Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    drea1944
    blog.seniorennet.be/drea194
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    goldstar
    blog.seniorennet.be/goldsta
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ada1946
    blog.seniorennet.be/ada1946
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    19-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filobeursjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24 vellen filodeeg
    250 g kalfsgehakt
    250 g lams­gehakt
    100 g champig­nons in plakjes
    80 g gesnipperde ui
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel paneermeel
    boter of olie

    1 koffielepel gedroogd basilicum
    peper uit de molen en zout

     

    Stoof de champignons, de ui en de geperste knoflook aan in boter of olie. Vermeng met het gehakt, het paneermeel, basilicum, peper en zout. Verdeel over de vellen filodeeg. Neem ze bijeen als beursjes en bind ze eventueel toe met een sprietje bieslook of reepje prei. Bestrijk ze met gesmolten boter of olie. Zet ze 15 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.

     

    19-10-2005 om 20:05 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een aardappelpannetje met kervelsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOOR 4 PERSONEN


    600 g gekookte krieltjes.
    500 g groene en/of witte asperges.
    250 g gekookte of gerookte.ham .
    5 dl groentebouillon
     bechamelsaus.
    boter.
    olie

    1 pakje diepvrieskervel. citroensap

    peper en zout

    Breng de groentebouillon aan de kook. Doe er de krieltjes en de asperges in grote stukken bij. Laat 5 minuten zacht koken. Maak een bechamelsaus,  maar met bouillon in plaats van melk. Roer er de kervel door. Breng de saus verder op smaak met citroensap, peper en. zout. Snij de ham in reepjes. Bak de kriel­tjes goudbruin in een mengsel van boter en olie. Doe er de asperges bij. Laat 1 mi­nuut meebakken. Verdeel de groenten en de ham over de borden. Nappeer met de warme saus. Serveer meteen.

    18-10-2005 om 20:38 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bramen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bramen plukken aan het eind van de zomer is voor veel mensen een gelegenheid on even de natuur in te gaan, om bramen te plukken. Er worden daarbij heel wat vruchtjes vers van de plant gegeten, al dan niet afgespoeld. Bramen zijn ook populair om er gelei, jam en siroop van te maken en, getrokken in blanke brandewijn of jenever vormt het ook een voor velen smaakvol slokje. Maar ook de andere delen van de plant zijn zeer bruikbaar en daarom hier enige informatie over de geneeskrachtige waarde van deze plant. Algemeen: Er bestaan meer dan honderd soorten braamplanten en daarbinnen nog eens zo'n duizend variëteiten en bastaardsoorten. Alleen een gespecialiseerde botanicus kan daaruit wijs worden. Bramen zijn sterke, weelderige, vaste planten met lange gebogen takken en scherpe stekels. De plant heeft kleine bloemen die wit of roze van kleur en en geen geur hebben. Sinds de prehistorie zijn de bramen al bij de mensen in trek. Gerijpt zijn ze zwart en glanzend, fruitig en fris van smaak. Ze worden o.a. gebruikt voor een siroop met een licht samentrekkende werking. Smakelijk is ook een thee die getrokken is van de bladeren van de braam en framboos. Het afkooksel is een sterk samentrekkend middel dat gebruikt kan worden als gezichtslotion en als drank om mee te spoelen bij mondaandoeningen. Groeiplaats: In bijna heel Europa, langs heggen en in bossen. Ze komen voor tot op een hoogte van 2300 meter. Gebruikte delen: Bloemknoppen, de bladeren voor de bloeitijd, de nieuwe blaadjes, de vruchten in augustus. Om te bewaren moeten de delen in bossen worden samengebonden en in het donker worden gedroogd. Eigenschappen: Aansterkend, bloedsuikerverlagend, bloedzuiverend, vochtuitdrijvend, wondreinigend en samentrekkend. Toepassingen: Angina: Kook 50 gram gedroogde bladeren tien minuten in een liter water. Laat het afkoelen, filtreer het en zoet het met wat honing. Gebruik de drank om mee te gorgelen. Niet doorslikken. Per dag mag de drank opgemaakt worden. Heesheid: Kook honderd gram bladeren 15 minuten lang in een liter water. Filtreer het daarna en zoet het met wat honing. Drie keer per dag gorgelen, niet doorslikken. Huidzweer: Kook 30 gram bladeren tien minuten lang in een liter water. Regelmatig de wond hiermee wassen. Tandvleesontsteking: Kook dertig gram bladeren drie minuten lang in een liter water. Tien minuten laten trekken. regelmatig de mond ermee spoelen. Niet doorslikken. Diarree: Kook twintig gram bloemen en bladeren van de Witte Dovenetel, dertig gram bladeren van de braam en twintig gram bloemen van de Echte Heemst vijf minuten lang in een liter kokend water. Tien minuten laten trekken. Drink twee tot drie keer per dag een kopje van het vocht.

    17-10-2005 om 16:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    15-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honing

    Honing wordt gemaakt door honingbijen.

    De bijen verzamelen nectar die wordt afgescheiden door de honingklieren van bloeiende planten zoals koolzaad, witte klaver, linde, heide en zeeaster.

    Deze nectar wordt in de cellen van de raten van de bijenkorf achtergelaten en gaat over in honing.

    Een bijenvolk produceert gemiddeld 15 kilo honing per jaar.

    In Nederland is de productie ongeveer 1 miljoen kilo per jaar.

    De consumptie is veel hoger.

    Daarom importeert Nederland 2 miljoen kilo honing per jaar.

     

    15-10-2005 om 15:05 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gebruik van roomboter

    Culinaire kenners zweren bij het gebruik van roomboter voor het braden van vlees.

    De smaak is immers voller dan die van margarine.

    Dit geldt ook bij het bakken van cake en koekjes.

    Een nadeel van roomboter is dat het een veel hoger vetgehalte heeft dan margarine.

    Probeert u eens het volgende alternatief: neem voor de helft margarine en voor de helft roomboter.

    Zo sluit u een gezond compromis tussen smaak en calorieën.

     

    15-10-2005 om 15:01 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havervlokken en haverzemelen

    Haver is een grassoort met pluimvormige aren.

    Lang voor onze jaartelling was haver al bekend.

    Havervlokken ontstaan als de haver gepeld, geplet en tot gort gemaakt wordt.

    Vroeger werd van deze vlokken pap gekookt.

    Tegenwoordig zijn haverprodukten niet meer zo populair.

    Haverzemelen zijn de vliesjes van de haverkorrels.

    De zemelen bevatten geen voedingsstoffen maar ze stimuleren de darmwerking.

    Haverzemelen worden bijvoorbeeld in muesli gebruikt.

    15-10-2005 om 15:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (15 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haverkorrels

    Haver groeit in de vrije natuur en is een grasachtige.

    Duizenden jaren geleden werd haver door de primitieve mens al als voedsel gebruikt.

    Sommige volkeren eten nog steeds veel haver, maar Nederlanders gebruiken het alleen nog in de vorm van muesli.

    Toch zijn haverprodukten lekker en bovendien heel gezond.

    Havermeel is niet overal te koop, maar reformwinkels hebben haverkorrels in het assortiment.

    Vers gemalen haverkorrels smaken het beste.

    15-10-2005 om 14:59 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geneeskrachtige Plant: Oregano

    Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd.

    Het kruid wordt veel in warme en gematigde streken geplant en ruikt lekker.

     De oude Grieken en Romeinen beschouwden wilde marjolein als een geneeskrachtige plant.

    Ook in volksverhalen speelt het kruid een rol.

    Men dacht dat wilde marjolein mens en dier kon beschermen tegen ziekten.

    Gedroogde oregano wordt veel gebruikt in pizza's, tomaten en courgettegerechten. Het kruid moet worden meegekookt met het eten, zodat het aroma zich goed kan ontwikkelen.

    Oregano bevordert de spijsvertering en wekt de eetlust op.

    15-10-2005 om 14:58 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eetlust-opwekkend kruid

    Vooral in het westelijk deel van het Middellandse-Zeegebied wordt tijm verbouwd.

    Men gebruikt zowel verse als gedroogde tijm.

    Dit kruid moet een grijsgroene kleur, een bittere smaak en een intense geur hebben.

    Tijm is bijzonder geliefd in Spanje, Griekenland en op de Balkan.

    Maar ook in andere Europese landen wordt steeds meer tijm gebruikt.

    Het kruid kan uitstekend alleen worden toegepast.

    Het past echter ook goed bij peterselie, knofloQk, uien en laurier.

    Tijm werkt desinfecterend, wordt vaak gegeven bij ontstekingen in het maag-darmkanaal en wekt de eetlust op.

    15-10-2005 om 14:56 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vulling van een rijstevlaai

    Bij koffie of thee smaakt een lekkere rijstevlaai altijd.

    Maar een rijstevlaai is wel machtig, serveert u dus gerust kleine punten.

    Wilt u uw 'gewone' rijstevlaai een extra accent geven, voeg dan aan het standaardrecept een half zakje vanillesuiker toe.

    Of vervang alle suiker door vanillesuiker.

    Voor een frissere smaak kunt u de rasp van de schil van een halve citroen met de melk mee verwarmen.

    Als u een 'nattere' vlaai wilt kunt u paprijst gebruiken.

    Volle melk of boerenmelk geven een romiger smaak dan halfvolle melk.

    Ten slotte: een extra fijne rijstevlaai is versierd met toefjes slagroom en chocoladekrullen.

     

    15-10-2005 om 14:54 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette

    De courgette is een komkommerachtige en wordt vooral in Zuideuropese landen gekweekt.

    Vanaf juli tot september groeien ze ook in Nederland.

    De vrucht is 10 tot 25 cm lang en wordt jong geoogst.

    De kleur kan zeer verschillend zijn: heldergroen, geel of wit.

    Het vruchtvlees is wit-geel van kleur en bevat kleine, eetbare pitjes.

    Heel lekker is de zogenaamde courgette-fleur: jonge, vingerlange vruchten.

    Courgettes smaken vrij neutraal maar met een typisch eigen aroma en zijn zeer geschikt voor salades.

    15-10-2005 om 14:53 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chilipepers

    Chilipepers worden ook wel Spaanse pepers of kortweg pepers genoemd.

    Ze zijn familie van de paprika, maar smaken veel scherper.

    Chilipepers zijn er in allerlei soorten en maten.

    Ze variëren in grootte van 1 tot 12 cm.

    Ook de kleuren zijn zeer verschillend: geel, oranje, wit, bruin, rood en groen.

    De oorsprong ligt in Zuid-Amerika.

    Het scherpst zijn de onrijpe pepers, ook wel Cayennepeper genoemd.

    Vooral de pitjes en de zaadlijsten zijn zeer scherp.

    Daarom worden die meestal verwijderd.

    Verse pepers moeten glanzen en stevig aanvoelen.

    Vooral in Mexicaanse gerechten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van chilipepers.

    15-10-2005 om 14:52 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere peulvruchten

    Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen.

    De bekendste zijn erwten, bruine en witte bonen en kapucijners, maar er zijn ook bijzondere soorten zoals: rode nierbonen, linzen en kikkererwten.

    Rode nierbonen zijn niervormig en roodbruin van kleur.

    Na het koken hebben ze een zoete smaak.

    In het 'Wilde Westen' waren deze bonen zeer populair.

    Linzen worden veel gebruikt in de Indiase, Marokkaanse en Turkse keuken.

    Ze hebben een platte, discusachtige vorm en kunnen variëren in grootte en kleur.

    Kikkererwten lijken door hun onregelmatige vorm en lichtgeelbruine kleur op hazelnoten.

    Vooral in de Zuid-Europese en Aziatische keuken worden kikkererwten verwerkt in soepen en stoofschotels.

    15-10-2005 om 14:50 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche

    Brioche is een bijzonder bakproduct uit Frankrijk dat gemaakt wordt van gistdeeg.

    Het wordt ook wel apostel-, profeten- of zienerkoek genoemd.

    Niemand weet de verklaring van deze termen.

    De bereiding van het deeg vraagt grote vakkennis.

    Het deeg is zeer boterrijk.

    Grote brioches bestaan uit drie op elkaar gestapelde deegbollen van verschillende grootte die gebakken worden. Daarom wordt het ook wel 'torengebak' genoemd.

    15-10-2005 om 14:49 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeg

    Het zelf bereiden van bladerdeeg vraagt veel geduld.

    Toch is het niet echt moeilijk.

    De basisbestanddelen zijn bloem, water en vet.

    De fijne structuur van het deeg ontstaat doordat twee deegsoorten, een boterdeeg en een bloem water mengsel, samen verwerkt worden.

    De boter zorgt ervoor dat het deeg 'bladert'.

    Voor iedereen die geen zin of tijd heeft om zelf bladerdeeg te maken, is er ook diepvriesbladerdeeg van goede kwaliteit te koop.

    15-10-2005 om 14:48 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelen

    Amandelen groeien het beste op de droge gronden in Spanje, Portugal en Italië.

    Maar ook de Verenigde Staten is een grote amandelleverancier.

    De amandel is familie van de perzik.

    Het zijn allebei steenvruchten.

    Het grote verschil tussen beide vruchten is dat om de pit van de perzik veel meer vruchtvlees zit dan bij de amandel.

    Als de amandelvrucht rijp is, springt het vruchtvlees open.

    Na het oogsten wordt de harde steenschaal die om de pit zit, verwijderd.

    Voor amandelspijs en marsepein wordt ook de bruine zaadhuid verwijderd.

    Er zijn tientallen soorten amandelen.

    De beste is de Spaanse tafelamandel.

    15-10-2005 om 14:47 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pudding 4 keer verschillend
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    80 cl volle melk        

    8 eierdooiers

    200 g fijne suiker

    1 stokje vanille

    60 g praliné chocolade

    2 eetlepels cacaopoeder

    2 eetlepels oranjebloesemwater

     

     

    Verwarm de oven voor op 160°C. Zet er een grote, ondiepe schaal gevuld met heet water in de oven.

    1. vanillepudding

    Breng 20 cl melk aan de kook met het uitgeschraapte merg van het vanillestokje. Klop 2 eierdooiers wit schuimig met 60 g suiker. Giet er de kokendhete vanillemelk bij. Roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.
     

    2. karamelpudding:

    Laat 80 g suiker smelten in 1 eetlepel water. Laat op een zacht vuur staan, tot de suiker lichtjes karameliseert. Laat 5 minuten afkoelen. Breng 20 cl melk aan de kook. Schenk de melk bij de karamel en roer tot deze volledig opgelost is. Klop 2 dooiers witschuimig; Schenk de hete karamelmelk bij de dooiers, roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.


    3.praliné pudding
    :

    Breek de chocolade in stukjes. Laat ze smelten in 20 cl hete melk. Klop 2 dooiers witschuimig met het cacaopoeder. Schenk de hete chocolademelk bij de eieren. Roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.


    4.
    oranjebloesempudding:

    Breng 20 cl melk aan de kook met het oranjebloesemwater. Klop

    2 dooiers witschuimig met 60 g suiker. Schenk er de kokendhete melk bij, roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.

    Zet de kommetjes 20 minuten in het warmwaterbad in de oven. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Bewaar ze vervolgens in de koelkast.

    15-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine pimpernel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gezonde geest in, een gezond lichaam, dat is wat deze kleine pimpernel voor jou in petto heeft.

    Pimpernel heeft inderdaad van oudsher de reputatie een typisch kruid te zijn voor de geest en het verstand.

    En wie wil er nu niet gelukkig én slim zijn?

     Dit kruid biedt je een brede waaier aan medicinale eigenschappen en is ook gewoon heel lekker.

    Kleine pimpernel is zo één van die ouderwetse kruiden waar onze voobouders regelmatig beroep op deden om allerlei kwaaltjes te genezen.

    Het kruid bevat als actieve stoffen onder meer saponine, looistoffen en flavon.

    We weten dat het kruid vroeger regelmatig werd ingezet om bloedingen te stoppen.

    Het is dan ook een licht wondhelend middel en geneest eveneens inwendige wonden en bloedingen.

    Maak hiervoor een medicinale thee van kleine-pimpernelwortels door één theelepel van de versnipperde wortel tien minuten te laten koken in 20 cl water.

    Zoet met wat honing. Drink dit gezeefde afkooksel ook in geval van diarree, het verzacht de klachten.

    Verder drijft kleine pimpernel vocht af en is het aangewezen bij blaas- en nierproblemen.

    Het helpt tegen gasvorming en werkt stimulerend voor de eetlust.

    Maag en darmen varen er dus goed bij.

    Pimpernel wordt in de homeopathie wel eens gebruikt in een tinctuur tegen heesheid en keèlpijn.

    Niet alleen het lichaam maar ook (en wel vooral) de geest ondervindt een positieve invloed van kleine pimpernel.

    Vroeger gebruikten de studenten pimpernel om zware studieperioden zonder kleerscheuren door te komen.

    En als het niet baat... het schaadt zeker niet.

     

    Tip:

    Goed gemutst Heb je bezoek? Voeg wat pimpernelblaadjes bij de sla of in de wijn en heel het gezelschap is goed gemutst.

    10-10-2005 om 20:43 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 vleestomaten.

    2 sjalotjes.

    150 g gaar soepvlees (van kalfs- of runderschenkel) .

    1/2 bosje gladde peterselie .

    1 ei .

    2 eetlepels paneermeel.

    2 eetlepels boter.

    peper uit de molen en zout

     

    1. Verwarm de oven voor op 200. C. Spoel de tomaten. Snij er een kapje af en haal er met een lepeltje zoveel mogelijk vruchtvlees uit zonder de schil te beschadigen. Plet het vruchtvlees met een vork.

    2. Maal of hak het soepvlees fijn. Snipper de gepelde sjalotjes en fruit ze glazig in de helft van de boter. Vermeng het soepvlees met de sjalotjes, de tomaten­puree, de gehakte peterselie, het ei en het paneer­meel. Kruid naar smaak met peper en zout.

    3. Verdeel over de tomaten. Leg op elke portie een nootje boter en zet het kapje er weer op. Zet 15 tot 20 minuten inde hete oven.

     

    Moderne variant met gehakt. Gebruik panklaar, gekruid gehakt (bijvoorbeeld kalfs-varkens). Vermeng het met fijngesneden, gestoofde ui. Breng het op smaak met gemengde tuinkruiden (peterselie, kervel, tijm of rozemarijn). Verdeel het over de tomaten en besprenkel ze lichtjes met (olijf)olie voor u ze in de oven zet.

     

    10-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème Brûlée
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:
    1
    groot ei
    3 eierdooiers
    150 g fijne suiker
    2 dl volle melk

    .3 dl room
    de schil van 1 onbehandelde sinaasappel
    1 theelepel vanille-extract

     

    Verwarm de oven voor op 150°C.
    Zet een schaal met kokendheet water op de bakplaat.
    Klop het ei en de eierdooiers los met de helft van de suiker.
    Breng de melk en de room aan de kook met de sinaasappelschil.
    Giet het mengsel door een zeef bij de eieren, en roer daarbij voortdurend zodat de eieren niet stollen.
    Doe er het vanilIe-extract bij.
    Verdeel de crème over kleine, vuurvaste vormpjes  
    Zet de vormpjes in het warmwaterbad.
    Dek af met aluminiumfolie en laat 50 minuten bakken.
    Laat de crème volledig (liefst een nacht) afkoelen.
     Strooi er de rest van
    de suiker over.
    Zet de ramequins 6 à 8 min.onder de hete ovengrill, tot de suiker gekarameliseerd is.
    Laat weer afkoelen zodat de suiker knapperig wordt.

    10-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    nicolaas
    blog.seniorennet.be/nicolaa
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    martine1955
    blog.seniorennet.be/martine

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rikvanbeek2
    blog.seniorennet.be/rikvanb
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    seniorsites
    blog.seniorennet.be/seniors
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fietsmakkers
    blog.seniorennet.be/fietsma
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!