aantal
|
Voorwerp
|
bijzonderheden
|
waarde
|
|
lepels
|
|
0,00
|
2
|
bedden
|
1 span
|
20,00
|
2
|
kamer.bezems
|
vuurstoof, bak, lakens, hemden,
kerkboek, horloge, manskleren,
manskousen, lamp, tafelkleed
|
36,00
|
|
|
BEZEMS Borstels, bezems e.d. werden van natuurlijke producten vervaardigd zoals varkens- of dassehaar, twijgen of wortels.
|
|
1
|
vuur.stoof
|
|
0,00
|
1
|
bak
|
|
0,00
|
7
|
lakens
|
|
0,00
|
8
|
hemden
|
|
0,00
|
1
|
kerk.boek
|
|
0,00
|
1
|
horloge
|
zilveren
|
0,00
|
|
mans.kleren
|
enige
|
0,00
|
|
mans.kousen
|
enige
|
0,00
|
1
|
lamp
|
|
0,00
|
1
|
tafel.kleed
|
|
0,00
|
1
|
ledikant
|
met behangsel
[getaxeerd samen met manden,
stoelen, koffer, tafel]
|
15,00
|
3
|
manden
|
|
0,00
|
7
|
stoelen
|
|
0,00
|
1
|
koffer
|
|
0,00
|
1
|
tafel
|
|
0,00
|
2
|
vaten
|
bier, potten, tafel, kast, potten,
melk, boterpotten, boter, ton,
stel, gieter, borden, schotels
|
32,00
|
|
bier
|
in de vaten
|
0,00
|
2
|
potten
|
ijzeren
|
0,00
|
1
|
tafel
|
|
0,00
|
1
|
kast
|
|
0,00
|
20
|
potten
|
|
0,00
|
|
melk
|
in de potten
|
0,00
|
4
|
boter.potten
|
|
0,00
|
|
boter
|
in de boterpotten
|
0,00
|
|
|
BOTER Melk is uitstekende voeding, maar kan niet lang bewaard worden. Daarom maakt de mens er ondermeer boter en kaas van. Hoewel men boter van volle melk kan maken, verkiest men vaak de room als grondstof. Vroeger liet men de melk in een melkteil staan en schepte men er na 24 en 36 uur de room af. In de 19de eeuw dacht de mens de ontromer uit, die het mogelijk maakte hetzelfde resultaat in enkele minuten te bereiken. Na het ontromen had men dus room, en ondermelk, die minder waard is omdat nagenoeg alle vetstoffen er uit zijn. Karnen, is de melk of de room zo schudden dat het vet van de vloeistof gescheiden wordt
Het kan gebeuren dat men lang karnt zonder resultaat, wanneer het te koud is. Dan wil de melk niet boteren.
|
|
1
|
ton
|
|
0,00
|
1
|
stel
|
|
0,00
|
1
|
gieter
|
|
0,00
|
|
borden
|
enige tinnen en enige aarden
|
0,00
|
|
schotels
|
enige
|
0,00
|
2
|
bureaus
|
|
39,00
|
|
thee.goed
|
12 paar
|
|