Bestrijk een stuk varkensfilet (van ongeveer 800 g) met honing. Kruid het met peper, zout en een theelepel geplette korianderzaadjes. Leg het in een beboterde ovenschaal, met erbovenop nog enkele nootjes boter en eromheen een paar fijngesnipperde sjalotjes en teentjes knoflook. Zet het 40 tot 45 minuten in het midden van een op 200° C voorverwarmde oven. Keer het tussendoor eens om en lepel er wat braadjus over.
Vermeng 1 eetlepel olie met 1 eetlepel vloeibare honing. Bestrijk er vier gekruide zalmhaasjes mee. Zet ze 15 minuten in de oven op 200 C. Bestrooi ze met een theelepeltje sesamzaadjes en zet ze nog 3 minuten onder de grill. Serveer met rijst of met noedels.
Lekker met deze groentemix.
Snij 2 jonge wortelen in fijne reepjes. Snipper een bosje lente-uitjes. Spoel 250 g sojascheuten. Roerbak alles samen in sesamolie, met 1 teentje knoflook. Breng op smaak met 1 eetlepel sojasaus, een scheutje rijstazijn (of witte wijnazijn), peper en zout.
1,5 kg zesrib of 800g entrecote- 500 g krielaardappeltjes- 2 tomaten- 1 handvol rucola- 1 bakje waterkers- 4 lente uitjes- 1 rode ui- boter of margarine- Olijfolie- peper en zout
1-Kook of stoom de krieltjes gaar. Giet ze af en bak ze in een beetje boter of olijfolie mooi bruin.
2-Spoel de rucola en de waterkers. Spoel de tomaten en snij ze in kwartjes. Snipper de lente-ui en de rode ui. Vermeng ze met de tomaten, de rucola en de waterkers. Kruid met peper en zout. Werk net voor het opdienen af met een eetlepel olijfolie.
3-Kruid het vlees met peper en zout en schroei het aan alle kanten dicht in wat olijfolie. Zet het nog 15 minuten in de oven, op 220° C. Haal het uit de oven en laat minstens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
4-Snij het vlees in plakken en schik het op de borden met de salade, de aardappeltjes en de bearnaisesaus.
Succestip
Roer de kruiden snel door de saus, dan blijft ze lekker luchtig.
Aardappel met knoflook en ui bakken op een laag vuur. Eieren luchtig kloppen met peterselie, zout en peper Dan aardappels toevoegen. Zachtjes bakken tot ei gestold is en dan m.b.v. deksel omkeren
Serveertips
Gebruik een kleine koekenpan voor een mooie dikke omelet
5 eieren- 100 g bloem- 50 g maïzena- 1 koffielepel bakpoeder- 1 soeplepel cacaopoeder
Voor de vulling 250 ml halfvolle melk- 20 g chocoladepuddingpoeder- 3 blaadjes gelatine- 250 g magere platte kaas- 15 lepels zoetstof- rode bessen- 1eierdooier
Zo gaat je te werk Splits de eieren en klop de eidooiers met het zoetmiddel romig. Klop de eiwitten stijf en meng de eiwitten onder de eidooiers. Zeef de bloem, maïzena, bakpoeder en cacao en meng voorzichtig onder het eimengsel. Beboter een hartvormige bakvorm, giet het deeg erin en bak de biscuit ongeveer 25 min op 180°C. Haal uit de vorm en koel af.
Voor de vulling: - Week de gelatine in koud water. - Bereid de pudding met de melk, cacaopoeder, chocoladepuddingpoeder en het zoetmiddel. - Voeg de eidooier toe en doe dan de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij. - Laat even afkoelen en voeg dan de platte kaas toe. - Zet de biscuit op een schotel en doe de chocoladecrème op de biscuit. - Laat afkoelen en opstijven. - Versier met de besjes.
4 mooie medaillons engels lamsvlees van 150 gr - zout - peper - boter of margarine - 100 gr. rijst - 1 blik van 1/2 liter gepelde tomaten - 2 uien - 1 teentje knoflook - 750 gr courgettes.
De ui en de look pellen, fijn hakken en gedurende 2 minuten laten bakken in de boter in een kookpan met dikke bodem. De uitgelekte en in stukjes gesneden tomaten toevoegen. Zout en peper toevoegen. Aan de kook brengen, afdekken en laten sudderen op zacht vuur gedurende een kwartier. Vervolgens de gewassen en in schijven van 1/2 centimeter gesneden courgettes aan de kookpan toevoegen en alles nog een tiental minuten laten sudderen. Tot slot de rijst bij de groentemengeling voegen, zeer voorzichtig mengen, afdekken en de rijst gedurende 18 minuten laten koken. Als de rijst gaar is alles in een verwarmde dienschotel gieten en de in boter of margarine gebakken lamsmedaillons toevoegen.
360 g bloem-500 g griessuiker- 220 ml olie (arachide of koolzaad)- 400 g geraspte wortelen (vers)- 4 eieren- 1 eetlepel bakpoeder- 1 eetlepel sodabicarbonaat- 1 eetlepel kaneel- een snuifje zout.
Glazuur: 300 g roomkaas (bv. Philadelphia)- 1 kop bloemsuiker- 1 theelepel vanille-extract
-Meng de bloem met de suiker, bakpoeder, zout, soda bicarbonaat en kaneel. Roer er de eieren en olie door en klop met een elektrische mixer. Voeg de vers geraspte wortel toe. -Giet het deeg in een beboterde bakvorm (ongeveer 23 cm doorsnee) en zet in een voorverwarmde oven op 1800 C gedurende 45 minuten à 1 uur. Om te checken of de taart klaar is, prikt u erin met een tandenstoker of satéstokje. Als het schoon uit de cake komt, is hij klaar. -Haal de cake uit de oven en laat vijf minuten afkoelen op een rooster. Haal hem voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen. -Als u wilt, kunt u de cake glazuren. Meng hiervoor de kaas met de suiker en het vanille-extract. Doe dit glazuur pas vlak voor het serveren op de cake, want door contact met de lucht wordt het bruin. Dat doet niets af aan de kwaliteit van het glazuur, maar het is minder mooi.
Meng de bloem met de melk en de eieren, voeg de bieslook toe en bak de pannenkoekjes in de boter. Bieslookrecepten In de keuken is bieslook van vele markten thuis, mits je je houdt aan deze basisregel: kook bieslook nooit mee; gebruik de sprietjes vers, versnipperd met een schaar of een mes. Bieslook laat zich gewillig combineren met allerlei salades en rauwkostschotels, maar ook bij aardappelen, asperges, bijgerechten, vis en gegrild vlees smaakt het kruid excellent.
90 g walnoten- 90 g hazelnoten- 90 g amandelen- 150 g fijne suiker- 150 g bloem- 150 g boter, op kamertemperatuur
1. Vermeng de zachte boter met de bloem en de fijne suiker tot een kruimelig deegje. Verdeel het in drie porties. Hak van elke soort noten 70 g grof. Vermeng elke soort met een portie van het deeg. Maak er rolletjes van, verpak ze in aluminiumfolie en zet ze een paar uur in de koelkast (tot de boter weer helemaal opgesteven is). 2. Snij de deeg rolletjes in vingerdikke plakjes. Leg ze op voldoende afstand van elkaar op bakpapier op een bakplaat. Strooi op de walnootkoekjes de rest van de walnoten, op de hazelnootkoekjes de hazelnoten en op de amandelkoekjes de amandelen. Druk de noten lichtjes in het deeg. 3. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 160° C. Laat ze afkoelen op een rooster. Heerlijk met warme chocolademelk!
200 g suiker- 45 g vanillepudding- 4 eieren- ¾ l lekj- 200 g echter boter- 2 dozen madeirakoekjes- een scheutje likeur (bijvoorbeeld amaretto)- amandelschilfers.
-Maak eerst bakkersroom. Breng de melk samen met de suiker aan de kook. Klop een volledig ei en drie eierdooiers glad en roer er het puddingpoeder door. Bind daarmee de melk. - Haal de pan van het vuur en roer er de boter in kleine stukjes door. Laat niet meer koken. Laat alles goed afkoelen en roer de pudding geregeld om zodat er geen velletje op komt. - Neem een platte schaal. Smeer eerst een laagje pudding en leg er vervolgens een laagje madeira koekjes op. Smeer de koekjes met een borsteltje in met wat likeur. Blijf laagjes maken tot alles op is. Eindig met een laagje pudding. - Rooster de amandelschilfers in een pan met antiaanbaklaag en bedek de bovenste laag van de koek volledig met schilfers. - Laat alles een nachtje in de koelkast rusten.
N.B. U kunt de koek in een taartvorm of ovenschaal maken, maar als u de pudding stevig genoeg maakt, kunt u hem ook maken zonder vorm. De geroosterde amandelen gaan dan niet alleen boven op de koek, maar ook aan de zijkanten.
1 middelgrote ui- 1.5 eetlepels bloem- 1 à 1.5 theelepel kerriepoeder- 75 g kipfilet- 1 blokje kippenbouillon- peper- zout- 1 eetlepel pindakaas- 2 eetlepels zoete sojasaus- ½ banaan (niet te rijp)- een paar druppels citroensap- 2 schijfjes ananas uit blik- 1.5 eetlepels margarine.
- Snipper de ui, laat ze bruinen in wat margarine en voeg de bloem toe. Giet er beetje bij beetje het water bij, roer goed zodat er geen klonters ontstaan. Doe een blokje kippenbouillon bij de soep. Doe er de pindakaas bij. Voeg kerrie naar smaak toe, sojasaus en wat peper en zout. - Snij de kipfilet in kleine stukjes en bak ze in wat margarine of olie. Strooi er wat kerriepoeder over. Voeg bij de soep en laat ze nog even goed doorkoken. - Snij de ananas in kleine stukjes en de banaan in schijfjes. Sprenkel wat citroensap op de banaan zodat ze niet bruin wordt. Voeg vlak voor het opdienen bij de soep. - Werk af met wat gesnipperde bieslook.
Beignets met broodrestjes: een budgetvriendelijk dessert met veel smaak!
Voor 4 personen:
Maak een beignetbeslag met 150 g bloem, 1 ei, 1 zakje bakpoeder, 30 g fijne suiker en een snuifje zout. Laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur. Snij 200 g oudbakken wit brood (of beter nog, briochebrood) in stukjes en laat het 10 minuten weken in melk. Druk het goed uit en vermeng het met 75 g gekonfijt fruit. Schep het mengsel door het beignetbeslag. Schep het beignetbeslag (beetje bij beetje, met een eetlepel) in hete frituurolie en laat de beignets goudbruin bakken.
4 kipfilet- 500 g broccoli- 250 g champignons- 1 sjalot- 100 g gerookt spek in reepjes- 25 ml sojaroom- kipkruiden- peper- zout- boter of margarine
- Dep de kipfilets droog en snij ze in blokjes. Verhit een klontje boter in een braadpan en bak de kippenblokjes goudbruin. Kruid ze met peper, zout en kipkruiden. Haal ze uit de pan en voeg de sojaroom toe. Breng op smaak met peper en zout. - Bak de spekblokjes. Stoom de broccoli beetgaar en laat schrikken onder koud stromend water. Snij de champignons in plakjes. Snipper een sjalotje en stoof het in wat boter glazig. Voeg de champignons toe en bak ze. - Meng kip, spekjes en groenten door elkaar. Doe ze in een grote schaal en giet er de saus over. Serveer met gekookte aardappelen, pasta of kroketjes.
500 g ribbetjes, spiering of een hammetje of ook schapenvlees zijn- 400 g gerookt spek in een stuk- 4 worsten- 1 bussel prei- 1 witte selder- 6 wortelen- 1 busseltje raapjes- 1 pastinaak- 2 uien- 500 g spruitjes- 1.5 kg aardappelen- boter of margarine- peper- zout- water.
1- Schil de wortelen, rapen, pastinaak en aardappelen en snij ze in blokjes. Maak de prei en de selder schoon en snij ze in ringen. Snipper de ui. 2- Braad al het vlees in wat boter of margarine aan alle kanten bruin in een diepe stoofpot. Laat de gesnipperde ui meestoven en voeg dan alle andere groenten toe. 3- Doe water in de pan tot alles onderstaat en kruid met peper en zout. Laat 45 minuten sudderen op een zacht vuurtje. 4- Verwijder het vlees en maak met een pureestamper de groenten fijn. Dien het vlees afzonderlijk bij de groenten op.
Fruit de spekjes, de sjalotjes en de look in een beetje boter en laat het vlees aan beide kanten bruineren. Voeg de champignons en de witte wijn toe. Laat minstens 1 uur 1/2 stoven. Kruiden met dragon , zout en peper. Voor het opdienen, de saus binden met de room en de maïzena. Voeg eventueel nog wat kruiden toe en dien op met griesmeel of kroketten.
200 g melkchocolade- 180 g boter of margarine- 150 g fijne griessuiker- 5 eieren
- Smelt de chocolade en de boter samen in een pannetje op laag vuur of in de magnetron (2 minuten op ontdooifunctie).
Splits de eieren en klop de eiwitten goed stijf.
- Roer eierdooiers en suiker samen tot een gladde massa. Voeg dit mengsel bij de mengeling van chocolade en boter en roer er het opgeklopte eiwit door.
- Giet in kleine glaasjes en laat opstijven in de koelkast. Werk eventueel af met besjes of frambozen.
1 kilo in stukken gehakte champignons- 4 gesnipperde uien- 60 gram boter- 1 takje selder, in stukken gesneden- 1 liter kippenbouillon en twee liter kokend water- 2 deciliter room- 2 eetlepels gesnipperde bieslook- eventueel gemalen gruyèrekaas- eventueel wat witte wijn en wat melk
Laat de gehakte champignons, de uien en de selder gedurende tien minuten stoven in de boter. Voeg de bouillon en het kokend water toe, laat nog even doorkoken en pureer het geheel. Voeg de room en de bieslook toe en verrijk eventueel met wat gemalen kaas.
Tip: Houd een handvol champignonblokjes apart en blancheer die in een mengsel van een beetje melk en wat witte wijn. Heerlijk en decoratief!
140 g bitter chocolade- 150 g gedroogde dadels, vijgen en krenten- 20 g gekonfijte gember- 2 eieren- 130 g bloem- 165 g fijne suiker- ½ koffielepeltje oploskoffie- 80 g boter- zout- vetstof voor de bakvorm
1.Laat de chocolade en de boter smelten in een warmwaterbad. Doe er, van het vuur af, de oploskoffie, de suiker, de losgeklopte eieren en een snuifje zout bij. Roer goed glad. Strooi er de bloem bij en bewerk tot een glad en homogeen mengsel. 2. Snij de vijgen, de dadels en de gekonfijte gember in stukjes. Meng ze door het deeg. Vet een rechthoekige bakvorm (van 22 x 18 cm) goed in met boter of olie en doe er het beslag in. Strijk de bovenkant mooi glad. 3. Bak de koek 35 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 1800 C. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en stort de koek dan opeen rooster. Laat verder afkoelen. Verdeel, net voor het opdienen, in rechthoekige of vierkante koekjes. Superlekker met ongezoete slagroom en vijgenconfituur.