Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
01-05-2010
Een stukje Japan in Brussel
Een stukje Japan in Brussel
Deze middag is het er eindelijk van gekomen: gaan lunchen bij Kamo! Een Japanse vriendin had ons eerder al het voortreffelijke Sushi Kobo in Woluwe doen ontdekken. We zijn er twee keer met haar gaan eten en dat was telkens een feest, want als Japanse weet ze als geen ander dat de Japanse keuken meer is dan sushi en ramen. Had het van haar en van ons afgehangen dan waren we er nog vaak op bezoek geweest, helaast besloot het piepkleine restaurantje een paar maand terug nog enkel take-away te doen.
Tot zij en haar man ons een maand geleden vertelden over Kamo.... Fantastisch nieuws, want ze had, en dan nog in de buurt van haar werk, een zo mogelijk nog beter Japans restaurant gevonden! Vol overgave vertelde ze over de open keuken, waar je de Japanse koks live aan het werk zag, over de uitzonderlijke kwaliteit (een beetje opzoekwerk leerde mij intussen dat Gault Millau Kamo als Aziatisch restaurant van het jaar uitriep) en dan bovenal de prijs/kwaliteitsverhouding van de lunch.
Terwijl Kamo namelijk behoorlijk duur als je gewoon iets van de kaart kiest, is de lunch aan tien euro (met thee inbegrepen) ongeloofelijk zijn geld waard. Er zijn een aantal opties 's middags (sommige kosten 12 euro) - wij kozen drie verschillende gerechten en konden zo proeven van krokante kip met een lichte zoetzure saus, rosé gebakken eend met soya en gegrilde makreel.
Ondertussen vertelde ze ons dat de kok eigenlijk liever geen sushi maakt omdat hij vooral wil laten proeven van de minder bekende Japanse keuken. Sushi's zijn evenwel een Belgische publiekstrekker, dus staan ze toch nog op de kaart (en zijn ze naar verluidt ook onberispelijk). Dus als je er bent, laat je verleiden door de keuze van de chefkok.
Reserveren is een must: Kamo, Jaargetijdenlaan 123 (zijstraat Generaal Jacqueslaan), 02/648.78.48.
bron; La-Cusina.be
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
30-04-2010
Verfrissende komkommergerechten
Verfrissende komkommergerechten
In de keuken kan je met komkommer vele kanten op. De groente is fris en krokant, bevat weinig calorieën en gedraagt zich sociaal in bereidingen. Drie lekkere komkommergerechten.
Komkommers komen in het Himalayagebergte nog altijd in het wild voor. Het waren waarschijnlijk de Indiërs die de groente het eerst in cultuur brachten. Tegenwoordig wordt ze overal gekweekt. Veel komkommers van bij ons zijn afkomstig uit kassen. Door veredeling van de rassen en door de slingerplant naar boven te leiden, waardoor de vruchten naar beneden hangend groeien, is men erin geslaagd zo goed als rechte exemplaren te kweken. Ook de bittere smaak en de zaden zijn zo goed als volledig weggeselecteerd.
Komkommer behoort, zoals de augurk, courgette, meloen en pompoen tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae), die zo'n duizend soorten telt. Komkommer is een sterk remonterend ras, dat wil zeggen dat bij het jong wegplukken van vruchten telkens nieuwe vruchten tot ontwikkeling komen (bij niet plukken gebeurt dat niet). De huid kan glad, geribbeld of stekelig zijn en groen, geel of wit van kleur.
Een komkommer bestaat uit een kleine kern van geleiachtig weefsel met daarin de zaadlijsten, een dikke wand van stevig, groenachtig wit vruchtvlees en daaromheen de schil. Een eersteklas komkommer voelt stevig aan, heeft een strakke huid en is op een koele plaats tot een week houdbaar (verpakt in krimpfolie tot drie weken). Bewaart men een komkommer op een te koele plaats (bijvoorbeeld onderin de koelkast), dan bederft de groente snel.
In de keuken kan je met komkommer vele kanten op. De groente heeft een florale smaak, die zich sociaal gedraagt in bereidingen. Haar belangrijkste eigenschappen zijn dat ze fris en krokant is en dat ze weinig calorieën bevat. Meestal wordt ze rauw opgediend als onderdeel van rauwkost, zoals allerlei samengestelde salades.
De groente kan echter ook worden verwarmd, bijvoorbeeld gestoofd en gevuld met gehakt. Er zijn heel wat bekende en onverslijtbare komkommergerechten. Geavanceerde koks gebruiken de groente in bereidingen die de meest verwende lekkerbek verrassen door hun fijnheid.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
Komkommersoep met avocado en zure room
Komkommersoep met avocado en zure room
Ingrediënten voor 4 personen:
2 komkommers 1 rijpe Hass-avocado 2 tenen knoflook 1 tl grof zout 1 jalapeño-peper 100 g zure room 2 el sherryazijn 1 pakje koriander 1 tomaat 2 lente-uitjes extra vierge olijfolie sumac (citroenachtige specerij, facultatief)
Bereidingswijze;
Schil de komkommer en verwijder de zaadjes. Schil de avocado. Wrijf de knoflook fijn met het zout. Verwijder de zaadjes uit de peper. Pureer al deze ingrediënten en voeg de zure room, sherryazijn en koriander toe. Pureer nogmaals en voeg 1 à 2 dl water toe tot de gewenste consistentie bereikt is. Zet koel weg.
Ontvel en ontpit de tomaat en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de lente-uitjes schuin in dunne ringen. Verdeel de soep over kommen en werk af met de tomatenblokjes, lente-uitjes, olijfolie en een snuifje sumac. Serveer met nachos en voeg vlak voor het opdienen eventueel enkele ijsblokjes toe.
* Hass-avocado's komen uit Israël en hebben een zwarte, knobbelige schil. Het vruchtvlees is bleker en romiger dan bij groene avocado's.
* Nachos zijn Mexicaanse tortillachips. Te koop in de supermarkt.
Vanille-ijs met gemarineerde aardbeien en pistachenoten
Vanille-ijs met gemarineerde aardbeien en pistachenoten
Ingrediënten;
300 g aardbeien
3 el suiker
1 el balsamicoazijn
20 g ongezouten, gepelde pistachenoten
1 liter vanille-ijs
poedersuiker
Bereidingswijze;
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Laat kleine aardbeien heel en snijd de grote doormidden. Doe de aardbeien in een kom, bestrooi ze met de suiker en besprenkel met de balsamicoazijn. Schep alles voorzichtig om en laat de aardbeien circa 2 uur op kamertemperatuur marineren.
Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan lichtbruin en hak ze grof. Schep met een ijstang 8 mooie bollen van het vanille-ijs en leg er op ieder bord 2. Verdeel de aardbeien mét marinade over de borden. Bestuif met poedersuiker en bestrooi met de pistachenoten.
bron; tomfood.com
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
Aspergesalade met gerookte zalm, kwarteleitjes en nieuwe aardappeltjes
Aspergesalade met gerookte zalm, kwarteleitjes en nieuwe aardappeltjes
Het seizoen van witte asperges uit volle grond loopt van eind maart, begin april tot 24 juni. Zijn ze in het begin behoorlijk duur, eenmaal eind mei als het weer wat meezit worden ze best betaalbaar.
Ingrediënten voor 2 pers:
12 witte asperges 2 sneetjes gerookte zalm, in dunne reepjes gesneden 2 kwarteleitjes (of 1 gewoon ei) 4 kleine nieuwe aardappeltjes platte peterselie korianderblaadjes
voor de vinaigrette: 3 el olijfolie 1 el sherryazijn versgemalen peper
Bereiding: Kook de aardappeltjes in de schil beetgaar. Laat afkoelen en snijd in stukjes. Breek de harde uiteinden van de asperges, maar gooi ze niet weg. Schil de apserges met een dunschiller: begin dun aan de kop en ga dikker naar beneden toe. Snijd de asperges eventueel in twee.
Kook de schillen en uiteinden ca. 20 min. Haal de schillen en stukken er uit en kook in deze bouillon nu de asperges in ca. 9 a 10 min. beetgaar. Haal ze uit het kookvocht bewaar dit als basis voor soep of saus en laat ze afkoelen en uitlekken op een keukendoek. Kook de kwarteleitjes 3 min. (gewone eieren ca. 8 min.), laat even schrikken en pel (dit gaat makkelijker als ze lauw zijn). Laat afkoelen en snijd ze voorzichtig in twee.
Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een bokaaltje met schroefdeksel. Schroef dicht, schud goed en bewaar tot gebruik in het bokaaltje. Voor gebruik opnieuw even schudden. Leg de asperges in diepe borden en verdeel er de eitjes, aardappeltjes en zalm over. Besprenkel met de vinaigrette en werk af met peterselie en koriander.
De bakboter verhitten in een braadslee, het vlees bestrooien met peper en zout en 15 tot 20 minuten braden in een voorverwarmde oven.Intussen de peterselie wassen. De blaadjes van de stelen plukken, laten uitlekken en fijnhakken.Met een dunschiller de asperges schillen van kop naar voet. Het harde gedeelte van de voet afbreken en event. bewaren voor aspergesoep. De geschilde asperges opbinden met katoengaren en in gezouten water gedurende ongeveer 12 minuten laten gaarkoken. Laten uitlekken op een doek.
In een pannetje met een dikke bodem de eierdooiers mengen met het citroensap, zout en peper. Opkloppen au bain-marie tot stevig schuim. Het pannetje uit het warmwaterbad nemen en de boter er in kleine klontjes doorroeren. De saus warm houden in een lauwwarme bain-marie.Het vlees uit de braadslee nemen. Het overtollige braadvet weggieten. De bodem deglaceren met een half kopje water en laten inkoken.
Het vlees in plakken snijden en op een serveerschotel leggen.De asperges naast het vlees schikken met de kopjes naar buiten. Een beetje saus over de onderste helft van de asperges gieten. De rest van de saus, vermengd met de braadjus er afzonderlijk bij geven en bestrooien met gehakte peterselie.
bron;skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Gestoofde rabarber met verse schepkaas geparfumeerd met lavendel en sinaasappel
Gestoofde rabarber met verse schepkaas geparfumeerd met lavendel en sinaasappel
Ingrediënten voor 4 pers:
1 kg rabarber suiker 200 gram verse schapenkaas 1 sinaasappel 250 cl water 2 soeplepels lavendelbloempjes
Bereidingswijze;
Snijd de rabarber met schil in stukken en doe in een kom. Bestrooi met 500 gram suiker en laat een nacht trekken in de koelkast. Zet de rabarber in een pan op een zacht vuur en kook de stukken gaar. Voeg eventueel wat suiker toe.
Bereid een siroop van 250 gram water en 125 gram suiker. Laat de siroop koken. Haal de pan van het vuur en voeg lavendelbloempjes toe. Laat de siroop een nacht in de koelkast trekken en zeef.
Pers de sinaasappel en zeef de jus. Klop de verse schepkaas luchtig en voeg naar smaak een weinig siroop en sinaasappelsap toe. Doe de rabarbercompote in vier glazen en schep de verse schepkaas uit over de rabarber.
bron;knackweekendrnews.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
29-04-2010
Griet met asperges
Vis; Griet met asperges
Tip : Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert m.a.w. altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.
Benodigdheden voor 4 pers;
4 grietfilets 1 bundel Mechelse asperges 15 cl room muskaatnoot een klontje boter peper en zout
Bereidingswijze :
Snijd de kopjes (5 cm) van de geschilde aspergestengels en houd apart.
Versnijd de asperges in kleine blokjes of schijfjes. Giet de room in een pot en voeg de aspergestukken toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen onder deksel. Verwijder het deksel en laat inkoken tot 1/3 van het volume verdampt is.
Stoom de grietfilets samen met de aspergekoppen gedurende 10 tot 12 minuten in de stoompot of -oven.
Schep de griet op de borden. Laat een klontje boter smelten in de saus.
Overgiet de vis met de saus en leg er de aspergepunten bij.
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
Vertrouwde groenten en fruit niet altijd even gezond
"Vertrouwde groenten en fruit niet altijd even gezond"
We moeten dagelijks vijf porties groenten en fruit eten, maar daar komen we stiekem vaak niet aan toe. Bovendien blijkt nu nog dat onze vertrouwde groenten en fruit minder goede voedingsstoffen bevatten dan exotischere varianten.
Tijdens het onderzoek keken de onderzoekers naar het fytonutriëntengehalte. Dit is belangrijk voor de gezondheid van ogen, beenderen, hart, brein en het immuunsysteem. Deze stoffen helpen de kans op een hartaanval of een beroerte aanzienlijk verminderen. Uit de testresultaten blijkt bijvoorbeeld dat wortelen de helft betacaroteen bevatten van zoete aardappelen, en dat papaja 15 keer meer beta-croptoxanthine bevat dan een sinaasappel waardoor deze twee exotische groenten en fruit veel beter beschermen tegen de griep
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Tomatenazijn van Mutti
Tomatenazijn van Mutti
Mutti, de Italiaanse specialist in producten op basis van tomaten, lanceert tomatenazijn op de Belgische markt. De fabrikant die eerder uitpakte tomatenconcentraat in tube en tomatenvruchtvlees in blokjes, zorgt ook nu voor een primeur op de Belgische markt.
Tijdens de productie van de originele azijn wordt het behoud van de natuurlijke smaak en authenticiteit van de tomaat nagestreefd. Volrijpe tomaten worden ingekookt tot vloeibare puree, daarna gezeefd tot een zuiver sap, en tenslotte ontdaan van alle vezels. Bij de gistingprocessen komen geen chemische stoffen te pas.
De tomatenazijn van Mutti heeft veen- en houtachtige smaakaccenten en de geur doet denken aan gedroogde tomaten. Deze aceto di pomodoro is een goede smaakmaker voor gebraden of gegrild vlees, gegrilde of gekookte vis of gekookte groenten, en past bij allerlei gemengde salades.
David Bitoune bron; knackweekendrnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Duo van cannelloni en carpaccio van sint-jakobsschelpdieren
Duo van cannelloni en carpaccio van sint-jakobsschelpdieren
Decoratie: truffelparels (kaviaarvormige truffelbolletjes, ISPC) of druppels truffelolie fleur de sel ( zeezout)
Cannelloni: 4 sint-jakobsnoten 40 g ganzenlever 1 sjalot 4 dunne sneden knolselder 4 grote bladeren spinazie olijfolie wittewijnazijn zure room fleur de sel ( zeezout) scheuten rode biet (versiering)
Bereidingswijze;
Snij 4 sint-jakobsnoten elk in 3 dunne sneetjes. Schik ze als carpaccio op de borden. Bestrooi met grofgemalen pistachenoten en verdeel er enkele truffelparels over.
Bereid de cannelloni. Meng 4 grofgesneden sint-jakobsnoten, blokjes ganzenlever en fijngesneden sjalot. Blancheer 4 dunne schijven knolselder. Marineer deze in olijfolie, en wittewijnazijn, kruid met peper en zout. Blancheer 4 grote spinaziebladeren. Verdeel de tartaar over een velletje knolselder bedekt met een spinazieblad, rol op en snij in tweeën.
Werk af met zure room en fleur de sel.
bron; knackweekendrnews.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Belg bakt beste pizza's van New York
Belg bakt beste pizza's van New York
De lekkerste pizza's van New York eet je bij een Belgische slagerszoon.
Motorino, uitgebaat door de Belg Mathieu Palombino, is door de New York Times uitgeroepen tot beste pizzeria van de Big Apple.
Palombino, zoon van een Vlaamse moeder en een Italiaanse vader, woonde tot 2000 in Moeskroen maar besloot toen zijn geluk te beproeven in Amerika. Vorig jaar opende hij pizzeria Motorino, met een vestiging in Brooklyn en East Village. Volgens de recensent van de New York Times bakt hij pizza's om duimen en vingers bij af te likken.
Motorino: 319 Graham Avenue (Devoe Street), Williamsburg, Brooklyn; (718) 599-8899; 349 East 12th Street (Second Avenue), East Village; (212) 777-2644
De fijngehakte sjalotten en de boter in een magnetronschaal leggen, afdekken en twee minuten verhitten bij 850 W.De geepmoten, de room, de witte wijn, een scheutje citroensap en de helft van de groene kruiden erbij voegen, op smaak brengen met peper en zout en zeven minuten laten garen bij 850 W.
Het stoofvocht afgieten, even inkoken, eventueel binden met roux, de resterende groene kuiden toevoegen en opnieuw door de stoofschotel mengen.
De stoofschotel verdelen over warme borden en garneren met decoratief bijgesneden citroenpartjes. Serveren met frietjes of brood.
bron; skynet.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
Staub nu ook te koop in België
Staub nu ook te koop in België
Sinds kort verdeelt Demeyere bij ons het Franse merk Staub, bekend door de geëmailleerde gietijzeren cocottes. Staub staat voor een natuurlijke, gezonde en smakelijke keuken. Dat onder meer door de picots, een soort van spikes onderaan het deksel die een voortdurende besprenkeling van condensatiedruppels garanderen.
De zwarte matte en geëmailleerde binnenkant van de cocottes is zeer resistent en de knoppen in messing of vernikkeld zijn bruikbaar in de oven. De egale bodems zijn speciaal ontwikkeld zodat ze je kookplaat niet beschadigen en dat geldt ook voor inductie. Je kan er zowel mee bakken en braden als karamaliseren en het geëmailleerde gietijzer houdt ook de koude vast zodat je je bereidingen in de koelkast kan bewaren voor het opdienen. Staub geeft bovendien een levenslange garantie op alle producten. www.demeyere.be
bron; skynet.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
28-04-2010
Pastramihotspot in Antwerpen
Pastramihotspot in Antwerpen
Broodje pastrami verkrijgbaar in Caffè Internazionale.
Op 6 mei gaat in Antwerpen de eerste Pastramihotspot open. De zaak krijgt de naam Caffè Internazionale.
Pastrami is van oorsprong een Roemeense/Joodse specialiteit. De hedendaagse Pastrami bestaat uit gerookt, gepekeld rundvlees en is razend populair in New York, waar het kortweg 'deli' wordt genoemd. De dunne plakjes vlees dienen als beleg voor sandwiches en kunnen zowel warm als koud opgediend worden.
Vanaf 6 mei kan je de echte Pastrami proeven in het Antwerpse Caffè Internazionale. De zaak, gerund door de Italiaan Marco Migliore en Deborah Waknine, biedt ook Belgisch ontbijt, verschillende Italiaanse koffies (espresso, ristretto, caffè macchiato, latte macchiato, cappucino en lungho) en huisgemaakte gebak.
- 1250 g Noordzeegarnaal (ongepeld) - 100 g kaas - 250 g paneermeel - 200 g bloem (tarwebloem) - 2 eiwit - 2 eierdooier - 75 g boter (bakboter) - 1 dl room - 2 citroen - 1 bosje peterselie - 1 cl olijfolie (extra vierge) - 0 peper - 0 zout - 10 dl water
Bereiding;
De garnalen pellen. De koppen en schalen met het water aan de kook brengen, 20 minuten laten sudderen en de garnaalfumet door een neteldoek zeven.Een roux bereiden met de boter en de helft van de bloem. De hete garnaalfumet erdoor mengen en onder voortdurend roeren inkoken tot een dikke gladde saus.De room en de eierdooiers loskloppen en bij de kokende saus voegen. Opnieuw aan de kook brengen en onmiddellijk van het vuur halen. De gemalen kaas en het citroensap erdoor mengen, op smaak brengen met peper en zout, de garnalen erdoor mengen en een nacht in de koelkast laten opstijven.
De garnaalbereiding tot kleine balletjes rollen. Het eiwit loskloppen met een scheutje olie, een weinig water, peper en zout. De balletjes door de resterende bloem wentelen, even afkloppen, in het eiwit dompelen en door het paneermeel halen.
De garnaalballetjes 6 minuten in hete olie frituren.De peterselieplukjes eveneens kort in de hete olie frituren en kruiden met zout. De minigarnaalkroketjes serveren met de gefrituurde peterselie, citroen en sliertjes citroenschil.
bron; skynet.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Carpaccio met asperges
Carpaccio met asperges
Ingrediënten voor 4 pers.
1 bussel witte asperges 200 g sneetjes carpaccio van rund 8 ansjovisfilets (in olie) 2 eetlepels mayonaise (met olijfolie) 1 theelepel worcestershiresaus 3 à 4 eetlepels melk 1/2 citroen 2 eetlepels schilfers van parmezaanse kaas 2 eetlepels grof gehakte bieslook peper en zeezout
Bereiding;
1 Schil de asperges. Breek er met de hand het houterige uiteinde vanaf. Houd schillen en uiteinden bij. Bewaar de asperges, gewikkeld in een vochtige handdoek even in de koelkast. 2 Laat met de schillen en uiteinden van de asperges, water en wat zout een bouillon koken. Laat een half uur koken. Zeef de bouillon. 3 Snijd de punten van de asperges. Snijd de stengels in schijfjes van een halve cm dik. Laat de punten en de schijfjes gedurende 2 minuten blancheren in de hard kokende bouillon van asperges. Schep de asperges eruit en spoel onder de koudwaterkraan. Laat de asperges verder afkoelen. 4 Leg de ansjovisfilets een half uur in water om wat te ontzouten. Snijd de ansjovis in kleine stukjes. 5 Meng de Worcestershiresaus, peper en wat citroensap met de mayonaise. Voeg melk tot dat een mooie maar lopende saus is ontstaan. 6 Verdeel de aspergestukken over de borden. Bestrooi met wat gehakte ansjovis. Leg er de sneetjes carpaccio op. Bedruip met de saus. Werk af met de aspergepunten, de parmezaanschilfers, wat zout en grof gehakte bieslook. Serveer.
De Oost-Vlaamse chocolatier Cavalier is er als eerste in geslaagd om gezonde Belgische chocolade te maken. Daarvoor wordt Stevia gebruikt, een caloriearme zoetstof die bijdraagt tot een betere tandhygiëne en verhoogde insuline-efficiëntie. Dat wil zeggen dat de zoetstof bijzonder geschikt is voor iedereen die zijn dagelijkse suikerinname wil beperken en toch van chocolade wil genieten.
Stevia is een natuurlijk product dat oorspronkelijk afkomstig is uit Paraguay. De plant wordt al eeuwenlang als zoetmiddel gebruikt door lokale bewoners. Maar ook andere landen, zoals Japan, kennen al langer de gezonde werking van Stevia.
Toekomst
De suikervervanger die Cavalier tot op heden gebruikt is maltitol. Maltitol had bij overmatige consumptie echter mogelijk een laxatieve bijwerking. Onderzoek met Stevia toont aan dat dit euvel nu volledig van de baan is.
Stevia is de zoetstof van de toekomst, aldus Felix Verdegem, bestuurder van Cavalier. Bovendien is deze nieuwe chocolade even lekker, of misschien zelfs lekkerder dan de traditionele chocoladerecepten mét suiker.
De nieuwe chocolade met Stevia zal heel binnenkort in productie worden genomen, en de chocoladetabletten zullen kort daarna overal in de winkelrekken verschijnen
Proefkonijn: Royale Restaurant-brasserie op het Albertstrand
Knokke in April is Ibiza niet, maar zodra de lentezon zich vertoont, zetten de gasten hun kraag rechtop en nestelen ze zich achter glas op de dijk. Het brede strand is aangeharkt om er op zijn paasbest bij te liggen.
De moeder had een brief geschreven. Dat haar zoon ooit nog een wedstrijd had gewonnen van De Morgen en dat hij toen van mij een prijs had gekregen. Dat hij inmiddels volwassen was en een restaurant had in Knokke dat goed draaide. Ze zwoer dat de zoon er niets van wist, dat ze deze brief op eigen initiatief had geschreven. Exact kan ik er niet uit citeren, want die brief zit in een verhuisdoos onder tientallen andere dozen en is bijgevolg onbereikbaar. Maar toen ik op een maandag toevallig aan de kust verzeilde en de maag begon te grommelen, herinnerde ik me wel de naam die ze had genoemd, Royale. Het blijkt een brede brasserie op het Albertstrand, met een feestelijk lunchmenu van 34 euro dat op een bord staat aangekondigd.
Neen, geen Ibiza, zien we, als we de deur openduwen, eerder een landschap van voornamelijk grijze hoofden en niet-leerplichtige kinderen. Tussen de tafels door laveren kelners en de gastheer, die bij de vaste klanten even halt houdt om een praatje te slaan en de nieuw gearriveerden een tafeltje laat kiezen. Zou dat de geliefde zoon zijn, vraag ik me af, maar ik zwijg, zoals beloofd.
De kelner brengt meteen borrelnootjes en de kaart - meer een boekje, want het dient zowel voor de koffiedrinkers 's middags als voor de aperitievers en de mensen die komen eten. Groot is het aanbod, en degelijk klassiek. Van soep tot tarbot (het duurste gerecht op de kaart), van croque-monsieur tot salade met sint-jakobsvruchten en scampi. We beslissen om in het zeerepertoire te blijven met tomaat-garnaal, garnaalkroket, vissoep en? de eerste asperges van het seizoen.
Met een karaf witte huiswijn (12,50 euro) in mooie, grote glazen, komen onmiddellijk verse borrelnootjes (wel dezelfde) en een mandje met twee soorten vers brood. Test één: de tomaat-garnaal (15,5 euro) is niet ontveld. Maar ze komt niet uit de koelkast en de mayonaise is huisgemaakt en wordt apart geserveerd. Mijn twee garnaalkroketten (12,90) zijn correct, met een harde korst, gefrituurde peterselie en een ouderwets slaatje van geraspte wortelen, komkommer en kropsla. In afwachting van het hoofdgerecht tel ik het aantal gasten. Minstens vijftig, schat ik, en de bediening loopt vlot.
Mensjes kijken is een heerlijke sport, en we vergelijken een jonge vrouw aan wie ongeveer alles gelift werd, met een wat oudere dame die duidelijk te veel en te vaak van de zon heeft genoten en nu diepbruin gerimpeld en gegroefd is. Aan de overkant komt een terrine geurige vissoep (11,90), met rouille en toast. De soep is lekker maar de rouille krijgt van mijn vriendin een onvoldoende: "Mijn man maakt dat beter, dit lijkt eerder cocktailsaus." Tja, daar heb ik geen verhaal tegen. Voor mij zijn er een vijftal witte asperges (21,90) met aardappelen gekookt in de schil, en hollandaisesaus. Die had een beetje meer pit moeten hebben, de asperges zijn goed schoongemaakt en precies gegaard. Wij zijn voldaan, maar rondom ons zien we nog nadrukkelijk genieten van crème brûlée en ijscoupes, en de hoorntjes slagroom die bij de koffie komen, worden uitgelikt. Royale is een oer-Belgische, klassieke brasserie met correct eten en toegewijde ontvangst. Wat je misschien op Ibiza niet zou vinden. Royale Zeedijk 551 8300 Knokke-Heist 050/60.22.76 Woensdag gesloten Agnes Goyvaerts bron; demorgen.be