400 g peren (of appels)- 80 g boter - 3 eetlepels fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- kaneel- 1 ei
En verder:-
een mooie bakvorm van 28 cm diameter- vetstof voor de vorm
1. Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom. Roer ze met een houten lepel tot een homogene, gladde massa en schenk het in de beboterde bakvorm.
2. Schil de peren, verwijder klokhuis en pitten, snij ze in niet te fijne plakjes. Schik ze op het beslag.
Bak de taart +/-30 minuten in een op 175° C voorverwarmde oven.
3. Laat de 80 g boter met de suiker en vanillesuiker smelten in de magnetron (of op een zacht vuur). Klop het ei los en doe het erbij. Breng op smaak met een mespuntje kaneel.
4. Schenk het mengsel over de peren. Zet de clafoutis nog,1 tot 2 minuten onder de hete grill.
Als u een voorraadje wilt om later tot moes te verwerken of om een appeltaart mee te bakken, kan het prima. Snij de appels in partjes, fijne schijfjes of stukjes, blancheer ze in citroenwater en laat ze goed uitlekken. Handappels kunt u het beste in een koele, donkere kelder bewaren. Wie geen koele kelder heeft, kan de appels beter vlak voor verbruik kopen. Het fruit dat nu geplukt wordt, wordt immers bewaard in koelcellen waarin de temperatuur en de samenstelling van de lucht perfect
geregeld wordt Hierdoor blijven de appels sappig en ongerimpeld, zeg maar quasi plukvers.
Laat 30 cl rode wijn met 100 g fijne suiker en 3 kruidnagels inkoken tot een lichte siroop. Haal de kruidnagels eruit. Breng de siroop op smaak met een vleugje citroensap en een mespunt gemberpoeder. Schil 4 peren (type Williams). Halveer ze, leg ze met de snijkant op ingevet bakpapier. Snij ze in fijne plakjes (tot op 1/2 cm, zodat de plakjes nog aan elkaar blijven zitten). Nappeer ze met de wijnsiroop. Vouw het papier dicht en zet de papillotten 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.
Al vroeg ontdekte men dat deze naar selder ruikende plant het lichaam op een bijzondere wijze kon stimuleren. Vandaar dat lavas een gegeerd ingrediënt was voor allerlei liefdesdrankjes. Achteraf is wel gebleken dat het vooral de spijsvertering is die er de positieve
effecten van ondervindt. Lavas reinigt niet alleen de verteringsorganen, het zorgt ook voor een gezonde eetlust. Een kopje lavasthee na de maaltijd voorkomt een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het meest effectief is een aftreksel van de wortel op koud water. Laat een eetlepel fijngehakte wortel een nachtje weken in wat koud water. Voeg er daarna twee kopjes kokend water aan toe en laat tien minuten trekken. Zeef en drink dan één kopje na elke maaltijd. Het aftreksel van de lavaswortel wordt ook ingezet als urineafdrijvend middel. Het is een aanrader bij jicht en reumatische pijnen. Doe in dit laatste geval ook eens een twintigtal druppels etherische olie van lavas in je badwater. Dit brengt verlichting en stimuleert tevens de bloedsomloop. Lavas werkt daarnaast ook ontsmettend voor de urinewegen en kan je van een blaasontsteking afhelpen en in elk geval de pijn milderen. Lavas regelt tenslotte ook nog de menstruatie. Gebruik het kruid enkel wanneer de menstruatie te gering is of te vroeg ophouden. Let op: vermijd grote hoeveelheden lavas als je zwanger bent of last hebt aan de nieren.
Tips
Mondwater: gebruik het aftreksel van de lavawortel als mondwater bij zweertjes of angina.
Zuivere huid: Doe het afkooksel van 40 à 60 gram lavasbladeren in vier à zes liter water bij je badwater voor een zuivere huid.
Voor een springvorm van20 cm. 175 g lepel biscuits, verkruimeld- 75 g gesmolten boter- 75 ml vers citroensap- 9 g gelatinepoeder- 225 g magere verse kaas (type Philadelphia light)- 150 ml yoghurt- 50 ml ahornsiroop- 2 eiwitten- fijne reepjes citroenschil- 2 eetlepels fijne suiker
Vermeng de biscuits met de boter. Bekleed een springvorm met plasticfolie. Druk het mengsel uit op de bodem en tegen de wanden van de vorm. Zet een paar uur in de koelkast. Vermeng het citroensap met 75 ml koud water en doe het gelatinepoeder er bij. Laat 5 minuten wellen. Verwarm in de microgolf (op
lage stand) tot de gelatine opgelost is. Laat weer afkoelen. Klop de kaas op met de yoghurt en de ahornsiroop. Roer er het gelatinemengsel door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het mengsel. Schep de kaascrème in de vorm en strijk glad. Laat minstens 3 uur opstijven. Ontvorm de taart, haal voorzichtig de plastidolie weg. Blancheer de citroenschilletjes 3 minuten in kokend water. Giet ze af. Wentel ze door de suiker. Schep ze op de taart.
Voor het beslag: 4 eieren - 200 g suiker - 200 g zelfrijzende bloem Voor de notencrème: 250 g roomboter - 200 g bloemsuiker - 6 eierdooiers-,8 eetlepels gemalen walnoten-100 g verkruimelde koekjes , (Vitabis)- sap van 1 sinaasappel
Voor de schuimkop:
6 eiwitten- 150 g fijne suiker
Voorde karamel:
-6 eetlepels suiker - 3 eetlepels water
En verder: - een kleine, hoge springvorm - vetstof voor de vorm
1. Klop de hele eieren wit-schuimig met de suiker. Bewerk ongeveer
10 minuten. Strooi er de gezeefde bloem bij. Schep luchtig om tot een glad beslag.
2. Doe het beslag in een beboterde springvorm. Bak ongeveer 45 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Ontvorm en laat afkoelen.
3. Vermeng de zachte roomboter met de bloemsuiker en de eierdooiers. Roer goed glad. Voeg er de noten, de verkruimelde koekjes en het sinaasappelsap aan toe. Strijk uit op de afgekoelde biscuit. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
4. Klop de eiwitten stijf met de fijne suiker. Schep met een eetlepel toefjes eiwitschuim op de ijskoude notencrème.
5. Laat de suiker met het water op een zacht vuur lichtjes karameliseren. Lepel wat karamel over de schuimkop en laat even opstijven voor u de taart aansnijdt.
Gebruik een grote bladerdeegbodem (koelafdeling) of vierkleinere vierkantjes (diepvries).
Voor 4 porties: Bak 200 g bladerdeeg 15 minuten voor op 200° C, met in het midden een rondje bakpapier en daarop een handvol droge bonen. Stoof 1 sjalotje glazig in olijfolie. Doe er
1 kartonnetje gezeefde. gekruide tomatenpuree (of tomaatblokjes) en 4 dikke ringen rode paprika bij. laat 5 minuten sudderen. Verwarm 250 g gepelde roze garnalen in de tomatensaus. Kruid .met peper. Schep de garnalensaus in de pasteitjes. Werk af met vers basilicum en serveer.
Salie wordt vaak gebruikt om kalfsvlees op smaak te brengen, maar past ook prima bij varkensvlees.
Voor 4 personen:
Snij een varkensgebraad van 1 kg in tien sneetjes (zonder ze helemaal los te maken van elkaar) en leg tussen twee sneetjes telkens een blaadje salie. Bind het gebraad op zodat het mooi in vorm blijft en smeer het lichtjes in met olijfolie. Meng 1 theelepel fleur de sel'(of zeezout) met 2 eetlepels grofgehakte pindas en 2 eetlepels verse, gehakte salie. Strijk dit mengsel op het vlees, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en laat het gebraad 1 uur garen in de oven op 200° C.
VOOR 4 PERSONEN 1 konijn in stukken (met de lever)- 12 kleine uien- 1 groene selderie -150 g gerookte spekblokjes -1/2 fles rode wijn- 0,5 dl cognac- 1/2 blokje gevogeltebouillon- 1 soeplepel lookpuree- 2 soeplepels olie- 1 soeplepel bloem -1 zakje tuinkruiden- 1 soeplepel azijn - 50 g boter- zout en peper Bijgerecht: gekookte aardappeltjes
- Schil de kleine uien. Maak de selderie schoon en snij in schijfjes. Zet opzij.
- Bak de stukken konijn op een hevig vuur in een cocotte met de olie. Van zodra het vlees een mooie kleur heeft, doet u er de uien en de selderie bij. Laat twee minuten fruiten en bestrooi dan met de bloem. Goed mengen en wat bruin laten worden.
- Besprenkel het konijn met de cognac en flambeer het. Voeg er de rode wijn bij, 25 cl water, het halve bouillonblokje, de lookpuree en het zakje tuinkruiden. Zet het deksel op de pan maar laat het een beetje open. Laat 1 uur sudderen op een zeer zacht vuur.
- Bak de spekblokjes zonder vetstof in een pan met antikleeflaag. Voeg ze bij in de cocotte.
- Doe de rauwe lever in de mixerkom met de boter en de azijn. Voeg dit mengsel bij de saus op het einde van de kooktijd. Verwarm nog een beetje, maar zonder te laten koken. Verwijder de tuinkruiden en breng op smaak.
- Dien warm op en geef er gekookte aardappeltjes bij.
Voor 4 personen: Maak 2 dl groentebouillon (met een blokje). Rasp de schil van 1 onbehandelde citroen en pers ze uit. Snij 500 g ongeschilde courgette in blokjes, stoom die 10 minuten en pureer ze met de bouillon, 2 eetlepels olijfolie, de helft van de citroenschil en peper en zout. Laat ten minste 3 uur afkoelen in de koelkast. Breng net voor het serveren op smaak met citroensap en 2 eetlepels gehakte dille. Mix nog heel even, zodat het soepje mooi schuimt.
lekker ijskoud, alsdessert of als,dorstlesser tussendoor.
VOOR 4 PERSONEN:
Laat 4 eetlepels suiker smelten en lichtjes karameliseren. Doe er 40 cl wit druivensap, het sap van 1 sinaasappel, de geraspte sinaasappelschil en een gespleten, vanillestokje bij. Voeg er 1 rabarberstengel in stukjes, 300 g frambozen en 200 g rode aalbessen aan toe. Schep voorzichtig om. Laat10 minuten sudderen tegen de kook aan. Schuim af indien nodig. Dek af en laat 2 uur afkoelen in de koelkast. Werk net voor het opdienen af met blauwe bessen, frambozen en bloemsuiker.
- 4 kalfsschenkels- boter, olie, - peper en zout- look (2 teentjes)- oregano - groene selder- 4 wortels- 3 grote uien- 2 blikken gepelde tomaten - tomatenpuree hoeveelheid naar eigen smaak)- witte wijn (25 cl)- kalfsfond
Werkwijze
Groenten in stukjes snijden Schenkels in een weinig bloem wentelen en laten bruinen in de boter of olie. Peper en zout toevoegen. Als het vlees aan alle kanten mooi bruin is, het uit de pan halen. Olie warmen, uien glazig laten worden en er de selder en wortelen dan bijvoegen plus de look. Deglaceren met de witte wijn. Nu de stukjes tomaat bijvoegen. Kruiden met peper, zout oregano en eventueel basilicum bijvoegen. 10 min laten sudderen Het vlees bijvoegen en laten sudderen tot het vlees zacht is. Het vlees uithalen en warm houden. Voeg nu tomatenpuree bij de saus tot men een niet te dikke gebonden saus bekomt. Opdienen met rijst of tagliatelli.
100 g pistaches, gepeld en geroosterd- 150 g madeleine-cakes, verkruimeld- 1 eetlepel bruine suiker- 185 ml sinaasappelsap- 15 ml citroensap- 7 g gelatinepoeder- 460 g roomkaas (type Philadelphia)- 1 blikje (497 g) gecondenseerde melk- 250 ml slagroom, opgeklopt- 6 marascino-kersen
Plet de noten grot. Vermeng ze met de koekkruimels en de suiker. Verdeel in 6 porties en druk het mengsel uit op de bodem van kleine porseleinen vormpjes (type ramequin). Doe het sinaasappelsap en het citroensap met het gelatinepoeder in een pannetje. Laat 5 minuten wellen. Verwarm op een zacht vuur tot de gelatine oplost. Laat afkoelen. Klop de roomkaas op met de melk en het gelatinemengsel. Spatel de slagroom er luchtig door. Verdeel de kaascrème over de vormpjes. Zet minstens
3 uur in de koelkast om op te stijven. Ontvormen: zet de vormpjes heel even in heet water. Maak de randen los met een puntig mesje. Stort de taartjes op een dessertbord. Werk af met een kers en serveer.
Venkel heeft zowel op medisch vlak als in de keuken iets te betekenen. De oude Grieken kenden deze plant ook al als groente en als geneeskrachtig kruid. Volgens hen was dit het middel bij uitstek om te vermageren. Vandaag wordt venkel vooral geroemd om zijn goede invloed op de spijsvertering en, niet te vergeten, om de heerlijke anijsachtige smaak.
Van venkel kan je de wortel en vooral de zaden gebruiken voor medicinale doeleinden. Maak een aftreksel van de zaden als je maag na de maaltijd van streek is of als je darmen in de knoop zitten. Deze thee helpt bij winderigheid; indigestie, misselijkheid en krampen. Venkelthee maak je door 15 gram zaadjes gedurende tien minuten te laten trekken in een liter water. Deze thee is trouwens ook een bekend middeltje voor moeders die borstvoeding geven. Hij komt niet alleen de melkproductie ten goede, maar ook zal de baby dankzij de moedermelk minder last hebben van buikkrampjes. Vroeger gebruikte men venkelzaad geregeld bij oogaandoeningen. Het kruid bevat immers ontstekingsremmende bestanddelen die goed van pas komen in oogwater. Venkel bevordert ook de afscheiding van het urinezuur uit het lichaam, zodat je de pijn veroorzaakt door jicht en artritis kan verzachten. Gebruik hiervoor een afkooksel van de venkelwortel. Dit maak je door 30 gram venkelwortel gedurende twee minuten te laten koken in een liter water. Neem het brouwsel van het vuur en laat nog tien minuten trekken. Dit afkooksel komt ook van pas bij aandoeningen van de urinewegen, bijvoorbeeld in geval van gruis of stenen. Let op: aangezien venkel invloed heeft op de baarmoeder, mag je het niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap.
TIPS:
Frisse adem: knabbel op venkelzaadjes voor een frisse adem.
Blauwe plekken: laat blauwe plekken sneller verdwijnen door ze met verdunde venkelolie in te smeren (15 druppels venkelolie in een eetlepel tarwekiemolie).