Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tonkoorevaar
    blog.seniorennet.be/tonkoor
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pentekeningen_van_claude_pire
    blog.seniorennet.be/penteke
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    akira
    blog.seniorennet.be/akira
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    03-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige aardappeltjes,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een origineel groentegarnituur dat heel lekker is bij koteletten of worst. Voor de veggies geeft u er gebakken quorn bij.                                 

     

    Voor 4 personen:

     

    Snij 500 g krieltjes en 500 g zoete aardappelen ongeschild in plakjes. Snij 1 rode en 1 witte ui in ringen. Leg alles op een beboterd vel aluminiumfolie. Besprenkel met 1 eetlepel olie. Kruid met 2 geperste knoflookteentjes en flink wat zwarte peper uit de molen en zout. Dek af met aluminiumfolie en zet 40 tot 45.minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Werk af met het groen van lente-uitjes of verse bieslook.

     
    Snel kan ook
    : als u de aardappelen vooraf beetgaar kookt, hoeven ze maar 15 minuten in de oven.


    Op de barbecue
    :  verpak porties van 150 g in aluminiumfolie en leg ze 25 tot 30 minuten in de gloeiende as!

    03-06-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met courgette, ricotta en citroen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen:

     

    200 g (gedroogde) pasta -2 el olijfolie- 2 courgettes in dunne plakjes

    - 2 teentjes knoflook, uitgeperst –geraspte schil en sap van 1 citroen - 100 g ricotta, verkruimeld- 3 el geraspte parmezaanse kaas -1 tl zout en peper uit de molen - 2 el pijnboompitten, geroosterd

     

    Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de pasta uitlekken,bewaar 4 eetlepels van het kookwater. .

    Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de courgette en knoflook zacht en lichtbruin in ca.3 min. Neem ze uit de pan en zet ze opzij.

    Doe de pasta met het achtergehouden kookwater in de koekenpan samen met citroenrasp en -sap en de resterende olie. Meng alles tot de pasta ermee bedekt is en doe er dan de courgette bij met de resterende ingrediënten. Meng alles goed en serveer.

    03-06-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yoghurtijs met aardbeien.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 10 personen:

     

    Voor het yoghurtijs: 350 g volle yoghurt- 2 verse eieren- 130 g fijne suiker- 2 theelepels citroensap- 160 g verse room.

    Om af te werken: 1 kg aardbeien- 2 eetlepels bloemsuiker- 2 onbehandelde limoenen.

     

    1.Klop de eieren met de suiker in een warmwaterbad tot de crème als een dik lint van de klopper afloopt. Zet de kom dan in koud water en klop verder tot het mengsel weer afgekoeld is.

    2.Voeg het citroensap en de yoghurt erbij. Klop de room stijf en spatel hem erdoor. Laat het mengsel in de ijsmachine bevriezen.

    3.Snij de aardbeien in stukjes. Rasp de limoenschil en pers het vruchtvlees uit. Vermeng de aardbeien met de bloemsuiker, het limoensap en de schil.

    4.Schep de aardbeien op dessertborden en serveer ze met een bolletje yoghurtijs.

    02-06-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeipralines.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor ongeveer 40 stuks:

     

    1 kg middelgrote aardbeien- 150 g witte couverturechocola- 150 g bittere of melk-couverturechocolade- 250 g fijne suiker- 2 eetlepels sinaasappellikeur (Cointreau, Grand Marnier)

     

    1.Laat de twee soorten chocola apart smelten in een warmwaterbad, maar let op dat er geen druppel water bij de chocola komt, anders wordt het achteraf knoeien.

    2.Laat de steeltjes aan de aardbeien. Verdeel ze in 3 porties. Dompel 1 portie tot over de helft van de vruchten in witte chocolade een tweede in donkere chocolade. Laat even uitlekken en leg ze op een vel bakpapier.

    3.Verwarm op een zacht vuur de suiker tot hij gesmolten is en lichtjes gekleurd (maar niet roeren!). Neem van het vuur. Roer er voorzichtig de sinaasappellikeur door. Omhul de derde portie aardbeien met karamel (met een vork, maar voorzichtig, want stroop is héél heet). Laat ze afkoelen op bakpapier.

     

    N.B.: Couverturechocolade van een goede kwaliteit is voor dit recept een must. Hij smelt mooi uit en stijft ook glanzend weer op. Couverturechocolade vindt u in het warenhuis.

    02-06-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges, een Vlaamse lekkernij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Koningin van onze inlandse groenten? Dat zou wel eens de asperge kunnen zijn. Nieuwe teelttechnieken (containerteelt, serreteelt en teelt Onder folie) hebben ervoor gezorgd dat de Vlaamse asperge van oktober- november tot eind juni op de markt verkrijgbaar is. Maar toch vormt mei nog altijd dé aspergemaand bij uitstek. Tijd om u te laten verleiden door een absolute lekkernij van eigen bodem…

     

    Voor de oorsprong van de asperges moet je al teruggaan tot de Romeinse tijd. De naam asparagus zou te maken hebben met het Latijnse 'aspergere', wat staat voor besprenkelen, opsmukken. In het Frans worden asperges wel eens 'pointes d'amour' genoemd. In het Duits 'Liebesspitzen', wat een ondubbelzinnige erotische connotatie' oproept. Julius Caesar, Marcus Antonius en Cleopatra, en waarschijnlijk nog vele anderen, geloofden rotsvast in het afrodisiacum-effect van deze groente. Toch maar eens uitproberen...

     

    In ons land situeert de aspergeteelt zich vooral in Klein- Brabant (Puurs, Bornem, Kalfort), de driehoek Leuven- Mechelen- Aarschot, de streek rond Kinrooi en Noord- Limburg. In West-Vlaanderen is de teelt van groene asperges in opmars.

    Asperges telen is geen sinecure. De plant vormt korte en dikke ondergrondse wortelstokken die een heleboel kleine worteltjes en knoppen dragen. Uit die knoppen groeien in het voorjaar stengels naar de oppervlakte toe.

    De eerste twee jaren vormt elke wortelstok maar enkele stengels. Die laat men helemaal uitgroeien tot een plant met een massa fijne blaadjes, waarna hij afsterft. Pas vanaf het derde jaar ontwikkelen zich meer en meer stengels per wortelstok. Na het zesde jaar gaat de productie weer achteruit.

    Op het einde van de winter worden de rijen waarin de wortelstokken zitten, aangeaard tot langwerpige heuveltjes. Mede door de "scheurtjes" in de grond kan het geoefende oog van de teler precies zien wanneer de blanke stengel door de grond gaat breken en zijn 'topje' zal laten zien. Dan is het ogenblik aangebroken om ze één na één te oogsten met een speciale guts, een stuk gereedschap dat, langs de stengel, tot aan de wortelstok glijdt en aldaar de asperge afsnijdt. Wacht de teler iets te lang met het afsteken, dan breekt de aspergekop door de bovenste grondlaag heen en wordt hij aan het licht blootgesteld. Na enkele uren kleurt hij violet of zelfs purper.

    Het arbeidsintensieve karakter maakt dat aan deze delicatesse een hoog prijskaartje hangt. Ook de vereiste investeringen spelen mee: het duurt immers drie jaar eer men nieuwe wortelstokken kan oogsten. Kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs...

    Witte asperges, dé asperge bij uitstek van de Belgische consument, kosten doorgaans meer dan de violette of groene asperges, omdat de teelt ervan arbeidsintensiever is. Witte asperges groeien in opgehoogde zandbedden die mooi geëffend moeten liggen, waardoor ze aan het licht onttrokken worden.

    De groene asperge, die in tegenstelling tot de witte asperge niet geschild hoeft te worden, is dan weer afkomstig van de teelt boven de grond. Bij deze teelttechniek hoeven de asperges niet te worden aangeaard; bijgevolg komen ze in contact met het licht en kleuren ze groen aan. Overigens kan men van het pittige kleurcontrast tussen de verschillende aspergevarianten gebruik maken om een betoverend culinair schilderijtje klaar te stomen. Wij presenteren u hierna al een voorsmaakje...

     

    Smultip

    * Bij de aankoop: asperges worden meestal verkocht in bosjes. De beste zijn één vinger dik en wit. De stengels moeten gaaf en gelijkvormig zijn met een gesloten kop. Het onderste gedeelte mag niet houterig, hol of te droog zijn. Broosheid is een kenmerk van versheid.

    * Juist bewaren: gebruik asperges altijd zo vers mogelijk. In de koelkast kunt u ze enkele dagen bewaren wanneer u ze in een goed vochtige doek wikkelt. Wilt u asperges invriezen, dan moet u ze eerst schillen en 2 minuten blancheren. Spoel ze dan af onder koud stromend water, laat ze uitlekken, verpak ze en vries ze in. Nog beter is het ze in dozen te leggen, te overgieten met het afgekoelde kookvocht en ze zo in te vriezen. Dan drogen ze minder uit.

    * De schoonmaak: breek eerst harde en houterige ondereindjes af. Bij groene en violette asperges moet u verder alleen het ondereinde van de stengels dun en voorzichtig schillen met een dunschiller. Witte asperges zijn wat meer vezelig, hun stengels moet u beginnen te schillen (eveneens met een dunschiller) vanaf 7 à 8 cm onder de kop. Naar onderen toe moet u ze dikker schillen.

    * Het koken: een minder bekende maar goede kookmethode is de volgende. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en leg er de asperges in. Laat ze 15 minuten koken (10 minuten voor groene asperges). Zet dan de pan van het vuur en laat de asperges nog 30 minuten nagaren in het kookvocht en tenslotte goed uitlekken. Wenst u dat de fijne punten stevig blijven, bind de asperges dan met keukendraad in bundeltjes van gelijke dikte en hang deze met het uiteinde van hun draad vast aan het oor van de pan. Zo blijven de fijne punten boven het kokende water en worden ze niet tot moes gekookt.

    * Koken in de microgolfoven: op deze manier spaart u de helft van de tijd uit. Leg de asperges mooi naast elkaar (en nooit op elkaar) in een schaal van 30 cm diameter en met de punten allemaal in dezelfde richting (of in een stervorm met de punten naar het midden). Overgiet ze met 1 eetlepel water per 225 g en dek de schotel af. Laat ze 8 à 10 minuten (volgens hun dikte) garen met de oven op maximaal vermogen (voor groene asperges 6 à 8 minuten volgens hun dikte). Laat ze dan nog 3 à 5 minuten rusten, verwijder de bedekking en laat ze uitlekken.

    Invriezen: de smakelijkste methode bestaat erin om de geschilde asperges 2 minuten te koken in gezouten water, ze vervolgens in dozen te leggen, te overgieten met het afgekoelde kookvocht en zo in te vriezen. Op deze manier drogen ze minder uit.

    Mousselinesaus: asperges serveer je liefst puur natuur en met een lichte garnituur. Bijvoorbeeld met gesmolten boter, op zijn Vlaams (een mengsel van gesmolten boter, fijngeprakt hardgekookt ei en peterselie) of met een lichte mousselinesaus.

     

    Voor deze saus klopt u 3 eierdooiers samen met het sap van 1 citroen en 1 dl kookvocht van de asperges op tot een romige massa (peper en zout toevoegen). Zet de pan op een heel klein vuurtje (de saus mag beslist niet koken) en blijf kloppen tot het volume verdubbeld is. Roer er dan 100 g gesmolten boter (zonder het bezinksel) en 100 g licht opgeklopte room onder.

    01-06-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    31-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaatje met avocado's, zeeduivel en curry.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht 

    Voor 4 personen:

    400 gram zeeduivel- 8 gekookte tijgergarnalen- 2 grote avocado's- 60 g sla- 100 g gekookte geparfumeerde rijst- 4 limoenen- 2 sjalotten- 3 soeplepels light mayonaise- een koffielepel Indische currypasta- 2 soeplepels light room- 1 soeplepel olijfolie (extra vergine)- 4 takjes verse koriander- een beetje zout- peper.


    Pers drie limoenen en hak de zeeduivel in kleine blokjes. Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de vis toe en roerbak gedurende twee minuten. Voeg peper en een beetje zout toe en meng de currypasta met een soeplepel limoensap. Hak de sjalotten fijn. Leg de slablaadjes op vier borden en snij de avocado's in reepjes. Overgiet ze met de rest van het limoensap en voeg de fijngehakte sjalotten toe. Meng de mayonaise met de room, voeg er peper aan toe en meng ze met de rijst die u over de vier borden verdeelt. Voeg de avocado's en de koriander toe en leg de zeeduivel mooi in het midden. Versier met de tijgergarnalen en rondjes limoen.

    U kunt in plaats van zeeduivel ook een andere witvis gebruiken, krab of tonijn in blik. Opdienen met bruine broodjes.

    31-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brickkoek met Sambuca-room en aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 porties:

    3 vellen brickdeeg- 750 g aardbeien- 80 g boter- 3 eetlepels fijnesuiker- 30 g amandelschilfers- 250 g verse room- 2 eetlepels Sambuca (of pastis)- 1 theelepel bloemsuiker

     

    1. Leg een vel deeg op een beboterde bakplaat. Bestrijk het met gesmolten boter, bestrooi het met 1 eetlepel suiker en 10 g amandelschilfers. Leg er een tweede vel bovenop, bestrijk ook dat met boter en strooi er suiker en amandelschilfers op. Doe hetzelfde met het derde vel.

    2. Schik het deeg in een vuurvaste schaal en bak het ongeveer 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Laat afkoelen.

    3. Klop de room stijf en doe er de Sambuca bij. Schep hem in de vorm. Leg er de aardbeien op. Werk af met bloemsuiker.

     

    31-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti, tomaat en rucola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

    -4 pruimtomaten - 2 knoflookteentjes -1 gedroogde chilipeper - 2 el kappertjes - 3 el zwarte olijven – 3 el rucola -320 g spaghetti - 3 el olijfolie extra vergine - zeezout en peper

     

    Bereiding:

     

    Halveer de tomaten. Knijp het sap en de pitjes eruit en hak het vruchtvlees grof.

    Pel de knoflook en plet de teentjes met wat zeezout.

    Verkruimel de chilipeper. Spoel de kappertjes af en ontpit de olijven.

    Hak de rucola grof.

    Meng de tomaten met alle ingrediënten behalve de rucola. Breng alles royaal op smaak met zout en peper, schep de olijfolie erdoor en laat 30 minuten staan. Kook de spaghetti al dente. Laat de pasta uitlekken en schep hem door de tomaten. Meng nu de rucola erdoor. .

    Sprenkel er voor het serveren olijfolie over.

    30-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mascarponetaart met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 porties:

     

    Voor het deeg: 150 g bloem- 1/2 koffielepel geraspte citroenschil- 60 g fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- 80 g zachte boter- 30 g amandelpoeder- 1 ei- 1 eetlepel koud water

     

    Voor de vulling: 250 g mascarpone- 200 g volle yoghurt- 40 g suiker- 3 eetlepels citroensap- 3 blaadjes gelatine- 750 gaardbeien- 3 eetlepels aardbeienconfituur

    En verder: vetstof en bloem voor de vorm

    1. Maak een kruimeldeeg met de opgegeven ingrediënten. Rol het in plasticolie en zet het 2 uur in de koelkast. Beboter de vorm, bestuif hem met bloem en zet hem ook in de koelkast.    .

    2. Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en schik het in de vorm. Prik de bodem in met een vork. Leg er bakpapier en bonen op en bak hem 10 minuten in het midden van de oven.

    3. Laat de taartbodem zonder bakpapier 5 minuten bijkleuren. Ontvorm en laat afkoelen op een tooster. Klop de mascarpone met de yoghurt en de suiker. Week de gelatine in koud water, knijp hem uit en los hem op in het warme citroensap. Roer hem door de kaasmix.

    4. Schep de crème in de taart en strijk hem glad met een spatel. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

    5. Halveer de aardbeien. Schik ze op de taart. Verwarm de confituur tot hij vloeibaar is. Schenk hem over de aardbeien.

    30-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abrikozenchutney
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Abrikozenchutney lekker bij koud gebraad en brood.

     

    Voor ongeveer 1 liter:

     Snij 1 kg verse abrikozen in stukken en doe ze in een pan met 3 dl ciderazijn, 1 gesnipperd rood pepertje (zonder zaadjes), 125 g sultanarozijnen, 1 gesnipperde ui, 2 geperste knoflookteentjes en 30 g geraspte gemberwortel. Een afgestreken eetlepel zout mag er ook nog bij. Laat ongeveer 30 minuten onafgedekt sudderen, tot fruit en groenten lekker zacht zijn. Voeg er 350 g fijne suiker aan toe. Laat nog 20 tot 30 minuten inkoken. Verdeel over 3 of 4 schone bokaaltjes met schroefdeksel en sluit ze meteen. Laat een maand staan alvorens te gebruiken.

    Bewaartip: Op een koele en donkere plek blijft deze chutney zowat 6 maanden goed.

    30-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laagjestaart met aardbeien en amandelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 16 porties:

     

    Voor aardbeiengelei: . 300 g aardbeien- 1/4 l droge schuimwijn (of appelsap)- 1/2 onbehandelde citroen- 60 g fijne suiker- 6 blaadjes gelatine

    Voor de amandelgelei: 1/2 l melk- 125 g amandelpoeder- 100 g fijne suiker- 2 druppels amandelolie- 9 blaadjes gelatine

    En verder: 250 g verse room- 200 gaardbeien voor het garnituur

    1. Verwarm de melk met het amandel poeder, de suiker en de amandelolie. Laat 10 minuten trekken. Week de gelatine in koud water. Knijp hem uit en los hem op in de warme melk. Laat afkoelen in de koelkast.

    2. Pureer de aardbeien met de schuimwijn (of het appelsap) en druk de puree door een zeef. Doe er de suiker, de geraspte citroenschil en het citroensap bij. Week de gelatine, los hem op in 2 eetlepels warm water en roer door de aardbeien.

    3. Klop de room stijf en spatel hem door de afgekoelde maar nog niet opgesteven amandelgelei. Strijk de helft van het mengsel uit in een springvorm (van 28 cm diameter). Laat 15 minuten opstijven in de koelkast.

    4. Bedek met de helft van de aardbeiengelei. Laat weer 15 minuten opstijven. Strijk er de rest van de amandelgelei op uit. Laat opstijven. Bedek met de rest van de aardbeiengelei en werk af met halve aardbeien.

    5. Laat de taart opstijven in de koelkast (minstens 2 uur). Maak ze voor het serveren met een mes los van de vorm en schuif ze op een taartschaal.

    29-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flensjes met aardbeienroom.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

    Voor de flensjes: 120 g bloem- 2 eieren- zout- 30 g fijne suiker- ¼ l melk- vetstof om te bakken.

    Voor het garnituur: 500 g aardbeien- ½ onbehandelde limoen- 2 eetlepels sinaasappellikeur (Cointreau, Grand Marnier)- 100 g zachte boter- 60 g bloemsuiker+ bloemsuiker om af te werken.

     

    1. Roer een glad beslag met de opgegeven ingrediënten. Laat het 30 minuten rusten.

    2. Hou 8 mooie aardbeien met steeltje apart. Snij de helft van de overgebleven aardbeien in stukjes. Pureer de andere helft. Vermeng de puree met de likeur, het limoensap en de schil. Roer de boter met de bloemsuiker romig en doe ze erbij.

    3. Bak acht flensjes. Bestrijk ze met aardbeienroom en schep op één helft de gesneden aardbeien. Vouw de flensjes dicht en dan nog eens dubbel.

    4. Schik ze op vuurvaste borden en zet ze 2 tot 4 minuten onder de hete grill. Werk af met bloemsuiker en een aardbei. Serveer meteen.

    29-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeientrifle.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 personen:

     

    750 g aardbeien- 2 eetlepels bloemsuiker- 200 g slagroom- 1 pakje vanillesuiker- 75 g amandelkoekjes (amaretti) of schuimpjes (baisers)- 6 eetlepels advocaat- verse munt om af te werken.

     

    Snij de aardbeien in kwartjes. Klop de room stijf met de vanillesuiker.

     

    Verkruimel de koekjes en verdeel ze over mooie glazen. Schep er achtereenvolgens de advocaat, de aardbeien en de slagroom op.

     

    Werk het dessert af met een plukje verse munt. Serveer licht gekoeld, maar niet ijskoud.

     

    N.B.:Voor een kinder dessert kunt u de advocaat door vanillepudding vervangen.

    27-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limoenparfait met aardbeien.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 8 personen:

     

    Voor de parfait: 2 eidooiers- 50 g fijne suiker- 2 onbehandelde limoenen- 40 ml limoensiroop- 300 g verse room- papieren cakevormpjes

    Voor de gekarameliseerde aardbeien: 800 g aardbeien- ½ l sinaasappelsap- geraspte schil van 1 onbehandelde sinaasappel- 120 g fijne suiker- 1 vanillestokje- 80 ml sinaasappellikeur (Cointreau, Grand Marnier)

    En verder: 100 g bruine suiker- verse munt.

     

    1.Klop de eidooiers met de suiker in een warmwaterbad tot de crème als een lint van de klopper afloopt. Roer er het limoensap, de geraspte limoenschil en de limoensiroop door.

    2.Neem de crème uit het warmwaterbad en bewerk hem met de mixer of keukenrobot tot hij volledig afgekoeld is (hij zal dan in volume ongeveer verdriedubbeld zijn). Klop de room stijf en spatel hem erdoor.

    3.Leg in 8 vormpjes een papieren vormpje. Verdeel er de crème over. Zet ze minstens 3 uur in de diepvriezer.

    4.Laat voor de karamel de suiker op een zacht vuur smelten (niet roeren). Blus met het sinaasappelsap en roer pas dan om.

    5.Doe er de geraspte sinaasappelschil en het merg uit het vanillestokje bij. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes inkoken, tot een dik vloeibare stroop. Laat wat afkoelen en voeg de sinaasappellikeur toe. Halveer de aardbeien en schep ze door de karamel.

    6.Ontvorm de parfaits op vuurvaste bordjes. Neem voorzichtig het papieren vormpje weg. Bestrooi ze met bruine suiker. Laat de suiker smelten onder de salamander (of met de gasbrander).

    7.Schep er de gekarameliseerde aardbeien bij. Werk af met een plukje verse munt.

    Serveer meteen.

    27-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    26-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeiengelei met vanillesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 personen:


    750 g aardbeien- 200 ml zwarte-bessenlikeur (cassis)- 8 blaadjes gelatine- sap van 1 limoen- 1 tot 2 eetlepels bloemsuiker.

    Voor de vanillesaus: 2 vanillestokjes- 6 dl melk- 1 kleine eetlepel maïszetmeel- 2 eidooiers- 400 g verse room- 40 g fijne suiker- 2 pakjes vanillesuiker- snuifje zout.

    Om af te werken: 250 g aardbeien- 1 flinke eerlepel bloemsuiker.

     

     

    1.Week de gelatine in koud water. Pureer de aardbeien en druk ze door een zeef. Verwarm het limoensap en los er de uitgeknepen gelatine in op. Doe het met de suiker bij de aardbeienpuree.

    2.Leng de puree aan met bessenlikeur tot 7 dl vloeistof. Verdeel hem over kopjes en laat hem opstijven in de koelkast.

    3.Snij de vanillestokjes open en schraap het merg eruit. Doe het bij de melk en breng ze langzaam aan de kook.

    4.Klop de eidooiers los met het maïszetmeel, de suiker en de vanillesuiker. Doe er de room bij. Schenk het mengsel al roerend bij de kokende melk en laat indikken. Laat de saus afkoelen (roer af en toe om, zodat er geen vel op komt).

    5.Schep een laagje saus op de aardbeiengelei. Werk af met gezeefde bloemsuiker en aardbeien.


     

    26-05-2006 om 16:25 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienmousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 personen:

     

    250 g aardbeien- 100 g fijne suiker- 1 eetlepel limoensap- 3 blaadjes gelatine- 200 g verse room- enkele aardbeien voor de afwerking.

     

    Pureer de aardbeien met de suiker en het limoensap. Week de gelatine in koud water, knijp hem uit en los hem op in 2 eetlepels warm water. Vermeng hem met de aardbeienpuree. Laat een kwartiertje opstijven.

     

    Klop de room stijf en spatel hem luchtig door het mengsel. Verdeel de mousse over kommetjes en kopjes. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Werk af met een halve aardbei.

    26-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienlikeur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 1 liter:


    1 kg aardbeien. 150 g witte kandijsuiker. 1 liter Wodka

     

    1. Snij de aardbeien in stukjes. Doe ze met de suiker en de wodka in een schone bokaal. Sluit hermetisch en zet de bokaal 3 weken koel en droog weg.

    2. Zeef dan de drank twee keer: eerst door een vergiet en dan door een fijne puntzeef.

    3. Vul hoge glazen voor 1/3 met aardbeienlikeur en leng verder aan met goed gekoelde droge schuimwijn.

    26-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienparfait met pistaches
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 personen:

     

    500 gaardbeien- 60 g gepelde pistaches- 4 eetlepels water- 80 g fijne suiker- 100 g bloemsuiker- 5 eidooiers- 4 dl slagroom- 1 pakje vanillesuiker- vetstof voor de bakplaat

    1. Rooster de pistaches in een pan met antiaanbaklaag. Verwarm de fijne suiker met het water tot hij lichtjes karameliseert (roer niet om!). Roer er de pistaches door. Schep ze op een ingevette bakplaat en laat afkoelen. Stort ze dan op een werkvlak en hak ze grof.

    2. Pureer de aardbeien met 30 g bloemsuiker. Klop in een warmwaterbad de eidooiers en de rest van de bloemsuiker tot het mengsel als een dik lint van de klopper afloopt. Zet van het vuur en klop nog

    5 minuten stevig op.

    3. Klop de room stijf met de vanillesuiker. Voeg achtereenvolgens de aardbeienpuree, de pistaches en de slagroom bij de crème.

    4. Bekleed een 20 cm lange vorm met plasticfolie en schénk er de crème in. Dek af met plasticfolie en laat opstijven in de diepvriezer.

    5. Serveer in duimdikke plakken, eventueel met verse aardbeien en halfopgeklopte room.

     

    25-05-2006 om 16:48 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biscuitrol met aardbeiencrème.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 porties:

     

    Voor de biscuit: 4 eieren- 2eetlepels lauw water- 125 g fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- 125 g bloem- 20 g cacaopoeder.

    Voor de crème: 400 g aardbeien- 400 g Griekse yoghurt- 70 g bloemsuiker- 6 blaadjes gelatine- 2 dl slagroom- 1 pakje vanillesuiker- bloemsuiker en aardbeien om af te werken.

     

     

    1.Klop de eieren wit schuimig met het water. Klop er de suiker en de vanillesuiker door. Hef er de bloem met het cacaopoeder onder.

    2.Strijk het deeg dun uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de biscuit 12 to 15 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

    3.Leg een vochtige keukenhanddoek over de biscuit en daarop een grote snijplank. Keer het geheel om. Haal voorzichtig bakplaat en bakpapier weg. Rol de biscuit en de handdoek samen op. Laat zo afkoelen.

    4.Week de gelatine in koud water. Snij de aardbeien in stukjes. Pureer de helft en vermeng met de yoghurt en de bloemsuiker. Knijp de gelatine uit, los hem op in enkele lepels warm water en roer hem door de puree. Zet koel weg tot de crème begint op te stijven.

    5.Klop de room stijf met de vanillesuiker en spatel hem door de aardbeienpuree. Voeg de stukjes aardbei toe.

    6.Rol de biscuit voorzichtig open. En bestrijk hem met crème. Rol hem zonder doek weer op. Zet hem minstens 2 uur in de koelkast.

    7.Werk de biscuitrol voor het serveren af met bloemsuiker en aardbeien.

     

    N.B.:Zonder cacao kan het ook. En de yoghurt kunt u vervangen door volle verse kaas, die u eerst een paar uur hebt laten uitlekken in een vergiet.

    25-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienweetjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Laat aardbeien niet in water liggen, maar spoel ze in een vergiet onder een zachte straal koud water. Laat ze goed uitlekken of dep ze droog met keukenpapier.

     

    Nog beter is het als u ze niet spoelt, maar alleen afdeppen met vochtig keukenpapier.

     

    Haal de steeltjes er pas af nadat de aardbeien schoongemaakt zijn(eventueel met een puntig mesjes.

     

    Als u aardbeien wilt invriezen, legt u  ze naast elkaar op een plaat en laat ze zo bevriezen. Nadien kunt u ze dan in een plastic zak of doos verpakken.

    25-05-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    frado13
    blog.seniorennet.be/frado13
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    womanfeelings
    blog.seniorennet.be/womanfe

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ouders_van_een_vermoord_kind
    blog.seniorennet.be/ouders_
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fritske
    blog.seniorennet.be/fritske
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    glas
    blog.seniorennet.be/glas
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!