dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    11-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoor even iets anders

    Even een tussendoortje.


    We verblijven nu al een tiental dagen in Spanje.


    De zomer heeft hier toegeslagen met temperaturen

    om "fffff..." tegen te zeggen.


    De weerberichten uit België zijn blijkbaar anders.

     
    Slecht tot maandag, naar het schijnt.

    We gaan zondag terug, dus dat komt goed uit.

    Je ziet Bob hier met 2 vrienden op het strand.

    Ik lijk veel groter, maar dat klopt niet omdat ik

    crocs aan heb met plateauzolen.

    In de achtergrond ligt Marbella, maar je ziet

    er niet veel van door de hitte en het vocht.


    Ik ben de enige op het strand met een t-shirt aan.

    Op de oorzaak kom ik ook nog terug.






    Het strand ziet er (in de zomer) wel helemaal anders uit

    dan aan de Belgische kust.




    Het is meer een georganiseerde chaos.
    Toch beter dan met de betonnen kazernes van België.




    Vlak bij onze woonplaats staan er nu dingen

    die in de winter volledig verdwijnen.




    Er komt een lopende winkel voorbij: zonnebrillen,

    sacochen, DVD´s, uurwerken...


    11-07-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quillan (1)

    We waren dus in Pézenas, brachten een aangename tijd door
    met goede herinneringen in Cap d´Agde, zeggen hello
    tegen het Canal du Midi, en rijden naar Quillan, via Béziers en Narbonne. 
    Alles bij mekaar hebben we daar in het laatste decenium
    toch wel de meeste van onze vakantietijd doorgebracht
    .   




    Een goeie extra reden om dit jaar Quillan te "doen"
    is zonder meer de viering van het 20-jarig bestaan
    van het vakantiedomein Espinet met Vlaams management.




    De Blanquette en Crémant de Limoux vloeit (hier geregeld) 
    bij beekjes.
    Bij aankomst in Bungalow 13 zit onze eerste bezoeker
    ons al op te wachten.
    Dezelfde van altijd (hij trekt in elk geval hard op die van vorig jaar).




    De eerste mei is er een keiharde receptie aan het nieuwe aangelegde meer,

    in aanwezigheid van de grote Espinet chefs, Koen en Martine, uit Kontich.





    Koen is diegene die met zijn handen niet van Greta kan blijven.
    Gelukkig voor hem is Martine niet in de buurt.
    We kunnen te voet terug, dus op een glaasje min of meer kijken we niet.




    Na een paar dagen ontnuchteren, en wat tennisgedoe,
    zijn we gereed voor het grote werk: het galadiner. 
    Gezien het maar een achtgangen diner is, hebben ze gelukkig
    enkele hapjes en drankjes voorzien vooraf .
    Tussen de prominente aanwezigen bevindt zich Benny Andersen,
    de  toetsenman van het vroegere popgroepje Abba. 
    Hij laat zich hier deskundig begeleiden door André,
    de maitre d´hotel, bij de keuze van de hapjes.




    Hoe langer in Quillan, hoe meer pret, of heeft er iemand

    een pilletje Viagra in het drankje gedaan?

    Sommigen vragen het zich af.




    Dit noemt men: de hoofden bij mekaar steken.
    Aan de lege glazen te zien, zitten we zo ongeveer aan de vierde gang.




    Een gang later beginnen de overburen ook al los te komen.




    Gang acht.
    Eindelijk eens een foto van een gerechtje dat ik zelf niet moet maken.




    The morning after.  Een wandelingetje door het domein
    om enkele grammetjes kwijt te geraken.



    Einde deel 1. Come and see next ...


    10-07-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    30-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: roodbaarsfilet met bloemkoolpuree

    Een steamer had ik nog nooit gebruikt.
    Denk nu niet direct aan de steamer van Piet Huizentruit,
    die uit de space shuttle lijkt te komen.
    Ik gebruik gewoon plastic spul, met twee verdiepingen, zie foto

     




    Dit gerechtje laat toe alles ineens te stomen,

    klaar zonder veel moeite.


    In de onderste verdieping ligt bloemkool,

    in roosjes gesneden.


    En ook de pieperkes, gescheiden met een tussenschotje.

    Een 5 minuten voor het einde wordt er een verdieping

    bovenop gezet met de vis. Ik had roodbaars genomen,

    maar hoe harder de vis, hoe beter.


    Greta lustte het niet zo, maar dat lag niet aan het gerecht.

    Vis is haar ding niet, maar daar heeft ze ongelijk in.

    Ze vond ook dat er een saus bij moest, en daar

    kan ik ze wel gelijk geven. Het gerecht valt

    (volgens de auteur) wel sterk in de smaak bij kinderen.



      ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 visfilets (roodbaars, pladijs, griet,…)

    dit gerecht kan in een keer gemaakt worden!

    1 kleine bloemkool

    gebruik daarvoor een (plastic) steamer

    1 el (magere) room

    stoom de bloemkool en de piepers ongeveer 25´

    1 el olijfolie

    stoom de gekruide vis de laatste 5 à 7´ (dunne/dikke filets)

    1 el margarine of boter

    pureer de bloemkool, meng met de room

    1 el verse gehakte peterselie

    doe de boter en de ½ van de peterselie erbij

    1 tl muskaatnoot

    bestrooi de gare vis met de rest van de peterselie

    peper en zout

    besprenkel de piepers met olijfolie, kruid ze met peper

    aardappelen, pellen, snijden in partjes

     

     

     

    TIP: knolselder, wortelen, broccoli enz

    TIP: mooier serveren kan door de (dunne) visfilets

    kan de bloemkool vervangen

    op te rollen en vast te steken met een tandenstoker



    30-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    26-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van Pézenas naar Cap d'Agde

    Een eindje zonnige weg scheidt Pézenas van de Middelandse Zee. 
    Een dagje Cap d´Agde is welgekomen, en het terugzien
    van dit aangename kustplaatsje na een jaar of 10 valt best mee.
    Met weinig moeite vinden we ons kleine hotelletje terug,
    vooral omdat het schitterend zicht (vanuit de hotelkamer)
    op zee in ons geheugen is blijven hangen.



    De zoute zeelucht en de stralende zon dwingt ons tot een wandeling,
    o.m. langs een van de twee jachthavens.
    Greta is natuurlijk al klaar om in te schepen.



    Even een paar snuisterijen kopen in een winkel,
    met een merkwaardige toonbank.



    En dit is zeer belangrijk: hier toon ik je wat je al heel lang wou weten.
    Ik laat je met eigen ogen zien hoe je een olifant kan vangen.
    De enige goede methode is: hem hard aan zijn linkeroorlel trekken.
    Niet voort verklappen hé! 
     

    Na al deze inspanningen hebben we wel een glaasje verdiend!



    De haven krioelt van restaurents en té gekke boten.



    Zelfs boten met bretellen, die worden rond gereden ...



    ...en in en uit het water worden gehesen.

    26-06-2008, 23:35 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    23-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: hamburger met knolselder (vervangt Viagra)

    Deze keer iets voor jong én oud.

    Voor de jongeren: een echte hamburger,

    en voor de senioren: echte knolselder

    (werkt langer en beter dan voetselder!)

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 hamburgers (95% zuiver rund, 5% vet)

    maak eerst de tomatensaus en laat ze zacht pruttelen

    1 kleine knolselder

    maak de selder schoon en snijd er 2 schijven af

    1 el olijfolie, zout

    dikte: +/- 1,5 cm, snijd ze bij op maat van de hamburgers

    zet ze 5´ in de microwave met wat water, op volle bak

    voor de tomatensaus:

    ze moeten lichtjes mals zijn, anders beetje langer garen

    blik met tomatenblokjes

    verhit een beetje olie in de pan, kruid en bak de burgers

    2 uien

    haal ze uit de pan en bak de knolselder goudbruin

    1 el olijfolie, lookteentjes

    doe de tomatensaus in een dienschotel (buitenrand)

    kruiden: basilicum, marjolein, tijm

    leg in het midden de knolselder, en de burger er bovenop

     

    aardappels in de schil smaken hier goed bij

     

    Dit is een bereiding voor 2, maar ik had nogal honger, en heb een ietsje meer gemaakt.
    Denk nu niet dat de fles wijn al bijna leeg was vóór het eten,
    want we drinken daar al 2 maanden van. Vandaar.



    Ik wou eerst het gerecht nog noemen "Hamburger

    Titanic Style", maar ik heb me tijdig bedacht.


    Men moet respect hebben voor de artistieke vrijheid

    van de fotograaf, d.i. Greta zoals gewoonlijk.

     

     

    23-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: ongewoon soepje

    Alles is nu Eco. Vandaar maak ik een Ecosoepje:
    niks wegggooien, alles cycleren of recycleren.
    Dus: heb je van die lekkere radijzen in huis: 
    verwerk ze in een salade, steek er een paar in je holle tand,
    maar WERP DAT LOOF NIET WEG!! 
    het heeft een grote ecowaarde, je maakt er gewoon soep van. 
    Wie geen spinazie lust zou ik het niet aanraden,
    geef het loof in dat geval aan de konijnen.
    Onthoud dat de smaak die van spinazie benadert.
    Hierbij het receptje, eenvoudig als altijd.

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    vers loof van 2 bossen radijzen

    was het radijsloof en snijd het in grote stukken

    d.w.z. stelen en bladeren

    pel de uien en snijd ze ook in grote stukken

    2 uien

    giet ½ l vleesboeljon over de groenten

    ½ liter vleesboeljon

    laat zachtjes koken gedurende 20´

    ½ liter groentenboeljon

    mixen en kruiden

    zout, peper, andere kruiden 

    giet de andere ½ l boeljon erbij en dien op

     

     

    TIP: werp de stelen en blad van radijzen niet weg

     

    heerlijk in soep of in spinazie puree

     

     

    23-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    19-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pézenas

    Het stadje Pézenas leek ons een geschikte en geschifte

    plaats om een dag- en nachtje door te brengen.


    Op het eerste zicht stonden ze ons niet met toeters en bellen

     
    op te wachten, maar het viel achteraf wel mee.



    we hadden geboekt in de B&B Villa Juliette,
    aan de rand van het stadje.




    Het weer is in orde, zodat ons Greetje haar verfrissingetje
    buiten in het zonnetje kan nemen.




    Het huis ligt aan een redelijk drukke weg, maar is van
    de buitenwereld afgesneden door een stevige en hoge muur.
    Op de binnenplaats is voldoende parkeergelegenheid.
    Er zijn 4 logeerkamers en alles is bezet.




    In de tuin is ook nog een zwembad,
    voor de hete dagen en nachten.




    De slaapkamer is niet te ruim, en maar matig gestoffeerd.
    De douche en lavabo zijn zo klein, dat als je de zeep laat vallen,
    je gat buiten op straat hangt.

    Het is hier zeker niet slecht, maar deze B&B staat zeker
    niet in onze Top 10,
    te meer omdat de gastvrouw niet al te vriendelijk is.




    Vanuit de kamer is er wel een mooi zicht
    op het park aan de overkant van de weg.




    We hebben dan ook deskundig de straat overgestoken
    en kuieren een tijd rond in het prima verzorgde park.




    Zwarte gezwollen zwanen zwijmelen zwemmend
    in het zilte zog onder het zwoele zwerk.
    Gezwind zwelgen ze zeven zware zwanworsten
    uit Zwankendamme.




    Greta houdt ook veel van poëzie, en denkt na
    over de grote dingen des levens.




    Bob heeft nog een beetje ontbijtconfituur
    aan zijn vinger hangen en probeert het er af te likken.




    Een wandeling door het oude centrum van Pézenas
    heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.




    Sommigen zetten de bloemetjes buiten,
    en sommigen de was.




    Je moet overal je stekje hebben.




    Eén bepaald restaurant is ook een kunstgalerij.
    Ze zijn erg sterk in het gebruik van vreemde talen.




    En de avond wordt besloten in het leuke Art Nouveau
    restaurant "Molière", dat is de man die hier gewoond heeft.


    19-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    16-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tomatencrème met scampis

    In de gauwte nog een droomsoepje:
    was goed eerst je handen, want je zal je vingers aflikken!

    Ingrediënten voor 2

    bereiding

    1 sjalot

    Snipper de ui fijn in tamelijk diepe pan

    Olijfolie

    Fruit hem glazig in olijfolie en blus met de wijn

    Half glas witte wijn

    Voeg groentenboeljon en tomatenpuree toe

    ¾ l groentenboeljon

    Laat een paar minuten doorkoken

    1 à 2 tl geconcentreerde tomatenpuree

    Voeg room, pasta en scampi toe

    Scheutje room

    Breng op smaak met cayennepeper en zout

    50g gekookte pasta (kleine soort)

    Laat nog even goed doorwarmen

    Vijftal scampi per persoon

    Werk af met basilicum

    Cayennepeper en zout

    Gehakte basilicum


    16-06-2008, 21:58 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: varkensoester met appel en honing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iets supereenvoudig en Belgisch mag ook eens,

    als het maar lekker is.


    De combinatie van honing en sherryazijn

    (mijn lievelings, na Greta) laten dit hartelijk smaken.

    Voor de rest zijn het boereningrediënten van bij ons.


     

      ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 jonge uitjes

    kook de aardappelen en snij ze in dikke plakken

    2 echt dikke aardappelen

    snij de uitjes in 4, bak ze in boter een vijftal minuutjes

    1 ½ zoete appel, bijvoorbeeld Jonagold

    doe er de aardappelplakken bij, bak ze goudbruin

    2 el sherryazijn

    kruid de varkensoesters en bak ze gaar in olijfolie

    vloeibare honing

    snij de appels in partjes en voeg ze bij de piepers

    tijm en peper uit de molen

    schep alles om en laat nog enkele minuten bakken

    2 varkensoesters

    blus met de azijn en een lepel honing

    peper en zout

    kruid met peper van de molen en met tijm

     

    serveer met de varkensoesters

    16-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lac du Salagou: vulkaan onder water!

    Op weg van Montoldre naar Pézenas via de A75 kom je

    langs het Lac du Salagou in het departement Hérault.




    Het is een heel bijzondere plaats, enkel de klaprozen

    zijn hetzelfde als elders.



    dit zeer bijzondere meer ligt een 50 km ten W van Montpellier,
    op een hoogte van 140m.



    Rondom is er enkel rode aarde (ijzeroxide),
    op veel plaatsen bedekt met lava. 



    het meer wordt toeristisch uitgebaat, maar niet fanatiek



    Het is eigenlijk een gedoofde vulkaan, die via

    een klein beekje water binnenkrijgt.


    Aan de laagste kant heeft men een stuwdam gebouwd,

    en de vulkaan is onder water gelopen.



    Aan de dam heeft men gebouwd tussen 1964 en 1968.
    Men had berekend dat het jaaaaaren ging duren
    om het meer vol te krijgen, maar de natuur hielp een beetje. 
    In 1969 werd het ineens tot de helft gevuld middels
    een enorm onweer.


    Op sommige plaatsen steken nog basalten "schoorstenen"
    uit de vulkaan omhoog. Die hebben weinig last van erosie
    omdat het materiaal veel harder is dan lava.

     

    Verschillende dorpjes werden verzwolgen door het water,
    voor een paar was het op het nippertje,
    zoals in het geval van Celles.
    Volgende aflevering:  Pézenas.


    16-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    07-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.en wijle weg

    We waren net terug van Spanje, met het vliegmachien

    deze keer,
    hebben wat administratieve klussen moeten oplossen,
    de nieuwe wagen gaan halen, en we konden weer weg.
    We hebben de wagen nu zo zes weken en
    er staat al bijna 5000 km op de teller.
    Die werden voornamelijk afgerold in Frankrijk.
    Twee hoofdpunten stonden daar op het programma:
    het 20-jarig bestaan van vakantiedomein
    Espinet in Quillan (Languedoc-Rousillon) en een bezoek
    aan Greta´s schoonzus Micky in Aups, tegen de

    Gorges du Verdon.




    De eerste verblijfstop, precies na 700 km, is in
    het onooglijk plaatsje Montoldre.
    We komen uit België, dus hebben we wat lichte regen meegebracht.
    Onze gastheer Mike stond ons op te wachten
    met de paraplu in de hand.
    Een half uurtje later was het al droog .



    Deze B&B heet La Chèvre Noire, zo genoemd door
    de vorige bewoner die een geitenboer was.
    Deze mens en zijn vrouw waren trouwens op bezoek
    als we toekwamen.
    Het gebouw is volledig gerestaureerd, is een jaar open,  
    heeft (slechts) twee gastenkamers, en we waren de enige gasten.





    Onze kamer was ruim, licht en gezellig, met uitzicht
    op twee kanten van de tuin.
    De matras was bijzonder goed.




    Greta was vooral gefascineerd door de foto
    die boven het bed hing.




    Ook de badkamer was tiptop in orde, met een splinternieuwe
    douche, met tropische regen, dat in tegenstelling tot buiten.




    Vanuit onze kamer hebben we zicht op een prachtige boom
     in de tuin. Achter de boom moest twee dagen later 
    een nieuwe Gite open gaan, maar zondagavond
    (toen wij er verbleven) waren er nog werkmannen bezig.
    Nochtans was de Gite al verhuurd aan de eerste klanten
    vanaf de woensdag. Spaanse toestanden dus.





    Dit is het eerste kiekje van onze nieuwe wagen.
    Verder zie je nog een stukje van de tuin.
    Eigen groenten en kruiden komen hier rechtstreeks
    op je bord. Nog wat anders dan in een hotel.
    Links boven de wagen staan een aantal bomen in een

    perfecte cirkel.
    Het plan is op zeer korte termijn (een deel van de stenen

    liggen er al)
    binnen de cirkel een terras aan te leggen met

    zitbanken in een ronde.



    Mijn mémoires komen voor een stuk uit Montoldre.
    Let wel: geschreven met een echte pen (vogelveer)
    Deze werd geplukt van een mémoirevogel.




    Intussen zit en staat Greta ook niet stil.
    Altijd maar bijleren en slimmer worden!
    Ik denk dat ze al onze volgende quizzen wil winnen.




    We werden ontvangen in de salon met een drink en tapa´s.
    Nu is er even een rustpauze terwijl Sue kookt
    en Mike de arbeiders tracht te laten werken aan de Gite.

     




    Het diner was "uit de kunst" en dat voor een Engelse!
    Moet ik wel aan toevoegen dat ze 30 jaar in
    Zwitserland heeft gewoond. Sue is lerares in handmassage
    en andere wellness activiteiten, spreekt perfect Frans.
    Mike is geofysicus, die regelmatig als consultant werkt
    in Algerije en Canada in de olie business.
    Op zijn Frans staat meer haar dan op zijn kop.
    Heel interessante mensen die elkaar enkele jaren geleden
    pas ontmoet hebben in Griekenland.

    Heel interessante ervaring!
    Als we in de buurt komen, gaan we zeker terug.


    07-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    01-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tonijn met pepers


    Terug in België, opent dit andere culinaire mogelijkheden,
    maar toch eerst nog even iets Mediterraan,

    met verse tonijn en pepers.
    Yammy yammy.
    Heel gemakkelijk te maken, en het is op voordat je het weet.



    ingrediënten voor 4

    bereiding

    4 nogal dikke en grote plakken ham

    snij de plakken ham in grote rechthoeken

    (genre Serrano, Ganda of Bayonne)

    snipper de restjes fijn

    200g paprika´s (uit blik of bokaal)

    laat de paprika´s uitlekken

    olijfolie

    snipper drie vierden fijn en de rest in reepjes

    ½ koffielepel paprikapoeder

    doe ham- en paprikasnippers in een pannetje met 1 el olijfolie

    2 tenen look

    voeg toe: paprikapoeder, look, Cajun of cayennepeper

    peper

    laat tenminste 10´ zacht stoven met deksel

    4 fijne plakken VERSE tonijn

    verdeel paprikareepjes en peterselie over de tonijn

    aardappelen voor 4

    rol op en verpak de tonijn in de hamlapjes

    Cajunpoeder of beetje cayennepeper

    bak 3 à 5´ in een likje hete olie

     1 el gehakte platte peterselie

    verwarm borden, doe er de saus op en erboven de rolletjes

       

     


    01-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.leuk verblijf in Leuc

    Om de trip door Frankrijk af te ronden, moest ik nog iets zeggen
    en tonen van Leuc.
    Leuc is een klein dorpje, even ten Zuiden van Carcassonne. 
    Er is niks te zien of te doen, maar als je erdoor rijdt,

    en zowat verder de wijngaarden en de velden in,

    kom je op het einde van een weg aan een klein hotel.
    Dit had ik gekozen omdat het volkomen veilig is voor
    onze volgestouwde auto, op weg naar Spanje.

    Eerst hebben we natuurlijk een verfrissing genomen

    op het terras,  tot we een lawine geluiden begonnen te

    horen uit een Wild West film. 

     

    Wat ik onvoldoende doorhad, was dat het een plaats is
    om paard te (leren) rijden.


    Een massa paarden (was het nu 36 of 56?) kwamen
    uit hun eentje uit de vallei naar boven op de heuvel,
    waar het hotel ligt, na het einde van hun dagtaak. 



    De kamer waar we sliepen ziet er vrij normaal uit, maar toch...
    Soms ruiken hotelkamers naar schimmel, of boenwas, of naar verf, of hebben helemaal geen reuk, maar deze rook effenaf naar paarden.
    Nu begrijp waarom de cowboys in de films altijd zo snel
    mogelijk
    hun kamer verlieten en naar de Saloon gingen.


    Hier zie je dus Greta, op weg naar de saloon, in het domein.
    Het hotelletje is wel populair, want we zaten aan tafel
    met Engelsen, Portugezen en Fransen.
    De uitbater is een Duitser, ergens van aan het Zwarte Woud.
    Het ontbijt ´s morgens werd grotendeels voor onze neus
    weggekaapt door een bende Spaanse yuppies en yawns.
    Geef mij maar een B&B.
    Tot zover Frankrijk. Barcelona is voor een andere keer,
    want eerst moeten er meer actuele dingen aan bod komen. 


    01-06-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    23-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een vat vol mysteries

    Eerste mysterie: waarom was er zo een lang stilzwijgen

    op deze weblog? 

    Het antwoord zat vervat in een lange tekst

    van enkele dagen geleden. 

    Dit brengt ons tot het tweede mysterie: 

    na lang zwoegen aan die tekst (ik zwoeg altijd

    aan mijn teksten, tot mijn mond openvalt van het zwoegen

    en zweten en mijn tong in aanraking komt

    met het toetsenbord ter hoogte van de letters N H J U.

    In extreme gevallen neem ik ook nog de cijfers 7 en 8 mee.

    De spatiebalk is constant overdekt met een verharde laag

    kwijl, maar ik zal niet verder in detail gaan bijvoorbeeld

    over de toets alt gr).

    Welnu dus, wanneer ik mijn tekst op de weblog plaatste,

    zag ik gedurende de volgende drie minuten een grote witte

    vlek voor mijn ogen, en mijn tekst was mysterieus

    verdwenen naar de eeuwige jachtvelden.


    De dag daarna probeerde ik weer, ditmaal met

    een korte testtekst, en weer noppes.


    Ik zeg altijd: blijven proberen, en ineens, weer heel

     mysterieus, lukte het weer wel.


    Nu probeer ik met deze tekst nog eens (ik heb geen goesting

    om mijn oorspronkelijke tekst opnieuw uit mijn duim

    te zuigen),  en ik zal zien wat er gebeurt.

    Mocht het lukken, dan kan ik op korte termijn verder

    doorgaan met een aantal spetterende reportages

    uit Frankrijk (en uit de keuken).


    I cross my fingers.

     

     

     

     

    23-05-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    14-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gebakken kip met verse tomaten

    Dit is mijn laatste cooking op Spaanse bodem (voorlopig). 

    Met zachte dwang werd me meegedeeld dat er nog kipfilets

    in de diepvries zaten, en dat alles moest worden

    leeggeruimd tegen ons vertrek op woensdag.

      
    Heb ik noodgedwongen maar iets gezocht in het

     kippenkookboek.

     
    Eigenlijk een klassieker met mediterrane ingrediënten,

    en gezond ook.


     ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 dikke kipfilets (750g)

    neem grote braadpan, verhit een bodem olijfolie

    zout en peper

    bak uien, sjalot, tijm en peterselie tot uien goudgeel zijn

    olijfolie

    schep de inhoud van de pan in een kom en zet apart

    3 middelgrote uien, in vieren gedeeld

    verhit nog andere olijfolie in dezelfde pan

    1 sjalot, gehakt

    bak hierin de kipstukken tot ze goudbruin van kleur zijn

    verse tijm (Spanje) of gedroogde

    kruid met peper en zout

    5 dikke takken peterselie

    voeg toe: look, tomaten, witte wijn en cider

    2 tenen look, fijngesneden

    kook het nat 15´ tot de helft op groot vuur, kook in

    4 à 5 rijpe kleine tomaten, grof gehakt

    blijf intussen roeren in het nat

    10cl cider (Spanje: sidra) of witte wijn

    doe er 3´ voor het opdienen de olijven en citroensap bij

    zwarte olijven, zonder pit

    extra tip: champignons toevoegen, gebakken in eigen nat

    citroensap

     

     

    opdienen met gekookte piepers

     

     

     Deze keer was het voor de lunch.
    Greta ging voor de laatste keer bridgen, en voorzag een

    after-bridge party, zodat ik beter op de middag kon koken.
    Iedereen vond het lekker, maar voor mijn smaak was het

    een beetje flauw, zodat ik volgende keer

    een ietsepietsie cayennepeper zal toevoegen.




    Het is een recept uit Nice, maar kon evengoed uit Ronda

    of Valencia komen:

     
    het klassieke mediterrane gezonde boerenspul.

     
    Nog eens leuk om buiten te kunnen eten, met een glaasje

    tinto om het af te ronden.


     




    Woensdag vertrekken we...


    Ik zag vandaag op het TV-nieuws van 18.00 uur dat er 10 cm

    sneeuw ligt in Botrange.


    Leuk vooruitzicht.


    In elk geval: we laten hier een leegte achter. 

     
    Deze leegte kan je hieronder bekijken.

     

     

     


    14-04-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    13-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oktober in Frankrijk

    Door de regen van de voorbije dagen zijn de aktiviteiten

    wat beperkt. 

    Het was echt dringend nodig: net voor de druppels

    begonnen te vallen las ik in 2 (Engelse) weekbladen

    over de "drought", de verschrikkelijke droogte

    van deze winter.

     
    Het was geleden van 1912 dat het nog zo droog was.

    Het Vinuela stuwmeer, het grootste van

    de provincie Malaga, stond op 28% van zijn capaciteit. 

    Bijna een leegstand.

    Er zullen nu wel een paar % bij zijn.


    Gelukkig zijn er het laatste jaar enkele goede maatregelen

     genomen: de golf- en andere sportcomplexen moeten

    hun eigen water ophoesten. (beeldspraak).

    Ons drinkwater komt van een ontziltingsinstallatie

    die gebouwd werd in 1994 en tot vorige winter nog

    nooit gewerkt had. Om maar te zeggen dat het klimaat

    dramatisch aan het veranderen is.

     
    Binnenkort krijgen we in België nog droge zomers, stel je voor!

     
    Nu is het hier weer heerlijk warm en droog, en woensdag

    als we in waterland aankomen, zal het niet hetzelfde zijn.

     
    Zoals Greta altijd zegt:

    "België is een leuk land, maar ze moesten het overdekken".


    Toen we in oktober (voor de tiende keer of zo)

    naar Spanje reden voor de overwintering,

     
    zijn we gezigzagd via de Dordogne/Périgord

    en Languedoc-Rousillon tot in Spanje.


    Hierbij een verkorte reportage over het gedeelte Dordogne.


    Deze streek kunnen we niet loslaten, onder het motto:

    de reis is belangrijk, niet de bestemming. 






    In deze uiterst charmante Chambres d´hote verbleven we een paardagen.
    Uitgebaat door een jong Nederlands koppel, met twee dochtertjes.
    We waren de enige gasten en werden verwend...



    het is een oud gebouw dat in puin lag en volledig werd omgebouwd. 
    Het is nu een tweetal jaren open en een forse aanrader!
    Geloof me, want we hebben al aardig wat B&B´s gedaan!






    In de tuin staan nog twee woonwagens die in de zomer dienst doen als alles vol zit.




    Hier hebben we liggen dromen van...





    Bezoek aan het dorp (in feite ghost town) Collonges-la-Rouge.
    Dertig jaar geleden was ik hier ook, en er is niets veranderd...













    een ander stil dorpje (met een leuk caféterrasje) is Curemonte.




    één van mijn favorieten: Beaulieu-sur-Dordogne,
    met een nog autenthiek Middeleeuws centrum,
    waar niet het minste verkeer toegelaten is.
    Alsof je uit de teletijdmachine van prof Barabas stapt op -500 jaar.











    een haan en een aap




    De Dordogne in Beaulieu: oktober kan heerlijk zijn





    de laatste uitstap brengt ons in Turenne,
    weer een rustig stil dorpje op en rond een heuvel.


    we gingen natuurlijk helemaal naar boven, naar en in het kasteel









    groot is het niet, maar er is wel een café met een goed...



    ...biertje.


    volgende keer naar Leuc in de Languedoc en Barcelona


    13-04-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    09-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.barbecue met kalkoenspiezen

    Ik was het van plan, niet in het minst omdat

    het zomerweer was, en een Spanjaard hier in de buurt

    me goesting deed krijgen.

    Twee dagen na elkaar legde hij reuzegrote brochetten

    op de rooster (of is het "het" rooster?

    de rooster lijkt me meer iets om boeven op te leggen,

    maar ik weet het niet zeker).

    Toen ik de kwijl had doorgeslikt (met een blonde Leffe,

    een mens moet op alles voorbereid zijn),

    en de ingrediënten uit de winkel had verzameld,

    begon het te regenen (niet helemaal onverwacht).


    Zoiets kon mijn enthoesiasme niet temperen natuurlijk,

    vanonder de ovengrill is het evengoed.

    Greta vond het heel lekker (heeft ze 3X gezegd)

    en heeft 1,5 brochette naar binnengespeeld, wat veel is

    voor haar, gezien de afmeting (van de spies).


    Ik heb me opgeofferd voor de resterende 2,5 brochette.


    Hoe ik ze bereidde is heel makkelijk: iedereen kan het.

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een zakje rijst, bijv. lange Uncle Ben

    snijd het kalkoenvlees in mooie blokjes

    150g lenteworteltjes

    pel de uien en verdeel ze in vieren

    1 el azijn

    onthard ze in de microwave: 3´ in lage stand

    1 el olie

    borstel de champignons proper

    1 el honing

    steek de ingrediënten aan pennen

    zout, versgemalen peper, barbecuekruiden

    bestrijk ze met olie, kruid met zout en kruiden

    1 dik mespunt gemberpoeder of –pasta (Spanje)

    kook de rijst, haal hem uit het zakje

    500g kalkoenfilets

    maak intussen de worteltjes schoon

    4 niet te grote uien

    rasp ze fijn en meng ze door de rijst

    250g vers champignons

    maak marinade met olie, azijn, honing en de rest

    1 el olie

    leg de spitjes op de BBQ of onder de hete grill

    1 el mild paprikapoeder

    rooster ze in 15´ bruin aan alle kanten

    enkele druppels tabasco

    schep de salade om en laat marinade intrekken

     

    Lekker met gegrilleerde tomaten (zie andere)

     
    de gegrilde tomaten maken het af!


    ingrediënten voor 2

    bereiding

    6 stevige kleine tomaten

    maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje

    3 looktenen

    snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in

    olie, zout en peper naar smaak

    pers de look en vermeng de puree met de olie

     

    verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten

     

    grilleer de tomaten 7 à 10´, afhankelijk van de grootte

     

    dien ze op, bestrooid met zout en peper

     

    lekker bij bijv. kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade (zie pag.85)

     

     

     






    als je de tomaatjes insnijdt, doe dit aan de andere kant
    van het kroontje (blijven beter staan)
    als je hele malse ajuin hebt, moet je hem niet voorvermalsen natuurlijk

    09-04-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    06-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het zomert verder

    We hebben een paar rustige dagen achter de rug.
    Je ziet me de Playboy bestuderen (voor de artikels!!),
    lekker in het zonnetje op het terras.







    Let op het vissersbootje, dat langs het strand passeert
    op vijf meter afstand.
    Waarschijnlijk heeft hij net de strandpantoffel bovengehaald
     die ik daar ben kwijtgespeeld.






    Onlangs gingen we naar de rommelmarkt van Fuengirola.
    Stond daar een donkere neger met witte tanden
    en een stand met niks dan petjes met lange klep. 
    Zeg ik tegen hem: "Wat moet dat kosten vriend?"
    Antwoord hij met witte draaiende ogen: "Vijftig!".  
    Zeg ik: "Wablief? Vijftig € ? Gij denkt dat ik Julio Iglesias ben zeker?"
    Hij weer: "Nee nee, ik bedoel 50 cent".
    Ik heb het dan maar gekocht zonder af te bieden.

    A propos, vanmiddag iets gaan happen aan de Lido Beach, op het strand.
    Heel lekkere patatas bravas hebben ze hier
    (je ziet ze niet, ze zijn op en zitten binnen Bob).
    Dat doet er me aan denken dat ik nu wel eens een barbecuetje
    ga bereiden, een van de dagen, als het niet regent,
    want men verwacht hemelwater gedurende enkele dagen
    (een kleine troost: de temperatuur blijft alleszins
    boven de 20° in de schaduw)
     De meneer achter mij is aan het uitleggen aan mevrouw
    hoeveel pinten hij gaat bestellen.



     

      Tijdens een strandwandeling van een paar uren

    moet men veel vocht opnemen, zegt mijn huisdokter altijd. 
    Zodus, enkele km verder houdt Greta terecht halt bij bar Tropical.
    Verandering van onderwerp: intussen is de wagen verkocht;
    tenminste, we hebben al een voorschot mogen ontvangen.
    We kunnen dus met een gerust(?) gemoed naar België vertrekken. 
    De 16de april nemen we dus het vliegtuig en gaan we 15° lager moeten overleven.
    Tot spoedig (morgen?).


    06-04-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    03-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een doordeweekse ochtend

    Nu het opnieuw zomeruur is kunnen (moeten) we

    op het terras achteraan ontbijten,


    willen we in de zon zitten.


    Om 9 uur kan een bakje koffie lekker smaken.






    Greta ging dan maar (after)tennissen en Bob

    bleef thuis met een lichte lumbago en een bakje koffie.

     




      de veteranen hebben het vandaag weer gehad





    Wat zien we hier? Engelsen, Duitsers, een Italiaan,

    en zelfs twee Belgen op het terras van Club del Sol.





    "Verdorie, door mijn Alzheimer heb ik mijn epo thuis weer vergeten! 
    En waarvoor dienen dan die blauwe pillen hier?"


    03-04-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardappel met viseitjes en gerookte zalm

    De aardappel, patat, pieper kennen we in Europa

    sinds de 16de eeuw, dank zij de Spanjaarden

    die deze rare eetbare knol vonden bij de Inca´s.


    Archeologen en geschiedkundigen ontdekten dat

    de op grote hoogte in de Andes gevriesdroogde aardappel,

    de chuno, reeds in 1400 een belangrijk consumptiegewas

    bleek te zijn.


    Terwijl mais onder koude gebukt ging, kwam

    de aardappel vrolijk op.

    Het gerechtje is opnieuw eenvoudig te maken

    (wel wat geduld nodig om de aardappel leeg te scheppen),

    en de keuken blijft in dit geval proper, wat ons Greetje

    graag heeft.


    Ofwel maak je dit als voorgercht of lunch voor 4,

    ofwel als hoofdmaaltijd voor 2.


    Lekker (vond Greta) en gezond.

    En speciaal voor Philippe op witte borden geserveerd.

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    4 grote aardappelen

    klop de helft van de room op in een beker

    200g gerookte zalm

    breng hem op smaak met peper en bieslook

    50g viseitjes (of kaviaar voor Lottowinnaars)

    zet de beker voorlopig koel weg

    30 cl room

    schrob de aardappelen schoon, kook ze gaar in de schil

    4 el gehakte bieslook

    haal het bovenste deel er af en (koffie)lepel ze leeg

    ½ citroen

    hou vooral de schil ongeschonden voor de presentatie

    peper

    meng het vruchtvlees met de rest van de room

     

    doe er citroensap bij en plet tot een grove puree

     

    vul hiermee de aardappelen tot aan de afgestreken rand

     

    leg er de in reepjes gesneden zalm op

    opmerking: ingrediënten voor een lunch;

    leg er nog een lepeltje aardappelpuree op

    voor volle maaltijd: goed voor 2 personen

    werk af met de opgeklopte room en de viseitjes

     

    dien snel op, en geef er een salade bij

     


     



    We hadden dit als lunch op ons terrasje aan de achterkant,


    want vooraan was het niet te houden van de hitte.

    Jammi jammi.


    03-04-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eenmmrestauratie
    blog.seniorennet.be/eenmmre

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!