Ouder: Hendrikus Iding
Grootouders: Hendrik Iding Petronella Jorissen
Overgrootouders: Joannes Iding Joanna Weetings Joannes Jorissen Elisabeth Derkzen
Ouder: Aleida van Uum
Grootouders: Stephan van Uum – Ida Huisman - Geertruida Willemsen
Overgrootouders: Adam van Uum – Joanna Janssen – Joannes Huisman – Alijdis Franssen
Probant Stephanus Henricus Iding, (probant = de persoon vanwaaruit onderzocht wordt) wordt geboren uit het huwelijk van Hendrikus Iding en Aleida van Uum.
Archief Dinxperlo. Geboorteregister 1853-1862. Heden den veertienden december achtienhonderdachtenvijftig, is voor ons, Dinisius Pieter Busman, Burgemeester en ambtenaar van den burgelijken stand der Gemeente Dinxperlo, provincie Gelderland, verschenen Hendrikus Iding, molenaar, oud 25 jaar, woonachtig in deze gemeente, in de Heurne, de welke ons verzocht heeft op te maken, acte van geboorte van een zoon, welke zijn huisvrouw, aleida van Uum, zonder beroep, met hem alhier wonende op maandag den dertiende der maand december dezes jaars des avonds ten acht uren ten zijnen huize ter wereld heeft gebracht en aan welke hij verklaard, dat zullen worden gegeven de voornamen Stephanus Hendrikus. Waarvan wij deze acte hebben opgemaakt, in tegenwoordigheid van Gerrit Jan Somsen, arbeider, oud vijftig jaren en van Teunis Arnoldus van Hengel, vroedmeester. Oud 54 jaar, beide woonachtig in deze gemeente, door den comparant als getuigen ten deze gekozen, welke acte zijnd in twee daartoe bestemde registers overgeschreven en voorgelezen te zijn, hebben ondertekend met den comparant en den tweede getuige; verklaard de eerste getuige niet te kunnen tekenen als zijnde in het schrijven onervaren. H. Iding, T.A.v. Hengel, D.P. Busman.
1858 December 13. In de Heurne gemeente Dinxperloo ten huize 509, het Molenhuis aan de Teunismolenweg no 1 wordt Stephanus Henricus Iding (Opa Iding) geboren uit het huwelijk van Hendrikus Iding en Aleida van Uum.
Ongetwijfeld zijn bij deze feestelijke gelegenheid de wederzijdse ouders van het echtpaar; Hendrik Iding en Petronella Jorissen en Steven van Uum en Ida Huisman aanwezig. Wellicht maken in deze dagen ook de zus van de jonge vader, Coba en zijn broers Jan, Derk en Gerrit hun opwachting. Ook de broers en zusters van de van de bruid zullen zich niet onbetuigd hebben gelaten. Momenten als een geboorte, worden in de achterhoek sterk beleefd in de opeenvolging der generaties. Er zijn vaste gebruiken aan verbonden waarvan niet gemakkelijk wordt afgeweken. Dat begint al voor de geboorte met de zorg voor de vrouw die in verwachting is, vooral als het een eersteling betreft.
Bij de zevende maand wordt gewoonlijk de buurt ervan op de hoogste gesteld dat de vrouw in verwachting is. De buurvrouwen komen op visite om de "Korf nao te kommen zeen", om te zien of de aanstaande moeder alles voor de bevalling op orde heeft. Tijdens de visite, met koffie en een glaasje, wordt de babyuitzet voor de dag gehaald en bewonderd. De man staat helemaal op de achtergrond. Een bevalling is een buurtgebeuren, waarin burenplicht een grote rol speelt. Het is de gewone gang van zaken dat buurvrouwen de zorg voor moeder en kind op zich nemen. Dat is een eer en vaak komt er geen familielid aan te pas. Daarbij natuurlijk een heleboel goede raadgevingen aan de jonge moeder, over wat ze moet nalaten of juist doen.
De dag na de geboorte is het de taak van vader met enkele buurtgenoten aangifte doen en het kind in te schrijven in de registers van de burgerlijke stand.
Hendrik doet dat samen met buurtgenoot Gerrit Jan Somsen en de vroedmeester Hengel. In katholieke gezinnen gebeurd de doop direct na de geboorte. De buurvrouwen spelen hierin een belangrijke rol. Bij aanvang van de doopplechtigheid draagt een van hen het kind de kerk binnen. De feestelijke gebeurtenis wordt voortgezet met koffie, een glaasje en een middagmaal.
Stephanus Henricus Iding is overleden op 03-10-1930 te Bladel.
|