Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
10-10-2006
Speeltoestellen op diverse buurtspeelpleinen
De Waregemse gemeenteraad heeft vanavond het plaatsen van nieuwe speeltoestellen op verschillende buurtspeelruimten eenparig goedgekeurd. Daarvoor wordt een totaalbedrag van 75.000 Euro uitgetrokken. Het investeringsprogramma voor de stedelijke buurtspeelruimten werd uitgewerkt door de Jeugddienst. Daarbij werd onder andere een beroep gedaan op de expertise van Speel-o-kee vzw. Enerzijds moeten enkele speeltoestellen die niet meer aan de veiligheidsnormen voldoen, vervangen worden. Anderzijds is ook rekening gehouden met de verlangens van de gebruikers van de buurtspeelruimten.
Het investeringsprogramma werd gunstig geadviseerd door de stedelijke jeugdraad.
1 toren en schuilhuisje (vervanging)Baneik Desselgem 10 000
diverse skatetoestellen (inrichting)diverse locaties 30 000
Totaal 75 000
Rekening houdend met deze opdracht en het geraamde, totale bedrag, wordt de onderhandelingsprocedure (art. 17 § 2 1°a, van de wet van 24 december 1993) als aangewezen aankoopprocedure aangenomen.
Heksenjacht op 2de boekenbeurs in Guido Gezelleschool
Voor de twee keer organiseren de ouderraad en de leerkrachten van Stedelijke Basisschool Guido Gezellle een boekenbeurs waarbij de kinderboeken centraal staan.Op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober zullen rond het thema Heksen verschillende literaire activiteiten worden opgezet. De ouderraad kreeg na het succes van twee jaar geleden vanuit verschillende kanten de vraag om dit nogmaals te organiseren en gaat daarop in.
Tonia Viaene staat samen met de verschillende leden van de ouderraad en leerkrachten ook dit keer weer achter het initiatief. Vorige keer kwam Marc De Bel een hele dag naar de Guido Gezelleschool en ook dit naar komt een topschrijver.De boekenbeurs wordt dit keer geopend door Brigitte Minne, auteur van Meneer Serafijn, Heks en Tovenaar, Het geheim van de verdwenen sokken, en nog vele andere kinderboeken (www.brigitteminne.be). Brigitte Minne woont in een oud huis dat iets van een spookhuis heeft.Er zijn krakende trappen en soms floept het licht er zomaar aan en uit.In dat spookhuis heeft ze een kamer en daar schrijft ze.
Op vrijdag 13 oktober zal ze tevens in alle klassen van de school verhalen komen voorlezen. Zowel de kleuterklassen als de verschillende leerjaren zal ze daarbij aandoen. Na de opening van de beurs blijft ze ook nog om boeken te signeren.
De beurs wordt vrijdag om 15u15 geopend. Om 18u30 is er een bedinstuif waar aan de kinderen zal worden voorgelezen. Op zaterdag kunnen de kinderen zich laten schminken in een tovenaar of een heks. De boekenbeurs is dan geopend van 10-12 uur en 14-18 uur.
Lezen en voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling van een kind. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. En door met het kind ook te praten over het boek wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan.Als de ouderraad met deze boekenbeurs ouderskunnen aanzetten om meer en actief met hun kinderen te lezen, dan zijn ze in hun opzet geslaagd.Daarom schenkt de ouderraad alvast aan elke klas een boek naar keuze.
Wielsbeke komt net als Anzegem voor een Waregemnaar over als een politiek buitenbeentje.Traditionele partijen kregen er tot nu toe geen kans, wat ietwat op onbegrip stuit bij een buitenstaander. De bedrijfsachtergrond van de achtereenvolgende burgemeesters doet vermoeden dat hier ook interne belangen meespelen. Die meerderheid werd zondag gebroken, maar niet voldoende om een nieuwe meerderheid aan de macht te brengen.
Het resultaat :
1. SPa274 stemmen4,27 %geen verkozenen
6. Vlaams Belang65610,22 %1raadslid
7. CD&V / NVA2.764 43,05 %9raadsleden
8.W.D.V2.72642,46 %9raadsleden
Burgemeester Georges Lambrecht en lijstduwer OCMW-voorzitter Noël Demeulenaere verliezen dus hun positie van grootste partij van Wielsbeke. Het is toch burgemeester Georges Lambrecht, die het initiatief neemt en zijn positie wil behouden door een nipte meerderheid te vormen met Filip Dinneweth (Ooigem), lijsttrekker van het Vlaams Belang. Daardoor zijn ook alle ogen van Vlaanderen op Wielsbeke gericht als onverwachte plaats waar het intussen beruchte cordon sanitaire zou worden gebroken. Het resultaat van de gesprekken zijn intussen nog niet bekend. Of alle verkozen raadsleden van Welvaart Door Vrede achter het initiatief staan is hierbij blijkbaar niet van belang.
De plaatselijke CD&V-kern ziet voor Wielsbeke geen oplossing in een gesprek met het Vlaams Belang.Er blijft dan ook maar één oplossing over : een monstercoalitie met 18 van de 19 raadsleden.Uit het resultaat moeten we besluiten dat de CD&V dan de burgemeester zou mogen leveren. Wie dat zou worden, is voor mij nog niet duidelijk daar lijsttrekker Marc Debie met 644 voorkeurstemmen sterk moet onderdoen voor Jan Stevens met 1450 voorkeurstemmen midden de lijst. Deze laatste is buiten verwachting ook de stemmenkampioen van Wielsbeke.
Na de prognose naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen willen we ons hier ook wagen aan een prognose voor de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen. Ook hier willen we het enigszins wetenschappelijk benaderen. In de eerste plaats baseren we ons op wat de Waregemse kiezer door middel van hun voorkeurstemmen als signaal heeft meegegeven. Een tweede gegeven is de overeenkomst of gebruik dat de mandaten volgens een vast systeem worden verdeeld over de deelorganisaties (ACW, Middenstand, Landbouw) en ook enige spreiding wordt in acht genomen met elke deelgemeente zijn schepen.
Laten we starten met de verdeling over de deelorganisaties. Hierbij mag worden aangenomen dat de verdeling van de burgemeester en schepenen (inbegrepen OCMW-voorzitter) zal gebeuren zoals nu al het geval is. De burgemeester wordt als dubbel punt in rekening gebracht, maar daar de burgemeester blijft deel uitmaken van de middenstand, verandert dus niets aan de verdeling. We krijgen dus : 3 Middenstand, 1 landbouw en 5 ACW (OCMW-voorzitter inbegrepen).
Een aantal mogelijke problemen of delicate situaties doen zich voor bij zowel Middenstand als ACW.Wat al vast stond voor de verkiezingen, was dat het college van burgemeester en schepenen een grondige wijziging en verjonging zal meemaken. We krijgen dus vanaf januari 2007 een nieuwe burgemeester en minstens twee nieuwe schepenen, daar zowel burgemeester Yolande Dhondt als de schepenen Paul Kindt en Jeannine Vervaeke geen kandidaat meer waren op de CD&V-lijst. Begin dit jaar gaf ook al Raphaël De Cabooter zijn mandaat door aan Peter Desmet. Deze laatste mogen we met 1998 voorkeurstemmen bevestigd zien door de bevolking.
Er komen dus zeker al 1 middenstandsmandaat en 2 ACW-mandaten vrij. Het vrijgekomen mandaat in het college van Yolande Dhondt moet zonder twijfel toegekend worden aan Chantal Coussement, die met 2830 voorkeurstemmen de derde hoogste score heeft behaald en dus haar derde plaats op de lijst ten volle heeft waargemaakt. Meteen is ook het verplichte vrouwelijke mandaat in het college ingevuld. Bij het ACW is het minder vanzelfsprekend wie de mandaten moet invullen. De hoogste score en dus meest aangewezen persoon is Jo Neirynck, die met 2122 voorkeurstemmen duidelijk boven Joost Kerkhove (1469) en Lionel Beheydt (1147) wipt. Hij zou dus op dezelfde manier als Rik Soens in 2000 met ruim tweeduizend voorkeurstemmen direct in het college moeten worden opgenomen. Hij kan perfect het mandaat van Paul Kindt invullen op ontwikkelingssamenwerking, maatschappelijke integratie, informatica, wijkcentra en ook jeugd zou perfect op zijn lijf worden geschreven.
Het tweede ACW-mandaat in het schepencollege is heel wat moeilijker onmiddellijk in te vullen en hier kunnen ook voorafgemaakte afspraken meespelen. Het is wel duidelijk dat het hiervoor moet gaan tussen de raadsleden Joost Kerkhove (vierde op de lijst en 1469 voorkeurstemmen) en Pietro Iacopucci (9de op de lijst en 1851 voorkeurstemmen). Naar verluidt blijft het de bedoeling dat elke deelgemeente zijn schepen krijgt en voor Sint-Eloois-Vijve komt enkel Joost Kerkhove in aanmerking om daar die functie van Yolande Dhondt over te nemen. Als Rik Soens echter kiest voor het voorzitterschap van het OCMW, zou Pietro Iacopucci meteen ook schepen kunnen worden met ondermeer Beveren-Leie als deelbevoegdheid.
Maar tot nu toe hielden we de nog resterende schepenen of OCMW-voorzitterschap buiten beschouwing. Het is echter niet uitgesloten dat de verkiezingen ook hier nog voor bijkomende vernieuwing zullen zorgen. Bij de middenstand kan inderdaad moeilijk naast het succes van Kristof Chanterie worden gekeken, die met 2517 voorkeurstemmen de vierde verkozene is. Het is hier dus Georges Vantieghem (1508 stemmen) die in het vizier komt. De beslissing ligt hier bij de betrokken kandidaten zelf en het politiek comité van de Middenstand moet in geval er meerdere kandidaten zijn uiteindelijk een voorstel doen in verband met de keuze van de schepen in januari 2007 door de gemeenteraadsleden. Geen discussie stellen evenwel burgemeester Kürt Vanryckeghem (6100), eerste schepen Rik Soens (5628), Peter Desmet (1998) en Henri Dewitte (1846)die door de kiezer allen bevestigd werden in hun mandaat.
We gooien wellicht ook een knuppel in het hoenderhok als we hier ook het mandaat van OCMW-voorzitter in vraag stellen. Lionel Beheydt behaalde met 1147 voorkeurstemmen als vijfde op de lijst zeker geen goed resultaat. Ook hier komt dus opnieuw Pietro Iacopucci (1851) in aanmerking om toch in de college-prijzen te vallen. Als ACW-voorzitter kent hij echter wel de eventueel voorafgaand gemaakte afspraken. Nog verder kunnen we hier insinueren dat de hier aangehaalde kandidaten voor het college van burgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter niet allen dit mandaat kunnen of willen opnemen. Dan hebben we op basis van de verkiezingsuitslag als volgende kandidaten nog altijd bij ACW Bart Kindt (1329 voorkeurstemmen) en bij de middenstand de rijzende Waregemse politieke ster Davine Dujardin (1668 voorkeurstemmen).
We waren zondagavond nog getuige van de felicitaties van Rik Soens aan zijn opponent voor het Burgemeesterschap Kurt Vanryckeghem. Dat gebeurde op het middenplein van het administratief- en winkelcentrum Het Pand. Daar waren reeds honderden sympathisanten bijeengekomen, die de overwinning van CD&V en vooral het burgemeesterschap van Kürt Vanryckeghem aan het vieren waren.
Even voordien hadden we van aan het onthaal boven op het stadhuis al het gejuich gehoord, toen daar de overwinning van Kurt Vanryckeghem werd bekendgemaakt en de resultaten van Waregem via de site VlaanderenKies op het scherm kwamen. Kurt Vanryckeghem werd vermeld met 6.100 stemmen, 472 meer dan Rik Soens met 5.628. Kurt zelf was gedurende al vroeg teruggekomen uit de studio's van WTV, waar hij commentaar gaf op de eerste resultaten uit Waregem. Rik Soens was in Waregem bij de telverrichtingen gebleven, alhoewel hij ook een uitnodiging had voor het WTV-verkiezingsgebeuren in Roeselare..
In tegenstelling met zijn enthousiast en fris optreden bij de telverrichtingen in de G.Gezellestraat zagen we op het stadhuis een zwaar ontgoochelde Rik Soens, die zich afzonderde in zijn schepenbureel om die ontgoocheling te verwerken. Zoals hij vooraf had aangekondigd, legde hij zich toch duidelijk neer bij die democratische beslissing van de kiezer en beneden op het middenplein zagen we een Rik, die zich herpakt had. De handdruk en de felicitaties voor Kurt Vanryckeghem mogen we dan ook als gemeend omschrijven.
Drukke telverrichtingen verkiezingen in SBS G.Gezellestraat
De namiddag van de gemeenteraadsverkiezingen heerst een speciale stemming in de Stedelijke Basisschool in de Guido Gezellestraat. Daar zijn in de klaslokalen en de turnzaal 15 telbureaus ingericht, waar de stemmen worden geteld die daarvoor werden uitgebracht in de 43 stembureaus op 9 verschillende locaties in Waregem. De gemeentelijke stembureaus kregen de nummers 44 (44-51 SBS G. Gezellestraat) tot 86 (83 tot 86 De Linde Vijve). Andere stembureaus waren ondergebracht op het H.Hartcollege (52-57 Gaverke),Vrije School Nieuwenhove (58-60), SBS Torenhof (61-65), SO De Roose op de Biest (66-68), Vrije school Bilkhage 69-70), SBS Beveren-Leie (71-76), SBS in Desselgem (83-86).
Die 43 kiesbakken voor de gemeenteverkiezingen zijn dan een stuk na 14 u. naar de Guido Gezellestraat gebracht. Eerst moesten de stembureaus nog de nodige officiële documenten opmaken en goedkeuren met eventuele opmerkingen door de getuigen van de verschillende deelnemende partijen. De bakken zelf moesten worden verzegeld. Als alles goed gaat moeten de bakken voor de provincieraadsverkiezingen dan naar de telbureaus in Harelbeke en de bakken voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten in de juiste telbureau in Waregem terecht komen. 15 telbureaus betekent dat op twee na de telbureaus werk hebben met bakken stemformulieren uit drie verschillende stembureaus.
Elk telbureau bestaat uit een voorzitter en bijzitters om de telling ordelijk en juist te laten verlopen. In elk telbureau zijn er ook getuigen van de verschillende partijen en in de praktijk zijn dat ook helpers om de telverrichtingen te laten opschieten. Heel wat plaatselijke kandidaten-gemeenteraadsleden kunnen dus met eigen ogen zien welke bolletjes de kiezers hebben gekleurd en wat dit betekent voor hun partij en hen zelf. Veelal gaan de partijen dan ook plaatselijk de evolutie volgen van hun resultaten. Zondagnamiddag had Rik Soens (ACW -CD&V) een bureel ingepalmd op de school en ook Rudy Devos (Groen) had centraal een plaatsje gevonden bij het samenkomen van de gangen tussen de klaslokalen. Met hun Laptop werden daar de resultaten verwerkt, zodat de eerste uitslagen te rapen vielen. en Groen (Rudy Devos). De getuigen van CD&V (met bereidwillige medewerking ook van Mario Verhellen van SPa-Spirit) en Groen zorgden voor de informatie uit hun kiesbureau.
Op die manier konden we bij Rudy Devos al kort na 16 u. de eerste telresultaten vernemen en doorspelen aan het VRT-verkiezingsnet. Toen al was de tendens duidelijk: Klinkende overwinning voor CD&V met onverhoopte 23 tot 24 zetels, een zij aan zij strijd tussen liberalen en socialisten met elk slechts 4 zetels, twee zetels voor Vlaams Belang en dreigend verlies van Groen! uit de gemeenteraad. Die tendens zou bij de verdere telling en binnenkomen van deze resultaten alleen bestendigd worden met op het laatst een zetel die zweefde tussen Vlaams Belang (2 of 3), VLD (4 of 3), SP.a/Spirit (4 of 3) en CD&V (23 of 22).
We kunnen vertellen dat er uiteindelijk 1286 stemmen nodig waren voor een eerste zetel in de gemeenteraad. Dat betekent dat zowel Groen!, Vlaams Kern als Neutraal tekort hebben geschoten om in de gemeenteraad te geraken. Een aanwijzing is ook hoeveel stemmen er tekort waren voor een volgende zetel. Hier was Vlaams Belang het dichtst bij een volgende zetel met een tekort van 74 stemmen. De CD&V had 226 stemmen nodig voor een 24e zetel. De laatste zetel werd behaald door het kartel SPa/Spirit, dat 650 stemmen zou nodig gehad hebben voor een 5de zetel.
Komen we aan de voorkeurstemmen. In de praktijk worden de voorkeurstemmen veelal geteld per kiesbak en na de lijststemmen (stemmen per partij). De kieswet schrijft voor om alle stemmen per telbureau samen te werpen, maar dit wordt om begrijpelijke redenen meestal niet gevolgd. Vooreerst zou dan moeten gewacht worden tot alle bakken in het telbureau aanwezig zijn en het kan wel even duren eer alle bakken uit Beveren-Leie of de andere kieslocaties hun weg hebben gevonden naar het telbureau, waar zeker al de bak van Waregem Centrum terecht is. Tweede reden is de controlemogelijkheid. Als er onnauwkeurigheden worden vastgesteld en de totaalcijfers van het aantal stemmen niet klopt met het aangegeven aantal stembrieven is het eenvoudiger daarvoor één bak dan wel het geheel van drie samengevoegde bakken te moeten hercontroleren.
Uiteindelijk moeten we voor de officiële uitslag hoe dan ook naar het hoofdtelbureau, dat is ondergebracht op het stadhuis. Vooral voor de voorkeurstemmen is dit de aangewezen plaats, omdat intussen alle officiële formulieren van de resultaten per telbureau terecht komen op dit hoofdtelbureau. Het vraagt al heel wat ervaring en vooral de nodige informatie over de getelde voorkeurstemmen om bij deze verkiezingen vooral uitspraak te kunnen doen over het burgermeesterschap tussen Kurt en Rik. Uiteindelijk hadden we de gouden tips om reeds omstreeks 18 u. officieus Kurt aan te duiden als winnaar. Hij had dan al een aanzienlijke voorsprong, maar er bestond wel reëel voorbehoud omdat op één na alle kiesbakken uit Beveren-Leie nog moesten worden geteld. Uiteindelijk moest de aanwezige pers de uiteindelijke uitslag s avonds vernemen via Vlaanderenkiest, omdat het hoofdtelbureau er blijkbaar de voorkeur aan gaf om de uitslag direct op internet te laten verschijnen en de aanwezige persmensen liever in het ongewisse liet omdat reeds voordien weliswaar juiste uitslagen werden doorgegeven aan het kiesnetwerk van radio en TV (VRT-WTV).
Resultaten gemeenteraadsverkiezingen 2006 in Waregem
De CD&V haalt een onverhoopt grote verkiezingsoverwinning in Waregem. Hun absolute meerderheid was sedert de fusie van gemeenten in 1976 nooit zo groot met ruim 60 %van de stemmen en een groot overwicht in de gemeenteraad met 23 gemeenteraadsleden op de 33. Misschien zal de indeling in de raadszaal van het stadhuis daardoor wel wat moeten gewijzigd worden.Op een paar stemmen na is in Waregem de aanhang van SP.a/Spirit en VLD-plus even groot. Als we vergelijken met de huidige gemeenteraad, komen er 15 nieuwkomers in de raad,al waren Guy Adams en Lionel Beheydt ook in 2000 al verkozen (maar namen in de loop van de legislatuur ontslag uit de gemeenteraad).
Belangrijk is ook dat lijsttrekker Kurt Vanryckeghem het voor de burgemeesterssjerp vlot heeft gehaald van Rik Soens. Laatstgenoemde zocht zijn collega gisterenavond al op tussen de feestvierders op het middenplein van Het Pand om de nieuwe burgemeester te feliciteren met zijn overwinning. Beiden haalden voor Waregem nooit eerder gehaalde scores van voorkeurstemmen. De 6.100 voorkeurstemmen van Kurt en 5628 van Rik zijn recordscores voor Waregem. Kurt Vanryckeghem is de zoon van gewezen burgemeester Dr.Jozef Vanryckeghem. Verder halen op de CD&V-lijst 18 kandidaten meer dan 1000 stemmen, waarvan 5 zelfs meer dan 2000 stemmen voor hun naam. Van de andere partijen haalt enkel SPa-lijsttrekker Guy Adams met 1547 stemmen meer dan 1000 stemmen. Chantal Coussement, met 2830 voorkeurstemmen de derde hoogste score van allemaal, komt zeker in het schepencollege. Over de andere schepenambten is trouwens nog niet alles gezegd ?
We mogen verwachten, en dat zijn voor de CD&V alvast meerdere mandaten, dat een aantal niet-verkozenen op de lijst zullen zetelen in de OCMW-raad.Trouwens komt er wellicht al vlug een eerste opvolger in de raad als OCMW-voorzitter Lionel Beheydt in april zijn mandaat kan verder zetten en ontslag neemt uit de gemeenteraad. Het ligt dus in de lijn van de verwachtingen dat de niet verkozen NVA-voorzitster Marianne Verbeke, derde opvolgster met 799 voorkeurstemmen, ofwel alsnog haar mandaat in de gemeenteraad kan verder zetten of OCMW-raadslid wordt. Zeker eerste opvolgster Christel Lamerant-Markey en tweede opvolgster Anne-Mie Meerschman mogen we voor de CD&V gedurende de volgende legislatuur verwachten in de gemeenteraad en/ofOCMW-raad.Voor de andere partijen uit de gemeenteraad zijn de OCMW-mandaten bijzonder schaars en is het koffiedik kijken wie van de eerste opvolgers wil zetelen in de OCMW-raad.
Uitslag:
Ingeschreven kiezers : 28.122
Deelnemende kiezers ( Totaal aantal stemmen ) :27.060 (96,22% )
Geldige stemmen26.121(96,53% van uitgebrachte stemmen)
Wat betekent : blanco en ongeldige stemmen 939 (3,47%)
CD&V15.844stemmenof60,66%23zetels
VLD-plus3.22012,33%4
SPa-Spirit3.21412,3%4
Vl. Belang2.4989,56%2
Groen!9353,58%0
Vl. Kern2851,09%0
Neutraal1250,48%0
Verdeling over kopstemmen en onvolledige lijststemmen (namen)
De CD&V haalt een onverhoopt grote verkiezingsoverwinning in Waregem. Hun absolute meerderheid was sedert de fusie van gemeenten in 1976 nooit zo groot met ruim 60 %van de stemmen en goed voor 23 gemeenteraadsleden op de 33.
Belangrijk is ook dat lijsttrekker Kurt Vanryckeghem het vlot heeft gehaald van Rik Soens. Beiden haalden in Waregem nooit gehaalde scores in voorkeurstemmen.
De directeur van de vrije basisschool in Desselgem zoekt steun voor de installatie van een speciale zetellift, die moet toelaten dat een leerling naar haar klas kan gaan. In het vijfde leerjaar zit de tienjarige Laura Buysse, die een aangeboren handicap heeft, waardoor ze haar armen, handen en vingers niet kan gebruiken. Directeur Joost Kerkhove kocht voor Laura de zetellift die het meisje van het gelijkvloers naar de verdieping brengt.
Maar voor de aankoop van zo'n lift kan de school geen beroep doen op de overheid of op het Vlaams Fonds voor de integratie van personen met een handicap. De gewone werkingsmiddelen van de school zijn daarbij ontoereikend om alle kosten te dekken. Daarom richt Joost Kerkhove zich naar serviceclubs of particulieren. Hij denkt dat het op die manier moetl lukken om de factuur van 12.500 euro te betalen.
Laura heeft het uitstekend naar haar zin in de vijfde klas van juf Tine Silverans. Als ze tijdens de lessen of thuis moet schrijven, doet ze dat met haar mond of haar voeten. Ondanks haar handicap wist ze zich steeds vlot aan te passen. Dat was al van in de kleuterklas het geval. Net als haar klasgenootjes leerde ze in het eerste leerjaar lezen en vooral schrijven. Op geen enkel vlak liep ze de voorbije jaren achterstand op. Integendeel: Laura is een leerlinge van de goeie middelmaat.
Laura is enthousiast over de inspanningen van de school. Zij leerde schrijven met haar mond en met haar voeten. Maar het liefst werkt ze aan een tekst met de pen of stift in de mond. Eigenlijk kon zij daar al een beetje mee overweg toen ze nog in het derde kleuter zat. Sedert vorige week heeft ze een assistente die voor haar de blaadjes omdraait en haar ook op andere vlakken begeleidt. Laura voelt zich hier echt goed. Maar wees gerust, geeft ze nog mee, ik kan mijzelf ook aardig behelpen!'' Om naar het toilet te gaan, een drankje op te drinken of de neus te snuiten, doet Laura wel een beroep op haar juf of op de klasassistente.
Wie financieel wil steunen kan contact opnemen met Joost Kerkhove: 056-72.67.17 of 0496-60.51.26
Toekomstplannen
In de school staan momenteel ook nog heel wat infrastructuurwerken op stapel. Onderwijs aanbieden moet gebeuren in goede materiële omstandigheden. Vanuit deCongregatie van de Zusters van de Heilige Familiete Ieper wordt er niet naar een inspanning gekeken om de gebouwen aan te passen aan de huidige noden. De komende drie jaar voorziet men heel wat aanpassingen en investeringen. De toekomstplannen omvatten ondermeer een nieuw afdak; aanbouw van een overdekte zandbak voor peuters en 1ste kleuter; renovatie van de turnzaal, bijhorende berging en kleedkamers; uitbouw van een specifieke zorgklas; nieuw gebouw voor directie en administratie; plaatsen van de nodige brandtrappen; volledige renovatie van de C-vleugel met het creëren van een bijkomende ruimte op de zolderverdieping; inrichting leraarszaal en berging.De totale kostprijs van dit hele project bedraagt om en bij 1 250 000 euro
Verkeersconsulent Jo Deprez en schepen Kurt Vanryckeghem van verkeer en mobiliteit kunnen ons aankondigen dat vanaf volgende week werk wordt gemaakt van de rotonde aan het kruispunt Leeuwke. Het werk is al enige tijd goedgekeurd in de gemeenteraad. Vermoedelijk op maandag 09 oktober 2006 start aannemer AB Eurolines met de aanleg van een proefrotonde op het kruispunt van de Franklin Rooseveltlaan met de Holstraat.
Het werk wordt aangepakt in 4 fasen:
* Heraanleg hoek Franklin Rooseveltlaan - Leeuwkestraat (3 werkdagen): geen hinder voor het verkeer.
*Markeren rotonde + plaatsen definitieve signalisatie (1 werkdag): kruispunt volledig afgesloten. Er is een lokale wegomlegging voorzien via de Zuiderlaan, Verbindingsweg, Expresweg, Franklin Rooseveltlaan en Brouwerijstraat in beide richtingen.
*Markeren fietssuggestiestroken in de Holstraat en de Franklin Rooseveltlaan rijrichting centrum (1 werkdag): enkel verkeer mogelijk in de Holstraat van de Zuiderlaan naar de Franklin Rooseveltlaan.
*Markeren fietssuggestiestroken in de Holstraat en de Franklin Rooseveltlaan rijrichting E17 (1 werkdag): enkel verkeer mogelijk in de Holstraat van de Franklin Rooseveltlaan naar de Zuiderlaan.
Voor het aanbrengen van de wegmarkeringen moet het wegdek droog zijn. Bij regenweer schuift de planning op.
De partij, die bij de gemeenteraadsverkiezingen opkomt met het kleinste budget is wel Neutraal. Met vier kandidaten of moeten we zeggen twee echtparen, zijn ze ook de kleinste partij. Desalniettemin telt de partij twee kandidaten, die al zes jaar ervaring hebben in de gemeenteraad en dat kan niet gezegd worden van drie andere partijen (VB, VK en zelfs Groen). Lijsttrekker Hubert Barbary en Guy Dekyvere waren in 2000 de twee verkozen raadsleden van het toenmalige Vlaams Blok. Hun kijk op de gemeentezaken in de Waregemse gemeenteraad kwam in conflict met de nationale leiding.
Volgens een in de pers verschenen open brief van kersvers VB-voorzitter, die wareber niet mocht ontvangen, zijn de programmapunten van Neutraal nu dezelfde als deze waarmee VB in 2000 naar de kiezer trok. Of Hubert en Guy nu ook alle kiezers van toen opnieuw ertoe zal kunnen bewegen om voor Neutraal te stemmen, valt te betwijfelen. Maar anderzijds moet gezegd dat Neutraal ook na zes jaar ervaring nog consequent willen verder werken aan hun eisen van toen. In tegenstelling met Neutraal is het Vlaams Belang niet gediend met een voorstelling in e-waregem met hun programma. Wij blijven na het groot verkiezingsdebat van Unizo nog steeds wachten op enige informatie van die kant en hun nieuwe lijsttrekker Dieter Alyn heeft ons toen trouwens weinig hoop gegeven. Spijtig voor onze lezers, waaronder ongetwijfeld ook aanhangers van het nationale optreden van VB.
Neutraal staat ondermeer voor een gezonde mix in Waregem van kleine en grote ondernemingen. Een stedelijke KMO-manager kan instaan voor prospectie en een nieuwe plaatselijke Economische Raad voorzitten met uitsluitend bedrijfsleiders. Een belangrijk thema voor Neutraal is ook de belastingsproblematiek. Een minder luxueuze aanpak van werken en investeringen kan een besparing opleveren, waardoor er ruimte komt voor belastingsverlagingen.
Hubert Barbary is ook voor de invoering van een gratis citybus, die meerdere belbussen kan vervangen die toch rondrijden met een heel beperkt aantal reizigers. Voor hem is kan de citybus een ondergrondse parking in het centrum overbodig maken, doordat dan verder van het centrum kan worden geparkeerd of de wagen niet eens moet worden van stal gehaald. Neutraal opteert ook voor het op geregelde tijdstippen verkeersvrij maken van het centrum, bv op zondagnamiddag van 13 tot 18 u.
Ook tegen de dreiging dat Waregem een slaapstad zou worden, ziet Neutraal alternatieve mogelijkheden. De bouwpromotoren zouden door de gemeenteraad de verplichting moeten meekrijgen om de helft open te stellen voor sociale woningbouw. Daarbij kunnen maatregelen genomen om daarvoor gedurende drie jaar vermindering toe te staan op de betaling van de onroerende voorheffing op het K.I. De woningregie kan ook alle leegstaande gebouwen aankopen en renoveren. Niet alle voorstellen kunnen misschien in de praktijk worden gerealiseerd, maar verdienen toch enige overweging.
Neutraal gaat naar de kiezer als Vlaamsgezind, onafhankelijk en onpartijdig.De leden van Neutraal gaan ervan uit dat ze wat goed is volledig steunen. Wat slecht is, daar doen ze niet aan mee. De betekenis van Neutraal moet begrepen worden dat ze onafhankelijk of aan niemands zijde staan. De kandidaten willen dat geluisterd wordt naar de bevolking. Men moet het beleid en de stadsadministratie naar de bevolking brengen en niet de mensen naar de administratie laten komen. Iedereen kan naar hun zeggen bij hen terecht met vragen en problemen. Zij durven ook zeggen wat de Waregemse kiezer echt denkt
SP.a-Spirit was de partij, die ons het eerst (nog in juni) een lijvig programma ter beschikking stelde. Op dat moment was er misschien al een folder van ACW, maar van de kant van de CD&V werden we zeker niet bestookt met programma-informatie. Het is duidelijk dat het kartel SP.a/Spirit het gemeentelijk beleid ernstig nemen en kunnen steunen op mandatarissen, die sterk zijn in gemeentewerk.
De rode draad in hun campagne was: gelijke kansen voor iedereen.SPa-Spirit vindt dat een maatschappij die aan iedereen die gelijke kansen biedt, het meest slagen op succes heeft. Het kartel biedt voorstellen voor Waregem als een sociale stad, waar iedereen kan wonen, met lokale bedrijven als bron van welvaart en werkgelegenheid, met een goed sportklimaaten veilig verkeer.
Het woonbeleid staat bovenaan het programma van het rood-paarse kartel met daarbij de optie om een autonoom gemeentebedrijf wonen op te richten, die intussen al door CD&V lijkt gevolgd. Opties zijn om in de volgende jaren in de vijfde stad van West-Vlaanderen nog eens500 bijkomende, betaalbare woongelegenheden te creëren en nog eens 500 woningen te renoveren in eigen beheer of in samenwerking met publieke of private actoren. Het kartel SP.a/Spirit ziet ook het belang van vernieuwende wooninitiatieven zoals zorgwonen, groepswonen, bovenwinkelwonen, wooncoöperatieven, huurderassociaties, huurdersinspraak, stadskernvernieuwingsprojecten,
SPa-Spirit ziet voor Waregem een ambitieuzer sociaal beleidsplan met een ruimere aanpak dan de eigen expertise binnen de administratie. Hier ziet het kartel mogelijkheden in de oprichting van een sociaal huis met dienstverlening op maat. Ook de oprichting van een consumentenschool en mobiel opvoedingsloket staat op het wachtlijstje. Waregem moet ook voorzien in voldoende en betaalbare seniorenvoorzieningen met een dienstencentrum in deelgemeente met 130 extra rusthuisbedden, 100 serviceflats en 11 plaatsen kortverblijf. Voor het kartel moet de OCMW-voorzitter opgenomen worden in het college als schepen van sociale zaken.
Een actief werkgelegenheidsbeleid moet voor een toekomstplan bedrijvigheid zorgen met extra jobs. Het kartel opteert voor een stredelijke dienst lokale economie onder leiding van een manager lokale economie. Toch moet er ook overleg komen met alle lokale actoren (Unizo, VBO, VKW, ACV, ABVV, OCMW, ). Een energie-infopunt in de woonwinkel met advies geven in energiebesparende maatregelen en elke woning moet een gratis energie-audit krijgen. Informatie op de stadswebsite moet overzichtelijk en actueel zijn en elke inwoner moet een @waregem.be adres kunnen krijgen.
Het programma van het kartel is omvangrijk, maar we willen ons toch beperken en na woonbeleid en sociaal beleid nog wat mee te geven over veiligheid en verkeer en mobiliteit.Het kartel staat voor gemeentelijke administratieve sancties om overlast te beteugelen. Er moeten ook meer wijkagenten en stadswachten in het straatbeeld verschijnen en maatregelen genomen voor inbraakpreventie per buurt, een keurmerk veilig wonen, premies voor diefstalpreventie en voor rookmelders.
Een mobiele en verkeersveilige stad kan bevorderd worden door betere fiets- en voetpaden te verkrijgen door het huidige stadsbudget daarvoor met een factor drie te vermenigvuldigen. SP.a/Spirit heeft berekend dat er 20 km fietspaden en 200 fietsstallingen moeten bijkomen. Het kartel staat ook voor een schoolvervoersplan en ondersteuning van verkeersbegeleiders, een netoverschrijdend busvervoer voor alle basisscholen, beter busvervoer in Waregem met verbinding van alle kernen en aansluiting op het treinverkeer, een bagagedepot voor winkelpubliek op de markt, een koeriersdienst om de koopwaar per fiets naar huis te brengen en tenslotte een echt parkeerbeleid.
Toch nog iets over hun voorstellen voor een sportieve, recreatieve en gezonde stad. Bedoeling is 20 % meer inwoners te laten participeren in een sport-, jeugd-, cultuur-, sociale- of wijkvereniging. Dat kan met een vrijetijdspas, open regenboogstadion voor sociaal-culturele activiteiten, ter beschikking stellen van schoolinfrastructuur buiten de schooluren, uitbreiding van het stedelijk zwembad De Treffer met een openluchtzwembad, camping langs de Leie, fietspad langs de Gaverbeek, verder uitbouw van Euro Equus.
SP.a/Spirit komt als nr 1 volledig links van de stembrief zowel bij de provincie als de gemeenteraadsverkiezingen. De Waregemse kandidaten voor de provincie zijn op de derde plaats Marleen Demuynck (Spirit) en lijstduwer Guy Adams.
We vonden een uitgebreid verkiezingsprogramma van VLD-plus op hun nieuwe website. We beperken ons tot de krachtlijnen, die zijn geordend in een tienpuntenprogramma. Bovenaan, hoe kan het anders, staat het item over de belastingen. In onze titel houden we het toch bij de tiende titel, omdat deze beter past in onze reeks bijdragen.
Waregem moet volgens VLD goedkoper worden door minder belastingen en een efficiënter beleid. De belastingen moeten omlaag zodat elke Waregemse burger per jaar gemiddeld 80 euro minder betaalt. Dat geeft ook zuurstof aan de Waregemse ondernemingen. VLD Plus eist ook de onmiddellijke afschaffing van de belasting op vennootschappen van 300 euro per jaar. De lokale economie, de motor van onze welvaart, moet aangezwengeld worden met een stedelijke dienst Lokale Economie als de draaischijf van een bedrijfsvriendelijk beleid. De partij gaat voor een betere ondersteuning van handelaars, starters en de horeca, zodat Waregem opnieuw op de kaart wordt gezet als winkelstad.
Het OCMW moet een Sociaal Huis bij uitstek zijn: open, dienstvaardig, betaalbaar en met de klemtoon op menselijke aanpak voor klanten en personeel. De senioren moeten gekoesterd worden zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Als ze niet meer thuis kunnen blijven, moeten ze terecht kunnen in een rusthuis of verzorgingstehuis dicht in de buurt. De vergrijzing zal de stadskas wat kosten. Nu al moet de stad een spaarpot, een stedelijk Zilverfonds, aanleggen.
Waregem verliest vooral jonge inwoners en aan die stadsvlucht moet een halt toegeroepen worden. Dit kan door bouwen en wonen betaalbaar te houden door woningen te bouwen op ongebruikte en braakliggende gronden. Ook creatieve woonformules kunnen helpen zoals het ombouwen van verlaten industriepanden tot woongelegenheden of het omvormen van grote huizen omvormen tot kleinere woningen. Kwetsbare groepen (senioren en kinderen) moeten makkelijker hun zegje kwijt kunnen over hun onveiligheidsgevoel. De wijkagent speelt hierbij een sleutelrol. Voor de brandweer zijn een nieuwe kazerne en een aantal beroepsbrandweermannen noodzakelijk.
De mobiliteit verdient een nieuwe aanpak. Het stadscentrum moet van alle zijden bereikbaar zijn en daarom moeten de kruispunten met de Expressweg open blijven. Een ondergrondse parking verhoogt het aantal parkeerplaatsen in het stadscentrum. VLD is ook voor het afschaffen van de parkeermeters en opnieuw invoeren van een blauwe zone. De wegen in Waregem liggen er slecht bij. Er moet meer geld uitgetrokken worden voor de heraanleg van vele wegen, pleinen en voetpaden en vooral voor de aanleg van véél meer fietspaden.
Op vlak van sport en cultuur moeten we altijd voor goud gaan. Topsport én amateursport krijgen alle kansen met de oprichting van een nieuw door de privé betaald topsportcomplex ter vervanging van het Regenboogstadion. Waregem moet echt het internationaal Mekka van de paardensport worden. Cultuur moet dichter bij de mensen komen, met ook een cultuurcafé en een Uit-winkel. VLD Plus pleit voor een nieuwe hoofdbibliotheek, op een andere plaats en volgens een ander concept dat de stadskas veel minder zal kosten. In Beveren-Leie en Nieuwenhove komen nieuwe uitleenposten.
Kinderen moeten zo snel mogelijk kunnen ravotten in elke wijk. VLD Plus wil ook een bijzondere inspanning doen voor de jeugdbewegingen. Jongeren moeten vooral aan sport kunnen doen en zich muzikaal kunnen uitleven. Het Jeugdcentrum moet sportmogelijkheden bieden, rockkoten en een fuifzaal. VLD Plus pleit ook voor een jongerenportaalhuis. Middelbare scholieren kunnen daar voor en na school terecht voor zinvolle activiteiten. Kinderen en jongeren moeten gehoord worden over hun behoeften en wensen.
De gemeentelijke dienstverlening moet eenvoudig, open en bereikbaar zijn voor iedereen. VLD Plus pleit voor een centrale onthaalbalie en een gratis infolijn. De burger wordt nauwer betrokken bij het beleid van gemeente en OCMW. In de deelgemeenten moet men voor meer zaken terecht kunnen. Ook in Nieuwenhove moet een deelgemeentehuis komen. De deelgemeentehuizen moeten langer open zijn.
Waregem moet de ambitie hebben een stad te zijn waar het in alle opzichten goed is. Goed om te leven, te werken en te ondernemen. Goed om kansen te krijgen en te grijpen. Goed om te genieten van de aangename dingen van het leven, zoals feesten en de natuur. Een stad die iedereen welkom heet en waar iedereen welkom is.
VLD-Waregem vinden we op de stembrief voor de provincieraadsverkiezingenop de provincielijst op lijst nr 2 met lijsttrekker Guy Van den Eynde en Ann Hellin op de derde plaats.
Bij CD&V is dus ook de interne strijd tussen de middenstand en het ACW duidelijk merkbaar in de campagne. Dat is trouwens niet nieuw en dus niet alleen te wijten aan de strijd om de burgemeesterssjerp tussen lijsttrekker Kurt Vanryckeghem en Rik Soens.Elke groep, en we mogen hier ook de landbouwersgroep niet vergeten, gaat buiten het gezamenlijke programma nog met eigen aandachtspunten naar de kiezer. Na de ACW-visie in vorige bijdrage willen we u hier ook de kijk van de middenstandskandidaten niet onthouden. Ze zien Waregem verder in de rol van het trekpaard voor de regio.
De middengroepen binnen CD&V willen Waregem uitbouwen als ondernemersvriendelijke stad. Daaronder zien ze een beleid, waarbij starters worden verwelkomd en begeleid en waarbij nieuwe investeerders worden aangetrokken.Het beperken van reglementen en ondoorzichtige lasten betekent een waardering voor de bestaande ondernemingen. Welvarende ondernemingen zorgen voor tewerkstelling en voor welvaart in de streek.
Er moet ook ruimte komen om te ondernemen door een goed ruimtelijk beleid, dat leidt tot een duurzame economie en werkgelegenheid. Het gemeentelijk structuurplan moet de leidraad zijn om ruimte te scheppen voor ondernemen.Daarbij moet gestreefd naar een goed evenwicht tussen ondernemen en milieu.
Waregem moet een aantrekkingspool en dienstencentrum zijn, waarbij mensen worden aangetrokken door aangename en goed onderhouden kernen. Een vlot verkeersbeleid en een goed zichtbaar parkeerbeleid zijn de sleutel tot toegankelijkheid van de gemeentecentra. Er moet verder een evenwichtig handelsvestigingsbeleid gevoerd worden dat rekening houdt met de kleine ondernemingen, de eigenheid van de verschillende winkelkernen en de wensen van de gebruiker.
Tenslotte moet Waregem nog meer het trekpaard zijn van de regio opalle vlakken. De middenstandskandidaten zien Waregem daarbij als woonstad voor alle leeftijdscategorieën,door het aanmoedigen van wonen boven de winkels in het centrum en het uitspelen van de toeristische troeven (paardenstad, groene zones, Leie) via samenwerking met andere steden en gemeenten uit de regio.
We willen in dit onderdeel ook even wijzen op het uitgebreid beleidsplan van kandidaat-burgemeester Kurt Vanryckeghem, die zich in een paar folders aan alle inwoners profileert als een burgemeester voor iedereen, die met de andere 32 raadsleden wil werken aan een steeds beter Waregem. Hij was al gedurende zes jaar een gedreven schepen met tal van concrete realisaties, nadat hij de legislatuur voordien al een inloopperiode doorliep als gemeenteraadslid. Hij gaat voor een aangenaam wonen, ondernemen als een visie en voor veiligheid op de weg.
In deze bijdrage willen we ook even stilstaan bij het programma van de landbouwkandidaten. Deze groep wil zich verder inzetten voor het platteland als een leefbare, werkbare en aangename omgeving. Ze sturen aan op een woonbeleid met visie met accent op herbestemming. Belangrijk voor hen is een dynamisch open ruimtebeleid met aandacht voor land- en tuinbouw. Ze wensen ondersteuning van schooltuintjes en landbouweducatie, en aandacht voor elementen die sociaal contact bevorderen. Inzake mobiliteit kunnen ze niet tolereren dat landelijke wegen blijvende alternatieve routes worden. Belangrijk voor deze groep is ook de ruimte voor gezin en welzijn met het bevorderen van diverse vormen van thuiszorg.
Het valt ook nu weer op dat de CD&V voor een deel in verdeelde slagorde naar de kiezer trekt, zeker na de bewuste ACW-folder waarin de burgemeesterskandidaat Kurt Vanryckeghem van de middengroepen in de schaduw werd geplaatst van de eigen ACW-kandidaat voor die functie, Rik Soens. We gaan hier verder in op het programma van die laatste groep, die 17 van de 33 kandidaten mag leveren voor de CD&V-lijst. Het kwam tot stand na een luistercampagne van de ACW-ers in hun buurt, waarbij de bewoners uit hun kot werden gelokt. Daaruit kwam een prioriteitennota voor de legislatuur 2007-2012
Het ACW gaat ervan uit dat Waregem een stad is van eerste klasse en wil dat zo behouden. Daarom blijft de beweging ambitieus en wil de eerstvolgende jaren nog een aantal concrete projecten realiseren. Sociaal, betaalbaar en kwaliteitsvol wonen staat daarbij hoog op de agenda. Een absolute aanrader daarbij is de oprichting van een woondienst, in de schoot van een op te richten infowinkel. Een woonoverleg of woonraad kan het woonbeleid op lange termijn ondersteunen. Een bouwverordening en aangepaste huisvestingspremies moeten impulsen geven voor meer sociale huur- en koopwoningen.
Het organiseren van woonwijkvergaderingen of themahoorzittingen zal de wisselwerking tussen stadsbestuur en burger ook verstevigen. De oprichting van een infowinkel met daarin de aanstelling van een informatieambtenaar kan een brug bouwen tussen de inwoners en het stadsbestuur. Inzake onderwijs is het ACW voorstander van een bredeschool met kwalitatieve zorg op maat van elk kind. Betaalbare opvang staat bovenaan het verlanglijstje.
De nieuwe bibliotheek moet beantwoorden aan de modernste vereisten en ze moet gebruiksvriendelijk zijn voor alle leeftijden en bevolkingscategorieën. Voor de talrijke socio-culturele verenigingen wordt verdere ondersteuning voorzien met aangepaste subsidiëring gekoppeld aan betaalbare infrastructuur voor hun vele activiteiten. ACW stelt voor een uitleendienst van allerlei materiaal uit te bouwen voor alle Waregemse verenigingen. Enkele grote kunstwerken op invalshoeken en centrale plaatsen zullen de aantrekkingskracht van de stad Waregem verhogen.
Het veiligheidsgevoel kan verhogen door meer openbare verlichting, regelmatiger politietoezicht en premies voor bewoning boven winkelpanden. Nieuwe stadswachten kunnen instaan voor sociale controle, het verhelpen van allerlei overlast en voor het geven van informatie. ACW pleit ook voor een veilig en auto-luw stadscentrum, uitbreiding van het belbusnetwerk, een beter aanbod van treinen, meer rustbanken in parken en langs wandel- en fietswegen. Er is tevens nood aan modern openbaar sanitair in de centra.
Het thema Vrije tijd voorziet in enkele mountainbiketrajecten met verschillende afstanden en vertrekkend van het sportstadion, recreatieve wandel- en fietsroutes door herinrichting van sommige veld- en kerkwegels , een eigen fuifruimte voor de jongeren en degelijke infrastructuur voor elke jeugdbeweging. Een leefbare en duurzame stad betekent dat de stad voor bebouwing geen ruimte in gebruik neemt die hoge ecologische waarde heeft en gevoelig is voor wateroverlast. Het stadsrandbos wordt verder ontwikkeld. De buurt in woonkernen en woonwijken wordt met meer groen gestimuleerd en ondersteund. ACW wil dat de mogelijkheden onderzocht worden om tegemoet te komen aan de vragen naar het opnieuw ophalen van grof huisvuil.
Zorg naar maat betekent dat ouderen met ernstige gezondheidsproblemen verder terecht kunnen in specifieke en betaalbare voorzieningen en de thuiszorgdiensten goed uitgebouwd zijn met een betaalbaar en kwaliteitsvol aanbod inzake ouderenzorg.Er moeten nieuwe tewerkstellingsmogelijkheden gecreëerd worden door stimuli aan bedrijven die zorgen voor bijkomende tewerkstelling van Waregemse inwoners. ACW pleit voor de aanstelling van een schepen van lokale tewerkstelling, die initiatieven kan nemen binnenhet werkingsgebied van de werkwinkel.
Het is niet eenvoudig om hier het programma van CD&V voor te stellen. We ontvingen de laatste weken wel twee programma-folders met veel beeld en weinig tekst. Vooral de folder Waregem, waar ik graag ben valt onder deze noemer te omschrijven. Daarin vinden we een 40-tal beelden en wat tekstuitleg om te verduidelijken dat goed besturen, het Waregem van vandaag heeft opgeleverd. In de folder Waregem, stad met toekomst vinden we dan wel wat opties inzakeweloverwogen en zorgzame financiën, betaalbaar en aangenaam wonen, de waterbeheersingswerken, cultuur als voedsel voor de hersenen, een stad voor ondernemers en werknemers en vlot en veilig verkeer.
Het blijft het doel van CD&V te streven naar een evenwicht waarbij iedereen aan bod komt. Ondanks een indrukwekkend programma van investeringen en werken, die het uitzicht van Waregem constant verbeteren blijven de financiën heel gezond. De algemene doelstelling en belofte van Yves Leterme om de belastingen in normale omstandigheden de eerstkomende zes jaren niet te verhogen, hebben we (nog) niet gelezen in die folder.
Wel staat in het programma dat de stad moet regisseur worden van het woonbeleid, wat de poort wellicht opent voor een Autonoom Gemeentebedrijf. Er wordt verder samengewerkt met de Huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander om betaalbare gronden aan te bieden op verantwoorde plaatsen. Er komt ook een bod op de verwaarloosde Sofinal-site tussen de Molenstraat en de Westerlaan. Daarvoor wordt een project ingediend voor sociale woongelegenheden.
Een weloverwogen waterbeleid tegen overstromingen wordt verder gezet met een spaarbekken aan de Goelevenbeek. De collectoren aan de Spijkerlaan en Poekelaan zullen voor een gescheiden riolering zorgen en het rioleringsplan wordt verder gerealiseerd in de Keukeldam en de Churchilllaan. Cultureel wordt de nood aan bibliotheek en een groter cultuurcentrum ingewilligd met een glazen huis van een nieuwe bibliotheek en een uitbreiding van de cultuurtempel in de ruimte van de huidige bibliotheek.Desselgem krijgt zijn lang verwacht ontmoetingscentrum en de renovatie van het Jeugdcentrum zal zorgen voor een bijkomende stedelijke polyvalente zaal.
Ondanks enkele tegenslagen in de Waregemse textielindustrie, bleef de Waregemse werkloosheidsgraad relatief laag, door het aantrekken van bedrijven uit diverse industrietakken. Dat wil de CD&V zo houden. Maar de bestaande bedrijven verwachten hulp met uitbreidingsmogelijkheden. Daarom is de ontwikkeling van KMO-zones Transvaal en Fabriekstraat en het voorstel tot een regionaal bedrijventerrein aan de Blauwpoort van groot belang.
Door het kernversterkend beleid van de laatste jaren is er dringend behoefte aan een bijkomende parkeerhaven centraal in de stad. Het realiseren op termijn van extra 400 parkeerplaatsen is een absolute must. Ook wordt er een zesjarenplanning opgesteld voor de aanleg en de verbetering van de fietspaden. De loskade in Desselgem zal voor een ontlasting zorgen van de Schoendalestraat in Vijve. In het programma wordt gesproken over een definitieve vorm voor het laatste stukje Ring R35 aan de Westerlaan, maar niet over de overbrugging van de N43 over de Gentsesteenweg.
CD&V met nr 7 trekt naar de kiezer met een evenwichtige lijst met ook uit elke deelgemeente telkens 5 kandidaten. De partij gaat met twee kandidaat-burgemeesters naar de kiezer met de belofte dat wie meest stemmen haalt van de eerste twee kandidaten ook burgemeester wordt. Burgemeester wordt dus Kurt Vanryckeghem (middenstandskandidaat) of Rik Soens (ACW-kandidaat). Op de lijst voor de provincieraad vinden we afscheidnemend burgemeester en provincieraadslid Yolande Dhondt voor het eerst als lijstaanvoerdster van de CD&V-lijst.Op deze CD&V-NVA-lijst staan ook nog Marianne Devriendt-Verbeke op de vierde plaats en Pietro Iacopucci op de vijfde plaats.
Voor een groen accent in de Waregemse gemeenteraad
Groen! Waregem gaat naar de verkiezingen met een tienpuntenprogramma. De tien kandidaten op de lijst nr 5 gaan voor een leefbare samenleving, wat wil zeggen een toekomst voor de komende generaties en kiezen voor een warme stad. Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is tevens een grote uitdaging, ook voor de aankomende generaties: economische vooruitgang, ecologische draagkracht en sociale rechtvaardigheid met elkaar verzoenen. Groen!Waregem wil er alleszins werk van maken....
Bovenaan staat de veiligheid, zowel de verkeersveiligheid met geen te grote snelheidsverschillen tussen de verschillende groepen weggebruikers als de algemene veiligheid met een goed functionerend politiekorps en een opwaardering van de functie van wijkagent. Andere belangrijke hoofdstukken in het programma zijn een betere ondersteuning van het lokaal cultureel leven, de jeugd, het verenigingsleven, uiteraard natuur en milieu, Waregemnaar als partner in het bestuur,ondernemende gemeente, welzijn, vitaal ouderenbeleid en duurzaam betaalbaar wonen.
Groen! vraagt uw stem ook om ervoor te zorgen dat de meerderheid een beetje minder meerderheid is en om ervoor te zorgen dat GROEN! het kleurenpalet in de oppositie volledig kan maken. GROEN! is nodig om in het gemeentebestuur het groene accent te leggen, om er over te waken dat onze gezondheid niet nodeloos prijsgegeven wordt aan ongebreideld winstbejag. Ook dat gebieden die qua natuur belangrijk (en waarom niet, ook mooi) zijn niet moeten sneuvelen om er opslagplaatsen neer te planten die weinig of geen tewerkstelling
genereren, etc....GROEN! is nodig om een beetje waakhond te zijn en om mee te helpen zoeken naar oplossingen die ook rekening houden met onze gezondheid en met het milieu.
Zo blijven de Waregemse groenen aandringen om de electriciteitvoor de gebouwen van de gemeente via alternatieve bronnen te voorzien of minstens als aanvulling te produceren (bvb met zonnepanelen, zonneboilers etc...). De gemeente moet hierin het voorbeeld geven en kan gezinnen en bedrijven stimuleren dmv een gemeentelijke subsidie. Bij bouwvergunningen moet de aanvrager de nodige info en mogelijkheden aangereikt worden door de stad, etc. Allemaal dingen waar GROEN! meer aandacht voor heeft dan de andere partijen.
Volgens Groen! zijn dit allemaal argumenten die aantonen dat de aanwerving van een deuurzaamheidsambtenaar noodzakelijk is en zeker geen overbodige luxe. Zij blijven er dan ook op aandringen.Veilige school-en fietsroutes en voetpaden zijn een ander stokpaardje waar ze niet op afgeven. Goede verlichting van de fietspaden, sneeuw- en ijsvrij maken, ook van fietspaden...items die Rudy Devos de afgelopen legislatuur regelmatig in de gemeenteraad bracht.
Er is in die gemeenteraad minstens 1 verkozen raadslid van GROEN! nodig om alle verslagen en dossiers te kunnen en mogen inkijken. Rudy Devos deed dit de laatste 6 jaar met felle verbetenheid, werd soms van het kastje naar de muur gestuurd maar bleef aandringen. Zonder toegang tot deze informatie is het heel moeilijk om een gefundeerde mening over moeilijke dossiers te vormen. Uw stem kan beslissend zijn om dit werk verder te zetten, aldus Stefaan Calu.
Op de Groene lijst voor de Provincie vindt u onder nummer 5 ook twee Waregemse kandidaten, nl. Stefaan Calu op de derde plaats en Rudy Devos op de vierde plaats. Meer informatie vindt u opwww.groenwaregem.be
Op de foto vinden we van links naar rechts Wilfried Derudder,Glory Desauw, Rudy Devos, Stefaan Calu, Veerle Paulissen en Carim Nadji.
Afgelopen weekeind werd het woon- en zorgcentrum De Meers officiëel geopend. De afgelopen weken zijn de bewoners van het Ware Heem naar hier verhuisd. Het is een indrukwekkende realisatie. Het is een rust- en verzorgingstehuis waar 157 zorgbehoevende personen permanent verblijven. Daarnaast zijn er vijf kamers beschikbaar voor kort verblijf of voor opvang tijdens de nacht. Bovendien is er ook een dagverzorgingscentrum, waar een 20-tal gebruikers kunnen verblijven van 8.30 u. tot 18 u.
In De Meers bevinden zich vijf afdelingen. Elke afdeling is gespecialiseerd in een bepaald bewonersprofiel: fysiek zorgbehoevend; licht, matig of zwaar dementerend. Hierdoor kunnen de zorgen optimaal aangewend worden volgens de behoeften van de bewoners. Een deskundig team van verpleegkundigen, verzorgenden, kinesisten, ergo-therapeuten, diëtisten, logopedisten, pedicure, kapper staat dagelijks garant voor een zorg op hoog niveau.
De oppositie is niet onverdeeld gelukkig met de realisatie van deze zorgcampus, die door sommigen ook wel ,,een campus met zorgen'' wordt genoemd. De voornaamste kritiek betreft de kostprijs van 1.300 euro per maand, zonder medicijnen, was, kledij, kapper, enz. ,,Het is een topprioriteit voor de volgende ploeg om dit weliswaar mooie en comfortabele verblijf in De Meers betaalbaar te houden voor iemand met een doorsneepensioen'', stellen Freddy François en Guy Adams (SP.A-Spirit). Ook een uitbreiding dringt zich al op.
Uiteraard zijn wij, die de ambitie hebben om van Waregem een Sociale en zorgzame stad te maken fier op de realisatie van onze OCMW campus. En met onze wil ik er toch de nadruk opleggen dat de 5 OCMW-raadsleden(op 11) van de oppositie vandaag evenveel lof verdienen dan de leden van de CD&V- meerderheid. Ook zij hebben het project helpen realiseren!
De SP-A kopstukken wijzen ook op de te verwachten wachtlijsten. In tegenstelling tot wat je zou denken heeft het nieuwe rusthuis 30% minder capaciteit(- 58 bedden) dan t Ware Heem, wat betekent dat de wachtlijsten nog langer zullen worden. En wordt het niet hoog tijd dat zoals in de kandidatenlijsten van de sociale woningen de inwoners van Waregem voorrang krijgen . Het kan toch niet dat iemand die geboren en getogen is in Waregem, er heel zijn/haar leven belastingen heeft betaald in de late herfst van zijn/haar leven naar Wakken,Ingooigem of zelfs naar Oost-Vlaanderen moet uitwijken.
Neen, de uitdaging van de volgende legislatuur is en daar volgen wij de OCMW-voorzitter en de OCMW-raad: de OCMW-campus zo vlug mogelijk uitbreiden en daarvoor komt op de eerste plaats t Ware Heem in aanmerking dat nu totaal leeg staat. Daar moetende Staden het OCMW in samenwerking met de sociale bouwmaatschappij Helpt Elkander een totaalproject realiseren met sociale huurappartementen, zorgflats, crisiswoningen enz.
Maar, wij weten dat niet iedereen van de CD&V er dezelfde mening op nahoudt; sommigen zien er weer al de kans om in de Holstraat 40- de bakermat van het sociaal gebeuren in Waregem- eens te meer dure appartementen en een nieuw winkelcentrum neer te poten.
Tenslotte mogen wij in de euforie van deze centrale campus ook niet vergeten dat er daarnaast ook nog deelgemeenten zijn; daarom herhalen wij onze eis van 1 dienstencentrum per deelgemeente.
Heidi Vandenbroeke van VLD-plus ziet dezefde problemen. ,,Achter de mooie façade gaan mensen schuil. Er moet oog zijn voor de noden van bewoners en personeel. En daar loopt er heel wat mank. Door de kostprijs van 42 euro per dag verdwijnen de spaarcenten van de bewoners als sneeuw voor de zon. Het personeel staat dermate onder druk dat er geen tijd is voor kwaliteit. De afvloeiing van de maaltijdbegeleiders is een van de oorzaken van de malaise. Het onderhoudspersoneel heeft het evenmin onder de markt. We pleiten ervoor eerst te investeren in mensen en daarna in design.''
,,Bij het ontwerp werd veel te weinig geluisterd naar de verzuchtingen van het personeel'', zegt ook Rudy Devos (Groen!). ,,Dat leidt tot een minder functioneel gebouw met grote afstanden en tot een verhoogde druk door de krappe personeelsbezetting.''
De OCMW-top heeft oor naar de noden. ,,Nu de verhuizing een feit is, lichten we binnenkort de werking van elke afdeling grondig door'', stelt voorzitter Lionel Beheydt. ,,Bijzondere aandacht gaat naar de bezetting tijdens het weekend. In het nieuwe budget nemen we de nodige kredieten op om bijkomend personeel te kunnen aanwerven.''
35-jarig Con Cuore huldigt ook erevoorzitter Edmond Walravens
Vorige zondag werd het koor Con Cuore Waregem ontvangen op het stadhuis voor haar 35-jarig jubileum, maar ook voor haar prestaties dit jaar. Een derde maal hoera klonk het voor erevoorzitter Edmond Walravens, die er al 75 jaar koorzang heeft opzitten. Op de academische zitting werd de 35 jaar toegelicht door burgemeester Yolande Dhondt. In die tijd had het koor slechts twee voorzitters en vier dirigenten. Stichter-voorzitter Edmond Walravens gaf in 1997 de fakkel door aan huidig voorzitter Geert Anckaert.
Con Cuore Waregem werd in 1971 opgericht als Het Waregems Kamerkoor. De muzikale leiding werd waargenomen door achtereenvolgens Ivan Leire, Patrick Van Compernolle, Hans Vervenne en Jan Vuye. Het koor staat sedert 1999 onder de leiding van Jan Vuye, professioneel dirigent, muzikale duizendpoot en tevens leraar koordirectie aan de Academie. De benaming Con Cuore is er pas sedert oktober 2003, als gevolg van de gestage groei van het aantal leden, zodat het koor geen kamerkoor meer kon worden genoemd.
Hans Vervenne nam in 1990 de fakkel over van Patrick Van Compernolle. Hij bracht met het koor o.a. de Johannes passie van JS Bach, het Requiem van WA Mozart en het Requiem van Fauré en legde geduldig de fundamenten voor de kwaliteit van het huidige koor. Een eerste uitvoering onder huidig dirigent Jan Vuye bracht werken van o.a.Brahms en Bruckner. Jan Vuye verkende met het koor nieuwe horizonten en zo kwam er het heel geslaagde aperitiefconcert met 20ste eeuwse muziek van o.a. de Beatles, Abba, Porgy&Bess. Dikwijls in samenwerking met een gerenommeerd organist, orkest of andere koren werden uitvoeringen gebracht zoals het Requiem van Duruflé, de 9e Symphonie van Beethoven, muziek van W. Matthias en J. Tavener en Carmina Burana van Carl Orff, dit laatste onder andere in het kader van het festival van Vlaanderen.
Na de naamsverandering in oktober 2003 kaapte Con Cuore diezelfde maand al de eerste prijs weg op de internationale koorwestrijd Vlaanderen-Maasmechelen voor de voor de beste uitvoering van het opgelegd werk van Frits Celis. In 2004 volgden 4 uitvoeringen in Frankrijk van de missa in C minor ( KV 427) van Mozart in samenwerking met Laureint Hirsch en lEnsemble Amadeus. In het kader van het Missa Festival te Gent werd verder de missa Deus Deus Meus van Philippus De Monte uitgevoerd. In 2005 stootte Con Cuore Waregem door tot in de finale van de wedstrijd Koor van het Jaar. In mei 2006 won het de eerste Lieven Devosel Muziekprijs van de gemeente Sint-Martens-Latem, en ondertussen is het
eveneens geselecteerd bij de zes beste koren voor de finale van Koorfestival van
de provincie West-Vlaanderen.
De tweede hoera op de academische zitting zondag was voor erevoorzitter Edmond Walravens en dat zeker niet alleen voor zijn lange voorzitterschap en zijn verdiensten als erevoorzitter. Hij werd vooral gehuldigd voor een merkwaardige levenslange loopbaan als koorzanger. Op elfjarige leeftijd maakte hij reeds deel uit van een knapenkoor (in het College), en hij heeft onlangs zijn zangcarrière beëindigd, op 86-jarige leeftijd. Dit betekent dus dat hij er 75 jaar heeft op zitten als koorzanger, wat wellicht uniek is in Vlaanderen
en ver daarbuiten. Zijn merkwaardige loopbaan als amateur-koorzanger bracht hem ook bij het St.-Gregoriuskoor van koster Ferdinand Vandenhende en Gavergalm, geleid door Albert François. Edmond Walravens en de andere aanwezigen zouden toegesproken worden door Jan Decock, journalist en schrijver, en ook gewezen lid van het koor.
Een derde heuglijke feit was de oprichting van het Beschermcomité Con Cuore. De opdracht van dit comité wordt geboekstaafd en ondertekend in een Rood Boek, waarin van dan af ook de namen en bijdragen van de leden van het beschermcomité genoteerd zullen worden. Het gaat hier niet om sponsoring, noch om lidgelden, maar om puur mecenaat. Het is voor alle culturele amateurverenigingen moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Con Cuore is bovendien opgeklommen tot een niveau waarop dit extra moeilijk wordt: professionele ondersteuning en organisaties, grote projecten die moeten concurreren
tegen professionele gesubsidieerde ensembles, deelname aan wedstrijden die meestal meer kosten meebrengen dan ze opbrengen, enz. Dit alles werd toegelicht door Raf Chanterie, kabinetslid bij het Europees Commissariaat van Onderwijs en Cultuur.
Het geheel werd gepresenteerd door David Davidse en muzikaal opgeluisterd door Con Cuore. Ze konden daarbij een deel van hun programma uittesten voor de finale van het Provinciaal Koorfestival, op 22 oktober in het Brugse Concertgebouw. Zij hopen daar tussen de andere vijf geselecteerde Westvlaamse topkoren een goede prestatie neer te zetten. Dat zou het jubileumjaar op een prachtige manier afsluiten, na hun finale van Koor van het jaar en het winnen van de eerste Lieven Duvosel Muziekprijs in Latem.
Bestuur van Con Cuore Waregem
Voorzitter Geert Anckaert geerta@insidecomm.com, Ondervoorzitter Trees Coucke tcoucke@skynet.be, Secretaris Lies Smeyers lies.smeyers@skynet.be, Penningmeester Marie-Ange Meyhui en andere bestuursleden Ann Verplaetse, Jan Vrielynck, erevoorzitter Edmond Walravens. Het bestuur wordt om de drie jaar (2006-2009) verkozen onder en door de leden.
Voorspellen wat de kiezers er zullen van maken op 8 oktober is geen exacte wetenschap. Toch zijn een aantal elementen met redelijke zekerheid te voorspellen. We willen u hier toch enigszins wetenschappelijk meenemen naar een verantwoorde prognose. Bruikbare aanwijzingen daarvoor vinden we in de uitslagen van vorige gemeenteraadsverkiezingen in Waregem en de politieke evolutie sedertdien in Waregem.
In 2000 behaalde de CD&V meer dan de helft van de stemmen en kreeg dus een absolute meerderheid van 18 zetels op 33. Dat was toen een verlies van één zetel, die toen mede was toe te schrijven aan het samen opkomen van de toenmalige oppositiepartijen. Tweede partij was Openstad met 34,5 % van de stemmen of 12 zetels. Als we de fractie van Openstad terug verdelen over de partijen uit het paarse kartel dan waren er bij de rechtstreeks verkozenen5 SP, 4 VLD en 3 VU (hier met verhouding 2 NVA en 1 Spirit). Dat de huidige verhouding in de gemeenteraad (SP 3, VLD 7, NVA 1 en Spirit 1) er enigszins anders uitziet is dus enkel een gevolg van het verdwijnen van SP- en NVA-raadsleden door VLD-opvolgers.
Als we de uitslag van 2000 trouwens herberekenen met splitsing van Openstad in SP.a en VLD (berekende verdeling 20/15 verhouding SP/VLD) en de toen uitgebrachte VU-stemmen allemaal heel royaal in rekening brengen bij deze twee partijen dan komen we op een zetelverdeling van CD&V 19, SP.a 7, VLD 4, Vlaams Blok (Belang) 2 en Agalev (Groen) 1. Daarbij zijn SP.a en VLD dus nog opgewaardeerd, omdat we hier de drie raadsleden van VU onder hen hebben verdeeld, en bijvoorbeeld NVA-raadslid Marianne Devriendt-Verbeke nu op de CD&V-lijst staat.Het gebruikte systeem Imperali voor de zetelverdeling bevoordeligt daarbij de grootste partij. Als we de berekening maken met enkele denkbeeldige verkiezingsuitslagen voor Waregem, dan blijkt dat de CD&V zelfs met zowat 43 % van de stemmen toch nog de absolute meerderheid en 17 zetels kan halen. Er zijn geenszins aanwijzingen dat de CD&V in Waregem naar dergelijk verlies afstevent, zodat we voor de uitslag in Waregem heel goed de analyses kunnen volgen van VRTnieuws.net en HLN, die hier in dit stadsblog zijn overgenomen.
Laten we ook een beeld geven van de cijfers, die we zondag mogen verwachten. Er zijn 28.122 kiezers ingeschreven. Daarvan komt er wellicht 4,5 niet af (cijfer van 2000), zodat we zowat 26850 stembrieven krijgen. Daarvan moet gerekend worden op 4 % ongeldige (in 2000 nog 4,2 %) of bij de afrekening komen nog zowat 25.800 geldige stemmen in aanmerking.
Bij al onze proefprognoses stellen we vast dat een partij minstens 1200 stemmen moet halen, maar mogelijk ook 1300 voor een eerste zitje in de gemeenteraad. Dat is alvast een belangrijk streefcijfer voor partijen als Neutraal,Vlaamse Kern, Groen! en Vlaams Belang. Groen! haalde vorige keer 5,4 % van de stemmen (betekent ongeveer 1.400) en Vlaams B. 8,2 % (2.100). Groen! heeft dus een kleine marge van een honderdtal stemmen op overschot. Voor Vlaams B. stelt zich de onberekenbare factor dat de Waregemse figuren van het toenmalige Blok nu verdeeld zitten over Neutraal (de twee verkozen raadsleden van 2000) en Vlaamse Kern en pas begin dit jaar in Waregem een nieuw bestuur van Vlaams Belang is gevormd met een uit Aalter gedropte lijsttrekker.Voor het gemak nemen we voor een zetelprognose de drie verwante partijen samen.We wagen ons aan een klein verlies voor Groen! met nipt behoud van zijn zetel. Het stemmenaantal van de drie genoemde partijen samen zien we in verhouding met VB 2000 aanzienlijk stijgen tot ruim 10 %, maar met als resultaat 1 tot 3 zetels voor de drie genoemde partijen samen.
Met de erfenis van Openstad zouden we moeten rekening houden met het feit dat de stemmenkampioen Erik Derycke (5395 voorkeurstemmen) er dit keer niet bij is voor de SP.a. Maar ook de liberale koploper inzake stemmenaantal, nl. Raf Deblaere (881), is er voor het eerst sedert de fusie niet meer bij en met Lieve Van Hove (730) ook de tweede liberale verkozene van 2000. Voor de verhouding SP.a/VLD vinden we een goede aanwijzing in het stemmenaantal van de verkozenen en daarbij staken Freddy François (1052) en Guy Adams (1028) er duidelijk bovenuit. Bij de VLD moesten Guy Van den Eynde (669) en Xavier Wyckhuyse (661) daar duidelijk voor wijken. Een verhouding SP.a-Spirit/VLDplus van 20/15 lijkt ons aangewezen inzake de stemmenverhouding in Waregem tussen beide ideologieën. Dat bleek trouwens al bij de verkiezingen in 1994 (SP en Eendracht) en werd ook nog bevestigd bij de federale en regionale verkiezingen.Laten we voor onze prognose mikken op 5 tot 7 zitjes voor SP.a - Spirit en op 4 tot 6 voor de VLD.
Tenslotte komen we aan de CD&V, die we bij deze analyse hun absolute meerderheid in zetels zien behouden. Zelfs bij zwaar verlies naar 43 % van de stemmen behouden ze met de Waregemse stemmenverdeling nog 17 zetels van de 33. We houden het dan ook op een overwinning van de CD&V met 17 tot 21 zetels in de gemeenteraad. Over de keuze van de nieuwe burgemeester willen we u voorlopig onze gemotiveerde prognose besparen. Ook hiervoor kunnen aanwijzingen gevonden in de burgemeesterskeuze in 2000, wanneer Yolande Dhondt (Unizo) met 3070 voorkeurstemmen eigenlijk niet veel op overschot had op ACW-kandidaat Guido Carron (2923).We vertellen alvast geen geheim met de vermelding dat onze toekomstige burgemeester ofwel Kurt ofwel Rik zal heten.
Het laat zich voorspellen dat er een aantal kandidaten volgende week met een wrang gevoel zullen zitten. Dan denken we in de eerste plaats aan de kanditaat-burgemeester, die minder stemmen heeft gehaald dan zijn collega en deze dan moet ondersteunen door zijn voordrachtakte te ondertekenen. Als eerste schepen kan hij dan misschien een aantal keren als waarnemend burgemeester functioneren, maar daarmee zal hij wel niet te troosten zijn. Uit deze pseudo-wetenschappelijke bijdrage moet blijken waarom we geen rekening houden met een derde kandidaat-burgemeester.
Het wordt ook een opdoffer voor de kandidaten op de lijst(en) die door de kiezers geen zetel wordt (worden) toegekend of die niet het verhoopte aantal zetels behalen. Voor de CD&V zou het een tegenvaller zijn als deze niet opnieuw de absolute meerderheid zou behalen. De SP.a en VLD hopen heimelijk om mee aan de macht te komen. Een regenboogcoalitie met alle andere partijen samen tegen de CD&V zit er in Waregem om bekende redenen niet in. Voorspelbaar is ook de ontevredenenheid van de groep verruimingskandidaten bij VLD-plus. De les bij het opeenvolgende Eendracht-avontuur, zeker in 1994, was dat deze zogenaamde onafhankelijken bij een beperkt aantal behaalde zetels uit de boot vallen tegenover de kandidaten van de gevestigde partijen en dus dienen ter hunner ondersteuning.
Tenslotte willen we nog onze waardering uitdrukken voor alle kandidaten, die hun nek uitsteken om zich kandidaat te stellen om onze belangen te verdedigen in de gemeenteraad. Laat elke kiezer nu ook zijn democratische plicht opbrengen en in eer en geweten kiezen voor de partij en de personen door wie hij of zij wil vertegenwoordigd worden in het Waregemse beleid. Moge ieder na 8 oktober democraat blijven, zich neerleggen bij het verdict van de kiezer en verder verdraagzaam zijn maatschappelijk engagement opnemen in het belang van elke Waregemnaar.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)