Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    03-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre invoeren

    Vanaf half januari kan ik vroege salade planten onder glas. De serre moet er dus klaar voor zijn.

     

    Eerst legde ik de rechterkant, voor lage culturen aan. Er boven komt de kweektablet.

    Ik voerde ik het paadje op met onderlaag grond . Dan bracht ik op de losgewoelde ondergrond een laag mest aan.

    Tenslotte voerde ik een laag oude compost als plant – en zaailaag.



    De linkerkant voor hogere culturen kwam dan aan de beurt.



    Ik voerde mest binnen en ben begonnen met die met de platte schop in een dikke laag  ondiep in te spitten.
    Erboven komt dan ook, zoals aan de zuidkant, een laag oude compost.
    Vooraan links, aan de Noordkant zal ik potgrond aan voeren en potjes stampen. Aan de Zuidkant zal ik de drenkbak plaatsen maar die is sedert de afbraak van de oude serre spoorloos verdwenen.
    Als die niet tijd gevonden wordt, moet ik mij er een andere aanschaffen.


    03-01-2013 om 06:05 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een tip

    Het jaar beginnen met een tip.



    Je bent ergens mee bezig je moet in een hokje of een serre binnen met de kruiwagen.
    Hier zie je goed het verschil tussen losse poldergrond en vast getrappelde.



    Maar deuropening is te smal en verbreden is niet mogelijk.



    Je plaatst een spanband (voor een camion )op de kruiwagen en zo versmal je de handvatten..



    Je lost de opspanband, de opening  komt een beetje terug naar de originele wijdte.

    Ze is toch heel wat smaller zodat je kan binnen rijden.



    Ik moet het in twee keren doen maar ik moet niet alles aan de deur kiepen.

    02-01-2013 om 18:40 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overzicht site Velt Jabbeke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    site Velt Jabbeke : http://www.velt.be/jabbeke/
    1) Welkom : http://www.velt.be/Jabbeke/pag700
    2) Nieuws : http://www.velt.be/Jabbeke/pag839
    3) Bestuur : http://www.velt.be/Jabbeke/pag689
    4) Lidmaatschap : http://www.velt.be/Jabbeke/pag829
    5) Kalender : http://www.velt.be/Jabbeke/pag702
    6) Verslag activiteiten : http://www.velt.be/Jabbeke/pag703
    7) Velt Jabbeke in de PERS : http://www.velt.be/Jabbeke/pag990
    8) Veltflap : http://www.velt.be/Jabbeke/pag705
    9) Tuinclub a) documenten : http://www.velt.be/Jabbeke/pag828
    10) Tuinclub b) Tuinclub bij Addie : http://www.velt.be/Jabbeke/pag709
    11) Tuinblog : http://www.velt.be/Jabbeke/pag712
    12) Boekenlijst : http://www.velt.be/Jabbeke/pag823
    13) Zonder is gezonder : http://www.velt.be/Jabbeke/pag842
    14) Links : http://www.velt.be/Jabbeke/pag704
    15) Gastenboek : http://www.velt.be/Jabbeke/pag697                                            
    16) Zoekertjes! : http://www.velt.be/jabbeke/pag1427

     

    02-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste wensen!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij wensen IEDEREEN een gezond TUINJAAR!
    Geniet elke dag van jullie tuin!

    01-01-2013 om 10:50 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    31-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vast getrapte grond

    Zowel in de serre als er rond was de grond vast getrappeld.
    Ik moest die zo vlug mogelijk los maken met de woelvork.



    Vooral aan de achterkant bleef het water staan.  Daar was vooraf de grond 20cm opgevoerd.


    De andere kanten waren behoorlijk droog maar hard na het verwijderen van het karton.


    Ik begon in de serre met spitvork los te woelen.


    Dan kwamen de buitenzijden van de serre aan de beurt.



    De achterkant was het moeilijkst.



    De zuidkant lag het hardst vast gelopen.


    De voorkant is verhard.
    Daar harkte ik de resten van het karton van de voorzijde en de Noordkant samen.


    De resten van zuidkant en de achterzijde verzamelde ik op het paadje achter de serre.

    31-12-2012 om 14:32 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oesters

    Oester zijn een speciale lekkernij. De echte liefhebber eet ze bij voorkeur rauw.



    Wie oesters niet rauw lust, kan genieten van een warme bereiding.

     Ik ben op zoek gegaan en terecht gekomen bij Okoko recepten  

    waar ik heb gekozen voor een Frans recept.
     
    http://www.okokorecepten.nl/recept/vis/oesters/oesters-gegratineerd-camembert

     

    Oesters gegratineerd met camembert

     

    Ingrediënten

    -3 sjalotjes, gesnipperd

    -1 glas droge witte wijn

    -1 camembert, zonder korst en in stukjes

    -grof zeezout

    -24 oesters

    -4 eetlepels crème fraîche

    Bereiden

    -Laat de sjalot in een steelpannetje even smoren in de witte wijn.
    -Strooi de stukjes camembert in de pan met de sjalotsnippers.

    -Laat de kaas op heel laag vuur smelten.

    -Strooi er royaal versgemalen peper over en zet de saus even weg.

    -Verwarm de oven voor tot 240 °C.

    -Strooi een bedje van grof zeezout op een bakplaat. Leg de oesters op dit zoutbedje.
    -Schep op elke oester 1 eetlepel van de camembertsaus en schuif de bakplaat in de hete oven.

    -Bak de oesters 10 minuten, of tot de kaas gegratineerd is.

    -Serveer dit gerecht meteen.

    Tip

    Gebruik voor dit recept bij voorkeur een gerijpte camembert met een romige binnenkant.



    Laat het je smaken hoor.

    30-12-2012 om 10:43 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.glas

    De nieuwe kas/serre staat er maar glas staat nog een beetje overal rond. 

    Je vind het in vele vormen, van grote naar kleinere bruikbare stukken. Maar ook van scherven tot schilfers.


    Buiten staat er nog op vier plaatsen o.a. tegen de schutting buiten het afdak.
    Maar het is mat glas.



    Onder het afdak staan grote stukken maar ook mat glas.



    Achter de waterbak stonden de matte glazen van het dak van de oude serre. 

    Die heb ik allemaal gebruikt aan de noordkant plus drie aan de achterzijde van de serre.


    Tegen het kippenhok staan nog grote stukken gebubbeld gekleurd glas plus mat glas.

    Daan moeten alle grote bruikbare stukken terug naartoe.



    Bij de kruiwagens staat een stuk dik glas waar een hoek af is.


    Hier werd het glas gesneden.


    Onder het einde van de tafel liggen de scherven en ook de schilfers.


    Op een klein tafeltje liggen bruikbare en onbruikbare resten.


    Tegen de kast staan ook resten.


    Omdat ik de voorkant in klaar glas wilde werd er creatief gewerkt.


    Gebarsten gewapend glas laat ik gewoon zitten.  Verder breken zal het niet.



    Aan de voorkant van de serre heb ik zelfs een gekleurd glas geplaatst.
    Daar gat de zon onder en werpt ons huis schaduw op de serre.

    Voorlopig staat al dat glas niet in mijn weg. 
    Mijn prioriteit gaat nu naar de grond in de serre en rond de serre.

    Daar is de zeer natte grond vast getrapt en die wil ik eerst los maken.



    29-12-2012 om 12:03 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is toch gebeurd

    Dat mijn nieuwe serre er zou staan vóór Nieuwjaar achtte ik voor onmogelijk.  Maar ze staat er. 

    Hoe ze er dan toch zo plots kwam is een apart ploeterverhaal met heel veel inzet.



    Zo zagen de ruiten er uit vóór ik ze had gewassen.  De serre stond onder een boom.


    Bijna de hele dag , onder het afdak, waste ik ruiten met azijnwater.


    Tot de middag bleef het droog.  Dan was het dak toe op 1 ruit na die nog moest gesneden worden.

    Daarna was het voor de anderen ploeteren aan de voorkant…

     
    Ploeteren aan de noord -


    en zuidkant…


    maar vooral aan de achterkant.


    Gelukkig was de bovenkant dicht tegen dat het volop regende.
    Anders zou het een ploeterbadje zijn geworden.


    Mijn serre is voor 98% samengesteld met recuperatie materialen.  

    Dat kan je vooral zien aan de soorten glas die ik moest gebruiken.
    De noorkant is totaal in dik (8mm) mat glas, alsook een groot deel van de achterkant.

    Ze is dicht en dat is het bijzonderste.


    De zuidkant is totaal in relatief dun doorzichtig glas.
    De serre beschikt over vier dakvensters.
    Het tuinbeeld is met de nieuwe serre totaal veranderd.


    Ten slotte spreek ik mijn dank uit.  Op de eerste plaats tegenover mijn schoonbroer die de schenker en de her opbouwer is.

    Dan is er mijn jongste broer die er steeds graag bij is om te helpen.

    Ook verheugend is dat ik beroep kon doen op een kozijn, gewezen werknemer van de glasfabriek in Zeebrugge.

    En tenslotte dank ik een neef die insprong voor een namiddag toen mijn broer belet was.

     



     

    28-12-2012 om 13:10 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre

    Onder een wolkenloze hemel zijn we gisteren gestart met de opbouw van de nieuwe serre.


    Aan de achterkant van de serre was het nogal zompig  op de aangevoerde aarde.

    Ik heb daarom dik karton er boven  gelegd.


    De onderdelen die samen het geraamte van de serre moeten vormen werden op het gras gelegd.


    De voor –en achterkant werden op het terras gemonteerd en dan naar de tuin over gebracht.



    Op de waterbak werden de kleine benodigdheden klaar gelegd.


    Tegen 12u45 was het buitenste kader volledig gemonteerd.


    Het kader werd opgelicht om ‘All fix’ silicone aan te brengen. 

    Dan werd de serre, met 14 bouten in pluggen, in de betonstenen vast geankerd.

    Reclame mensen beweren dat ‘Alle fix ruim voldoende zou zijn. 

    Wij zijn van een oude stempel en houden nog aan een methode die haar degelijkheid kon bewijzen.


    Bij valavond werden de laatste versterkingen gemonteerd.


    Rond kwart over vijf, onder een betrokken hemel,  was de klus geklaard.

    Het delicaatste moet nog komen…het glas plaatsen. 
    Het is een oude serre. Zal het glas passen in een geraamte dat verwrongen kan zijn?


     

    27-12-2012 om 07:29 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.frambozen verplanten 2

    Er moest plaats zijn rond de grondvesten van de nieuwe serre om die te kunnen opbouwen


    De oude struiken worden gerooid.





    Ze worden gescheurd en evenredig verdeeld over de nog open kuiltjes.



    Dan begint het aanvullen, eerst rond de struiken en dan rond de fundering.


    Aan de voorkant hoef ik niets te veranderen.


    De achterkant, daar had ik nog meest  bij te voeren.



    De noordkant of schaduwkant moest ik juist effen hakken. Daar is voldoende grond aanwezig.



    De zuidkant was reeds gedeeltelijk aangevuld. Nu nog wachten op de serre!

    26-12-2012 om 06:19 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste heimwee naar zon en warmte

    De winter is pas begonnen en het viel op mij als een pak sneeuw.  Ja ik heb deze winter al heel vlug heimwee naar de zon.

    De reden was geen pak sneeuw maar een dag met zeverende regen, de hele dag door.

    Ik wilde de frambozen zo vlug mogelijk verplant hebben. 
    Ik heb in mijn leven veel dingen geforceerd maar frambozen verploeteren in het slijk, daar heb ik voor bedankt. 
    Als het maandag een beetje droog is, werk ik de klus wel af. 
    Dat is wat ik zaterdag dacht.
    Vandaag moet het dus gebeuren.

    Heimwee naar zon en warmte probeer ik dan op te vangen door zomerfoto’s te bekijken.
    Niet dat 2012 overvloed had aan zonnig warm weer.

    Ik dacht heel dankbaar terug aan de reis met Bert en compagnie naar de Nederland.
    Daar viel enkel de laatste dag letterlijk in het water. 








    We genoten met volle teugen.  De zon komt altijd best tot haar recht op bloemen.
    De variatie in kleur en vorm bij de zonnehoed, is mij het best bijgebleven. 
    Helaas staan we nu met onze voeten om de haverklap in de modder. 
    Het bekijken van de zomerfoto's doet mij een beetje heropleven.

    24-12-2012 om 06:02 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendrecept met schorseneren 2

    Mijn echtgenote Colette is sterk in het maken van ‘guiches’.  

    Ze zoek een recept op het internet of in één van haar vele kookboeken.

    Ze leest het heel aandachtig en neemt een paar nota’s.

    Dan begint ze er aan en het resultaat is steeds heel fijn van smaak.  De vastheid van het geheel kan nog al variëren.

    Maar het lijkt meestal niet meer op het oorspronkelijke recept.  Je moet het maar aandurven hé!

    Zie hier het URL waar ik het recept afhaalde:  http://www.schorseneren.nl/recepten/schorsenerenquiche-met-spekjes/

    Wat inhoud betreft niets aan veranderde.

    Ik goot wel de presentatie in mijn manier van aanbieden.

     

     

    Schorsenerenquiche met spekjes   voor 6personen.


                       

    Ingrediënten voor het deeg
    :

    -200 gram bloem

    -snufje zout

    -100 gram boter

    -ongeveer 60 milliliter water

     

    Ingrediënten voor vulling:

    -400 gram schorseneren

    -olijfolie

    -zout en peper

    -paar takjes tijm, alleen de blaadjes

    --150 gram spekreepjes

    -3 eieren

    -125 milliliter melk

    -125 milliliter slagroom

    -nootmuskaat, het liefst versgeraspt

     

    Bereiding:

    -Doe 200 gram meel en een snufje zout in een kom.

    -Snijd de boter in stukjes en kneed het door het deeg.

    -Voeg nu ongeveer 60 milliliter water toe en kneed een stevig deeg dat niet meer aan je handen plakt.

    -Pak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.

    -Deeg uitrollen en een taartvorm bekleden.


    -Schil de schorseneren en snijd ze in stukken.

    -Bestrijk ze met een beetje olijfolie en bestrooi ze met de tijmblaadjes.

    -Leg ze op een bakblik en bak ze nu in 20-30 minuten beetgaar.

    -Let op: de onderkant kan snel verbranden dus hou ze in de gaten.

    -Haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.

    -Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed een goed ingevette taart of quichevorm.


    -Verwarm de oven voor op 200 graden.

    -Bak de spekreepjes en leg de schorseneren en spekreepjes in de taartvorm.

    -Klop in een kom de eieren, melk en slagroom met peper en zout.

    -Giet voorzichtig over de schorseneren en spekreepjes.

    -Rasp er wat nootmuskaat over en bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin.

     -De schorseneren smoor je met wat tijm in de oven.


    Serveer de quiche met een frisse salade.

    Eet smakelijk 



    en weet dat je de rest van de guiche gemakkelijk enkele dagen kunt bewaren in de koelkast. 

    22-12-2012 om 09:07 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grond effenen en frambozen verplanten

    Ik probeer toch elke dag een beetje te werken aan de voorbereiding van de serre.



    Eerst de ene kan is effen gekapt.



    Daarna de andere, waardoor het hele oppervlak nu relatief gelijk ligt.



    Ik ben ook begonnen met de buitenkant te effenen, te beginnen met de noorden zijkant. 


    Te gelijkertijd ben ik begonnen met de frambozen te verplanten.

    Er is niet meer voldoende ruimte aan de zijkant van de serre. 

    Daarom verplant ik ze naar de achterkant.


    Nog twee struiken dienen verplant te worden, de eerste en de laatste.

    Dan kan ik de hele noordkant effenen.

    21-12-2012 om 17:18 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    20-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.glas

    De 10 glazen van 0,80 x 1m20 moesten allemaal versneden worden naar 1m20 op0,60.
    Ik had er minstens acht nodig.

    Het probleem was de dikte. Die is maar liefst 8mm. 

    Ik was er nog nooit in geslaagd een deftige zuivere snede te bekomen. 

    Ik deed dan maar beroep op een kozijn die zijn volledige loopbaan had gewerkt in de glasfabriek.

    De eerste twee  glazen braken willekeurig door, bijna volledig naast de snede.

    Dan is hij begonnen handigheidjes toe te passen die ik niet kende.


    Vooraf had ik mijn atelier moeten opruimen. Het was een echt rommelkot geworden.

    Vooral de tafel moest vrij zijn met voldoende ruimte er rond. 
    Ik had behoorlijk moeten stapelen om die ruimte te bekomen. 
     


    Van het derde glas sprong er een hoek af die ik bewaar om later te plakken.

    Van het vierde glas ging de breuk een beetje binnen de rechte lijn.

    Door de breedte van de profielen zal ook dat glas bruikbaar zijn.

    Door veel te moeten bijknippen met de glastang waren er heel veel glaskruimels.



    Vanaf het vijfde glas waren er zo goed als geen problemen meer


    Op het einde bleven er in het atelier een hoeveelheid nog bruikbare stukken over.



    Onder het afdak staat een kruiwagen geladen met afval.


    Daar staan ook de bruikbare grote stukken. De kleinere staan in een hoek van de garage.



    De grond binnen de ruimte van de serre moet op zijn minst nog worden effen gemaakt.

    De kweeklaag zal ik maar inbrengen als de serre af is.

    Zo kan ik dan vooraf de vast getrappelde laag los maken met de woelvork.

     

    20-12-2012 om 18:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rustig blijven

    Ik ben op zoek naar specifieke isolatiestrips waarop het glas van de serre moet rusten.

    Ze zijn zeer fijn: 8mmm breedte met een opstaand boordje van +/- 2mm breedte en 1 mm hoogte.

    Ze zijn te verkrijgen per lopende meter en hebben normaal een zwarte kleur.

    Mijn vraag is op de eerste plaats: waar kan ik die vinden? 

    In de Stock hebben ze zelfs niets dat zoiets benadert.

    Ik denk niet dat ik de benaming van die strips ooit heb gehoord.

     

    Ik heb het een beetje willen forceren maar aan mijn leeftijd lukt dat niet meer zo best.


    Dit is de kant die past in het profil van de serre.  Het opstaand boordje wordt vastgedrukt


    Op de andere kant rust het glas dat zich vastzuigt op de strip.
    Mijn pogingen op het net om een winkel of een firma te vinden waar je dat kan aankopen brachten geen resultaat.
    Kan er mij iemand helpen?  Graag een antwoord op mijn adres 

    dalae@pandora.be

     

    18-12-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de nieuwe serre

    Vandaag is het aankoopdag.

    Mijn schoonbroer bezorgde mij die serre.

    Hij neemt ook de leiding bij de opbouw ervan

    Hij kwam op bezoek voor een voorbereiding gesprek.

    Ik ben achtergebleven met een aankooplijstje van enkele noodzakelijke kleinigheden die ontbreken.

    Het moeilijkste om te vinden zullen de rubber dichtingen zijn die vroeger werden gebruikt.

    Als ik er dan ook nog geraak om het glas te snijden of te laten snijden, kan de serre er nog vóór Kerstdag staan.

    We hebben geluk dat het niet vriest dat het kraakt. 

    Alleen de regen kan een spelbreker worden.




    Dit is alvast de grondvesting waarop mijn vervangende serre komt.

    Ja, niet alleen de regen kan een spelbreker zijn.  Er is reeds een spelbreker.

    Ik kan de nodige zaken niet direct vinden om donderdag aan de slag te gaan.  Uitstel is geen opzeg.

    De serre komt er maar wanneer kan ik nu niet zeggen.

    17-12-2012 om 15:39 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendrecept met schorseneren

    Ik koos deze keer voor een weekrecept met schorseneren.

    http://recept.e-gezondheid.be/varkensgebraad-met-gekonfijte-sjalotten-en-schorseneren/recept/1373

     

    Varkensgebraad met gekonfijte sjalotten en schorseneren

     hoofdgerecht voor vier personen                    


    Ingrediënten
    -Varkensgebraad: van ongeveer 800 g
    -Sjalotten: 16
    -Schorseneren: 1 bundeltje
    -Olijfolie: 1 soeplepel
    -Witte wijn: glas (10 cl)
    -Platte peterselie
    -Zout, peper van de molen

    Bereiding

    -Warm de oven voor op 210°C

    -Voeg zout en peper toe aan het gebraad.,

    -Pel de sjalotten en maak de schorseneren klaar.
    -Leg het gebraad en de sjalotten in een schotel en zet hem ongeveer 50 minuten in de oven.
    -Warm een soeplepel olijfolie in een pan en laat de schorseneren aanbakken.
    -Haal ze uit de pan en houd ze warm.
    -Haal het gebraad uit de oven. Snij het in plakjes en leg die op een schotel.

    -Voeg de sjalotten en de schorseneren toe.

    -Zet de schotel in de oven, die uit is, om het gerecht warm te houden.
    -Zet de schotel met het bakvocht op een vuurtje.

    -Voeg een glas witte wijn toe en schraap de aangebakken sappen los.

    -Laat koken en inkoken tot u een mooie saus bekomt.

    -Giet de saus over het gebraad en werk af met een paar plukjes platte peterselie en een beetje peper. 

                                                         
                                                          varkensgebraad

     
    schorseneren                                                geconfeite sjalotjes

    Laat het je smaken.

    15-12-2012 om 06:21 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie stemt er voor Addi?

    Misschien eens een gelegenheid om onze gastvrouw van de Tuinclub te bedanken voor haar jarenlange gastvrijheid!
    Klik in onderstaand bericht op hier en kies als gemeente Jabbeke.  Daarna kan je je stem uitbrengen op Adi Pierloot.

    Krak van jouw gemeente

    dinsdag 29 november 2011 om 08u00

    Wie verdient het om 'Krak van 2012' genoemd te worden in je gemeente?
    >> Stemmen kan HIER tot 17 december om 8u <<

    In de krant van 4 januari lees je wie derde eindigde, in de krant van 11 januari kom je te weten wie tweede werd en in de krant van 18 januari wordt dé Krak van je gemeente paginagroot aan je voorgesteld.

    Een initiatief van: In samenwerking met:

    15-12-2012 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    14-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een beetje opruimen

    In de vrieskoude was ik anderhalf uur in beweging met een beetje opruimwerk.



    Aan de doorgang naar het achterste deel van de tuin stonden planken tegen de afsluiting.

    Ze kwamen van de afbraak van de serre.  Ik gaf ze een andere plaats.



    Ze werden aan de buitenkant van de kippenren aan de zijkant van het kippenhok aan de draad vastgebonden


    Dit eerste luik van de opruimactie is geslaagd.



    Ook aan de achterste garagepoort was het wat rommelig en moest het een beetje opgeruimd worden.


    De rechtstaande paletten en de planken zijn verhuisd naar achterkant van de tuin.

    De planken staan nu tegen de geknotte kriekelaar.

    De paletten heb ik aan de draad van de kippenren gebonden aan de kant van de ingang naar het kippenhok.



    De balkjes zijn helemaal in de hoek van de garagemuur met de gevel van het huis van de buurman geplaatst

    De oude ramen van de afgebroken serre blijven voorlopig staan.

    Glas en hout moeten apart aangeboden worden in het containerpark.

    Aangezien ik zoveel mogelijk glas wil uithalen zonder te breken is het nu te koud voor dat werkje.
    Ook heb ik nu heel wat andere prioriteiten.

    14-12-2012 om 05:42 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schorseneren

    Er zijn groenten die ik graag eet maar niet of niet meer kweek.

    Zo begin ik met  de schorseneer, die een echte wintergroente is.  


    Op
     
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_schorseneer#Ziekten  

    vond ik de beste beschrijving van wat een schorseneer in feite is.


    -Dit is een plant uit de composietenfamilie
    (Asteraceae).

    -De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd.

    -Na de oorlog raakte ze in diskrediet, mogelijk door zijn bewerkelijkheid.

    Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij.

    -Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd.

    -Dit zijn ook bijnamen die ook aan de verwante haverwortel worden gegeven.

    -Andere bijnamen zijn: 'winterasperge' (of 'armeluisasperge') en winterstaaf.

    -Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.

     

    Maar bij http://www.janstraatman.nl/groenten/schorseneren.html

    vond ik de meest beknopte uitleg over soorten , telen en ziekten. -Grond en bemesting

    De liefst lichte grond moet diep bewerkt worden (minstens 40 cm) en zo los mogelijk gehouden worden. Als de grond te vast is, krijg je vertakte pennen.

    De grond mag niet vers bemest worden omdat dit zou leiden tot weelderig bladgroei en vertakte pennen.

    -Soorten

    Schorseneer behoort tot de samengesteldbloemigen.

    Veelgebruikte soorten zijn Lange Jan, Westlandia Flandria en Duplex. Deze soorten schieten niet makkelijk. Je hebt ook nog o.a.de Russiche  reuzen, de  Deense reuzen en andere soorten.

    -Plant- en oogstgegevens

    Schorseneren worden in april - mei op regels gezaaid (4 cm in de rij, 25 cm tussen de rij). Het zaad kiemt langzaam. Uitdunnen op 8 cm.

    Oogst van november tot eind maart. Naarmate het seizoen vordert, neemt de kwaliteit af.
    Omdat de pennen diep wortelen en makkelijk breken, moet je voorzichtig zijn met het oogsten.

    -Wissel- en combinatieteelt

    Schorseneren behoren tot de wortelgewassen. Teeltwisseling 1 op 4.

    Voor combinatieteelt: gedijen ze het best bij: biet, koolrabi, prei, sla, ajuin.
    Alle andere groenten zijn neutraal dus niet beschermend en niet aanvallend
    .

    -Ziekten

    Schorseneren kunnen last hebben van meeldauw of schimmel. Ze zijn niet erg gevoelig.

    -Als schorseneren   in bloei komen, knip je best de kop er uit. 
    Doe je het niet dan blijven ze eetbaar maar zijn ze hol.

    Wie beschikt over het veltboek 'Handvoek Ecologisch tuinieren' kan dit natuurlijk best raadplegen. Wij noemen het 'onze tuinbijbel'.  Dit boek is zo goed als compleet. 

    Alle velt -boeken zijn te verkrijgen bij onze boekenverantwoordelijke van elke afdeling.

    Alleen wanneer u de boeken rechtstreeks bij Velt nationaal bestelt, betaalt u de verzendingskosten.
    Klik hier voor meer info over de boeken.

    13-12-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!