Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    womanfeelings
    blog.seniorennet.be/womanfe
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tim
    blog.seniorennet.be/tim
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    artlarooij
    blog.seniorennet.be/artlaro
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    17-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte kip met paddenstoelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten:

    kipfilets, mie, shii take paddenstoelen, sjalotten, druivenpitolie, sojasaus, kokosmelk en kerriepoeder.

    Bereiding:

    . Kook de mie beetgaar. Snijd de kipfilets in repen, de shii take in schijfjes en snipper de sjalot.

    . Verhit de druivenpitolie in de wok. Kleur er kort en hevig de kip in aan, verlaag het vuur.

    . Schik langs de randen van de wok om verder te garen. Stoof nu de sjalotten en de shii take in het hart van de wok.

    . Blus met de kokosmelk en breng op smaak met de kerriepoeder en de sojasaus.

    Roer er de mie onder.

     

    17-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tong rolletjes gestoomd in de wok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten:

    oesterzwammen, komkommer, sojascheuten, visfumet, verse koriander, oriëntaalse kruiden, sojasaus

     

    Bereiding:

    . Snijd de groenten in staafjes. Leg de tongfilets open, schik in het midden wat groentestaafjes en rol ze op.

    . Giet de visfumet in de wok, doe er een paar blaadjes koriander bij en breng aan de kook.

    . Schik het stoomrooster op de wok en leg er de tongrolletjes op, verminder het vuur (licht doorkoken),

    leg het stoomdeksel erop en stoom gedurende een 7-tal minuten.

    . Verwijder de tongrolletjes en houd ze warm. Breng de visfumet op smaak met wat oriëntaalse kruiden en sojasaus.

    . Serveer de soep samen met een tongrolletje in een recipiënt en werk af met verse koriander.

    17-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenlevertjes met prei.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Benodigdheden:

    4 witte dunne preistronken - 50 g hoeveboter - 120 g kippenlevertjes

     

    Voor de vinaigrette:

    1 koffielepel mosterd - 1 eetlepel wijnazijn of citroensap - 2 eetlepels olijfolie - 1 eetlepel notenolie - tuinkers

     

    Bereidingswijze:

    1. Reinig de prei en snijd ze in dunne reepjes (julienne).

    Laat een klontje boter smelten in een pot en laat hierin de prei op zacht vuur garen.

    2. Ontdoe de kippenlevertjes van vet en laat ze even in hete boter bruinen. Voeg ze daarna bij de prei om gedurende 6 à 8 minuten mee te garen, Breng op smaak met peper en zout

    3. Druk het prei/levermengsel in vormpjes en laat ze afkoelen in de ijskast.

    4. Voor de vinaigrette: meng met een garde de mosterd en het citroensap of de wijnazijn. Voeg in een dun straaltje en al roerend de olie toe.

    5. Druk de potjes uit op gekoelde borden.

    Krans de vinaigrette er omheen en garneer met een plukje tuinkers.

    16-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerd scampipannetje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht.

     

    Voor 4 personen:

    24 zeer grote of middelgrote scampi’s (diepvries)- 1 soepkop paprikareepjes- 1.5 soepkop tomatenblokjes- 3 eetl. olijfolie- 1 eetl. bloem- 1eetl. Boter- 100 g gemalen mozzarella- 100 g geraspte parmezaan- 1 ui- 1 knoflookteentje- 1.5 koffile. Provençaalse kruiden- paprika- peper en zout.

     

    Voorbereiding:

    Leg de diepgevroren scampi’s 2 minuten in heet water zodat ze gemakkelijk pellen. Dep ze droog.

    Meng de bloem met 1 eetlepel boter.

     

    Bereiding:

    1. Verhit 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak er de scampi’s aan beide zijde goudbruin. Kruid met peper en zout en haal ze uit de pan.

    2. Doe opnieuw 1 eetl. olijfolie in een pan en snipper de ui en het knoflookteentje in. Roer om.

    3. Doe de paprikareepjes in de pan en laat stoven. Kruid met Provençaalse kruiken.

    4. Voeg er de tomatenblokjes bij. Laat opnieuw 2 à 3 minuten stoven. Kruid met peper en zout, cayennepeper en paprika. Bind indien nodig, het mengsel, met het mengsel boter en bloem, beetje bij beetje toevoegen.

    5. Doe nu de scampi’s opnieuw in de pan en roer goed om. Schep in inviduele ovenschaaltjes.

    6. Bestrooi met geraspte parmezaan en vervolgen met gemalen mozzarella. Besprenkel met olijfolie. Laat licht kleuren onder de grill en dien onmiddellijk op met stokbrood of ciabatta

    Indien u de schoteltjes op voorhand bereid hebt, laat dan eerst 10 minuten opwarmen in een oven van 200°C, alvorens ze te kleuren.

    14-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelnestjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen

     

    4 eieren- 500 g gehakt- 2 eieren- paneermeel- peper zout- kruidnoot- 1 ui- 2 lepels boter- 2 lepels bloem- 1/2 l water- 1 bouillonblokje- 1 blik gepeld tomaten (425 g)- peper zout

     

    Kook de eieren gedurende 8 minuten. Maak het gehakt aan met een ei, paneermeel, peper, zout en kruidnoot. Bedek de gepelde eieren helemaal met gehakt en wentel ze vervolgens door eiwit en paneermeel. Daarna fruiten in frituurvet. Snijd dan vervolgens de gehaktballen in de breedte door en schik ze in een vuurvaste schotel. Bereidingswijze tomatensaus : Laat de fijngesneden ui gaar stoven in de boter. Meng er de bloem onder en voeg de bouillon toe. Breng de gepelde tomaten erbij en breng op smaak met peper en zout, laat de tomatensaus nog eens doorkoken. Giet de tomatensaus rond de gehaktballen en dien op met aardappelpuree.

    14-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (18 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelnestjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen

     

    400g kalfsgehakt- 2 hardgekookte eieren-1 ui-1 eiwit- 4 klp. paneermeel- knoflook- muskaatnoot- zout en peper- 4 klp. olie- fijngehakte peterselie.

     

    Meng het gehakt met de ui knoflook en de kruiden.Verdeel het gehakt in 2 en rol elk deel rond 1 hardgekookt ei, wentel de eieren in het eiwit en dan door het paneermeel. Leg ze op een met olie ingestreken braadrooster en laat ze in de oven op 175°C gaar worden draai ze nu en dan om. Snij de vogelnestjes door en schik ze op 4 borden met de eidooier langs boven.

    14-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik 'egg nog'?

    Een heel populaire drank in de States, vooral tijdens de eindejaarsfeesten.

    Zwaar maar lekker!


    U maakt hem zo
    : klop in een pannetje 6 eieren los met 50 g fijne suiker, 1 pakje vanillesuiker, een snuifje zout en 4 dl melk. Zet in een warmwaterbad tot de eieren lichtjes stollen, roer voortdurend zodat de crème glad blijft.

    Zet van het vuur, schenk er nog 4 dl melk bij en roer goed glad. Zet een paar uur - beter nog een nacht in de koelkast.

    Serveer naar keuze met chocoladekrullen, partjes sinaasappel, een vleugje kaneel of nootmuskaat, een scheutje brandy, een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom...

     

    14-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    12-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipbeignets met citroen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    6 kipfilet- 150 g bloem- 1 dl blond bier- 1 ei + 1eiwit- 2 eetlepels olie- 2 teentjes knoflook- 3 cm verse gemberwortel- 3 citroenen- peper en zout.

     

    - Zeef de bloem met een snuifje zout in een kom. Maak een kuiltje. Roer er de eierdooier en 1 eetlepel olie in. Roer er het bier door en nog ongeveer 5 cl lauw water. Laat 2 uur rusten op kamertemperatuur.

    - Vermeng het citroensap met de rest van de olie, de geschilde en geraspte gemberwortel, de geperste knoflook, peper en zout. Snij de kip in stukken, leg ze in de marinade. Zet 30 minuten in de koelkast.

    - Klop de eiwitten stijf. Spatel ze luchtig door het beslag. Dep de stukken kip droog en dompel ze in het beslag.

    - Bak ze in porties 5 minuten in frituurolie van 175°C. Draai  ze af en toe om. Laat uitlekken op keukenpapier.
    Serveer met partjes citroen.

     

    Lekker met marmeladesaus: verwarm op een zacht vuur 1 potje sinaasappelmarmelade met 2 eetlepels water, tot de marmelade dik vloeibaar is. Serveer warm bij de beignets.

    12-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 soorten tea-drink's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.Tea-drink met druivensap

    Ingrediënten:
    halve liter gekoelde thee en een halve liter wit druivensap, 3 cm gekonfijte engelwortel, 100 gram frambozen en enkele witte druiven.

     

    Bereiding: Maak een lekkere thee naar keuze en zet hem koel. Meng de ijsthee met het witte druivensap. Stamp de frambozen tot puree en snipper de gekonfijte engelwortel fijn. Roer de frambozenpuree en de gesnipperde engelwortel door de thee. Serveer in tulpenglazen en doe nog enkele witte druiven in elk glas. Voorzie ook lange lepels, want dit is een heerlijke thee om uit te lepelen.

    2.Canadese citroenijsthee.

     

    Citroenmelisse werkt verkoelend en is dus ideaal voor een dorstlessende ijsthee. Het rustgevend effect van het kruid is handig meegenomen. Ideaal voor een luie zomerdag! Om langzaam te leven zoals God in... Canada.

     

    Ingrediënten:
    20 blaadjes verse citroenmelisse, één theelepel suiker, één kruidnagel, vier theelepels groene thee, anderhalve citroen, één liter water, honing.

     

    Bereiding: Hak 16 citroenmelisseblaadjes fijn en doe ze samen met de suiker, het sap van een halve citroen en de kruidnagel in een grote theepot. Voeg de groene thee hieraan toe. Kook het water en giet het er overheen. Laat vijf minuten trekken en roer af en toe om. Zeefde thee en laat hem goed afkoelen. Snij een citroen in schijfjes en voeg bij de koude thee. Zo ook de overige blaadjes citroenmelisse die je eerst in grove stukjes hakt. Serveer in mooie glazen. Ieder kan zijn thee naar eigen smaak zoeten met wat honing.

    12-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ricotta-balletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    400 g ricotta- 2 eetlepels slagroom- 2 sjalotjes- 2 eieren- 120 g paneermeel- 100 g bloem- 30 g amandelpoeder- 2 eetlepels gehakte tuinkruiden (peterselie, bieslook, dragon)- nootmuskaat- peper en zout

     

    1. Vermeng de ricotta met de room, de gesnipperde sjalot en de tuinkruiden. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Maak er balletjes van. Zet ze 15 minuten in het vriesvak van de koelkast.

    2. Klop de eieren los in een diep bord. Vermeng in een tweede bord het paneermeel met het amandel poeder. Doe in een derde bord de bloem met een snuifje peper en zout.

    3. Wentel de kaasballetjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door paneermeel. Zet ze 30 minuten in de koelkast. .

    4. Bak de kroketjes goudbruin in een diepe pan, in ruim frituurolie. Lekker met veldsla en witloof, aangemaakt met een mosterdvinaigrette.

    10-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontbijtshake

    Voor 1 persoon:

     

    1 banaan- sap van 1 sinaasappel;(of wat sap uit een pak, maar ik houd van vers)- 1 dl. Yoghurt - handvol All Bran plus - iets zoetstof

     

    Pel de banaan, snijd hem in stukken en leg deze stukken in diepvries.(het is wel makkelijk om een voorraadje te hebben)

    De bevroren stukken banaan, sap, yoghurt, zoetstof en All bran in de blender.

    Koud opdrinken.

    10-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moederdagcroissant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2 scharreleieren hardgekookt- 1 el magere yoghurt- 2 el mayonnaise light- 1/2 sjalotje fijn gesnipperd- peper- zout- 4 voorgebakken croissants- 4 plakken achterham- 2 el bieslook geknipt

     

    Hak de eieren fijn en maak er met de yoghurt, de mayonnaise, de sjalot en peper en zout naar smaak een salade van. Verwarm de croissants volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de croissants open verdeel de ham erover. Schep de eiersalade erop en bestrooi met de bieslook.

     

    Variatietips: Vervang de eiersalade door een gekookt, in plakjes gesneden ei en bestrooi met fijn geknipt bieslook. Bestrijk voor een heerlijk zoete croissant de croissant met crème fraiche en kersenjam.

    10-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempura van groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500g groenten (champignons, bloemkool, wortelen) . 125 g bloem- 50 g maïszetmeel- 1 ei - 1 eetlepel sesamolie- zout

     

    1. Zeef de bloem met het maïszetmeel en een snuifje zout. Klop in grote kom het ei schuimig met 1,5 dl ijswater. Roer er het bloemmengsel door. Voeg er de olie aan toe.

    2. Maak de groenten schoon. Laat de champignons heel, verdeel de bloemkool in roosjes, snij de wortelen in stukken. Blancheer ze, apart, 1 minuut in gezouten water. Laat ze schrikken onder koud water en uitlekken.

    3. Dep de groenten droog met keukenpapier. Dompel ze in het beslag. Bak de tempura 2 tot 3 minuten in frituurolie van 175°C.

    Lekker met avocadosaus: Pureer het vruchtvlees van 2 avocado's met 2 gepelde knoflookteentjes en 300 g gepelde en ontpitte tomaten. Breng op smaak met het sap van 1 limoen, een mespunt gemalen korianderzaadjes en peper uit de molen.

     

    09-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempura met vis en zeevruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    200 g tongfilets- 12 grote roze garnalen- 12 gepelde gamba’s- 200 g inktvisringen- sap van 1 citroen- 2 eetlepels olijfolie- 2 eieren- 300 rijstbloem- 1 of 2 limoenen- peper en zout

     

    1. Snij de tongfilets in hapklare stukken. Doe ze met de zeevruchten in een kom. Besprenkel ze met het citroensap en de olijfolie. Kruid met peper en zout. Zet 1 uur in de koelkast. .

    2. Klop de eieren los met een snuifje zout. Schenk er 4,5 dl ijswater bij. Roer er de bloem door. Het beslag moet dik vloeibaar zijn en mag wat klonterig blijven.

    3. Laat de gemarineerde zeevruchten en de vis uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier. Dompel ze in het beslag.

    4. Bak de tempura goudbruin in frituurolie van 175°C.

    Serveer goed heet, met partjes limoen of citroen.

    Lekker met sojadressing: Breng 3 dl kippenfond aan de kook met 4 eetlepels droge witte wijn en 4 eetlepels sojasaus. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen.

    09-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (1)
    07-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenbeignets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    400 g pompoen- 250 g bloem- 10 g gedroogde gist- 2 eieren- 2 eetlepels olijfolie- 5 dl melk- 1 onbehandelde sinaasappel- 1 onbehandelde citroen- 50 g fijne suiker- kaneelpoeder- zout- bloemsuiker om af te werken

     

    1. Boen de citrusvruchten schoon, rasp de schil. Splits de eieren.

    2. Vermeng de bloem met het gistpoeder, de helft van de suiker, een mespunt kaneel en een snuifje zout. Doe er de eierdooiers en de geraspte schil bij. Schenk er de melk bij. Klop op tot een glad beslag. Klop er dan de olie door. Dek af en laat 1 uur rusten.

    3. Snij de geschilde pompoen in grote stukken. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Spatel ze luchtig door het beslag.

    4. Wentel de stukken pompoen eerst door de suiker, dan door het beslag. Bak ze goudbruin in frituurolie van 175°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met gezeefde bloemsuiker.

    07-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saffraancouscous met groente en gedroogde vruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 8 personen

    Voorbereiding: 30 minuten

    Bereiding: 35 minuten


    500 g voorgekookte couscous- 1 bakje kerstomaatjes- 1 middelgrote courgette- 1 stengel witte selder- 1 ui- 100 g gedroogde abrikozen- 100 g gedroogde dadels- 50 g witte rozijnen- 100 g blanke amandelen- 1 gekonfijte citroen- 1 eetlepel boter- 3 eetlepels zonnebloemolie- 4 eetlepels olijfolie- 7 dl water- 1 pakje couscouskruiden- 1 plukje saffraandraadjes- peper en zout

     

    Snij de courgette in grote stukken, de ui in fijne ringen, de selder in staafjes. Roerbak de groenten een halve minuut in de helft van de hete olijfolie. Strooi er de couscouskruiden bij.

    Voeg 1 dl water toe, dek af en laat 15 tot 20 minuten stoven of tot de groenten beetgaar zijn. Leg er de kerstomaatjes bij. Laat nog 3 minuten stoven. Verhit in een koekenpan de boter en de olijfolie. Bak de abrikozen, de dadels en de rozijnen een paar minuten. Voeg er de amandelen aan toe. Schep goed om. Zet, afgedekt, aan de kant.

    Verwarm de rest van het water met een mespunt zout en los er de saffraandraadjes in op. Doe de couscous in een grote pan. Schenk er het kokendhete water bij. Dek af en laat 4 minuten onaangeroerd staan, of tot het water opgeslorpt is. Maak de couscouskorrels los met een vork. Schep er de zonnebloemolie en de gedroogde vruchten goed door. Schep in een serveerschaal. Snij de gekonfijte citroen in partjes. Leg ze bij de couscous, Dek af en zet 15 minuten in de oven op 175°C, of tot alles goed heet is.

    Schep er de gestoofde groenten bij en dien op.

    07-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biefstukjes met mandarijn/ gembersaus

    Voor 2 personen.

     

    2 mooie dikke biefstukjes (van de haas)- 3 grote mandarijnen- wat vers geraspte gember- Olijfolie/boter -versgemalen zwarte peper- gemalen zeezout- scheutje room

     

    -Pers de mandarijnen en voeg wat vers geraspte gember toe aan het sap en roer goed door

    -Bestooi de biefstukjes met de peper en een weinig zeezout en leg ze afgedekt in de marinade gedurende 2 uur (koelkast).

    - Dep de biefstukjes droog.

    - Giet de marinade in een steelpannetje en kook deze op een hoog vuur in en voeg op het laatste moment wat room toe en laat het geheel nog kort inkoken en voeg zwarte peper naar smaak toe.

    - Bak de biefstukjes even snel aan en dan op een matig vuur in een mengsel van boter en olie. (als je er de gratin bij maakt kun je ze met wat extra olie in de koekenpan van deze bereiding bakken

    - Serveer de biefstukjes met de saus en geef hier een Gratin du Jabron bij.

    05-05-2006 om 20:32 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hubertusgebraad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 8 personen:

    Voorbereiding: 15 minuten + márineren

    Bereiding: 75 minuten

    1,8 kg rundergebraad (of zelfs een varkenshaasje)- 2 eetlepels geklaarde boter- peper en zout

    MARINADE:

    1 fles rode wijn- 1 eetlepel olijfolie- 1 ui- 1 wortel- 10 peperkorrels- 1 eetlepel jeneverbessen- 1 takje tijm- 2 blaadjes laurier- 2 takjes gladde peterselie

    SAUS:

    2 eetlepels aalbessengelei- 1 eetlepel mosterd- 1 koffielepel azijn- 2 eetlepels room

     

    Snij de ui en de wortel in stukken, hak de tuinkruiden grof. Doe ze in een diepe kom, met alles voor de marinade en het vlees. Dek af en zet 24 uur koel. Keer het vlees af en toe om. Laat het daarna uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade. Braad de filet rondom aan in de geklaarde boter. Kruid met peper en zout. Schenk er wat gezeefde marinade bij. Laat op een zacht vuur +/-1 uur verder garen, schenk af en toe een beetje marinade bij. Laat inkoken tot er nog ongeveer 1/4 van de marinade overblijft. Voeg er de aalbessengelei, de mosterd, de room en de azijn aan toe. Roer krachtig tot een gladde saus. Kruid ze naar smaak bij met peper en zout. Laat het gebraad 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij het pas daarna in plakken.

    Serveer,de saus in een kommetje apart.

    Lekker met appeltjes in de oven, kastanje-, raapjes- of knolselderpuree.

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortel tegen oprispend maagzuur.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heb je vaak last van oprispend maagzuur? Eet dan een wortel, daarvan komt je maag tot rust. Ook kun je dagelijks een kopje kamillethee drinken. Kamille verzacht, verwarmt en kalmeert de maag en vermindert krampen. Houden de klachten aan of worden ze erger, raadpleeg dan je huisarts.

     

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gek op champignons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Teelt en Oogst

    Algemeen
    Champignons groeien alleen in de juiste voedingsbodem. Ze groeien het best op een compost van paardenmest en stro. Voor manegebedrijven en paardenfokkers een uitkomst, want in tegenstelling tot varkens- en rundveehouders komen zij op een natuurvriendelijke manier van hun mest af. De kwaliteit van de voedingsbodem is bepalend voor de kwaliteit van de champignon. Daarom stellen champignonkwekers hoge eisen aan de kwaliteit van de mest. In 1953 besloot een aantal telers om gezamenlijk compost te gaan produceren. En dat bleek een gouden greep. Want daardoor werd een hoge en uniforme kwaliteit mogelijk, die voor een doorbraak van de champignon zorgde. Door centrale composteringsbedrijven op te zetten met mensen die een wetenschappelijke studie maakten van een juiste compostsamenstelling kon niet alleen de kwaliteit van het eindproduct geoptimaliseerd worden, maar ging ook de kostprijs aanzienlijk omlaag, waardoor de champignon kon uitgroeien tot een betaalbaar, smakelijk en populair product.

    Compostering
    Bij de centrale composteringsbedrijven wordt paardenmest aangevoerd. Deze mest - afkomstig uit paardenboxen - bevat stro en wordt gemengd met kuikenmest, tarwestro en gips. Dit mengsel wordt gedurende enkele minuten gemengd met water en vervolgens in tunnels geplaatst, waarin het 3 tot 4 dagen fermenteert. Dit gehele proces vindt in een gesloten ruimte plaats. Dit is verse compost. Daarna wordt de verse compost gedurende 6 dagen gepasteuriseerd bij een temperatuur van 60-70 graden. Hierdoor worden alle ziektekiemen gedood. Dit proces wordt ook wel ?uitzweten? genoemd. De compost wordt nu ?entbare compost? genoemd.

    Broedgereed maken van compost
    Zodra de entbare compost gereed is kunnen de sporen worden ingezaaid. Sporen zijn echter veel te fijn om gelijkmatig over de compost te kunnen verspreiden. Ze worden daarom eerst op gesteriliseerde graankorrels uitgezet. Dit wordt ?broed? genoemd. De graankorrels worden gemengd door de compost. Vanaf de graankorrels groeit het mycelium in de compost. Dit proces duurt 2 weken en vindt plaats in gesloten tunnels. De compost, die dan ontstaat, noemt men ?doorgroeide compost?. Deze compost wordt vervolgens in gesloten vrachtauto?s bij de champignonkweker afgeleverd.

    Snelle groei
    Zodra de doorgroeide compost bij de champignonkweker is afgeleverd wordt deze naar de cellen vervoerd. Cellen zijn grote rechthoekige geconditioneerde afgesloten ruimten. Bacteriele en temperatuursinvloeden van buitenaf worden hierdoor zoveel mogelijk uitgesloten. In de cellen staan ?stapelbedden? opgesteld in lange rijen, vier of vijf lagen hoog en gescheiden door gangpaden. Een bed is een rechthoekige bak - veelal van gegalvaniseerd plaatstaal - waarin de doorgroeide compost wordt verspreid. Over deze compost wordt vervolgens een laagje dekaarde aangebracht, dat bedoeld is om de juiste vochtigheidsgraad van de compost vast te houden.
    Een kwekerij heeft gemiddeld zes tot acht gescheiden cellen. In elke cel bevindt de teelt zich namelijk in een andere fase. Zo kan continu worden geoogst en kunnen de werkzaamheden worden gespreid. Bijkomend voordeel is dat het ontstaan van ziekten en plagen hierdoor kan worden beperkt. De teelt op doorgroeide compost duurt ongeveer zes tot acht weken. Een champignon groeit razendsnel. Als de compost met de dekaarde eenmaal goed is doorgroeit, staat het bed binnen een week vol met de smakelijke witte bolletjes, die klaar zijn om geoogst te worden. De champignons zijn niet allemaal tegelijk plukrijp. Daarom moet elk bed drie tot vijf maal worden geoogst. De eerste opkomst van oogstklare champignons noemt men de eerste vlucht. Daarna volgen er nog meer vluchten soms tot drie of vier per bed. Elke vlucht duurt ongeveer een week. Per teelt wordt gemiddeld 30 kg champignons per vierkante meter geproduceerd.

    Beeindiging van de teelt
    Na ongeveer 6-7 weken, waarvan 3-4 oogstweken, wordt de teelt beeindigd. Er is dan zo?n 30 kilogram champignons per vierkante meter geproduceerd. De cellen en de compost worden gedurende enkele uren gestoomd teneinde er zeker van te zijn dat alle champignonsporen en nog levende organismen worden gedood. De cellen worden daarna ontruimd en schoongemaakt. De compost wordt daarna als ?champost? door tuin- en akkerbedrijven gebruikt als bodemverbeteraar.

    Oogst
    Champignons worden zowel met de hand als machinaal geplukt. Voor de versconsumptie worden champignons met de hand geplukt. Vervolgens wordt met een mesje het voetje van het hoedje gesneden. Een precies werkje dat grote vaardigheid en vakmanschap vereist. Bij het oogsten vindt ook meteen de selectie plaats. Champignons worden op het oog gesorteerd op grootte en kwaliteit en meteen daarna in de definitieve consumentenverpakkingen gelegd.
    Champignons zijn zeer kwetsbaar en ondergaan van bed tot consument op deze manier dus slechts een handeling: het plukken en in de verpakking leggen. Hoe schoner en witter de champignon des te hoger ook de waardering van de consument. Met de hand kan men zo?n 20 tot 30 kilo champignons per uur plukken.

    Champignons, bestemd voor blik, pot en diepvries worden voor het overgrote deel machinaal geoogst. Op deze manier kan wel 6000 kilogram champignons per uur worden geoogst.

    Alternatieve teelt- en oogstwijze
    Het Nederlandse teeltsysteem dient vaak als voorbeeld voor bedrijven in het buitenland. Naast dit systeem bestaat ook een teeltsysteem dat gebruik maakt van losse kisten. Deze kisten worden gevuld met compost en dekaarde en door een machine als bedden vijfhoog op elkaar gestapeld in een teeltruimte. Het verschil met de reguliere teelt is dat de kisten bij het verwijderen van de oude compost van elkaar worden gehaald en opnieuw na het vullen worden opgestapeld. Het plukken vindt net zoals bij het reguliere systeem plaats in de teeltruimte. Er zijn in Nederland enkele bedrijven die deze methode hanteren. Deze bedrijven halen de kisten ook bij het plukken van elkaar af en plaatsen deze op een band. De plukkers kunnen dus op 1 plaats blijven staan, terwijl de kisten met champignons langs komen.
    De ?kisten?-methode heeft wat betreft techniek en hygiene nadelen. Door het verplaatsen van de kisten neemt het risico op ziekten toe. Voordeel is besparing op de oogstkosten, omdat de plukkers efficienter hun werk kunnen doen. Smaak en kleur van beide teelttechnieken zijn gelijk.

    Indeling in klassen
    Nederlandse champignons worden in verschillende klassen ingedeeld. Het sorteren in de cellen ? Het op het oog sorteren op kwaliteit en grootte en in de definitieve verpakking leggen - is dan ook van groot belang. Bij het beoordelen van de klassen wordt onder meer op de volgende aspecten gelet: vorm, witheid, stevigheid, lamelkleur, interne vochtigheid, grootte, beschadigingen, kneuzingen en open/gesloten hoed.

    Verpakken
    Champignons worden direct na het oogsten in de consumentenverpakking gelegd. Op deze manier wordt de kwetsbare champignon slechts een keer door mensenhanden beroerd. Zo vinden de producten ook hun weg naar de consument: in kleine verpakkingen van 250 en 500 gram in de welbekende met folie of deksel afgesloten blauwe bakjes, per acht of twaalf op tray verpakt. Daarnaast zijn er grootverpakkingen voor de losse verkoop.

    02-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lach_yoga
    blog.seniorennet.be/lach_yo
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sandra
    blog.seniorennet.be/sandra

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    alfredlagarde
    blog.seniorennet.be/alfredl
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ennof
    blog.seniorennet.be/ennof
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bruintje
    blog.seniorennet.be/bruintj
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!