Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    borboletas
    blog.seniorennet.be/borbole
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    johnjjuist
    blog.seniorennet.be/johnjju
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    thomas
    blog.seniorennet.be/thomas
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Calcium, melk en sterke beenderen en botten

    In advertenties en reclamespots wordt ‘regelmatig melk drinken’ aangeprezen als  hét middel  om osteoporose (botontkalking) te voorkomen en sterke botten te behouden. De pro-melk lobby raadt aan om met 3 glazen melk per dag je calciuminname  op peil te houden. Anderen zijn overtuigd van het tegendeel en geloven dat veel melk en andere zuivelproducten  bijdragen tot een vergroot risico op hartaandoeningen en kanker, en zeker niet tot preventie van bot- en beenderbreuken.

    Wie heeft er nu het gelijk aan zijn kant ? 

    Wat volgt is een opsomming van recente inzichten over calcium en zijn effect op het lichaam.



    Calcium
    is een onmisbaar mineraal 

    dat zorgt voor opbouw en behoud van sterke beenderen en botten, bloedstolling, overdracht van zenuwimpulsen, regeling van het hartritme. 99% wordt opgeslagen in beenderen en tanden, de overige 1% vind je terug in het bloed en ander lichaamsweefsel.



    Calciumbronnen
    :  


    1.   je dagelijkse voeding : de meeste calcium  per dosis zit in alle soorten zuivel : melk , kaas , yoghurt, room.... Andere goede bronnen zijn groene groenten, bonen, erwten, linzen, sesamzaden en –pasta, dadels, vijgen, noten…


    2.   een voedingssupplement : calcium in combinatie met Vitamine D3


    3.   De kalk uit je eigen botten en beenderen. Als de calciumconcentratie in je bloed laag is, zal je lichaam calcium stelen uit je eigen skelet. Deze geleende calcium wordt later teruggegeven, maar soms ook niet. Het is dan onmogelijk om dit later terug aan te vullen door het eten van calciumrijke voeding. 
     




    Gezonde skeletopbouw
    :
    bereik je door te zorgen voor voldoende calciumaanvoer vanuit voeding en/of supplementen en  tegelijkertijd voldoende fysieke activiteit te hebben om deze kalk optimaal op te nemen en te benutten voor een sterk skelet.


    Beenderen en botten zijn levend weefsel en altijd in verandering. Gedurende een mensenleven zijn de beenderen constant in opbouw en afbraak. Beendercellen , de osteoblasten , doen aan opbouw en osteoclasten aan beenderafbraak. Bij gezonde individuen met voldoende calciumopname en fysieke activiteit zal er meer beenderopbouw zijn dan –afbraak tot
    hun dertigste jaar. Na deze leeftijd wordt dit om gekeerd en zal het belangrijk zijn om door een gezonde leefwijze zoveel mogelijk deze beenderafbraak tegen te houden. Hoe voorkom je na je dertigste beender- en botafbraak?


    Een aantal strategieën die complementair zijn zorgen ervoor dat je beenderen en botten met het verstrijken van de jaren intact blijven.


    1.  
    Regelmatig bewegen en fysieke activiteit zoals wandelen, joggen , trappen doen, fitness, gewichtheffen, dansen, trektochten. Het gaat over oefeningen die druk zetten op de beenderen en botten. Ook de variatie hierin is belangrijk om alle beenderen en gewrichten te belasten.  


    2.  
    Voldoende calcium innemen. De verschillende onderzoekers  zijn het nog altijd niet eens over een  adequate calciuminname om een gezond en sterk skelet te behouden. 


    *In de  USA raadt de ‘national academy of sciences’ een dagelijkse calciumhoeveelheid aan van : 

    -       1000 milligram (19 tot 50 jaar )

    -       1200 milligram (50 jaar plus)

    -       1000 milligram (zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven). 


    *In Engeland is dit slechts 700 mgr per dag. 


    Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op korte termijnonderzoeken en kunnen moeilijk veralgemeend worden. Bepaalde onderzoekers stellen dat (te veel) calcium zelfs kan leiden tot meer breuken in plaats van minder. Andere studies suggereren dat deze hoge dagelijkse dosissen calcium (1000-1200 mgr, 3 glazen melk) aanleiding kunnen geven tot hartaandoeningen, prostaat- en baarmoederkanker.

    Nog andere studies suggereren dat niet de calcium verantwoordelijk is voor een gezond skelet maar wel andere factoren zoals actieve beweging, vitamine D en K, voldoende zomerzon, een gevarieerde voeding met veel groenten, vette vis en ongeraffineerde granen, zaden en oliën… 

    In India, Japan en Peru is de dagelijkse calciuminname slechts 300 mgr/dag. Toch is daar de kans op beender- en botbreuken op latere leeftijd laag in vergelijking met de USA en Europa.   


    3.  
    Zorgen voor vitamine D. Vit. D speelt eveneens een cruciale rol voor de gezondheid van je skelet. Wanneer de concentratie van calcium in je bloed begint te dalen  wordt hierdoor de vit.D in actieve modus gezet en gaat zich verplaatsen:

    -       enerzijds naar de ingewanden om van daaruit een grotere calcium-absorptie naar het bloed aan te moedigen.

    -       Anderzijds naar de nieren om calciumverlies langs de urine te minimaliseren.      


    4.  
     En Vitamine K.  In onderzoeken stelt men vast dat bij een lage concentratie in het lichaam  van deze vitamine er een hogere incidentie is bij vrouwen van heup- en botbreuken. Te weinig Vitamine K wordt in verband gebracht met een lage beenderdichtheid (bone-density). Men suggereert  vanuit deze studies dat vrouwen die 110 microgram Vit K per dag innemen, 30% minder kans hebben op botbreuken dan vrouwen die minder binnen krijgen. Vit K vind je vooral terug in groene bladgroenten, spruitjes, savooikool,krulkool,broccoli. 1 portie per dag van deze groenten (200 à 250 gr) is voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid  van 120 microgr voor mannen en 90 microgr voor vrouwen op te nemen.  



    Kijk ook eens naar mijn blogpagina’s :

    ·      ‘De calciumparadox : melk drinken voor een sterk skelet’, 13/03/2010

    ·      ‘Nog maar eens calcium’, 19/05/2009

    ·      ‘Calcium voor gezonde botten en beenderen : calciumrijke voeding’, 07/08/2008

    ·      ‘Osteoporose, broze beenderen, calcium en melk : het vervolg’, 15/04/2008

    ·      ‘Melk de witte motor’, 10/02/2008. 

    20-01-2011 om 20:19 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gezonde voeding om je bloeddruk te verlagen en onder controle te houden : het DASH dieet 


    DASH
    staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. ‘Dieet’ is een slecht gekozen woord voor een nieuwe en andere manier van dagelijkse voeding die zorgt voor het voorkomen en behandelen van een (te) hoge bloeddruk.  


     
    ‘dash’ stelt voor  
    om
    je zoutgebruik sterk te verminderen of als je moedig bent alle toegevoegd zout  weg te laten. Verder zorg je voor een gevarieerde voeding  rijk aan voedingsstoffen, zoals calcium, kalium en magnesium…, die je bloeddruk verlagen en onder controle houden.   Het dash dieet is een voeding die nog andere gezondheidsvoordelen biedt zoals het voorkomen van ‘broze beenderen’ , hartproblemen, diabetes, kanker. Het zal tegelijkertijd je eventueel overgewicht controleren.


      Je eet vooral :
    ·      Volle granen
    ·      Groenten
    ·      Fruit
    ·      Magere zuivel

    Verder : 
    ·      Gevogelte
    ·      Vis
    ·      ‘peulvruchten’ : bonen, erwten, linzen
    ·      noten en zaden
    ·      vetten en oliën


     1.  
    Volle granen (150 tot 200 gr per dag): bevatten veel meer voedingsstoffen en vezels dan geraffineerde tarwe en andere witte granen. Hun vetgehalte is beperkt. Door het hoge vezelgehalte  zijn ze de kuisploeg van je darmen en zorgen voor een regelmatige stoelgang.  


    2.  
    Groenten : (400 à 500 gr p/d) varieer allerhande. Ze leveren naast vezels en vitaminen ook belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium. Probeer groenten niet als versiering van de hoofdschotel te zien maar als hoofdingrediënt samen met bruine rijst of volle pasta,couscous… Verminder je vlees en verdubbel je groenten op je bord. 


    3.  
    Noten, zaden en peulvruchten : zoals amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, erwten, kikkererwten, sesamzaad, nierbonen, sojabonen… Ze bevatten veel kalium, magnesium, eiwitten, vezels en fytochemicaliën. Onderzoekers suggereren dat zij beschermen tegen kanker en cardiovasculaire aandoeningen(hart en bloedvaten). 

    Door hun hoge gehalte aan mono-onverzadige vetzuren en omega3 vetten (walnoten) zijn noten een weldaad  maar eveneens calorierijk. Eet ze regelmatig maar met mate. 

    Sojabonen onder de vorm van tofu en tempeh hebben dezelfde aminozuren als vlees en vis en zorgen voor dezelfde eiwitten. Zij zijn  een goed alternatief (2à3 x per week) voor dierlijke eiwitten (proteïnen).  



    4.  
    Vetten en oliën : helpen je om essentiële vitamines en mineralen beter te absorberen en zorgen voor een sterkere immuniteit. Nochtans verhogen (te) veel (geraffineerde) vetten het risico op diabetes , overgewicht en hartaandoeningen. In het DASH dieet streeft men ernaar om de dagelijkse hoeveelheid vetten te beperken tot 30% van je totale calorieënopname. En gefocust op mono- en polyonverzadigde vetten. Het gaat over bvb. (ongeraffineerde) Olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, notenolie, visoliën…..en het beperken van verzadigde vetten zoals dierlijke vetten in vlees, kaas, volle melk…en (geraffineerde) palm- en kokosvetten.  

    Geraffineerde vetten (en transvetten) zijn een van de oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte én ze verhogen het risico op cardiovasculaire aandoeningen.  



    5.  
    Melk en zuivel : kaas, yoghurt, gewone melk…Ze bevatten alle veel verzadigde vetten. Gebruik daarom de magere of halfvette varianten. Kaas heeft naast zijn vetgehalte meestal een hoog zoutgehalte. Zoek naar de halfvette,magere en zoutarme kazen. Voor personen met een lactose-intolerantie kan je lactosevrije melk drinken of je beperken tot harde magere of halfvette kazen. 


     
    Tot slot : als je wil overschakelen op een gezonde voeding is dit geen zaak van ‘alles of niets’. Het belangrijkste is om te zorgen voor veel variatie om je voeding enerzijds voedzaam te maken en anderzijds om eentonigheid en extremen te vermijden. Dit alles vind je ook terug in een DASH dieet. 

    28-12-2010 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als ‘ tarwe’ eten een probleem is/wordt : glutenintolerantie en ‘coeliakie’ 

    Tarwe is alom tegenwoordig in onze voeding. Bijna  alle gerechten en ons basisvoedsel bevatten tarwe. Het zit in brood , ontbijtgranen, gebak, koeken, sausen, bereid vlees, soepen…  


    Coeliakie, een chronische ziekte
    En als je dan ziek wordt van de gluten in tarwe blijft er niet veel keuze over. Je dieet wordt beperkt en eentonig. Zowel jongeren als volwassenen zijn slachtoffer van deze glutenintolerantie. Eens er een duidelijke diagnose is kan je je leven aanpassen en een glutenvrij dieet inlassen. In extreme gevallen kan je spreken van een chronische ziekte: coeliakie.  


    Als je onwetend bent over je ‘glutenintolerantie’ 

    Daarnaast zijn er nog
    die personen die toch tarwe eten en onwetend zijn over hun intolerantie voor de gluten in tarwe en andere granen. Zij hebben vele lichamelijke symptomen, zijn ziek , lopen van de ene dokter naar de andere. En…..blijven maar aanmodderen en zich slecht voelen.  


    Gluten
    is een eiwit in tarwe en granen zoals rogge, haver, gerst,spelt. Bij sommige personen zal deze gluten ‘de villi’ (vingerachtige aflijning van de wand van de dunne darm) beschadigen en die zijn onmisbaar voor de vertering van het voedsel.  Bij de vertering van gluten komt het in contact met de villi en het immuunsysteem zal in dit geval in de fout gaan en de villi aanvallen door het produceren van ‘antilichamen’ alsof deze villi vreemde organismen zijn.  Door de (gedeeltelijke) afbraak van de ‘villi’ is de dunne darm niet meer in staat om verteringsenzymen aan te maken en wordt het voedsel onvoldoende afgebroken en blijft onverteerd in de darm aanwezig. Deze niet geabsorbeerde voedingsstoffen gaan gisten en veroorzaken allerhande ongemakken en symptomen zoals krampen, diarree, darmgassen, opgeblazen gevoel, flatulentie.  


    Tekenen en symptomen van glutenintolerantie 

    Het meest voorkomend symptoom is
    diarree. Andere tekenen bij kinderen zijn trage groei en te mager voor hun leeftijd.  Bij volwassenen is er gewichtsverlies. Door de slechte absorptie van essentiële voedingstoffen voelen ze zich zwak en hebben last van bloedarmoede

    Voor babies : chronische diarree, opgeblazen buik, weinig eetlust, beperkte gewichtstoename, spierafbraak
    Voor kinderen: diarree of constipatie, beperkte gewichtstoename en groei, spierafbraak, weinig eetlust, overgeven, geïrriteerd.
    Voor volwassenen: chronische diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede, oververmoeid, zwakte  



    Maar... 
     de helft van de lijders aan glutenintolerantie gaan niet naar de dokter met ‘buikproblemen’ maar wel met klachten zoals extreme vermoeidheiddepressie, pijn in de beenderen, botbreuken (door osteoporose), aften en mondzweertjes, jeukende huiduitslag vooral aan de ellebogen en knieën (dermatitis herpetiformis).
    Voor sommige vrouwen kan het ook de oorzaak zijn
    van miskramen of ‘niet zwanger raken’.  

    Meerdere onderzoekers suggereren dat
    10-15% van de mensen in het westen in meer of mindere mate glutenintolerant is. Velen van hen hebben zelfs geen spijsverteringssymptomen ( typisch voor coeliakie) en worden niet opgemerkt.
    Een ander belangrijk probleem is dat verschillende personen met coeliakie een verkeerde diagnose krijgen. Bij een bloedtest blijkt dat er niks aan de hand is. Zij laten zich testen op het moment dat zij reeds een glutenvrij dieet volgen. Zo zullen er geen antilichamen in hun bloed aanwezig zijn die wijzen op coeliakie. 

    Vroeger ging men er van uit dat alleen kinderen glutenintolerantie hadden. Nu krijgen regelmatig ook volwassenen (30-45 jaar) de diagnose. Coeliakie wordt soms geassocieerd met andere condities zoals diabetes (type1) , schildklieraandoening (autoimmune vorm), colitis (ontsteking van de dikke darm).  



    Coeliakie en glutenintolerantie voorkomen
     
    Wetenschappers suggereren om aan babies
    borstvoeding te geven en geen voeding die gluten bevat voor hun 5de maand. Daardoor wordt vermeden dat de baby in aanraking komt met gluten alvorens de bescherming van de darmen (gut barrier) is voltooid.  


    Behandeling

    Coeliakie en glutenintolerantie komen voor in verschillende gradaties. In de meeste gevallen zullen de symptomen door
    een levenslang glutenvrij dieet  verdwijnen. 

    Bij een klein aantal coeliakie patiënten kan een glutenvrij dieet echter geen soelaas meer brengen. Bij hen zijn de villi al onherstelbaar beschadigd.  
    Bij nog andere coeliakie lijders wordt de darmschade  verergerd door een intolerantie voor eiwitten in eieren, soja en melk. Bij hen moet hun glutenvrij dieet aangevuld worden met het schrappen van eieren, soja en melk uit hun dagelijkse voeding.
      

    06-12-2010 om 20:29 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overvoeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Overvoeding   

    Gezondheidsproblemen in het Westen worden meer veroorzaakt door een teveel dan door een tekort aan voeding.  

    Ons grootste voedselprobleem is
    een teveel aan calorieën. We krijgen meer potentiële energie binnen in de vorm van koolhydraten , vetten, eiwitten en alcohol dan we verbranden. Dit teveel aan potentiële energie slaan we op als vet. 10 tot 15 kg vet is normaal. Maar bvb. een vrouw van 1,70 meter die 87 kg weegt , heeft wel 35 kilo vet om mee te dragen. Daar is het lichaam niet op berekend en het vergroot de kans op gewrichtsproblemen, galstenen, diabetes, hartinfarcten, kanker.  


    Vetten: 

    ·      In alle eenvoud bestaan er drie soorten vetten :
    onverzadigde , verzadigde en transvetten. Zij leveren alle 9 kilocalorieën per gram.

    ·      Verzadigde en transvetten verhogen de concentratie van de slechte cholesterol in je bloed en daardoor het risico op een hartinfarct

    ·      Onverzadigde vetten verlagen daarentegen de cholesterol en het risico op een hartinfarcrt.

    ·     
    Oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, sojaolie zijn rijk aan onverzadigde vetten maar de calorieën krijg je er altijd bij.  

    Het is aan te raden om regelmatig olie te gebruiken : 
    maar de totale hoeveelheid vetten die je eet mag daardoor niet toenemen want anders word je dikker. Voor de extra olie die je eet moet je dus eenzelfde hoeveelheid verzadigd vet of transvet weglaten
    Je zou de hoeveelheid calorieën ook kunnen uitsparen op koolhydraten (of alcohol) maar dan mis je het gunstige effect van het verminderen van verzadigd en transvet.  



    En koolhydraten ,eiwitten:


    Koolhydraten
    (suikers en zetmeel) leveren 4 kilocalorieën per gram. Als je ze eet doe je dat best onder de vorm van ongeraffineerde granen, groenten en fruit
    Eiwitten of proteïnen
    leveren eveneens 4 kilocalorieën per gram. We eten meer eiwitten dan we nodig hebben. Voor ons gewicht is dit niet goed. Maar voor de rest zijn er geen nadelen voor zover bekend. (uitgezonderd charcuterie) 


    En alcohol
    : Levert 7 kilocalorieën per gram. Je kunt dit compenseren door minder vetten en koolhydraten te eten om zo niet dikker te worden. Maar dat doet niets af van de schadelijke werking van alcohol op je organisme : het vergroot het risico op levercirrose, borstkanker, keelkanker, mondkanker,darmkanker….  
    Zie ook mijn blogpagina: ‘Overvoeding …en toch nog tekorten’ van 1/03/2010 én pagina: ‘Zwaarlijvigheid bestrijden zonder een dieet’ van 1/04/2009.

    14-11-2010 om 22:32 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine D :wat is nieuw?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vitamine D : niet alleen belangrijk voor je skelet ; wat nieuwe onderzoeken ons leren. 

    Gezond skelet en sterke beenderen en botten

    Dat vitamine D zorgt voor de versterking en het instandhouden  van je skelet en gezonde beenderen is gekend. Toch zijn er misverstanden bij de publieke opinie en wordt de klemtoon gelegd op ‘inname van voldoende calcium’. Dit geeft een vertekend beeld want calcium alleen kan de klus niet klaren. Vitamine D leidt de calcium uit je voeding  naar de plaats waar ze nodig is , voornamelijk in je skelet en beenderen. 


     Wat is nieuw?

    In recente studies suggereert men dat er een verband bestaat tussen je immuunsysteem , bepaalde kankers en je vitamine D balans. Een aantal metabole, epidemologische onderzoeken en dierenproeven geven een nieuwe rol aan van Vitamine D. Men denkt dat bepaalde kankers (vooral prostaat-, en van het spijsverteringsstelsel) en het falen van je immuunsysteem (mede)veroorzaakt worden door een vitamine D tekort.  


     Hoeveel vitamine D heb je dagelijks nodig?

    Aan de ‘Harvard School of Public Health’ stellen voedingsdeskundigen vast dat in de VS een groot deel van de bevolking een tekort heeft aan vitamine D. Je kan veronderstellen dat dit ook geldt voor de West-Europeanen.  

    De meeste experten geloven vandaag dat 1000 tot 2000 IE (25 tot 50 mcg) per dag naargelang de leeftijd, nodig is om een optimale gezondheid te verkrijgen en te behouden. Je lichaam is slim het gebruikt niet meer vitamine D dan nodig is. Zo is het gevaar van een toxische dosis (zelfs bij 10000 IE) bijna onbestaande.  


     Hoe geraak je aan voldoende vitamine D ?

    1.    De zon is de beste en een krachtige vitamine D bron

    Als de zomerzon op je huid schijnt maakt deze vitamine D aan, die snel in je bloed wordt opgenomen en verschillende maanden kan gestockeerd worden in je bloed en gedeeltelijk in je lichaamsvet, waar ze wordt aangesproken naargelang de behoefte van je lichaam. Hierdoor blijft het moeilijk om de juiste hoeveelheid supplement te bepalen dat je dagelijks nodig hebt via je dieet en/of een voedingssupplement. Als je gedurende de zomer elke dag 15 minuten je nek, gelaat en armen blootstelt aan de ultraviolette stralen van de zon maak je voldoende vitamine D aan. Als blanke 30 minuten zonnebaden ( zonder bescherming) op de middag in je badpak zorgt voor onmiddellijke opname en stockage in je bloedstroom van 20000 IE vit.D.(500 mcgr). Voor donkerhuidige personen en ouderen is dit ongeveer de helft. De herfst- en winterzon is ontoereikend. 

    2.    Vette vis -zoals zalm , makreel ,sardines, haring, tonijn, forel…- 

    is de enige natuurlijke voedingsbron die vitamine D kan leveren. 100 gram gekookte zalm geeft 360 IE, 80 gr. Tonijn uit blik 200 IE, 300 gr. Sardines in blik 250 IE.

    3.    Vit D als voedingssupplement : gebruik vitamine D3 (cholecalciferol) in plaats van Vitamine D2 (ergocalciferol). D3 is twee tot drie maal effectiever dan D2.  


     Wie heeft voordeel bij het nemen van supplementen?

    ·      Je loopt niet in de zon, zit veel binnen , je eet weinig of geen vette vis

    ·      Je bent boven de 50 , een oude huid maakt moeilijker Vit.D aan. 


     Beperk je tot een dagelijkse dosis van max. 2000 IE (50 mcgr). 


     Zie ook mijn blogpagina’s: ‘Vitamine D, het vervolg : zeer belangrijk voor je gezondheid’ van 17-10 – 2008 en ‘De dikwijls vergeten, maar onmisbare vitamines en mineralen’ van 20 – 3 – 2008.      

    01-11-2010 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe suikerziekte voorkomen ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe voorkom je suikerziekte of  diabetes (type 2) ?

    Als diabetes een besmettelijke infectieziekte was dan konden we spreken van een epidemie. Deze beschavingsziekte , vroeger genoemd ouderdomsdiabetes, neemt angstwekkende proporties aan en komt nu ook voor bij kinderen en teenagers.Meer dan 24 miljoen Amerikanen hebben diabetes, wereldwijd zijn dat 285 miljoen mensen. In 2030 zal dit volgens de voorspellingen 439 miljoen zijn.

    De problemen achter deze cijfers zijn nog meer alarmerend. Diabetes is de voornaamste oorzaak van blindheid en nierfalen bij volwassenen. Het veroorzaakt milde tot ernstige zenuwschade dat samen met circulatiestoornissen dikwijls leidt tot amputatie van een voet of een been. Het verhoogt het risico op hartziektes. Het veroorzaakt jaarlijks 75000 overlijdens alleen in de VS. 


    Wat is type 2 diabetes?

    De energie voor je lichaamscellen hangt af van een eenvoudige suikermolecule : glucose of bloedsuiker. Wanneer je eet worden de koolhydraten omgezet tot glucose en in de bloedstroom opgenomen. Bij elke stijging van het bloedsuikergehalte krijgt de pancreas een signaal tot insulineproductie. Dit hormoon instrueert de cellen om de bloedsuiker of glucose uit de bloedstroom op te nemen. Gebeurt dit niet ,om welke reden dan ook, blijft de glucose in je bloed rondstromen.Diabetes begint wanneer : 

    -je pancreas geen of onvoldoende insuline aanmaakt  

    -je de insuline  die je aanmaakt niet kan aanwenden waarvoor hij nodig is.

    De type 1 diabetes of insuline-afhankelijke suikerziekte ontstaat wanneer de insulineproducerende cellen van de pancreas, door een aanval van je immuunsysteem, worden ontmanteld en niet meer in staat zijn om insuline aan te maken. Ongeveer 5 tot 10 procent van de gediagnosticeerde suikerziektes zijn type 1.

    De type 2 echter ontstaat geleidelijk en onmerkbaar over een grote tijdspanne. De ziekte manifesteert zich uiteindelijk als de cellen stoppen met te reageren op het insuline: ‘openen voor glucose-opnemen’ signaal. Het lichaam antwoordt vervolgens door nog meer én meer insuline te produceren, om telkens te proberen om bloedsuiker in de cellen te ‘rammen’. Eventueel zullen de insulineproducerende cellen uitgeput geraken en beginnen falen.


    Bij de hoge aantallen suikerzieken moet je de 57 miljoen (in de VS) ‘pre-diabetes-patiënten’ tellen. Het is een voorstadium en een ‘alarmfase’ die gekenmerkt is door een te hoge bloedsuikerspiegel (bij een bloedsuikertolerantie-test of glucose-test).

    In deze fase is het belangrijk om je levensgewoonten drastisch te veranderen om zo diabetes af te wenden.  Hoe verminder je het risico op diabetes type 2?

    Je leefgewoonten en je levenshouding bepalen naast genetische factoren het ontstaan van suikerziekte type 2


     Welke concrete stappen ?


     1.  Beweeg regelmatig . Door je spieren actief  te laten werken versterk je hun mogelijkheid tot het gebruiken van de insuline en het beter absorberen van de glucose.  Hierdoor ontlast je je insuline-producerende cellen. Het hoeven zelfs geen intensieve spieroefeningen te  zijn. Elke dag een halfuurtje wandelen is voldoende om je risico op diabetes met 30% te verminderen.


     2.  Controleer je gewicht. Overgewicht is de voornaamste oorzaak van type 2 suikerziekte. ‘Obese’ personen maken 20 tot 40 maal meer kans op diabetes dan mensen met een gezond gewicht. 10 procent gewichtsverlies vermindert je kans op diabetes met de helft.(zie ook mijn blogpagina: ‘zwaarlijvigheid bestrijden zonder een dieet’ van 1/4/2009) 


     3.  Pas je dieet aan.

     ·      Vervang de geraffineerde koolhydraten door ongeraffineerde: de vezels en ballaststoffen in ongeraffineerd voedsel  zorgen voor een tragere opname van glucose in het bloed en vragen een geleidelijke en beperkte insuline-afgifte door de pancreas. Zo sparen zij de insulineproducerende cellen. Bovendien hebben zij een lage glycemische index en bevatten zij essentiële mineralen, vitamines en phytochemicaliën.(Zie ook mijn blogpagina’s: ‘De kracht van volle granen’ van 28/10/2008 en ‘Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid’ van 14/9/2010) 

    Geraffineerd voedsel - zoals wit brood, rijst, koekjes, gebak, aardappelen, suiker- met een hoge glycemische index en load - zorgen voor pieken in het bloedsuikergehalte en de insulineproductie, met een snelle terugval, waardoor het organisme vraagt naar een nieuwe dosis geraffineerd voedsel. Dit verhoogt het risico op het falen van de glucose-opname door de lichaamscellen en de goede werking van de insuline-producerende cellen. 

     ·      Verban alle suikerhoudende dranken : softdrinks,limonades, fruitsappen. Een hoge glycemische index en een verhoogd risico op diabetes : 80% bij één tot twee suikerdranken dagelijks, 50% bij één tot twee fruitsappen.Suikerhoudende dranken dragen bij tot chronische ontstekingen, gewichtstoename, verhoging van de bloedvetten (triglyceriden), afname van de ‘goede cholesterol’, verhoogde ‘insuline-resistentie’. 

    ·      Eet goede vetten in noten , zaden en vloeibare oliën. Vermijd ‘transvetten’ in fast food, gefrituurde gerechten, gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten. (Zie ook mijn blogpagina: ‘transvetten en het risico voor je gezondheid’ van 3/1/2010)


     ·      Beperk rood vlees en vermijd bereid vlees en charcuterie. Vervang deze door gevogelte ,vis,  tofu, seitan, bonen, noten en zaden

    18-10-2010 om 22:02 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    “Je eigen geluk maken”, is dit mogelijk ?·      


    Wat de wetenschap hierover vertelt :
     
    Het ‘streven naar geluk’ is niet meer weg te denken uit ons huidig maatschappijbeeld. Iedereen heeft wel zijn eigen idee over gelukkig zijn. Door onze materiële welvaart en de luxe waarin we leven komt dit zoeken naar geluk op de voorgrond en heeft de wetenschap het als onderwerp van onderzoek geclaimd. 

    In de uitgebreide literatuur hierrond heeft iedereen wel zijn eigen ‘geluksproject’. 

    Om door het bos de bomen te blijven zien , volgen enkele tips.Zie ook mijn blogpagina van 18/04/2009:’je eigen geluk en gezondheid, een leerproces’.
     ·      


    Tips om de tevredenheid in je dagelijks leven te vergroten:
     

    o  
    Leef bewust in het hier en nu
    Stel je genieten niet uit tot je wat meer tijd en minder werk hebt.
    Kijk uit naar de kleine geneugten van elke dag. Focus op de positieve dingen van het moment. Verspil je leven niet aan het ‘herkauwen’ van het verleden of je zorgen maken over de toekomst. Luister naar het zingen van een vogel of ruik de geur van versgeplukte bloemen.


     o  
    Zorg dat je een doel hebt in je leven. 
    Het verzorgen van je tuin, het opvoeden van kinderen, een diploma halen. Een doel of een missie  geeft zelfvertrouwen en brengt je meer samen met anderen. 
    Wàt je doel is blijkt minder belangrijk dan het proces en de weg die je bewandelt om je missie te bereiken. 


    o  
    Cultiveer en verfijn je optimisme 
    Haal het positieve uit de negatieve gebeurtenissen. Problemen en moeilijkheden zijn onlosmakelijk verbonden met het leven. Je kunt ze ontlopen of doen alsof ze niet bestaan maar dit is niet de weg naar een realistische levenshouding. Ben je niet optimistisch van nature dan heb je tijd en energie nodig om naast het negatieve ook de positieve elementen te zien. 


    1.  
    Start met je negatieve gedachten onder ogen te zien en vraag je af of de situatie werkelijk zo erg is als je denkt
    2.  G
    a na of er een andere manier is om de situatie onder ogen te zien
    3.  
    Vraag je telkens af wat je kan leren uit deze gebeurtenis voor de toekomst. Elk probleem  in je leven houdt mogelijkheden in om te groeien naar meer levensvervulling. 


    o  
    Investeer in en verzorg je vrienden en familie.
    Probeer jezelf te omringen met gelukkige mensen. Zij zorgen ervoor dat je jezelf goed voelt. En dit goed humeur geef je meteen door aan anderen. Iedereen vertoeft het liefst bij tevreden mensen en niet bij zeurkousen of kankeraars.
     


    o  
    Toon je ‘dankbaarheid’
    Het is de ‘verwondering’ , de appreciatie, de dankbaarheid tonen voor het leven dat je zo maar hebt gekregen. Veel mensen beseffen pas na een ernstige ziekte of een tragisch ongeval dat het leven een geschenk is uit de hemel. Wacht niet zo lang. Probeer elke dag minstens één ding te vinden waarvoor je dankbaar mag zijn.  
     

    30-09-2010 om 23:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid 

    Over welke granen gaat het ?  


    Tarwe
    :(triticum species) 
    Het graan dat wordt geteeld in de gematigde streken en door veredeling een zeer hoge opbrengst geeft. De harde soort wordt vooral in Italië verbouwd voor de productie van pasta, terwijl de zachte soort dient voor brood en gebak. Door zijn sterke veredeling wordt het soms slecht verdragen, vooral de gluten in de tarwe geeft aanleiding tot ziektesymptomen (coeliakiepatiënten). Een groot deel van de jaarlijkse tarweopbrengst wordt aangewend in de veevoeding. 


    Spelt
    : (triticum spelta)(dinkel in het Duits) . 
    Een makkelijke teelt, behoeft weinig meststoffen en geen pesticiden. Spelt is de voorloper van de huidige zachte tarwesoorten. In de middeleeuwen was het dé tarwe bij uitstek. Is door zijn relatief lage opbrengst in de verdrukking geraakt maar komt de laatste tijd terug in de aandacht. Het wordt beter verdragen omdat het niet veredeld is.  


    Kamut
    (triticum turgidum)  
    Een zeer oude tarwesoort reeds geteeld bij de Egyptenaren. Is een oude verwant van de harde tarwe, zoals spelt een voorloper is van de zachte. Kamut heeft tot 40% meer eiwitten dan gewone tarwe. Het wordt goed verdragen omdat het niet veredeld is.  


    Rijst
    :(Oryza sativa) 
    Bevat geen gluten. Op wereldvlak de meest geteelde graansoort. 


    Haver:
    (avena sativa) 
    Wordt gegeten onder de vorm van havermout en havervlokken. In goede muesli’s zijn havervlokken het belangrijkste ingrediënt. Haver bevat waardevolle vitamines en mineralen : B1,B2,B6, K , E en caroteen, kiezelzuur… 


    Rogge
    :(Secale cereale)  
    Rogge wordt vooral aangewend in brood, peperkoek, knäckebröd. Rogge bevat minder gluten dan tarwe.  


    Gierst
    :(panicum miliaceum) 
    Is glutenvrij en bevat o.a. kiezelzuur. Goed voor huid en haar. Kan gegeten worden zoals rijst maar ook onder de vorm van couscous. 


    Teff
    : (Eragrostis tef) 
    150 korrels teff wegen evenveel als 1 tarwekorrel. Het is niet glutenvrij maar toch wordt het verdragen door coeliakiepatiënten. Het bevat niet de ‘schadelijke’ glutenfractie. Het zaad is te klein om te pellen en het Teffmeel is meestal volkorenmeel . De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië waar het wordt gegeten als basisvoedsel. Van het gefermenteerde meel worden een soort platte koeken gebakken. Teff heeft veel langzaam verteerbare complexe koolhydraten en daardoor houd je na het eten langer een ‘vol gevoel’ over.Teff bevat meer calcium dan andere graansoorten en is aan te bevelen voor ouderen en veganisten.

    De Ethiopische atleten
    Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele wijten hun succes mede aan teff. 
    Onderzoek heeft uitgewezen dat dit graan door zijn langzaam verteerbare complexe koolhydraten en zijn
    hoog gehalte aan ijzer, dat zeer goed wordt opgenomen door het organisme, uitermate geschikt is voor duursporters.    


    Boekweit
    : (fagopyrum esculentum) 
    Behoort zoals de granen niet tot de grassenfamilie  maar wel tot de duizendknoopfamilie. Het bevat magnesium, kalium en fosfor en is glutenvrij. Het eiwitgehalte is even hoog als dat van tarwe en rogge. Boekweitmeel wordt gemengd met tarwemeel om de gekende Bretoense pannenkoeken mee te bakken. Ook de sobanoedels uit Japan zijn gemaakt met boekweit.  



    Quinoa 
    : (Chenopodium quinoa
    Behoort tot de amarantenfamilie. Het wordt in de Andes gebruikt om brood te bakken. Het kan ook gestoomd of gekookt worden gegeten als afwisseling met rijst en gierst. 


    Triticale
    :(triticale
    is een kruising tussen tarwe (triticum) en rogge(secale).  


    Wat kunnen granen betekenen voor je wellness 


    Recente onderzoekers die van dichtbij koolhydraten bestuderen, concluderen dat de kwaliteit van de koolhydraten die je eet minstens even belangrijk is dan de kwantiteit. De meeste studies tonen een positief verband tussen volle granen eten en een betere gezondheid. Ongeraffineerde granen bevatten nog alle voedingsstoffen , vitamines , vezels en mineralen, in tegenstelling tot de geraffineerde die hoofdzakelijk nog (witte) koolhydraten bevatten met weinig voedingswaarde. 


    Cardiovasculaire aandoeningen
    : volle granen verlagen je slechte cholesterol, je vetten en je insuline in het bloed.

    Type 2 diabetes
    :  in een follow-up onderzoek van 160.000 vrouwen gedurende 18 jaar stelde men vast dat bij 2 tot 3 porties volle granen per dag het risico op diabetes verminderde met 30%. Door deze studie te verbinden met andere ernstige onderzoeken hierover kon men concluderen dat bij 2 extra porties ongeraffineerde granen per dag het risico op type 2 diabetes vermindert met 20%.

    Kanker :
     een vijfjarige studie bij 500.000 mannen en vrouwen suggereert dat  het regelmatig eten van volle granen bijdraagt tot een betere bescherming tegen colo-rectale kanker (dikke darmkanker). 

    Een gezonde spijsvertering :
     de vezels in volle granen zijn de kuisploeg van je darmen. Volle granen voorkomen constipatie en zorgen voor een zachte stoelgang. Ze werken preventief voor divertikels (uitstulpingen) en ontstekingen. 

    14-09-2010 om 21:07 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Charcuterie, bereide vleeswaren verhogen het risico op hartaandoeningen en diabetes.  

    Uit een recente studie, van onderzoekers van de ‘Harvard School of public Health’ (HSPH), blijkt dat het eten van bereide vleeswaren zoals salami, boterhamworst, bacon ....een 42% hoger risico inhoudt op hartziektes en 19% hoger risico op type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes). Dit al bij een consummatie van 50 gram charcuterie per dag.    


    Opmerkelijk is dat er geen hoger risico werd gevonden bij het eten van niet bereid (puur) rund- , lams- en varkensvlees. In vroegere onderzoeken heeft men het onderscheid tussen bereid en niet bereid vlees niet gemaakt. En men suggereerde dan dat het eten van (rood) vlees, al dan niet bereid, een hoger risico inhield op bepaalde chronische ziektes waaronder cardiovasculaire aandoeningen en diabetes.    


    Wat de onderzoekers hieruit voorlopig besluiten is dat door het hoge gehalte aan zout en nitraten(bewaarmiddelen) in de bereide vleeswaren, 4 maal meer zout en 50% meer nitraten, het hogere risico aan beschavingsziekten kan verklaard worden en niet het hoge vetgehalte zoals vroeger werd gedacht. Ook bij dikke darmkanker (colorectale kanker) wordt aangenomen dat het eten van veel vlees (rood) het risico sterk vergroot. In de toekomst zou verder onderzoek meer duidelijkheid kunnen brengen of hier ook het onderscheid gemaakt moet worden tussen bereid en niet bereid vlees.   


     Wat de wetenschappers voorlopig aanraden vanuit deze studie is om het gebruik van bereide vleeswaren, charcuterie te beperken tot 1 portie per week om het risico op diabetes en hartaandoeningen sterk te beperken.

    19-08-2010 om 22:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 keuzes voor een gezond dieet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 10 verschillende voedselkeuzes voor een evenwichtig en gevarieerd dieet  

    Geef je dieet een gezonde opkikker met deze tien. Zij zijn een goede keuze in een gezond voedingspatroon. Wat zij alle samen leveren zijn:
    • Vezels, vitaminen en mineralen
    • Phytonutriënten en antioxidanten zoals vitamine A en E en bètacaroteen.
    • Een verminderd risico op hartaandoeningen
    • Voor een grotere hoeveelheid voedsel toch minder calorieën.
       
  • Amandelen
  • Zitten vol met waardevolle voedingsstoffen zoals: vezels, riboflavine, magnesium, ijzer en calcium…Zoals alle noten bevatten ze eiwitten en zijn meteen geschikt om vlees te vervangen.   Amandelen zijn een weldaad voor je hart door hun mono-onverzadigde vetten , ze helpen je slechte cholesterol te verlagen. Ben je allergisch voor noten dan is het beste alternatief sesamzaad of –pasta door zijn hoge gehalte aan calcium en magnesium. Zie ook mijn blogpagina van 7/5/2009 ‘noten eten voor je gezondheid?’

       
  • Appels
  • Zijn een goede bron van oplosbare vezels (pectine) en vitamine C.  Pectine verlaagt je cholesterol en bloedsuikerspiegel. Vit.C is een antioxidant en zorgt mee voor de vorming van collageen (het bindweefsel tussen de cellen). Vit C helpt bij de absorptie van ijzer (non-heemijzer) in je organisme. Fruit en in het bijzonder appels zijn een goed alternatief voor alle snoep en gebakjes die in ons dagelijks eetpatroon zijn binnengeslopen en leiden tot overgewicht en tekorten in je dieet. Zie ook mijn blogpagina van 6/10/2009 ‘Fruit en de echte waarde voor je gezondheid.’

         
  • Blauwe bessen (vaccinium corymbosum)
  • Bevatten vezels en vitamine C. Bepaalde onderzoeksresultaten suggereren dat blauwe bessen chronische ziekten kunnen voorkomen. Ze beweren het korte termijngeheugen te verbeteren en een gezonde veroudering te bevorderen. Zie ook mijn blogpagina van 4/6/2009 ,’bessen en kleinfruit gezonder dan gewoon fruit.’ 

      
  • Broccoli
  • Is een goede bron van folaten en phytonutriënten. Broccoli werkt preventief voor hartaandoeningen, diabetes en bepaalde kankers. Door de Vitamine C en antioxidanten beschermt ze tegen celbeschadiging. Het is ook een bron van vitamine A en draagt bij tot een goede gezondheid van je ogen.

         
  • Rode bonen, nierbonen
  • Bevatten veel ijzer, fosfor en potassium(kalium). Ze zijn een rijke bron van eiwitten (met een laag vetgehalte) en vezels. Door hun gehalte aan phyto-nutriënten helpen ze hartziektes en kankers te voorkomen.   Andere gelijkaardige vervangers zijn witte boontjes, linzen, tuinbonen, sperziebonen, kikkererwten, spliterwten, doperwten, kapucijners … Zie ook mijn blogpagina van 8/7/2009 ‘Peulvruchten: bonen, sojabonen, erwten en linzen.’

         
  • Zalm
  • Is een vette vis met veel omega 3 vetten die bloedklontering en hartaandoeningen helpen voorkomen. Omega 3 beschermt eveneens tegen een onregelmatige hartslag, het verlaagt mee de ‘triglyceriden’ (bloedvet) en de slechte cholesterol (LDL). Het draagt bij tot een verlaging van je bloeddruk. Het is een prima eiwittenbron en een (rode) vleesvervanger. Bij de keuze van zalm best kiezen voor de wilde versie uit Alaska. Heel wat vis blijkt tegenwoordig toxische residuen te bevatten zoals kwik, pcb’s, dioxines, hormonen, antibiotica. 

        
  • Spinazie
  • Een groente met veel vitamine A ,C en folaten  gezond voor huid en haar. Spinazie versterkt het immuunsysteem. De carotenoïden – luteïne, zeaxanthine, bètacaroteen – in spinazie werken beschermend tegen ouderdomsgerelateerde oogziektes zoals macula-degeneratie, nachtblindheid.

         
  • Wortelen, pompoen, zoete aardappel
  • De oranje/gele kleur verraadt hun hoge gehalte aan de antioxidant bètacaroteen. Het wordt in je lichaam omgezet in Vitamine A. Het vertraagt het verouderingsproces. Verder bevatten ze vezels en kalium. Kalium heeft een gunstige invloed op je bloeddruk en vezels zorgen voor een goede stoelgang en zijn de kuisploeg voor je darmen.

       
  • Groentesappen
  • In onze jachtige tijd is het een hele opdracht om elke dag verse groenten te bereiden. Daarom is het bijna even gezond om dagelijks groentesappen te drinken. Je mist in groentesappen alleen een deel van de vezels uit de verse groente. 

       
  • Tarwekiemen
  • Kiemen zijn een belangrijke bron van thiamine, folaten, magnesium, fosfor, zink. Verder bevatten ze proteïnen, vezels en vet. Strooi ze op je muesli of granen bij het ontbijt.  


    Zo zie je maar weer voedsel is é
    én van de pijlers om gezond te overleven ...én je kunt vanuit deze tien voldoende variatie brengen in je dagelijks dieet om met een gerust gemoed zorg te dragen voor je eigen ‘wellness’.

    04-08-2010 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste eiwitten/proteïnekeuze voor een gezond dieet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Proteïnen (eiwitten) en je gezondheid

    Een evenwichtige voeding bestaat naast koolhydraten en vetten/oliën uit eiwitten of proteïnen. Koolhydraten geven je je dagelijkse energie. Proteïnen zijn als bouwstoffen noodzakelijk voor het instandhouden van je organisme.    


    Wat zijn eiwitten/proteïnen
     

    Eiwitten komen in elk weefsel van je lichaam voor . Zij zorgen voor de aanmaak van enzymen die de vele chemische reacties regelen en de hemoglobine in je bloed dat zorgt voor het vervoer van de levensnoodzakelijke zuurstof.  

    10.000 verschillende proteïnen bepalen wat je bent en houden je organisme in stand. Een twintigtal basisbouwstenen, de aminozuren, leveren het ruwe materiaal voor de aanmaak van deze eiwitten. Je lichaam dat wel vetten en koolhydraten kan stockeren, kan dit niet voor aminozuren. Daarom is er een dagelijkse aanvoer nodig, langs je voeding, voor de productie van nieuwe proteïnen.    


    Je beste proteïnekeuze  

    Dierlijke of plantaardige eiwitten, waarschijnlijk hebben ze hetzelfde impact op je organisme. Wat veel belangrijker is voor je gezondheid is de samenstelling van je totaal proteïnepakket. Wanneer je kiest voor proteïnerijk voedsel let dan op wat je nog meer binnenkrijgt. Rood vlees bevat naast eiwitten vrij veel verzadigde dierlijke vetten, terwijl vette vis naast eiwitten gezonde vetten levert. Linzen eten echter zorgt naast eiwitten vooral voor goede vezels.
    • Plantaardige proteïnebronnen zoals bonen, linzen, erwten, noten en volwaardige granen leveren gezonde vezels, vitaminen en mineralen.
    • De beste dierlijke eiwittenkeuze is vis en gevogelte.
    • En als je toch rood vlees wil, kies dan voor kleine porties per keer en eet het slechts occasioneel.
      
    Je dagelijkse proteïnebehoefte  

    De minimale hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt, volgens het ‘Institute of medicine’ van de USA, bedraagt 0.8 gram per kg lichaamsgewicht. Voor een persoon van 80 kg betekent dit dagelijks 64 gram proteïnen goed voor ongeveer 15 procent van de totale calorieënaanvoer.   Uit recent onderzoek blijkt dat een verhoging van de eiwitten/proteïnen in je voeding tot een 25% van je totale dagelijkse calorieënopname het risico op hartaandoeningen vermindert. Voorwaarde is wel dat deze extra aanvoer van proteïnen een vervanging is van de (geraffineerde) koolhydraten zoals witte rijst, wit brood, witte pasta, gesuikerde frisdranken… en dat deze extra eiwitten hoofdzakelijk plantaardige proteïnen zijn (noten, bonen, erwten, volgranen).    


    Tips om een gezond ‘proteïnepakket ‘ samen te stellen
     
    • Bij een gevarieerd dieet ben je verzekerd van verschillende aminozuren en krijg je voldoende gezonde eiwitten binnen.
    • Wees zuinig met ‘soja-eiwitten’. Tofu en andere sojaproducten zijn een uitstekend alternatief voor rood vlees, 2 tot 4 porties per week, niet meer. Supplementen van en geconcentreerde soja-eiwitten zijn echter uit den boze (isoflavonen). Er is nog niets geweten over de langetermijneffecten op je gezondheid.
    • Beperk rood vlees en vermijd bereid vlees (charcuterie). Zij worden gelinkt aan een hoger risico op darmkanker.
    • Zoek een goed evenwicht tussen eiwitten/proteïnen en koolhydraten. Vermijd geraffineerde koolhydraten en vervang ze zoveel mogelijk door plantaardige proteïnen. Dit verhoogt de goede cholesterol (HDL) en vermindert de vetten (triglyceriden) in je bloed. Het risico op hartaandoeningen neemt af. Bijkomend heb je langer een ‘vol gevoel’ en je gaat minder snel opnieuw eten of snoepen.
    • Eet zo weinig mogelijk vette vleeswaren en vette kazen, melkproducten. zij bevatten te veel verzadigde vetten in verhouding met de onverzadigde. Vervang dit door mager gevogelte en vis, ook vette vis.

    18-07-2010 om 21:15 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het 'mediterraan dieet', gezond voor hart en bloedvaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als je kiest voor een ‘mediterraan dieet’

    De voeding van de bewoners van het Middellandse Zeegebied is een goede basis voor een gezonde levensstijl. Bij een gezonde voeding eet je een variatie aan groenten, fruit, vis, volle granen, peulvruchten en gezonde oliën. Dit is juist waar een mediterraan dieet voor staat. Het reduceert de risico’s op een hartziekte en stoornissen van de bloedsomloop.


    De voornaamste pijlers van dit dieet zijn:

    • je maaltijden eten samen met je familie of vrienden. Eten is een sociaal gebeuren.
    • voldoende en regelmatig bewegen
    • dagelijks groenten (en fruit) eten (min. 5 porties)
    • gezonde vetten in je dieet opnemen zoals olijfolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, visolie…
    • om je eten te kruiden i.p.v. zout vooral tuinkruiden gebruiken
    • kleine porties noten eten
    • weinig rood vlees consumeren
    • vis en schaaldieren opnemen minstens tweemaal per week
    • beperkt rode wijn drinken voor diegenen die alcohol verdragen.


    Groenten, noten, granen en fruit

    In een traditioneel mediterraan dieet zijn groenten, noten, rijst en pasta steeds terugkerende ingrediënten. In Griekenland bvb. eet men weinig rood vlees en tot negen porties groenten en fruit per dag. Dit voedsel wordt geassocieerd met een lager cholesterolniveau (LDL).

    Noten (zoals wal-, hazel-, pecan-, amandel-) bevatten veel vetten, voor het grootste deel onverzadigde vetzuren en ze zijn een weldaad voor je gezondheid. Ze worden in beperkte hoeveelheden gegeten (door hun hoge caloriewaarde).

    Granen worden gegeten als volle granen en brood wordt niet besmeerd met boter of margarine die meestal verzadigde en/of transvetten bevatten.


    Gezonde vetten

    De focus bij het gebruiken van oliën en vetten ligt niet op een verlagen van de totale vetinname maar wel op het gebruik van gezonde vetten en oliën. In het dagelijkse dieet van een ‘mediterranean’ hoort een vrij grote hoeveelheid olijfolie(extra virgin en virgin). Hij wordt gebruikt als koude olie én voor bakken en braden.


    Wijn

    Al vele jaren discussiëren wetenschappers over de gezondheidseffecten van alcohol. Een aantal onder hen zijn terughoudend om alcohol aan te raden door de gevaren voor excessief drinken en alcoholverslaving. Want alcohol blijft een harddrug. In sommige onderzoeken wordt een beperkte inname van alcohol geassocieerd met een verkleind risico op hartziektes.

    En… rode wijn bevat antioxidanten, en heeft een ‘aspirinevergelijkbaar’ effect om bloedklontering te voorkomen. In een mediterraan dieet wordt rode wijn gedronken maar met mate. Meer dan twee glazen dagelijks is ongezond en verhoogt het risico op bepaalde kankers.

    Ben je niet in staat om je drinken te beperken tot deze 2 glazen of heb je in je familie een geschiedenis van alcoholverslaving dan mag je zeker geen alcohol of wijn gaan inbouwen in je dieet. Dit geldt ook bij een lever- of hartziekte. En rode wijn kan bij bepaalde personen migraine/hoofdpijn veroorzaken.


    Conclusie

    Overschakelen op een mediterraan voedingspatroon is niet zo moeilijk:

    • veel verse groenten en fruit
    • weinig rood vlees
    • tweemaal vis of schaal-/schelpdieren per week
    • regelmatig noten in een salade bvb. of als snack
    • olijfolie i.p.v. andere vetten of oliën, zowel koud als voor bakken en braden
    • eet bij voorkeur volgranen-brood, -pasta en -rijst

    27-06-2010 om 21:30 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toegevoegde suiker, een aanslag op je gezondheid ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Suiker, suiker, altijd maar meer (toegevoegde) suiker, een aanslag op je gezondheid ?

    Als je gewoon bent aan het klassieke drink- en eetpatroon dan gebruik je steeds meer suiker. Er wordt altijd meer suiker toegevoegd aan bereide gerechten en dranken. Deze verborgen en toegevoegde suiker is één van de factoren die de grote toename van suikerziekte (diabetes) en andere ziektes kan verklaren. Een volwassen Amerikaan drinkt dagelijks gemiddeld 0.80 liter gesuikerde dranken: soft drinks, limonades, fruitsappen.

    Betekent dit dat je alle suiker moet vermijden? Niet noodzakelijk want suiker zit van nature in sommige (gezonde) voedingsstoffen. Ander voedsel en dranken zoals bvb. soft drinks bevatten veel suiker en zorgen alleen maar voor extra calorieën en geen echte voedingswaarde.


    Minder suiker consumeren is een weg naar een verlaging van je bloeddruk

    In een Amerikaanse studie gepubliceerd door de ‘american heart association’ blijkt dat door het verminderen van je dagelijkse frisdrankengebruik (veel toegevoegde suiker) je bloeddruk merkelijk verlaagt. Professor Chen van de universiteit van Louisiana waar het onderzoek gebeurde beweert dat:

    “door het aanpassen van je dieet, in de zin van minder ‘softdrinks’ en minder suiker in het algemeen, je bloeddruk verlaagt en meteen de ziektes die voortvloeien uit deze ‘hypertensie’ zoals een hoge cholesterol, hart- en herseninfarct, dichtslibbende aders kunnen voorkomen worden.”


    Toegevoegde suikers hebben geen voedingswaarde

    Verschillende vormen van geraffineerde suikers en siropen zijn de zogenaamde ‘toegevoegde suikers’. Hun voedingswaarde is praktisch nihil, toch hebben ze vele functies gekregen bij het samenstellen van bereide gerechten:

    • Zij versterken de smaak
    • Geven meer textuur en kleur aan gebak
    • Fungeren als bewaarmiddel: bvb. bij jam, vruchtensappen…
    • Zij helpen bij omzetting van gist naar alcohol bij het rijzen van brooddeeg
    • Verzachten de smaak van sommige zure voedingsstoffen bvb. tomaten
    • Fungeren als een ‘bulking agent’(massa, volume vergroten) bij gebak en ijsjes.


    Welke problemen kunnen nog optreden door ‘toegevoegde suiker’?

    Kleine hoeveelheden toegevoegde suiker zijn waarschijnlijk onschadelijk.

    Toch is er nog geen enkel gezondheidsvoordeel vastgesteld bij het toevoegen van suiker aan gerechten. Te veel toegevoegde suiker en in sommige gevallen ook natuurlijke suikers (bvb. honing, fruitsuiker…) kunnen wel gezondheidsproblemen veroorzaken:

    • Aantasting van je tanden en gebit, vooral softdrink, gesuikerde frisdranken zijn het grootste probleem.
    • Een risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen: door deze calorieën uit al deze toegevoegde suikers met praktisch geen voedingswaarde mis je de nodige vitamines en mineralen en op lange termijn kan dit leiden tot ‘ondervoeding’.
    • Gewichtstoename en een gevaar voor obesitas, zwaarlijvigheid : het regelmatig eten en drinken van voedsel met toegevoegde suiker zorgt voor veel ‘lege’ calorieën en deze overbodige suikers worden omgezet in vetten. Gesuikerde gerechten hebben meer smaak en geven aanleiding om te blijven eten…
    • Verhoging van de ‘triglyceriden’(vetten) in je bloed : een aantal studies suggereren dat een grote hoeveelheid toegevoegde suikers in de voeding de vetten in je bloed doen toenemen. Door te veel triglyceriden in je bloed heb je meer kans op hart- en vaataandoeningen.

    13-06-2010 om 21:02 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonder met olijfolie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kracht van olijfolie in je dagelijks dieet

    Iedereen heeft wel eens gehoord van de weldaden voor je gezondheid (hart en bloedsomloop) van een ‘mediterrane’ dieet. Uit recente onderzoeken blijkt dat deze gunstige effecten vooral toe te schrijven zijn aan de olijfolie.


    • Olijfolie bevat mono-onverzadigde vetten die zorgen voor een verlaging van je cholesterol en een weldaad zijn voor je hart en bloedvaten. De beste is de ‘extra vierge’ olie of olie van eerste persing. Daar zitten ook nog eens polyfenolen (antioxidanten) in die de gezondheid van je hart extra versterken. Wil je effectief de voordelen dan vervang je de olie en vetten uit je huidig dieet door deze olijfolie. Het is niet de bedoeling om olijfolie extra toe te voegen aan je dagelijkse voeding.


    • Een ander gezondheidsvoordeel van olijfolie heeft volgens onderzoek bij de ‘East Anglia’ universiteit (2010) te maken met componenten in olijfolie die de effecten van ontstekingen onderdrukken. Door regelmatig olijfolie in je dieet op te nemen help je je te beschermen tegen ‘ulceratieve colitis’. Dit is een inflammatoire darmziekte die zweren veroorzaakt in de dikke darm en het rectum. De symptomen zijn diarree, buikpijnen en –krampen, gewichtsverlies…In een recente studie vond men dat personen met een voeding rijk aan ‘oleic acid’ veel minder ‘ulceratieve colitis’ ontwikkelden. ‘Oleic acid’ is een mono-onverzadigd vetzuur(omega 9) dat in hoge mate gevonden wordt in olijfolie, maar ook in arachideolie, boter en sommige margarines. Men schat dat, vanuit dit onderzoek, 50% van de darmontstekingen kan worden voorkomen door een hogere inname van olijfolie. Twee of drie eetlepels olijfolie dagelijks zouden voldoende zijn om te beschermen tegen deze lastige darmontsteking.


    • Bij voedselintoleranties en pseudo-allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen is het gebruik van koude olie tijdens de maaltijd een manier om deze negatieve reacties af te zwakken en sterk te verminderen. Door de olie wordt het darmslijmvlies beter beschermd waardoor het voedsel trager wordt opgenomen en zo minder schade kan veroorzaken. De geschikte olie hiervoor is olijfolie (en ook koolzaadolie, arachideolie, lijnolie…) . Allergenen, schimmels (candida’s) en andere micro-organismen kunnen eveneens moeilijker door de darmwand dringen.


    29-05-2010 om 21:23 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cafeïne en het effect op je welbevinden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cafeine en je welbevinden

    In onze huidige ‘snelle, veeleisende’ samenleving is het gebruik van ‘oppeppende’ middelen gewoon en door iedereen aanvaard. Zo is cafeïne in koffie, thee, cola, red bull een algemeen aanvaard stimulerend middel.


    20% van de volwassen Amerikanen consumeert tot 360mg cafeïne per dag voldoende voor een afhankelijkheid aan deze stof. Cafeïne verhoogt de bloedsuikerspiegel en zorgt voor meer energie en alertheid. Het is een psycho-actieve drug die het centrale zenuwstelsel stimuleert en invloed uitoefent op je gedrag en gemoedstoestand. Meestal is één kop koffie voldoende voor een merkbaar effect. Deze stimulatie wordt gevolgd door een ‘dip’ wat aanleiding geeft om terug een cafeïnedrank te consumeren. Dit is meteen de weg naar een zekere afhankelijkheid en een onnatuurlijke levensstijl.


    Kinderen en jongeren drinken regelmatig cola en red bull. Eén blik cola bevat evenveel cafeïne als 2 koppen koffie. Dit is voor velen van hen de aanleiding tot hyperactiviteit en slaapstoornissen: moeilijker inslapen, een ondiepe of onrustige slaap.


    Iedereen is wel eens nerveus en angstig. Dit gaat vaak samen met trillende handen, een bonzend hart en een zekere terughoudendheid om iets te ondernemen. Deze verschijnselen ontstaan door het activeren van het sympathische zenuwstelsel met adrenaline als transmitter. Deze verschijnselen worden ook gerapporteerd bij koffiegebruik. Zo ontstaat het idee dat koffie angst en nervositeit kan versterken. Fysiologisch is hiervoor een verklaring: cafeïne blokkeert de invloed van de neurotransmitter adenosine die een kalmerende werking heeft. Of cafeïne angsten oproept hangt niet alleen af van angstgevoeligheid maar ook van geslacht, lichamelijke activatie, stress, tolerantie. Men stelt vast dat een lage dosis cafeïne (> 100 mg) de stemming verbetert, terwijl een hoge dosis (<300 mg) angst en nervositeit kan oproepen. Bij een matige dosis zijn er wisselende effecten. Het is voornamelijk de individuele gevoeligheid die de positieve of negatieve effecten van cafeïne bepaalt.


    Conclusie : Normaal dagelijks koffiegebruik blijkt de stemming te verbeteren en leidt niet tot nervositeit of angst. Regelmatige koffiedrinkers zijn minder gevoelig voor dit effect van cafeïne. Er kunnen grote verschillen bestaan in gevoeligheid voor cafeïne. Overmatige gevoeligheid voor cafeïne berust op genetische factoren. Angstige mensen reageren emotioneler op lichamelijke reacties op cafeïne waardoor ze deze reacties als ernstiger beoordelen. Kinderen gebruiken best geen cafeïne(cola,ice tea, red bull) , zij zijn gevoeliger voor hun negatieve effecten.


    15-05-2010 om 19:32 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezondheid, meer dan afwezigheid van ziekte (deel2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezondheid is meer dan afwezigheid van ziekte

    De pijlers waarop gezondheid steunt kan je als volgt omschrijven:

    • Persoonlijke efficiëntie en voldoende energie

    Hoe efficiënt ben je in je dagelijkse bezigheden? Hoe stressbestendig ben je ? Hoeveel energie heb je nog over na een dag werken om van de avond te genieten? Alertheid, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid, het vermogen om op tijd en stond te ontspannen zijn allemaal tekenen van een goede gezondheid.

    • Psychisch en mentaal evenwicht

    Een volwaardige, natuurlijke voeding, vrij van additieven en suikerarm kan bijdragen tot een gezonde psyche en een optimistische ‘mentaliteit’.

    • Langzaam ouder worden

    De snelheid waarmee mensen verouderen hangt af van hun genetische erfenis maar eveneens van verschillen in levenswijze. De ene roker heeft op zijn vijftigste last van emfyseem (chronische longontsteking) terwijl de andere tot op zijn tachtigste blijft joggen. Toch zullen mensen die verstandig eten, regelmatig bewegen, een betrekkelijk gelukkig sociaal leven leiden minder snel oud worden en zij vinden het leven lonender dan mensen die dit niet doen

    • Lichamelijke fitheid

    ‘Bewegen en sporten’ komt onze gezondheid ten goede. Je hoeft geen topsport te bedrijven om fit te zijn. Op een rustige regelmatige manier lichamelijk actief zijn volstaat.

    • Goede afweer tegen infecties

    Je afweer tegen bacteriën, virussen en andere micro-organismen is niet iets wat gemeten wordt in een klassiek medisch onderzoek. Toch is het een even goede indicator van je gezondheidsstatus als je hartslag en bloeddruk. Bacteriën en virussen zijn niet de echte veroorzakers van ziektes. Waren ze dat wel dan zouden we continu ziek zijn omdat ze overal om ons heen aanwezig zijn. Ze zijn wel dragers van ziekte en dringen alleen het lichaam binnen van personen die een verzwakte afweer hebben. Ons immuunsysteem bepaalt deze afweer. Het produceert daarvoor uit eiwit en andere voedingsstoffen T-cel- lymfocyten, antilichamen en interferon die vijandige microben identificeren en vernietigen.

    Voeding, immuniteit en infectie zijn nauw verweven. Een tekort aan voedingsstoffen vergroot onze kwetsbaarheid voor infecties. Ondanks alle vooruitgang kan de klassieke geneeskunde nog altijd geen infecties voorkomen. Ze kunnen ze wel behandelen nadat ze zijn ingetreden. Dit gebeurt meestal met (sterke) antibiotica, maar zelfs deze halen niets uit tegen virussen. Door ons immuunsysteem te versterken door o.a. een betere, volwaardige voeding kunnen we aantonen dat ‘voorkomen toch beter is dan genezen’.

    • Een vitaal voorkomen

    Vanzelfsprekend zijn gezonde mensen niet per se knap of aantrekkelijk, maar ze stralen wel een zekere vitaliteit uit. Hoe je uiterlijk ook mag zijn, een natuurlijke volwaardige en gezonde voeding zal dit op lange termijn wel verbeteren. Een slank figuur hangt af van een natuurlijke en volwaardige voeding gespeend van lege kilocalorieën(o.a. Geraffineerd en wit), aangevuld met voldoende beweging. De conditie van je huid , haar en ogen weerspiegelt eveneens de kwaliteit van je voeding.

    • Een positieve houding tegenover gezondheid

    Gezonde mensen blijven graag gezond en nemen daarvoor voldoende maatregelen. Ze zien zichzelf niet als :’overgeleverd aan de grillen van microben, stress of de grillen van anderen rondom hen’.

    Ze zijn grotendeels baas over hun eigen leven. Vaak is hun streven naar gezondheid voortgekomen uit ziekte. Het voordeel aan ziekte is dat het je alle kansen biedt tot bezinning en ommekeer in je levensstijl. Het is de intensiteit van deze uitdaging die dikwijls de snelheid bepaalt waarmee je je talent voor gezondheid ontwikkelt. En er is altijd ruimte voor verbetering en verfijning.

    09-04-2010 om 23:08 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezondheid , meer dan afwezigheid van ziekte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezondheid is meer dan alleen maar ‘afwezigheid van ziekte’

    Ieder heeft een ander idee over wat gezondheid betekent. Voor sommigen is gezond zijn ‘geen werkdag overslaan’. Voor een ander is het toch wel enkele lichamelijke klachten hebben maar die ‘geen ziekenhuisopname’ vereisen.

    In de medische wereld wordt gezondheid omschreven als ‘afwezigheid van ziekte’.

    Levensverzekeringsmaatschappijen beschouwen mensen zelfs als gezond als ze lijden aan zwaarlijvigheid, slapeloosheid, rugpijn, sinusitis ….Enz.


    De meeste mensen vergeten dat een goede gezondheid ook inhoudt dat we lichamelijk, psychisch en mentaal in goeden doen verkeren, een algemeen gevoel van welbevinden ervaren.

    In onze huidige tijd nemen griep, allergieën, emfyseem (chronische longontsteking) nog steeds toe. In feite maken deze kwalen geen deel uit van een ‘normale gezondheid’ maar ze worden wel als zodanig aanvaard. Moderne beschavingsziekten zoals kanker, hartkwalen, diabetes, reuma worden eveneens getolereerd en als ‘onvermijdbaar’ beschouwd. Slechts weinige mensen denken erover na hoe ze te voorkomen zijn. En wie beseft dat deze ziektes en kwalen voor een groot deel te maken hebben met een verkeerd voedingspatroon? Gezonde voeding kan hierin een preventieve rol spelen.

    Het toegenomen aantal gevallen van minder ernstige en ernstige ziekten in onze westerse samenleving loopt parallel met de toegenomen consumptie van suiker en andere geraffineerde voedingswaren. Tegelijkertijd is er een beperkt gebruik van verse groenten, volkorenbrood en –granen en peulvruchten.

    Gezondheid is een positieve toestand van welbevinden, een harmonieus geheel van:

    - een goed psychisch en lichamelijk functioneren,

    - een goede eetlust, stofwisseling en uitscheiding, spiertonus, weerstand tegen infecties en vermoeidheid

    - en een ‘gevoel van levenslust’, dat iedere dag tot een avontuur maakt.


    Een strategie voor het bewaren van je gezondheid is:

    haar te beschouwen als een talent dat constant ontwikkeld en geoefend dient te worden zoals dansen en zingen. Iedereen kan wel een beetje zingen en door oefenen kan je dit merkelijk verbeteren. Dit geldt eveneens voor dansen. Hetzelfde gaat op voor je gezondheid. Sommige mensen zijn met weinig talent geboren: ze hebben een zwak afweerapparaat, zijn vaak ziek en hun leven is een grote strijd tegen allerhande slopende ziektes. Andere zijn met een robuuste gezondheid geboren en zondigen tegen alle regels maar blijven gezond tot op hoge leeftijd. De meesten van ons zitten ergens tussen deze twee uitersten in, maar allemaal kunnen we waarmee we geboren zijn verbeteren.

    In feite is het tamelijk gemakkelijk om je gezondheid te verbeteren, eens je het voornemen hebt om er iets aan te doen. De regels voor een fundamentele gezondheid zijn doodeenvoudig:

    • Eet en doe alles met mate
    • Vermijd suikerhoudende en bewerkte, geraffineerde voedingswaren
    • Zorg voor voldoende rust en een ‘natuurlijke’ slaap
    • Neem regelmatig en voldoende beweging

    De boodschap dat ‘voorkomen beter is dan genezen’ wordt gelukkig de laatste tijd door meer mensen ter harte genomen. Men wil al medezeggenschap over eigen gezondheid en behandeling bij ziekte. Men realiseert dat men heel wat kan doen om zichzelf te helpen. Er is een serieuze ‘gezondheidsopbouwende’ trend op gang gekomen. Steeds meer mensen beginnen hun talent voor gezondheid te ontplooien.


    25-03-2010 om 22:45 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De calcium-paradox : melk drinken voor een sterk skelet?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De calcium paradox; melk drinken voor sterke beenderen en botten ?

    Als je denkt dat je kinderen melk nodig hebben voor gezonde beenderen en botten, dan is het nuttig om wat volgt eens goed te lezen:

    Verschillende wetenschappers stelden vast dat er geen verband bestaat tussen het opnemen van calcium (kalk) – door het drinken van melk of uit ander voedsel - en de botdichtheid bij kinderen en jongeren. Er bleek wel dat melk bijdraagt tot het ontstaan van obesitas of zwaarlijvigheid, oorinfecties, verstopping of constipatie, ademhalingsproblemen, hartziekte en sommige kankers.

    In een onderzoek uitgevoerd bij 80 meisjes en vrouwen van hun 12de tot hun 22ste stelde men vast dat de hoeveelheid melk die ze dronken geen enkele invloed had op de versterking van hun beenderen en botten. Intens oefenen en bewegen, sporten en het positief belasten van gewrichten, botten en beenderen had wel een merkbaar versterkend effect.

    In een wetenschappelijke ‘review’ toont dr. Amy Joy Lanou, directeur-voedingsdeskundige van de PCRM, (en co-auteurs) aan dat melkproducten de gezondheid van de beenderen van kinderen en jongeren niet bevorderen. Door de analyse van 58 gepubliceerde studies komt men tot de conclusie dat de aanbevolen dagelijkse dosis calcium (in de VS) gebaseerd is op zeer ‘zwakke’ bewijzen. De link tussen het drinken van melk en sterke beenderen was weinig onderbouwd. Een positief verband tussen een dieet van melkproducten én een sterk skelet werd wel eens vastgesteld maar achteraf bleek dat dit vooral te wijten was aan de vitamine D - die in de VS verplicht wordt toegevoegd aan melk - en niet aan het calcium.

    De consumptie van melk en melkproducten is in de VS en West-Europa een van de hoogste in de wereld. Nochtans komen osteoporose en beender- en botbreuken nergens méér voor dan in deze gebieden.

    En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan: In een 12-jarige studie in Harvard (VS) van 78000 vrouwen bleek dat zij die drie keer per dag melk dronken meer breuken kregen dan de vrouwen die zelden melk dronken.

    Wat is dan wel belangrijk voor het ontwikkelen en behouden van een sterk skelet?

    • regelmatig te bewegen, sporten, fitness, wandelen, fietsen, dansen, krachttraining enz…én voldoende afwisselen.
    • zorgen voor voldoende vitamine D door:

    o zonlicht (in de zomer) op je huid

    o regelmatig (vette) vis te eten

    o personen die meestal binnen blijven en geen vis eten (bejaarden, sommige kinderen) dagelijks een vitamine D supplement te slikken.

    • Gevarieerd te eten: minimum 500 gr groenten per dag, fruit, peulvruchten, volle granen, zaden, noten, gedroogd fruit, ‘sea food’

    13-03-2010 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overvoeding .... en toch nog tekorten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze voedingsgewoonten :’overvloed’ maar evengoed een ‘tekort’ aan essentiële voedingsstoffen

    We hebben als consument een overvloed aan voedsel ter beschikking. Meestal eten wij als westerling te veel en te rijk. Bewijs hiervan zijn de vele mensen met overgewicht.

    Als je louter het aantal calorieën telt dan zullen wij niet van honger sterven. De kwantiteit is geen probleem, de kwaliteit echter wel. Onze gezondheid wordt enerzijds bedreigd door een teveel aan voeding en anderzijds door een tekort aan bepaalde bouwstoffen.

    Ons grootste voedselprobleem is te veel calorieën. We krijgen meer potentiële energie binnen -onder de vorm van vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol- dan we verbranden. Dit overschot aan energie slaan we op als vet. Daar is ons lichaam niet op berekend, het vergroot de kans op gewrichtsproblemen, suikerziekte, galstenen, hartinfarcten en kanker.

    Tekorten

    Naast vitamines heeft het lichaam bestanddelen van eiwitten (essentiële aminozuren) en vetten (essentiële vetzuren) nodig als bouwstoffen. Verder moet de voeding mineralen leveren: calcium voor stevige botten en beenderen, ijzer tegen bloedarmoede, jodium voor een goede schildklierwerking. Ook spoorelementen als koper, molybdeen, nikkel en chroom zijn in minieme hoeveelheden nodig. 

    De meest voorkomende tekorten :

    • Een vitamine D tekort en een risico op osteoporose en botbreuken bij ouderen door een eenzijdige voeding en te weinig zomerzon.
    • Bij Marokkaanse en Turkse moeders en hun baby’s komt zelfs een schrikbarend tekort aan vitamine D voor.
    • Mensen die geen vis of andere zeedieren eten riskeren een jodiumtekort. De laatste jaren wordt dit wel opgevangen door de verplichting om gejodeerd zout aan het brood toe te voegen.
    • Ook ijzertekort komt voor bij bepaalde bevolkingsgroepen o.a. bij sommige vrouwen in hun vruchtbare periode en bejaarden door hun gebrek aan eetlust en eenzijdige voeding.
    • Zwangere vrouwen lopen het risico op een tekort aan vitamine B11 (foliumzuur) wat meteen een gevaar inhoudt voor een open ruggetje bij de baby. Dit kan voorkomen worden door een gevarieerde voeding met veel groenten, volle granen, peulvruchten, vis, vlees, zuivel, fruit. Is dit niet mogelijk dan is het aan te raden om extra Vit B11 supplementen in te nemen.
    • Een overwicht van geraffineerd voedsel resulteert in een vezeltekort en een risico op constipatie, een onevenwichtige darmflora wat op termijn kan leiden tot een verzwakte immuniteit.
    • Meer kalium eten (is niet onmiddellijk een tekort) resulteert in een bloeddruk-verlaging.

    ‘Overvoeding’

    Wij eten te veel. Wij proppen ons vol met allerlei voedsel en lege calorieën.

    • Te veel zout, al dan niet verborgen: een risico op een te hoge bloeddruk en hartinfarct.
    • Te veel (witte) suiker en andere geraffineerde koolhydraten (wit brood, witte rijst, koekjes, gebak…) -1 kg  witte suiker gemiddeld per persoon om de 14 dagen. Dit veroorzaakt overgewicht en een opeenstapeling van vet. Overgewicht verhoogt het risico op diabetes en geeft een extra belasting op de gewrichten en het skelet.
    • Te veel alcohol wat eveneens kan leiden tot overgewicht en een verhoogd risico op aantasting van de lever (levercirrose).
    • Te veel (verzadigde) vetten door de te hoge consumptie van vlees en zuivel . Vlees dat overgoten wordt met room- en botersausen. Ook kaas, volle melk en yoghurt zijn leveranciers van te veel vet. Door dit teveel is er een risico op een verhoogde cholesterol en de bijhorende hartziekten;

    01-03-2010 om 18:27 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VARIATIE, de sleutel tot een 'gezonde verdraagbare' voeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Variatie , een weg naar een ‘gezonde voeding’ bij personen met voedsel-intoleranties of pseudo-allergische reacties.

    Als je ‘ziek’ wordt van voedsel zoals bvb. bij Tomaten, tarwe, melk, sommige fruitsoorten, bananen, oude kaas, chocolade, varkensvlees, mosterd, azijn …dan kan je dit voedsel uit je dieet schrappen. Maar dit betekent dat je belangrijke voedingsstoffen weglaat en noodzakelijke mineralen, vitamines, vezels misloopt. Op langere termijn kan dit leiden tot eenzijdige (onder)voeding.


    Mensen die maanden of jaren aan een stuk bijna elke dag chocolade, pikante gerechten of tomaten(saus), oude kaas eten kunnen gemakkelijk klachten op dit voedsel ontwikkelen. Hoe meer je een bepaald voedingsmiddel frequent gebruikt, hoe sneller je de drempelwaarde voor het ontwikkelen van klachten overschrijdt. Deze drempelwaarde is wel voor iedereen verschillend.

    Daarom zijn variaties in de samenstelling van je menu en het verdelen van je porties over de dag sleutels om deze drempelwaarde niet te bereiken. Personen die last hebben van voedsel-intoleranties of pseudo-allergieën hebben baat bij het overstappen naar drie gematigde maaltijden met tussendoor 2 kleinere ‘hapjes’ in plaats van 3 hoofdmaaltijden waarbij ze meestal te veel (van hetzelfde) eten.


    Een klassiek voorbeeld geeft aan waarom tomaten aanleiding geven tot klachten. Belgische (en waarschijnlijk Nederlandse) menu’s zijn bijna dagelijks vergezeld van tomaten in allerlei vormen zoals bij: pizza’s, tomatensoep, balletjes in tomatensaus, sla met tomaten, gevulde tomaten omdat dit waarschijnlijk vlug klaar is en overal te koop is als diepvriesbereiding of vers bereid gerecht. De nodige variatie in het groenteassortiment - zoals met prei, kolen, andijvie, witlof, schorseneren, knolselder, broccoli…-  wordt door gezinnen weinig toegepast. Het is zelfs aan te raden om meerdere soorten groenten in kleinere porties per maaltijd te eten. En als je ( bij personen met gevoelige maag en darmen) rauwe groenten slecht verteert dan kan je deze gestoomd of gekookt eten en dan is alles oké.

    Ook voor brood en ontbijtgranen is variatie ‘broodnodig’. Je kiest best voor verschillende graansoorten- rogge, spelt, rijst, gierst, gerst, haver, quinoa, amarant - en niet alleen voor tarwe. Bij het beleg is het belangrijk om zuinig te beleggen . Hoe kleiner de hoeveelheid hoe minder kans op een reactie en klachten. En altijd hetzelfde beleg vraagt om problemen

    12-02-2010 om 23:02 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!