Extra motivatie om je kleerkast op te ruimen
Regelmatig je kleerkast opruimen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je welzijn omdat het tijd bespaart en stress beperkt. We geven je alvast vijf goede redenen om eens door al je kledingstukken te gaan en weg te smijten wat je niet meer draagt.
De gemiddelde vrouw draagt 15 procent van haar garderobe niet. Dat betekent dat ze ongeveer voor 4.500 euro aan verkoopbare stukken in haar kast heeft hangen. Om te beslissen of je een kledingstuk wil bijhouden of niet, vraag je zelf dan af of het flatterend is qua materiaal, snit en kleur. Past het nu goed aan en niet wanneer je 2 kilo afvalt? Kan mogelijke schade hersteld worden? Past het bij je huidige levensstijl? Miskopen of dingen die niet meer passen kun je verkopen op veilingsite eBay of een kledingruilfeestje organiseren met je vriendinnen.
Een gemiddelde persoon verspilt een halfuur tot een uur per dag om naar dingen als sleutels, documenten of kledij te zoeken. Dit telt al gauw op. Een belangrijke organisatiehulpmiddel is door alles een duidelijk plaatsje te geven. Zorg daarom dat je riemen, handtassen en juwelen een eigen lade of plekje in de kleerkast hebben, zodat je hier makkelijker aan kunt en je een goed overzicht hebt. Zo ben je 's ochtends veel sneller klaar met bij elkaar zoeken van de perfecte outfit.
Smijt alle spullen weg die je enkel bijhoudt uit sentimentele redenen. Kleding uit slankere dagen bijhouden, kan voorkomen dat je nog echt gelukkig wordt. Ook stukken die bijvoorbeeld aan je ex doen denken, kunnen alleen maar pijnlijk zijn. Bij de stukken die je eigenlijk niet meer passen of je al zes maanden niet meer hebt gedragen, is het tijd om ze los te laten en verder te gaan. Als je iets dit seizoen niet hebt aangetrokken, zul je het dan een jaar later ook niet meer doen.
Velen denken dat veel bezittingen je gelukkiger maken. Dit vooroordeel aanpakken, kan je een boost geven aan je mentale gezondheid en je dus gelukkiger maken. Zo kun je je concentratie en welzijn verbeteren. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer stress je krijgt om dit allemaal te betalen en te beschermen. Wie minder heeft, moet ook minder organiseren. (br.hln)
|