een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
08-07-2009
Peulvruchten : bonen, erwten, linzen en sojabonen
Peulvruchten : bonen,sojabonen,erwten
en linzen
Peulvruchten
behoren tot het traditionele dieet van vele volkeren en zijn een
belangrijke bron van proteïnen (eiwitten) in combinatie met
koolhydraten zoals (volkoren)brood of (volwaardige) rijst en een goede
vervanger van dierlijke proteïnen. In ons westers eetpatroon zijn ze niet
populair en worden ze maar met mondjesmaat gegeten. Vlees (dierlijke eiwitten)
heeft meer (meestal verzadigde ) vetten dan peulvruchten die weinig (onverzadigde)
vetten bevatten. Essentiële mineralen, vezels en andere phytochemicaliën zijn een onderdeel van
deze peulvruchten. Sojabonen bevatten als enige ook fyto-oestrogenen (isoflavonen). Al deze
waardevolle voedingsstoffen werken synergetisch samen om het risico op
chronische ziektes te verminderen.
Ziektepreventie
Type 2 diabetes mellitus
o Een lage glycemische index: voedsel met een hoge
glycemische index (bvb.aardappelen, wit brood, witte rijst, witte suiker) zorgt
voor een snelle stijging van de suikerspiegel in het bloed, tegelijkertijd verhoogt
de insulineafscheiding vanuit de pancreas. Een (chronische) hoge bloedsuiker en
een excessieve insuline- afscheiding worden aanzien als een oorzaak van diabetes
mellitus. Peulvruchten hebben een lage glycemische index en zorgen voor
een geleidelijke stijging van de bloedsuiker en omzetting tot de
dagelijkse broodnodige energie.(zie ook mijn blogpagina: de goede en
(slechte) kantjes van suikers)
o Obesitas of zwaarlijvigheid: is een belangrijke
risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes mellitus. Regelmatige
consumptie van voedsel met een lage glycemische index stelt het hongergevoel
uit en
vermindert op termijn de hoeveelheid voedsel dat je inneemt. Het verhoogt het gevoel
van voldaanheid. Dus ook een dieet rijk aan peulvruchten vermindert de
kans op diabetes door een betere controle van de bloedsuikerspiegel (vermijden
van pieken en dalen) en een geleidelijke en beperkte insuline-uitscheiding in
het bloed. Tegelijkertijd zorgt het voor een natuurlijke gewichtscontrole en
voorkomt het overgewicht.
Cardiovasculaire aandoeningen
o Bonen,erwten en linzen : de verschillende eigenschappen van peulvruchten
beschermen het cardiovasculaire(hartvaten) systeem.
-
zij zijn rijk aan oplosbare vezels die gekend zijn voor hun cholesterolverlagend
effect.
-
Een verhoogd homocysteïne niveau in het bloed geeft
een verhoogd risico op cardiovasculaire(CV) aandoeningen. Peulvruchten bevatten
folaten die gekend zijn voor een verlaging van deze homocysteïnes.
-
Zij zijn een rijke bron van magnesium en
potassium(kalium) en hierdoor bloeddrukverlagend. Dit betekent eveneens minder
risico op CV- ziektes.
-
Door hun lage glycemische index zorgen ze voor een
beperkt glucose- en insuline-niveau in het bloed en verlagen
het risico op cv-aandoeningen
o Soja: verschillende onderzoekers
gespreid in de tijd en onafhankelijk van elkaar stelden vast dat een dagelijkse
inname van 25 tot 50 gr. Soja-eiwitten een cholesterolverlagend (LDL)
effect van 6% tot 9% teweeg brengen.Phytosterolen, vezels en
polionverzadigde vetten in soja(eiwitten) zorgen eveneens voor een gezonder
cardiovasculair systeem in vergelijking met vlees en dierlijke eiwitten.
Kanker
o Bonen, erwten en linzen: er is een rechtstreeks verband tussen een verminderd risico op
prostaatkanker en het eten van peulvruchten. In een zesjarige
opvolging van 14000 mannelijke 7de dag adventisten uit de Verenigde
Staten die in hun dieet veel bonen, linzen en (split)erwten gebruiken, stelt
men een opmerkelijk lager voorkomen van prostaatkanker vast dan bij de gewone bevolking.
Recenter: een (prospective) studie in Nederland van 56000 mannen
resulteerde in de vaststelling van een 29% minder risico op prostaatkanker bij diegene die de hoogste
inname hebben van peulvruchten t.o.v. mannen met de laagste consumptie van deze
peulvruchten.
Als afsluiter : peulvruchten in een dieet zijn vooral
waardevol en gezond als ze ingebouwd worden in een voedingspatroon van veel
groenten, peulvruchten en fruit aangevuld met volkorengranen en andere zaden,
weinig (mager) vlees, vis en zuivelproducten.
Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zoals coca
cola, thee, redbull zijn algemene erkende middelen om je wakker te houden en
je alertheid gedurende de dag te versterken. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en verjaagt vermoeidheid
terwijl het je concentratie en waakzaamheid (tijdelijk) verhoogt.
Voor de meeste mensen zijn dosissen van 200 tot 300
milligram cafeïne volkomen onschadelijk. Dit komt overeen met 2 tot 4 koppen
koffie per dag.
Wat is voor de meeste té veel :
Bij meer dan 500 tot 600 Mgr. per dag, 5 tot 7 koppen
kunnen volgende symptomen optreden:
slapeloosheid
nervositeit en rusteloosheid
geïrriteerdheid
nausea of andere maag- en darmstoornissen
snelle of onregelmatige hartslag
angsten
hoofdpijn
spierbevingen
Maar sommige personen zijn extra gevoelig voor
cafeïne en reageren al op 1 kop koffie met angsten, geïrriteerdheid, hoofdpijn
of slapeloosheid In de eerste plaats heeft dit te maken met je gewoonte om
regelmatig koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Toch zijn
andere factoren even belangrijk zoals je
body mass, jeleeftijd,medicijnengebruik, gebruik van hormonen, je
stresstoestand en jealgemene gezondheid,
je angstgevoeligheid. Onderzoeken geven aan dat mannen gevoeliger zijn
voor cafeïne dan vrouwen.
Slapen en
cafeïne : een onderschatte combinatie
Een volwassene heeft elke nacht 7 tot 8 uur slaap
nodig. Regelmatig slaapverlies (door stress, te veel werk, of door te veel
cafeïne ) mondt uit in slaapdeprivatie. Want slaapverlies is cumulatief, het stapelt zich op. Het resulteert na
een tijd in een chronisch slaaptekort waarbij
je dagelijkse prestaties en alertheid wordenondermijnd. Dit slaaptekort en dit gebrek aan alertheid gedurende
de dag zullen de meeste maskeren door te grijpen naar cafeïnehoudende dranken
zoals bvb. Koffie of cola. Maar deze dranken zullen je ervan weerhouden s
nachts voldoende rustig en diep te slapen. Ofwel zal je slaaptijd ingekort worden,
ofwel zul je regelmatig wakker worden en je slaap is niet diep genoeg. s
Morgens ben je niet uitgerust en om fit te worden zal je weer terug naar de
cafeïne grijpen enz en de vicieuze cirkel is rond. In combinatie met
slaappillen is dit een moordende carrousel.
Wist je trouwens dat het 8 uur duurt vooraleer cafeïne uit je lichaam is verwijderd. Onderzoekers
raden je aan, wil je van een rustige natuurlijke slaap genieten, gedurende 8
uur alle cafeïnegebruik te mijden.
Medicijnen en cafeïne
Sommige antibiotica (ciprofloxacine
en norfloxacine) verlengen de werking van cafeïne. Het is aan te raden,
indien je deze antibiotica inneemt, je gebruik van cafeïnehoudende dranken
sterk te beperken.
Theophylline (een bronchodilator) wordt veel gebruikt bij
ademhalingsmoeilijkheden zoals astma, emfyseem Het wordt verstoven in de
keel en zo rechtstreeks ingeademd. Theophylline verwijdt de luchtpijpen
(bronchiën) door de omliggende spiertjes te ontspannen. Maar het heeft
tegelijkertijd cafeïneachtige effecten. Als je het neemt samen met cafeïnedranken
dan wordt de concentratie van theophylline in je bloed gevoelig verhoogd. Dit kan aanleiding
zijn tot nausea, overgeven en hartkloppingen.
Als je je cafeïnegebruik wil verminderen
Als je van de ene op de andere dag volledig stopt,
weet dan dat je enkele dagen opgezadeld zit met hoofdpijnen, nervositeit en geïrriteerdheid.
Dit is van voorbijgaande aard.
Als je gradueel vermindert kan je deze vervelende
symptomen vermijden. Je kunt ook gedeeltelijk overschakelen op cafeïnevrije
koffie en cola.
Tot slot: let
op voor pijnstillers. Sommige merken bevatten tot 130 Mgr. cafeïne perdosis.
Je ontwenningsverschijnselen bestrijden met deze pijnstillers is geen goed
idee.
Bij bessen onderscheidt men
de meer gecultiveerde soorten: bramen,
frambozen, aardbeien, blauwe bessen
en bosbessen, kruisbessen of stekelbessen, aalbessen(rode en witte) cassis of zwarte bessen en de eerder wilde zoals: veenbessen en duindoornbessen
Aardbeien bevatten evenveel
vitamine C als sinaasappelen, toch zijn bessen
velemalen heilzamer voor je
gezondheid dan sinaasappelen en ander fruit in hetalgemeen. Als je ooit de kans hebt om zelf bessen vers te plukken
(wilde of uit een tuin), kan je ervaren hoe goed ze smaken zo maar uit het
vuistje. De meeste soorten zijn voldoende zoet om zonder toevoeging van suiker te
consumeren.
De pigmenten die de blauwe
en rode kleur van bessen bepalen zijn phytochemicaliën
en flavonoïden die ziektes kunnen voorkomen. Bosbessen en vooral veenbessen
zijn heilzaam voor blaasontstekingen.
Zij werken vooral preventief en soms genezend Door het regelmatig eten van bessen wordt je risico op het krijgen van kanker verkleind. Bosbessen en frambozen
bevatten luteïne noodzakelijk voor een goed zicht en het behoud ervan
op oudere leeftijd (voorkomt maculadegeneratie samen met zeaxanthine).
Kalk (calcium)
voor stevige botten, gezonde spieren en zenuwstelsel
Calcium is cruciaal voor het optimaal functioneren van je spieren, zenuwstelsel en voor sterkebotten en tanden. Bij een tekort aan
calcium in je dagelijks dieet haalt je organisme zijn broodnodige calcium uit
je beenderen en botten om je spieren en zenuwen gezond te houden. Deze roofbouw
is de aanzet tot broze beenderen en op latere leeftijd tot de gevreesde
osteoporose of brozebottenziekte.
Waar haal je die levensnoodzakelijke calcium?
Koemelk en andere zuivelproducten zijn de gekende
calciumbronnen bij uitstek. Een glasmelk bevat 275 mgr kalk. Maar
sommige personen zijn allergisch voor koemelk terwijl andere lactose-intolerant
zijn. Nog anderen verkiezen om geen zuivel in hun dieet in te passen. Of je nu
wel of geen zuivel eet, toch is het aan te raden om ook andere calciumbronnen
in je dagelijks dieet op te nemen:
Mgr.(milligram) Calcium voor telkens 100 gr:
Hele
sardientjes in blik: 382 mgr
Groene
doperwtjes: 27 mgr
Gebakken
bonen: 61 mgr
Sesampasta of tahin : 426 mgr
Zalmmoten in blik: 277 mgr
Boerenkool : 72 mgr
Calcium én Vitamine D
Calcium wordt slechts
goed in je botten en beenderen opgenomen in combinatie met voldoende vitamine
D. vitamine D vind je hoofdzakelijk in vis en door de zomerzon op je huid.
Voor kinderen en ouderen is dit dikwijls een probleem. Extra vitamine D (best
D3) onder de vorm van een voedingssupplement is voor hen aangewezen (400 IE
minimum per dag).
Calciumvreters
Vermijd gewoontes die aanleiding zijn tot calciumverlies zoals roken en (veel) cola drinken. Pas
je dieet aan door dagelijks groenten en fruit in te lassen. Intensieve
beweging en nog beter oefeningen zoals
powertraining en fitness zorgen voor het behoud van de calcium in je botten en
beenderen en voor een stevig skelet.
Van noten wordt beweerd dat
ze te veel vetten bevatten en te calorierijk zijn voor een evenwichtig dieet. Dit
is een halve waarheid, want noten zijn
rijk aan essentiële voedingsstoffen,
vitamines en mineralen.
Recente onderzoeken tonen
aan dat het regelmatig eten van noten een belangrijk onderdeel uitmaakt van een
gezond dieet. Het vetgehalte is relatief hoog (14 tot 19 gram per 30 gr.), maar
het zijn wel de gezonde mono- en
polionverzadigde vetten.
Het betreft: amandelen,walnoten,pecans,cashews,brazielnoten,hazelnoten,macadamias,
pistache en pindas(zijn geen echte noten, wel peulvruchten zoals bonen en
erwten, maar met dezelfde eigenschappen als noten).
Ziektepreventie
Hart- en vaatziektes
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat door het regelmatig eten van
noten de kans op kransslagadervernauwing sterk wordt
verminderd. De stoffen uit noten
die deze beschermende eigenschappen bezitten zijn:
door het vervangen van verzadigde vetten in je
voeding (in vlees, koekjes, gebak, kaas ) door onverzadigde uit noten kan je je cholesterolspiegel merkelijk verlagen.
Dit gunstig effect op je cholesterol is er ook
dank zij de vezels en phytosterolen uit noten.
omega3
vetzuren, vitamine E, folaten, kalium vervolledigen het positieve beeld
Type 2 suikerziekte of ouderdomsdiabetes
In een onderzoek van 86000 vrouwen over een periode van 16 jaar blijkt
dat zij die gemiddeld vijfmaal per week30 gram noten per dag aten een 27%minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen. Het zijn vooral de onverzadigde vetten, het magnesium en
de vezels die hiervoor verantwoordelijk
zijn.
Toch zijn noten niet voor iedereen
aangewezen
Notenallergie
Noten (en vooral pindas) geven voor sommige personen aanleiding tot
milde en uirtzonderlijk ernstige
allergische reacties. Voor hen is het zeer belangrijk om telkens de ingrediëntenlabels na te lezen op voedingswaren
en het eten van noten te vermijden.
Kleuters en noten
Kleuters (tot de leeftijd van 5 jaar) geef je best geen noten te eten
(dus ook geen chocopastas zoals bv. nutella;
zij bevatten altijd hazelnoten) om later allergische
reacties te voorkomen maar ook om te vermijden dat bij het eten van hele noten (vooral pindas) kleine
partikels noot in hun luchtpijp terecht komen
en op termijn gezondheidsproblemen teweeg brengen.
Noten als trigger
Sommige personen reageren niet allergisch op noten maar zij geven bij hen
wel aanleiding tot symptomen
zoals: hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag, jeuk, rusteloosheid .enz Zie mijn blogpaginas : pijn vermijden door
het aanpassen van je dieet en
hoofdpijn en wat je eet.
Gelukkiger
zijn/worden kan je leren en wat doet dit voor je gezondheid en je wellness?
!
Roken en overgewicht zijn bvb. voorkomende oorzaken van
ziekte in onze maatschappij.Toch zijn fysische factoren maar gedeeltelijk
verantwoordelijk voor je welbevinden en je gezondheid. Werken aan je persoonlijkheid en hoe je naar het leven kijkt zijn
minstenseven belangrijk voor je
welzijn dan bvb. gezond eten en voldoende bewegen.Een hele wetenschap is opgebouwd rond positief en negatief
denken en zijn invloed op je (mentale) welbevinden. Recente bevindingen
bevestigen dat een pessimistische kijk
op hetleven je angsten verhoogt
en meteen het risico op depressie en
andere mentale aandoeningen; maar tevens de aanleiding kan zijn tot een aantal fysische aandoeningen gaande van
een gewone verkoudheid tot hartziektes
en immuniteitsproblemen.Terwijl optimisme
staat voor een gelukkiger en langer leven.
Hoe kun je meester worden over je eigen geluk en gezondheid?
Of ben je voorbestemd tot ziekte en aftakeling? In hoeverre
is het mogelijk om de principes van een
positieve kijk en optimisme aan te leren op dezelfde manier je een nieuwe
hobby je eigen maakt? Volgens de experts kan het. Maar het gebeurt alleen door voldoende inspanning en volharding.
Geen optimisme maar wel optimalisme
De meeste mensen zien optimisme als: altijd gelukkig,
oneindig hoopvol, een glas dat altijd halfvol is. Denken dat alles groots en
wonderbaarlijk is enz Dit is wat de (positieve) psychologen juist afraden.
Gezond optimisme betekent volgens hen constant in contact zijn/blijven met de realiteit. Zij die geloven dat alles
altijd goed komt tegenover zij die hetbeste maken van/halen uit de
gebeurtenissen van het leven. Drie (mentale) oefeningen om optimalisme
eigen te maken:
1. jezelf
toelaten om menselijk te
blijven/zijn. Is een opdracht tijdens je beroepsbezigheden slechter
uitgevallen dan verwacht, kan je je jezelf eraan herinneren dat je niet altijd
kan scoren en dat een minder resultaat een kans inhoudt om in de toekomst beter
te doen.
2. vervolgens
opbouwen en herbouwen. Het
onder ogen zien van de (mindere) gebeurtenissen om hieruit de lessen te trekken voor de toekomst: wat wel werkt enwat niet!
3. daar
is nog perspectief. Erkennen en leren inzien dat in je totale
levensplan één tegenvallende gebeurtenis weinig betekenis heeft.
Een aantal studies geven aan dat personen die in staat zijn
zich te focussen op de positieveuitkomst van een negatieve gebeurtenis,
zichzelf beschermen tegen de fysische
tol van stressen angsten die
verbonden zijn aan deze negatieve voorvallen. Leren dat negatieve situaties in
je leven toch voorbijgaan, en deze dus
tolereren en accepteren is meteen een achterpoortje naar een positieve overleving.
Accepteer pijn en verdriet
Optimistisch zijn betekent niet dat je pijnlijke gevoelens
en verdriet uit je leven bant. Een therapeut die depressieve mensen begeleidde
en trachtte te helpen was aanvankelijk tevreden wanneer hij erin slaagde om
deze personen te bevrijden van hun angsten, verdriet en boosheid. Ik dacht wéér
een gelukkige persoon .Achteraf bleek dit een grove misrekening: het resultaat
was geen gelukkiger mens maar wel een grote leegte die achterbleef bij die persoon.
In plaats van je te focussen op het verwijderen van het negatieve(angst,
verdriet, agressie) is het beter om
mensen aan te leren hoe ze hun (positieve) krachten naar bovenkunnen halen om deze nog te versterken.
Bij het verlies van een dierbare bvb. is het normaal en gezond om te rouwen. Je
voelt je verdrietig en soms depressief. Maar dit rouwproces blijft beperkt in
tijd zodra je erin slaagt om dit sterven
te accepteren en zo jedagelijkse
levensrealiteit terug op te nemen.
Als je niet onmiddellijk slaagt in je opzet
Kan je toch nog het
geluk van je vrienden proberen te vangen. Iedereen behoort tot een sociaal
netwerk, en hoe we ons gedragen wordt voor een groot deel bepaald door onze omgeving:
vrienden en familie. Men stelt vast dat
personen die omringd zijn door mensen diede vaardigheid bezitten om gelukkig te zijn zelf ook meer kans maken op
geluk. Zij worden als het ware aangestoken door het geluk van die
anderen. Dus kies zoveel mogelijk voor optimistische vrienden en kennissen.
Optimisme kan aangeleerd worden.
Besef wel dat het veel
inspanning en volharding vraagt om je pessimisme
om te zetten naar optimisme. Het is een
actief leer- proces en moet met volle bewustzijn worden aangepakt. Maar het
loont de moeite en het zal je gezondheid verbeteren en je zelfs een langer
leven waarborgen.
Overgewicht
bestrijden: niet met een dieet, maar hoe
dan wel ?
Ben je bezorgd om je zwaarlijvigheid en heb je al enkele
malen een dieet gevolgd maar helaas zonder succes. Niet getreurd al die energie
die je nodig hebt/had om een dieet te volgen kan je beter op een andere manier
aanwenden.
Willen vermageren door het volgen van een dieet staat min of
meer gelijk met jezelf uithongeren en heeft weinig aangename kanten. Zelfs
als je aanvankelijk succes hebt en je kilos er zo afvliegen, blijk je dit op
lange termijn meestal niet vol te houden en komen de kilos er achteraf sneller
terug aan. En je maakt kans om nog zwaarder te worden dan voorheen.( het
alomgekende jojo- effect ).
Gezonde en gevarieerde voeding is dé sleutel tot succes bij
gewichtsbeheersing en vermindering
Zwaarlijvigheid is een gevolg van overvoeding. Door gezond
te leren eten ga je automatisch een gewichtscontrole inbouwen. Dit betekent een gevarieerd dieet van: volle granen,
groenten en fruit, noten, vis, plantaardige oliën, magere zuivel, gevogelte
(en in beperkte mate ander mager vlees). Vermijd geraffineerde voeding (witte rijst,
wit brood, witte suiker), vet vlees. Volle
granen, groenten en fruit voorzien in de nodige vezels (oplosbare en
onoplosbare) en zorgen op lange termijn
voor een normale eetlust en een trage vertering. Daardoor zal je
hongergevoel minder snel optreden. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel
worden zo vermeden: de alomgekende flauwte die optreedt bij een plotse daling
van het bloedsuikergehalte en de plotse behoefte aan suikers en eten die daar
het gevolg van is.
Beperk het eten van kant en klaar- gerechten en charcuterie, bereide
vleeswaren, bouillonblokjes omwille van:
De
verborgen vetten en suikers én het teveel aan toegevoegd zout:zorgen
bijna altijd op lange termijn voor een gewichtstoename. Deze verborgen vetten(transvetten,
verzadigde vetten) en suikers zijn tevens ongezond.
De toegevoegde smaakversterkers (glutamaten
en aanverwanten): zorgen ervoor dat je eten meer smaak krijgt, waardoor
je geneigd bent om meer te eten dan je normale hongergevoel je aangeeft. Je
overeet jezelf. En er is meer: smaakversterkers en vooral MSG (monosodiumglutamaat,
E621), E620, E625 stimuleren de alvleesklier tot het produceren van insuline
zonder dat daartoe een aanleiding is. Het gevolg is een verlaagde bloedsuikerspiegel waardoor je honger krijgt en tot eten
wordt aangezet. Bovendien wordt de glucose in het bloed door de insuline
omgezet in, en opgeslagen als
lichaamsvet. Indirect zorgt MSG en Co ervoor dat je in gewicht toeneemt.
Dit effect treedt al op bij een lage doses smaakversterker.
Neem regelmatig voldoende beweging:
gemiddeld 20 à 30 minuten per dag intense beweging: wandelen,
joggen, fitness: je kiest voor jezelf de best haalbare en makkelijkst vol te
houden manier.
Drink dagelijks 2 à 2,5 liter water:
zeer belangrijk voor de
afvoer van afvalstoffen en het onderdrukken van je soms opduikend hongergevoel.
Je gezondheid en
welbevinden verzorgen met meditatie
Je leven anders leiden?
In de hooglanden van Tibet h(l)eeft men een ander leven. Het
bewustzijn van de vergankelijkheid van het bestaan is er sterk aanwezig. Het dagelijkse
leven is er hard en comfortloos. Mensen wonen in lemen huizen zonder tafels en
stoelen. Maar als je wordt uitgenodigd op de thee ontdek je hun gastvrijheid en
de brede glimlach waarmee ze je ontvangen. Hun dagelijkse bezigheden doen ze op
een rustige en ongewoon ontspannen manier.
Het onwezenlijk verweven van meditatie in alle activiteiten
van hun dagelijkse leven , zoals deze Tibetanen
dit doen, is voor ons westerlingen hoogst onwaarschijnlijk en
ongeloofwaardig.
Wat is daar uit te leren voor ons eigen welbevinden? Je
leven hier laten voor wat het is en meteen vertrekken naar Tibet om samen met
de monniken op een berg te gaan mediteren is onverstandig en ook niet nodig. Want
recente onderzoeken wijzen uit dat een dagelijkse meditatiesessie van slechts 10 minuten al een groot effect heeft op je algemenegezondheid en welbevinden. Men stelt
een stijging vast van de alfagolven(relaxerende
hersengolven)en een vermindering van
angsten en depressieve stemmingen.
Onderzoekers van de Harvard Medical School ontdekten bij
mediterende personen een activatie van
het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor lichaamsfuncties die
wij niet zelf kunnen controleren zoals
de spijsvertering en de bloeddruk. Dit zijn tevens functies die mogelijk
gestoord zijn/worden bij stress. Het is niet ondenkbaar dat men door te
mediteren op een positieve manier ingrijpt
op stressgerelateerde aandoeningen zoals hartkwalen, spijsverteringsproblemen
en onvruchtbaarheid.
Wat is je eigen meditatie?
Het beeld dat de meeste hebben is een persoon die neerzit en
in stilte mediteert door zich te focussen op zijn ademhaling, een woord of een
frase. Toch zie je in Tibet monniken in de bergen al wandelend mediteren en
Chinezen taichi beoefenen op een
meditatieve manier.
In de meditatiepraktijk
zijn er vele tradities en ontelbare manieren. Het is daardoor dat nieuwelingen
-door dit polymorfe karakter- zich afvragen of ze wel juist bezig zijn en écht
mediteren. Volgens Roger Thomson, een psycholoog en zelf een
zen-meditatiebeoefenaar, is er maar één manier om zeker te zijn dat je goed
bezig bent: als jeje beter en ontspannen voelt na je
meditatiesessie. Anderen plaatsen hiertegenover dat het toch wel moeilijk is om bij een meditatiesessie de
interne gedachtegang en soms het gepieker (internal chatter) stil te leggen en
tot zwijgen te brengen.
Het omgaan met deze internal chatter en het leven met
minder (negatieve) stress zijn voor de
meeste beginners dé motieven om te leren mediteren. Meditatie vermindert je stress maar ook je angsten krijg je beter onder
controle. Je wordt er rustiger en
kalmer door. Toch is er een kanttekening: door je meditatie wordt je meer
bewust van jezelf, je kunt je voor jezelf minder verstoppen.. Dit alles kan je
angsten vergroten. Ben je een angstige persoon toch wel voorzichtig zijn . Een
goede leermeester is zeer belangrijk. De combinatie van meditatie met
psychotherapie blijkt hier de beste oplossing te zijn.
Wetenschap en meditatie
Welke goede zaken heeft meditatie buiten
stressvermindering- nog in petto?
Verschillende studies hebben aangetoond dat er niet alleen een positieve beïnvloeding isop mentaal niveau maar evenzeer op
lichamelijk vlak.
Onderzoeken geven aan dat:
De
ernst van bepaalde hartziektes en bloedsomloopstoornissen kan worden
verminderd. Bij aderverkalking bvb is aangetoond dat door regelmatige
meditatie de verkalking wordt gestopt en zelfs gedeeltelijk omgekeerd.
Pijnbestrijding
en pijnvermindering mogelijk is
Door meditatie het
immuunsysteem wordt versterkt.
Kankerpatiënten
na meditatie(mindful)zelf aangaven minder depressief, angstig, geïrriteerd
en verward te zijn.
En tot slot:
Bij
meditatie produceer je minder cortisol, het stresshormoon bij uitstek.
Regelmatig
mediteren, bevordert je contact met je omgeving en je relativeert je eigen
zijn. Dit betekent meteen betere relaties met je verwanten en vrienden.
Iin groep mediteren bevordert
de samenhorigheid en de verbondenheid.
Wat heeft de
opwarming van de aarde te maken met je persoonlijke dieetkeuze ?
Het is dikwijls onmogelijk (o.a.door de hoge kosten) om
zonnecellen op je dak te installeren of een hybride wagen aan te schaffen maar
iedereen kan wel zijn voeding aanpassen. Dit
veranderen van je dieet kan even goed bijdragen tot de gezondmaking van onze
planeet
Schakel over op een laag CO2 dieet!De hoeveelheid vlees
die de westerling jaarlijks eet staat gelijk met 2,8 ton CO2 uitstoot. Voor je
autovervoer is dit slechts 2,2 ton. De wereldwijde
landbouw is verantwoordelijk voor 30%
van de broeikasgassenuitstoot, veel meer dan het transport. Om je
ecologische voetafdruk te verminderen is je
eetpatroon even belangrijk als het vervoermiddel dat je gebruikt.
En er is meer : overschakelen op een laag CO2 dieet is eveneens
gezond .Voedsel dat een
hoge CO2 uitstoot veroorzaakt zoals rood vlees, varkensvlees, melkproducten,
snacks zorgt ook voor veel calorieën en vet. Een eco-dieet (met lage CO2 uitstoot) bestaat hoofdzakelijk uit groenten en fruit, volle granen, vis en
mager (gevogelte)vlees en is tegelijkertijd
gewichtsvriendelijk en gezond.
De huidige wereldvoedselproductie is allesbehalve milieuvriendelijk.
Meer dan 37% van hetgrondareaal op onze aarde wordt gebruikt door de landbouw. Vele
gronden hiervan waren vroeger wouden en natuurgebied.
Belangrijke CO2 bronnen:
·
Ontbossing en ontginnen van natuurgebieden
·
Meststoffen en machines gebruikt door de
landbouw
·
Het vervoer en de infrastructuur die er voor
zorgt dat al dat voedsel op je bord belandt
Er is 7 tot 10 maal meer
(fossiele) energie nodig voor de productie en het vervoer dan de hoeveelheid
energie die het voedsel uiteindelijk aanlevert bij het consumeren.
De eenvoudigste en meest
efficiënte manier om je CO2 voetafdruk te verminderen is minder vlees eten en vooral minder
rundvlees. De vleesproductie vereist veel meer energie dan het telen van
een zelfde hoeveelheid granen of groenten en fruit. Voor de productie van 1aangeleverde
calorie plantaardig voedsel zijn slechts 2 calorieën (fossiele) energie vereist.
Voor (rund)vlees is voor 1 calorie tot soms 80 calorieën fossiele energie
nodig. Voor het voeden van deze runderen is een immense hoeveelheid graan nodig
(in de VS alleen 670 miljoen ton in 2002). En voor deze graanproductie zijn
(heel) veel meststoffen nodig die leiden tot vervuiling van het water
(fosfaten, algengroei, en vissterfte ). De methaangasuitstoot van deze runderen
is immens. Methaan veroorzaakt een tot 20X meer broeikasgasseneffect dan CO2.
Als je als (rund)vleeseter
overschakelt op een vegetarisch dieet dan spaar je jaarlijks evenveel CO2
uitstoot uit als overschakelen van een SUV wagen naar een hybride auto. En het
is gezonder: je hebt minder kans op hartziektes, hoge bloeddruk, herseninfarct,
suikerziekte
Dagelijks 100 gr rundvlees, één ei
en 30 gr kaas vervangen door de gelijke hoeveelheid groenten, fruit en
(volle)granen betekent op jaarbasis
uitsparen van 0.7 ha landbouwareaal en5.170
kg runderen.
Pijn bestrijden door meditatie (deel 2): een oefening
Pijn bestrijden en meditatie : een oefening
Ga
ontspannen zitten, sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling
Adem
telkens bewust in en uit.
Laat
na een tijd je ademhaling automatisch komen. Je niet fixeren op je
ademhaling.
Wanneer
je nog te zenuwachtig bent, tracht eerst een concentratiemeditatie uit
te voeren.
Ben
je daarna voldoende ontspannen, dan kan je pijnmeditatie starten.
Tracht
de plaats van de pijn te ervaren, te doorvoelen en te onderzoeken.
Gebruik
je ademhaling om ontspanning te brengen rond de plaats van de pijn
Vanuit
nieuwsgierigheid en concentratie speel je met de pijn.
Ga
geleidelijk verder naar het centrum van de pijn. Als je ongemak terug
groter wordt, neem terug wat afstand en vice versa
Houd
je ademhaling los en vrij. Tracht niet resultaatgericht te zijn, dit
bouwt de spanning (terug) op.
Schenk
aandacht aan wat er omgaat in je geest wanneer je je concentreert op de
pijn.
Laat
de pijn zijn wat ze is niet meer of niet minder.
Alvorens
te beëindigen is het aan te raden af te bouwen door over te schakelen op
een concentratiemeditatie.
Probeer
vervolgens langzaam je aandacht terug te richten op andere delen van je
lichaam en op de geluiden in je omgeving. Beweeg enstretch je spieren en
open je ogen.
(Chronische) Pijn bestrijden door meditatie in plaats van medicatie?
De Pijnervaring is zeer complex
Bij lichamelijke pijn
is de pijn zelf een louter fysische sensatie in je lijf. Maar de totale pijnsensatie is zoveel meer
dan alleen een lichamelijke gewaarwording. Pijn
kan een verschrikkelijk lijden teweeg brengen.
Wat maakt de pijnbeleving dan zo moeilijk? Buiten het feit
dat pijn zo sterk en intens kan zijn en zo totaal je aandacht opeist, zijn er
vele wegen van waaruit de pijn ontstaat en zich manifesteert. Een groot deel
van het pijn-lijden ontstaat vanuit je
gedachten en je emotionele reactie op de fysieke pijn. Het roept angsten op,
droefheid, agressie en frustraties afhangend van onze recente ervaringen en
overtuigingen.
Je vraagt je af: hoe
lang het gaat duren, waar de pijn vandaan komt, waar ze zich het meest gaat
manifesteren, of je in staat gaat zijn ze te verdragen enz
Onderliggende
gevoelens over de pijn die niet zo evident en zichtbaar zijn spelen
eveneens mee zoals daar zijn: het gevoel van eigen falen, of de pijn is een
straf, een gevoel van verlatenheid of waarom moet mij dit overkomen? . Zo
zijn er allerhande gevoelens en emoties die opkomen.
De pijn onder ogen zien en (ver)dragen door meditatie
Van belang is je bewust
te worden van het onderscheid tussen: wat
is nu de eigenlijke(fysische ) pijn
en wat is het pijnlijden dat de louter
fysische pijn versterkt vanuit je gedachten, gevoelens en emoties.
Het doel van
meditatie is de pijn verzachten. Bij pijn ben je meestal geneigd om je
te verzetten en je spieren te spannen. Deze houding maakt de pijn erger en
versterkt ze. Bij meditatie echter focus
je je op de relaxatie en versterk je je ontspanning t.a.v. de pijn. Je laat
tegelijkertijd alle betrokkenheid varen t.a.v. je gedachten, gevoelens die met de
pijn te maken hebben en je emotionele reacties erop. Het kan je helpen om tot
rust te komen niettegenstaande de pijn nog aanwezig is. Het pijngevoel vermindert en het pijn-lijden dat de pijn vergezelt
verdwijnt.
Door meditatie leer
je de pijn observeren zonder beïnvloed te worden door de emoties, gedachten
en gevoelens die meespelen en de pijn vele malen vergroten. Je richt je aandachtrechtstreeks op de ervaring van je 'ongemak'
en tracht dit te zien als een uitdaging i.p.v. als iets pijnlijk. Leer de ongemakken
accepteren en ontspannen te blijven. Wanneer je de pijn aanvaardt en niet uit
de weg gaat, verandert meteen de aard en
de intensiteit van deze pijn. Al je aandacht gaat naar je pijn en je tracht
de aard en de plaats van de pijn te doorgronden zoals een echte onderzoeker. Je
vraagt jezelf eerlijk af hoe erg de pijn
wel is. En hoe eigenaardig ook meestal stel je dan vast dat ze best meevalt
een dragelijk is. Zoals bij elke meditatie probeer je niet te oordelen, of
kwaad te worden omdat het niet zo perfect is zoals je zou wensen.
In een tweede deel volgt een meditatieoefening bij pijn . Zelfhulp is niet de beste manier. Beter is om een goede leermeester te
zoeken die je deze meditatie(s) kan aanleren en je hierin kan begeleiden. De oefening is maar een voorbeeld om te tonen hoe een meditatie verloopt.
Gezond en gevarieerdeten zorgt voor een juist lichaamsgewicht, een algemeenwelbevinden en een vermindering van de kans op chronische ziektes zoals
hart- en hersenaandoeningen, kanker, diabetes en botontkalking.
Een gezond dieet is algemeen gebaseerd op granen, veel groenten en
fruit; in mindere mate zuivelproducten, vlees, vis, bonen, eieren en andere
eiwitbronnen, en oliën en vetten; in zeer beperkte mate suikerrijk eten en
drinken.
Geen enkel eenzijdig dieet kan alle
essentiële voedingsstoffen voorzien die je lichaam nodig heeft. Daarom is het
belangrijk om een grote variatie van
voedsel te eten om alle essentiële vitamines, mineralen, sporenelementen en
vezels binnen te krijgen.
Acht tips voor een gezond dieet :
·
Baseer je
maaltijden op (volle)granen
·
Eet veel
groenten en fruit
·
Eet meer vis
·
vermijd
zoveel mogelijk verzadigde vetten en suiker
·
Eet minder
zout (niet meer dan 6 gr. Per dag voor een volwassene)
·
Drink
voldoende water (2 à 2,5 liter per dag)
·
Sla je
ontbijt niet over
·
(Neem
voldoende beweging en houd je gewicht onder controle.)
Stel je dagelijks dieet samen uit de volgende vier
voedselgroepen:
1. Groenten en fruit : je mag kiezen uit vers, diepgevroren, gedroogd en
uit blik. 100% fruit- en groentesap kan ook. Varieer en wissel af. Kies uit een
brede variatie en eet minstens 5 verschillende
porties per dag.(1 portie = 80 gr.) . fruit- en groentesap moet je altijd
zien als 1 portie hoeveel je er ook van drinkt. De meeste mensen eten hiervan
te weinig. Zij voorzien ons van de nodige vitamine C, caroteen, pholaten,
vezels, phytochemicaliën, koolhydraten.
2. De koolhydraten-groep zoals : rijst, havermout, muesli, aardappelen, gierst, brood,
gerst, bulghur, pasta, rogge(brood), couscous. 30% van ons dagelijks
voedsel zou uit deze voedselgroep moeten bestaan. Wij eten er anno 21ste
eeuw veel te weinig van. Eet altijd de
volwaardige vorm en vermijd geraffineerde versies zoals witbrood, witte
rijst en pastas. Je haalt hieruit o.a. je dagelijkse energie, ijzer, calcium,
(vooral onoplosbare) vezels en B-vitamines. Ook hier is afwisseling en variatie
troef.
3.Melk en afgeleiden zoals: melk, yoghurt, kazen. Sojamelk verrijkt met
calcium bij melkallergie of lactose-intolerantie. Gebruik zoveel mogelijk de
magere versies en in beperkte hoeveelheden.(2 à 3 porties per dag).Je haalt
hieruit vooral eiwitten, calcium en vitamine B12.
4. Vlees ,vis, eieren,bonen en andere verwanten: eet mager
vlees en vette vis, maar wel in beperkte hoeveelheden (70
gram eiwitten per dag is voldoende). Zij zijn een belangrijke bron van ijzer,
proteïnen, vit. B12, zink. Maar bonen en tofu(van sojabonen) missen de vitamine
B12 zo noodzakelijk voor o.a. de hersenen. Vis
is een belangrijke bron van vitamine D en Jodium belangrijk voor sterke
botten en beenderen en een goede schildklierwerking.
En wat met oliën/vetten
én suikerrijk voedsel : de meeste mensen eten te veel verzadigde vetten (in vlees, koekjes,
gebak ) en te veel suiker (in softdrink, gebak, koekjes, snoep, chocolade ). Oliën/vetten zijn nochtans onmisbaar in een
gezond dieet maar wel in beperkte mate enonder de vorm van onverzadigde oliën/vetten ( in vette vis,
olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, koolzaadolie ). (geraffineerde) Suiker
echter kun je best zoveel mogelijk schrappen uit je dagelijks dieet
Effe bezinnen: polariteit en complementariteit in je bestaan
Polariteit en complementariteit in je bestaan
Je linkerhersenhelft
correspondeert met de rechterzijde van
je lichaam en vertegenwoordigt concreet
mathematische gedachten, rationaliteit. De rechterhersenhelft is verbonden met
de linkerzijde van je lichaam en
vertegenwoordigt het artistieke,emotionele.
Zo vinden we dualiteit ook terug in
de medische wereld:
-
de rechterzijde
correspondeert met de klassieke (allopathische) geneeskunde
-
de linkerzijde met de
alternatieve vormen, waaronder vooral homeopathie.
-
Dr.Didier Grandgeorge
een gerenommeerde homeopaat uit Frankrijk maakt dit duidelijk : een dokter
moet soms de ene vorm en dan weer de andere toepassen afhankelijk van de
patiënt en zijn klachten. Wanneer iemand mij vraagt of ik ooit antibiotica
voorschrijf, dan toon ik hem mijn beide handen: de rechterhand in een vuist gebald, klaar om te boksen en de linkerhand
met de palm open klaar om testrelen.
Als we kunnen genezen op een zachte manier (de strelende hand), dan is dit toch
veel beter voor de patiënt. Maar soms is het nodig om straffe, sterke middelen
te gebruiken.
Een evenwicht vinden:
Een
nobele opdracht in je leven is om een evenwicht
te krijgen tussen deze linkseen
rechtse kant. Voor mannen meer je vrouwelijke kant ontwikkelen, voor
vrouwen meer de mannelijke.
Elk
voordeel heeft zijn nadeel, elk nadeel zijn voordeel.
Bij
elk verlies komt er ruimte voor iets
anders, iets nieuws, winst
Elke
moeilijkheid houdt ook mogelijkheden in .
Na
regen komt zonneschijn
Elke
actie, beweging wordt (of moet worden)
gevolgd door stilte, bezinning, rust.
Gezonde actie kan maar bestaan dankzij bezinning, rust, stilte én omgekeerd.
The scene, de show, de buitenkant tegenover
de binnenkant de echte inhoud.
In
onze hedendaagse samenleving valt men
meer voor de show die iemand brengt dan wel voor de inhoud, wat iemand echt
te bieden heeft. Daar doorheen kijken is moeilijk. Een echt persoonlijk contact vindt plaats vanuit de inhoud, de
binnenkant, het innerlijke waar de
kracht en de eigenheid schuilt van een persoon.
Een
raam waarachter de gordijnen gesloten zijn. De toeschouwer kan door het raam
kijkend niet oordelen over wat er binnen is, want de gordijnen verhinderen een
duidelijk zicht. Het willen begrijpen van de ander door enkel maar te kijken
naar het uiterlijke, is zoals het
bij een kamer door een raam naar binnen kijken waarvan de gordijnen dicht zijn. Men moet de kamer binnengaan om deze
duidelijk te zien.
Tegengesteld en toch complementair?
Als
er een dag is moet er een nacht zijn, en waar een nacht is is ook een dag. De
relatie tussen dag en nacht is die van een tegenstelling. Toch zijn zij
wisselend en bestaan ze samen naast elkaar, onafscheidelijk zoals de twee
zijden van een muntstuk.
In
een goede conditie is een persoon vol energie. Hij heeft een krachtige geest,
warmte doorstroomt zijn ledematen, zijn houding is actief en ambitieus. Er
liggen dan buitengewone kansen binnen zijn bereik.
De
tegenstelling is een man zonder energie, met koude ledematen, een
pessimistische houding, onevenwichtige bewegingen, een zwakke wil. In dit
stadium zou men zich volledig terug moeten trekken en zich conformeren aan de
bestaande situatie. Want een poging om in deze gesteldheid vooruit te geraken
zal alleen maar falen en de negatieve toestand bevestigen. Dit terug trekken
hoeft niet permanent te zijn. In het aanvaarden van deze passieve (leegheid)
toestand kan je terug de positieve kant ervan cultiveren.
Geconfronteerd
met een kleine mislukking klagen mensen al over het hebben van ongeluk. Zij
voelen zich meteen verloren. Maar als de zon schijnt zal er ook regen zijn en
in elk nadeel ligt meteen een voordeel besloten.
Enkele kanttekeningen bij de weldaden van groenten en fruit
Door een aantal objectieve
wetenschappelijke onderzoeken en studies heeft men de heilzame werking van
groenten en fruit vastgesteld. Toch is niet al goud wat blinkt. Enkele
nuanceringen zijn hier op hun plaats:
Groenten zijn heilzamer dan fruit
Uit onderzoeken blijkt dat de voedingswaarde van groenten in de meeste gevallen groter is dan die van fruit. Fruit
bevat in vergelijking met groenten minder vitamines, mineralen en
sporenelementen.
Niet alle groenten en fruit zijn voor iedereen even heilzaam en gezond
Gezonde voeding is ook een
subjectief gegeven. Dit betekent dat ieder voor zich de heilzame werking
van groenten en fruit moet ervaren., maar eveneens de nadelige gevolgen van
sommige groenten of fruit. Het schrappen van bepaald voedsel uit je dieet is
nodig bij een slechte reactie van je lichaam. (hoofdpijn; diarree; buikkrampen;
opgeblazen gevoel; duizeligheid; hartkloppingen; gasvorming; rusteloze benen;
pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten ). Bij groenten en fruit zijn dit hoofdzakelijk naargelang de persoon:
-
citrusvruchten
-
bananen
-
groenten uit de
familie van de nachtschaden: tomaten, paprikas, pepertjes, aardappelen,
aubergines
-
steenvruchten:
kersen, perziken, abrikozen
-
schorseneren,
kolen
Of je slecht reageert op bepaalde groenten of fruit kan je
uitproberen door een eliminatiedieet. Zo kan je een pakket samenstellen - met nog altijd een gevarieerde keuze - waarop
je wel positief reageert.
Groenten en fruit bevatten dikwijls residus van landbouwsproeistoffen(
pesticiden)
Je kunt dit vermijden door te kiezen voor biologisch geteelde groenten en fruit.
Wanneer dit niet mogelijk is kan je een grote variatie in je dieet inlassen
zowel een variatie in soorten alsin plaats van herkomst.
De vertering van groenten en fruit is voor sommigen een probleem
Rauwe groentenen fruit eten is niet voor iedereen
vanzelfsprekend. Sommige personen hebben moeite
met de vertering ervan ( o.a. Onoplosbare vezels). Ook dit kan je door een
eliminatiedieet bij jezelf uittesten. De gemakkelijkste oplossing is je groenten koken. Het is een mythe dat: rauwe groenten beter zijn dan gekookte. Voor sommigen helpt het om rauwe groenten niet te combineren met ander voedsel .
Verschillende onderzoeken en klinische
studies tonen aan dat een dieet rijk aan groenten en fruit het risico
op chronische ziektes sterk vermindert.
Er wordt wel eens beweerd dat een
inname van hoge doses vitamines, mineralen en phytochemicaliën hetzelfde effect
heeft en eveneens ziektes kan voorkomen. Dit is echter zeer twijfelachtig en
nog nooit bevestigd door ernstige onderzoeken.
Groenten en fruit bevatten
honderden biologisch actieve phytochemicaliën die op vele manieren ziekte
voorkomen en gezondheid bevorderen. De beste manier om van deze voordelen
optimaal te genieten is door een grote
variëteit aan groenten enfruit in
je dieet op te nemen.
Cardiovasculaire aandoeningen
In een follow-up onderzoek
van 126.000 mannen en vrouwen die 8 of meer groenten en fruitconsumpties per
dag aten, stelde men een vermindering
vanhartaandoeningen vast van 20% en
voor herseninfarct een reductie van 30% ten opzichte van personen met maar
3 consumpties.
Hoge bloeddruk verhoogt de
kans op hartaanvallen en infarct. Door in je dagelijks dieet voldoende
groenten en fruit op te nemen (7 à 8
consumpties) kan je jebloeddruk merkelijk verlagen.
Type 2 diabetes of
ouderdomssuikerziekte
Door een dieet rijk aan groenten
en fruit verkrijg je een betere controle
over je bloedsuikerspiegel en heb
je een kleiner risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Kanker
Vanuit een aantal
casestudies stelde men vast dat een dieet rijk aan groenten en fruit de kans
op kanker vermindert. Het betreft dan kankers
van hetspijsverteringskanaal
(mond-, keel-, slokdarm-, maag-, darm-, rectum-,) én longen.
Broze bottenziekte of osteoporosis
Verhoogde inname van
groenten en fruit zorgt voor een
vermindering van de zuurtegraad in
je dieet en voorkomt zo de mobilisatie van calcium uit je botten en beenderen
om een normale PH in je organisme te behouden.
Door een verhoging tot 8 à 9 consumpties per dag wordt er tot 50mg calcium perdag minder uitgescheiden langs de urine.
Oog gerelateerde aandoeningen:
- Cataract of ooglensvertroebeling
Groenten en fruit vooral de
soorten rijk aan vitamine C en carotenoïden kunnen het optreden en de verergering van cataract
verminderen. Bij een studie van mannelijke gezondheidswerkers in
de VS vond men een verminderd voorkomen
van cataract bij een verhoogde inname
van broccoli en spinazie.
- Macula-degeneratie
De afbraak van de macula- het centrum van de retina(netvlies), die zorgt
voor een scherp zicht- is de belangrijkste
oorzaak van blindheid bij bejaarden boven
de 65 jaar. Luteïne en zeaxanthine zijn
carotenoïden die in een relatief
hoge concentratie voorkomen in deretina
en waarschijnlijk zo voorkomen dat er
schade wordt berokkend door licht en oxidanten aan deze retina.
In twee case-control studies werd een merkbaar lager risico vastgesteld van het optreden van macula-afbraak bij een dieet met een hogeconcentratie
van groenten rijk aan carotenoïden meer specifiek luteïne en zeaxanthine.
Chronische
bronchitis en emfyseem
Gekenmerkt
door een chronische obstructie van de luchtwegen . De voornaamste oorzaak is
roken. Maar in een aantal epidemiologische studies zijn er indicaties van een verbeterde longfunctie bij een
verhoogde consumptie van fruit en meerspecifiek
van appels. Het verband tussen deze verbetering en de fruitconsumptie is
nog onduidelijk. Men suggereert dat de vitamine C en de flavonoïden in appels
optreden als antioxidanten en zo een verdere afbraak van de longen afremmen.
En
als afsluiter: 5 tot 9 consumpties per dag is de aanrader. Maar wat zijn
voorbeelden van 1 consumptie?
·
¼ kop gedroogd
fruit (1 kop met inhoud van 20 à 25 cl).
Koolhydraten in drie gedaantes : vezels, suikers en
zetmeel
De bouwsteen van alle
koolhydraten is een suikermolecule
Enkelvoudige koolhydraten zijn meestal
samengesteld uit één enkele suikermolecule : zoals fruitsuiker (fructose), maïssuiker(glucose),
druivensuiker(dextrose) en gewone tafelsuiker(sucrose).Complexe
koolhydraten zijn opgebouwd als een
keten van suikermoleculen.
Het spijsverteringsstelsel
tracht alle koolhydraten af te breken tot enkele
suikermoleculen. Dit is de enige manier om in het bloed te worden opgenomen
onder de vorm van bloedsuiker. Zo
leveren zij de nodige energie aan je lichaamscellen en je organisme.
Vezels zijn
eigenzinnige koolhydraten. Zij worden niet in je spijsverteringsstelsel
afgebroken tot suikermoleculen. Zij passeren je darmen onverteerd. Nochtans
leveren zij een belangrijke bijdrage aan je gezondheid. De onoplosbare vezels zorgen voor een goede en regelmatige darmtransit
en de oplosbare (in water) hechten zich
aan bepaalde vetsubstanties en dragen bij tot eenverlaging van je LDL-cholesterolspiegel(de slechte). Oplosbare
vezels houden samen met je organisme het hongergevoel
en je bloedsuikerspiegel in evenwicht. Kijk
ook eens naar mijn blogpagina:Vezels
in je voeding.
Koolhydraten en de glycemische index
Vroeger ging men er van uit
dat complexe koolhydraten minder snel in het bloed werden opgenomen en omgezet tot
bloedsuiker. Recente onderzoeken wijzen uit dat dit niet altijd juist is. Zo
worden frietjes (complexe koolhydraten) bijna even snel omgezet tot
bloedsuiker dan zuivere glucose, terwijl fructose of fruitsuiker - een enkelvoudig
koolhydraat weinig effect heeft op je bloedsuiker.
Om de opnamesnelheid van
koolhydraten in het bloed te bepalen heeft men nu een glycemische index opgesteld. Bij dit nieuwe systeem bepaalt men hoe snel een bepaald koolhydraat de
bloedsuikerspiegel doet stijgen in vergelijking metpure, zuivere glucose.
Voedsel met een hoge
glycemische index, bvb. wit brood, veroorzaakt een snelle en hoge piek in je
bloedsuikerspiegel, terwijl bvb. volle granen een langzame en voorzichtige toename
van deze bloedsuiker teweeg brengen.
Voedsel met een index van 70 en hoger heeft een hoge glycemische index, andere met
een index van 55 en minder hebben een lage glycemische index.
Factoren die de glycemische index
van voedsel mee bepalen
Raffinagegraad: hoe meer verfijnd en geraffineerd hoe hoger de
glycemische index
Soort zetmeel: sommige zetmeel wordt moeilijker verteerd dan ander.
Bvb. het type zetmeel bij aardappelen zorgt ervoor dat het snel wordt omgezet
tot bloedsuiker.
Rijpheid: hoe rijper het fruit of de groente hoe hoger meestal
de glycemische index
Hoeveelheid vezels: meer vezels zorgen voor een kleinere hoeveelheid
verteerbare koolhydraten en dus een lagere index
Vethoeveelheid en zuurtegraad: hoe meer vet en/of zuur een bepaald voedsel of
maaltijd bevat hoe trager de koolhydraten worden omgezet in bloedsuiker.
Verschijningsvorm: fijngemalen graan bvb wordt sneller omgezet en geeft
een hogere glycemische index dan grover gemalen.
En voor de echte volhouders, om
volledig te zijn : het glycemisch gewicht
De glycemische index vertelt je niets over de hoeveelheid koolhydraten een bepaald voedsel aanlevert. Bvb. een
watermeloen heeft een zeer hoge glycemische index , toch zal een portie
watermeloen je bloedsuiker maar beperkt doen stijgen , want het bevat slechts
een kleine hoeveelheid koolhydraten en heel veel water. Een aantal
wetenschappers heeft daarom een classificatie van voedingsstoffen opgesteld
waarbij men rekening houdt met zowel de hoeveelheid koolhydraten dat het
aanlevert als met het impact dat dit voedsel heeft op je bloedsuikerspiegel. Deze classificatie noemt met het glycemisch
gewicht (glycemic load). Hetwordt
bepaald door de glycemische index te vermenigvuldigen met de hoeveelheidkoolhydraten een bepaald voedsel aanlevert.
Men beschouwt een glycemisch
gewicht van 20 en meer als hoog,
tussen 11 en 19 als middelmatig, vanaf
10 en minder als laag.
De
praktische conclusies en bruikbaarheid in het dagelijkse leven :
De glycemische index niet
gebruiken om je dieetkeuzes te maken. bvb een snicker heeft een lage
glycemische index (41). Toch kan je deze snoep niet beschouwen als gezond
voedsel.
Je kunt de glycemische index wel zien als een algemene gids: zoveel mogelijk
geraffineerde granen en bewerkt voedsel, witte suiker en wit brood vervangen door volle granen, volgranenbroden, bonen,
fruit en groenten, meestal voedsel
met een lage glycemische index en zonder twijfel gezond.
Aardappelen ( met een hoge glycemische index en een
hoog glycemisch gewicht) regelmatig vervangen door volrijst,volgranencouscous,
amarant, quinoa, gierst is eveneens een verstandige keuze.
Voor de geïnteresseerden :
De Universiteit van Sydney
heeft een recente en uitgebreide lijst samengesteld van 1600 meest voorkomende levensmiddelen met bepaling van zowel de
glycemische index (GI) als het glycemisch gewicht .
Voor deze website:klik op de foto en ga door naar GIdata
Suikers of koolhydraten zijn één van de belangrijkste groepen in ons
voedingspatroon. In de lever worden deze suikers afgebroken tot glucose (bloedsuiker).Zij leveren de zo noodzakelijke energie voor je cellen en organen.
Men onderscheidt enkelvoudige
én complexe koolhydraten.
-
de enkelvoudige worden zeer snel geabsorbeerd. Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten in o.a.
melk producten, fruit en witte suiker
-
de
complexe worden slecht langzaam omgezet .Bvb.in volle granen, groenten en
peulvruchten.
Complexe en sommige
enkelvoudige leveren eveneens vitamines,
mineralen envezels. Maar
voedingsproducten met geraffineerde (witte) suiker zijn niet voedzaam, het is
aan te raden deze sterk te beperken.
Hoe kan je deze goede suikers in een
dagelijks dieet inbouwen?
start je dag met een ontbijt met volle granen: volkerenboterhammen,
muesli zonder suiker, havermout,
ook tijdens de tussendoortjes en de lunch best
volle granen eten, fruit (bvb. bessen)
bij de warme maaltijd de eeuwige aardappel
regelmatig vervangen door volkorenrijst of pasta, bulghur, gierst,
vollegranencouscous, quinoa, amarant
vervang je fruitsappen door het fruit zelf. Bvb.
Een sinaasappel bevat 2 maal meer vezels en de helft minder suikers dan een
glas sinaasappelsap.
eet regelmatig bonen. Zij bevatten veel complexe
koolhydraten en tegelijkertijd (volwaardige) eiwitten.
Laat je niet misleiden!
Door de grote populariteit
van het Atkins dieet en andere lage
koolhydraatdiëten, is er bij velen het waanidee ontstaan dat koolhydraten slecht zijn voor je
gezondheid en zeker bijdragen tot vele kilos overgewicht. Dit is een
naïeve verdraaiing van de werkelijkheid. Natuurlijk kan een dieet van
hoofdzakelijk wit brood en witte rijst, van geraffineerde pasta, gesuikerde
soft drinks en ander geraffineerd en bewerkt voedsel bijdragen tot een
gevoelige gewichtstoename ( én een verhoogd risico op diabetes en coronaire
hartziekte). Maar door deze witte
producten tevervangen door volle
granen, groenten, fruit en bonen als bron van (volwaardige ) koolhydraten
zal dit zelfs resulteren in een gewichtsverlies en zeker geen gewichtstoename.
Enkelvoudige en complexe het volledige
beeld is toch genuanceerder
Suikers (in de titel) dan
bedoelen we zowel suikers, vezels als
zetmeel.
Granen zijn de
zaden van planten behorende tot de grassenfamilie. Deze eetbare soorten zijn hoofdzakelijk: tarwe, spelt, rijst, maïs, haver, rogge,
rijst, gierst, gerst. Zij kunnen verder aangevuld worden met: boekweit, quinoa, amarant, vlaszaad of
lijnzaad, wilde rijst.
De volle
graankorrel is opgebouwd uit:
de buitenste laag bestaande uit
vezels
het endosperm: de middelste laag of de koolhydraten
de binnenste laag of de kiem
Volle
granen zijn rijk aan vitaminen,
mineralen en phytochemicaliën (lignanen, phytosterolen) en vezels. Deze
heilzame voedingsstoffen zijn gelokaliseerd in de buitenste laag en in de kiem.
Het zijn juist deze twee lagen die worden verwijderd bij het raffineren van
deze granen (het wit maken: zoals bij witte bloem en geslepen witte rijst).
Een dieet
rijk aan volle granen wordt de laatste tijd meer en meer geassocieerd met verminderde risicos op een aantal
chronische ziektes. Volle granen bezitten een unieke samenstelling van
vitaminen, micronutriënten en phytochemicaliën die in synergie mooi samenwerken
om ziektes te voorkomen en de gezondheid te bevorderen.
Het voorkomen van
ziektes :
Type 2 diabetes of ouderdomsdiabetes:
(diabetes mellitus)
Bij onderzoeken in de VS waarbij de
proefpersonen per dag 3 porties volle
granen aten was het diabetesrisico verminderd met 21-30%
t.o.v. personen die nooit of sporadisch
volle granen in hun dieet hadden opgenomen. In Finland stelde men vast dat 25%
van de bevolking met de hoogste inname van volle granen, 35% minderkans
had op diabetes ten opzichte van de 25% van de inwoners met de laagste inname van deze volle granen. In een
andere studie vond men dat personen met een
hoge inname van volle granen veel minder
insulineresistentie (een aanwijzing tot
het eventueel krijgen van diabetes) ontwikkelden.
Geraffineerde granen en witte bloem
leveren snelle koolhydraten die vrijwel onmiddellijk
worden opgenomen en de
bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Hierdoor
stijgt tegelijkertijd de vraag naar insuline. Op langere termijn kan deze hoge bloedsuiker- en insulinespiegel leiden tot diabetes type 2.
Cardiovasculaire ziektes:
Uit een aantal langetermijn-
onderzoeken in de VS blijkt dat een verhoogde inname van volle granen een
sterke vermindering geeft van coronaire hartziektes enhersenberoerte(20-30%
). Het (volgranen) dieet van de onderzochte personen bestond vooral uit: volkorenbrood, volle ontbijtgranen,
bruine rijst, volle rogge, bulghur, boekweit.
Kanker
Men vindt een kankerreductie bij
personen die een dieet volgen van volle granen.
In Zweden heeft men bij een opvolgingsonderzoek van 61000 vrouwen gedurende15 jaar een vermindering vastgesteld tot 35% van colonkanker van die personen die 4,5 porties volle granen per
dag consumeerden t.o.v. van anderen met slechts
1,5 portie. In een Italiaans opvolgingsonderzoek bij een dieet van volgranenpastas stelde men eveneens een vermindering van kankers van hetspijsverteringsstelsel
vast. Het betreft zowel mond-, keel-, maag- , colon- als rectumkanker.
Intestinale aandoeningen
(ingewanden)
Door het invoeren van geraffineerde
granen in onze voeding heeft men kennisgemaakt
met een nieuwe aandoening nl. diverticulosis
(uitstulpingen of divertikels
in de darmen) eventueel gevolgd door diverticulitis.(ontsteking
van deze divertikels). Een volgranendieet voorkomt deze diverticulosis.
1,2,3,4,5 porties per dag
3 porties per dag is
een minimum om
voldoende gezondheidseffect te hebben. Beter is 4 à 5 porties waarbij je zoveel mogelijk alle geraffineerde granen vervangt door
volle granen.
Vitamine D ,het vervolg : zeer belangrijk voor onze gezondheid
Nog maar eens beklemtonen : Vitamine D, sterk
onderschat en broodnodig voor jegezondheid.
Vitamine D is essentieel bij
de aanmaak van voldoende calcium en
fosfor(botopbouw) in je
organisme. (zie mijn blogpagina : de dikwijls vergeten maar onmisbare
vitamines en mineralen).
Als inwoner van de Benelux
hebben wij dagelijks een hoge dosis vitamine D nodig. Dit wordt door de meeste
van ons onderschat Weinig voedingsmiddelen in onswesters
eetpatroon bevatten vitamine D. Vette
vis(zalm, tonijn, haring, forel,sardienen
) is de beste vitamine D bron, maar de meeste mensen eten dit niet of te
weinig. Er heerst het misverstand dat melk vitamine D zou bevatten. Dit berust
op het feit dat men in de VS vitamine D aan de melk heeft toegevoegd. Bij ons
is dit niet zo.
Eet je geen of weinig vette
vis en loop je minder dan 15 min. per dag in de zomerzon (de winterzon is
onvoldoende en een oude huid maakt weinig Vit.D aan), dan is het aan te raden
om dagelijks een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt zeker voor bejaarden en peuters (extra 5µg per
dag).
Voor bejaarden wordt aangeraden
om dagelijks een vit.D-supplement van 50µg
(2000 Int. Eenh.) in te nemen. Kom je
weinig in de zon en eet je geen of weinig vette vis dan is een dagelijkse dosis van 3000 à 4000 I.E. nog beter. Er bestaat
weinig gevaar voor overdosering.
Een aantal onderzoeken geven
het verband aan tussen een verhoogd risico op botbreuken en een beperkte
vitamine D- inname. Een vitamine
D-supplement incombinatie met extra
calciuminname (en voldoende intense beweging) voorkomteen verdere
afbraak van beenderen en botten bij bejaarden.
Bepaalde studies suggereren
eveneens een verhoogd risico op colon- en borstkanker bij een lage vitamine D-
inname. Voor echte bewijzen hiervoor zijn nog meerdere langetermijn-onderzoeken
nodig.
IJzersterk: voldoende ijzer voor een goede gezondheid
IJzer is
onmisbaar voor het goed functioneren van je organisme. Het is langs je voeding
dat je dagelijks voldoende ijzer moet opnemen. In ons westers dieet is dit voor
de meesten niet moeilijk. Wij eten voldoende vlees, daardoor krijgen wij ook
onze dagelijkse dosis ijzer binnen. Toch zijn er enkele nuances te maken op dit
ijzersterk-verhaal.
De functie van
ijzer in je organisme
IJzer is
één van de meest voorkomende metalen op onze aardbol en onmisbaar voor de
meeste levende wezens. IJzer maakt integraal deel uit van verschillende
eiwitten en enzymen die zorgen voor een optimale gezondheid. Het is een
essentieel bestanddeel van eiwitten die betrokken
zijn bij het zuurstoftransport en bij de regulatie van de celgroei en
differentiatie inje lichaam.
IJzertekort zal zo zorgen voor te weinig zuurstof in je lichaamscellen en resulteren
in oververmoeidheid, passiviteit en
verlaagde immuniteit. Te veel ijzer echter resulteert in vergiftiging en
zelfs de dood.
Ongeveer tweederde van het ijzer in je lichaam vind
je terug inhemoglobine, het
eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof
vervoert naar je weefsels. Kleinere hoeveelheden ijzer bevinden zich in de
myoglobine, een eiwit dat helpt bij de zuurstofvoorziening van de spieren en in
enzymen die assisteren bij biochemische reacties. IJzer is eveneens aanwezig in
eiwitten die dit opslaan en stockeren voor toekomstige behoeften en die dit
transporteren in het bloed. Ijzerstockage wordt gereguleerd door ijzerabsorptie
in je ingewanden.
IJzerrijk voedsel
Er zijn 2
soorten dieet-ijzer : heem- en
non-heemijzer. Heemijzer bevindt zich in de hemoglobine en dus in bloed.
Voedsel dat bloed bevat (vooral vlees en
vis) is dus eengoede ijzerbron.
Dit heemijzer wordt het makkelijkst opgenomen door ons organisme. Non-heemijzer zit in plantaardig voedsel en
er bevindt zich meer ijzer in plantaardig dan in dierlijk voedsel. Goede plantaardige ijzerbronnen zijn alle
soorten bonen, linzen, tofu, sommige volkorengranen zoals
havermout,vokorentarwemeel.
Non-heemijzer wordt echtermoeilijker
door ons organisme opgenomen.
Belangrijk : de
absorptie van ijzer uit je voeding
Bij een
volwassene wordt slechts 10 tot 15% van het
ijzer in je voeding echt opgenomen door je organisme.
Het stockageniveau van ijzer in je lichaam bepaalt mee de absorptie
van het ijzer dat je opneemt uit je voeding. Is deze stockage hoog dan zal
de ijzerabsorptie uit je voeding verminderen , omgekeerd als dit laag is dan
verloopt de absorptie beter. Dit gebeurt om je te beschermen tegen
vergiftiging door een teveel aan ijzer, wat kan leiden tot de dood.
Heemijzer uit vlees en vis (15 tot 35%) wordt -zoals hoger
al vermeld - beter geabsorbeerd dan non-heemijzer
uit plantaardig voedsel.(2 tot 20%)
De absorptie van non-heemijzer
wordt sterk beïnvloed door verschillende
voedingscomponenten zoals :
vleeseiwitten en vitamine C
verbeteren de opname
tannine (in thee, wijn),
polifenolen, calcium en phytaten (in sommige volkorengranen en groenten)
kunnen de absorptie verminderen
sommige eiwitten uit sojabonen
kunnen de opname eveneens belemmeren.
Het is dus belangrijk om met bovenstaande informatie
rekening te houden als:
-
je
ijzerinname langs je dagelijks dieet beperkt is
- je
ijzerverlies groot is: bvb. vrouwen bij sterke menstruatie
-
je
dagelijkse ijzerbehoefte groter is dan normaal: bvb. bij zwangerschap
-
bij
vegetariërs en vooral dan veganisten die alleen non-heem voedingsbronnen
gebruiken.
IJzertekort , hoe kan dit ?
Men heeft enerzijds het gewone
ijzertekort waarbij de hoeveelheden ijzer in je lichaam onder het normale
liggen en men heeft de werkelijke anemie
waarbij je te weinig rode bloedcellen hebt.
Door een verkeerd
dagelijks eetpatroon (bvb .eenzijdige voeding met een lage voedingswaarde
en met veel calorieën, vet- en suikerrijk) wordt geleidelijk een tekort opgebouwd. Op langere termijn kan dit
uitmonden in een echte anemie.
Er zijn bepaalde personen die meer risico lopen op een
tekort :
zwangere
vrouwen, kinderen en meisjes in de puberteit, vrouwen in hun vruchtbare
periode
personen
met een nierfalen ( vooral dialysepatiënten)
babys
met een laag geboortegewicht
veganisten
personen
met een gastrointestinale storing (bvb. ontsteking in de dunne darm)
kunnen soms het nodige ijzer uit hun voeding niet absorberen.
Voor deze groepen moet er extra
aandacht besteed worden aan een gezond
dagelijks dieet met voldoende voedingswaarde,differentiatie en afwisseling,
of de nodige medische behandeling volgen (met eventueel extra toedienen van
ijzer).
Aanwijzingen van ijzertekort en anemie
je
snel moe en zwak voelen
trage cognitieve en sociale
ontwikkeling
bij kinderen
verminderdeschool- en werkprestaties
moeilijk je normale
lichaamstemperatuur kunnen behouden
glossitis
of een ontstoken tong
verminderde immuniteit, vatbaarder voor allerhande
infecties.
Tot slot : opgelet voor te veel ijzer .
IJzer, eens opgenomen, wordt slechts zeer traag uit je
lichaam verwijderd. Ga dus nooit op eigen houtje ijzersupplementen innemen. Raadpleeg
altijd hierover een deskundige/arts die de echte oorzaak van het ijzertekort
tracht te achterhalen. Supplementen kunnen alleen maar bij het vaststellen van een
ernstig ijzertekort of anemie. En zelfs dan is het soms aangewezen om via een
dieetaanpassing op lange termijn je ijzertekort te verhelpen. Houd
ijzersupplementen ook altijd buiten het bereik van kinderen.
(intoxicatiegevaar)