Het schijnt dat de oude groote hofstede een overblijfsel dier heerlijkheid is of dezelve vervangt
Burgemeesters 1799
of Maire de Rolleghem
In 1769 werd te Moorsele Constantin France Vandermeersch geboren, hij trad in het huwelijk met Marie Theese Everaert en woonde op de plaatse. Hij bleef burgemeester en wierd lid van den Provincieraad, en stierf in 1849.
Van 1849 tot 1866
De zoon Constantin Vandermeersch
Van 1866 tot 1870
Joseph Warrot hij gaf onmiddelijk ontslag en August Herbau was dienst doende burgemeester.
1944 op 18 maart viel een bom op Rollegem op het huis van Tant in de Markestraat.
Ook op de waterval Bellegem op een zondagavond, een huis werd zwaar getroffen, er was foor te Moeskroen.
Op 12 mei groot bombardement op Kortrijk, veel mensen hadden de stad verlaten, het aantal inwoners te Rollegem was dan bijna verdubbeld, door Kortrijkzanen die naar Rollegem kwamen en hier hun intrek namen.
Op 19 juli viel een bom dicht bij de Zevenkote er was veel schade.
Op zaterdagavond 2 september was er een schermutseling op de plaats te Rollegem, tussen het geheim leger en de terugtrekkende Duitsers. 5 leden van het geheim leger sneuvelden. Ook op de Kwadebrug vielen 2 doden van de witte brigade. De wegwijzers waren uitgetrokken en het terugtrekkende legers bleven daar haperen.
Op 3 september werd Doornik bevrijd en in de namiddag Brussel.
Op 4 september maandag voormiddag hevig gevecht te Kooigem tussen de witte bende en Duitse troepen, waar vliegtuigen ter hulp gekomen zijn voor de witte bende.
Op 19 september heeft hier te Rollegem de eerste gemeenteraad plaats na de bevrijding.
17 oktober Gutt operatie, alle geld moet ingeleverd worden. 5000fr per gezin wordt onmiddellijk uitbetaald het overige blijft geblokkeerd en wordt later in delen terugbetaald na aftrek van de belastingen.
1945 /25 april overleed Achiel Vanhoutte gemeenteraadslid.
1945 op zaterdag 12 mei worden brandstichtingen en plunderingen gedaan te Rollegem onder andere bij Alfons Vandewalle(onderwijzer) Louis Vandendriesche (landbouwer) en bij Maurits Castelein( oorlogsburgemeester)
Op dinsdag 8 mei werd de wapenstilstand getekend om 3 uur.
Op 22 juli vredestoet in de gemeente: vertrek om 3 u te Tombroek langs de Tombroekstraat , Aalbeeksestraat, Lampe terug naar de Aalbeeksestraat en Kerkstraat.
Op 31 januari 1946 overlijd Declercq Charles-Louis, lid van den onderstand sedert 19 september 1925 oud 89 jaar en 5 maanden.
Op 13 november overlijd te Moeskroen Jozef Vandeghinste echtgenoot van Depoortere Madeleine oud 71 jaar schatbewaarder van de kerkfabriek en gemeenteraadslid en 25 schepen.
Op 11 maart 1947 overlijd Alberic Moreau Oud-strijder 14/18 rustend veldwachter met 27 dienst .
Op 29 juni 1947 aanstelling van burgemeester Polydoor Declercq. Om 10 u plechtige hoogmis met Te Deum, s’ namiddags prachtige stoet met 27 nummers waarna plechtige ontvangst op het gemeentehuis en banket.
Op 9 juli honderdste herdenking gevierd van de geboorte van monseigneur Waffelaert. Een gedenksteen werd geplaatst in de voorgevel boven de deur van het geboortehuis gelegen in de Tombroekstraat
Op 7 juli begrafenis van Frans Vandeghinste, overleden bij een ongeval als soldaat, hij was geen 21 jaar.
Op 7 september gouden jubileum van Camiel Vandevenne Leona foulon.
Op 26 november werd het wekelijks schepencollege ingevoerd om 7 uur ’s avonds.
21 mei Rollegem is gereed om te vluchten maar niemand weet waarheen. Tevens offensief aan de schelde. De Engelse soldaten komen de gemeente voorbij bij het achter uit trekken. St Denijs, Helkijn, Spierre, Dottenijs en Bellegem ontruimen. Ook op Rollegem is men gereed maar niemand weet waar geen.
23 mei de eerste Duitsers met zware motoren en sidecars en gewapend met mitrailletten komen de gemeente binnen. Er is geen elektriciteit meer.
Op 24 mei werd de gemeente bezet. Er wordt hevig gevochten langs de Leie, waar grote bombardementen plaats vinden, bruggen vliegen in de lucht.
Op zaterdag 25 mei werden de gemeenten Rollegem en Bellegem met artillerie geschut beschoten, er vallen wel geen slachtoffers, wel is er veel schade aangericht.
Om 11 u wordt den toren van de kerk te Wevelgem afgeschoten en werden vele Belgische soldaten in de streek omsingeld.
Op 27 mei Hevige beschieting uit Frankrijk op Rollegem; obussen vallen op de hofstede Vandaele en bij Barbe.
Op 28 mei Het Belgisch leger geeft zich over.
In de nacht van 29 en 30 mei vallen opnieuw bommen op Kortrijk.
Op 4 juni is er opnieuw elektrisch licht.
Op 8 juni wordt de Duitse tijd ingevoerd, dus een uur vervroegd.
In de nacht van donderdag 14 november grote storm, met veel schade.
In Rollegem werd Robert Desmet aangesteld als bediende der gemeente en werd de rantsoenering ingevoerd.
Alles gaat met zegels, afzonderlijk voor ieder gebruik en volgens aantal personen. Het werd ingericht in de bovenzaal van het gemeentehuis.
In Bellegem is gans de winter bezet door Duitsers, de soldaten lagen in de nieuwe klaslokalen van het klooster. Nieuwe paardenstallen worden gebouwd in de Rollegemstraat op de gronden van Debusschere Beenhouwer Bellegem.
1940/45 In den toren van de parochiezaal zat een sirene, welke bij een eventueel alarm gebruikt kon worden, het werkte op elektriciteit de knop laag verscholen in het keldergat naast de straat. Op een dag hebben kinderen het alarm toch aan gezet gans het dorp stond in rep en roer. Ook in de zelfde zaal hebben Duitser overnacht.
Meester Degroote was hoofd van den burgerwacht, in de kelder van de knechtenschool hadden ze hun depot waar veel matreaal was opgeslagen zoals gasmaskers schoppen enz.
1941 Benzine wordt gerantsoeneerd, auto’s werden opzij gezet.
Op 14 januari overleed Polydoor Carette, raadslid van 1985 tot 1910 schepen van 1910 tot 1921 waaronder 1 jaar burgemeester, was 25 jaar gemeenteraadslid en 11 jaar schepen dus 30 jaar in de gemeente dienst.
Op 10 april werd Maurice Castelein benoemd tot burgemeester, Versteele Sylvain en Vandaele Camiel schepen.
Op 3 september wordt schepen Jozef Vandeghinste ontslagen door den bezetter.
1942 langdurige vorst begon op 10 januari en zal beëindigen op 15 maart.
Vanaf 1 januari wedde verhoging voor de secretaris 22,250fr.
In de zitting van de gemeenteraad van 19 februari werd het eervol ontslag aanvaard van Sylvain Versteele gemeente onderwijzer.
Op 23 januari was het kwik gedaald tot -20, ook sneeuwstorm;
Op 28 mei wordt de bevoegdheid van de gemeenteraad overgebracht op het schepencollege.
Op 9 oktober bommen op St-Anne, vrouw Clochet erg gekwetst.
1943 op 4 september rond 6 u luchtgevecht boven Rollegem; Duits vliegtuig naar beneden gehaald. Piloot kwam neer bij het huis bewoond door Nabor Degroote, hij was zwaar gekwetst aan de neus. Het vliegtuig stortte te pletter naast het huis van Maurits Castelein. Jerome Lesaffre werd aangesteld als hulpveldwachter.
In de nacht van 8 op 9 oktober werd er ingebroken bij Polydoor Declercq
Op 18 mei overleed Jules Cossement geboren te Rollegem op 12 mei 1870 in den ouderdom van 64 jaar gemeenteraadslid van 16 januari 1904, 2de schepen sedert 7 juni 1921 en 1ste schepen sedert 3 januari 1933. Was 31 jaar in gemeente dienst.
1937 Op Palmzondag overleed schielijk op het gehucht den Os te Dottenijs De burgemeester Eugene Everaert. Geboren te Rollegem op 8 maart 1884 oud 53 jaar.
Gemeenteraadslid sinds 7 juni 1921 en 1ste schepen. Burgemeester benoemd op 12 december 1921, hij was 6 maanden gemeenteraadslid en 1ste schepen. 15 jaar en 3 maanden burgemeester.
18 mei 1937 grote overstroming in de Kortrijkstraat, tevens aan de tramstatie door de Bondillebeek en de Weimeersbeek.
Verbetering werken aan de wegen. Kerkstraat en rond de plaats, riolering en onteigening der huizen die buiten het alignement staan.
Aalbeeksestraat tot aan de Lampe, Kortrijkstraat tot aan ’t Kasteel tot aan het kasteel. Deze plannen waren gemaakt door ingenieur Stubbe van Kortrijk goed gekeurd met 6 stemmen.
Heer Vanassche had de zaal verlaten. In 1937 waren er 2534 inwoners.
1938 op zaterdag 11 juni om 11.58 aardbeving in onze streek.
Op zondag 12 juni nieuwe schok in de namiddag. Maandag morgen om 4 u laatste schok.
Op den omegang van 26 juni en volgende dagen had in het lokaal een Vlaamse kermis plaats voor de missie van Damme Marie Sylvain Broekaert.
Op donderdag 11 augustus, het was een zeer warme dag. Een geweldig onweer en een wolkbreuk die de streek in korte tijdsspanne onder water zette. Vele kelders liepen onderwater. Schoven spoelden weg. Er was veel schade en volgens gegevens de meeste overstroming welke we ooit gekend hebben.
Op 16 oktober gemeente verkiezing: er waren 2 lijsten.
1929 René Hoornaert koopt zijn eerste autobus “Ford” type AA.
1929 Rollegem telde 2245 inwoners en in 1930 waren er 2271 inwoners.
Op 30 april lande een leerling vlieger van Wevelgem op het land van Alfons Dujardin (Knok) in de voormiddag in de namiddag kon hij opnieuw opstijgen.
1930/40 Stond er tegenover de kerk een blinde muur, met daarbij toiletten voor heren. In die zelfde omgeving de roepsteen van de Belleman. Belleman van dienst was toen Alberic Moreau, die was toen veldwachter. Ook was er eens plaats waar doods- en ander berichten konden worden uitgehangen. De taak van de omroeper of Belleman verdween met het Duitse bewind.
22 juni 1930 provincie verkiezing. In alle kerken van het bisdom moest er een brief voorgelezen worden, om de gelovigen aan te zetten niet voor de nationalisten te stemmen. De heer Geerardijn onderpastoor weigerde dit te doen.
De maandag werd den onderpastoor naar de dekenij van Kortrijk geroepen, en dan naar het bisdom, waar hij verklaarde Nationalist te zijn. Hij werd in zijn functie van onderpastoor ontgeven en mocht geen bedieningen meer uitoefenen in het bisdom. Hij week uit naar Nederland waar hij les gaf in de hogeschool, hij was namelijk hogeschoolstudent geweest. Binst den oorlog was hij aan front geweest bij de strafkolonie der houthakkers. Er werd door de omliggend nationalisten protest aangekondigd en een manifestatie werd voorzien op 6 juli. Op 5 juli werd er bekend gemaakt dat op 6 juli een staat van beleg was te Rollegem. Men mocht met geen 5 personen samenscholen op dien beruchte zondag. Alle straten en hoeken werden bezet door gendarmen van omliggende, uit Ieper en Doornik, alles moest in paraatheid staan om onmiddellijk Rollegem binnen te vallen. Maar niets gebeurde die dag, alles bleef kalm maar zoals altijd werden enkele verdachte naar het gemeentehuis gebracht.
Het elektriciteitsnet werd uitgebreid tot de knok en de Suikerij waar een cabine werd geplaatst.
In het schoolhuis werd een achterkeuken bij gebouwd
Op 7 mei 1931 overleed plots Gustaaf Deconninck geboren te Heule op 7 juni 1835 gemeenteraadslid sinds 5 september 1905. Was 25 jaar en 7 maanden gemeenteraadslid geweest.
In de maand juli ging de muziekmaatschappij naar de Panne waar Koning Albert I voorbij kwam als herdenking toen 100 jaar geleden dat koning Leopold I te de Panne in het land kwam.
Op 18 december overleed te Brugge Monseigneur Waffelaert bisschop van Brugge, geboren te Rollegem op 27 augustus 1847.
In 1931 waren er 2421 inwoners in 1932, 2460 inwoners.
1932: Julien Preester, auto, “Citroën”.
1933 op 16 november overleed Alouis d’ Hooghe rusten schoolhoofd in den ouderdom van 72 jaar en 9 maanden.
In het klooster wordt een nieuwe kapel gebouwd van 37,50 meter lang en 10 meter breed
In 1933 Festival te Rollegem: ter ere van Albert Vandeghinste als dertig jaar voorzitter van het muziek. Twintig verschillende muziekcorpsen kwamen er spelen.
Op 17 februari plotseling overlijden van koning Albert I
Zaterdag 24 februari begrafenis te Brussel van Koning Albert zeer mottig weer.
In 1934 op 26 maart 2de devaluatie, verschillende banken stoppen hun betalingen, er is weer paniek. Een opslag van 28% wordt ingevoerd. Het zijn crisisjaren met zeer veel werkloosheid.
1918 waren er 56 sterfgevallen In 1919: 42 en 1920 waren er 40 merendeels door de Spaanse griep en enige gevallen van tyfus.
1920,op 21 april overlijden van Leo Herbau in den ouderdom van 79 jaar en 9 maanden Hij was 31 jaar gemeenteraadslid en 20 jaar burgemeester, dus 51 jaar gemeente dienst.
Januari 1920 werd de gemeente getroffen door een orkaan vele daken vielen als slachtoffer. Ook het dak van Victor Beaucaerne.
In de zomer van 1920 werd het H.Hart beeld geplaatst op het oorlogsmonument, ook de namen werden er in gebeiteld. Volgende namen: Desire Beyls, Honore D’Hooghe, Alfons Corselles, Edmond Dendievel, Maurits Carette, Henri Vandemaele, Oscar Demuynck, Alois Verfaille, Camiel Sagaert, Alfons Castelein, Ernest Rondaert, Jérome Barbe.
De civielarbeiders waren Leopold Desfossez, Alois Devos, Denis Desmet, Cyriel Libeer, Hector Vancauwenberghe, Henrie Cossaert.
Als burgerlijk slachtoffer: Gaston Deconninck
In het zelfde jaar werd de eerste elektrische leiding geplaatst in het centrum van de gemeente.
1920 21/5 in het bisdom Brugge groot feest.
1921, op 24 april: eerste naoorlogse verkiezing, op 2 lijsten
Op 12 december werd Eugene Achiel Everaert zoon van Alouis en Zulma Glorieux benoemd. Hij werd geboren te Bellegem op 8 maart 1884 gemeenteraadslid van 7 juni 1921.
De inhuldiging gebeurde op 18 december 1921
1923: Wordt er een nieuw internaat gebouwd. Kostprijs 800.000 à 900.000Fr. Het Klooster heeft nog steeds zijn eigen hofstede.
Het nieuwe pensionaat heeft een lengte van 30 meter en een breedte van 9,5 meter. Bevattende kelders, op gelijkvloers refter en speelzaal. Op het eerste verdiep 4 klassen, 2de verdiep slaapzaal en opperste zolder. Dit alles onder leiding van P.F. Van Nerom Bouwkundige te Brussel. Het werk werd uitgevoerd door een aannemer uit Brussel voor een bedrag van 800.000 à 900.000fr.
1924 op 1 januari grote ijzel niemand kon buiten komen. Het had de avond er voor geregend om 11 u. Bevolking te Rollegem 2236 inwoners.
1925 op 23 juli overleed Gaston Vandeghinste eresecretaris der gemeente en commissie van de openbare onderstand. Geboren te Rollegem op 12 oktober 1868 zoon van Charles en Eulalie Duthoi. Echtgenoot van Laura Seynaeve in den ouderdom van 56 jaar en 10 maanden.
1 mei 1925 grote watersnood waarbij de Leie stond tot tegen de markt in Kortrijk. Er woonden toen 2245 mensen op de gemeente
1926 De eerste Ford in de gemeente, eigendom van Victor Beaucaerne.
1926 ook het jaar van de devaluatie, een nog niet gekend woord voordien. Het begon in mei. Banken hadden moeilijkheden en waren verplicht hun instelling te sluiten. De eerste die verplicht was te sluiten in Kortrijk was de bank van credit Anversois, verscheidene andere instellingen volgden. Er kwam paniek onder de mensen iedereen wilde zijn geld uittrekken. Door de verlaging van de koopkracht werd alles duurder.
1915 werd het etappen gebied opgericht die Kortrijk omvatte. Rollegem, Bellegem, Aalbeke en Marke werden in het geniaal gouvernement ingedeeld onder Doornik. Brussel was het hoofdkommandatuur; Niemand kon nog weg zonder geldig pasport. Later werd de stad Kortrijk afgezet met versperring van stekkerdraad, van minstens 3 meter hoog. Er was een ingang langs deze zijde richting Rollegem aan het kanon. Feldgendarmerie stonden de wacht,ook een ingang was aan de veruellaan. Maandelijkse controle werd ingericht voor alle weerbare mannen.
Later werd het operatie gebied uitgebreid naar Rollegem en was er wekelijkse controle, niemand mocht Rollegem verlaten.
1916 werd een vereniging gesticht onder het beheer van Alouis ‘D Hooghe hoofdonderwijzer, en Gaston Vandeghinste voor het maken van elektriciteit, een monteur van 40PK werd geplaatst achter de wagenmakerij van August Hansens, Jules Depreester had de leiding. Er was gene petrol meer, de mensen moesten zich verhelpen met carbure, smout en zelfgemaakt gas om licht te hebben.
Een geldig pasport werd bekomen om het nodige te gaan afhalen naar Vichte door verscheidene landbouwers
1916 Rollegemnaren zijn opgeëist om achter het front te gaan werken (Verdun). Zes inwoners zijn niet teruggekomen: Leopold Desfossez, Alouis Devos, Denis Desmet, Cyriel Libeer, Hector Couwenberghe en Remi Bosaert werd door een granaat getroffen te Wervik. Dag en nacht hoorde men schieten met zwaar geschut.
Vele arbeiders zijn ginder bezweken, door ondervoeding. Pakken werden van hieruit verzonden maar kwamen zelden ter besteminning. Ook hier was van alles tekort. De sluikhandel vierde hoogtij
Op 2 juli werd in de gemeenteraad het ontslag van brigadier veldwachter der gemeente sedert 1870, Antoine Loosfeld, op pensioen gesteld met 200 fr. jaarlijks van het fonds der gemeente.
Op 31 juli werd de wedde van de gemeentesecretaris gebracht op 2200fr per jaar dienst, inbegrepen het houden van bevolkingsregister en burgerstand.
Op 27 januari 1917 werd René Joseph Vandecavije door een Duitse wacht doodgeschoten omdat hij vluchtte van de hofstede Henri Maes in de Knockstraat naar de tramstatie van Bellegem waar hij woonde.
In de maand juli in de controle van dinsdag werden er een vijftigtal opeisingen gedaan, en aangeduid om naar de kommandatuur te komen, er kwamen er slechts 2of 3. De gemeente werd gestraft, niemand mocht nog op de straat komen voor acht dagen, men kreeg een uur vrij om het hoogst nodigde te doen. Sommige ouders werden opgehaald tot de zoon hen kwam aflossen. Die ouders werden ondergebracht in het huis Depraeter, ( nu beenhouwerij Vandevenne) Zoo kwamen er nog een dertigtal hun aangeven. Ze werden naar Geluwe gevoerd, daar logeerden zij in barakken en waren verplicht naar het front te gaan werken.
Later werden nieuwe opeisingen gedaan voor Marke, een deel voor de statie en deels in de pannenfabriek zij konden alle dagen naar huis.
Alle ambachtslieden van de gemeente werden daar in de statie van Marke tewerkgesteld.
Italiaanse krijgsgevangenen werden daar ook, evenals Russen die krijgsgevangen waren genomen en die geheel uitgehongerd waren29 vochten onderling voor een stuk raap.
2 timmermans van Rollegem werden verplicht op de hofstede van Vandaelens schuur een kazerne te maken. Ook in de boomgaard van Leo Delbare werden twee houten barakken geplaatst. Metsers met hun bedienden waren te werkgesteld onder leiding van de Duitse wacht.
Ander moesten mee helpen bomen zagen in het eikenbos in de Segersweg, deze bomen dienden voor het verbranden en werden verdeeld door het comiteit.
In het zelfde jaar was ieder gezin verplicht een kgr. Netels in te leveren, ook alles wat koper was moest ingeleverd worden.
21 oktober overleed te Rollegem Theophiel Vandeghinste 1steschepen en brouwer geboren den 3de maart 1839, hij was 77 jaar. In zijn plaats kwam Achiel Bourgeois als 1ste schepen. Hij werd geboren in Herseaux op 30april 1852.
1918 Deed den Duitser boer Soldaat Hikkie genaamd samen met een ander soldaat met den bijnaam “ den koperdief” hier huiszoeking naar alles wat moest ingeleverd worden.
Op zaterdag 16 oktober kwamen de eerste Engelsen toe op de knok. Kort daarop schoten Duitsers welke zich achteruit trokken naar kluisbergen in de omgeving van Tombroek op soldaten, welke van hun paard vielen. Deze werden te Rollegem op het kerkhof begraven met zicht op de Tombroekstraat.
Maandag 26 oktober werden muziekanten gevraagd om de Engelsen tegen te gaan aan café de Lampe.
Op maandag 11 november werd de wapenstilstand gesloten.
Op 18 januari 1904 werd Leo Herbau oud landbouwer te Rollegem geboren op 29 oktober 1839 en sedert 1869 gemeenteraadslid beëdigd en op 25 januari ingehuldigd als burgemeester
16 februari rond den zelfden data werden 3 klassen gebouwd aan het klooster voor de som van 11229,57 fr.
1904: Rondom de kerk zijn huizen afgebroken en nieuwe gebouwd, die werden later allen afgebroken.
Voorzitter heemkundige kring Waregem: E.H. Algoet, stationsstraat 85 college H. Hart 056/601707
1904 Op 20 september overlijdt Remi Salembier, Hij werd te Rollegem geboren op 11 juli 1857, en was jongman gebleven. Schatbewaarder der kerkfabriek en voorzitter van de muziekmaatschappij. De lijkdienst had nog plaats in de oude kerk. Het gedeelte voor de kruisbeuk werd afgezet waar er gewerkt werd. Daarna werd het oude gedeelde afgebroken. De diensten gingen nu door in de voorlopige kerk in de Kerkstraat (Parochiehuis)
Te Tombroek werd een nieuwe school gebouwd door het klooster.
1906 Op 5 april 1ste communie.
Op 15 april Pasen alles in de voorlopige kerk
1906 postkaart. Op zondag 22 oktober 1906 kwam Monseigneur Waffelaert met zijn broer Desire (Generaal bij de Genie te Antwerpen.) toe op de gemeente. Hij werd afgehaald aan het kasteel en overnachte in de pastorij. Op maandag 23 oktober werd de kerk plechtig in gewijd. Het geheel der werken koste 121.000 fr. Waaronder 57.000 voor het koor, kruisbeuk en toren.
Ook rond de zelfde tijd werd de nieuwe herberg gemeentehuis (La maison communale) gebouwd 1905/1906. Het secretariaat was daar voor ten huize van de secretaris gehouden.
Het werd gebouwd onder de leiding van Jules Carette. Bouwkundige en uit gevoerd door aannemer La Chapelle beiden uit Kortrijk.
In 1907 werd de Bellegemstraat en de Muynkendoornstraat met gravier gelegd, den uituitvoerder was De Heer Samain uit St-Denijs.
De nieuwe Parochiezaal werd ingericht voor toneelavonden te geven, ook voor en feesten en andere bijeenkomsten te geven.
Op 26 oktober nieuw gemeente verkiezingen met een zeer kalm verloop.
Op 14 januari 1908 aanstelling van de nieuwe gemeenteraad: Leon Herbau burgemeester, Camiel Vandenbroucke en Theophiel Vandeghinste: schepenen. Polydoor Carette, Leo Delbar, Achiel Bourgeois, Jules Cossement, Eduard Seynaeve, Gustaaf Deconing en Gaston Vandeghinste secretaris.
Beide schepenen werden benoemd met 7 stemmen en een wit.
Op 7 april 1908 kwam dit ter sprake in de gemeenteraad een lijndelingsplan en een uitvoeringsplan die werd goedgekeurd voor de kom van de gemeente: den hoek Kortrijkstraat, de herberg de Kloef en den hoek van de Kerkstraat (vroeger huis Corne.).)
Op kerkelijk gebied wordt de eerste communie ingericht aan 7 jaar.
1908 op kerstdag brand de schuur op de hofstede van Jules Brouckaert.(De Knok)
1900: Over tijd waren er nog enige slachtoffers of aanhangers van het protestantisme en het Jansenisme die nu verdwenen zijn, maar overigens was de bevolking van Rolleghem door en door godsdienstig. Er waren te Rollegem nog drie steenbakkerijen in werking. Op 20 maart 1900 werd burgemeester H.Leo Herbau, zoon van August Eduard en Julie Van de putte geboren te Rollegem op 30 oktober 1839 op de hofstede van de Schreiboomstraat.
1900 was er gene post, de postbode kwam te voet van Kortrijk.
Bij Koninklijk besluit van 20 maart 1900 werd burgemeester der gemeente benoemd den H. Leo Herbau, zoon van August-Eduard en Julie Vandeputte geboren te Rollegem op 30 oktober 1839 op de hofstede van de Schreiboomstraat( nu bewoond door Gaston Castel)
Nog in 1900 in de zitting van 2 november werd een lening aangevraagd voor de bestendiging ( graveer voor de buurtwegen waaronder de Schreiboomstraat, Markestraat, deel van de Molenstraat en Moeskroenstraat, goedgekeurd op 23 april 1901.
12 juni 1901 plots overlijden van Moeder Sofie Pieters, de opvolgster werd Marie-Louise Brou. Het zou onder haar leiding zijn dat er te Tombroek een school word gebouwd.
In 1901 werd begonnen met de tramlijn aan te leggen
In 1901 werd de tram officieel in gehuldigd op 19 mei de 2de Sinksendag, het was zeer slecht weer. De tram was versierd met driekleurvlaggen. Enkele bestuursleden hadden plaats genomen op den tram welke in Rollegem stopte alwaar enkele handdrukken werden gewisseld met de gemeenteoverheden. Den tram liep dwars over de Munkendoornstraat op Rollegem. En dan langs de meerschen tot Rollegemstatie, dan volgde de Tombroekstraat met halte aan de Kwadebrug, dan naar Tombroek, langs de Tombroekstraat om dan van Tombroek dwarste de Schreiboomstraat naar Moeschroen door open velden.
Op 19 maart 1902 op het feest van St Jozef werdt te Rollegem onder de benaming van “St- Jozefgilde”. Deze werd erkent bij koninklijk besluit verschenen in het staatsblad van 8 okotober 1904.Volgens Jules Maes was de eerste voorzitter Louis Haemers
In 1903 de eerst postbode in Rollegem was Jules Van Meenen.
Ook de eerste rijwielen kwamen te voorschijn, het voorwiel was meerder dan het achterwiel, sluiting aan de hand en een olielicht voor de donker.
1903 werd de oude molen van Tombroek afgebroken.
Op 14 mei E.H pastoor Bettenhof, pastoor in Rollegem sinds 23 april 1879, was de 24ste pastoor in de gemeente. Hij was geboren te Brugge op 17 februari 1824, en was dus 79 jaar toen hij stierf. Op 10 juni. E.H Bruno Decaesstteeker werd verplaatst en opgevolgd door E.H Gustaaf Verstraete.
Op 20 mei werd Richard Billiau benoemd tot pastoor te Rollegem, geboren te Poperinghe op 29 mei 1859 en plechtig ingehuldigd
Op 18 oktober was er gemeenteraad verkiezing. Er werd gestreden tussen 2 katholieke partijen welke de naam kregen van de Engelse en de andere de Boeren. De partij van de Engelse waren: Leo Herbau, Jules Cossement, Camiel Vanneste, Eduard Seynaeve, Leo Delbar en Gustaaf Deconninck..
De partij van de boeren: Camiel Vandenbroucke, Polydoor Carette, Achiel Bourgeois, Mois Bonte, Jules Lamon, Charles-Louis Schoore en Charles Christiaans.
De Engelsen haalden de bovenhand.
Voor rekening van de kerkfabriek werd het lokaal gebouwd in de Kerkstraat, welke eerst moest dienen als voorlopige kerk..
1870 August Salembier werd benoemd tot Burgemeester.
1874 oude kerk van Rollegem, oude graveur. Dat zelfde jaar werd beslist de kerk te herbouwen
In de kerk werden er de zondag de missen en diensten van de week in het Frans en Vlaamsch gepredict doordat Tombroek en het Forest zeer Franssprekende waren.
1880/1890 De meisjesschool is begonnen. Ze begonnen i den eigendom van Louis Detour, een wasserij en verfvering van stoffen. In de knechtenschool was Aloius D’Hooghe Hoofdonderwijzer en Jules Joye hulp onderwijzer
1887 op 17 september werden 58 obligaties ingetekend van 1000fr. = 58.000 fr. Voor het oprichten van een maatschappij van tramwegen voor het aanleggen dezer lijn voor den duur van 90 jaar. Ondertekend door de gemeente ontvanger Emiel Derdijn, secretaris Gaston Vandeghinste, de burgemeester Casimir Herbeau. Op 3 mei 1904 werd een verhoging van kapitaal aanvaard om de lijn uit te breiden naar de Mont-a-Leux ook van 50 actiën 100fr. Betaalbaar op 90 jaar met jaarlijkse afkorting van 167,50 getekend den 25 maart 1905 door de zelfde ondertekenaars.
In 1888 op 31 december vond een nieuwe verhoging plaats, met aflossing van 2.958fr per jaar ditmaal was de gemeente ontvanger onleesbaar. De secretaris was Kamiel Leplae en de burgemeester Jos. Vandeghinste
1895 De heerlijkheid eigendom van Marie-Rose-Louise Ghislaine D’ Ennetiers geboren te Doornik 28 maart 1823 en overleden te Brussel op 16 maart 1876, was gehuwd in Parijs 1842 met Adolf-Charles- Louis Graaf d’ Oultremont de Auras geboren te Brussel 24 september 1815. Een kind werd geboren uit dit huwelijk met name Adhemar-Louis Frederie op 19 juli 1845. Hij werd senator voor het arrondissement Ath. Hij verkocht den eigendom aan de heer Eduard en Gustave Nijs, fabrikant van fotografische plakken te Kortrijk 1895. Op hun beurt opnieuw verkocht aan de heer Constant Brouckaert geboren te Bellegem den 28 februari 1873. Echtgenoot van Marie d’Hulst, overleden 2 april 1967. Nu bewoond door zoon Andre, en later zoon Marc.
In 1899 ontstond de oorlog van Transvaal, vele Vlaamse boeren namen er aan deel.
Een nieuwe rubriek in het kader van Te onthouden van onze kleine gemeente Rollegem.
Gegevens uit de geschiedenis ,een 20 tal vermeldingen in de kronieken die spreken over de 9 jarige oorlog in de jaren 1788-1797 tussen geallieerden,Spanjaarden,fransen in de streek van Kortrijk en andere
(gegevens in 4e jaarboek: geschiedenis en heemkundige kring gaverstreek Waregem 1976)
Gaverstreek, de grote verliezers van de 4jarige oorlog door M.Delmotte bl.91tot 215
1693:… inwoners te Rollegem 727
1694…. veel sterfgevallen door dysenterie (een zware diarree door aanwezigheid van bloed in de ontlasting) en koortsen, de bevolking verminderde met 15%
1694 werd genoemd: het ongeluksjaar van de 17de eeuw. Ook graanschaarste in Frankrijk. Ten tijde van de 9 jarige oorlog was het sterftecijfer het dubbel van de geboorten.
1695 hier worden vermeld 572.Expliciet wordt verwezen naar”het ruynieren van de huysen en fowagieren,….dat het derde deel van de prochie niet meer bewoond mochten gebruyct en is, ne maer light vague ende onghkecultiveert ligghen,al ’t welcke oorsaecke is van het abandonnement deser prochie. Schade in prijswaarde:56;412 gulden,een koe kost 50 gulden,een labeurpaard 180 tot 360 gulden, Een zwijn 10 tot 30 gulden… te Rollegem bleek het 3de deel van de prochie niet meer bewoont mochte
Over Rollegem komen een 20 talvermeldingen in de kronieken die spreken over de 9 jarige oorlog
1700: Te allen tijde en overal hebben mensen namen gegeven aan straatjes, paaltjes, gehuchten, landerijen en hoven. Zo zijn er namen die meermaals voorkomen op de zelfde parochie, denk maar aan het “Meulestraetje” overal waar molens stonden was er een Molenstraat. Officiële benamingen waren er voor de Franse revolutie niet.
Op de kaart van het landboek 1767 staat de huidige Kwabrugstraat aangegeven als een straat van “ Rollegem naar Dottenijs”. In het landboek zelf wordt ze genoemd als de Mortangnestraat.
1768: Pierre-Roger Jonville overleden op 1 maart, was de opvolger van Adriën DE Smet (†1635)welke pachters waren van de hoeve “Porte Ferre” (op de plaats waar nu begraafplaats) eerst genoemde zijn zerk is terug te vinden in de sacristie.
Op 11 oktober 1798 waren in tijd nog 4 getuigen nodig voor het huwelijk.
In de jaren 1788-1797 tussen geallieerden ,Spanjaarden,fransen inde streek van Kortrijk e.a..Die gegevens gevonden in het 4de jaarboek “Geschiedenis kring Gaverstreek Waregem,1976 (gelegen bij Gaby Renard)