De bekroning van het voorbije jaar en de echte start van het nieuwe seizoen de nieuwjaarsreceptie. Die heb ik dit jaar voor de allereerste keer moeten missen.
De laatste week ben ik zo goed als niet op de computer geweest. Ik dacht..Opnieuw kan ik het recept op zondag niet geven!
Ik zocht een heel licht menu en kwam toevallig uit op : Ziekenvoeding, naar het boek "Kookboek N.C.B." 1956. Bij verder zoeken vond ik dat het boek voor het eerst verscheen in 1934. Het is dus een oude glorie.
Ik wil je het volgende niet onthouden. Misschien vind je verouderd of nog steeds bruikbaar.Inleidende tekst tot het kookboek.
ZIEKENVOEDING
De 10 geboden bij de ziekenvoeding zijn: (1956)
1. Houdt U stipt aan de raad van de dokter. Meestal moet door een bepaald dieet de ziekte overwonnen worden. De dokter moet op ons kunnen vertrouwen.
2. Koop eerste kwaliteit levensmiddelen.
3. Maak het eten zo zindelijk mogelijk klaar. Zieke mensen zijn heel kieskeurig. Doe voor het klaarmaken een schone schort aan. Zorg voor kortgeknipte nagels. Ook voor schone pannen. Kook voor zieken liefst in kleine pannetjes. Maken we gehakt voor zieken aan, maal het dan zelf.
4. Zorg voor veel afwisseling. Maak daarom ook kleine hoeveelheden klaar, zodat de volgende dag geen resten opgewarmd moeten worden. Laat het eten voor de zieke een verrassing zijn. Kook daarom nooit in de ziekenkamer. Ook niet, omdat dit de lucht onfris maakt.
5. Geef de zieke licht verteerbaar voedsel. Daarom jong mager vlees en magere vissoorten. Gebakken en vette spijzen zijn voor zieken te zwaar verteerbaar. Geef ze veel pappen en vruchten. Verder frisse puddingen bv. citroen~ pudding, griesmeel~ of maïzenapudding met gestoofde vruchten of bessensap. In plaats van wit brood, kunnen we geroosterd brood geven; dit is gemakkelijker verteerbaar.
6. Dien het eten netjes op en in kleine porties. Neem voor zieken een verwarmd bord, dan blijft het eten op temperatuur. Zieken hebben niet veel eetlust. Houd hier rekening mee. Zet het eten op een blaadje, zet de zieken gemakkelijk rechtop in bed en geef hen een servet of schone handdoek.
7. Zieken mogen geen scherpe specerijen hebben, zoals peper, nootmuskaat, mosterd enz.
8. Geef zieken de maaltijden op tijd. De maag werkt dan geregeld en ze hebben tijd voor een middagdutje.
9. Geef, hetgeen de zieke niet opeet, nooit aan de andere huisgenoten.
10. Was alle eetgerei van de zieke apart af met kokend sodawater.
Dus voor vandaag geen recept maar een overvloed aan goede raad. Ik liet het nog niet lezen aan Colette die zich op de receptie vooral goed voelde in de keuken.
Ik hoop er vlug weer helemaal bovenop te zijn. En voor volgende zondag beloof ik jullie alvast het recept van een licht verteerbare menu.
12-02-2012 om 17:52
geschreven door tuinblog d
|