Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    johan1944
    blog.seniorennet.be/johan19
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dinneken
    blog.seniorennet.be/dinneke
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oudecrossmotoren3
    blog.seniorennet.be/oudecro
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sporter : let op je voeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De invloed van je dieet op je sportprestaties

    Als een sporter te maken krijgt met kortademigheid of (sport)astma dan kan een (voedsel)allergie of pseudo-allergie dit mee veroorzaken samen met andere factoren zoals temperatuurverschillen en de intensiteit van de inspanning.

    Het zijn meestal histamines en tyramines (in chocolade, noten, kaas, sommige vleeswaren, azijn, lever, gistextract) die deze kortademigheid uitlokken of versterken. Andere’ triggers’ zijn sulfieten ( toegevoegd aan wijn of bereide vleeswaren bvb.), salicylaten (in de schil van fruit), benzoaten (bewaarmiddel toegevoegd aan vele voorverpakte voedingsmiddelen) en azokleurstoffen (in kaas)

    Biogene amines zoals histamine en tyramine kunnen ter hoogte van de luchtwegen spiercontracties uitlokken en hebben een invloed op de bloedcirculatie. Hierdoor vermindert de hoeveelheid op te nemen zuurstof. Afvalstoffen van het metabolisme (CO2 en melkzuur) worden eveneens moeilijker afgevoerd. Bij een mogelijke leveroverbelasting door deze biogene amines en mogelijke andere toxische stoffen (vanuit een ‘lekkende darm’) ontstaat er een storing in de verwerking van melkzuur wat leidt tot extra vermoeidheid en spierpijnen.


    Pseudo-allergieën komen steeds meer voor in onze maatschappij en dus ook bij sporters. Er worden altijd meer bewaarmiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen toegevoegd aan de voeding. Gewone voedingsmiddelen die gemakkelijk een pseudo-allergische reactie uitlokken, zijn o.a.: Tomaten, chocolade, citrusvruchten, sommige kazen, bepaalde specerijen, alcoholische dranken, varkensvlees, rode wijn, ‘steenfruit’.

    Pseudo-allergieën vormen vaak de basis voor ontstekingen. Zij duiken op in het bindweefsel dat de structuur is van spieren en pezen. Knieklachten en rugklachten komen vaak voor bij voedselintoleranties. Overbelasting kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsreacties die zelf een negatieve invloed hebben op de botontwikkeling en calciumopname.


    Maag- en darmklachten komen bij sporters ook regelmatig voor. Dit uit zich bij en na oververmoeidheid. Klachten zoals: darmkrampen, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, te veel maagzuur. Deze kunnen eveneens worden uitgelokt door biogene amines.(histamine, tyramine…) Het resultaat kan leiden tot een onevenwichtige darmflora (dysbiose). Een goede darmflora is onmisbaar voor een optimale opname van vitaminen en mineralen en het zorgt voor de activering van het immuunsysteem, onmisbaar voor het afweren van ziekteverwekkers en allergenen. Een slechte darmflora wordt geassocieerd met een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm. Zo worden er meer toxische stoffen opgenomen in het bloed. Door het ontstaan van een dysbiose kom je terecht in een vicieuze cirkel die je alleen kan doorbreken door op te sporen welke ‘voedingstriggers’ deze maag- darmklachten uitlokken. Op langere termijn kan dit leiden tot voedingstekorten - doordat men minder voedingsstoffen opneemt - waardoor de energieproductie en het spierherstel in het gedrang komen.

    Ook een lactose-(melksuiker) en/of fructose-intolerantie(fruitsuiker) kan voor bijkomende maagklachten zorgen.


    Om al deze klachten en (over)vermoeidheid te elimineren is het nodig om alle uitlokkende factoren samen aan te pakken. Inname van de juiste voeding en koolhydraten, rekening houdend met een mogelijke lactose- en/of fructose-intolerantie, is van groot belang voor de opbouw van voldoende (glycogeen)reserves. Als je als sporter zorgt voor een optimale vertering kan je veel problemen vermijden. Door het opsporen van intoleranties en het elimineren van voedingstriggers kan je je prestaties herstellen en nog verbeteren.


    19-12-2009 om 23:46 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STEVIA de natuurlijke suikervervanger.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    STEVIA de natuurlijke en beste suikervervanger

    Suiker is in onze voeding alom tegenwoordig.

    In de westerse eetgewoontes is er een enorme overconsumptie van suiker. Het gaat dan hoofdzakelijk over de verborgen toegevoegde suikers van de voedselindustrie in de bereide gerechten en verpakte voedingsmiddelen.

    Dit industrieel bereid voedsel heeft nauwelijks smaak, daarom voegt men naast vet, zout ,smaakmakers zoals glutamaat ook vooral suiker toe. Er zijn zelfs slagers die suiker in hun vlees doen. Als je alle toegevoegde suikers in de gemiddelde voeding optelt, komen we in België aan 131 gram toegevoegde suiker per dag per inwoner. Dit is elke vier dagen een pak suiker van 1/ 2 kg. Overdadig gebruik van suiker wordt recent in verband gebracht met beschavingsziekten zoals zwaarlijvigheid en diabetes type 2(ouderdomsdiabetes).

    Waarom hebben wij zo’n hang naar suiker? Uit onderzoeken blijkt dat suiker een sterke gewenning kan geven en in sommige gevallen zelfs verslavend werkt. Men heeft ooit de volgende test gedaan met een klas: de ene helft leerlingen kreeg een gezond dieet zonder toegevoegde suikers, de andere kregen gewoon hun voeding die ze altijd al gewoon waren. Na een week begonnen de leerlingen met een gezonde voeding een onrustig en agressief gedrag te vertonen. Door deze opwinding en agressie scheidden ze adrenaline af in het bloed dat op zijn beurt de zetmelen afbreekt met als resultaat meer suiker in het bloed. Door hun gebrek aan suiker in de voeding moesten zij extra adrenaline aanmaken om dezelfde bloedsuikerspiegel te krijgen als voorheen. M.a.w. zij kregen afkickverschijnselen.

    Kunstmatige suikervervangers - vooral ontwikkeld voor hun gebrek aan calorieën - worden sterk aangeprezen door de reclame in functie van een gewichtscontrole. Toch is er een natuurlijke suikervervanger die minstens even veilig is dan zijn chemische broertjes.

    De natuurlijke zoetstof stevioside (en rebaudioside) uit de steviaplant is in theorie een suikervervangend wondermiddel. Naargelang de kweekomstandigheden kan het gehalte aan rebaudioside worden verhoogd. Hierdoor benadert de steviaplant de smaak van gewone suiker. Tests tonen aan dat de meeste proefpersonen nagerechten met suiker niet kunnen onderscheiden van nagerechten met een stevioside-rebaudioside mengsel.

    In de Verenigde Staten mogen steviabladeren in poedervorm en geraffineerde extracten van de bladeren sinds 1995 verkocht worden als voedingssupplement. De Coca-Cola Co heeft al het idee geopperd om in al zijn ‘light dranken’ de kunstmatige zoetstoffen te vervangen door Stevia. In Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Brazilië worden de steviaplant, stevioside en de geraffineerde extracten al jaren gebruikt als caloriearme zoetstof. Bvb. in frisdranken.

    In Europa en België houdt men Stevia doelbewust van de markt. Onderzoek binnen de Europese Commissie zou aantonen dat stevia impotentie kan veroorzaken. Professor Jan Geuns (hoofd van het labo functionele biologie Universiteit Leuven) echter is een fervente voorstander van deze natuurlijke zoetstof. Volgens Prof. Geuns heeft ze in vergelijking met suiker bijna geen negatieve eigenschappen en zijn de conclusies van de Europese Commissie waardeloos en ingegeven door belangen van bepaalde groepen.

    De voordelen van stevioside ter vervanging van gewone suiker zijn:

    • Het is stabiel : zijn chemische structuur verandert niet, zelfs niet bij hoge temperaturen. Suiker doet dat wel en maakt bij bakken en braden (het karameliseert) verschillende kankerverwekkende stoffen aan. En karamelisatie is een veelgebruikt proces in de voedingsindustrie. Maar over het gevaar hiervan voor de gezondheid zwijgt men in alle talen.
    • Het bevat geen of zeer weinig calorieën
    • Het geeft geen aanleiding tot tandbederf zoals bij suiker
    • Diabetespatiënten en mensen met obesitas kunnen het zonder enig risico gebruiken.
    • Stevioside in hoge concentraties (3-maal per dag een halve gram) verlaagt de bloeddruk van personen met hoge bloeddruk.
    Alleen in sommige natuurvoedingszaken kan men het nu in België aanschaffen.(als druppels, tabletjes of poeders). Helaas is het in Europa nog niet verkrijgbaar in de gewone voedingswinkels en supermarkten zoals de chemische suikervervangers. Welke belangen blijven hier spelen?


    05-12-2009 om 14:28 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra aandacht voor Vitamine B12 als je ouder wordt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Extra aandacht voor Vitamine B12 als je ouder wordt

    Vitamine B12 - een wateroplosbare vitamine - heeft de langste en ingewikkeldste chemische structuur van alle vitamines. Het bevat als enige een metaalion nl. kobalt. Daarom gebruikt men de term cobalamine om te verwijzen naar samenstellingen met een vitamine B12 activiteit. De vorm die gebruikt wordt in voedingssupplementen is cyanocobalamine (soms methylcobalamine).


    B12 is een onmisbaar onderdeel voor o.a. twee enzymen waarbij een inadequate werking van deze enzymen zorgt voor:

    • een ophoping van homocysteïne dat wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen (cardiovasculaire ziektes).
    • een tekort aan hemoglobine het zuurstofdragende pigment in rode bloedcellen en onvoldoende energieproductie uit vetten en eiwitten.

    Men schat dat 10 tot 15% van de + 60-jarigen een tekort aan Vit. B12 hebben.


    Om een optimale absorptie van B12 uit je voedsel te verkrijgen is een goede werking van de maag, pancreas en de dunne darm vereist.

    Het maagzuur en bepaalde enzymen maken de Vit. B12 vrij uit het voedsel. Zo kan de B12 zich binden aan de zogenaamde ‘R proteïnen’. In de alkalische omgeving van de dunne darm worden de ‘R proteïnen’ afgebroken door enzymen uit de pancreas (alvleesklier) en de Vit. B12 komt weer vrij om zich vervolgens te binden aan de ‘Intrinsieke factor’ (IF). IF-proteïnen worden geleverd door gespecialiseerde cellen uit de maag. ‘Receptoren’ aan de oppervlakte van de dunne darm nemen op hun beurt dit IF-B12 complex op alleen in aanwezigheid van calcium dat wordt geleverd door de pancreas.

    Vitamine B12 kan ook op een passieve manier worden opgenomen, maar dit is zeer inefficiënt. Slechts 1% van de aanwezige Vit. B12 wordt zo geabsorbeerd.


    De meest voorkomende oorzaken van een vit. B12 tekort zijn:

    • Een afbraak van de eigen cellen in de maag door een auto-immune ontsteking (pernicieuze anemie of kwaadaardige bloedarmoede). Dit zorgt voor een sterke vermindering van het maagzuur en van de enzymen die Vit. B12 vrijmaken uit het voedsel. ‘Antilichamen’ binden zich aan de intrinsieke factor en voorkomen het vormen van het IF-VitB12 complex. Vit. B12 kan alleen worden opgenomen op een passieve manier. Daarom gaat men voor deze personen ofwel vit. B12 toedienen door intramusculaire injecties ofwel door supplementen in hoge doses (1000mcg per dag) zodat toch nog 10mcg op een passieve wijze wordt opgenomen (Zie hoger).
    • Een slechte absorptie van ‘voedselgebonden Vit. B12’. Dit wordt meestal veroorzaakt door een chronische maagslijmvliesontsteking (atrofische gastritis). Ook hier ontstaat een verminderde productie van maagzuur waardoor deze VitB12 niet kan vrijgemaakt worden. Door dit verminderde maagzuur ontstaat er echter een groei van anaërobe bacteriën. Hierdoor kan VitB12 uit supplementen wel worden geabsorbeerd. De intrinsieke factor(IF) is nog ter beschikking en kan deze kristallijne vorm wel opnemen omdat ze niet gebonden is aan proteïnen (wat wel zo is bij voedselgebonden Vit. B12). Men denkt dat 10 tot 30% van de +60 jarigen te maken hebben met deze chronische maagontsteking.


    De symptomen waaruit een Vit. B12 tekort blijkt zijn o.a. Naargelang de oorzaak:

    • Bloedarmoede : de aanmaak van rode bloedcellen wordt belemmerd bij een pernicieuze anemie
    • Neurologische symptomen zoals verdoofd gevoel en/of tintelingen in armen en benen, moeilijkheden bij het wandelen, geheugenverlies, desoriëntatie, tot dementie toe. Deze complicaties verergeren gradueel en zijn na een tijd nog moeilijk ongedaan te maken.
    • Gastro-intestinale complicaties: pijn aan de tong, constipatie, gebrek aan eetlust.

    De Amerikaanse ‘food and nutrition board ‘ (FNB) heeft het voor volwassenen over een RDA (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 2,4 mcgr/ dag. Voor personen van 50 jaar en ouder raden ze aan -door het risico van een malabsorptie van voedselgebonden Vit. B12 – om de Vit. B12 in te nemen onder de vorm van een voedingssupplement (cyanocobalamine of methylcobalamine).

    Voedselgebonden Vit. B12 vind je alleen in dierlijke producten: zowel in vlees, vis, schaal- en schelpdieren, als melk, kaas, eieren. Veganisten zijn voor hun VitB12 aangewezen op supplementen. Personen jonger dan 50 kunnen door een gevarieerde voeding voldoende Vit. B12 binnenkrijgen.


    20-11-2009 om 21:34 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezonde en natuurlijke slaap, bestaat het nog ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gezonde slaap,’s morgens uitgerust en fit uit je bed, bestaat het nog?

    Vorig jaar werden in België 270 miljoen slaap- en kalmeermiddelen verkocht, ofwel 735.000 per dag. Samen met Frankrijk en Italië is België de koploper in Europa. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische geneesmiddelenindustrie.

    Binnen Europa staat België op nummer één qua verbruik van slaappillen .Eén Belg op vier slaapt slecht waardoor hij overdag niet naar behoren kan functioneren. Wat hen wakker houdt? De hoge werkdruk en een oneindig aanbod van entertainment-mogelijkheden zorgen voor chronische vermoeidheid en houden letterlijk iedereen wakker.

    Toch zijn er nog andere, minder gekende, factoren die zorgen voor slaapstoornissen.

    • Het overmatige gebruik van koffie, cola, thee, ijsthee, red bull: Cafeïne is stimulerend en verhoogt de aandacht en alertheid. Maar het zorgt eveneens voor een verstoring van je slaap. Het inslapen gaat soms moeilijk, je wordt dikwijls wakker, je slaap is oppervlakkiger. Je voelt je daardoor ’s morgens niet uitgerust en grijpt opnieuw naar koffie of cola om je terug fit te voelen. Dit is een vicieuze cirkel. Het is bewezen dat het tot 8 uur duurt vooraleer de cafeïne uit je lichaam is verdwenen. Je zou 8 uur voor het slapengaan geen koffie of andere cafeïnehoudende drank mogen drinken wil je ’s nachts gezond slapen.
    • Ook alcohol is een slaapverstoorder. Regelmatig alcohol drinken voor het slapengaan geeft een onnatuurlijke slaap en zorgt vaak voor snurken en soms slaapapneu. Echt uitgerust ben je niet hoewel je toch de indruk hebt goed geslapen te hebben.
    • Voedselintoleranties zijn vaak oorzaak van slaapproblemen. Het kan gaan van moeilijker inslapen over een lichte slaap en regelmatig wakker worden tot lang slapen en toch vermoeid wakker worden. Andere mogelijke klachten zijn zweten, nachtmerries, maag- en darmproblemen, rusteloze benen, slijmen in de keel, spierkrampen…

    - Personen met chronische (voedsel)allergieën hebben waarschijnlijk een tekort aan vitamine B6. Deze vitamine is nodig voor een goede histamineverwerking maar ook voor de productie van serotonine. Deze serotonine zou een rol spelen bij het in- en doorslapen en bij het verlichten van het door voedselallergie geïnduceerde pijnen en pijnprikkels.

    - Een goede slaapkwaliteit is noodzakelijk voor een optimaal spierherstel en botgroei. Het heeft eveneens een positief effect op de suikerstofwisseling. Dit laatste is belangrijk voor de aanvulling van de energievoorraad in de spieren voor het leveren van inspanningen. Het zorgt voor minder vermoeidheid bij langdurige inspanningen.

    - Een goede slaap is een garantie voor een goede vetverbranding. Zo zouden kinderen die langer slapen over het algemeen een lagere BMI (body mass index) hebben dan hun soortgenoten die minder uren in dromenland verkeren.


    31-10-2009 om 18:52 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanttekeningen bij de 'slechte reputatie' van vetten in de voeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vetten toch een noodzaak in een gezonde voeding

    Vetten hebben een slechte reputatie. In de reclame worden de ‘magere producten aangeprezen’. Het lijkt wel of vetten alleen maar nadelen hebben en bijdragen tot een ongezonde levenswijze.

    Men doet alsof zij er voor zorgen dat je ‘te dik ‘ wordt en daarom kan je ze best zo veel mogelijk vermijden. “Als je slank en fit wil blijven eet je zo weinig mogelijk vetten”. Dit is in werkelijkheid een eenzijdige en halve waarheid.


    Enkele nuanceringen zijn hier op hun plaats:

    • De meeste onderzoekers en wetenschappers zijn het erover eens dat verzadigde vetten en transvetten, niet echt thuishoren in een gezond voedingspatroon. Zij zorgen op termijn voor een te hoge (slechte) cholesterol en problemen met hart en bloedsomloop. Verzadigde vetten herken je gemakkelijk aan het feit dat ze stollen in de koelkast. Transvetten zijn oliën die zodanig chemisch zijn bewerkt dat ze beter bestand zijn tegen verhitting en zorgen voor betere bewaring van bereide etenswaren.
    • Vetten/oliën zijn calorierijk (ong.9 kcal. Per gram vet) daarom zijn 2 à 3 eetlepels per dag voldoende. De gezondste vetten zijn oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, lijnolie, visolie enz…. De verhouding onverzadigde(mono- en poly-) en verzadigde vetzuren is in deze oliën afgewogen met een overwicht van onverzadigde.
    • Ook kinderen en jongeren hebben hun dagelijkse hoeveelheid vetten nodig dit voor een goede opbouw van het organisme, hormonale evenwicht, cellenopbouw en vooral voor een ideale ontwikkeling van de hersenen. Vetarme diëten zijn voor deze leeftijden een aanslag op hun gezondheid en ontwikkeling.
    • Vetstoffen zijn noodzakelijk voor de aanmaak van hormonen
    • Voor het behoud en de opbouw van calcium in je botten en beenderen is vitamine D onontbeerlijk een vetoplosbare vitamine. 
    • Oliën in je dieet zorgen voor een vertraagde opname van glucose(suikers) in je bloed zodat je bloedsuikerspiegel aan minder schommelingen onderhevig is. Het positieve gevolg is een verminderde insulineproductie.
    • De groei van schimmels (bvb. candida’s) en andere micro-organismen kan door het regelmatig eten van koude vetstoffen (2 eetlepels per dag olijfolie, koolzaadolie of lijnolie…) worden ingeperkt. Dit zal andere overgevoeligheids-reacties op bepaalde voedingsstoffen (allergieën, pseudo-allergieën, intoleranties) afzwakken.
    • Door het eten van koude oliën wordt de opname van allergenen vertraagd ter hoogte van het darmslijmvlies. Ook personen die last hebben van pseudo-allergische reacties bij het eten van bepaald voedsel hebben baat bij deze koude olie.

    Dus : vet/olie is een must. Vervang de verzadigde vetten zoveel mogelijk door onverzadigde. Vetarme diëten zijn ronduit ongezond en zelfs gevaarlijk voor jongeren. Koude oliën/vetten zorgen voor het verminderen van overgevoeligheids-reacties op bepaalde voedingsstoffen.


    18-10-2009 om 22:58 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruit en de 'echte' waarde voor je gezondheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De ‘echte’ waarde van fruit voor je gezondheid

    Fruit krijgt vele positieve eigenschappen toebedeeld. Zo zou het een schat aan vitamines en mineralen bevatten. Het zou de nodige vezels leveren voor een goede stoelgang en darmtransit enz…..

    Natuurlijk moet fruit een eigen plaats krijgen in een gezonde voeding. De juiste waarde van fruit weergeven kan daarom verhelderend werken.


    ‘Snoep verstandig, eet een appel’ Als je trek hebt kun je beter een appel eten of een ander stuk fruit dan chocolade dat vier keer meer calorieën bevat. Fruit is een goede vervanger van al die koekjes en snoep. De weldaad van deze appel gaat alleen op als je hierdoor die snoep en koekjes laat staan.

    Door de band genomen is fruit niet heel rijk aan vitamines of andere bouwstoffen. Veel fruit eten is onvoldoende om gezond te eten.

    • Appels, peren en druiven bevatten een beetje vitamine C, kalium en een beetje vezel. Kalium is gunstig voor je bloeddruk en de vezels zijn goed voor je darmtransit.
    • Bananen leveren vitamine B6, kalium, foliumzuur of vit. B11 en vezels.
    • Citrusvruchten hebben vrij veel Vitamine C, foliumzuur, vezels en kalium.
    • Bessen zoals bosbessen, frambozen, aardbeien zijn rijker aan voedingsstoffen dan appels en peren.


    In hoeverre kan het eten van fruit ook ziektes voorkomen?

    Uit de meest recente onderzoeken besluiten de deskundigen dat fruit weinig doet tegen de meeste soorten kanker. Alleen tegen het ontstaan van mond- en keelkanker zou het waarschijnlijk helpen. Maar dit effect wordt volledig teniet gedaan als je rookt in combinatie met alcohol drinken. Dit heeft een veel grotere invloed op het al dan niet krijgen van mond- en keelkanker.

    Personen die veel fruit eten krijgen minder hartinfarcten. Maar fruiteters bewegen meer, roken en drinken minder, hebben minder overgewicht en eten meer vis, ook allemaal dingen die goed zijn voor het hart.

    Er zijn nog altijd geen stoffen in fruit gevonden die het hart en de bloedsomloop zouden beschermen. Zelfs voor de antioxidanten (flavonoïden) zijn er geen echte bewijzen dat zij hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

    Fruit heeft weinig of geen effect op het vergroten van je afweer tegen verkoudheden, griep of andere infecties. Zo zullen sinaasappels die vrij veel vitamine C bevatten niet helpen tegen verkoudheid.


    Dus fruit is een goed tussendoortje i.p.v. al die snoepjes en zoetigheden want fruit bevat kalium en vezels en weinig calorieën. Alleen veel fruit eten is niet voldoende om gezond te eten. In fruit ontbreken belangrijke vitamines en andere essentiële voedingsstoffen.


    06-10-2009 om 22:23 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je persoonlijk voedselpakket samenstellen om ongemakken te bestrijden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontdekken welk voedsel bij je past om ongemakken en ziektes te bestrijden en te voorkomen.

    Het is niet goed te vatten toch kan voedsel aanleiding geven tot ongemakken en ziektes. Wat volledig ongeloofwaardig klinkt is dat hetzelfde voedsel voor de ene persoon gezond is en voor de andere aanleiding geeft tot klachten en symptomen. De meeste mensen hebben hier geen weet van . Daarom deze ‘’blogpagina’ om recente kennis hierover beknopt weer te geven. Het kan voor sommigen een kans zijn om verdere stappen te ondernemen en een (voeding-)deskundige te raadplegen. Met behulp van een eliminatiedieet kan een persoonlijk voedselpakket worden samengesteld om klachten en reacties in de toekomst te vermijden.


    Voedselallergieën, -intoleranties en pseudo-allergieën

    Men onderscheidt een drietal soorten van ‘voedselstoornissen’:

    1. Voedselallergieën  zijn vrij goed gekend. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op meestal onschadelijke stoffen die altijd eiwitten (glycoproteïnen) bevatten. Tegen deze eiwitten maakt het lichaam antistoffen aan (immunoglobuline). Door het contact van het eiwit met deze antistof ontstaan de klachten. In gewone omstandigheden zijn antistoffen bedoeld om ons te beschermen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Zij voorkomen zo een infectie of ontsteking door deze indringers uit te schakelen. Bij een allergie echter loopt het mis. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen een onschadelijk antigen zoals bvb. een voedselmolecule.

    Iedereen weet dat sommige mensen allergisch reageren op bvb. pindanoten Een overmatige aanmaak van histamine is het gevolg en geeft meestal onmiddellijk vrij ernstige klachten zoals: ontstekingen en spierkrampen met roodheid en zwelling van de slijmvliezen. Reacties zijn zeer gevarieerd naargelang de persoon: diarree, astma, hooikoorts, buikpijn, braken, eczeem, netelroos, jeuk in de mond, zwelling van lippen en in de keel. Het kan extreem leiden tot een anafylactische schok.

    In ernstige gevallen is er zelfs bij een kleine hoeveelheid van dit voedsel een onmiddellijke reactie (de geur van het voedsel is soms al voldoende). Elk contact met dit voedsel moet vermeden worden. Deze personen zijn hiervan op de hoogte en reageren oplettend en alert. Bij aankoop van bvb. bereide gerechten zullen zij nauwkeurig de samenstelling hiervan moeten nagaan.

    Voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken zijn o.a. pinda’s en noten, sommige zaden, koemelk, eieren, soja, tarwe, sommige vissoorten en schaal- en schelpdieren.

    Soms treedt een allergische reactie niet onmiddellijk op. Dit geldt nogal bij voedsel dat je dagelijks of toch zeer regelmatig eet. Er ontstaat bij wijze van spreken een ‘verzadiging’, waarbij je pas later last krijgt van ontstekingen, gewrichtspijnen, vermoeidheid, hoofdpijn, maag- of darmklachten, huiduitslag…. Het is zeer moeilijk om achteraf te ontdekken welk voedsel de klachten veroorzaakt. Voedsel dat hiervoor verantwoordelijk is is zeer verscheiden. Naargelang de persoon kan het gaan over: sommige soorten fruit of groenten, bonen, erwten, tarwe, noten, sommige melkproducten, eieren…

    Enkele gulden regels die je hieruit kunt afleiden:

    • Eet altijd zeer gevarieerd en afwisselend! Eens dat je de ‘boosdoener(s)’ hebt ontdekt kan je, na een vastenperiode(6-tal maanden), door dit voedsel maar sporadisch op je menu te zetten (1maal per week bvb.), de signalen duidelijker herkennen en je voelt beter op welk voedingsmiddel je slecht reageert. En als je dan kleinere hoeveelheden per maaltijd gebruikt is je kans om klachten te krijgen kleiner.
    • Een mengeling van verschillende ontbijtgranen, een salade van meerdere fruitsoorten, een mix van groenten geeft minder problemen dan een grote hoeveelheid van één soort. Sojamelk aanlengen met bvb. rijst- of havermelk is beter dan pure sojamelk drinken.


    2. Voedselintoleranties  ontstaan wanneer bepaalde voedingsstoffen moeilijk worden verteerd door een enzymentekort (soms aangeboren) of wanneer het transportsysteem er niet in slaagt om deze suikers op te nemen in het bloed. De bekendste voorbeelden zijn lactose(melksuiker), fructose(fruitsuiker) en het gluteneiwit van sommige granen.

    Meestal zijn het buikklachten die dan optreden zoals: krampen, winderigheid, gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree.

    Andere klachten, vooral bij een fructose-intolerantie of juister is fructose-malabsorptie, zijn hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Overmatig gebruik van fructose kan bij sommige personen de triglyceriden (vetbolletjes) in het bloed gevoelig doen toenemen, wat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten.

    Mensen met een fructose-malabsorptie doen er goed aan om hun fruitconsumptie te beperken, meerdere malen kleine porties eten wordt beter verdragen.

    Fructose vind je terug in vele fruitsoorten, maar is ook dikwijls verborgen zoals in:

    Frisdranken

    Bier

    Wijn

    Sommige bouillonblokjes

    Sportdranken

    Honing

    Sommige ontbijtgranen

    Medicatie: siropen voor kinderen bvb.

    Kokosnoten

    Ketchup

    Gedroogde vruchten

    Bereide gerechten: het verbetert de houdbaarheid en de textuur.

    Bij lactose-intolerantie is er een onvermogen om bepaalde hoeveelheden melksuiker te verteren. Het is een aandoening die veel voor komt. De persoon heeft een gebrek of een tekort aan lactase dat zorgt voor de afbraak van lactose of melksuiker.

    Lactose vind je terug in melk,

    - maar ook in afgeleide melkproducten zoals: rijstpap, pudding, chocolademelk, kwark, mousse, yoghurt … (harde kazen bevatten weinig lactose- hoe minder vocht in de kaas hoe minder lactose- en worden meestal wel verdragen )

    - het wordt toegevoegd aan o.a. :

    Brood, koekjes, sommige ontbijtgranen, melkpoeder, instantpuree, instantsoepen, sladressings, snoep, bereide vleeswaren…

    De voedsel-intolerantiegrens verschilt van persoon tot persoon. Een persoon kan bvb. wel zonder problemen yoghurt eten maar geen gewone melk verdragen. De reactie op deze suikers hangt ook af van de bereidingswijze en de combinaties. Een stuk fruit combineren met een boterham gaat wel, maar een sinaasappel eten zo maar, geeft problemen.

    Het is daarom belangrijk om zo exact mogelijk deze tolerantiegrens voor lactose, fructose (of gluten) te bepalen. Want zo maar alle voedingsstoffen waarin fructose of lactose zit volledig bannen uit je dieet is onverstandig, mét gevaar voor ondervoeding en een vitamine- en mineralentekort.

    Intolerantie voor biogene amines en caseïne komt eveneens voor. Deze personen hebben problemen met de vertering van harde gefermenteerde kazen type gruyère, emmentaler, parmezaan…. Veel harde kazen bevatten ook kleurstoffen waarop sommige mensen gevoelig reageren.

    Als je veel suikers eet (ook fructose) kunnen deze gaan gisten in de darmen. Dit zal sneller en meer gebeuren bij een voeding die te weinig vezels en vetten bevat. Vetten en vezels vertragen de opname van allergenen en kunnen helpen bij een lactose- en fructose-intolerantie. (koude) Vetstoffen vertragen ook de maaglediging en stimuleren de vertering. Het vermindert meteen de klachten bij intoleranties.


    3 .Pseudo-allergieën behoren tot de voedselintoleranties maar de mechanismen hiervan zijn nog niet volledig gekend. Ze komen vaker voor dan voedselallergieën.Bij een pseudo-allergie gaat het om verborgen overgevoeligheden voor bepaalde voedseladditieven, voedingsmiddelen en medicijnen.

    Pseudo-allergische reacties kunnen vlak na de maaltijd optreden maar meestal gaat het om een reactie na enkele uren tot zelfs 24 uur. De klachten lijken op die van een gewone allergische reactie.

    Pseudo-allergische reacties komen, in tegenstelling tot gewone allergieën, meer voor naarmate je ouder wordt. Een voedselallergie heb je voor jaren of voor altijd, terwijl een pseudo-allergie kan verdwijnen als je het voedsel dat de reactie uitlokte enkele maanden niet meer eet. Als je achteraf het voedsel terug regelmatig eet en in redelijk grote hoeveelheden zul je terug last krijgen en negatief reageren.

    Bij een pseudo-allergie kan je meestal kleine hoeveelheden van ‘de uitlokker’ verdragen, je reageert pas bij grotere hoeveelheden. De manier en de dosis waarop je reageert, is erg persoonsgebonden. Bvb. je kunt wel een schijfje tomaat hebben bij je zomers slaatje, maar een hele tomaat eten geeft problemen.

    Voedingsmiddelen die gemakkelijk een pseudo-allergische reactie uitlokken, zijn o.a.: Tomaten, chocolade, citrusvruchten, sommige kazen, bepaalde specerijen, alcoholische dranken, varkensvlees, rode wijn, ‘steenfruit’…

    Ook toevoegingen aan onze moderne voeding lokken dikwijls een pseudo-allergische reactie uit: Glutamaten of smaakversterkers, (azo)kleurstoffen, conserveermiddelen zoals benzoëzuur en sulfieten.

    Situaties en toestanden die een pseudo-allergische reactie kunnen uitlokken of versterken:

    • Erfelijke aanleg: als één van de ouders gevoelig is voor bepaalde ‘uitlokkers’ zullen ook de kinderen (enkele of alle) overgevoelig reageren op bepaalde voedingsstoffen.
    • Infectie(s): bij een ontsteking heb je een verhoogde kans op intoleranties. Infecties kunnen de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies aantasten waardoor allergenen en (biogene) amines vlugger in het bloed terecht komen. Ontstekingen van dunne darm of dikke darm (colitis, ziekte van Crohn) gaan meestal gepaard met intoleranties.
    • Allergische reacties: kunnen de dunne darmwand beschadigen waardoor voedselantigenen makkelijker kunnen doordringen en voedselintoleranties toenemen.
    • Schimmelinfecties: kunnen eveneens een grotere darmdoorlaatbaarheid veroorzaken.
    • Stress, alcohol, te veel vlees en suiker eten

    Mogelijke klachten bij een pseudo-allergie:

    1. ontstekingen
    2. nachtelijk zweten
    3. huidklachten
    4. vermoeidheid.
    5. Eigenlijk zijn een hele resem van klachten mogelijk. Meestal komen zij niet alleen voor, maar wel in combinatie. Het kan gaan van darm- en maagklachten over oog- en oorontstekingen, duizeligheid, hoofdpijnen, gewrichtspijnen, het ophouden van vocht, hartkloppingen, astma, kortademigheid, bloeddrukschommelingen tot zelfs concentratieproblemen, hyperactiviteit, angstaanvallen, veel huilen bij baby’s enz….

    Tot slot:
    een persoonlijk voedselpakket
    is belangrijk voor je dagelijks welbevinden. Een eliminatiedieet is de beste manier om dit persoonlijke pakket te ontdekken en samen te stellen. Verder is een gevarieerde en afwisselende voeding met veel groenten en fruit een noodzaak om zo veel mogelijk vrij te blijven van klachten, terwijl een eenzijdige voeding met regelmatig dezelfde voedingsstoffen gegeten in grote hoeveelheden, aanleiding kan geven tot problemen en soms ernstige gezondheidsklachten.

    25-09-2009 om 19:19 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    10-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raar maar waar: 'vloeken' om pijn te bestrijden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vloeken en krachtwoorden gebruiken om de pijn beter te verdragen

    Aan een universiteit in Groot Brittannië heeft men in een experiment vastgesteld dat pijn een andere betekenis krijgt als de persoon zich tegelijkertijd uit door een aantal vloeken of andere krachtwoorden.

    Vloeken vermindert de pijnperceptie en verhoogt de tolerantie.

    Een aantal personen moesten hun armen onderdompelen in water van 5graden Celsius. Degenen die tegelijkertijd een aantal vloeken lieten horen, slaagden erin om hun armen tweemaal langer in het water te houden dan diegenen die maar een aantal neutrale woorden en uitspraken formuleerden. De hartslag verhoogde, een reactie op een natuurlijke overlevingsstrategie.

    Volgens de onderzoekers is vloeken een manier om de band tussen ‘angst voor de pijn’ en de pijnperceptie (pijnervaring,-waarneming) te verbreken om zo een beter fysisch en psychisch welzijn te ervaren.

    Alleen toepassen in geval van pijn, want bij misbruik verliest deze methode zijn effect. Dus spaar je vloeken voor deze (pijnlijke) situaties.

    Ga ook eens naar mijn blogpagina’s : ‘pijn bestrijden door meditatie’ en’ hypnose om pijn en slechte gewoontes te bestrijden’.


    10-09-2009 om 09:53 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    29-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewegen en sporten om te vermageren , kan dit ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bewegen en sporten doen je niet vermageren

    We horen het al jaren: om gewicht te verliezen moet je sporten en (intens)oefenen. Natuurlijk is bewegen en sporten cruciaal voor een goede gezondheid, maar het zal je gewicht meestal niet verminderen, soms zelfs doen toenemen.


    Meer dan 45 miljoen Amerikanen zijn lid van een sport- of fitnessclub (slechts 23 miljoen in 1993). Niettegenstaande deze toename zijn er nog nooit zoveel personen met obesitas (vetzucht) dan anno 2009. Een derde van de Amerikanen kampt met obesitas, een ander derde heeft overgewicht. En als al de sporters en gymers thuis zouden blijven, zouden zij dan ook met overgewicht kampen? Van sporten krijg je meer honger, daarna ga je meer eten. Is het wel mogelijk om door intense beweging gewicht te verliezen?

    Dokters moedigen zelfs senioren aan om regelmatig te bewegen. Er zijn nu voldoende bewijzen dat deze personen een lager risico hebben op verschillende (beschavings)ziektes: hartaandoeningen, kanker en diabetes. Terwijl de onderzoeksresultaten over overgewicht en obesitas meer en meer wijzen op een negatief verband tussen intens bewegen en gewichtverlies. Een positief verband is door de goegemeente sterk overroepen.


    Bewegen en sporten om gewicht te verliezen is in werkelijkheid waardeloos. Het basisprobleem is dat je door intens bewegen inderdaad calorieën verbrandt, en dat je calorieën moet verbranden om gewicht te verliezen. Maar door intense oefening stimuleer je je hongergevoel en ben je geneigd om achteraf meer te eten en zo je calorieënverlies weer aan te vullen. Dus het resultaat is nihil.

    En er is meer: bij intensief oefenen en sporten ga je compenseren. Het maakt je hongerig, je gaat achteraf meer eten of je bent geneigd om jezelf te belonen met een extraatje. In een onderzoek stelde men eveneens vast dat personen die regelmatig en intensief sporten in hun resterende tijd verleid worden om minder te bewegen en meer te rusten dan voor ze aan hun sporten begonnen waren. In hun totale tijdsbesteding is hun calorieënverbruik nu waarschijnlijk hetzelfde als in hun ‘kalme’ periode. Na intensief bewegen hunkeren we naar ‘suikerrijke’ calorieën zoals in sportdranken, koeken, wafels…Een flesje sportdrank bevat toch 130 calorieën. Na een joggingsessie van 20 minuten in de zomerzon - om je te behoeden van uitdroging- is dit snel opgedronken. Maar dit betekent in functie van gewichtsverlies dat je beter in je luie zetel was blijven zitten.


    Sommigen beweren: ‘Gewichtscontrole is een kwestie van wilskracht’. Intens bewegen en je achteraf toch niet laten verleiden door ‘suikerrijk’ eten kan je leren. De evolutie heeft ons echter niet gemaakt om dit lange tijd vol te houden. Zelfcontrole is als een spier die verzwakt elke keer na gebruik. Als je jezelf aanzet om regelmatig een uur intens te joggen, zal je zelfregulerend vermogen proportioneel verzwakken. En in plaats van daarna te eten met een slaatje, ben je eerder geneigd een friet met mayonaise of een pizza te verorberen. Meer fysieke activiteit is gelijk aan meer honger en meer eten.

    Verschillende onderzoekers rond obesitas en gewichtscontrole geloven eerder dat regelmatige en vrij frequente matige fysische activiteit (zoals de mensen vroeger ), beter werkt dan de occasionele intense oefeningen op de fitness. Calorieën verbrand je evenzeer door je bewegingen over de ganse dag te verdelen. En het voordeel is dat je spieren en gewrichten er geen pijn van doen. De trap nemen i.p.v. de lift. Naar je werk met de fiets i.p.v. met de auto.


    Is het dan niet belangrijk om met intense oefeningen je hartslag en –ritme te verhogen in functie van een gezonder hart en bloedvaten? Moet je je spieren niet maximaal belasten om ze te verstevigen? Op dit moment is het nog altijd niet duidelijk of intense oefeningen zoals bvb. lopen heilzamer zijn voor je gezondheid dan matige en rustige activiteiten zoals wandelen en rustig fietsen.

    Wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd dat gewichtscontrole belangrijker is om bepaalde ziektes te voorkomen dan je hart en bloedvatensysteem te verbeteren.


    Samenvattend: om gewicht te verliezen is wat en hoeveel je eet van belang en niet hoe intensief je sport en beweegt. Natuurlijk is het wel zinvol om te sporten en intensief te bewegen in functie van je algemene gezondheid en om bepaalde ziektes te voorkomen. En je bent gewaarschuwd, intens bewegen en oefenen kan zelfs leiden tot gewichtstoename.


    29-08-2009 om 20:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het prikkelbare darmsyndroom, weinig gekend toch vrij veel voorkomend
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het prikkelbare darmsyndroom of PDS

    Is een aandoening waar je niet zo gemakkelijk over spreekt omdat de belangrijkste symptomen nogal vervelend zijn:


    • Darmkrampen
    • Darmgassen en opgeblazen gevoel
    • Diarree, constipatie of beide

    De oorzaak van PDS is niet gekend. Men vermoedt dat erfelijke factoren een rol spelen.

    In de Verenigde Staten heeft 1 op 5 volwassenen er last van. De meeste personen met PDS ervaren een sterke verbetering van hun symptomen als ze erin slagen de condities van de aandoening beter te controleren Slechts een klein percentage heeft ernstige symptomen. PDS geeft geen aanleiding tot ontstekingen, kanker of veranderingen in het darm- of buikweefsel. In de meeste gevallen kan je de aandoening onder controle krijgen door je dieet en leefgewoontes aan te passen.


    De symptomen van PDS variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen zijn:

    1. buikpijnen en –krampen

    2. een opgeblazen gevoel

    3. darmgassen (flatulentie)

    4. diarree en/of constipatie. Soms alternerende aanvallen van diarree en constipatie

    5. slijmen in de stoelgang.

    Sommige personen met ernstige symptomen reageren maar beperkt op medicatie. PDS is weinig voorspelbaar: sommige periodes zijn symptomenvrij, gevolgd door periodes met milde of ernstige symptomen. Toch is PDS een chronische aandoening.


    Door het aanpassen van je leefstijl en voedingsgewoonten kan je je symptomen sterk milderen:

    • vermijd ‘probleemvoeding’. Bij PDS is er naargelang de persoon bepaalde voeding die aanleiding geeft tot symptomen zoals alcoholische dranken, chocolade, cafeïnerijke dranken (koffie, cola, red bull…), medicatie met cafeïne (bvb. pijnstillers), melk en zuivelproducten, suikervrije zoetstoffen (mannitol, sorbitol). Als gasvorming een probleem is zullen waarschijnlijk bonen en kolen de symptomen verergeren. Ook vetrijke voedingswaren geven voor sommigen problemen. Kauwgom en drinken door een rietje veroorzaakt luchthappen en meer gasvorming.
    • Eet op regelmatige tijdstippen en sla geen maaltijden over. Bij diarree eet je best meerdere keren en telkens kleine hoeveelheden. Bij constipatie groter hoeveelheden, minder frequent en vezelrijke voeding vooral.
    • Let op voor melk en zuivel: als je lactose-intolerant bent vermijd je melk en voor sommigen ook yoghurt en zelfs alle voedingswaren waarin melkproducten verwerkt zijn. Dit geldt zeker bij melkallergie. Zorg voor goede melkvervangers in je voeding om het nodige calcium en de opbouw van een gezond skelet te waarborgen.(zie mijn blogpagina: ‘nog maar eens calcium’).
    • Drink 2 à 2,5 liter per dag. Het beste is water. Dranken met cafeïne en koolzuurhoudende dranken geven darmproblemen.
    • Beweeg en oefen regelmatig door bvb. te sporten, te wandelen, fietsen of aan fitness te doen. Dit helpt tegen de dagelijkse stress en normaliseert de contracties van de ingewanden (normale peristaltiek van de darmen).
    • Gebruik geen medicatie tegen diarree en laxeermiddelen bij constipatie. Het verstoort op lange termijn de normale peristaltiek van de darmen, het maakt de ingewanden lui en de natuurlijke stoelgang wordt verstoord.


    De meeste mensen – ook degene zonder PDS – kunnen bij stress en angst last hebben van indigestie, diarree, darmgassen of zelfs constipatie. Beter leren omgaan met stress is dus ook een manier om PDS-symptomen te bestrijden. Kies voor jezelf uit een aantal mogelijkheden zoals: Yoga, Thai chi, meditatie, relaxatie, buikademhaling, biofeedback, hypnose. Belangrijk is het om een goede leermeester/begeleider te zoeken om deze techniek(en) op de juiste manier meester te worden.


    11-08-2009 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hypnose om pijn en slechte gewoontes te bestrijden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hypnose, een andere manier om pijn te bestrijden

    Iedereen kent de momenten waarbij je totaal geabsorbeerd wordt door een spannend boek en de rest van de wereld voor je niet meer bestaat. Wat rondom je gebeurt gaat dan totaal aan je voorbij. Je ervaart een ‘tranceachtige’ toestand die vergelijkbaar is met hypnose.

    Toch is het gebruik van hypnose voor medische doeleinden niet echt gekend. Hypnose wordt gebruikt voor een gevarieerd aantal ‘gezondheidscondities’: van pijnbestrijding, verlichting van astmasymptomen tot het afleren van een ongezonde rookgewoonte.

    Hypnose voor gezondheidsdoeleinden of hypnotherapie wordt toegepast door erkende en gebrevetteerde hypnotherapeuten.


    Wat is hypnose?

    Hypnose, hypnotherapie of hypnotische suggestie is een tranceachtige mentale toestand. Je bereikt deze toestand met de hulp van een hypnotherapeut.

    Onder hypnose:

    • Is je aandacht meer gefocust
    • Ben je uiterst rustig en gerelaxeerd
    • Sta je meer open voor suggestie en ben je minder kritisch

    Het uiteindelijke doel van hypnose is om meer controle te krijgen over je gedrag, je emoties of je fysieke ‘wellness’. Je bent relaxed en mentaal kom je volledig tot rust. Onder hypnose kan je je sterk focussen op een gedachte, een herinnering, gevoel of gewaarwording. Elke afleiding uit je omgeving wordt afgeblokt. Je staat open voor suggestie en zo kan je gedrag worden beïnvloed en veranderd om je gezondheid te bevorderen.


    Waar is hypnose goed voor?

    Hypnotherapie is in staat om een grote variatie aan stoornissen en condities te veranderen of te verlichten. Het wordt gebruikt in combinatie met andere therapieën. Bvb. om chronische pijn te bestrijden om zo de hoeveelheid pijnstillers en andere medicatie te beperken.

    Mogelijke toepassingen :

    • Negatief gedrag veranderen bij roken, bedplassen, eetstoornissen
    • Het verminderen van stress en angsten
    • Pijnvermindering bij bevalling en inkorten van de bevallingstijd
    • Pijncontrole bij de tandarts en bij chirurgische ingrepen
    • bloeddrukverlaging
    • Betere controle over ‘nausea’ en overgeven bij chemotherapiebehandeling bij kanker
    • Het verminderen van de intensiteit en de frequentie van chronische hoofdpijn of migraine
    • Astmasymptomen verlichten
    • Het versnellen van het genezingsproces van sommige huidaandoeningen zoals psoriasis, wratten of atypische huidontsteking

    In de meeste gevallen wordt hypnose niet aangewend als een zelfstandige therapie maar wel in samenwerking met andere. Toch stelt men vast dat het –zoals in feite bij de meeste therapieën – bij sommigen wel en bij anderen niet werkt. Het beste resultaat heb je als je als patiënt sterk gemotiveerd bent en de therapeut goed getraind is.


    Mythes over hypnose

    Over hypnose doen allerlei onwaarheden de ronde:

    1. Een persoon onder hypnose verliest zijn ‘vrije wil’.

    Hypnose is alleen een toestand van verhoogde concentratie en gefocuste aandacht. Je persoonlijkheid, kracht en eigen wil blijven volledig intact.

    2. Een hypnotherapeut die je onder hypnose brengt heeft volledige controle over je.

    Hypnose doe je volledig vrijwillig voor jezelf. De hypnotherapeut gebruik je als gids en deskundige.

    3. Onder hypnose verlies je je bewustzijn en ervaar je achteraf ‘geheugenverlies’.

    Een klein aantal gaat in een diepe hypnotische toestand en ervaart geheugenverlies. Nochtans herinneren de meeste achteraf alles wat gebeurde tijdens hun hypnose.

    4. Je kunt onder hypnose gebracht worden ook zonder je persoonlijke toestemming.

    Goede hypnose hangt af van je eigen wil en motivatie om het door te maken. En er zijn personen die niet onder hypnose geraken zelfs als ze dat wensen en willen.


    Risico’s bij hypnose

    Met een goede hypnotherapeut zijn er geen risico’s aan hypnose verbonden. Uitzonderlijk kan er achteraf tijdelijk hoofdpijn, duizeligheid of ‘nausea’ optreden.

    Het toepassen van hypnose om ‘vergeten herinneringen’ terug te halen is niet ongevaarlijk. Deze vorm van hypnotherapie is af te raden omdat sommige patiënten vervallen in ‘gefantaseerde herinneringen’ wat voor deze personen en hun naaste omgeving achteraf heel wat (mentaal-emotionele) problemen kan veroorzaken.


    26-07-2009 om 21:12 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peulvruchten : bonen, erwten, linzen en sojabonen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Peulvruchten : bonen,sojabonen,erwten en linzen

    Peulvruchten behoren tot het traditionele dieet van vele volkeren en zijn een belangrijke bron van proteïnen (eiwitten) in combinatie met koolhydraten zoals (volkoren)brood of (volwaardige) rijst en een goede vervanger van dierlijke proteïnen. In ons westers eetpatroon zijn ze niet populair en worden ze maar met mondjesmaat gegeten. Vlees (dierlijke eiwitten) heeft meer (meestal verzadigde ) vetten dan peulvruchten die weinig (onverzadigde) vetten bevatten. Essentiële mineralen, vezels en andere phytochemicaliën zijn een onderdeel van deze peulvruchten. Sojabonen bevatten als enige ook fyto-oestrogenen (isoflavonen). Al deze waardevolle voedingsstoffen werken synergetisch samen om het risico op chronische ziektes te verminderen. 

    Ziektepreventie

    • Type 2 diabetes mellitus

    o Een lage glycemische index: voedsel met een hoge glycemische index (bvb.aardappelen, wit brood, witte rijst, witte suiker) zorgt voor een snelle stijging van de suikerspiegel in het bloed, tegelijkertijd verhoogt de insulineafscheiding vanuit de pancreas. Een (chronische) hoge bloedsuiker en een excessieve insuline- afscheiding worden aanzien als een oorzaak van diabetes mellitus. Peulvruchten hebben een lage glycemische index en zorgen voor een geleidelijke stijging van de bloedsuiker en omzetting tot de dagelijkse broodnodige energie.(zie ook mijn blogpagina: ‘ de goede en (slechte) kantjes van suikers’)

    o Obesitas of zwaarlijvigheid: is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes mellitus. Regelmatige consumptie van voedsel met een lage glycemische index stelt het ‘hongergevoel’ uit en vermindert op termijn de hoeveelheid voedsel dat je inneemt. Het verhoogt het gevoel van voldaanheid. Dus ook een dieet rijk aan peulvruchten vermindert de kans op diabetes door een betere controle van de bloedsuikerspiegel (vermijden van pieken en dalen) en een geleidelijke en beperkte ‘insuline-uitscheiding’ in het bloed. Tegelijkertijd zorgt het voor een natuurlijke gewichtscontrole en voorkomt het overgewicht.

    • Cardiovasculaire aandoeningen

    o Bonen,erwten en linzen : de verschillende eigenschappen van peulvruchten beschermen het cardiovasculaire(hartvaten) systeem.

    - zij zijn rijk aan oplosbare vezels die gekend zijn voor hun cholesterolverlagend effect.

    - Een verhoogd ‘homocysteïne’ niveau in het bloed geeft een verhoogd risico op cardiovasculaire(CV) aandoeningen. Peulvruchten bevatten folaten die gekend zijn voor een verlaging van deze homocysteïnes.

    - Zij zijn een rijke bron van magnesium en potassium(kalium) en hierdoor bloeddrukverlagend. Dit betekent eveneens minder risico op CV- ziektes.

    - Door hun lage glycemische index zorgen ze voor een beperkt glucose- en insuline-niveau in het bloed en verlagen het risico op cv-aandoeningen

    o Soja: verschillende onderzoekers gespreid in de tijd en onafhankelijk van elkaar stelden vast dat een dagelijkse inname van 25 tot 50 gr. Soja-eiwitten een cholesterolverlagend (LDL) effect van 6% tot 9% teweeg brengen. Phytosterolen, vezels en polionverzadigde vetten in soja(eiwitten) zorgen eveneens voor een gezonder cardiovasculair systeem in vergelijking met vlees en dierlijke eiwitten.

    • Kanker

    o Bonen, erwten en linzen: er is een rechtstreeks verband tussen een verminderd risico op prostaatkanker en het eten van peulvruchten. In een zesjarige opvolging van 14000 mannelijke 7de dag adventisten uit de Verenigde Staten die in hun dieet veel bonen, linzen en (split)erwten gebruiken, stelt men een opmerkelijk lager voorkomen van prostaatkanker vast dan bij de ‘gewone bevolking’. Recenter: een (prospective) studie in Nederland van 56000 mannen resulteerde in de vaststelling van een 29% minder risico op prostaatkanker bij diegene die de hoogste inname hebben van peulvruchten t.o.v. mannen met de laagste consumptie van deze peulvruchten.

    Als afsluiter : peulvruchten in een dieet zijn vooral waardevol en gezond als ze ingebouwd worden in een voedingspatroon van veel groenten, peulvruchten en fruit aangevuld met volkorengranen en andere zaden, weinig (mager) vlees, vis en zuivelproducten.


    08-07-2009 om 19:20 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cafeïnehoudende dranken: hoeveel is té veel?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cafeïne : hoeveel is té veel?

    Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zoals coca cola, thee, redbull… zijn algemene erkende middelen om je wakker te houden en je alertheid gedurende de dag te versterken. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en verjaagt vermoeidheid terwijl het je concentratie en waakzaamheid (tijdelijk) verhoogt.

    Voor de meeste mensen zijn dosissen van 200 tot 300 milligram cafeïne volkomen onschadelijk. Dit komt overeen met 2 tot 4 koppen koffie per dag.

    Wat is voor de meeste té veel :

    Bij meer dan 500 tot 600 Mgr. per dag, 5 tot 7 koppen kunnen volgende symptomen optreden:

    • slapeloosheid
    • nervositeit en rusteloosheid
    • geïrriteerdheid
    • nausea of andere maag- en darmstoornissen
    • snelle of onregelmatige hartslag
    • angsten
    • hoofdpijn
    • spierbevingen

    Maar… sommige personen zijn extra gevoelig voor cafeïne en reageren al op 1 kop koffie met angsten, geïrriteerdheid, hoofdpijn of slapeloosheid…In de eerste plaats heeft dit te maken met je gewoonte om regelmatig koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Toch zijn andere factoren even belangrijk zoals je ‘body mass’, je leeftijd, medicijnengebruik, gebruik van hormonen, je stresstoestand en je algemene gezondheid, je ‘angstgevoeligheid’. Onderzoeken geven aan dat mannen gevoeliger zijn voor cafeïne dan vrouwen.

    Slapen en cafeïne : een onderschatte combinatie

    Een volwassene heeft elke nacht 7 tot 8 uur slaap nodig. Regelmatig ‘slaapverlies’ (door stress, te veel werk, of door te veel cafeïne ) mondt uit in ‘slaapdeprivatie’. Want slaapverlies is cumulatief, het stapelt zich op. Het resulteert na een tijd in een chronisch slaaptekort waarbij je dagelijkse prestaties en alertheid worden ondermijnd. Dit slaaptekort en dit gebrek aan alertheid gedurende de dag zullen de meeste maskeren door te grijpen naar cafeïnehoudende dranken zoals bvb. Koffie of cola. Maar deze dranken zullen je ervan weerhouden ’s nachts voldoende rustig en diep te slapen. Ofwel zal je slaaptijd ingekort worden, ofwel zul je regelmatig wakker worden en je slaap is niet diep genoeg. ’s Morgens ben je niet uitgerust en om fit te worden zal je weer terug naar de cafeïne grijpen … enz… en de vicieuze cirkel is rond. In combinatie met slaappillen is dit een ‘moordende’ carrousel.

    Wist je trouwens dat het 8 uur duurt vooraleer cafeïne uit je lichaam is verwijderd. Onderzoekers raden je aan, wil je van een rustige natuurlijke slaap genieten, gedurende 8 uur alle cafeïnegebruik te mijden.

    Medicijnen en cafeïne

    • Sommige antibiotica (ciprofloxacine en norfloxacine) verlengen de werking van cafeïne. Het is aan te raden, indien je deze antibiotica inneemt, je gebruik van cafeïnehoudende dranken sterk te beperken.
    • Theophylline (een bronchodilator) wordt veel gebruikt bij ademhalingsmoeilijkheden zoals astma, emfyseem… Het wordt verstoven in de keel en zo rechtstreeks ingeademd. Theophylline verwijdt de luchtpijpen (bronchiën) door de omliggende spiertjes te ontspannen. Maar het heeft tegelijkertijd ‘cafeïneachtige’ effecten. Als je het neemt samen met cafeïnedranken dan wordt de concentratie van theophylline in je bloed gevoelig verhoogd. Dit kan aanleiding zijn tot nausea, overgeven en hartkloppingen.

    Als je je cafeïnegebruik wil verminderen

    Als je van de ene op de andere dag volledig stopt, weet dan dat je enkele dagen opgezadeld zit met hoofdpijnen, nervositeit en geïrriteerdheid. Dit is van voorbijgaande aard.

    Als je gradueel vermindert kan je deze vervelende symptomen vermijden. Je kunt ook gedeeltelijk overschakelen op cafeïnevrije koffie en cola.

    Tot slot: let op voor pijnstillers. Sommige merken bevatten tot 130 Mgr. cafeïne per dosis. Je ontwenningsverschijnselen bestrijden met deze pijnstillers is geen goed idee.


    14-06-2009 om 22:32 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessen of kleinfruit gezonder dan gewoon fruit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De heilzame werking van bessen

    Bij bessen onderscheidt men de meer gecultiveerde soorten: bramen, frambozen, aardbeien, blauwe bessen en bosbessen, kruisbessen of stekelbessen, aalbessen( rode en witte) cassis of zwarte bessen en de eerder ‘wilde’ zoals: veenbessen en duindoornbessen

    Aardbeien bevatten evenveel vitamine C als sinaasappelen, toch zijn bessen vele malen heilzamer voor je gezondheid dan sinaasappelen en ander fruit in het algemeen. Als je ooit de kans hebt om zelf bessen vers te plukken (wilde of uit een tuin), kan je ervaren hoe goed ze smaken zo maar uit het vuistje. De meeste soorten zijn voldoende zoet om zonder toevoeging van suiker te consumeren.

    De pigmenten die de blauwe en rode kleur van bessen bepalen zijn phytochemicaliën en flavonoïden die ziektes kunnen voorkomen. Bosbessen en vooral veenbessen zijn heilzaam voor blaasontstekingen. Zij werken vooral preventief en soms genezend Door het regelmatig eten van bessen wordt je risico op het krijgen van kanker verkleind. Bosbessen en frambozen bevatten luteïne noodzakelijk voor een goed zicht en het behoud ervan op oudere leeftijd (voorkomt maculadegeneratie samen met zeaxanthine).


    04-06-2009 om 18:53 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog maar eens calcium
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalk (calcium) voor stevige botten, gezonde spieren en zenuwstelsel

    Calcium is cruciaal voor het optimaal functioneren van je spieren, zenuwstelsel en voor sterke botten en tanden. Bij een tekort aan calcium in je dagelijks dieet haalt je organisme zijn broodnodige calcium uit je beenderen en botten om je spieren en zenuwen gezond te houden. Deze roofbouw is de aanzet tot broze beenderen en op latere leeftijd tot de gevreesde osteoporose of brozebottenziekte.

    Waar haal je die levensnoodzakelijke calcium?

    Koemelk en andere zuivelproducten zijn de gekende calciumbronnen bij uitstek. Een glasmelk bevat 275 mgr kalk. Maar sommige personen zijn allergisch voor koemelk terwijl andere lactose-intolerant zijn. Nog anderen verkiezen om geen zuivel in hun dieet in te passen. Of je nu wel of geen zuivel eet, toch is het aan te raden om ook andere calciumbronnen in je dagelijks dieet op te nemen:

    Mgr.(milligram) Calcium voor telkens 100 gr:

    • Hele sardientjes in blik: 382 mgr
    • Groene doperwtjes: 27 mgr
    • Gebakken bonen: 61 mgr
    • Sesampasta of tahin : 426 mgr
    • Zalmmoten in blik: 277 mgr
    • Boerenkool : 72 mgr

    Calcium én Vitamine D

    Calcium wordt slechts goed in je botten en beenderen opgenomen in combinatie met voldoende vitamine D. vitamine D vind je hoofdzakelijk in vis en door de zomerzon op je huid. Voor kinderen en ouderen is dit dikwijls een probleem. Extra vitamine D (best D3) onder de vorm van een voedingssupplement is voor hen aangewezen (400 IE minimum per dag).

    Calciumvreters

    Vermijd gewoontes die aanleiding zijn tot calciumverlies zoals roken en (veel) cola drinken. Pas je dieet aan door dagelijks groenten en fruit in te lassen. Intensieve beweging en nog beter oefeningen zoals powertraining en fitness zorgen voor het behoud van de calcium in je botten en beenderen en voor een stevig skelet.


    19-05-2009 om 22:56 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten eten voor je gezondheid ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe gezond zijn noten ?

    Van noten wordt beweerd dat ze te veel vetten bevatten en te calorierijk zijn voor een evenwichtig dieet. Dit is een halve waarheid, want noten zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen.

    Recente onderzoeken tonen aan dat het regelmatig eten van noten een belangrijk onderdeel uitmaakt van een gezond dieet. Het vetgehalte is relatief hoog (14 tot 19 gram per 30 gr.), maar het zijn wel de gezonde mono- en polionverzadigde vetten.

    Het betreft: amandelen,walnoten,pecans,cashews,brazielnoten,hazelnoten,macadamia’s, pistache en pinda’s(zijn geen echte noten, wel peulvruchten zoals bonen en erwten, maar met dezelfde eigenschappen als noten).

    Ziektepreventie

    • Hart- en vaatziektes

    Uit verschillende onderzoeken blijkt dat door het regelmatig eten van noten de kans op kransslagadervernauwing sterk wordt verminderd. De stoffen uit noten die deze beschermende eigenschappen bezitten zijn:

      1. door het vervangen van verzadigde vetten in je voeding (in vlees, koekjes, gebak, kaas…) door onverzadigde uit noten kan je je cholesterolspiegel merkelijk verlagen.
      2. Dit gunstig effect op je cholesterol is er ook dank zij de vezels en phytosterolen uit noten.
      3. omega3 vetzuren, vitamine E, folaten, kalium vervolledigen het positieve beeld
    • Type 2 suikerziekte of ouderdomsdiabetes

    In een onderzoek van 86000 vrouwen over een periode van 16 jaar blijkt dat zij die gemiddeld vijfmaal per week 30 gram noten per dag aten een 27% minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen. Het zijn vooral de onverzadigde vetten, het magnesium en de vezels die hiervoor verantwoordelijk zijn.

    Toch zijn noten niet voor iedereen aangewezen

    • Notenallergie

    Noten (en vooral pinda’s) geven voor sommige personen aanleiding tot milde en uirtzonderlijk ernstige allergische reacties. Voor hen is het zeer belangrijk om telkens de ingrediëntenlabels na te lezen op voedingswaren en het eten van noten te vermijden.

    • Kleuters en noten

    Kleuters (tot de leeftijd van 5 jaar) geef je best geen noten te eten (dus ook geen chocopasta’s zoals bv. nutella; zij bevatten altijd hazelnoten) om later allergische reacties te voorkomen maar ook om te vermijden dat bij het eten van hele noten (vooral pinda’s) kleine partikels noot in hun luchtpijp terecht komen en op termijn gezondheidsproblemen teweeg brengen.

    • Noten als trigger

    Sommige personen reageren niet allergisch op noten maar zij geven bij hen wel aanleiding tot symptomen zoals: hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag, jeuk, rusteloosheid….enz…Zie mijn blogpagina’s : ‘pijn vermijden door het aanpassen van je dieet’ en ‘hoofdpijn en wat je eet’.


    07-05-2009 om 19:20 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je eigen geluk en gezondheid : een leerproces
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gelukkiger zijn/worden kan je leren en wat doet dit voor je gezondheid en je wellness? !

    Roken en overgewicht zijn bvb. voorkomende oorzaken van ziekte in onze maatschappij.Toch zijn fysische factoren maar gedeeltelijk verantwoordelijk voor je welbevinden en je gezondheid. ‘Werken aan je persoonlijkheid’ en ‘hoe je naar het leven kijkt’ zijn minstens even belangrijk voor je welzijn dan bvb. gezond eten en voldoende bewegen.Een hele wetenschap is opgebouwd rond positief en negatief denken en zijn invloed op je (mentale) welbevinden. Recente bevindingen bevestigen dat een pessimistische kijk op het leven je angsten verhoogt en meteen het risico op depressie en andere mentale aandoeningen; maar tevens de aanleiding kan zijn tot een aantal fysische aandoeningen gaande van een gewone verkoudheid tot hartziektes en immuniteitsproblemen.Terwijl optimisme staat voor een gelukkiger en langer leven.


    Hoe kun je meester worden over je eigen geluk en gezondheid?

    Of ben je voorbestemd tot ziekte en aftakeling? In hoeverre is het mogelijk om de principes van een positieve kijk en optimisme aan te leren op dezelfde manier je een nieuwe hobby je eigen maakt? Volgens de experts kan het. Maar het gebeurt alleen door voldoende inspanning en volharding.


    Geen optimisme maar wel ‘optimalisme’

    De meeste mensen zien optimisme als: altijd gelukkig, oneindig hoopvol, een glas dat altijd halfvol is. Denken dat alles groots en wonderbaarlijk is enz… Dit is wat de (positieve) psychologen juist afraden. ‘Gezond optimisme’ betekent volgens hen constant in contact zijn/blijven met de realiteit. Zij die geloven dat alles altijd goed komt tegenover zij die het beste maken van/halen uit de gebeurtenissen van het leven. Drie (mentale) oefeningen om ‘optimalisme’ eigen te maken:

    1. jezelf toelaten om menselijk te blijven/zijn. Is een opdracht tijdens je beroepsbezigheden slechter uitgevallen dan verwacht, kan je je jezelf eraan herinneren dat je niet altijd kan scoren en dat een minder resultaat een kans inhoudt om in de toekomst beter te doen.

    2. vervolgens opbouwen en herbouwen. Het onder ogen zien van de (mindere) gebeurtenissen om hieruit de lessen te trekken voor de toekomst: wat wel werkt enwat niet!

    3. daar is nog perspectief. Erkennen en leren inzien dat in je totale ‘levensplan’ één tegenvallende gebeurtenis weinig betekenis heeft.

    Een aantal studies geven aan dat personen die in staat zijn zich te focussen op de positieve uitkomst van een negatieve gebeurtenis, zichzelf beschermen tegen de fysische tol van stress en angsten die verbonden zijn aan deze negatieve voorvallen. Leren dat negatieve situaties in je leven toch voorbijgaan, en deze dus tolereren en accepteren is meteen een achterpoortje naar een positieve overleving.


    Accepteer pijn en verdriet

    Optimistisch zijn betekent niet dat je pijnlijke gevoelens en verdriet uit je leven bant. Een therapeut die depressieve mensen begeleidde en trachtte te helpen was aanvankelijk tevreden wanneer hij erin slaagde om deze personen te bevrijden van hun angsten, verdriet en boosheid. “Ik dacht wéér een gelukkige persoon” .Achteraf bleek dit een grove misrekening: het resultaat was geen gelukkiger mens maar wel een grote leegte die achterbleef bij die persoon. In plaats van je te focussen op het verwijderen van het ‘negatieve’(angst, verdriet, agressie) is het beter om mensen aan te leren hoe ze hun (positieve) krachten naar boven kunnen halen om deze nog te versterken. Bij het verlies van een dierbare bvb. is het normaal en gezond om te rouwen. Je voelt je verdrietig en soms depressief. Maar dit rouwproces blijft beperkt in tijd zodra je erin slaagt om dit sterven te accepteren en zo je dagelijkse levensrealiteit terug op te nemen.


    Als je niet onmiddellijk slaagt in je opzet

    Kan je toch nog ‘het geluk van je vrienden proberen te vangen’. Iedereen behoort tot een sociaal netwerk, en hoe we ons gedragen wordt voor een groot deel bepaald door onze omgeving: vrienden en familie. Men stelt vast dat personen die omringd zijn door mensen die de vaardigheid bezitten om gelukkig te zijn zelf ook meer kans maken op geluk. Zij worden als het ware ‘aangestoken’ door het geluk van die anderen. Dus kies zoveel mogelijk voor ‘optimistische ‘ vrienden en kennissen.


    Optimisme kan aangeleerd worden.

    Besef wel dat het veel inspanning en volharding vraagt om je pessimisme om te zetten naar optimisme. Het is een actief leer- proces en moet met volle bewustzijn worden aangepakt. Maar het loont de moeite en het zal je gezondheid verbeteren en je zelfs een langer leven waarborgen.


    18-04-2009 om 11:07 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaarlijvigheid bestrijden zonder een dieet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Overgewicht bestrijden: niet met een dieet, maar hoe dan wel ?

    Ben je bezorgd om je zwaarlijvigheid en heb je al enkele malen een dieet gevolgd maar helaas zonder succes. Niet getreurd al die energie die je nodig hebt/had om een dieet te volgen kan je beter op een andere manier aanwenden.

    Willen vermageren door het volgen van een dieet staat min of meer gelijk met jezelf ‘uithongeren’ en heeft weinig aangename kanten. Zelfs als je aanvankelijk succes hebt en je kilo’s er zo ‘afvliegen’, blijk je dit op lange termijn meestal niet vol te houden en komen de kilo’s er achteraf sneller terug aan. En je maakt kans om nog zwaarder te worden dan voorheen.( het alomgekende jojo- effect ).

    Gezonde en gevarieerde voeding is dé sleutel tot succes bij gewichtsbeheersing en –vermindering

    Zwaarlijvigheid is een gevolg van ‘overvoeding’. Door gezond te leren eten ga je automatisch een gewichtscontrole inbouwen. Dit betekent een gevarieerd dieet van: volle granen, groenten en fruit, noten, vis, plantaardige oliën, magere zuivel, gevogelte (en in beperkte mate ander mager vlees). Vermijd geraffineerde voeding (witte rijst, wit brood, witte suiker), vet vlees. Volle granen, groenten en fruit voorzien in de nodige vezels (oplosbare en onoplosbare) en zorgen op lange termijn voor een ‘normale’ eetlust en een trage vertering. Daardoor zal je ‘hongergevoel’ minder snel optreden. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel worden zo vermeden: de alomgekende ‘flauwte’ die optreedt bij een plotse daling van het bloedsuikergehalte en de plotse behoefte aan suikers en eten die daar het gevolg van is.

    Beperk het eten van kant en klaar- gerechten en charcuterie, bereide vleeswaren, bouillonblokjes omwille van:

    • De verborgen vetten en suikers én het teveel aan toegevoegd zout: zorgen bijna altijd op lange termijn voor een gewichtstoename. Deze verborgen vetten(transvetten, verzadigde vetten) en suikers zijn tevens ongezond.
    • De toegevoegde smaakversterkers (glutamaten en aanverwanten): zorgen ervoor dat je eten meer smaak krijgt, waardoor je geneigd bent om meer te eten dan je normale hongergevoel je aangeeft. Je ‘overeet’ jezelf. En er is meer: smaakversterkers en vooral MSG (monosodiumglutamaat, E621), E620, E625 stimuleren de alvleesklier tot het produceren van insuline zonder dat daartoe een aanleiding is. Het gevolg is een verlaagde bloedsuikerspiegel waardoor je honger krijgt en tot eten wordt aangezet. Bovendien wordt de glucose in het bloed door de insuline omgezet in, en opgeslagen als lichaamsvet. Indirect zorgt MSG en Co ervoor dat je in gewicht toeneemt. Dit effect treedt al op bij een lage doses smaakversterker.

    Neem regelmatig voldoende beweging:

    gemiddeld 20 à 30 minuten per dag intense beweging: wandelen, joggen, fitness: je kiest voor jezelf de best haalbare en makkelijkst vol te houden manier.

    Drink dagelijks 2 à 2,5 liter water:

    zeer belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen en het onderdrukken van je soms opduikend hongergevoel.


    01-04-2009 om 22:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door meditatie je gezondheid bevorderen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je gezondheid en welbevinden verzorgen met meditatie

    Je leven anders leiden?

    In de hooglanden van Tibet h(l)eeft men een ‘ander’ leven. Het bewustzijn van de ‘vergankelijkheid’ van het bestaan is er sterk aanwezig. Het dagelijkse leven is er hard en comfortloos. Mensen wonen in lemen huizen zonder tafels en stoelen. Maar als je wordt uitgenodigd op de thee ontdek je hun gastvrijheid en de brede glimlach waarmee ze je ontvangen. Hun dagelijkse bezigheden doen ze op een rustige en ongewoon ontspannen manier.

    Het onwezenlijk verweven van meditatie in alle activiteiten van hun dagelijkse leven , zoals deze Tibetanen dit doen, is voor ons westerlingen hoogst onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig.

    Wat is daar uit te leren voor ons eigen welbevinden? Je leven hier laten voor wat het is en meteen vertrekken naar Tibet om samen met de monniken op een berg te gaan mediteren is onverstandig en ook niet nodig. Want recente onderzoeken wijzen uit dat een dagelijkse meditatiesessie van slechts 10 minuten al een groot effect heeft op je algemenegezondheid en welbevinden. Men stelt een stijging vast van de ‘alfagolven’(relaxerende hersengolven)en een vermindering van angsten en depressieve stemmingen.

    Onderzoekers van de ‘Harvard Medical School’ ontdekten bij mediterende personen een activatie van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor lichaamsfuncties die wij niet zelf kunnen controleren zoals de spijsvertering en de bloeddruk. Dit zijn tevens functies die mogelijk gestoord zijn/worden bij stress. Het is niet ondenkbaar dat men door te mediteren op een positieve manier ingrijpt op stressgerelateerde aandoeningen zoals hartkwalen, spijsverteringsproblemen en onvruchtbaarheid.

    Wat is ‘je eigen’ meditatie?

    Het beeld dat de meeste hebben is een persoon die neerzit en in stilte mediteert door zich te focussen op zijn ademhaling, een woord of een frase. Toch zie je in Tibet monniken in de bergen al wandelend mediteren en Chinezen tai’chi beoefenen op een meditatieve manier.

    In de meditatiepraktijk zijn er vele tradities en ontelbare manieren. Het is daardoor dat ‘nieuwelingen’ -door dit polymorfe karakter- zich afvragen of ze wel juist bezig zijn en ‘écht’ mediteren. Volgens Roger Thomson, een psycholoog en zelf een zen-meditatiebeoefenaar, is er maar één manier om zeker te zijn dat je goed bezig bent: ‘ als je je beter en ontspannen voelt na je meditatiesessie’. Anderen plaatsen hiertegenover dat het toch wel moeilijk is om bij een meditatiesessie de interne gedachtegang en soms het gepieker (internal chatter) stil te leggen en tot zwijgen te brengen.

    Het omgaan met deze “internal chatter’ en het leven met minder (negatieve) stress zijn voor de meeste ‘beginners’ dé motieven om te leren mediteren. Meditatie vermindert je stress maar ook je angsten krijg je beter onder controle. Je wordt er rustiger en kalmer door. Toch is er een kanttekening: door je meditatie wordt je meer bewust van jezelf, je kunt je voor jezelf minder verstoppen.. Dit alles kan je angsten vergroten. Ben je een angstige persoon toch wel voorzichtig zijn . Een goede leermeester is zeer belangrijk. De combinatie van meditatie met psychotherapie blijkt hier de beste oplossing te zijn.

    Wetenschap en meditatie

    Welke goede zaken heeft meditatie –buiten stressvermindering- nog in petto?

    Verschillende studies hebben aangetoond dat er niet alleen een positieve beïnvloeding is op mentaal niveau maar evenzeer op lichamelijk vlak.

    Onderzoeken geven aan dat:

    • De ernst van bepaalde hartziektes en bloedsomloopstoornissen kan worden verminderd. Bij aderverkalking bvb is aangetoond dat door regelmatige meditatie de verkalking wordt gestopt en zelfs gedeeltelijk omgekeerd.
    • Pijnbestrijding en pijnvermindering mogelijk is
    • Door meditatie het immuunsysteem wordt versterkt.
    • Kankerpatiënten na meditatie(mindful)zelf aangaven minder depressief, angstig, geïrriteerd en verward te zijn.

    En tot slot:

    • Bij meditatie produceer je minder cortisol, het stresshormoon bij uitstek.
    • Regelmatig mediteren, bevordert je contact met je omgeving en je relativeert je eigen zijn. Dit betekent meteen betere relaties met je verwanten en vrienden.
    • Iin groep mediteren bevordert de samenhorigheid en de verbondenheid.

    20-03-2009 om 22:44 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond eten = een 'gezonde' aarde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat heeft de opwarming van de aarde te maken met je persoonlijke dieetkeuze ?

    Het is dikwijls onmogelijk (o.a.door de hoge kosten) om zonnecellen op je dak te installeren of een hybride wagen aan te schaffen maar iedereen kan wel zijn voeding aanpassen. Dit veranderen van je dieet kan even goed bijdragen tot de gezondmaking van onze planeet

    Schakel over op een laag CO2 dieet! De hoeveelheid vlees die de westerling jaarlijks eet staat gelijk met 2,8 ton CO2 uitstoot. Voor je autovervoer is dit slechts 2,2 ton. De wereldwijde landbouw is verantwoordelijk voor 30% van de broeikasgassenuitstoot, veel meer dan het transport. Om je ecologische voetafdruk te verminderen is je eetpatroon even belangrijk als het vervoermiddel dat je gebruikt.

    En… er is meer : overschakelen op een laag CO2 dieet is eveneens gezond . Voedsel dat een hoge CO2 uitstoot veroorzaakt – zoals rood vlees, varkensvlees, melkproducten, snacks –zorgt ook voor veel calorieën en vet. Een eco-dieet (met lage CO2 uitstoot) bestaat hoofdzakelijk uit groenten en fruit, volle granen, vis en mager (gevogelte)vlees en is tegelijkertijd ‘gewichtsvriendelijk’ en gezond.

    De huidige wereldvoedselproductie is allesbehalve milieuvriendelijk. Meer dan 37% van hetgrondareaal op onze aarde wordt gebruikt door de landbouw. Vele gronden hiervan waren vroeger wouden en natuurgebied.

    Belangrijke CO2 bronnen:

    · Ontbossing en ontginnen van natuurgebieden

    · Meststoffen en machines gebruikt door de landbouw

    · Het vervoer en de infrastructuur die er voor zorgt dat al dat voedsel op je bord belandt

    Er is 7 tot 10 maal meer (fossiele) energie nodig voor de productie en het vervoer dan de hoeveelheid energie die het voedsel uiteindelijk aanlevert bij het consumeren.

    De eenvoudigste en meest efficiënte manier om je CO2 voetafdruk te verminderen is minder vlees eten en vooral minder rundvlees. De vleesproductie vereist veel meer energie dan het telen van een zelfde hoeveelheid granen of groenten en fruit. Voor de productie van 1 aangeleverde calorie plantaardig voedsel zijn slechts 2 calorieën (fossiele) energie vereist. Voor (rund)vlees is voor 1 calorie tot soms 80 calorieën fossiele energie nodig. Voor het voeden van deze runderen is een immense hoeveelheid graan nodig (in de VS alleen 670 miljoen ton in 2002). En voor deze graanproductie zijn (heel) veel meststoffen nodig die leiden tot vervuiling van het water (fosfaten, algengroei, en vissterfte…). De methaangasuitstoot van deze runderen is immens. Methaan veroorzaakt een tot 20X meer ‘broeikasgasseneffect’ dan CO2.

    Als je als (rund)vleeseter overschakelt op een vegetarisch dieet dan spaar je jaarlijks evenveel CO2 uitstoot uit als overschakelen van een SUV wagen naar een hybride auto. En het is gezonder: je hebt minder kans op hartziektes, hoge bloeddruk, herseninfarct, suikerziekte…

    Dagelijks 100 gr rundvlees, één ei en 30 gr kaas vervangen door de gelijke hoeveelheid groenten, fruit en (volle)granen betekent op jaarbasis uitsparen van 0.7 ha landbouwareaal en 5.170 kg runderen.


    03-03-2009 om 21:46 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!