Archiefhoekje (49)
EEN LUXEARCHIEF ...
Het is inmiddels wel bekend dat ons Stadsarchief mag rekenen op een enthousiaste, twaalfkoppige vrijwilligersploeg. Die is nu een jaar of vijf aan het werk, en kan al terugkijken op een indrukwekkend aantal realisaties.
Omdat de genealogen veruit de belangrijkste bezoekersgroep vormen, werd de burgerlijke stand het eerste project. Alle beschikbare gegevens (1609-1900), al onder archivaris Erik De Smet in vele tientallen bandjes in kaart gebracht, zijn al enkele jaren gelden gebundeld in 21 grote alfabetische registers, vanzelfsprekend ook digitaal beschikbaar. De "staten van goed" (boedelinventarissen bij erfenissen), in de vorige eeuw de tweede pijler voor stamboomonderzoek, kregen een digitaal jasje en een gedetailleerd personenregister.
Maar het archiefteam wilde meer. Moest de genealoog het destijds zien klaar te spelen met deze twee bronnen, momenteel liggen er nog een tiental andere voor hem klaar: 1. Met de vier uitgegeven (deels gereconstrueerde) landboeken zijn grondbezit, pachten en de precieze woonplaats terug te vinden. 2. Van de zeer informatieve stadsrekeningen is de hele periode 1565-1680 uitgegeven en becommentarieerd, ook met registers. 3. De bewijsstukken bij deze rekeningen, boordevol personengegevens, zijn geïnventariseerd voor de jaren 1618-1650 en 1740-1796. 4. De belastinglijsten zijn volledig geschematiseerd, zodat zij info kunnen verschaffen over iemands verblijf in onze stad. 5. Combinatie van deze lijsten met de landboeken had "bewoningstabellen" als resultaat, in feite adresboeken uit vorige eeuwen. 6. Een omvangrijk register van "wettelijke passeringen" (verkopingen van onroerend goed) verschaft info over grondbezit en transacties. Beschikbaar voor de periode 1537-1735. 7. Een gelijkaardig register voor verkopingen van roerend goed ('vendities') biedt ons een blik in het dagelijkse leven. 8. Het oude register van 'enkwesten' (verhoren door de politie) van Willy Hamerlynck werd aangevuld met een band adviezen van geraadpleegde advocaten. 9. Voor de 15de en 16de eeuw, waaruit voor Eeklo alleen stadsrekeningen bewaard zijn, is een volledige personenindex klaargestoomd. 10. Kleinere realisaties zijn o.a. een register van de conscriptie (dienstplicht in de Franse tijd), de uitgave van de werken van de eerste lokale geschiedschrijvers E. Neelemans en A. Van Acker, archiefinventarissen De basisuitrusting voor het archief is hiermee al meer dan bereikt. Het archiefteam kan zich dus nu toeleggen op "luxe-ingangen", werkinstrumenten voor de bezoeker waar de meeste archieven alleen maar van kunnen dromen ...
|