Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Wist ge dat de eerste Delhaizewinkel in Eeklo op de hoek van de Boelare en de Molenstraat was? Dit was ook in de oorlogsjaren en de man die dit openhield zou een Brusselaar geweest zijn.
Nu door Corona het loket en de wachtzaal van het station tijdelijk zijn gesloten, heeft de NMBS op het perron een camera geplaats die 24 op 24 een oogje in het zeil houd. Deze soort camera’s wordt meestal gebruikt om spoorlopers te betrappen.
De laatste tijd heb ik deze cartoon van Romain Coemelck al enkele keren ontvangen. Die werd uitgebracht bij een Eeklose kermis waar een 'boksmatch' georganiseerd werd in 1986.
OPEN AFFICHE IS IN FEITE EEN CARTOON
LINKS BOVEN ROMAIN COEMELCK
BOVEN MIDDEN DE GROTE KERMISMAKER ANDRE DELLAERT
BOVEN RECHTS DE POPULAIRE JAN (jantje) MARTENS
ONDER LINKS WILLIAM VAN HOOREBEKE DE FILMER
ONDER FONS COPPIETERS BURGEMEESTER
GANS ONDER RECHTS JAAK DE MUYNCK
DAT WAREN TOEN GOEIE KERMISSEN VEEL LOL EN CAFES VOL
En dit is de tekst die ik er bij kreeg. Wie heeft nog namen?
Om de groeiende berg informatie in goede banen te leiden – met minder personeel! – bouwde ons land al bijna veertig jaar geleden het Rijksregister uit, een centrale gegevensbank van iedereen die in België woont/verblijft. Onze stedelijke administratie kwam daarmee grotendeels in een gecentraliseerd digitaal bestand terecht. Gegevens kunnen snel opgevraagd worden, zodat de papierwinkel tot een minimum beperkt kan blijven.
Onontkoombaar en efficiënt wellicht, maar het Stadsarchief is daar niet altijd gelukkig mee. Dat het zelf geen toegang heeft tot dit register, is niet het probleem, wel dat op het stadhuis van veel informatie na de invoering geen spoor meer overblijft.
Onze medewerkers ondervonden dit recent bij het digitaliseren van de zogenaamde in- en uittredingen, de jaarregisters van de personen die zich in Eeklo kwamen vestigen of de stad verlieten. Deze registers worden wel bijgehouden, maar hebben geen rechtsgeldigheid zoals bijvoorbeeld geboorteakten. Het gevolg is dat de aantekeningen dikwijls nogal slordig zijn gebeurd. Van elke persoon wordt maar één voornaam vermeld (of maar een halve, bijv. Jean i.p.v. Jean Pierre), wat met een bevolking vol naamgenoten tot onoplosbare puzzels leidt. Nuttige verwijzingen zoals vroeger naar de tienjaarlijkse tellingen zijn onmogelijk, want die worden al sinds 1947 niet meer gehouden.
Geboorteplaats en -datum zijn de ideale identificatiegegevens, maar die werden vanaf 1995 niet meer genoteerd. De rijksregisternummers lossen dit probleem grotendeels op: de eerste zes cijfers leveren de geboortedatum, meestal voldoende om naamgenoten uit elkaar te halen. Maar helaas werden ook die jaren lang in de registers niet genoteerd . Staan daar bijvoorbeeld alleen een courante familienaam met een even courante voornaam, een datum en een plaats van herkomst of bestemming, dan staat ook het personeel van Burgerzaken machteloos, want zonder persoonsnummer geeft het Rijksregister geen antwoord.
Voor de genealogen ziet de toekomst er dus somber uit. En het zal er niet beter op worden, nu de overheid beslist heeft op termijn de papieren geboorteakten af te schaffen …
De werken op de Ridder Karel site, op de hoek van de Molenstraat en de H. Grafstraat, liggen wel stil maar ik had de laatste tijd niet meer geweest om te kijken. Ze hebben er daar een doolhof van gemaakt zo te zien. Dat is nogal wat hé de laatste tijd met het bouwen. Het is niet meer gelijk vroeger...
Op de Sogeta wijk is het gebouw, welke zijn voorgevel in de Guldensporenstraat heeft, al flink opgeschoten. Nu liggen de werken wel stil maar op korte tijd is hier goed gewerkt.
De postbodes aan het oude Postgebouw in de Stationsstraat klaar voor hun ronde te starten. In 1980 was er nog geen sprake van auto's of andere hulpmiddelen maar wel "heui fakteur hoe is't" en ze waren altijd bereid voor een babbelken.
Het was al een tijdje geleden dat ik nog eens in de Euerardstraat ging piepen maar dat is daar een ferme bouw geworden. Verschoot er eerlijk gezegd een beetje van.
Aan het gebouw op de achtergrond te zien is dit in de Broederschool en op een soort open schooldag. We zien Marcel Corné gezwind over de bok springen gevolgd door Adelin Stuyvaert, Eli Van De Veire, Gerard Staelens.