aantal
|
voorwerp
|
bijzonderheden
|
waarde
|
1
|
haal.ketting
|
pot, ketels, haardgereedschap
|
10,00
|
|
|
HAAL
Voorwerp waaraan een pot of ketel bij het koken boven het vuur in de schouw gehangen wordt. Een zaaghaal heeft een langwerpig blad (ca. 70-90cm lang; ca. 8-10cm breed) dat aan één zijde getand is en dat eindigt in een brede (ca. 4-5cm) haak die een omkrullend lipje heeft en waaraan de ketel gehangen wordt, een lange (ca. 90-100cm) stang die kan glijden door een plat oog - bovenaan tegen de rugkant van het blad bevestigd - en die beneden eindigt in een haak, en een beugel die met het éne uiteinde scharniert in de haak van de stang en met het andere uiteinde onder een tand van het blad gezet kan worden.
De beugel kan hoger of lager in de tanden grijpen; zo kan de hoogte boven het vuur geregeld worden. De stang eindigt bovenaan meestal in een wartel; op deze wijze kan de zaaghaal om zijn verticale as bewegen terwijl de grote ring - die aan een haak in de schouw gehangen wordt - onbeweeglijk blijft.
HANGIJZER
Het hangijzer hoorde thuis in de keuken, bij het open haardvuur. Het werd nog algemeen gebruikt tot in de 19de eeuw en werd pas vervangen door de kachel en later het fornuis.
Het hangijzer bestaat uit een ijzeren ring aan twee hangarmen, die boven het vuur in de haard werd gehangen. Op de ring werd een pan of een wafelijzer gezet. Het werd bevestigd aan de haal in de schoorsteen, waar men ook de ketels aan hing. Als het hangijzer na gebruik nog heet was, was het niet met de blote hand aan te pakken.
BLAASPIJP Ijzeren of houten buis (ca. 50-60cm) waardoorheen men met de mond lucht blaast om het vuur van de haard aan te wakkeren. Het benedenuiteinde kan eventueel puntvormig - zodat het niet in de as terecht kan komen - gaffel- of spatelvormig zijn en doet dan eveneens dienst als haardvork of -schopje. Het benedenuiteinde kan ook dicht gesmeed zijn met in het midden een klein gaatje. Zo kan men veel effectiever lucht blazen. Aan het andere uiteinde is er een haak of ring waarmee de pijp wordt opgehangen.
|
|
1
|
gordijn
|
|
4,00
|
1
|
schoorsteen.kleed
|
|
0,00
|
1
|
vogel.kooi
|
|
0,00
|
1
|
spiegel
|
|
0,00
|
2
|
tafels
|
emmer, stoelen, lampen, schuimer, kammen, doorslag
|
10,75
|
12
|
stoelen
|
|
0,00
|
2
|
lampen
|
|
0,00
|
1
|
schuimer
|
|
0,00
|
1
|
kammen
|
|
0,00
|
1
|
doorslag
|
|
0,00
|
|
|
DREVEL Korte (10-15cm) metalen cilinder, aan de omtrek vaak gekarteld, soms kegelvormig of lichtjes uitgehold aan een uiteinde, om nagels in, soms uit te drijven. De timmerman gebruikt een boutdrevel, d.i. hetzelfde werktuig maar zwaarder (15-25 cm), om toognagels uit te drijven en om ze in te drijven zonder de balk met de hamer te raken. Het uiteinde is meestal plat. Het spitse uiteinde van de drevel wordt op de kop van de nagel geplaatst en op het andere wordt met de hamer geslagen. De kegelvormige punt maakt een klein gaatje in de kop en voorkomt het wegglijden van de drevel. Wanneer het uiteinde uitgehold is, komt de kop van de nagel in de holte.
|
|
18
|
borden
|
schotels, theepotten, kan,
pijpenkomfoor, koffiekan
|
10,50
|
13
|
schotels
|
|
0,00
|
2
|
thee.potten
|
|
0,00
|
1
|
kan
|
|
0,00
|
1
|
pijpen.komfoor
|
|
0,00
|
1
|
koffie.kan
|
|
0,00
|
1
|
klok
|
staande vlees, spek
|
38,00
|
|
vlees
|
partij
|
0,00
|
|
|
VLEES Om vlees e.d. te bewaren, kon men het drogen (en eventueel roken), of in de pekel zetten, d.i. in water waarin veel zout opgelost werd. De sterkte van de oplossing verschilde naargelang het vlees. Het aldus bewaard vlees mocht niet in aanraking komen met de lucht, het moest onder de pekel gehouden worden. Spijzen die te lang in de pekel bleven werden te zout en daardoor oneetbaar.
|
|
|
spek
|
partij
|
0,00
|
1
|
kleer.kast
|
porcelein, tafellakens,
beddelakens
|
36,00
|
|
porselein
|
enig
|
0,00
|
21
|
tafel.lakens
|
|
36,00
|
|
bedde.lakens
|
|
36,00
|
1
|
kleer.kast
|
aan de haard, manskleren
|
16,00
|
|
mans.kleren
|
enige, in de kast
|
0,00
|
2
|
bedden
|
1 span
|
12,00
|
3
|
lantaarns
|
lampen, koffieketel, koffiemolen,
koffiezetter, theegoed]
|
4,00
|
3
|
lampen
|
|
0,00
|
1
|
koffie.ketel
|
|
|
|