Foto
Inhoud blog
  • 1000 7
    Zoeken in blog

    Toren roept haan
    Cursiefjes onder de kerktoren.
    Humoristisch, kritisch en soms cynisch.
    02-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.422 Willem

    422 Willem

    Willem Vermandere werd 70. Deze zanger van verrukking en verbijstering, zoals hij dat zelf zegt, verdient onze lof.
    Zijn motivering om door te gaan ligt in het zich laten grijpen door anderen. Hij viert dat met een nieuwe CD “Alles gaat over”.
    Het ITC-tijdperk is hem ook niet ontgaan. Hij voelt zich een analfabeet, als hij zich naast zijn kleinzoon aan de computer zet. Dat is helaas nog het geval voor de meeste zeventigers, tenzij ze door een toeval of door inzet inwerkten in de materie.
    Ik heb geluk gehad. Door het oprichten van een afdeling Informatica in het AVCvoMeise leerde ik de computerwereld beter kennen gedurende de laatste tien jaar van mijn carrière. Mijn opvolger werd in die periode mijn adjunct. Ik had dus maar te knippen en ik werd geholpen, ook door de leerkrachten. Mijn schoonzoon is bovendien een specialist in netwerken. Dat heeft wel als nadeel dat men afhankelijkheid inbouwt.

    02-04-2010 om 09:12 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.421 Ann

    421 Ann

    Het heeft geen haar gescheeld of AnnChristy werd virtueel op de acht kerktorens van Meise geplaatst.
    Ann Christy zou eeuwig met Meise verbonden worden, maar dan virtueel. De vijentwintigste verjaardag van haar dood werd gevierd met de inhuldiging van haar eigen plein aan het Willy Van den Berghecentrum (CC De Muze) in Meise.
    Free Souffriau mocht het naambord onthullen, in aanwezigheid van Anns zoon Benjamin en kleindochter Julie en vaste tekstschrijfster Mary Boduin. Free startte zo haar Een beetje Annders-tournee. Na één jaar stopt de tournee, om het Ann Christyproject niet uit te melken. Het eerbetoon moet háár muziek blijven. Zij geeft deze prachtige liedjes aan een volgende generatie door.
    Dergelijke initiatieven zouden meer doordacht moeten genomen worden. Ann Christy woonde eerst in de Zonnelaan en daarna op de Brusselsesteenweg. Daar zou een herdenkingsplaatje kunnen passen. Een foto in het CC zou ook niet misstaan met de vermelding van wat het verleden van AnnChristy in Meise betekende. Misschien kan de foto van de 6 urenloop in het centrum van Meise, waar Ann met Eddy Merckx het startschot gaf gebruikt worden. Dan is een ander oud zeer van onze vorige burgemeester ook van de baan.
    Op mijn blog http://blog.seniorennet.be/erfgoedmeise , aflevering 136, heb ik Ann alvast een plaats gegeven bij de merkwaardige inwoners van ons keizerlijk Meise.

    26-03-2010 om 09:28 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.420 Arrogantie

    420 Arrogantie

    Na de scouts kwam de Chiro op het voorplan, zoals de haan op de kerktoren. Maar ik vrees dat ze er beide afvielen, zoals in Meise gebeurde.
    De Chiro protesteert in een leegstaand kerkgebouw tegen een verklaring van de paus. Kent onze grootste jeugdbeweging haar plaats niet meer. Moest zij zo nodig een kerk ontheiligen, om in de pers te komen!? Vergat zij de normale gang van zaken : hiërarchisch handelen. De persoon tot wie ze zich moest richten lijkt mij onze nieuwe aartsbisschop Léonard.
    Hun arrogantie is opvallend. Ze zijn zo arrogant als de groenen, die de mens sterker achten dan de zon in het klimaatdebat! Die houden er ondertussen twee tegengestelde opvattingen op na. Want als het over kernenergie gaat is hun geloof in de mens en de wetenschap nihil.

    19-03-2010 om 09:20 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.419 Opwarming

    419 Opwarming

    De klimaatconferentie van Kopenhagen stelt de opwarming van de aarde centraal. De rol van de mens wordt daar op het voorplan gebracht.
    Maar aan een medaille zijn altijd twee kanten. We moeten ook nadenken over een mogelijke “global cooling”. De variaties in zonneactiviteit spelen een veel grotere rol. Tussen 1645 en 1715 situeren we het Maunderminimum d.i. een volledig gebrek aan zonnevlekken. Dat valt samen met de koudste periode van de kleinste ijstijd. Sinds 1950 kennen wij opnieuw een globaal maximum aan zonnevlekken. Het is dus misschien niet toevallig dat we nu in een warme periode zitten.
    Ik wil hiermee geen afbreuk doen aan de rol van de mens. Verspilling van energie is uit den boze! Mijn ouders hebben mij dit bijgebracht. Maar de luxe van tegenwoordig is toch wel een hinderpaal. De scholen doen wel inspanningen, maar het zal toch van de ouders moeten komen.

    12-03-2010 om 09:06 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.418 Haggis

    418  Haggis

    In de Spil werd op “mardi gras” de Schotse week ingezet met het serveren van het nationaal gerecht van Scotland.
    Dit oer-Schots gerecht vereist een sterke maag. Het recept luidt als volgt : ingrediënten : een schapenmaag, 500 g schapenvet, 500 g schapenlever, een schapenhart en longen.
    Neem een droge pan en rooster er fijngewreven havermoutvlokken in. Hak het schapenvet fijn met een ajuin.
    Kook vervolgens de lever, hart en longen in water. De lever moet wat vroeger uit het kookvocht genomen worden dan de rest.
    Fijn hakken. Meng alles met de havermout, een halve liter bouillon, een koffielepel cayennepeper, een koffielepel gemalen piment, zout en peper en stop alles in de schapenmaag. Die mag nooit meer dan halfvol zijn en wordt dichtgenaaid. Een paar gaatjes in prikken en 4 à 5 uur laten koken.
    Haggis wordt opgediend in een zilveren schaal. Er hoort uiteraard een doedelzakspeler in kilt bij en je drinkt er een lekkere malt whisky bij. Deze kers op de taart ontbrak, maar niet getreurd, want er volgt een Whisky – tasting.

    05-03-2010 om 09:12 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.417 Darwin

    417 Darwin

    De panelen over Darwin zijn al een tijdje opgeborgen. Ondertussen zitten we op Canvas in de reis van de Beagle reeds voorbij de Galapagos eilanden. Deze week ging het over DNA, het biocode project in Maurea (Haïti). Wat opviel was de levensboom, die zich oneindig vertakt. Maar af en toe lopen twee takken ineen
    Bij de meeste diersoorten vertonen mannetjes consistenter en voorspelbaarder gedrag. Dit uit zich vooral in ouderzorg, agressie en risicogedrag.
    Het gedrag van de vrouwtjes vertoont meer variatie.
    Dit is te verklaren door seksuele selectie. De strijd om de partner en de partnerkeuze illustreren deze evolutionaire eigenschappen. Pauwenveren en grote geweien bij herten zijn daar een voorbeeld van.
    Ik las deze week ook dat meisjes even knap kunnen zijn in Wiskunde dan jongens. Dat hangt af van de studiekeuze en de omstandigheden.
    Dat vogels een prominente plaats innemen in de evolutie heb ik reeds vroeger toegelicht en toegepast op de hanen.

    26-02-2010 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.416 Haïti

    416 Haïti

    Bij de N.G.O’s is er ook een ware wildgroei. In Haïti zouden er 17 actief zijn. Bij de actie op VRT-VTM kreeg je een onoverzichtelijke reeks organisaties die meededen. Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis deden niet mee en vroegen afzonderlijk sponsoring.
    Ondertussen gaan overal te lande initiatieven van start. De Sporters voor Artsen zonder Grenzen bezetten het Koning Boudewijnstadion en lieten hun gelopen km sponsoren.

    Het uiteindelijke doel moet zijn dat de ingezamelde gelden integraal ter plekke geraken en dat ze daar zinvol besteed worden!

    19-02-2010 om 09:04 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.415 Polyvalent

    415 Polyvalent

    Er is heel wat te doen geweest over onze nieuwe kardinaal Léonard uit Namur.
    Een haan zou er vergeten bij te kraaien.
    In de kerk is er een tegengestelde beweging mogelijk. De gebouwen lopen leeg en worden voor andere doeleinden gebruikt. Dat gaat te ver! Asielzoekers krijgen toegang tot de kerken, soms tegen alles en iedereen in. Kerken worden omgevormd tot Culturele Centra. Ik was ooit in Brugge aanwezig voor een Middeleeuws spektakel, met wijlen nonkel Wally, in een kerk.
    Maar waarom zouden wij dan de kerken niet openstellen voor andere religies. Dat zou een enorme besparing zijn voor iedereen en een praktische les in eenvoudige naastenliefde. En als de kerk dan toch open staat voor iedereen, is het maar rechtvaardig dat het ook voor andere religies telt. Maar de haan zal eerst drie maal moeten kraaien, vrees ik.

    12-02-2010 om 09:06 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.414 Kwaliteitsverbetering

    414 Kwaliteitsverbetering

    Het Nieuwsblad pakt uit met een forum om lezers te lokken. Ze gebruiken daarvoor voorstellen en reacties onder het motto “Wat wil u veranderen in uw gemeente?”. Beter is : “Hoe realiseer je kwaliteitsverbetering in je gemeente ?”. Want dagelijks worden goed realisaties afgebroken, ondergraven en naar de prullenmand verwezen door betweters.
    Goed bestuur vereist consequentie en voortbouwen op realisaties, gedragen door de meerderheid van de bevolking, over de partijgrenzen heen.

    Verkeerssnelheid
    Meise heeft een goede regeling met de zone 70, 50, 30, maar hou het eenvoudig en zeker niet “à la tête du client”!
    Geen industriepark in Westrode, maar wel een windmolenpark/bos.
    Consequentie in goed bestuur is belangrijk. Dat is beslist en moet uitgevoerd worden. Dat sleept al veel te lang aan, ten nadele van onze tewerkstelling. Een windmolenpark kan, maar zonneënergie is er al een voorbeeld. Natuurpunt werd betrokken bij voorstellen om het industriepark milieuvriendelijker te make
    Coördinatie wegenwerken : verkeersinfarct duurt nu al 2 jaar.
    Hier worden twee dingen door elkaar gehaspeld : verkeerscoördinatie (laat dat maar over aan deskundigen en niet aan de straat!) en het fileleed (oplossen).
    Verplicht parking voorzien bij opstarten van zaak.
    Dat is een goed voorstel, maar niet overdrijven. Geen parkeerplaatsen om de verkeersplaatsen!
    Meer festiviteiten, onze gemeente raakt stilaan dood.
    Er is een overdaad aan festiviteiten in onze gemeente. Velen lopen met een blinddoek op.
    Wegwerkzaamheden vlugger doen verlopen.
    Dat heb je niet altijd in de hand, maar alles kan beter!
    De wegenwerken die gans het dorp plat leggen.
    Dilemma : straten en voetpaden verbeteren, maar zonder hinder voor mijn deur. Dat kan niet! Geduld is een goede deugd, maar goed informeren!
    Het verkeer dat steeds 's ochtends naar Brussel gaat en 's avonds van Brussel komt, buiten het centrum laten omrijden.
    Dat is een oud zeer en een schoolvoorbeeld van hoe het niet moest! Met beter bestuur was dat al 50 jaar opgelost.
    De gemeentebelasting verminderen.
    We kunnen altijd naar Knokke verhuizen of naar Andorra. Kwaliteitsverbetering met minder kosten is hier op zijn plaats.
    De criminaliteit.
    Dit is een zaak voor de politie. Daarover wordt veel geklaagd als ze er niet bij zijn, in raden en verenigingen. Ga de dialoog aan!

    Kwaliteitsverbetering eindigt nooit en gaat via kleine stapje. Inspraak en informatie is niet te verwarren met bestuur!

    05-02-2010 om 08:57 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.413 Strip

    413 Strip

    Toen de Stripotheek van Meise opgenomen werd in de bibliotheek, was ik erbij in de Bibliotheekcommissie. De optie was : als zelfstandig onderdeel functioneren tot er geen vrijwilligers meer te vinden zijn. Ondertussen zijn dat negen pure vrijwilligers, die zich drie maal per week vrijblijvend inzetten voor ons. Dat verdient een trofee : Cultuurlaureaat 2010 of misschien De Pluim!
    De Stripotheek “De negende Kunst” startte 25 jaar terug in Jeugdhuis ’t Sloefke met een verzameling strips van de leden. Ze groeide uit tot een van de grootste van het land en dit op enkel vrijwilligerswerk. Ze telt momenteel 600 leden. De databank bevat 1968 series, 101 collecties en 12855 albums.
    In 2010 wordt het zilveren jubileum heel het jaar gevierd. Elk 25ste nieuw lid kan gratis ontlenen. In september volgt de apotheose.
    Ik leerde lezen in de krant ‘Het Laatste Nieuws’ in de strip “Eric, de Noorman” bij onze overbuur, beenhouwer Michel Van der Veken in de Boechtstraat. Enkele jaren terug kocht ik in ’t Boektiekske in Mechelen (ondertussen verdwenen) na een tip de quasi volledige reeks. Dit werd één van mijn verzamelingen, die ik koester.
    Ik hoop dat het gemeentebestuur van Meise het lang gevraagde lokaal naast de Stripotheek eindelijk ter beschikking stelt en dat ze ook een gratis internetverbinding krijgen in de kelder van de bibliotheek.

    29-01-2010 om 09:10 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.412 Zwart

    412 Zwart

    Als wij naar de haan op de toren kijken, dan staren wij naar de wolken. Sterrenkundigen en amateur astronomen zitten ook met hun ogen tussen de wolken. Hierover las ik :

    Zwaartekracht speelt een permanente rol in ons sterrenstelsel. Het houdt de materie bijeen.
    De sterren bewegen echter zeer snel. De donkere materie houdt dat met haar extra kracht onder controle.
    Er zou nog een andere kracht in het spel zijn die zorgt voor de wisselserking tussen donkere en gewone materie. Als dat klopt vervalt de huidige kennis over de zwaartekracht of moet ze op zijn minst herzien worden. De wetten van Newton en Einstein zouden dan niet meer gelden. Hongsheng Zhao van de Leidse universiteit zegt : ‘Het is alsof we een dierentuin hebben gevonden, die vol staat met dieren die allemaal een even zware schedel hebben. De kracht zou het raadsel van de expansie van het heelal kunnen oplossen.’

    In “Nature” staat een en ander uitgeschreven.

    22-01-2010 om 09:20 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.411 Restaurering

    411 Restaurering

    Schepen van het erfgoed Dirk Snauwaert uit Westrode stond zoals een haan te glunderen onder de toren van St.-Martinus Meise, omdat de minister groen licht gegeven had voor de restaureriung van de kerk.
    Geen kwaad woord over de schepen, want hij blinkt uit door zijn dossierkennis. Maar ik had daar liever het voltallige schepencollege ev. aangevuld met de schepen die in 1998 de zaak beredderde en de kerkfabriek gezien.
    De premie voor de 'beschermde' kerk uit de 16de eeuw bedraagt 609.533,05 euro (60 procent). Eerder zegde de provincie Vlaams-Brabant een subsidie toe van 219.524,76 euro (20 procent). Het hele restauratiedossier van de Sint-Martinuskerk, bedraagt 923.535 euro, inclusief BTW.
    Het schepencollege besliste om de openbare aanbestedingsprocedure op te starten. Na een grondige analyse van deze offertes weten we wellicht tegen eind februari welk bouwbedrijf de kerk zal restaureren. Zij hopen snel de restauratiewerken - onder de deskundige leiding van archtect Dirk Geeroms - te kunnen beginnen. Het dossier staat al sinds 1998 op het lijstje van te restaureren monumenten in de regio. De restauratie is nodig, want de kerk moest omwille van de stabiliteit verankerd worden. Een vijftal jaar geleden werd vastgesteld dat de kerk niet langer stabiel was, en de zijbeuken en de toren uit mekaar werden geduwd. Daarom werden de muren verankerd om de kerk voor de parochianen open te kunnen houden. Zij hopen voor het einde van deze legislatuur de zaak rond te krijgen.
    Elf jaar staat onze haan al te wachten, maar er staan heel wat gebouwen in de wachtrij.

    15-01-2010 om 09:24 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.410 Ardi

    410 Ardi

    In Aramis in Ethiopië vond een Japanse antropologiestudent een oude kiestand in 1992. Dit is de belangrijkste ontdekking in de menselijke evolutie van vorige eeuw. Er werd een skelet en een schedel van een vrouwelijke mensachtige die 4,4 miljoen jaar geleden leefde – dat is ruim een miljoen jaar eerder dan de Australopithecus afarensis Lucy, blootgelegd. De ‘nieuwe’ mensachtige heet Ardipithecus ramidus. De anatomie van deze vondst haalt de recentste inzichten in de evolutie van de mens onderuit.
    ‘Ardi’ kon rechtop lopen, maar ook in bomen leven. De gelijkenis met onze moderne chimpansee is er niet. Ze liep niet op de knokkels, had een rechtopstaand hoofd en een rechte rug. De voorouders van de mens leken dus helemaal niet op moderne chimpansees.

    08-01-2010 om 09:26 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.409 Kerst

    409 Kerst

    Wij hadden eindelijk weer een witte Kerst, want dat was al van in 1986 geleden dat het sneeuwde op 25 december.
    Het Lak,of liever de gebroeders Tonnelier en Marcel Cloots, onze fervente en verfijnde houtsculpteurs, maakten prachtige houten beelden voor de Kerststal van St.-Brixius-Rode.
    Sint-Jozef is 1.6 hoog.
    Eindelijk is er een hoogstaand initiatief genomen, dat niet moet onderdoen voor Grimbergen. Daar maken ze in de basiliek elk jaar een monument of een geklasseerd gebouw na. Dat trekt dan heel wat kerkgangers naar de Norbertijnen. Dit initiatief is eerder ambachtelijk. Hier wordt alles minutieus en op schaal uigevoerd.
    De beelden van Rode zijn echter pure houtsculpturen. Dat vergt ook veel tijd geduld en verfijnde kunstzin.
    Voor deze reeks cursiefjes heb ik eens de verschillende parochiale initiatieven in onze 8 parochies gefotografeerd. Ik kwam niet ver. Er is de stal in Meise, die dit jaar schoner is dan de vorige. Aan de St.-Elooikapel verzorgt de broederschap elk jaar een metalen stal. In Wolvertem en Imde stond er ook een.

    Ik ben zelf een miniatuur aan het maken van de verdwenen hoeve aan de molen van De Waet aan de Maalbeek. De basis bestaat uit houten doosjes van thee.

    01-01-2010 om 09:52 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.408 Muur

    408 Muur

    Wij vierden de val van de Berlijnse muur.
    Een leerkracht Duits in het AVC leerde rond dit onderwerp maanden aan één stuk Duits met dit onderwerp. Zijn creativiteit stond helaas ook voor die muur. Hij had deze figuurlijke muur beter zelf afgebroken. Want steeds van hetzelfde verveelt snel.
    In China kennen wij de grote muur, die de waarborg moest zijn voor de eenheid van China en het buiten houden van vreemde invloeden. Alle ouders die een klein Chineesje adopteren, moeten de muur, naast andere bezienswaardigheden bezoeken, voor ze met hun schatje naar hun land terug mogen
    De Hadrianus wall in Engeland werd door de Romeinen gebouwd.
    De verdeeldheid tussen Palestina en Israël wordt helaas door een nieuwe muur geuit.
    Tussen Mexico en de USA dient ze om de migranten buiten te houden en om de drugskoeriers tegen te houden.
    En tussen België en Nederland werd tijdens WOII het neutrale land afgesloten van het bezette.
    Tussen N – Z Korea is er ook geen doorkomen aan. En ga zo maar door…
    Zelfs in Meise is er een muur tussen de Plantentuin en het dorp.  Vroeger was dat sociale scheiding tusse die van 't kasteel, de ressen en de gewone mensen, de ezzels.  Dat waren de twee dorpsfanfares.
    Nochtans hebben creatievelingen altijd een doorgang geforceerd. Haal ze neer die muren, ook de virtuele!

    Zalig wit Kerstfeest, autentiek met stal en al!

    25-12-2009 om 09:19 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.407 Doornen

    407 Doornen

    Een doorn is een omgevormd plantendeel. Bij de cactus is dat van het blad, bij de Acacia van de tak en bij bamboe van de wortel.

    Het spreekwoord “geen rozen zonder doornen” is dus onjuist. “Een doorn in zijn oog” is dan wel correct, want de link met de roos wordt niet gelegd.
    De scherpe uitsteeksels van rozen zijn stekels, uitgroeiingen van de epidermis.
    Doornen en stekels bieden bescherming voor de plant en staan er niet zo maar als versiering aan.

    In de woestijn houden de doornen op de stammen van de schaarse bomen, de dieren weg. Zij zouden anders de schors afvreten en op de korst mogelijke tijd de ,boom kapot krijgen.
    Alles in de natuur heeft een functie.

    18-12-2009 om 09:15 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.406 Agave

    406 Agave

    In de Plantentuin in Meise kun je een 100 tal Agave soorten bewonderen. In Mexico vindt je er een 300 tal soorten van.
    De Mexicanen maken er drie soorten geestrijke drank van.
    Tequila is de bekendste en gaat tot 55°. Het gegiste sap van de Agave wordt 2 maal gekookt zonder bladeren en wortels en daarna gedistilleerd.
    Mescal wordt van groene Agave gemaakt, vooral in Oaxaca en gaat tot 45°. Het sap wordt slechts 1 maal gekookt en daarna gedistilleerd.
    Bij Pulque wordt het gegiste sap van de Agave niet gedistilleerd en deze gaat tot slechts 5°. (sotol).
    “Las plantas medicinales de México” van Martinéz 6de editie uit 1990 is een uitstekend naslagwerk voor de flora van dit prachtige land.

    11-12-2009 om 08:50 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.405 Maïs

    405 Maïs

    Voor 5 Euro kun je tegenwoordig in de tuinwinkel van de Plantentuin in Meise enkele werken kopen, die enkele jaren geleden uitgegeven werden.
    Een merkwaardig boek is dit over Mexico, dat naar aanleiding van Europalia in 1993 aangeboden werd bij een tentoonstelling over de planten in Mexico. Het werd samengesteld door L. Klipper en bevat ook een tekst van An Ronse en directeur J.Rammeloo. Dat deze tentoonstelling opgezet werd in de Plantentuin heeft uiteraard te maken met de band die er bestaat tussen onze wetenschappelijke instelling en de aanwezigheid van de keizerin Charlotte van Mexico in het kasteel van Boechout tot 1927. Regelmatig zijn er nog contacten op wetenschappelijk niveau met o.a. Liberalismes met Mexico.
    Bijna nergens spelen planten een zo belangrijke rol in het dagelijkse leven. Het boek is dan ook een inspiratiebron voor gidsing in de Mabundu serre, waar men de planten die gebruikt worden in ons dagelijkse leven terug vindt.

    De godin “Kostbare bloem” baarde 9 maanden na een vrijpartijtje in een grot een kindje “Welgeliefde” genaamd, maar het stierf snel. Uit het dode lichaam van het god-kindje werd een onuitputtelijke en steeds terugkerende overvloed aan leven geboren : planten die aan de basisbehoeften van de mens voldoen. Uit zijn haar sproot katoen, uit zijn oren zaaddragende planten, uit zijn vingers bataat, uit zijn neus een koortswerende plant, uit zijn vingernagels maïs. Zo wordt het ontstaan van de enorme biodiversiteit aan planten in Mexico beschreven in de etnobotanie.
    Maïs is de spil van het dagelijkse leven in modern Mexico.

    04-12-2009 om 09:32 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.404 Fluit

    404 Fluit

    Trek er u geen fluit van aan, zegt het spreekwoord.  En er is ook : het is een fluitje van een cent!
    Van een vliertak kun je op een eenvoudige wijze een fluitje snijden. Dat doet men best in de winter. Dus is het moment aangebroken. Vlierstruiken vinden wij overal in de natuur. Dikke en lange takken geven lage tonen en korte en dunne hoge. Dus de lengte en de dikte van de tak zijn belangrijk.
    Ik verzamel fluiten. Een artikel over een fluitje van een cent, een klein metalen fluitje, inspireerde mij. Ik denk dat het hier om de tin whistles uit Ierland gaat. Ik schafte mij er dan ook een aan, toen ik de marathon van Dublin liep in 1984. Er hoort een kleine handleiding bij : “How to play the Irish tin whistle”.
    Ik bezit ook enkele stenen fluiten afkomstig uit Zuid – Amerika. Hier is het mondstuk ingebouwd in de hoed van een of andere godheid. De gaatjes staan waar de knopen horen in de jas.
    Herman Boon pr. zaliger (+ 5.5.2005). schonk aan al zijn leiders in de Chiro eens een houten blokfluit. Hij dacht ons muziek te leren in het Chiroheem in Meise. Die koester ik uiteraard.
    De dwarsfluit is dan weer een van mijn favoriete instrumenten. Ik betreur echter dat ik wel muziek grondig studeerde, maar nooit een instrument bespeelde.

    27-11-2009 om 09:17 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.403 Koala

    403 Koala

    Er is nu een rode koala opgedoken naast de rode haan in de politiek.
    De koala is een van mijn lievelingsdieren. In Planckendael ga ik ze af en toe bezoeken. De rust die ervan uitstraat is een levensles voor ons. Onthaasting zie je daar in levende lijve.
    Na de dolfijn, was dat dan ook het onderwerp voor een houtsculptuur. Botte vijlen en gutsen kwamen echter roet in het eten gooien. Slijpen had men ons niet geleerd in de opleiding houtsculptuur! Tot overmaat van ramp stak ik er zijn oren af. Zo is het een moderne koala geboren, zonder oren. Zijn lievelingshouding is, gezeten in de vork van een boom. Hij omarmt de stam en draait zijn hoofd naar het publiek. In de Plantentuin verkopen ze een prachtige wenskaart met een afbeelding van de snoezige kop van ons beertje.
    De dolfijn schaatst op zijn achtervinnen op de golven, de kop gedraaid.

    20-11-2009 om 09:01 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Foto

    Archief per week
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!