Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
fietsen in Zeeland
een potje Olaba petanque
avond in Burgos
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
terug in Vatan
Salers runderen
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
kathedraal van Cadiz
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met kaasboerin in Edam
als vrome bedevaarder
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
23-05-2008
een vat vol mysteries
Eerste mysterie: waarom was er zo een lang stilzwijgen
op deze weblog?
Het antwoord zat vervat in een lange tekst
van enkele dagen geleden.
Dit brengt ons tot het tweede mysterie:
na lang zwoegen aan die tekst (ik zwoeg altijd
aan mijn teksten, tot mijn mond openvalt van het zwoegen
en zweten en mijn tong in aanraking komt
met het toetsenbord ter hoogte van de letters N H J U.
In extreme gevallen neem ik ook nog de cijfers 7 en 8 mee.
De spatiebalk is constant overdekt met een verharde laag
kwijl, maar ik zal niet verder in detail gaan bijvoorbeeld
over de toets alt gr).
Welnu dus, wanneer ik mijn tekst op de weblog plaatste,
zag ik gedurende de volgende drie minuten een grote witte
vlek voor mijn ogen, en mijn tekst was mysterieus
verdwenen naar de eeuwige jachtvelden.
De dag daarna probeerde ik weer, ditmaal met
een korte testtekst, en weer noppes.
Ik zeg altijd: blijven proberen, en ineens, weer heel
mysterieus, lukte het weer wel.
Nu probeer ik met deze tekst nog eens (ik heb geen goesting
om mijn oorspronkelijke tekst opnieuw uit mijn duim
te zuigen), en ik zal zien wat er gebeurt.
Mocht het lukken, dan kan ik op korte termijn verder
Door de regen van de voorbije dagen zijn de aktiviteiten
wat beperkt.
Het was echt dringend nodig: net voor de druppels
begonnen te vallen las ik in 2 (Engelse) weekbladen
over de "drought", de verschrikkelijke droogte
van deze winter.
Het was geleden van 1912 dat het nog zo droog was.
Het Vinuela stuwmeer, het grootste van
de provincie Malaga, stond op 28% van zijn capaciteit.
Bijna een leegstand.
Er zullen nu wel een paar % bij zijn.
Gelukkig zijn er het laatste jaar enkele goede maatregelen
genomen: de golf- en andere sportcomplexen moeten
hun eigen water ophoesten. (beeldspraak).
Ons drinkwater komt van een ontziltingsinstallatie
die gebouwd werd in 1994 en tot vorige winter nog
nooit gewerkt had. Om maar te zeggen dat het klimaat
dramatisch aan het veranderen is.
Binnenkort krijgen we in België nog droge zomers, stel je voor!
Nu is het hier weer heerlijk warm en droog, en woensdag
als we in waterland aankomen, zal het niet hetzelfde zijn.
Zoals Greta altijd zegt:
"België is een leuk land, maar ze moesten het overdekken".
Toen we in oktober (voor de tiende keer of zo)
naar Spanje reden voor de overwintering,
zijn we gezigzagd via de Dordogne/Périgord
en Languedoc-Rousillon tot in Spanje.
Hierbij een verkorte reportage over het gedeelte Dordogne.
Deze streek kunnen we niet loslaten, onder het motto:
de reis is belangrijk, niet de bestemming.
In deze uiterst charmante Chambres d´hote verbleven we een paardagen. Uitgebaat door een jong Nederlands koppel, met twee dochtertjes. We waren de enige gasten en werden verwend...
het is een oud gebouw dat in puin lag en volledig werd omgebouwd. Het is nu een tweetal jaren open en een forse aanrader! Geloof me, want we hebben al aardig wat B&B´s gedaan!
In de tuin staan nog twee woonwagens die in de zomer dienst doen als alles vol zit.
Hier hebben we liggen dromen van...
Bezoek aan het dorp (in feite ghost town) Collonges-la-Rouge. Dertig jaar geleden was ik hier ook, en er is niets veranderd...
een ander stil dorpje (met een leuk caféterrasje) is Curemonte.
één van mijn favorieten: Beaulieu-sur-Dordogne, met een nog autenthiek Middeleeuws centrum, waar niet het minste verkeer toegelaten is. Alsof je uit de teletijdmachine van prof Barabas stapt op -500 jaar.
een haan en een aap
De Dordogne in Beaulieu: oktober kan heerlijk zijn
de laatste uitstap brengt ons in Turenne, weer een rustig stil dorpje op en rond een heuvel.
we gingen natuurlijk helemaal naar boven, naar en in het kasteel
groot is het niet, maar er is wel een café met een goed...
...biertje.
volgende keer naar Leuc in de Languedoc en Barcelona
het zomerweer was, en een Spanjaard hier in de buurt
me goesting deed krijgen.
Twee dagen na elkaar legde hij reuzegrote brochetten
op de rooster (of is het "het" rooster?
de rooster lijkt me meer iets om boeven op te leggen,
maar ik weet het niet zeker).
Toen ik de kwijl had doorgeslikt (met een blonde Leffe,
een mens moet op alles voorbereid zijn),
en de ingrediënten uit de winkel had verzameld,
begon het te regenen (niet helemaal onverwacht).
Zoiets kon mijn enthoesiasme niet temperen natuurlijk,
vanonder de ovengrill is het evengoed.
Greta vond het heel lekker (heeft ze 3X gezegd)
en heeft 1,5 brochette naar binnengespeeld, wat veel is
voor haar, gezien de afmeting (van de spies).
Ik heb me opgeofferd voor de resterende 2,5 brochette.
Hoe ik ze bereidde is heel makkelijk: iedereen kan het.
ingrediënten voor 2
bereiding
een zakje rijst, bijv. lange Uncle Ben
snijd het kalkoenvlees in mooie blokjes
150g lenteworteltjes
pel de uien en verdeel ze in vieren
1 el azijn
onthard ze in de microwave: 3´ in lage stand
1 el olie
borstel de champignons proper
1 el honing
steek de ingrediënten aan pennen
zout, versgemalen peper, barbecuekruiden
bestrijk ze met olie, kruid met zout en kruiden
1 dik mespunt gemberpoeder of –pasta (Spanje)
kook de rijst, haal hem uit het zakje
500g kalkoenfilets
maak intussen de worteltjes schoon
4 niet te grote uien
rasp ze fijn en meng ze door de rijst
250g vers champignons
maak marinade met olie, azijn, honing en de rest
1 el olie
leg de spitjes op de BBQ of onder de hete grill
1 el mild paprikapoeder
rooster ze in 15´ bruin aan alle kanten
enkele druppels tabasco
schep de salade om en laat marinade intrekken
Lekker met gegrilleerde tomaten (zie andere)
de gegrilde tomaten maken het af!
ingrediënten voor 2
bereiding
6 stevige kleine tomaten
maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje
3 looktenen
snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in
olie, zout en peper naar smaak
pers de look en vermeng de puree met de olie
verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten
grilleer de tomaten 7 à 10´, afhankelijk van de grootte
dien ze op, bestrooid met zout en peper
lekker bij bijv. kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade (zie pag.85)
als je de tomaatjes insnijdt, doe dit aan de andere kant van het kroontje (blijven beter staan) als je hele malse ajuin hebt, moet je hem niet voorvermalsen natuurlijk
We hebben een paar rustige dagen achter de rug. Je ziet me de Playboy bestuderen (voor de artikels!!), lekker in het zonnetje op het terras.
Let op het vissersbootje, dat langs het strand passeert op vijf meter afstand. Waarschijnlijk heeft hij net de strandpantoffel bovengehaald die ik daar ben kwijtgespeeld.
Onlangs gingen we naar de rommelmarkt van Fuengirola. Stond daar een donkere neger met witte tanden en een stand met niks dan petjes met lange klep. Zeg ik tegen hem: "Wat moet dat kosten vriend?" Antwoord hij met witte draaiende ogen: "Vijftig!". Zeg ik: "Wablief? Vijftig € ? Gij denkt dat ik Julio Iglesias ben zeker?" Hij weer: "Nee nee, ik bedoel 50 cent". Ik heb het dan maar gekocht zonder af te bieden.
A propos, vanmiddag iets gaan happen aan de Lido Beach, op het strand. Heel lekkere patatas bravas hebben ze hier (je ziet ze niet, ze zijn op en zitten binnen Bob). Dat doet er me aan denken dat ik nu wel eens een barbecuetje ga bereiden, een van de dagen, als het niet regent, want men verwacht hemelwater gedurende enkele dagen (een kleine troost: de temperatuur blijft alleszins boven de 20° in de schaduw) De meneer achter mij is aan het uitleggen aan mevrouw hoeveel pinten hij gaat bestellen.
Tijdens een strandwandeling van een paar uren
moet men veel vocht opnemen, zegt mijn huisdokter altijd. Zodus, enkele km verder houdt Greta terecht halt bij bar Tropical. Verandering van onderwerp: intussen is de wagen verkocht; tenminste, we hebben al een voorschot mogen ontvangen. We kunnen dus met een gerust(?) gemoed naar België vertrekken. De 16de april nemen we dus het vliegtuig en gaan we 15° lager moeten overleven. Tot spoedig (morgen?).
Mérida is gesticht door de Romeinse keizer Augustus
in 25 v.Christus onder de naam Emerita Augusta
en was de hoofdstad van Hispania Lucitania
( Spanje + Portugal) tijdens de Romeinse periode.
Tot zover de geschiedenis.
Genoeg gebergwandeld.
De vierde dag keren we terug naar Malaga
via een omweg: Mérida.
In het ultranieuw museum van Mérida worden ALLE
Romeinse vondsten over gans Spanje samengebracht.
Juwelen, huishoudelijke voorwerpen, beelden, enz
zijn hier te bekijken op een aangename manier.
De mozaieken, afkomstig van vloeren, geven dagelijkse
taferelen weer van 2000 jaar geleden.
Ook van muurfresco´s zijn er nog enkele bewaard.
Het oorspronkelijk amphteater is OK, maar geef mij maar
dat van Nîmes of Verona bijvoorbeeld.
HIER zijn na de verdrijving van de Romeinen veel stenen
(bijvoorbeeld van de trappen) verdwenen, om ze te gebruiken
in andere gebouwen.
Greta houdt hier een vermoeid paaltje recht.
Enkele meters naast het amphiteater vind je (als je
de pijlen volgt) het theater, waar minder bloed vloeide.
Ook vanavond is er een of andere voorstelling,
zodat de techniekers (links onderaan) begonnen zijn
met de setup.
Wat doet deze man hier? 1. hij doet een screentest met een camera voor vanavond 2. hij is een terrorist van Al Qaeda met een laser achinegeweer 3. hij heeft Jennifer Lopez gezien en filmt haar kont
Wie het juiste antwoord binnenstuurt op 23/03 vóór 23 uur ontvangt een mooie prijs.
Hier zie je Jennifer Lopez door het raam naar binnen hangen en kijken naar de Romeinse baden
Last, but not least: de mascotte van de wandelclub: