollen.
    • Maak van elke 3 stukken een losse vlecht.
    • Laat onder doek en plastic folie rijzen tot dubbele volume (kan 2 u duren!).
    • Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 200°C.
    • In ca 20 minuten afbakken. Goed in ’t oog houden want ze kunnen vlug te bruin worden!
    • Laten afkoelen op een rooster.

    U kunt ze voor het inovenen bestrooien met suikerparels.



    29-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!